Andra i Dubai

Mikael Ymer är klar för andra omgången i ATP500 i Dubai. Detta efter vinst i första rundan mot lucky loosern Francesco Passaro, Italien och rankad 109. 

Ymer vann med 6-2, 6-3 på dryga timman. Svensken var ohotad matchen igenom. Hade ingen breakboll emot. Bröt själv fram till 2-1 och 5-2 i första set. Servade sedan hem setet på 33 minuter efter en backhandretur som blev bred. 
Andra set, trenden höll i sig. Bryt fram till 3-2 och till marchvinst efter Ymer lagt returen på Passaros fötter, reaktion djupt i nät. 

Match imorgon igen. Nederländeren Botic van de Zandschulp, rankad 33. De har nötts två gånger. På hard i Lille 2017 och på gruset i Tampere i Finland. Båda gångerna med Ymer som segrare. 



Göransson ny partner ger kvarten

André Göransson har en ny parten, portugisen Nuno Borges. Paret är i Delray Beach för ATP250.
Vinst i första omgången mot tredjeseedade Lammons/Withrow med 6-3, 3-6, 106. 
Sedan förlust i kvarten mot mexikanarna Hach Verdugo/Reyes-Vareal med två gånger 5-7. 

Mästare i Mexiko

André Göransson med Ben McLachlan är mästare i Mexico, Challenger i Monterrey. Detta efter vinst i finalen över Martinez/Rodriguez med 6-3, 6-4 på 1 timma och 20 minuter. 

Vi tar av oss hatten och gratulerar det svensk-japanska paret till årets andra Challengertitel. Den första kom i första veckan i år, i Adelaide, Australien. 

En boll från semi

Mikael Ymer hade en matchboll, i avgörande sets tiebreak vid ställningen 6-5, i kvartsfinal mot toppseedade Hubert Hurkacz i Marseille, Frankrike och ATP250. 
 
Matchen slutade 3-6, 6-3, 6-7(8) på knappa tre timmar. Vi fick en väntar matchutveckling. Många dueller från baslinjen eller i Ymers fall bakom den. Om någon av spelarna rörde sig framåt var det oftast polacken. Till det ett nervöst avgörande tiebreak. 
 
Var sitt break inledde matchen. Tapp efter matchens längsta duell, på andra breakbollen, i det sjätte gemet. En forehand och svensken borta, 2-4. Setboll vid 3-5. En nätrullare som Ymer hinner upp men är för kort på det motlägget och brta. 51 minuter tog setet. 
 
Andra set. Svensken räddar en breakboll i första gemet. Chans vid 2-1 och serve för polacken. 15-40, två breakbollar. Duell fööljer och en bakchand från baslinjen i nät, 3-1. Höll sedan fram till setvinst. 
 
Avgörande set. Kopia på första set med var sitt break. Svensk chans vid 3-3, 30-40. Men ett ess räddade polacken. Ny chans vid 5-5 och 30-40 i Hurkacz serve. Duell som avslutas med en undanläggning vid nät, Ymer borta. 5-6 istället. Tiebreak följer. Som sagt ett nervöst sådant. Från båda spelarna. Ymer minibreak till 3-2 efter lång backhand från polackens racket. Vid ställningen 5-4, två bollar från match och dessutom två egna servar. Chans med andra ord att serve hem matchen. Dock tapp på första, 5 lika. En rack backhand följer, polacken borta, 6-5 och matchboll för svensken. Andraserve från Hurkacz. Överraskande serve gör returen lång, 6-6. Ess sedan till 6-7, polska matchboll. Ymer har chansen men kommer fel till en smash som gör den för lam, mitt i banan. Hurkacz lägger en backhand på baslinjen. Ymer kommer fel till den och en rak backhand ställer Ymer. 
 
Bra insats med en kvart. Synd att han inte kunde knyta ihop det när Ymer var så nära. 
 
Nästa vecka, ATP500 i Dubai för Mikael. 

WO till kvarten

Mikael Ymer är i frankrike och Montpellier, ATP250. Andra omgång och match mot sjätteseedade David Goffin. Belgaren lämnade walk over innan start så nu väntar toppseedade polacken, elfterankade Hubert Hurkacz i kvarten.  

Förra veckans succé blandat

Vi har förflyttat ATP-touren till tre nya städer denna vecka. I franska Marseille, ATP250, ser vi båda bröderna Ymer in i huvudturneringen. 

Båda mötte spelare som gick bra förra veckan. 
Elias föll mot nederländaren Gijs Brouwer, rankad 116, med 6-3, 5/7, 3-6 på 2 timmar och en kvart. 

Bättre gick det för Mikael. Vinst över förra veckans succéman Ranu Albot rankad 99, från Moldavien. Segersiffrorna skrevs till 6-3, 7-6(5) på 1 timma och 45 minuter.
Han möter nu belgarna Goffin i andra omgången. De möttes för en månad sedan, final i en Challanger i just Belgien. Så vann Goffin klart över två set. 

Fotnot. Brouwer avancerade till kvartsfinal i ATP500 i Rotterdam förra veckan, föll mot landsmannen Griekspoor i två raka. 
Albot gick till semifinal i ATP250 i Delray Beach, föll där mot serven Kecmanovic. 





Tätt men ut

Mikael Ymers andra vecka på ATP-touren efter succén i Davis Cup i Stockholm slutade även den med förlust. I ATP500 i nederländska Rotterdam föll han omgående mot hemmaspelaren Tallon Griekspoor med 6-7(7), 5-7 på knappa 2 timmar. 

Mikael hade setboll i första sets tiebreak vid 7-6, tappade då tre raka poäng. Förstaserven i % var hög för svensken, 85. 

Nästa vecka är det ATP250 i Marseille, Frankrike, som gäller för Ymer den yngre.

Semi i Dallas

André Göransson fick en bra rekyl efter förra helgens Davis Cup i Stockholm. 
På nytt tillsammans med japanen Ben McLachlan gick paret till semifinal i ATP250 i Dallas, USA.  
Det fjärdeseedade paret vann över Albot/Thompson med 6-3, 4-6, 10-4. I kvarten sedan Sabanov x 2 med 3-6, 6-3, 10-4 innan toppseedade Murray/Venus blev för svåra, vann med 3-6, 2-6. 

Annat att rapportera om. 
Elias Ymer gick i början av veckan till andra rundan i Challengern i Vilnius, Estland. 
I helgen som gick föll han omgående i kvalet till ATP500 i Rotterdam. Ryssen Saffiullin blev för svår. Vann med 6-3, 2-6, 4-6. 
I kvalfinal fick sedan ryssen möta en annan Ymer, Mikael. Revansch för Ymer, vann svensken med 2-6, 6-3, 6-4. Nu möter Mikael hemmaapelaren Tallon Griekspoor, rankad 57. 




Baksmällan i Frankrike

Mikael Ymer åkte från succén i Davis Cup och Kungl Tennishallen till ATP250 och Montpellier, Frankrike. Väl där blev det stopp. En annan succéman från helgens Davis Cup, finnen Emil Ruusuvuori blev för svår och vann med 4-6, 0-6 på 1 timma och en kvart. 

Nästa turnering blir ATP500 i Rotterdam, Nederländerna, där Mikael går in i kvalet. 
 

Fotnot. Finland vann som bekant oxå sin kvalificeringsrunda, hemma mot Argentina. 



Fyra städer och lotten

Kvalificeringsrundorna till gruppspelet av Davis Cupfinalen runt om världen, tolv stycken, är färdigspelade. Vinnarna är, förutom Sverige, Kroatien, USA, Schweiz, Frankrike, Storbritannien, Serbien, Chile, Korea, Nederländerna, Finland och Tjeckien. 

Tillsammans med fjolårets finalpar - Australien och mästarna Kanada - samt de två wildcarden Italien och Spanien. Där har ni de sexton länderna som tävlar om titeln årets Davis Cupmästare 2023.  

Det internationella tennisförbundet, ITF, skall utse fyra värdstäder av de sexton länderna som är med. Varje stad har en grupp om fyra länder, alla möter alla. Detta gruppspel spelas 12-17 september. 
Vinnaren och tvåan i varje grupp går sedan vidare till finalspelet 21-26 november i Malaga, Spanien. 

De fyra värdstäderna skall offentliggöras inom en månad, enligt källor. Lottning till grupperna i september kommer att göras strax därefter. 

Svenska DC-bloggen återkommer så fort vi vet mer. Som alltid. 




Drömma om Avicii Arena

Sverige är klara för Davis Cup Finals gruppspel, detta efter seger mot Bosnien & Hercegovina i helgen. 
Ett gruppspel som skall spelas i fyra städer/länder den 12-17 september. 
Fyra länder i varje grupp. Sexton nationer. Fyra av de deltagande länderna kommer ta hand om en grupp var. Det kan bli i Sverige. Om det Svenska Tennisförbundet är intresserade av detta arrangemang är oklart. Sökt ansvariga för förbundet idag utan svar. 
 
Låt oss så här på söndagskvällen drömma om att Sverige söker och får en av grupperna, Sveriges grupp. 
Med tanke på helgens succé både sportsligt, organisatioriskt och publikt känns det som denna typ av evenemang skall spelas i Stockholm. 
Kungl Tennishallen med plats för 5000 åskådare känns, är antagligen för litet. 
Avicii Arena (fd Globen) har arrangerat tennis innan. Stockholm Open höll till härmellan 1989-1994. Arenan tar i fullskala 16000 åskådare, för tennis cirka 14000. Till det går det med enkla medel stänga av sektioner, delar av läktarna för att skapa en intimare känsla.
 
För att ett evenemang av denna storlek/kaliber skall bli verkighet krävs att tennis-Sverige går samman, gemensamt. Att kunniga inom olika områden arbetar med sin spetskompitens. Klubbar runt o i Sverige engageras, media bombarderas, influencers bjuds in, fd. svenska tennisstjärnor dras sitt strå, familjen Borg+Wilander+Edberg görs tilll ambassadörer, klubbpriser och familjepriser på biljetter, alla möjliga kändisar bjuds in, tävlingar innan och under spelveckan, osv, osv. 
 
Ser vi till fjolårets fyra städer/arenor som var värdar för gruppspelet tog dessa in i stigande skala Glasgow/Emirates Arena 8200 åskådare, Valencia/The Pabellón Fuente San Luis 9000, Hamburg/AM Rothenbaum 13200 samt Bologna/Unipol Arena 17000. Ser vi till dessa siffror är det helt klart görbart att Sverige söker och blir tilldelad en av de fyra grupperna. En annan aspekt är att det är Sveriges tredje raka avancemang till gruppspelet. 
 
Svenska DC-bloggen håller er uppdaterade vad som händer, utvecklingen. Som alltid.

Madaras fjärde raka

Dragos Madaras vann idag sin fjärde raka titel. Tredje Futuretiteln i Antalya, Turkiet. Till det förra veckans i Kairo, Egypten. Tjugo raka vinster, obesegrad i år. Samtliga på grus.
Ranking imorgon ger Madaras 324. 
 
Svenska DC-bloggen bockar och utbringar ett stort grattis till Dragos.


Sverige klar för Davis Cupfinals

Mikael Ymer lyckades få ihop spelet och matchen mot Bosnien & Hercegovinas etta Damir Dzumhur. Vinst med 6-1, 1-6, 6-3 efter en timma och 43 minuter. 

Ymer den yngre inledde starkt i första set. Han visade sin styrka i utsatta lägen med precision i slagen som imponerade på de fullsatta läktarna i Kungl Tennishallen. 
Första breaket kommer i fjärde gemet. Bosniern till serve. En dämpad retur av Ymer, Dzumhur borta. 0-40, tre breakbollar. Snygg duell från baslinjen följer. Ymer avancerar framåt, lägger en backhandvolley otagbar för Dzumhur. 3–1, tolv minuter på matchuret. Ny chans i sjätte gemet. Tredje breakbollen, bred av bosniern. 5-1. Svensken till serve. Retur lång ger 40-0, tre setbollar. Svensken följer upp serven med en in-side-out på sidlinjen. 6-1 på 26 minuter. 
Ymer övertygar stort. Stor nivåhöjning av svensken jämfört med gårdagens singel. 

Kuriosa. Något som fascinerat oss i publiken är att Dzumhur alltid vill spela vidare med samma boll efter vunnen poäng. Detta ger ibland komiska situationer när han pekar och gestikulerar för bollkallarna hur han vill att de skall ge honom rätt boll. 

Andra set. När vi tror att matchen skall fortsätta i samma anda vända allt på ända. Samtidigt som Ymer sänker precisionen med ett par procent spelar Dzumhur upp sig, betydligt. En forehand bred front Ymers racket ger 0-2. Publiken tystnar. Hoppet tänds när Dzumhur lyfter en forehand bred, 1-2. Inte bättre än att det släcks igen vid tapp omgående. Felträff på andra breakbollen till 1-3. Tre raka break, spelkvaliteten har sjunkit betydligt. En enkel backhand frpn baslinjen djupt i nät ger 15-40, två breakbollar, för Ymer. En oprovocerad lång backhand ger 1-5. Det ser inte bra ut för svensken. Blankt gem och setet borta, 1-6, på 30 minuter. 

Avgörande efter toalettbesök. Ymer håller sitt servegem för första gången sedan första set. Snygg passering diagonalt ger 15-40, två breakbollar, för Ymer. En räddas. På nummer två är svensken starkast vid duell vid nätet. Ymer vinner efter nätrullare. Dzumhur frustrerad. 2-0. Chans till dubbelbreak dyker upp med bosniern krånglar dig ut det, 3-1. Istället en breakboll emot i nästa gem vid forehand i nät. En enkel rak forehand bred räddar den. Bred retur senare ger 4-1. Spelarna följd åt fram till 5-3 och serve för svensken. 30-30. Backhand rak i krysset ger 40-30, matchboll och en poäng från biljett till Davis Cupfinalen. Duell följer. Forehand lång av Dzumhur. Kungl Tennishallen kokar. 
 
Segern innebär att Sverige för tredje gången på lika många gånger kvalificerat sig för gruppspelet av Davis Cupfinalen. 
Den kommer spelas 12–17 september. Fyra städer skall tas fram där fyra länder gör upp i varje stad/grupp.

Svenska DC-bloggen återkommer. 








Brkic visar vägen, 2–1

Den bosniske dubbelspecialisten Tomislav Brkic visade klass, spelade på topp. Vid sin sida hade han Mirza Basic. De rutinerade paret med 25 DC-dubblar tillsammans, med 18 vinster, visade tydligt hur en dubbel skall spelas. 
Samtidigt så kom inte det svenska paret Göransson/Ymer upp till normal nivå. Speciellt kom inte Elias upp i nivå. Många misstag vid nät och returer som inte fungerade. 
Förlustsiffrorna skrevs till 4-6, 2-6 på knappa 1,5 timma.

Redan i Göranssons första servegem, vid 1-1, hamnar svenskarna i problem. Trots upp till 40-15, kransar sig bosnierna fast. Vänder på det, avgör på den tredje breakbollen, när Ymer vid duell vid nät lägger bollen i nät. 1-2.  Det svenska paret räddar två breakbollar i nästa svenska servegem, Ymer servar. 2-3. 
Basic till serve. Två briljanta poäng, en vardera för svenskarna tänder hoppet, 0-30. Snygg undanläggning av Göransson ger 15-40, två breakbollar. Båda räddas. Ny kommer. Även den räddad. Gemet glider ifrån svenskarna när Ymer returnerar brett, 2-4.
Paren följs åt fram till 4-5. Basic åter till serve. Ess till setbollar (40-15), ess till setvinst. 46 minuter tog det. 
Noterbart är att Brkic tappade två poäng i egen serve, på två gem. Han var den stora skillnaden i första set. 

Andra set. Historien upprepar sig. 1-1 och serve för Göransson. Stabilt upp till 30-0. Tre raka poäng ger breakboll, 30-40. Duell vid nätet följer, Brkic bryter in, svenskarna chanslösa. 1-2. Basic till serve. Svenskarna får återigen chansen. Retur på Brkic och två svenska breakbollar, 15-40. Bosnierna räddar båda. Ymer visar frustration. Basic & Co vänder gemet till 1-3, avslutar med smash på returen. Hittills fem svenska breakbollar, samtliga i Basics serve. Ingen vunnen.
Ymer räddar en breakboll i nästa egna servegem. 2-3. Göransson sedan i trångmål i nästa egna servegem. Räddar första breakbollen med ett ess. Andra dock retfull lobb, svenskarna borta, 2-5.
Basic kan serva hem matchen och reducera landskampen. Underläge med 0-30 vända till matchboll, 40-30, när Göransson lägger en retur bred. Lång retur av Ymer på den, matchen förlorad. 

Reducerat till 2–1. Singelettorna för varje land väntar nu. Mikael Ymer för Sverige och Damir Dzumhur för Bosnien & Hercegovina.











Bergevi ut, Elias in

Elias Ymer i par med André Göransson bildar svenskt dubbelpar i Davis Cupmatchen mot Bosnien & Hercegovina i Kungl Tennishallen, Stockholm. De möter de rutinerade Mirza Basic/Tomislav Brkic. Paret har 25 Davis Cupdubblar tillsammans med 18 vinster. 

Sverige leder med 2-0 i bäst av fem matcher. 
Matchen startar klockan 13.




Snyggt till 2-0

Elias Ymer trivs med att spela Davis Cup. Det råder det ingen tvekan om. Storspel. Igen. Ikväll mot Bosnien & Hercegovina och deras etta Damir Dzumhur 6-1, 6-4 på dryga 1,5 timma. 

Svensken tog snabbt initiativet, spelade ut och med ett vägvinnande sätt fick han med publiken. Bosnien däremot såg mest ut att vara grinig och arg på sig själv och bänken, både när han förlorade och vann en poäng. 
Vi fick se många långa och fina dueller. Allt som oftast med Elias som vinnare. 

Ymer bryter omgående, dessutom blankt fram till 2-0. Har sedan tre breakbollar, 0-40, till 4-0. Dzumhur räddar samtliga. Samt en till. 3-1.
Svensken i trängre läge i nästa gem, sitt servegem. Ymer i sin tur vill inte vara sämre, räddar samtliga. 4-1. Ett dubbelfel ger 5-1. Chans för Elias att serva hem första set. Upp till 40–15, två setbollar. En snygg backhandkross som dimper ner precis över nätkanten avgör setet, på en halvtimme. 

Andra set börjar i samma anda. Break omgående, Ymer spelar snyggt två gånger om i samma hörn. 1-0. Svensken räddar två breakbollar i nästa gem. 2-0. Ny chans i nästa utan att komma åt, 2-1. Spelarna följs åt upp till 5-3, serve till bosnien. Trångmål där. Trots två matchbollar reder Dzumhur ut gemet. Avslutar med en perfekt avvägd lobb. 
Serven över. Upp till svenskt 30-15. Ramträff ger 30-30. För första gången ser vi en styck svensk sk gummiarm när Ymer lägger en forehand djupt i nät. 30-40, breakboll. Räddar den. Ny kommer, #2. Ess till lika, ess till ny matchboll. Duell följer. Dzumhur avslutar med backhand i korridoren. Ymer segrare, Kungl Tennishallen kokar. Ett Kungl som är i stort fullsatt. 

Sverige upp i ledning med 2-0. Imorgon klockan 13 inleds landskampen med dubbel. 












Krampigt men 1-0

Mikael Ymer vann programenligt första singeln i Davis Cup kvalificeringsrunda mot Bosnien & Hercegovina i Kungl Tennishallen. Detta efter vinst över Mirza Basic med 6-4, 7-5 på 1,5 timma. 

Det var bra dueller mellan spelarna. Allt som oftast märktes det att skillnaden i ranking är påtaglig - svenskens 60 jämfört med bosniens 394. Trots detta hade svensken svårt att komma ur Basic grepp. Under det fyra första servegemet för respektive spelare tappade Basic två poäng. Ymer åtta. Ymer såg inte helt bekväm ut på banan. Den något krampaktiga utstrålningen fortsatte matchen igenom. Han fick kämpa till sig segern. 
En enkel forehand seglar ut lång i matchens nionde gem. Det ger 30-40, breakboll för Basic. På andraserven tar Ymer fram en serve-volley, vilket överraskar Basic. Lika. Ess på det x 2 ger 5-4. För första gången i matchen kommer Ymer åt Basic serve. Fram till break-/setboll efter en rak forehand. Tappar den. Ny kommer. Rak forehand igen, setboll #2. Duell följer, avslutar med en bred forehand. Setet till Sverige på 40 minuter. 

Andra set. Frågan vi ställer oss - har Ymer knäckt koden? Andra breakbollen i Basic första servegem ger ett dubbelfel och 2-0. Två nya breakbollar, 15-40, till 4-0 vänder Basic på. Istället 3-1. Ymer räddar en breakboll efter det, 4-1. Spelarna följs åt fram till 5-3, Ymer serve. Trångmål, tyvärr. Två gånger forehand djupt i nät ger 15-40, två breakbollar. En forehand från baslinjen seglar ut. 5-4. En större tydlighet från Basic samtidigt som Ymer sänkt sig ger denna nya matchbild. 5-5. Farligt efter det. Serve för Ymer. Underläge med 0-30. Vänder det, avslutar med en rak backhand som seglar lång för Basic, 6-5. En enkel backhand bred ger 0-40 i Basic serve, tre matchbollar. En slice i nät, matchen över. 

Sverige upp i ledning i landskampen med 1-0. Strax storebroder Elias som möter Bosniens etta Dzumhur. 















Väntade nomineringar

Bröderna Ymer på singlarna och Göransson och Filip Bergevi i dubbeln. I alla fall är de det dessa som nominerades vid dagens lottning. 
Davis Cups kvalificeringsrunda i Kungl Tennishallen är skådeplatsen. Enligt utsago är arenan utsåld, med andra ord 5000 åskådare per dag. 

Första singel imorgon fredag klockan 17.00, då vi får se Mikael (ranking 60) mot Mirza Basic (394). Efter det Elias (120) mot Damir Dzumhur (197). 
Uppställning dubbel på lördag med start klockan 13 blir Göransson (dubbelranking 66)/Bergevi (270) mot Basic (425)/Brkic (59). Följt av singlarna Mikael vs Dzumhur samt Elias vs Basic. 

I och med att Filip Bergevi går in i laget får Karl Friberg lämna de fem uttagna. 

Fram till en timma innan matchstart får kaptenerna göra ändringar i laget. 

Svenska DC-bloggen är som alltid på plats. Vi återkommer. 




Vilka nomineras till dubbeln?

Att Mikael och Elias Ymer nomineras och förhoppningsvis spelar singelmatcherna i kvalificeringsrundan i Davis Cup i Kungl Tennishallen råder det ingen tvekan om. Bara en skada kan bara stoppa det. 
Mer oklart vilket dubbelpar som skall tas ut. Som det sett ut på träningarna i Kungl under veckan lutar det åt att Filip Bergevi tar plats bredvid givne Sverigeettan i dubbel, André Göransson. Alternativ till det dubbelparet är givetvis bröderna Ymer alt om Göransson delar planhalva med Karl Friberg. 

Imorgon torsdag klockan 12.30 är det lottning, då vet vi. I alla fall vilka två som nomineras till både singel och dubbel.  



RSS 2.0