Säsongen över för svenskarna?

Fjärdeseedade Simon Aspelin och Paul Hanley förlorade omgående i Grand Prix de Tennis de Lyon i Frankrike mot Gicquel/Llodra med 3-6, 4-6. 
Även Robban Lindstedt/Martin Damm föll, i samma turnering, mot Coetzee/Huss med 5-7, 1-2, sedan bröt de. Det är Robert armbåge som har vätska i sig. Han tänker inte spela någon mer turnering under 2009.
Han kommer också till nästa säsong att spela med någon annan partner. Kan vi hoppas på någon svensk? Varför inte Aspelin i de flesta turneringar och ibland bryta av med Robin (allt för att ge Sverige möjligheten att kunna variera i DCn). Ett annat alternativ kan kanske vara Brunström?

Andraseedade Johan Brunström/Jean-Julien Rojer förlorade i St. Petersburg Open i Ryssland mot tjeckerna Friedl/Levinsky med 6-7 (7-9), 7-6 (9-7) 9-11. En tät historia som gick åt fel håll till slut. Vad som händer med Brunström & Co nu får vi vänta och se.

Vad gäller Söderlings skada är det nu, enligt coach Norman, konstaterat att det är en s.k. tennisarmbåge(!) som besvärar honom. En sådan skada läkes bäst genom att vila. Vi får se om han dyker upp i Valencia (500 poäng) som inleds på måndag och/eller Paris (1000) som kör igång den 15 november. Allt för att samla de sista poängen för att få spela ATP-slutspelet i London som startar den 22 november.
Tanken är att Robin skall inleda 2010 i indiska Chennai som startar den fjärde januari. Efter det kanske det blir Auckland på Nya Zeeland veckan efter. Allt för att komma så bra förberedd som möjligt är inför Australian Open i Melbourne den 18 januari.

Tipset från Den Svenska DC-bloggen är att Robin har spelat klart för 2009. Han satsar istället på 2010 och januari månad. Hur som, så återkommer vi när det kommer fram mer information i ämnena ovan.

Ingen ny vinst för Simon & Co

Det blev förlust för de andraseedade Simon Aspelin/Paul Hanley mot det toppseedade Soares/Ullyett. Siffrorna skrevs till 4-6, 6-7 (4-7).
De kunde blivit Simons tolfte ATP-seger i karriären men blev istället den nittonde finalförlusten.

Nu åker de vidare till Grand Prix de Tennis de Lyon i Frankrike. Paret är fjärdeseedade och möter GicquelLlodra i första omgången. I samma turnering spelar också Robban Lindstedt/Martin Damm, vilka möter Coetzee/Huss i sin första match.

Johan Brunström/Jean-Julien Rojer, det är andraseedade, spelar denna vecka i St. Petersburg Open i Ryssland. De mötet i sin första match tjeckerna Friedl/Levinsky.


Robin kastade in handduken

Robin Söderling lämnde w.o. inför semifinalen mot Marcos Baghdatis från Cypern. Det var precis som Den Svenska DC-bloggen befarade redan efter kvarten igår - Robin är sliten och hans armbåge mår inte bra. Frågan är hur illa ställt det är. Det är bara att hoppas att det inte är så illa ställt att säsongen, med ATP-slutspelet i skite, är i fara. Det skulle vara så tråkigt nu när Robin är så nära att kvalificera sig till London om en månad. Just nu är han på nionde plats av de åtta som får spela där.

Detta bör också väcka vissa frågor hos Robin och hans närmsta med Norman i spetsen. Hur skall programmet för kommande säsonger läggas upp. Med tanke på Söderlings kapacitet numera så går han långt i de flesta turneringar han ställer upp i, vilket ger många fler matcher. Fokus på Grand Slam, Mastersturneringarna, Davis Cup, Båstad och Stokholm skulle vara att föredra.

Robin får nu alltså vänta på sin första titel i If Stockholm Open. Istället får han ställa samma resultat som till 2006 års. Han var till det också i final både 2003 (föll mot Mardy Fish) och i fjor (Nalbandian). Till detta var han i andra omgången 2004 (Thomas Johansson) och 2001 (mot Sveriges nya förbundskapten Enqvist) samt i första omgången 2002 (Srichaphan). Det kan också nämnas att Robin har en kvartsfinalplats i dubbeln 2004 tillsammans med Johan Settergren.

Nu återstår det att se vart Robin spelar härnäst - Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Argentina i Göteborg?

Det Svenska Tennisförbundet har inte offentligjort vilken stad som får arrangera Davis Cupmatchen, den första i 2010 års World Group som spelas 5-7 mars, mellan Sverige och Argentina.

Enligt Svenska Tennisförundets ordförande Stefan Dahlbo ligger DC-kommunerna Göteborg, Helsingborg och Malmö kvar även 2010 (sista året). Malmö får inte enligt det Internationella Tennisförbundet, ITF, arrangera DC-matcher på fem år efter händelserna mot Israel tidigare i år.
Då finns med andra ord bara två städer kvar, Helsingborg och Göteborg. Med tanke på att staden i Skåne hade senaste matchen och hur otroligt och överraskande dåligt de skötte denna uppgift så finns det väl bara ett alternativ kvar. Förra gången Göteborg arrangerade en DC-match var i semifinalen i september 2007 mot USA i Scandinavium. I mars samma år var det kvartsfinal mot Argentina också det i Göteborg. Då var det Svenska Mässan som var värd. Denna arena är också ledig första veckan i mars nästa år. Kanske dags för en repris med både motstånd, arena och resultat(!)? Det som talar emot detta är att det veckan/helgen innan arrangeras Eurohorse i Svenska Mässans lokaler, med tanke på det skall iordningställas plan, läktare och dylikt till måndag morgon spelveckan.
Eller så kanske tankarna går för någon annan arena i Göteborg såsom Lisebergshallen med plats för 1800 åskådare vilket känna lagom stort och så ligger hallen bra till centralt. Frågan här är om takhöjden på 8 meter räcker?

SVTs expertkommentator Janne Gunnarsson har ett annat uppslag om stad och arena. Enligt honom så vill spelarna att matchen i mars skall spelas i Kungliga Tennishallen i Stockholm.

Har sökt det Svenska Tennisförbundet men inte fått något svar. Enligt ITF så skall arrangerande land senast 80 dagar innan match meddela vart och på vilket underlag matchen skall spelas. I detta fall innebär det att i början av december får vi veta, som allra senast.

Vad vi med all säkerhet vet är att Den Svensa DC-bloggen återkommer i ämnet.


En sliten Robin i semi

Robin Söderling är klar för semifinal i If Stockholm Open. Detta efter serger över spanjoren Guillermo Garcia-Lopez med 7-6 (7-4), 6-4.
Redan i matchens andra game tappade hamnade Robin i svårigheter med en breakboll emot (30-40) som han också tappade, 1-2. Han bröt dock tillbaka omgående och en gång till fram till 5-2. Spanjoren visade sig vara gjord av det sega virket och kom igen. Han höll till 5-3 i egen serve. När det sedan var dags för Robin att serva hem setet så ville Garcia-Lopez något helt annat. Underläge först med 0-30 som Söderling via en upplagd backhand och ett ess kvitterade. Enkel poäng ut ger sedan spanjoren en breakboll. Robin räddar den och en till med hjälp av ett ess. En tredje breakboll kommer som Robin lägger i nät och det är jämnt igen, 4-5. Spelarna håller till tiebreak. Där visar Robin varför han är rankad bland de tio bästa i världen. Han dubbelbryter fram till 3-0. Spanjoren minibryter en tillbaka, 1-3 efter en lång slagduell. På den sjunde poängen bryter Robin igen, 5-2. Garcia-Lopez ger sig inte utan tar tillbaka en poäng, 5-3. Robin håller dick sin andra serve genom ett ess vilket ger tre setbollar. Spanjoren räddar den första men på setboll nummer två avgör Robin och första till Sverige på dryga timman.
I andra sets första servegame för spanjoren så hamnar han omgående i svårigheter. 0-40 och tre breakbollar till Robin. Garcia-Lopez räddar samtliga. Ett ess ger honom en gameboll. Tre raka dubbelfel, varav det andra pga ett fotfel, senare ger oss ett break, 1-0. Båda spelarna håller sina servar relativt enkelt fram till 5-4 och chans för svensken att serva hem matchen. Som visats tidigare är Garcia-Lopez gjord av det sega virket. Han skaffar sig en brakboll vid 30-40. Man ser att Söderling har ont i sin armbåge, han slänger med den och ser sliten ut.
Trots detta så ger hans sig inte. Genom en stabil serve och på nät med en in-side-out ger det Robins första matchboll. Även på denna poäng kommer Robin fram på nät men blir passerad. Nästa boll lägger spanjoren ut, matchboll nummer två för Robin. Serve och i nät av Garcia-Lopez ger Söderling matchen och en plats i Stockholm Opens semifinal.
Söderling såg redan från start seg och trött ut. I andra set tog han hjälp av massören som fick klämma och känna på hans onda armbåge. Frågan är hur han reagerat och mår efter den sista månadens hårda matchande. Han har spelar många matcher hela denna säsong.

I semin möter han Marcos Baghdatis från Cypern. Han är just nu rankad på plats nummer 66. I augusti 2006 var han rankad åtta. Fem gånger har de mötts, med 3-2 till Robin. Dock vann Marcos deras senaste möte, i januari, i Australian Opens andra omgång. Matchen börjar tidigast klockan 15.

Frågan är om det blir karriärens tredje final i Stockholm för Robin. Han var i final både 2003 (föll mot Mardy Fish) och i fjor (Nalbandian). Till detta var han i semifinal 2006 (Blake), andra omgången 2004 (Thomas Johansson) och 2001 (mot Sveriges nya förbundskapten Enqvist) samt i första omgången 2002 (Srichaphan). Det kan också nämnas att Robin har en kvartsfinalplats i dubbeln 2004 tillsammans med Johan Settergren.

Det andraseedade dubbelparet Simon Aspelin/Paul Hanley är klara för söndagens final. De vann sin semifinal över Beck/Kas med 6-1, 6-2. Vilka de får möta avgörs under lördagen.

Serven hjälpte inte för Johansson

Joachim Johansson, mer känd som Pim-Pim, föll mot 21-årige Thomaz Bellucci från Brasilien, som just nu är rankad på plats 45, med 6-7 (4-7), 3-6 på knappa en och en halv timma.
Pim-Pims serve klickade inte och det gäller att ta tillvara på de få lägen som dyker upp. Gör man inte det, som Pim-Pim inte gjorde idag - då blir det förlust.
Spelarna höll, relativt enkelt, sina egna servar i hela första set. Vid 4 Bellucci två bollar, 30 lika, från att bryta och få serva för första set. Pim-Pim i sin tur hade samma läge i nästa servegame och var då med andra ord två poäng från första set. Setet gick till tiebreak. Väl där tappade Pim-Pim oturligt nog sin första poäng. Något mer minibryt blev det inte och setet var förlorat för svensken, 4-7.
I sitt andra servegame i andra set hamnar Pim-Pim i svårigheter. Bellucci, vaskar fram två breakbollar vid 15-40. Svensken räddar båda genom ett ess och ännu en stabil serve. Tredje breakbollen dyker upp och den orkar inte Pim-Pim hålla inannför baslinjen och matchens första break är ett faktum, 1-3.
I Pim-Pims nästa servegame hamnar han åter igen i svårigheter. Två breakbollar emot reder han ut med stabilt servande. Dags för Bellucci att serva och då dyker chansen upp vid 30-40 och svenskens första breakboll. En andraserve och till synes enkel retur hjälper inte utan Pim-Pim lägger den i nät. Bellucci reder ut stormen och 2-5. Nästa servegame blankt till svensken. Då var det bara för Bellucci att serva hem matchen. Svensken får fram 15-30, men tappar till en matchboll som han tappar. Årets If Stockholm Openäventyr är över för Pim-Pim Johansson.

Det skall bli spännande att se vad Joachimn kan uträtta i framtiden. Hoppas nu bara kroppen håller. Han har sökt ett par wild cards "här och där" så förhoppningsvis får vi se honom snart igen.

Alldeles strax så får vi se dubbelsemifinalen med Simon Aspelin/Paul Hanley. De möter Beck/Kas.

Klockan 18.30 är det sedan dags för Söderling mot Garcia-Lopez.

Robin enkelt till kvarten

Toppseedade Robin Söderling han har det bra i Kungliga Tennishallen just nu. Det är ATP-turneringen If Stockholm Open som gäller. Idag vann han relativt enkelt mot Andreas Seppi från Italien med 6-1, 6-3 på en timma.
I det första setet bröt han Seppis serve två gånger. Till det vann han 17 av 22 poäng i sin egen serve. Andra började med att Robin tappar sin serve, för första gången i hela turneringen, och Seppi går upp till 0-3. Efter det vinner han inget mer game. I det nionde gamet går Robin fram till 0-40 tillika tre break- och matchbollar. Seppi räddar två men sedan avgör svensken. Det känns som om Robin gjorde lite som han ville. Han tog i när han behövde helt enkelt.

Imorgon väntar Guillermo Garzia-Lopez från Spanien, rankad 49. De har mötts en gång, i Doha 2007, då Robin vann i två raka. Tidigast klockan 18.30 på Centre Court är det dags.

Andraseedade Simon Aspelin/Paul Hanley har gått ett steg längre. De är klara för semifinal efter seger över Becker/Skoch med 6-4, 6-3. Väl där väntar Beck/Kas. Som tredje match på Centre courten är det som gäller.

Pim-Pim möter i sin kvart Thomaz Bellucci från Brasilien runt klockan 15, också det på Centre courten.

Tyvärr blir det inte två svenskar i semifinal. Robban Lindstedt/Arnaud Clement föll i en tät tillställning med 6-7 (3-7), 6-3, 7-10 (mtb). Fram till 6 lika i det avgörande tiebreaket var det jämnt sedan rann det iväg och Lindstedt & Co är borta ur turneringen.

Thomas Enqvist ny kapten

Som väntat presenterades idag Sveriges nye Davis Cupkapten. Det blir den forne världsfyran Thomas Enqvist
35-årige Thomas var en framgångsrik spelare i DC-sammanhang. Han spelade 26 matcher och vann 15 av dem.
Han debuterade 1995 och avslutade sin DC-karriär som spelare, båda gångerna mot USA. Hans största framgång inom DC var 1996 då Sverige gick till final mot Frankrike (Kulti hade matchboll i den femte och avgörande singeln). De året spelade Enqvist sju matcher och vann sex. Två av dessa segrar kom just i finalen.
Utöver detta kan vi räkna in semifinaler, där Thomas varit inblandad, både år 1995 och 1997 (då Sverige vann) och kvartsfinaler 1998 (också svensk vinst av hela turneringen), 2002, 2003 och 2004.

På egen hand vann han också 19 ATP-turneringar och gick till final i Australian Open 1999, där han föll mot ryssen Kafelnikov med 1-3 i set.

Han har under flera år tränat de svenska juniorerna inom Team Catella.

Thomas första uppdrag blir i den första omgången i World group mot Argentina i mars 2010. Vart denna match skall spelas i Sverige är fortfarande oklart.

Den Svenska DC-bloggen gratulerar Thomas till det nya uppdraget! Vi gratulerar också svensk tennis som ännu en gång tar till vara en stark resurs, som i sin tur kan göra svensk tennis än bättre.


Pim-Pim imponerar

I If Stockholm Open Joachim Pim-Pim Johansson fjärdeseedade argentinaren Juan Monaco med 6-4, 6-4 på en timma.
På en halv timma så vann Pim-Pim första set. Han bröt på sin andra breakboll redan i det tredje gamet. Med bara två tappade poäng i egen serve var han aldrig hotad och första setet i hamn.
Andra set började lika bra. Pim-Pim bröt i det första gamet. Tappade hela tre bollar i sitt första servegame men höll undan, 2-0. Vid ställningen 5-3 hade Monaco 40-15, Pim-Pim tar sig i kapp till lika och två bollar från match. Argentinaren reder ut det och 5-4. Pim-Pim har chans att serva hem matchen. Vilket han också gör.
Pim-Pim har fortfarande efter två matcher inte tappat sin serve. Han spelar smart och servar mycket stabilt. På fredag är det kvartsfinal mot Thomaz Bellucci från Brasilien. Han är just nu rankad på plats 45.

Robban Lindstedt/Arnaud Clement vann över Johan Brunström/Jean-Julien Rojer med två gånger 6-4. De möter Coetzee/Huss i kvarten imorgon som tredje match på bana 1, runt klockan 18.

Kvartsfinalen mellan Aspelin/Hanley Becker/Skoch spelas som tredje match på Center court också det imorgon, runt klockan 17.

Söderling spelar även han imorgon och då mot italienaren Seppi klockan 18.30.

Söderlings tur att sopa bana

Robin Söderling hade, som väntat, inga problem med Giovanni Lapentti från Ecuador. Han vann med 6-3, 6-0 på drygt en timma. Det var jämnt i de första tre game. Väl där bröt Robin, 3-1. Tre räddade breakbollar i Lapenttis nästa servegame och 4-2. En tappad break- och setboll vid 5-2 utan att knyta åt säcken. Fram till nästa servegame för Robin hade han bara tappat en boll. Nu blir det annat och en breakboll för Lapentti. Söderling reder ut det och servar hem setet, 6-3. Lapentti vinner inte fler game. Han tappar sin serve tre gånger och Robin vinner blankt och är vidare i den andra omgången/åttondelsfinal. Där väntar Andreas Seppi, rankad 48. De har mötts en gång, i Rotterdam i fjor, då Robin vann i två raka.

Tidigare idag vann Simon Aspelin tillsammans med Paul Hanley över Greul/Seppi med 6-4, 6-1. De möter Becker/Skoch i kvarten.

Strax väntar den andra svenskmatchen, den mellan Joachim Pim-Pim Johansson och fjärdeseedade Juan Monaco från Argentina. Samtidigt på bana 1 spelar Robban Lindstedt/Arnaud Clement mot Johan Brunström/Jean-Julien Rojer.

Kapten Wilander tackar för sig

En av de största genom tiderna, på tennisbanan, Mats Wilander lämnar sitt uppdrag. Efter sju år tillsammans med Joakim Nyström väljer de att avsluta sitt uppdrag som Davis Cup-kaptener för det svenska tennislandslaget och Svenska Tennisförbundet.
Mats och Jocke tillträdde 2003 efter det att Carl-Axel Hageskog valt att lämna sitt uppdrag. Deras första match var mot Brasilien i Idrottens Hus i Helsingborg vilket Sverige vann med 3-2 i set. De avslutade sitt uppdrag på samma plats och med samma resultat när Sverige vann och blev kvar i World group, genom vinsten över Rumänien för en månad sedan. 

Firma Wilander/Nyström har lett laget genom 15 stycken matcher. De har tre vinster och lika många förluster på hemmaplan. Bortafacit är fem vinster mot fyra förluster. De innehar också det något udda svenska rekordet av antalet matcher på bortaplan i rad på 7 stycken, mellan första omgången 2004 till första omgången 2007.

Följande tio spelare har spelat för Wilander/Nyström: Jonas Björkman (24 matcher), Tomas Johansson (19), Robin Söderling (12), Andreas Vinciguerra (7), Simon Aspelin (9), Thomas Enqvist (5), Joachim Pim-Pim Johansson (5), Robban Lindstedt (5), Magnus Larsson (1) och Magnus Norman (1).

Som spelare var Mats inte heller så tokig, på 61 DC-matcher vann han inte mindre än 43. Han spelade första gången 1981 och spelade i hela 11 år. Nyströms siffror var 7-3, 1983 och 6.

Den Svenska DC-bloggen tackar Mats och Jocke för många fina minnen och ett gott ledarskap genom åren. Vi hoppas också att dessa båda gentlemän dyker upp inom svensk tennis igen och det inom kort.

Vem/Vilka som skall efterträda som förbundskaptener är oklart. Ett namn som nämns är Thomas Enqvist. Den Svenska DC-bloggen återkommer i ämnet. Kanske vet vi mer efter Tennisförbundets styrelsemöte på torsdag?!

Vinc bortsopad av banan på en timma

Det var klasskillnad på Center court i Kungliga Tennishallen i If Stockholm Open när Andreas Vinciguerra mötte belgaren Oliver Rochus. Han föll på drygt en timma med 3-6, 2-6.
I det första setet vid ställningen 2-3 börjar det synas att skiljer 169 placeringar på rankingen mellan spelarna (256 mot 87). Vinci hamnar under med 30-40 i egen serve. Rochus bryter omgående. Spelarna håller sina servar vilket i sig innebär att setet är borta. I det andra setets tredje game är det dags igen - en breakboll och Vinci är i brygga. Samma sak i Vincis nästa servegame och 1-4. I hans nästa servegame räddar svensken två matchbollar och får fram ännu ett game. Väl där avgör belgaren på sin fjärde matchboll. Matchen är förlorad.

När och var Vinciguerra spelar härnäst är oklart.

Lite bättre gick det tidigare idag för det helsvenska dubbelparet Patrik Brydolf/Andreas Siljeström, som fått ett wc in i turneringen. De spelade bra i första set men föll mot toppsedade Soares/Ullyett med 6-7 (1-7), 3-6.

Imorgon får vi se samtliga svenskar spela. På Center court får vi först se, tidigast klockan 18.30, Robin Söderling mot Giovanni Lapentti.
Efter det, med start tidigast klockan 21.15, är det dags för Joachim Pim-Pim Johansson mot fjärdeseedade Juan Monaco från Argentina.
På bana 1 spelar först Aspelin/Hanley mot Greul/Seppi. Senare på kvällen får vi också se Robban Lindstedt/Anaud Clement mot Johan Brunström/Jean-Julien Rojer.

Pim-Pim trivs i huvudstaden

Pim-Pim Johansson är åter igen tillbaka. Han spelar inte många matcher på ATP-touren. En vinstmatch i fjolårets turnering i If Stockholm Open. Vinst för ett par veckor sedan i Kuala Lumpur och så vinst även i kväll.

Han mötte Peter Luczak från Australien och vann med 7-5, 6-2 på knappa 1-5 timma.
I de första tre servegamen vann Johansson samtliga sina poäng och gjorde sex ess. I sitt fjärde hamnar han i svårigheter. Genom två dubbelfel hamnar han under med 30-40, reder ut det och via två ess räddar han gamet.
I det elfte gamet och serve för Luczak så spelar Joachim en mycket bra tennis. Han går fram till 15-40 och två breakbollar. Han tar den första och brytet är där. Nu kan Pim-Pim serva hem första set. Genom ett ess skaffar han sig setboll. En kanonserve och ut av Luczak och första set i hamn.
I det första gamet i andra set så blir det ett maratongame. Efter tjugo poäng och fyra missade breakbollar kan Luczak ta hem sitt egna servegame. I det femte gamet avgörs matchen. Robin går bl.a. via två dubbelfel från Luczaks fram till en breakboll som han tar, 3-2. I nästa servegame för mannen från Australien så skaffar sig Robin en breakboll. Den räddar Luczak. Pim-Pim får en till som han tar, 5-2. Johansson kan nu serva hem matchen. Han går fram till 30-0, tappar till 30 lika. Två stabila servar senare är matchen vunnen. Härligt för Pim-Pim.
I den andra omgången/åttondelen väntar fjärdeseedade Juan Monaco. Den spelas på torsdag.

Imorgon får vi på Center court se Andreas Vinciguerra som möter Oliver Rochus från Belgien. Vi kommer även få se Patrik Brydolf/Andreas Siljeström, som fått ett wc, mot toppsedade Soares/Ullyett.

Robin Söderling, som spelar sin första match på onsdag, får möta Giovanni Lapentti, som fick ett lucky looser in i turneringen. Han är rankad på plats nummer 224 och har aldrig mött Robin innan.

Stockholm väntar

Nu är det äntligen dags för If Stockholm Open. Vi har toppseedade Robin Söderling som i dag för första gången någonsin i sin karriär är rankad på plats nummer 10. Den Svenska DC-bloggen säger ett stort grattis till Robin!
Robin inleder mot en kvalspelare, oklart just nu vem.

Till det har vi Joachim Pim-Pim Johansson, som fått ett wild card, som inleder mot Peter Luczak från Australien. Han är rankad på plats nummer 83, mot svenskens 511. De möttes en gång i Challanger 2002 så Johansson vann i två raka. Pim-Pim spelar redan ikväll klockan 18.30 på Center courten.
Ett annat wild card gick till Andreas Vinciguerra. Han ställs mot Oliver Rochus. Belgaren är rankad på plats 87jämfört med Vincis 256. De har aldrig mötts.

Det är spännade med vilka som kommer att så spela ATP-slutspelet i London den 22 november. Just nu är Fernando Verdasco på plats nummer 8, inräknat årets tävlingar, med 3030 poäng följt av Robin på 2820 poäng. Det ser ut som om det först kommer att avgöras i Paris två veckor före London.
Till detta får man väga in skador på de toppseedade spelarna. Just nu är Roddick och Murray osäkra.

I dubbelturneringe har Sverige med fyra par. Andraseedade Simon Aspelin/Paul Hanley inleder mot Greul/Seppi. Robban Lindstedt, denna vecka med fransmannen Arnaud Clement, spelar mot Johan Brunström/Jean-Julien Rojer. Som fjärde par får vi se Patrik Brydolf/Andreas Sijeström som fått ett wc. De ställs mot toppsedade Soares/Ullyett. Inget av dubbelparen spelar idag, måndag.

Ett bryt upp i första set hjälpte inte

Det är färdigspelat för Robin Söderling i Mastersturneringen i Shanghai. Han föll i två raka set mot spanjoren Feliciano Lopez med 6-7 (4-7), 3-6.
I matchens andra game så hade Robin en breakboll som han inte tog. Spelarna följdes fram till 3-2 och serve för Lopez. Robin bryter spanjoren. Söderling har under de tre första gamen vunnit samtliga poäng i egen serve. I det fjärde så tappar han till 0-40 och tre breakbollar. Svensken räddar två men brytet tillbaka är ett faktum på den tredje. Robin skaffar sig två nya breakbollar i nästa servegame för Lopez utan att knipa åt. Spelarna följs till tiebreak. Spanjoren minibryter en gång omgående. Vid tredje poängen minibryter Robin tillbaka. Vid den åttonde poängen kommer setets avgörande. Lopez minibryter. Han tar sig fram till setboll vid 4-6 som han gör ett ess på.
I andra set ser vi en något loj och trött svensk. Han tappar och vips står det 0-3. Som sedan blir 1-4, 2-4, 2-5 och 3-5. Serven är där för Lopez som kan på egen hand ta hem matchen genom egen serve. Lopez går fram till 40-15 och två matchbollar. Robin räddar en men sedan är det över.

Robin kan glädja sig med att han kommer att bli nummer 10 i världen på måndag, lagom till If Stockholm Open. Han anländer inom kort till den svenska huvudstaden. Lottning til huvudturneringen är imorgon lördag.

Då var det kvarten

I Mastersturneringen i Shanghai är Robin Söderling klar för kvartsfinal. Detta efter vinst över sjunderankade fransmannen Jo-Wilfred Tsonga med två gånger 6-3. Samma Tsonga som i söndags vann i Tokyo, Japan.
I första setets femte game bröt Robin Tsonga på det tredje försöket. En breakboll emot i åttonde gamet, men räddad. Passade i bara farten på att bryta fransmannen igen och setet i hamn.
Andra setets fjärde game så bryter Robin Tsonga blankt. Dock genom ett dubbelfel så tappar han gamet efter. Trenden håller i sig och Robin bryter fransmannen igen fram till 4-2. Detta visar sig matchavgörande. Båda spelarna håller sina servar och Söderling servar hem matchen blankt.

I morgondagens kvartsfinal, runt klockan 10, väntar spanjoren Feliciano Lopez. Han är just nu rankad på plats nummer 41. Robin har mött honom fem gånger. Det är övertag för spanjoren med 3-2. Dock så var deras möten under 2004 (tre stycken), 2005 (ett) och 2006 (ett).

London nästa?

Robin Söderling fortsätter sitt segertåg i Mastersturneringen i Shanghai. Vinst i andra omgången idag blev det över spanjoren Nicolas Almagro med 6-4, 7-5 på knappt 1-5 timma. Detta var Robins tredje vinst över Almagro på fyra tilfällen, samtliga i år. 

I första set räckte det med en bryt upp för Robin och setet var i hamn. I andra så räddade Söderling en breakboll vid 1-2 och bröt sedan och gick fram till 5-4 och möjlighet att serve hem matchen. Det gick inte. Han räddade en breakboll vid 15-40 men inte den andra. Sedan visar Söderling klass - han bryter Almagros serve och det dessutom blankt. I nästa servegame går han från 15-30 i egen serve till en matchboll (40-30). Han tar inte den chansen, får ännu en som han gör dubbelfel på. Tredje matchbollen gillt blir det och Robin är vidare till åttondelsfinal. Där väntar fransmannen Jo-Wilfred Tsonga. Robin har mött den sjunderankade Tsonga en gång i Hamburgs Mastersturnering och det i fjor. Då vann Söderling i två raka.
Vid vinst där så ser det mycket bra ut på racet över de åtta som gjort bäst resultat i år. Robin är fn nia på den listan. Tsonga är på plats tio just nu.

Simon Aspelin och Pul Hanley hade inte en chans mot det toppseedade amerikannska brödraparet Bryns. Förlust i andra omgången med klara 3-6, 2-6.

Robin fortfarande obesegrad

Söderling vann sin första match mot rumänen Victor Hanescu i Mastersturneringen i Shanghai. Segersiffrorna skrevs till 6-3, 6-4 på drygt en timma. Söderling inledde oerhört starkt. I sina första fyra servegame vann han alla utan en poäng. Robin inledde matchen med att bryta Hanescu. Vid 5-3 och möjlighet att serva hem första set så hamnar han i trubbel. Han räddar två breakbollar och tar sedan hem första set. I det andra blir det mer svängigt. Två break upp mot ett emot avgör och Robin är vidare till den andra omgången. Detta var Robin fjärde möte, samtliga på hard och han har vunnit alla.

I sin nästa match väntar tjugonionderankade spanjoren Nicolas Almagro. De har mötts tre gånger, samtliga i år. Robin vann de två första i Wimbledon och Båstad utan att tappa ett set. I Hamburg fick spanjoren sin revansch, där han själv vann i två raka.

Söderling i slagläge

Imorgon tisdag inleder Robin Söderling sin fortsatta kamp mot ATP-slutspelet i London i slutet av London. Det är dags för den otroligt viktiga turneringen ATP Masters Series i Shanghai. En semifinalplats ger 360 poäng, final 600 och vinst hela 1000 poäng. Söderling är fortfarande på plats 11. Han är 585 poäng efter Davydenko som ligger på plats åtta, den sista platsen som får spela i London. Det är flera turneringar som skall räknas in, inte får räknas in, fjolårets resultat räknas in och mycket annat. Men spännande är det.

Söderling inleder mot mot en Sverigebekant, Victor Hanescu, rankad på plats 27. De möttes senast för drygt tre veckor sedan i kvalmatchen till Davis Cups elitdivision 2010. Robin vann med förkrossande 3-0 i set. Det var jämnt fram till 5 lika i första set, sedan vann rumänen bara ett(!) till game på hela matchen.
De har ytterligare två gånger. 2004 vann rumänen i Scottsdale. I fjor fick världselvan revansch och det lätt i Memphis med 6-2, 6-1. Samtliga tre gångerna med andra ord på hardcourt.

Simon Aspelin/Paul Hanley vann idag sin första match i turneringen. De vann över Coetzee/Huss med 4-6, 6-3, 11-9.
Robert Lindsted/Martin Damm föll dock mot Cermak/Mertinak i en tät tillställning med 6-4, 6-7 (4-7), 9-11 (mtb).

En trött Söderling föll

Världsfyran serben Novak Djokovic var för svår för Söderling i semifinalen i China Open i Peking. Svensken förlorade med 3-6, 3-6 på drygt en timma och tjugo minuter.

Ett break upp i andra setet hjälpte inte. Djokvic kunde vrida runt det och sedan ta hem matchen. Många slagdueller och en till synes trött svensk på slutet gjorde att det rann iväg på slutet.

Det började uselt för svensken. Genom en magnifik passering vid nät och ett dubbefel så skaffar sig Djokovic två breakbollar vid 15-40 redan i det första servegamet. Ett uselt slag av serben och en stabil serve av Robin och den faran är utredd. Nytt dubbelfel ger ännu en breakboll. En hård och lång slagväxling senare vinner serben och brytet är ett faktum. Stabilt servande av båda spelarna. Vid 30 lika i det åttonde gamet då Djokovic servar har Robin ett ypperligt tillfälle för egen breakboll. Han lägger upp poängen och har "bara" att lägga in en rak backhand. Tyvärr lägger han den ut. Robin kommer igen och genom ett dubbelfel skaffar han sig en breakboll. Genom tre ess så vänder han på det och går fram till 3-5. Som en reaktion på det gör han två enkla misstag i egen serve och hastigt är det 15-40 och två setbollar för Djokovic. Robin räddar en, eller serben lägger båda enkelt i nät. Robin följer upp en bra serve med att lägga undan en boll vid nät och egen gameboll. Serben får efter en kort boll av Robin fram sin tredje setboll. En sen backhand senare och setet är förlorat, 3-6.

Söderling får en smakstart i det andra setet. Han får breakboll vid 30-40. En duell senare och bred ut av serben och brytet är där. Robin hamnar i svårigheter omgående. Svensken på nät, då kontrar Djokovic med en stenhård låg boll som Söderling inte kan få över och breakboll för serben. Robin räddar den. Vi får sedan se en svensk som går fram på nät och egen gameboll. Stabil serve och 2-0. Söderling ser nu mycket mer stark ut.
I det fjärde gamet är det ny breakboll för serben. Robin visar klass och vinner den slagduellen. Bra poäng och egen gameboll. Upplagt för smash vid vid som Robin då oturligt lägger i nät och lika igen. Robin lägger en poäng ut och ny breakboll för Djokovic. Magnifik slagduell följer som Robin kan vinna och lika igen. En låg boll vid nät och svensken lägger ut. Tredje breakbollen för serben. Boll på linjen av Tibrosonen och lika igen.
Vi får se Söderling på nät igen - serben hittar vinkeln och fjärde breakbollen. Robin på nät igen och tillbakabrutet, 2 lika.
Åttonde gamet och serve för svensken. Åter breakbollar för serben vid 15-40. En stillastående svensk och bryt igen, 3-5. Djokovic kan nu serva hem matchen. Det är mycket enkla misstag från Söderling nu, han ser uppgiven ut. Djokovic servar enkelt fram till tre matchbollar och avslutar med ett ess.

Serben har nu 4 segrar av 4 möjliga mot Robin. Robin vann de första setet i deras första match, men sen har Djokovic åtta raka set.

Det är imponerande att se Djokovic spela tennis. Han springer och får tillbaka allt som Söderling slår. Det man kan sakna är att Robin skulle variera sitt spel, med en slice, en stoppboll eller liknande ibland.

Vi kunde se en Robin som på egen hand masserade sin högerarm. Han såg i vissa lägen hämmad ut. Skall bli intressant att se hur det påverkar hans spel framgent. 

Serben blir nu rankad trea på måndag när den nya rankingen blir offentlig.

Den Svenska DC-bloggen har skrivit om den usla publiksiffran under Davis Cupmatchen i Helsingborg för knappa tre veckor sedan. I Peking kan man inte heller vara nöjd. Vi pratar här den nationella tennisarenan i huvudstaden Peking, en arena som för dryga året arrangerade OS-tennis. Det är semifinal mellan två av världens bästa tennisspelare just nu. Arrangörerna får då ihop ett par hundra som tittar. Arenan såg, minst sagt, ödslig ut.

Söderling åker nu vidare på sin Asienturné till ATP Masters Series i Shanghai. Jakten på ATP-slutspelet i slutet av november fortsätter...

Ännu en semi för Robin - där väntar Djokovic

Förra veckan var det i Kuala Lumpur och imorgon sker det i Peking, Kina. Söderling är åter igen i en semifinal. Kvarten över kroaten Ivan Ljubicic var över på drygt 1,5 timma. Robins segersiffror kunde skrivas till 7-6 (7-3) och 6-4.
Spelarna följdes åt utan break fram till tiebreak i det första setet. Väl där tog Robin staffettpinnen och kunde enkelt gå fram till 6-2 och fyra setbollar. Genom egen serve så klarade kroaten en av dom. I egen serve så vann Robin poängen och då även setet. Andra set började med att Robin skaffar sig en breakboll i Ljubicics första servegame som han dock reder ut. I det femte gamet hamnar Robin i trångmål. Kroaten går från 30-15 till en breakboll (30-40). Genom bl.a. två ess vänder Robin på det och tar gamet. Vid 5-4 till Robin och kroatisk serve så avgörs matchen. Vid 30-30 och andraserve vaskar Robin fram sin första matchboll. Kroaten räddar den. Efter en gameboll så skaffar sig Söderling ännu en boll för match. Kroaten räddar även den och får sedan två egna gamebollar utan att knyta åt. På den tredje matchbollen avgör Robin och matchen är i hamn.

I morgondagens semifinal väntar serben Novak Djokovic. Serben vann i sin tur sin kvart mot Verdasco från Spanien. Robin har mött den fjärderankade/andraseedade serben tre gånger och har till dags datum enkom vunnit ett set. Det var på gruset i Rom 2007. De andra två förlusterna var i fjor, i Montreal och Bangkok.

Viasat Sport sänder morgondagens semifinaler med start klockan 06.00. Nu återstår det att se om Robin går in som första match eller andra.

Johan Brunström i par med Jean-Julien Rojer föll mot Knowle/Melzer med 6-3, 4-6, 9-11.

Tre dubblar in - en vinst

De båda toppseedade svenska dubbelparen Lindstedt/Damm och Aspelin/Hanley förlorade redan i den första omgången av Rakuten Japan Open Championships i Tokyo. 
Andraseedade Robban Lindstedt/Martin Damm föll mot hemmaspelarna Iwabuchi/Suzuki, som fick ett WC in i turneringen. Förlustsiffrorna skrevs till 1-6, 6-3, 6-10.
Tredjeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley föll, också de, mot Knowle/Melzer med jämna 6-4, 6-7 (5-7), 12-14. Tur då att vi har Johan Brunström/Jean-Julien Rojer. De vann över Huss/Lipsky 6-3, 3-6, 11-9. De möter nu Knowle/Melzer i den andra omgången, och detta under torsdagen.

Kvarten för Robin

Spanjoren Tommy Robredo var ingen match för Söderling i den andra omgången i China Open i Peking. Han vann med två gånger 6-3 på en timma och 20 minuter.
Robin startade i ett rasande tempo och bröt spanjorens serve omgående. Det brytet räckte för att ta hem första set. Andra set inleddes med ett maratongame. Robin tappade tre breakbollar och Robredo kunde först på den sjätte gamebollen ta hem det första gamet. Totalt innehöll detta game 22 poäng.
Robin gav sig inte utan lyckades bryta Robredos serve två gånger och setet och matchen var i hamn.
Detta var Robins fjärde seger på fem matcher över Robredo.

I kvartsfinal väntar nu kroaten Ivan Ljubicic. Han är rankad på plats nummer 45 och har mött Robin fyra gånger. Inbördes står det 3-1. Senast de möttes var i Doha då kroaten vann i skiljeset. Innan dess var det 2004 (Indian Wells då Robin vann och åter i Doha) och 2005 (i Metz).


Söderling åter en vinnare

Det började bra för Robin Söderling i China Open i Peking. Han vann sin första match mot fransmannen Jeremy Chardy i den första omgången över tre set - 6-3, 4-6, 6-2 på 1 timma och 40 minuter. 
Robin vann genom att ta tillvara på den en enda breakboll som setet visade upp. I det andra så hade Robin tre chanser att bryta fransmannen men lyckades inte. En breakboll emot och tapp av det setet. I det avgörande setet följdes spelarna åt fram tiill 2 lika sedan tog Robin fyra raka game. 

I andra omgången tar sig Robin an spanjoren Tommy Robredo. Den sjuttonderankade spanjoren har mött Söderling fyra gånger tidigare med 3-1 till svensken. Senaste mötet var i fjor i Mastersturneringen i Cincinnati i två raka set. Matchen spelas på torsdag.


Imorgon onsdag spelar samtliga tre svenska dubbelpar i Rakuten Japan Open Championships i Tokyo. Andraseedade Robban Lindstedt/Martin Damm mot Iwabuchi/Suzuki. Tredjeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley möter Knowle/Melzer och Johan Brunström/Jean-Julien Rojer Huss/Lipsky. Samtliga matcher är i den första omgången.


Robin i Kina - dubblarna i Japan

Robin Söderling spelar denna vecka i China Open i Peking. På OS-banorna från i fjor väntar fransmannen Jeremy Chardy i den första omgången. Fransmannen är rankar på plats 32, mot Robins 11, och de har aldrig mötts.

I Rakuten Japan Open Championships har vi tre dubbelpar i farten. Andraseedade Robban Lindstedt/Martin Damm möter hemmaspelarna, som fick ett wc, Iwabuchi/Suzuki. Tredeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley tar sig an österrikarna Knowle/Melzer. Johan Brunström/Jean-Julien Rojer får möta Huss/Lipsky i den första omgången.

Ingen svensk spelar idag måndag.

Dubbel otur i Kuala Lumpur

Robban Lindstedt/Martin Damm förlorade sin semifinal i Malaysia. Toppsedade polackerna Fyrstenberg/Matkowski blev för svåra. De föll med 3-6, 7-6 (7-4) 4-10 (mtb).

Nu åker paret vidare till Tokyo, Japan.

Slarv av Robin - tog inte vara på chanserna

Söderling föll i semifinalen i Kuala Lumpur mot toppseedade ryssen Nikolay Davydenko med siffrorna 6-1, 6-7 (1-7) 2-6 på drygt två timmar.
Söderling kan inte vara nöjd med sin insats som helhet. Han började bländande. Bröt ryssens serve och hade 3-0. Breakchans till 4-0. Han bröt fram till 5-1 och servade fram till säkra 6-1. Andra började nästan lika bra. Han hade breakchans i ryssen första game, men fick inte till det. I det sjunde gamet så ökar Söderling tempot och bryter blankt. Allt ser kassaskåpssäkert ut. Dock vill ryssen något helt annat. Han skaffar sig tre egna breakbollar i svenskens serve. Han räddar en genom ett ess, men tappar och 4 lika. Säkra servar resten av servegamen leder fram till tiebreak. Davydenko är här den starkare och vinner det enkelt med 7-1.
I avgörande set så startar Robin med en breakboll både i ryssens första och andra servegame. Men han kommer inte åt. I det femte gamet (2-2) avgörs matchen. En enda poäng gör skillnaden denna dag. Robin har 40-30 egen serve och spelar sig fram till en enkel vinklad volley vid nät. Han lägger den helt onödigt och, som det verkar, slarvigt i nät. Ryssen tar det gamet och bryter svensken. Svensken hamnar i svårighet även i sitt nästa servegame. Ryssen skaffar sig tre breakbollar. Robin räddar två men gör sedan ett dubbelfel.
Davydenko kan nu serva hem matchen som han också gör.

Det står nu 5-3 i inbördes möten. Robin hade behövt denna seger för att närma sig ryssen i kampen om de åtta platserna inför ATP-slutspelet i London i slutet av november. Detta kan ha varit skillnaden för Robin i denna kamp.

Nästa turnering för Robin blir i Peking, Kina. Han möter fransmannen Jeremny Chardy i första omgången.

Robin denna Robin

Robin Söderling är i semifinal i Kuala Lumpur i Malaysia. Han vann mycket enkelt i kvartsfinalen över tjecken Tomas Berdych, seedad trea/rankad på plats 16 med två gånger 6-2 på en timma.
Två break per set räckte och en stabil förstaserve. Robin han imponerar verkligen - nu har han gått till semifinal via två vinster á en timma och sex tappade game på fyra set.
Imorgon lördag är det svårare motstånd. Då väntar ryssen Nikolay Davydenko, seedad etta i turneringen och rankad på plats nummer 8. De har mötts sju gånger med ett övertag med 5-2 till Robin. Minns med välbehag segern i tre raka i kvartsfinalen på Roland Garros i våras.
Söderling har också vunnit deras fyra senaste möten.

Pim-Pim orkade inte

Joachim Pim-Pim Johansson höll i nästan två set. Till slut fick han ge sig mot fransmannen Richard Gasquet och föll med 6-4, 6-7 (1-7), 2-6.
Pim-Pim spelade bländande i första set. Bröt fram till 2-1 och höll sedan setet ut. I andra så hade han två breakbollar i det femte gamet utan att knyta åt. Ytterligare en breakboll vid 4 lika för att sedan kunna serva hem till en kvartsfinalplats. Det gick inte. Setet gick till tiebreak, väl där var Gasquet överlägsen. I avgörande setet  dubbelbröt fransmanne svensken och matchen/turneringen var över.
Pim-Pim bör ändå vara nöjd med sin insats i Kuala Lumpur - vinst över Hewitt och pressade Gasquet till avgörande set. Nu är det bara att hoppas att kroppen håller.
Härnäst väntar If Stockholm Open som börjar den 19 oktober.

Robban Lindstedt/Martin Damm är i semi i samma turnering. De vann idag över Melo/Sa med 6-4, 6-2. Nu väntar toppseedade polackerna Fyrstenberg/Matkowski. Den matchen spelas på lördag.

Ris och ros

Robin Söderling, seedade trea, krossade den amerikanske kvalspelaren Brendan Evans med två gånger 6-1 på mindre än en timma. Anmärkningvärt är att Söderling vann alla poäng när förstaserven satt. 
I kvanrtsfinalen väntar nu tjecken Tomas Berdych, seedad trea och rankad på plats 16.
Det har mötts fem gånger med en knapt övervtag, 3-2, för Robin.
Matchen spelas imorgon fredag.

Tredjessedade Robban Lindstedt/Martin Damm vann över Johan Brunström/Jean-Julien Rojer med 7-6 (8-6), 6-4. De möter nu Melo/Sa som i sin tur vann över Pim-Pim Johansson/Yew-Ming Si med 6-1, 5-7, 10-3 (mtb).

Pim-Pim ställs idag mot Richard Gasquet från Frankrike. Fransmannen är rankad på plats 47.

RSS 2.0