Oerhört enkelt för Söderling

Toppseedade Robin Söderling är vidare till kvarten i Malaysian Open i Kuala Lumpur efter en övertygande seger i andra omgången över fransmannen Roger-Vasselin med förkrossande 6-0, 6-1 på knappa timmen.
Det var ingen egentlig kamp utan Söderling dominerade från start till mål. Första set, där Robin vann 24 av de 32 poängen, var över på 20 minuter. I andra fick han till och med två breakbollar emot sig utan dock att tappa sin serve.

I kvartsfinal imorgon väntar Andrey Golubev från Kazakhstan. Samma Golubev var med i det lag som förra helgen vann något otippat över Scheweiz i kvalet till world group i Davis Cup. Han är rankad på plats nummer 41 och har aldrig mött Robin. Han vann sin första titel i Hamburg tidigare i år på gruset i Hamburg.
Matchen spelas imorgon runt klockan 15.

Roger-Vasselin först

Robin Söderling, toppseedade i Malaysian Open i Kuala Lumpur, möter i sin första match i den andra omgången Roger-Vasselin från Frankrike, rankad 106. Svensken har aldrig mött honom. Matchen spelas torsdag lunch.

Också i Kuala Lumpur och dess dubbelturnering vann Johan Brunström/Scott Lipsky sin första match över Gonzalez/Rettenmaier, efter ett mycket jämnt avgörande matchtiebreak, med 6-3, 1-6, 20-18.
I kvarten blev det, tyvärr, förlust mot förstaseedade Fyrstenberg/Matkowski med 6-7 (5-7), 4-6.

I Bangkok och PTT Thailand Open föll tredjeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley mot tyskarna Fleming/Skupski 6-7 (5-7), 6-7 (3-7). Även Andreas Siljeström/Brian Battistone föll, omgående, mot Erlich/Melzer, 3-6, 4-6.

Robin i Malaysia

Nästa vecka är det för Robin Söderling på ATP-touren igen. Han är toppseedade och spelar i Malaysian Open i Kuala Lumpur. Han går in i andra omgången mot vinnaren av Roger-Vasselin från Frankrike eller en kvalspelare. Match tidigast på onsdag.

I samma turnering och dess dubbelturnering är Johan Brunström anmäld tillsammans med amerikanen Scott Lipsky. De spelar sin första match imorgon mot Gonzalez/Rettenmaier.

I Bangkok, spelas, PTT Thailand Open, kan vi se vad tredjeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley, mot tyskarna Fleming/Skupski, och Anreas Siljeström/Brian Battistone, mot Erlich/Melzer, kan göra.

Brunström enda svensk i veckan - föll omgående

Johan Brunström, denna veckan i par med Christopher Kas, är ende svensk som spelar på ATP-touren denna veckan. De mötte fransmännen Gasquet/Roger-Vasselin i Open de Moselle i Metz, Frankrike och föll med 6-3, 1-6, 1-10.

Nästa vecka får vi se Robin Söderling i Kuala Lumpur och Malaysian Open där han är toppseedad. Noterbart är att de båda ryska toppspelarna Davydenko och Youzhny, som Sverige möter i Davis Cup i mars, också är anmälda till denna turnering.

Ryssland hemma i mars

Sverige kommer att möta Ryssland i den första omgången i Davis Cup 4-6 mars 2011. Enligt Den Svenska DC-bloggen var det den bästa lottningen vi kunde få. Sverige var oseedat vilket i sig kunde innebär att vi fått Spanien på bortaplan eller Argentina på bortaplan. Så med tanke på förutsättningarna kunde det inte blivit bättre.

Ryssland har starka singelspelare i form av Youzhny, rankad nia, som gick till semifinal i US Open för ett par veckor sedan. Till detta Davydenko, sexa, som dock varit skadad mycket i år. När det gäller dubbelspelare är det mer sårbara. Senast, när de föll mot Argentina i årets kvartsfinal, ställde dem Davydenko tillsammans med Kunitsyn på banan. De har på det senaste sju matcherna , från 2008 och tills i år, matchat sju olika dubbelpar, vilket i sig tyder på en stor osäkerhet. På dessa sju matcher har de vunnit endast två.

Sverige har mött Ryssland fem gånger. Vi har vunnit fyra av dessa (1975, 1982, 1994 och 2001) Enda förlusten kom 2002 i Moskva.

Spelplats är idagsläget oklart. Senast 80 dagar innan match, i mitten av december, måste det Svenska Tennisförundet lämna besked. Det pratades idag om Lund, Kristiandstad eller Halmstad.

Vid vinst i första omgången väntar vinnaren av Serbien och Indien. Även en sådan match skulle så spelas på hemmaplan oberoende vilket land det blir. Datum är då 8-10 juli.


Spännande lottning på onsdag

På onsdag, vid lunchtid i Bryssel, lottas den första omgången av Davis Cup 2011 som spelas den 4-6 mars. 

Sverige kommer inte att seedas bland det åtta bästa. Detta innebär att det kan bli match mot något av följande länder - Den Svenska DC-bloggen har rangordnat dem efter dagans status och med svårighet:

 Spanien - bortaplan. Har ett oerhört starkt landslag oberoende vilket underlag som väljs. Är bäst på grus men kan vinna mot vilket annat landslag som helst.
 Argentina - bortaplan. Sverige förlorade med Nalbandian som ledare i laget i Kungliga Tennishallen i mars. Frågan är om Del Potro kommer tillbaka efter ett års frånvaro efter skada.
 Serbien - hemmaplan. Är i final i år för första gången. Har både världstvåan Djokovic och andra klasspelare. 
 Frankrike - hemmaplan. Är också i final i år. Har många spelare att välja på. Monfils, Tsonga, Llodra och Benneteau är några.
 Tjeckien - bortaplan. Berdych och Stepanek är svåra men inte omöjliga trots bortaplan.
 Kroatien - lotten får avgöra. Har Cilic, Karlovic och Ljubicic som alternativ. Lotten kan ge oss hemmafavör.
 USA - bortaplan. Roddick spelar inte i år. Fish visade sig i helgens kval kunna vinna två singlar och med i dubbeln.
 Ryssland - hemmaplan. Även här skall vi ha en bra chans med fördel av hemmaplan.

Oseedade lag, förutom Sverige är:
Tyskland
Chile
Indien
Kazakhstan
Rumänien
Österrike
Belgien

Strax efter lunch på onsdag vet vi. Spännande är ordet.


Robin gjorde det - Sverige kvar i world group

Robin Söderling vann över italienaren Simone Bolelli i DC-kvalet, i söndagens första singel, med 6-3, 6-3, 6-3 på dryga 1,5 timma. En Bolelli spelade grymt aggresivt som ville ha korta dueller, men hade inte förmågan att vinna. Robin var för bra, för stor idag. Vilken världsklasspelare han har blivit Tibrosonen.

Sverige har nu ointagliga 3-1 och har vunnit hela matchen.

Det var en sådan dag där ingenting kunde stoppa svensken. Han visade upp ett sådant lugn och med en sådan blick som gör att ingenting kan gå fel. Robin har då och då under den senaste tiden inte satsat allt på sin andraserve. Han har istället satsat på att placera, vinkla den. I dagens match gjorde han det än mer. Intressant att se.

Simone Bolelli var i fösta set ett steg efter. Genom tunga och genomtänkta grundslag kom det första breaket fram till 3-1 i första set. Missad setboll i italiensk serve vid 5-2 gjorde ingenting. Han servar sedan hem setet blankt. På 32 minuter är Sverige bara två set från att vara kvar i hösta serien vad gäller Davis Cup. Noterbart är att Robin bara tappade fyra poäng i egen serve i det inledande setet.

I det andra så skaffar sig Robin två breakbollar i det femte gamet. På den första lägger Bolelli poängen i nät och Robin går fram till 3-2. För första gången i matchen hamnar Robin i svårigheter i det åttonde gamet. Söderling på nät och lyfter ut bollen vilket ger 30-40 och en breakboll. Robin räddar den men hamnar åter igen i svårigheter efter att han lägger ut ännu en boll. Serve med efterföljande boll i samma hörn räddar den. Ett ess avslutar gamet, 5-3. Robin har bestämt sig. Han går fram till 0-40 och tre setbollar. En grym retur gör att Bolelli lägger den första i nät. 2-0 i set till Sverige. Robin räddar två breakbollar och vinner sina två breakbollar i detta set - där är den största skillnanden mellan spelarna. 36 minuter tog det.

Tredje set inleds med att Robin hamnar i svårigheter. Bolelli driver Robin hörn till hörnoch avslutar med poängen i krysset och 30-40, en breakboll. Ett par stabila servar senare och det gamet är hemma. I nästa servegame skaffar sig Robin två breakbollar. Italienaren räddar första men sedan är det brutet, 2-0. Man ser nu att Bolelli i stort set ger upp. Spelarna följs åt fram till 5-3 och svensk serve. Efter det att Bolelli lagt ut poängen bred är det tre svenska matchbollar. På den gör Robin sitt 23 ess. Matchen till Robin, hela matchen till Sverige. Landslaget är kvar i hösta serien, World group. Robin har nu vunnit sex raka matcher i DC utan att förlora ett enda set. Bara det imponerar.

Detta var också coachduon Thomas Enqvist/Magnus Larssons första vinst. De föll i sin första match i våras mot Argentina. Den Svenska DC-bloggen säger grattis till hela det svenska landslaget. Starkt jobbat och vilken kämpaglöd.

Andreas Vinciguerra, i vad vi förmodar hans sista match på denna nivå, förlorade mot Fabio Fognini med 1-6, 3-6. Det såg precis lika illa ut som i fredags. Vi ser en Vinciguerra helt utan glöd. Det är mest tråkigt att se. 

Igår eftermiddag runt klockan 16, då Italien gick fram till 2-0 i dubbelmatchen, såg det ut som om Sverige skulle få ställa in sig på att spel i zonspel Europa-Afrika grupp 1. Istället för länder som Slovakien, Sydafrika, Brasilien, Schweiz och Equador så väntar spel i World group.

Klara för högsta serien är just nu Spanien, Frankrike, Ryssland, Argentina, Kroatien, Serbien, Tjeckien och Chile, som alla vann i första omgången i våras. Till det är nu också Tyskland, Indien, Kazakhstan, Rumänien och Sverige där efter vinst i helgens kvaldrabbningar. De som nu återstår är vinnarna mellan USA-Colombia (2-1 inför de avgörande singlarna), Israel- Österrike (2-1) och Australien-Österrike (spelar klart måndag efter det att regn satt stopp för söndagens singlar).

På onsdag, vid lunchtid lottas den första omgången 2011, som spelas den 4-6 mars. Det står redan nu klart att Sverige inte kommer att seedas bland det åtta bästa.

Italiensk chansning - Starace ut och Bolelli in

Robin Söderling får möta Simone Bolelli i dagens första singel, match nummer 4 i DC-kvalet mellan Sveige och Italien. Det innebär att den anmälda Starace byts ut. Det känns helt väntat att den italienska coachen Barazzutti skulle göra denna rokaden.

Dags för spel.

Historia skrevs i Lidköping

Det svenska dubbelparet Robert Lindstedt och Simon Aspelin stod för en vändning av sällan skådat slag i svensk DC-historia. Vid 4-5 i tredje set och 0-30 i Aspelins serve var Sverige två poäng från att förlora mot italienarna Potito Starace och Simone Bolelli. Till slut efter knappa 4,5 timma kunde svenskarna vinna med 5-7, 6-7 (0-7), 7-6 (7-4), 6-3, 7-5. En gastkramning utan dess like och ett tannisbragd att minnas. Vilken stämning i Lidköping Arena

Svenskarna startar i ett rasande tempo i det första setet. Innan publiken hunnit att sätta sig ner så leder Aspelin/Lindstedt med 3-0 efter att ha hållit sina servar och brutit Bolelli på den andra breakbollen då den samme lagt bollen i nät. Italienarna replikerade snabbt. I matchens femte game gör Robban Lindstedt ett mycket dåligt servegame när han gör tre dubbelfel. Breaket tillbaka är ett faktum. Två lätta misstag och ett dubbelfel av Starace som avslutas med en boll ut av samma italienare gör att Sverige går fram till 5-3 och chans att serva hem första set. Då tappar Lindstedt igen initiativet och italienska herrarna går fram till 0-40 och tre chanser att bryta tillbaka. Simon och Robban ger sig inte. De kommer ikapp via en oren volley som blir till en stoppboll av Robert som i sin tur ger en setboll. På nästa poäng lägger samme Robban en volley ut och den setbollen är borta. På den andra breakbollen efter det lägger Aspelin poängen i nät och italienarna är i kapp, 4-5. Nästa svenska servegame dirigeras av Aspelin. Det vill sig så illa att svenskarna hamnar i trångmål med två breakbollar. På den gör Aspelin ett, och Sveriges andra, dubbelfel och hastigt och mindre lustigt kan italienarna serva hem första set. Tre enkla misstag från svenska racketar och en rak backhand senare är första set borta på 47 minuter. Det visar sig att från mitten av första set hamnar svenskarna i svårigheter i och med att italienarna ställer upp i en "singeluppställning". Detta innebär att att allt som oftast en av dem stannar kvar vid baslinjen efter serve istället för att följa med upp på nät som är det vanligaste spelet vid dubbel. De är också duktiga på att ta tempot ur bollen vilket gör att svenskarna får sätta vart på bollen vilket kan vara svårt när det är snabba reflexer framme vid nät som gäller. Bolelli/Storace spelar med andra ord smart mot svenskarna som är bekymrade.

Det spelet fortsätter även i andra set. Efter att alla fyra spelare hållit var sin serve enkelt hamnar Lindstedt i svårigheter i det femte gamet. Han räddar en breakboll genom att smasha in poängen och kan sedan ta Sverige i ledning med 3-2. Vid ställningen 5-4 går svenskarna fram till 30-40 i Bolellis serve genom en forehandspassering av Lindstedt i korridoren. Italienarna räddar den och en till setboll genom att vara bäst när det gäller. I nästa italienska servegame, vid 6-5, skramlar svenskarna fram ännu en setboll. Även denna och gamet tappar svenskarna. I det efterföljande tiebreaket hamnar svenskarna i svårigheter omgående. Det går fort och svenskarna tappar poäng efter poäng och tillslut har italierna nollat Aspelin och Lindstedt.

Det skall erkännas att med ett underläge med 0-2 i set börjar Den Svenska DC-bloggen att se vilka lag som spelar i Europa/Afrikazonen grupp 1 och vilka motståndarna kan bli under våren 2011. Det känns som om det är en sådan dag, en sådan landskamp som Sverige bara inte kan vinna.
Men vilken vändning det blev. Det var inte så att Aspelin/Lindstedt tog över fullständigt, det var inte så att italienarna började att spela dåligt. Det vara bara så att svenskarna började att vinna de viktiga poängen, det vara bara så att de bestämde sig för att ta segern till Sverige.

I tredje set så håller båda lagen serven fram till elfte gamet. Det är då, vid 5-5, som Aspelin genom ett dubbelfel hamnar i svårigheter med 0-30. Sverige är två bollar från att förlora matchen. Genom stabilt servande och ett konstlag vid nät av Lindstedt vänder svenskarna på det hela och får fram ännu ett tiebreak. Sverige minibryter genom en stoppboll mellan benen på sig själv av Lindstedt fram till 5-3. Ännu ett minibryt då Aspelin lägger en misslyckad smash på baslinjen skaffar sig Sverige 3 setbollar. Med andra ord setboll i varje set men just nu 0-2 i set. Aspelin servar och samme man lägger en boll tätt lång. Två setbollar kvar. En ramträff senare av Bolelli och Sverige har reducerat till 1-2 i set. Sveriges taktik är klar. De placerar lägga fler bollar rakt på italienaren som står vid nät och lägger fler raka poäng i korridoren. En taktik som blir mer och mer lyckad.

I fjärde gamet i fjärde set efter exakt tre timmars spel kommer så det svenska breaket. En undanläggning av Robban Lindstedt och 3-1. Två underlägen med 0-30 i Lindstedts serve hindrar inte svenskarna. På den första setbollen vid 5-3 och 40-30 gör Robban ett ess. Det är kvitterat.
Italienarna visar upp ett något sämre kroppsspråk för första gången i matchen.

Avgörande set och ställningen 1-2. Aspelin hamnar i svårigheter i egen serve. Först två breakbollar vid 15-40 som räddas och sedan ännu en som tas hem genom en andraserve på yttersidan av sidlinjen.
Vid 4 lika har sedan svenskarna chansen att bryta och det två gånger om i Bolellis serve utan att komma åt. I nästa italienska servegame kommer läget. På det gamets första breakboll lägger Starace bollen i nät och det är brytet. 6-5 till Sverige och egen serve, Aspelin. Ramträff av Lindstedt ger då 15-30. Två stabila servar senare och det är matchboll Sverige. En ramträff igen för Robban och den är borta. En boll djupt i nät från Starace och svensk matchboll nummer två. En säker volley in av Lindstedt och vändningarnas vändning är ett faktum. Sverige vinner matchen och har nödvändiga 2-1 inför söndagens singlar.

Vilken sanslös match och vändning av Sverige. En stor match av två stora svenska idrottshjältar.

I 19 tidigare möten med Italien har det land som vunnit dubbeln också vunnit hela matchen. Vi får hoppas och tro att det blir samma sak denna gång.

Senaste Sverige vann en femsetat i dubbel var 2004 mot Australien i Adelaide. Då vann Björkman/Pim-Pim Johansson de första två seten, förlorade sedan två och kunde efter det vinna femte med 7-5 över Arthurs/Woodbridge. Senast en svensk lyckades vända ett 0-2 underläge till seger var Thomas Johansson år 2001. Även detta var mot Australien påå bortaplan, i Sydney. Motståndaren var Patrick Rafter.
Coach Enqvist har också han variit med om att vända ett sådant här underläge. Det var i finalen mot Frankrike i Malmö 1996 då han vinner i avgörande set med 9-7 över Pioline. Tyvärr så förlorade sedan Kulti den femte och avgorande matchen efter att ha tappat matchboll.

Imorgon söndag startar Robin Söderling mot Starace. Efter denna fight så ställs Andreas Vinciguerra mot Fabio Fognini.

Aspelin/Lindstedt Vs Bolelli/Starace

Om dryga halvtimmen är det dags för den mycket viktiga dubbeln i kvalet mellan Sverige och Italien som spelas i Lidköping.

Sverige ställer upp med det annonserade dubbelparet, med andra ord Robert Lindstedt och Simon Aspelin. Detta svenska par har spelat tillsammans två gånger i Davis Cup och båda gångerna mot Israel. Det blev förlust 2008 på bortaplan med Erlich/Ram med 0-3 (då Sverige sedan vann matchen) och vinst med 3-1 året efter inför tomma läktare mot Rad tillsammans med Hadad (då Sverige sedan förlorade hela matchen).

Italien tar bort Bracciali och ersätter honom med Potito Starace. Simone Bolelli/Starace har tillsammans 3 vinster och en förlust. De senaste tre segrarna har kommit i de senaste tre DC-matcherna. Två på grus och en på hard.

Med tanke på att det verkar som om Vinciguerra mentalt redan slutat spela tennis på denna nivå så är denna dubbelmatch väldigt viktig. Klockan 14 är det dags.

Noterbart från de övriga kvalmatcherna runt om i världen är att Schweiz är utslaget från World group. Kazakhstan har vunnit efter att ha ointagliga 3-0. Det skall dock nämnas att Federer inte är med.
Även Rumänien är klar för nästa års huvudturnering. De står 3-0 mot Equador.

Chanslös Vinci - Söderling glänste

Sverige mot Italien i kvalet till Davis Cup i Sparbanken Lidköping Arena står 1-1 efter den första dagens två singlar. 

De  två 29-åringarna Andreas Vinciguerra och Potito Starace fick inleda. 1 timma och 44 minuter senare var det över. Då hade Vinci förlorat med klara tre gånger 2-6.
Vinci började matchen med att tappa sin serve omgående. Svensken hade sedan fyra breakbollar sammanlagt i varje av italienarens tre nästa servegame utan att komma åt att bryta tillbaka. Starace höjde spelet en aning, och då framför allt serven, på breakbollarna och Vinci vek enkelt ner sig. Vinci hamnar vid 2-4 och egen serve i svårigheter. Genom två dubbelfel tappar han gamet. Starace servar sedan hem första set blankt. Det tog 36 minuter. Det är smärtsamt för oss på läktaren att se Vinciguerra. Han klarar inte av tempot, även om det är lågt, och hans backhand hamnar i stort sett hela tiden i nät. Det verkar knappt heller finnas någon vilja att vinna längre. Den kämpaglöd som vi vant oss att se när skåningen spelar var som bortblåst. Han glimtar till ibland, men det är allt för sällan.

I andra så börjar Andreas något bättre men hamnar snart i samma dåliga vanor. Han hamnar i svårigheter redan i sitt andra servegame genom att göra en rad enkla misstag och avslutar det med ett dubbelfel, 1-2.
Nya breakbollar blir det vid 2-4. Den poängen hamnar, som så ofta, i nät. Starace kan sedan serva hem även det andra setet til 2-6 efter att ha räddat två breakbollar.

Även i det tredje setet tappar Vinci sin serve fram till 1-2. Han kommer snabbt igen genom att bryta tillbaka. Detta är med andra ord svenskens första break på 7 chanser. Men glädjen blir inte långvarig. Starace går upp i nytt break efter det att svensken lagt sista poängen i nät. Sitt nästa servegame avslutar han med ett nytt dubbelfel och Starace har 2-5. Vinciguerra blixtrar till och har efter en dräpande forehand i krysset två stycken nya breakbollar. Han kan inte utnyttja dessa utan tappar initiativet och därmed matchen. Starace servar och Vinci kan inte hålla bollen innanför linjerna, vilket leder till att första matchen mot Italien är förlorad.

Det var en Vinicguerra som var helt utan chans. Det syntes så väl att han inte spelar på denna nivå så ofta, alldeles för sällan. Det fungerar inte för Andreas att spela en omgång eller två i Båstad på sommaren och blanda upp det med ett par DC-matcher för att sedan spela ligaspel i Tyskland och Österrike. För Vincis skulle och för att Sverige skall kunna släppa fram en yngre förmåga, som måste få den nödvändiga DC-rutinen, så måste det ske en förändring till nästa DC-match. Det spelar ingen roll om det blir i första omgången i mars 2011 eller i Europa Zon grupp 1 i maj. Det är dags för Enqvist/Larsson att tänka nytt.

Det är tur för Sverige att vi har världsstjärnan/världsfemman Robin Söderling. I dagens andra singel så gav han inte Italiens tvåa Fabio Fognini en enda chans. Robin vinner med utklassningssiffrorna 6-1, 6-3, 6-2 på 1 timma och 13 minuter. Det var stor klasskillnad mellan spelarna. Det såg ut som om Robin gjorde lite som han ville. Vilken form, vilket tillslag, vilken pondus Söderling har när vi får se honomn pulvisera italienaren på hemmaplan.

Första set inleds med två svenska break och det står 4-0 på 10 minuter. Vid 5-1 till Roibn gör Fognini två fotfel i ett och samma game. Han avslutar med ett av dem som leder till ett dubbefel på den första av två break- och setbollar. Det tar 18 minuter för Robin att ta hem det.

Andra set blir något jämnare. Roibn ser bekvämare ut, utan att vara hotad, och Fognini spelar upp sig en aning. Vid 4-3 och serve för Fognini gör Robin en magnifik in-side-out direkt på italiens serve, det ger två svenska breakbollar vid 15-40. En rak forehand ger 5-3. I sitt nästa servegame placerar Robin servarna klurigt. Italienraen vet inte riktigt hur han skall förhålla sig. Robin ökar trycket och avslutar andra set med ett ess.

Ett fotfel som leder till dubbefel gör att Fognini tappar sin serve omgående i tredje set. Italienaren räddar två breakbollar vid 3-1 men orkar inte vid 4-2. Robin kan serva hem matchen. Han går upp till tre matchbollar vid 40-0, tappar den första och avslutar med ett ess. Lidköpings Arena och vi på läktaren trivs.

Det är en fröjd att se Robin spela tennis när han har den träff han hade idag. Det lovar gott inför singeln på söndag. Och till det även, kanske, dubbeln imorgon. 

På tal om dubbeln så startar den klockan 14 imorgon lördag. Anmälda lag är Lindstedt/Aspelin för Sverige mot Bolelli/Bracciali för Italien. Till en timma innan matchstart kan lagen ändras.

Övriga kvalmatcher står: 
Israel - Österrike 2-1 (spelade sina första två singlar igår och dubbeln idag. De sista två singlarna avgörs på söndag)
Colombia - USA 1-1
Tyskland - Sydafrika 2-0
Indien - Brasilien 0-2
Australien - Belgien 1-1
Kazakhstan - Schweiz 2-0
Rumänien - Equador 2-0

I helgens två semifinaler leder Frankrike med 2-0 över Argentina. Det är helt jämnt, 1-1, mellan Serbien och Tjeckien.

Mer kommer imorgon lördag.

Gamla vanor i Lidköping

Imorgon inleds kvalet i Davis Cup. För Sveriges del betyder det match mot Italien i Sparbanken Lidköping Arena. 

Kaptensduon Enqvist/Larsson tog ut, det väntade laget, i singel Robin Söderling och Andreas Vinciguerra. Dubbeln tar Simon Aspelin och Robert Lindstedt hand om. 

Filip Prpic, Ervin Eleskovic och Pablo Figueroa, som varit med under träningslägret i veckan, ställdes med andra ord utanför laget. Väntat men lite tråkigt att inte Enqvist/Larsson vågade ge någon av dessa herrar chansen att ta hand om andrasingeln. Den svenska kaptensduon ser med andra ord inte att Vinciguerras kurva pekar ned åt medan vi har en viss Eleskovic och Figueroa som snart måste skaffa sig den rutin som behövs för att kunna utveklas på egen hand och för det svenska DC-lagets framtid.

Den italienska kaptenen tog ut Potito Starace och Fabio Fognini i singel medan Simone Bolelli tillsammans med Daniele Bracciali får ta sig an dubbelmatchen. 

Först ut imorgon är det dags för de två 29-åringarna Vinciguerra mot Starace. Ranking 561 mot nummer 50 kan väl bara sluta på ett sätt? Vi får se klockan 15.00 om kämpen Vinci kan vända trenden av förlorade DC-matcher (han har inte vunnit sedan 2003).
Andra singel får vi se världsfemman Söderling mot Fognini, rankad på plats 71. De har mötts två gånger. Båda två på grus, i Båstad 2008 och Hamnburg i fjor, med Robin som vinnare.

Ang dubbeln på lördag, klockan 14, får kapterna ändra uppställning till en timma före match. Så vi får väl se om det blir Lindstedt/Aspelin eller om Söderling kommer in även här. I det italienska laget är Bolelli/Bracciali uttagna.
Dessa båda herrar har aldrig spelat ihop i Davis Cup. Dock så har Italien ställt Bolelli/Starace (3 vinster och en förlust) och Bracciali/Starace (en vinst och en förlust) på benen sex gånger.

På söndag inleder Söderling mot Starace. Robin vann i Monte Carlo 2006 men föll i fjor i Barcelona. EFter det får vi se Vinciguerra mot Fognini.

Övriga kvalmatcher i helgen:
Israel - Österrike
Colombia - USA
Tyskland - Sydafrika
Indien - Brasilien
Australien - Belgien
Kazakhstan - Schweiz
Rumänien - Equador

Vid svensk vinst så krävs det, i stort sett, ett under för att Sverige skall bli seedade inför lottningen och den första omgången 2011. Sverige är just nu rankade på plats 11. Av de lag som finns före Sverige och som kan bli seedade samt måste förlora i helgen för att det skall bli en seedning för Sverige finns USA, Israel och Tyskland. Det är åtta lag som seedas. Lottning sker på onsdag klockan 12.30 i Bryssel.

Vi återkommer.

Nytt tänk inför Italien nästa vecka

Om en vecka, 17-19 september, är det kval i Davis Cup och dess World Group. För Sveriges del betyder det match mot Italien i Sparbanken Lidköping Arena. Där finns plats för 2500 stycken. Matchen spelas på Hard Plexipave.

För Sverige har kaptensduon Enqvist/Larsson tagit ut Robin Söderling (singelranking 5 och dubbel 965, 10-3 i singel och 1-1 i dubbel vad gäller spel i DC), Andreas Vinciguerra (557/-, 3-8 resp ingen dubbel), Simon Aspelin (-/28, 0-1 och 3-6) och Robert Lindstedt (-/25, 0-1 och 2-3). Till lägret som inleds i helgen är också Filip Prpic, Ervin Eleskovic och Pablo Figueroa.

Den Svenska DC-bloggen har tagit sig friheten att spekulera om vad vi anser om laguttagning:
Världsfemman Robin Söderling är självskriven i, i alla fall i två singlar.
Vid hans sida bör Enqvist/Larsson satsa på någon av de yngre killarna - varför inte Eleskovic. Han är 23 år och det är dags att ge honom chansen. All heder till Andreas Vinciguerra men han har varit ett osäkert kort länge och kommer inom kort avluta sin karriär. Han har inte vunnit en enda av de sju singlarna han spelat sedan 2003. Denna gång ser vi helst honom som sparring under veckan, en perfekt sådan.
Eleskovic har visat framfötterna i Båstad där han kvalvann tre matcher och gick sedan till andra omgången. I övrigt håller han mest till på Future- och Challangenivå. Just nu är rankingen nummer 370.

I dubbel hoppas vi på ett renodlat dubbelpar, Aspelin/Lindstedt, i första hand. Om inte ställ över Aspelin i truppen och ha Vinci som alternativ för söndagens ev avgörande singel. Satsa då på Lindstedt/Söderling. Här får Robin själv avgöra om han orkar tre matcher på tre dagar.

Italien har tagit ut Potito Starace (ranking 55 i singel och 63, singelspel 12-1 och i dubbel 5-3), Fabio Fognini (86/153, 4-1, 0-0), Simone Bolelli (120/118, 4-3, 3-1) och Daniele Bracciali (621/74, 1-4, 5-2).
Just nu känns det som om Starace och Bolelli tar hand om singlarna och även dessa herrar får hand om dubbeln. Dock så spelade Bracciali och Starace senast i US Open. Där fick de stryk mot Lindstedt & Co i den andra omgången. De spelade också tillsammans i år i Båstad (åkte ut i semifinal även då mot Lindstedt), Turin, Wimbledon (första omgången) och Roland Garros (tredje omgången). Så här höjs ett varningens finger för detta par istället. Noterbart är att inte Italiens just nu andra bäste singelspele Andreas Seppi är med. Det ryktas om ett internt bråk mellan han och övriga laget.

Fram till lottningen på torsdag nästa vecka får båda lagen byta ut två av de fyra spelarna som är föranmälda.

Nya kanalen TV10 sänder direkt samtliga tre dagar.

Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Söderling bra - Federer än bättre

Robin Söderling är utslagen ur US Open i New York. Världstvåan Roger Federer vann med 4-6, 4-6, 5-7 på knappa två timmar.
Robin spelade sin bästa tennis i stora delar av matchen men mot en av de bästa så hade han inte en chans. Förstaserven var åter igen det som inte klickade för Robin. Han hade de hårda presica grundslagen, den bra längden och blicken som ville ta honom till semifinal men på andra sidan fanns en man som ville än mer och som tog tillvara, på ett mer effektivt sätt, de chanser som dök upp. Vilken säkerhet i serven, vilken säkerhet i spelet denna världstjärna besitter.

Robin hade fyra breakbollar i det första setet utan att kunna komma år. Federer hade en chans och tog den. Det var skillnaden i det första setet. Redan i schweizarens första servegame hade Söderling tre chanser. Den första döms lång men genom hjälp av hawk-eye så vinner Roger poängen. Två breakbollar till gör inte skillnad, gamet till Federer. I det sjunde gamet går Federer från 40-15 till breakboll. Väl där gör han en stoppboll som inte Robin hinner fram på. Tre blankgame senare och setet är borta.
Söderling sätter grundslagen med bra längd, han rör sig föredömligt precis vid baslinjen  och slicar de så svåra vinklade poängen men ändå når han inte ända fram. Federer gör 12 vinnare mot Robins två.

I andra set får vi se en Robin som hamnar än mer längre bak i banan, ett par meter bakom baslinjen. Detta är förödande mot en sådan spelare som Roger Federer. I sitt andra servegame tappar Robin en övertag med 40-15 till breakboll för Federer. På den slår Robin sitt första dubbelfel.
Söderling ger sig inte. Han kommer igen redan i nästa game för Federer. Vid 30-40 får han en breakboll. En andraserve som Robin läser och så även på nästa slag och Robin passerar Federer vid nät, första breaket är hemma. Federer svarar på detta genom att vid läge 40-0 i Robins nästa servegame vinna nio raka poäng. Med andra ord så bryter han Robins serve och tar sitt blankt, 2-4.
Federer håller sin serve och avslutar, på den andra setbollen, med ett ess.

Det tredje setet är jämt. Båda spelarna håller sina servar. Efter en lång boll av Federer får Robins setets första breabkoll. På den blir det en duell som avslutas med att Federer lägger bollen bred, 3-5. Robin kan nu serva hem setet. Men inte. Dubbelfel och tre enkla forehandsmissar gör att Federer kan bryta tillbaka. Vid 30-30 var Robin två bollar ifrån set. I nästa servegame för schweizaren har Robin 15-30. Vid 30 lika lägger Federer en stoppboll som svensken hinner upp men som han sedan inte kan lägga över. Vi får se ett servegame som Federer missar många förstaservar i. Robin har varit två bollar ifrån två gånger.
I nästa servegame för Robin blir det jobbigt igen. Två breakbollar emot vid 15-40. Robin placerar in den första snyggt. På den andra lyfter Robin den enkelt ut. Federer kan nu servan hem matchen. Han går upp till tre matchbollar till med ett ess. På den första gör han sitt 18 ess och årets sista Grand Slam är över för Söderlings del
Federer avslutar med att gå från 3-5 till set- och matchvinst, imponerande. I semifinal väntar Novak Djokovic.

Söderling har åter igen gjort en mycket bra Grand Slam, kvarsfinal för andra året i rad. Han kan sammafatta årets fyra GS med en första omgång i Australien, en finalplats i Paris och ett kvart i Wimbledon.

Nu väntar Davis Cupkval till World group i Lidköping mot Italien nästa helg. Återkommer med mer runt denna match inom kort.  

Aspelin föll borta

Simon Aspelin och Paul Hanley, fjortonseedade i US Open, föll i sin kvartsfinal mot spanjorerna och tillika tolfteseedade Granollers/Robredo med 4-6, 6-7 (7-9).

Kämpainsats gav kvartsfinal

Robin Söderling är klar för kvartsfinal i US Open i New York. Detta efter seger över Albert Montanes med 4-6, 6-3, 6-2, 6-3. Spelet stämde inte hela tiden, utan Robin fick kämpa och slita. Till slut gav det utdelning.

Robin började matchen med en bra träff på forehanden. I mitten av första set hände någonting. Robin såg spänd ut och och fick inte till serven. I det femte gamet så tappar Robin serven på den första breakbollen emot. Han gjorde allt för många egna misstag. På dryga halvtimmen var setet över. Felprocenten var allt för hög med 14 oprovecerade egna misstag. Han försökte slå ut Montanes men den taktiken fungerade alltså inte.

I andra blev det bättre. Robin började spela mer taktiskt. Vi får se en Söderling som försöker på ett bättre och smartare sätt placera bollarna, han drar ner på tempot. I hans andra servegame när han går fram till 40-30 får vi se honom knyta näven, han ser bestämd ut. I nästa game ger det resultat. Spanjoren gör tre enkla misstag, tre allt för långa poäng och han bryter spanjorens serve på den första breakbollen. I nästa spanska servegame har Robin tre spridda breakbollar igen utan att komma åt. Spelarna följs åt och vid 5-3 är det svensk serve som leder till två setbollar vid 40-15. Han avgör på den andra mer ett klockrent ess.

Tredje set fortsätter i samma anda som det andra. Robin bryter både till 3-2 och 5-2. Serven tar sedan hem setet igen, åter igen på den andra setbollen.

Fjärde set, som också blir sista set, är även det likt. Robin bryter i det femte gamet för tredje setet på raken. Vid 5-3 så är det spansk serve. Robin avslutar med ett fantastiskt välspelat game med många fina poäng. Han får fram 15-40 och två matchbollar. På Robins retur lägger Montanes bollen ut och mathen till svensken. Han sträcker båda armarna i skyn och är lycklig. Efter två timmar och femton minuter är han i kvartsfinal för andra året i rad.

I kvarten, som är andra match på Arthur Ashe inatt vid 03-tiden, väntar ett välkänt ansikte i form av schweizaren Roger Federer. De har mötts tretton gånger med tolv vinster till Roger. Senaste gången de vann dock Robin. Det var i Paris och på Roland Garros på det röda gruset tidigare i vår. Han vann med 3-1 i set efter att ha forlorat första set. Vi får se hur det går. En sak är säker, spännande blir det.

Ingen revansch för Robban & Co

Årets sista Grand Slam US Open är över för Robban Lindstedt och Horia Tecau. De föll mot det helargentinska paret Schwank/Zeballos senare med 6-7 (3-7), 6-3, 3-6.
Det svenskrumänska paret kunde inte ta sig till kvarten. Båda paren föll emot ett mer allert par som vann de viktiga poängen.

Not. Lindstedt har ett inte så roligt minne mot just Zeballos. Han var med att vinna dubbeln i tidigare i år när Sverige mötte Argentina i DCn i Kungliga i mars. Då var Nalbandian hans dubbelpartner.

Aspelin klar för kvarten

Simon Aspelin tillsammans med Paul Hanley, fjortonseedade i turneringen, är klara för kvartsfinal i US Open i New York. Detta efter vinst över Stakhovsky/Youzhny med 6-2, 3-6, 7-6 (7-2).

Lindstedt/Tecau möter det helargentinska paret Schwank/Zeballos senare i veckan. Lindstedt har ett inte så roligt minne mot just Zeballos. Han var med att vinna dubbeln i tidigare i år när Sverige mötte Argentina i DCn i Kungliga i mars. Då var Nalbandian hans dubbelpartner.

Den flygande holländaren har landat - Robin lugnt vidare

Det var inga som helst problem för Robin Söderling i den tredje omgången av US Open. Han vann i tre raka set över Thiemo de Bakker från Holland. Siffrorn blev 6-2, 6-3, 6-3 på knappa 1,5 timma. Söderling var så stabil, lugn, hade bra träff, serven satt trots den hårda vinden, rörde sig utan problem och Robin var taggad från första till sista boll. De Bakker hade inte mycket att sätta emot.

Robin får matchen dit han vill med en gång. Han bryter de Bakker redan på den första breakbollen i holländarens första servegame. En boll i nät och Robin har 2-0 innan de alla som vill se matchen har funnit sin plats på läktaren. I sitt tredje servegame, vid ställningen 3-1, hamnar svensken i svårigheter. Detta efter bl.a. två ramträffar. 15-40 i egen serve innebär två breakbollar till holländaren. Två ess, en ramträff av de Bakker och en formidabel boll långt ner i krysset efter en volley på nät av Robin och han har 4-1 istället för 3-2. Robin visar en sådan auktoritet när han gång på gång kliver in i banan efter serve och följer upp detta, och avslutar, med sin beryktade forehandsslägga.
Vid 5-2 kommer matchens två första setbollar när Robin får 15-40 i de Bakkers servegame. Söderling avslutar setet med att lägga tillbaka bollen i samma hörn som slaget innan vilket gör att holländaren inte hinner vända. 27 minuter tog det för Robin att skapa sig ett ouppnårligt försprång.
Båda spelarna hade två breakbollar var i första set - skillnaden är att Robin tar tillvara på båda sina, de Bakker inte någon av dem. Söderlings förstaserve sitter 74%, vilket är mycket starkt trots den hårda vinden.

Andra set inleds exakt samma som första, Robin bryter de Bakkers serve omgående. Detta efter att han lagt andra breakbollen lång. Skillnaden nu är att Robin tappar sitt nästa servegame. Han gör det dessutom blankt. Detta efter en snedträff, en nätrullare som ramlar ner på fel sida och en retur som Robin inte hinner undan på. Ett riktigt dåligt game för Robin. Vid 4-3 servar de Bakker. Robin går fram till 0-40 och tre breakbollar efter en undanläggning vid nät. Duellen som följer avslutar de Bakker med en stoppboll som Robin inte hinner upp. På den andra breabkollen så gör de Bakker ett nytt försök med en ny stoppboll. Denna gång landar den i nät och Robin har 5-3. Chans att serva hem set nummer 2. Robin går fram till tre setbollar och avslutar med ett ess. Robin är nära en åttondelsfinal i US Open årgång 2010.

I det tredje setets tredje game så bryter Robin de Bakkers serve på den andra. Vid 4-3, när de flesta tror på en enkel resa till matchvinst, hamnar Robin i svårigheter. Bl.a. två dubbelfel, hans första två i matchen, leder till 30-40 och en breakboll. Robin hinner undan när hans serve leder till en retur på fötterna och i nät av de Bakker. Efter den poängen ser det ut som om Söderling har ont i benet. Han försöker stretcha lite mellan poängne. Robin räddar nästa breakboll också och ännu en av bara farten. Den sista efter det att de Bakker fått ramträff. Hawk-eye får avgöra när Robin sedan får fram en gameboll. Det visar sig att Robin har mycket bra längd på den poängen och 5-3.
I nästa game genom en diagonal passering får Robin två matchbollar vid 15-40. De Bakker räddar båda genom ess. Efter ännu en stabil serve har de Bakker gameboll. Men Söderling ger sig inte. Han jobbar fram en ny matchboll när de Bakker lägger poängen i nät. Holländaren lägger följande boll lång, Robin sträcker armarna i skyn och matchen är hemma. Härligt att se att Robin visar känslor på banan. Han var taggad rakt igenom hela matchen. Så kul för Robin, så roligt för coach Norman, så kul för Sverige.

I åttondelen på måndag väntar spanjoren, seedad tjugoetta, Albert Montanes. I inbördes möten står det 2-1 till Robin. Han har vunnit i fjor i US Open, då i första omgången, över fyra set och tidigare i år på Roland Garros också det efter ett tappat set. År 2007 även då i Grand Slam i Paris föll Söderling, detta efter att han brutit i det andra setet. Montanes vände ett 0-2-underläge i första matchen mot polacken Przysiezny. I andra vann han över Ball från Australien och idag gick det mycket enkelt efter det att Nishikori gav upp efter att förlorat första set.
Det kommer bli tufft på måndag.

Robban, Simon & Co i åttondelen

Robert Robban Lindstedt tillsammans med Horia Tecau vann sin andra match över italienarna Danieli Bracciali/Potito Starace med 6-3, 6-4. Nu väntar åttondelsfinal mot i dagsläget okänt motstånd.

Det var en intressant match inför stundande Davis Cupmöte mot Italien om två veckor. Någon av dess herrar har varit med i dubbeluppställningen i de tretton senaste landskamperna för Italien. Detta innebär i alla matcher sedan 2005 och framåt. Braccialis dubbelfacit i DC är 6-2. Staraces siffror är 5-2. Tillsammans är siffrorna 1-1.
En skön skalp för Robban inför vad som komma skall.

Även Simon Aspelin och Paul Hanley är klar för åttondelen. Detta efter vinst över Marx/Zelenay med 6-3, 6-2. Deras motsånd blir där Stakhovsky/Youzhny.

Robin gjorde det - klar för tredje

Vilken scenförändring för och av Robin Söderling i US Open. Han vann mycket klart den andra omgången i US Open mot amerikanen Taylor Dent med 6-2, 6-2, 6-4 på 1,5 timme.

Vi fick se en helt ny Robin Söderling. Han gjorde precis som Den Svenska DC-bloggen skrev om, efter matchen i den första omgången, och litade på sitt spel och sin serve. Blicken fanns där under hela matchen, fotarbetet var klockrent, serven satt som den skulle och Robin var med på varje på poäng. Han högg som en kobra på jakt på allt.

Matchen började med att Robin, i den 40 gradiga hettan, bröt Dent omgående på den tredje breakbollen i det första gamet. Vid 3-1 räddade Dent ytterligare tre raka breakbollar genom stabilt servande. Som så ofta hamnade Robin sedan i sitt nästa servegame i svårigheter. Han räddade först två breakbollar vid 15-40 och sedan ytterligare en innan han kan serva sig fram till 4-2. Av bara farten bryter han Dent i hans nästa servegame och kan sedan serva hem setet med två raka ess.

I andra sets tredje game vid ställningen 15-30 så är Robin, som under hela matchen där och hugger. Han driver Dent från hörn till hörn, och avslutar med att gå på nät och lägga en kort boll som amerikanen inte hinner fånga. Två breakbollar, 15-40, till Söderling. Nästa boll på baslinjen av Robin och Dent hinner inte med i fötterna och breaket är hemme, 2-1. Robin bryter igen innan det är dags för Robin att serva hem setet. Efter en timmes spel står det 2-0 i set. 

Det tredje inleds som det första - Robin bryter omgående. Dent slänger racketen i marken i ren frustration. Det finns inget att göra åt Robin i dag. Amerikanen försöker nu ändra på sitt spel. Vi får se ett mer chansartat spel från Dent. Han går än mer fram på nät. Robin svarar med att lugnt och metodiskt passera honom gång efter gång. Robin håller undan till 4-2 och 5-3. En sumpad matchboll, i Dents nästa servegame, bekommer inte Robin. Detta trots att amerikanen gör ett ess på sin andraserve på den.
Robin servar sig i sitt nästa servegame från till 40-0 och tre nya matchbollar. Dent på nät och i nät på den och Söderling är klar för tredje omgången.

Idag var det roligt att se Robin spela. Glöden och intensiteten avgjorde. Dent såg mest trött och orörlig ut.

I tredje matchen väntar holländaren Thiemo de Bakker. Robin har mött honom, rankad 48, en gång. Det var i våras på gruset i Barcelona och Robin vann i två raka set. Matchen spelas på lördag.

Simon Aspelin och Paul Hanley vann sin första match i dubbelturneringen. De slog Russel/Tursunov med 6-3, 3-6, 6-3. I den andra omgången får det möta Marx/Zelenay.

Tyvärr blev det respass för Johan Brunström. Han spelar i US Open tillsammans med Travis Parrot och de föll mot Mayer/Wassen med 4-6, 1-6.

Vår senaste turneringssegrare Robban Lindstedt/Horia Tecau vann, sin första match, över hemmalirarna Ginepri/Sweeting med 6-4, 6-2. 


RSS 2.0