Grus i maskineriet för Söderling

Robin Söderling är utslagen ur turneringen i Estoril, Portugal. Detta efter att ha förlorat i två raka set mot argentinaren Juan Martin Del Potro med 4-6, 5-7 på knappa två timmar.
Det var det sjätte inbördes möte mellan spelarna. Robin vann deras första 2007 men har sedan förlorat fem raka.

I första set har Robin hela fyra breakbollar utan att komma år. Del Potro har två och tar tillvara på en. Det är skillnanden på spelarna.
Vid ställningen 4-1 och 30-15 i argentinarens serve i andra set bröts matchen pga regn. Det tog hela tre timmar innan matchen kunde återupptas. Då gick Robin upp till 5-2 efter att ha räddat en breakboll.
Vid 5-3 hade sedan Söderling chans att serve hem andra set och få fram ett skiljset. Istället vaskar Del Potro fram två breakbollar. En duell följer och Robin räddar boll efter boll men får till slut ge sig och lägger poängen i nät.
Robin är sedan två poäng i från att ta hem setet i nästa game men kommer inte åt. Istället kvitterar Del Potro till 5 lika. En läcker rak backhand på sidlinjen ger Del Potro två nya breakbollar i nästa svenska servegame. En forehand i nät gör att argentinaren nu kan serva hem matchen.
Robin ger sig inte så lätt och får fram 0-30 efter ett dubbelfel. Tyvärr är det den sista poäng som Söderling vinner i turneringen. Del Potro vänder på gamet igen, vinner fem raka game, och kan efter att Söderling har lagt en in-side-out långt bred sträcka näven i skyn som vinnare av denna kvartsfinal.

Att Söderling inleder grussäsongen knackigt är inget ovanligt. Minns 2009 då han på de första fyra grusturneringarna vann fyra matcher. Det bar sedan i den femte turneringen på Roland Garros till final.
I fjol gick han dock till final på gruset i Barcelona, men sedan vann han endast fyra matcher på tre turneringar innan ännu en finalplats i Paris.

Nu väntar Masters i Madrid för Robin. Turneringen inleds på måndag.

Årets första grusvinst satt hårt inne

Toppseedade Robin Söderling vann sin första grusmatch för året i portugisiska Estoril. Detta efter seger över fransosen Jeremy Chardy med 6-1, 6-7 (4-7), 6-1 på knappa två timmar.

Robin inleder en aning nervöst och spänt i sina första två servegame. Han vinner dock båda. I fransosens första servegame så går han upp till en breakboll som Chardy räddar. I det andra franska servegamet skaffar sig svensken ytterligare två breakbollar vid 15-40. Chardy räddar den första men gör dubbefel på den andra. Ny svensk breakboll vid 4-1 som han tar. Robin håller sedan sin serva blankt och första set enkelt till svensken på 30 minuter.

Andra set inleds i samma stil, Robin har inte mindre än fyra breakbollar med en gång i fransk serve. Han kommer dock inte åt. Robin hamnar sedan i egna svårigheter, som så många gånger förrut. Två bollar djupt i nät gör att Chardy skaffar sig en breakboll och bryter till 0-2. Men svensken ger sig inte. Vid 1-3 kommer breaket tillbaka då fransmannen lägger bollen långt ut. Robin verkar ha koll på matchen igen. Det möter han upp med att tappa sin forehand helt i nästa egna game och tappa det blankt efter en forehand lång, lång, lång. 2-4.
Vid 3-5 och chans för fransosen att serva hem andra set så reser sig Robin igen. Han får fram 15-40 och två breakbollar tillbaka. Ett ess räddar den första En hög forehand på nästa placeras i nät av Chardy och Robin raddar setet. Återigen hamnar Söderling i svårigheter. Han tappar till 15-40, vilket då innebär två franska setbollar. En lugn forehand vid nät av Robin och en lätt forehand som blir lång av Chardy räddar dom två setbollarna. Två stabila servar ger sedan svensken gamet.
Detta svängiga andra set fortsätter att svänga. Robin skakar fram en breakboll vid 30-40 som fransosen räddar när han stormar fram på nät. Robin räddar sedan två gamebollar innan det är dags för en nätrullare från Chardys racket som landar på rätt sida sett ur svensk synvinkel och svensk breakboll igen. En likadan nätrullare avgör gamet och Robin har chans att serva hem matchen.
Det ser stabilt ut fram till 15-0. Chardy vänder till 15-30 när Robin inte hinner med att ställa sig rätt efter serve. Robin får 30-30. En fransk retur på nästa serve som Robin placerar i nät ger Chardy ytterligare en breakboll i setet. En ramträff av fransosen ger Robin upplagt läge som han, dessvärre, gör enkelt lång ger oss tiebreak. 
Där tappar Robin båda sina servar tidigt fram till 0-3. En rak backhand på sidlinjen ger Robin visst hopp, men när svensken tappar till 2-5 och fransk serve ser det mycket mörkt ut. Viss hopp igen på poängen efter men sedan 3-6 och 3 franska setbollar. Robin räddar den första i egen serve, men en forehandkross på den svenska serven ger oss ett avgörande set.

Väl där får vi se en mycket fokuserad Robin som vinner sitt första servegame lätt. I första franska servegamet blir det tidigt en lång diskussion efter att Robin lagt en poäng på baslinjen som linjedomaren dömmer ut, men huvuddomaren in. Chardy vill ha omspel på poängen men det får han inte. Robin går sedan fram till efter ett dubbelfel till setets första breakboll vid 30-40. En enkel boll lång ger Robin 2-0. Söderling vinner sedan 11 raka poäng och tre game fram till 5-0.
I nästa franska servegame skaffar sig Robin sin första matchboll vid 30-40. Chardy räddar den. och gamet. När det sedan är dags för Robin att serva hem matchen går det betydligt bättre än i andra set. Tre matchbollar vid 40-0 avslutar Robin med at komma fram på nät. Chardy lägger poängen lång. Han knyter ihop handen och ser lättad ut.

Detta var Robins andra vinst över Chardy. Första var i Peking för två år sedan, även den gången i skiljeset.

I kvarten väntar argentinaren Juan Martin Del Potro, rankad på plats nummer 46. De har mötts fem gånger med fyra vinster mot en till Del Potro fördel. Robin vann 2007 i Davis Cup, sedan har argentinaren tagit hem alla matcher. Senast var i Miami i mars då Del Potro vann i två raka. Robin vann här bara fem game.
De har dock aldrig mötts på grus. Matchen spelas fredag.

Att Söderling inleder grussäsongen knackigt är inget ovanligt. Minns 2009 då han på de första fyra grusturneringarna vann fyra matcher. Det bar sedan i den femte turneringen på Roland Garros till final.
I fjol gick han dock till final på gruset i Barcelona, men sedan vann han endast fyra matcher på tre turneringar innan ännu en finalplats i Paris.

Estoril och München härnäst

I portugisiska Estorlil spelar Robin Söderling denna vecka. Som toppseedade går han in i andra omgången. Där möter han Jeremy Chardy från Frankrike. Robin har mött fransosen, rankad på plats 53, en gång. I Peking för två år sedan vann svensken i skiljeset.

I dubbelturneringen i samma turnering spelar Johan Brunström tillsammans med dansken Frederik Nielsen. De möter spanjorerna och fjärdeseedade Lopez/Marrero i sin första match.

I tyska München är det BMW Open och där ser vi Simon Aspelin, åter igen tillsammans, med Paul Hanley. De möter i sin första match hemmaspelaren Haas i par med tjecken Stepanek.

Stopp i kvarten för Robban och Simon

För Simon Aspelin,  i par med sin nye dubbelpartner Kevin Anderson från Sydafrika, blev veckan i Barcelona ett fall framåt. Han gick fram via två segrar fram till kvartsfinal. Där föll han mot Gonzalez/Lipsky med 6-7 (5-7), 4-6.
Robban Lindstedt och Horia Tecau gick samma öde. Som sjundeseedade gick dem in i den andra omgången. Där blev det vinst över Lopez/Monaco med klara 6-0, 6-2. I kvarten blev det, som sagt förlust, mot det andraseedade paret, Mirnyi/Nestor med 3-6, 4-6.

I fjol final - nu ut utan chans

Det tog stopp oväntat fort för Robin Söderling i Barcelona, i hans gruspremiär för säsongen. Han föll stort mot kroaten Ivan Dodig, rankad på plats 56. Han föll med klara 2-6, 4-6 på knappa 1,5 timma. Robin tappade sin serive hela tre gånger i första set som var över på dryga halva timmen. Andra inleddes lika illa. Robin tappade med en gång och kom under med 0-2. Då kom en vändning likt den, mot just Dodig, i Miami för dryga månaden. Robin bryter tillbaka och går fram till 4-3. Skaffar sig där två breakbollar men utan att komma åt. Men sedan tog det stopp. I sitt nästa servegame händer det som inte får hända. Robin tappar sin serve. Han skakar sedan fram 0-30 vid ställningen 4-5. Då svara Dodig med att vinna fyra raka poäng och Barcelonaäventyret är över för denna gång.

Söderling tappar nu många poäng. I fjor gick han till final, där han föll mot Verdasco i skiljeset, och i år åker han alltså ut redan i sin första match, i den andra omgången.

Frågan är vad det är för fel på Robins spel. Han hittar inte flytet. Det kanske är den onda hälen som spökar.

Enligt spelschemat är det Estoril som gäller för Robin härnäst. Den turneringen startar på måndag.


Bättre går det för Simon Aspelin i par med sin nye dubbelpartner Kevin Anderson från Sydafrika. Igår vann de först över Bracciali/Marreo med 7-6 (7-4), 7-5. I dag följde dom upp det med att slå ut femteseedade Fyrestenberg/Matkowski med två gånger 7-5.
Simons senaste seger innan igår var i Davis Cupmatchen mot Ryssland i början av mars. I år är hans dubbelfacit, innan denna veckan, 4 vinster på elva försök.

Robin tillbaka i Barcelona

Robin Söderling är i Barcelona och skall spela 500-turneringen. Som femteseedade går han in i den andra omgången där han ställs mot kroaten Ivan Dodig. Det är samma 56-rankande kroat som Robin för knappa månaden var när att förlora i Miamis Masters. Robin kom igen i deras enda möte efter en skön vändning. Dodig hade 0-3 och två breakbollar i det avgörande setet. Vid 1-4 tog han sedan fem raka game och vann matchen.

Söderling har många poäng att försvara. I fjor gick han till final, där han föll mot Verdasco i skiljeset.

Som femte match imorgon på Pista Central spelar Robin sin match.

Titel i helgen följdes upp med att bli utslagen med en gång

I lördags vann Robban Lindstedt tillsammans med Horia Tecau titeln i Casablanca, Marocko. Idag föll dem i sin första match i Masterturneringen i Monte Carlo. Paret som blev för svåra var Soares/Chela och siffrorna skrevs till 2-6, 4-6 på dryta timmen.

En mindre rolig scenförändring.


Titeln försvarad efter utskåpning

Det var egentligen ingen spänning, det var spel mot ett mål. Toppseedade och titelförsvarande dubbelparet Robban Lindstedt och Horia Tecau vann finalen i Casablanca, Marocko, över oseedade paret Fleming/Zelenay med mycket klara 6-2, 6-1 på mindre än en timma. Lindstedt/Tecau tappade sin serve en gång i andra set, och passade på att bryta motståndarens tre gånger. I andra bröt dem den tre gånger.

Detta var Lindstedts elfte ATP-titel i karriären. Till det har han nio finaler. Han har tillsammans med rumänen Tecau har han fyra av dem på sex finaler.

Den Svenska DC-bloggen säger grattis till Robban för ännu en fin titel.

Nu fortsätter Mastersturnering i Monte-Carlo, där paret som åttondeseedade går in i den andra rundan.

Final för andra året i rad

Det toppseedade dubbelparet Robban Lindstedt och Horia Tecau är i final i Casablanca. Detta står klart efter en övertygande seger över Fognini/Riba med 6-2, 6-1 på dryga halvtimmen.
I final, imorgon eftermiddag, väntar oseedade britten Fleming som spelar tillsammans med slovaken Zelenay.

Knowle bristning i låret

Angående Simon Aspelins dubbelpartner Julian Knowle så visade det sig att han fått en bristning i låret. Denna uppkom när han under säsongens första grusmatch skulle glida till en boll.

Det är oklart hur lång tid det tar innan han är tillbaka och om, i så fall, Aspelin hittar någon annan tillfällig partner.


Semi nästa för Robban & Co.

Robban Lindstedt tillsammans med Horia Tecau är i semifinal i Casablanca. Detta efter vinst över Kohlmann/Ventura med två gånger 6-4 på dryga timmen.
Semin spelas tidigast på fredag.

Aspelin/Knowle bröt - undrar varför?

Idag gick Simon Aspelin med dubbelpartner Julian Knowle in i turneringen i Casablanca, Marocko. De mötte Kas/Peya och vid ställningen 4 lika i första set bröt Aspelin/Knowle matchen. Frågan är nu varför.
Den Svenska DC-bloggen söker information i ämnet.

Bättre går det för toppseedade och titelförsvarande Robert Robban Lindstedt i par med Horia Tecau. De vann sin första match över Elgin/Golubev med Elgin/Golubev 6-2, 5-7, 10-5. 
I andra omgången möter paret Kohlmann/Ventura.

Pistolen blir lagcoach i Düsseldorf

Som Den Svenska DC-bloggen skrev i förra veckan är Sverige, mycket glädjande, klart för World Team Cup i Düsseldorf, 15-21 maj. Nu står det också klart att coach för laget blir Söderlings tränare Claudio Pistolesi. Förutom Robin själv spelar Simon Aspelin, Robert Lindstedt och Christian Lindell för Sverige.
Övriga sju länder är Serbien, Tyskland, USA, Ryssland, Argenina, Spanien och Kazakstan. Länderna kommer delas in i två grupper där alla möter alla i två singlar och en dubbel. Gruppsegrarna gör sedan upp i en final.

Denna landskampsturnering är en prefekt uppladdning inför årets andra Grand Slam, Roland Garros, som inleds veckan efter.
Sverige har vunnit turneringen fyra gånger - 1988, 1991, 1995 och 2008.

Titelförsvarande Lindstedt i sköna Marocko

Toppseedade och titelförsvarande Robert Robban Lindstedt i par med Horia Tecau spelar denna veckan i 250-turneringen Grand Prix Hassan II i Casablanka. De möter i sin första match Elgin/Golubev.
Det var i denna turnering som Lindstedt/Tecau, i blott sin andra turnering ihop, vann 2010.

Som tredjeseedad får vi också se Simon Aspelin tillsammans med Julia Knowle. De mötet i första omgången Kas/Peya.


I och med Robin Söderlings tidiga uttåg både i Mastersturneringarna Indian Wells och Miami, till det många poäng att försvara tappar han sin fjärdeplats, efter nio raka veckor, och byter nu plats med skotten Andy Murray till en femteplats.
Som det nu är planerat får vi se Söderling om två veckor, när det är dags för gruspremiär, i Barcelona.

RSS 2.0