Tuffa femsetera med olika slut

I Wimbledon fick vi idag vara med om två mycket spännande dubbelmatcher med svenskar inblandade. Åttondeseedade Robert Robban Lindstedt i par med Horia Tecau, som i fjor var i final, vann sin kvartsfinal mot Clement/Dlouhy i ett tuff femsetare som, uppskjuten från igår, med siffrorna 3-6, 6-1, 4-6, 6-4, 12-10. Nu väntar Kas och Peya.

För Simon Aspelin och Paul Hanley, i den tredje omgången, gick det sämre. Dem skakade världens bästa dubbelpar men kunde inte knyta åt säcken. Vid ställningen 3 lika i femte set fick matchen från igår återupptas. Förlustsiffrorna mot världsettorna Mike och Bob Bryan blev till slut 3-6, 6-4, 7-5 (7-5), 3-6, 14-16. Aspelin får nu styra kosan på Halland och Halmstad Arena där Sverige möter Serbien nästa veckoslut.

Debutanter i svenska DC-truppen

Kaptensduon Thomas Enqvist och Magnus Larsson tog i dag ut den svenska truppen till kvartsfinalen mot Serbien i Halmstad Arena nästa helg.
Det uttagna till singelspel är debutanterna Michael Ryderstedt (rankad på plats 302) och Ervin Eleskovic (355) och det beprövade dubbelparet Robert Robban Lindstedt och Simon Aspelin.
Ryderstedt och Eleskovics är som sagt debutanter. Deras resultat rent spelmässigt härör sig från Challangers och Futures. Lindstedts dubbelfacit i Davis Cup är på sju matcher 4 segrar, varav tre vinster kommit tillsammans med Aspelin. Dem är obesegrade nu sedan två matcher tillbaka.
Aspelins dubbelfacit är fem vinster på 11 matcher.

De serber som är uttagna är dem väntade världstvåan Novak Djokovic, Viktor Troiciki (12), Janko Tipsarevic (29) och för dubbeln Nenad Zimonjic. Djokvic facit är 21-7 i DC-matcher (19-6 i dubbel) , Troicki 10-6 (8-5), Tipsarevic 33-13 (26-11) och Zimonjic dubbelfacit är 24-8 (singel 13-9).

Som Den Svenska DC-bloggen sedan tidigare meddelat är inte Robin Söderling intresserad att spela Davis Cup för Sverige denna gång.

Robban i kvarten, Simon i tredje rundan

Åttondeseedade Robert Robban Lindstedt/Horia Tecau som i fjor var i final i Wimbledon har idag gått vidare till kvarten i samma turnering. Detta efter att vinna tre tuffa tiebreakset mot tolfteseedade Chela/Schwank i tredje rundan. Segersiffrorna skrevs till 7-6 (8-6), 7-6 (7-2), 7-6 (10-8).
I kvarten väntar antingen fjortondeseedade Granollers/Robredo eller Clement/Dlouhy.

Simon Aspelin/Paul Hanley möter i sin tredje omgång världsettorna Mike och Bob Bryan.

Bottennapp av Söderling

Robin Söderling hade inte en chans mot Bernard Tomic från Australien. Han föll med 1-6, 4-6, 5-7 på knappa två timmar.

Den 158-rankade 18-åriga australien spelade sin bästa tennis. Hans serva satt i stort sett hela tiden. Robin gjorde inte en av sina bättre matcher. Det ryktas om från London att Robin drabbats av någon magåkomma, kanske finner vi svaret där över hans svaga insats i eftermiddag.

Robin var inte närvarande i det första setet. Innan knappt publiken knappt hunnit att sätta sig så hade Robin tappat sin serve inte mindre än 2 gånger och bara vunnit tre av tjugotre poäng. Söderling snyggade till siffrorna genom ett blankgame men hade inte en chans, 1-6, på mindre än 15 minuter. Svensken såg inte närvarande ut.

Tomic som genom kval tog sig in i huvudturneringen har påvägen till tredje rundan slagit ut ryssarna Davydenko och Andreev. Den senare genom att vända 0-2 i set till vinst igår.

Andra set inleddes bättre. Robin var på banan igen. Han hade två breakbollar efter att ha vunnit första gamet. Man kom inte åt. I det fjärde gamet hamnar sedan svensken i problem, 15-40, två breakbollar. Genom en forehand och ett ess räddar han dem båda. Ny breakboll dyker upp. En misslyckad forehand gör att gamet försvinner. Spelarna följs åt fram 4-5 och serve för Tomic. Åttonde esset ger Tomic tre setbollar. Robin lägger duellen som följer lång och det står 0-2 i set.
Efter dryga en timmes spel så ligger Robin, för andra matchen i rad och mot en man från Australien knepigt till.

I tredje var Söderling uppe och nöp i Tomics serve ett par gånger men kom inte åt. Dem följdes åt fram till det elfte gamet och svensk serve. Robin tappar då till 15-40, två breakbollar. Han räddar en men sedan lång. Tomic, 18 år ung och rankad 158 kan nu serva hem matchen och en plats i åttondelen på måndag.
Söderling kommer igen, går upp till 0-30. Tomic kommer igen tar en poäng men lägger nästa långt ut. Robin har 15-40 och två breakbollar. Ess på den första räddar den. Bollen på linjen, Robin begär hawk-eye och den är fel och lika. Duell följer och Robin lägger sig vilket innebär matchboll för Tomic.
En retur i nät gör att Robin är utslagen ur Wimbledon 2011.

Ser man till Robins tre matcher så har svensken inte varit på topp. Han har mestadels fått slita för poängen. Kan det ha varit magen som spökat genom hela veckan?
Istället för 360 poäng som Robin fick i Wimbledon förra året skrapar han nu ihop 90, vilket ger ett tapp på 270. Med tanke på att både Berdych (som dock har många poäng från fjolårets finalplats att försvara) och Ferrer (åttondelen 2010) kvar så kan Söderlings femteplats på rankingen vara i fara.

Frågan är nu om denna tidiga sorti kan få Robin att tänka om vad gäller kvartsfinalen mot Serbien i Davis Cup om ett par veckor. Det ryktas om att en viss Djokovic kommer till Halmstad.
Det troliga är dock att vi får vänta och se Robin i Båstad istället som startar den 11 juli.

Bättre går det för både åttondeseedade Robert Robban Lindstedt/Horia Tecau som idag vann den från igår uppskjutna matchen över fransmännen Benneteau/Mahut i den andra omgången med 6-4, 6-4, 5-7, 7-6 (7-4). I tredje rundan väntar nu tolfteseedade Chela/Schwank.

Simon Aspelin/Paul Hanley vann också dem i sin andra match över spanjorerna Lopez/Marrero med 6-7 (4-7), 7-5, 7-5, 6-3.

Robban och Simon vidare - Brunström borta

Vad gäller Wimbledon, årets tredje Grand Slam, så spelades det dubbel igår. 
Åttondeseedade Robert Robban Lindstedt/Horia Tecau vann över britterna Eaton/Goodall med 6-2, 7-5 i den första omgången. Nu väntar fransmännen Benneteau/Mahut.
Simon Aspelin/Paul Hanley vann också dem i sin första match över Golubev/Istomin med 6-4, 6-1. Spanjorerna Lopez/Marrero väntar härnnäst. Dem spelar som andra match på bana 8 i eftermiddag.

För Johan Brunström i par med Jarkko Nieminen gick det sämre. De föll mot amerikanarna Lipsky/Ram med 6-4, 3-6, 4-6.

Notera att dessa matcher i den första omgången spelades i endast tre set. Detta för att att tidschemat blivit pressat efter alt regnande i London. From idag, andra omgången, väntar ordinarie femsetmatcher.

Hewitt en mycket svår nöt att knäcka

Robin Söderling vann mot Lleyton Hewitt i den andra omgången i Wimbledon med siffrorna 6-7 (5-7), 3-6, 7-5, 6-4, 6-4 på knappa fyra timmar. För första gången har Robin vänt 0-2 till vinst i Wimbledon.

Samtidigt som Hewitt spelar på topp så visade Robin upp svaghet på svaghet. Han hade inte en enda breakchans i de första två seten. Sedan kom den stora vändningen. Han visar i både tredje och fjärde hur en världspelare tar chansen när den dyker upp. Han bryter både 6-5 för första gången i tredje och vid 5-4 i fjärde. I avgörande set så tappar han till 1-2, kommer med en gång tillbaka och bryter sedan blankt hem matchen.

Första set var en jämn historia. Båda spelarna kunde hålla sin servar utan att den andra kom åt. Setet gick till tiebreak. Robin hade ett minibreak upp, tappade det. Det gick fram tlll 5-6, med andra ord setboll för Hewitt. Robin tappad då sin poäng och setet är borta.

Andra set hamnar Robin i svårigheter vid 2-3. Hewitt går fram till två breakbollar vid 15-40. Fyra stabila servar räddar både breakbollarn och gamet.
Nya problem i nästa svenska game. 15-40 igen. På den poängen kommer Robin fram på nät. Alla tror att Robin lägger en backhandcross otagbar för Hewitt men han slänger sig och bollen seglar in, 3-5. Hewitt kan sedan serva hem andra set och lägga Robin i en svår brygga.
Australien går fram till 40-15 och två setbollar. Ett dubbelfel och en grym duell som Robin avslutar med en bakvänd hög backhandsmash. Ny setboll. Robin lägger returen lång och även andra set borta.

Tredje set går till 3 lika och svenks serve. Efter en misslyckad poäng vid nät och en snygg forehand-cross-passering går Hewitt upp till 0-30. Robin kommer igen och spelar bättre och får hem gamet, 4-3.
Robin går upp till 6-5. Hewitt kan ta setet till tiebreak. Men Robin vill något annat. Han kämpar fram 15-40 och därmed två setbollar. På den följer en duell och Hewitt lägger den i nät. Robin är med i leken igen.

Spelarna följs åt sedan fram till 5-4 och serve för Hewitt. Robin har då först 15-30 och sedan kommer första break- och setbollen vid 30-40. Hewitt räddar den med en bra serve som Robin lägger lång. Robin får en ny setboll. På den blir det duell. Hewitt lägger bollen lång. Ingen signal från linjedomaren. Huvuddomaren går in oc korrigerar. Hewitt vill ha en hawk-eye. Robin är dock säker och går och sätter sig. Hawk-eye visar att Robin har rätt. Det blir nu ett avgörande set.

Robin går från 40-0 i Hewitts andra servegame till lika. Men Hewitt håller undan. Nästa game och svensk serve. Robin tappar då till 0-40. Räddar dem tre breakbollarna med stabil serve. Hewitt får en chans till och tar den, 1-2. Repliken på det tappet är att gå upp till 15-40 och två egna breakbollar. Första lång efter duell. Ny duell och Hewitt lägger i nät, 2 lika. Vid 3 lika så hamnar Robin i svårigheter igen, 15-30. Stabil poäng och två ess reder ut det hela. Båda spelarna, fram för allt, Robin ser trött ut. Han rör sig inte lika bra. När han är mottagere lägger han bara in returen. Förstaserven sitter inte som i tredje och fjärde set. Det är ett mentalt spel på Centre courten.
Robin håller fram till 5-4 och serve för Hewitt. En fantastisk forehandkross ger Robin 0-30. En enkel forehand i nät ger Robin tre machbollar. På den första lägger Hewitt bollen i nät. Robin faller ihop vid baslinjen, reser sig upp och skriker ut sin glädje.

Robin är kvar i turneringen, trejde omgången väntar på lördag. Där väntar ryssen Andreev eller Tomic från Australien.


Första hindret bortröjt - Hewitt härnäst

Robin Söderling är klar för andra omgången i Wimbledon. Detta efter seger över tysken Philipp Petzschner med 6-4, 6-4, 2-6, 7-6 (7-3) på knappa 3,5 timma.
Robin var som siffrorna visar en något starkare och kunde med sin tyngd och erfarenhet vinna det mentala spelet och, det som är så viktigt i tennis, vinna det viktiga poängen.

I andra omgången, som första match på Centre Courten imorgon torsdag klockan 14, ställs han mot den forne världsettan Lleyton Hewitt från Austrlien. I den inbördes statistiken står det 1-3. Lleyton, just nu rankad på plats 130, vann de första tre. Dock så fick Robin sin revansch när han vann i Cincinnati i USA i skiljeset.
Hewitt var bäst i världen för dryga 10 år sedan, i januari 2001.

Imorgon är det dags för årets tredje Grand Slam

Wimbledon i London kallar på din uppmärksamhet för årets tredje Grand Slam för året. Det är gräs som denna anrika turnering spelas på.

För svensk del har vi Robin Söderling att hoppas på. Som världsfemma går han in i turnering. I den första matchen, som kommer att spelas på tisdag, möter han tysken Philipp Petzschner.
Robin har mött den 66-rankade tysken två gånger. 2008 på gräs i Halle där han vann i skiljeset och i Miami i fjor där det blev vinst i två raka.

I dubbel har Sverige tre par. Åttondeseedade Robert Robban Lindstedt får vi se möta britterna Eaton/Goodall i den första omgången. Simon Aspelin tillsammans med Paul Hanley möter i sin första match Golubev/Istomin och Johan Brunström i par med Jarkko Nieminen ställs mot amerikanarna Lipsky/Ram.


Bra vecka i Holland för Lindstedt

I holländska's-Hertogenbosch är det UNICEF Open. Toppseedade Robban Lindstedt och Horia Tecau spelade stabilt och gick till final där dem, tyvärr, föll mot Bracciali/Cemak med 6-3, 2-6, 8-10. När det svenksrumänska paret kvitterat till 1 lika i set så stoppades matchen pga regn. Efter det så kunde inte dem inte leva upp till flytet från andra set utan tappade det avgörande matchtiebreaket.

Vägen fram till final bestod i segrar i rad över Kas/Peya med 7-6 (15-13), 2-6, 10-7 i den första omgången, Dlouhy/Kohlman 7-6 (8-6), 6-2 avfärdades i kvarten och Huta Galung/Wassen med 7-5, 4-6, 11-9 i semin.

I samma turnering försvann Johan Brunström i par med Adil Shamasdil från Kanada omgående mot just Dlouhy/Kohlman i sin första match med 6-4, 3-6, 10-6.

Lika illa gick det i Eastbourne, AEGON International, för Aspelin/Hanley. De föll omgående i den första rundan mot britterna Fleming/Hutchins, som fått ett wild card, med 6-7 (5-7), 6-1, 10-12.

Sista veckan för uppvärmning inför Wimbledon

På måndag inleds årets tredje Grand slam, Wimbledon i London.

Som en uppvärmning spelas två stycken 250-turneringar.
I holländska's-Hertogenbosch är det UNICEF Open. Andraseedade är Robban Lindstedt och Horia Tecau. De möter i första omgången Kas/Peya.
Där har vi också Johan Brunström i par med Adil Shamasdil från Kanada. De möter Dlouhy/Kohlman i sin första match.

I Eastbourne är det AEGON International. De möter i sin första match hemmaspelarna, britterna, Fleming/Hutchins som fått ett wild card.

Robban väldigt nära semi i Queens

Robban Lindstedt i par med Horia Tecau var som sjundessedade otroligt nära att ta sig till semifinal i AEGON Champinships i London och stadsdelen Queens.

Först vann dem över spanjorerna Marc Lopez och en viss Rafael Nadal i andra omgången med 7-6 (7-3), uppgivet. Detta var en match som skulle spelas på tisdagen, blev uppskjuten till onsdagen där ett set spelades. Dagen efter skulle matchen spelas färdigt men då lämnade Nadal w.o.

I kvarten mot andraseedade Nestor/Mirnyi blev det tyvärr en knapp förlust. Siffrorn skrevs till 3-6, 6-3, 7-10. Noterbart är att Lindstedt/Tecau hade tre minibreak upp i det avgörande matcgtiebreakt. Dem hade 6-4 och egen serve men kunde inte få till det. Det rann iväg och så även matchen.

När en svensk tennisspelare glömde vem han är

Robin Söderling meddelade idag att han inte tänker ställa upp i kvartsfinalen i Davis Cup 8-10 juli mot Serbien i Halmstad. Detta pga det ansträngda spelschemat (Wimbledon på gräs innan och Båstad på grus efter) och en kropp som säger ifrån.

Tycker att det är ett konstigt, egoistiskt och oansvarigt beslut av Robin. Grundar detta på att han under en längre tid vetat om detta upplägg, fick vara med och välja underlag till matchen och att man, enligt mig/bloggaren, alltid ställer upp när Sverige/landslaget kallar. Det gäller som idrottsman att aldrig glömma vem som ha skolat honom och står bakom honom så att han kan bli så duktig som han är. Utan Svenska Tennisförbundet hade aldrig Robin varit den spelare han är idag, det är tråkigt att han har glömt det.

Undrar vad alla landsmän till Robin säger - vi som köpt biljett till DC-helgen och de övriga i landslaget. Ett par frågor som dyker upp - kommer nu även Robban Lindstedt och Simon Aspelin att tacka nej och vilka andra skall spela singlarna? 
Vill de som står på tur rent rankingmässigt Michael Ryderstedt (302), Christian Lindell (320), Ervin Eleskovic (354) eller Nick Lindahl (391) spela? Resonerar dessa herrar som Söderling så vill de nog försöka kvala in till Båstad samma helg (Ryderstedt, Eleskovic och Lindahl)) eller slipa på grusformen (Lindell som fått ett wild card till Båstad). Frågan är också om organisationen bakom turneringen i Båstad är beredda att ge de två som får ta sig an singlarna wild card som en sporre att spela DCn?

Tänk att några ATP-poäng i Båstad att försvara är viktigare än att ställa upp för sitt land. Vilka signaler skickar han till övriga i laget och alla yngre svenska tennisspelare? Nu kommer Robin sitta på Hotell Skansen på Bjärehalvön, ta hand om sin ömmande kropp och ett par mil bort på andra sidan Laholmsbukten spelas Davis Cuptennis. Tänk om Söderling kunde tänke lite på vart han har sina rötter - då kunde han spela en av singlarna och om matchen fortfarande levde på söndagen spela den första singeln då. Som det är nu skänkte Sverige bort denna DC-match när vi valde inomhusspel mellan en Grand Slam på gräs och hemmaturnering på grus. Det blir nästan komik i detta val, fram för allt när huvuskälet var att en viss Joachim Pim-Pim Johansson, skulle ta hand om den ena singeln. Detta beslut som sedan blev rena skämtet när han sedan meddelade att han slutar med omedelbar verkan. Nu blir komiken total när även Söderling väljer att välja att endast spela för sig själv och inte sitt land.

Det är bara att inse att Sverige nu inte kommer att ha en chans i Halmstad Arena i juli. Serbien har förutom världstvåan Novak Djokovic även Viktor Troicki (nummer 12) och Janko Tipsarevic (31) att tillgå i singel. Till detta världens fjärde bästa dubbelspelare i form av Nenad Zimonjic. 0-5, 1-4 om Sverige tar dubbeln, är ett troget resultat.

Vi får sikta in oss på första omgången i februari 2012 istället. Undrar då om Robin kommer att vara med eller inte? Den matchen kommer ju att spelas bara någon vecka efter Australian Open.

Queens i London - en försmak av vad som komma skall

Det blev ingen Halleturnering, som den Svenska DC-bloggen skrev efter förlusten mot Nadal, för Robin Söderling som uppladdning inför Wimbledon som inleds nästa måndag. Han behövde vila efter Roland Garros.
Robin är inte heller, likt i fjor, anmäld till någon av turneringarna nästa vecka, i Den Bosch eller Eastbourne, vilket i sig innebär att han, även det likt i fjor, inte spelar någon turnering mellan Grand Slam två och tre för året.

Dock så har vi två svenskar som spelar denna veckan. Båda är i London och spelar i AEGON Champinships och stadsdelen Queens. Sjundeseedade Robban Lindstedt tillsammans med Horia Tecau går in i den andra omgången. Där möter de spanjorerna Marc Lopez och en viss Rafael Nadal. Matchen spelas senare ikväll idag torsdag.
För Simon Aspelin och hans vapendragare Paul Hanley blev det förlust redan i den första omgången mot amerikanarna Lipsky/Ram med 3-6, 6-7 (8-10).


Nadal ett nummer för stor

Robin Söderling har spelat färdigt på Roland Garros för 2011. I kvarten förlorade han mot världsettan Rafael Nadal med 4-6, 1-6, 6-7 (3-7) på dryga 2,5 timma.

När det som bäst behövdes lyfte Nadal sitt spel lagom till kvarten och Söderling. Robin var inte alls dålig, förutom svackan i andra set, utan det var spanjoren som var för bra idag. Han visade upp ett försvar som i fornstora dagar. Han var överallt och ingenstans och det hela tiden. Till det så blåste det mycker på banan idag vilket gjorde att Robin hade svårt att få in sina förstaservar.


I första set tappar Robin omgående. En boll på nätkanten gör att bollen seglar ut, 0-1. Han tappar oxå sitt andra servegame. Men Söderling ger sin inte. Bryter tillbaka när Nadal lägger en skuren backhand bred, 1-3.
Robin räddar ännu en breakboll vid 30-40 i nästa game. Spelarna håller sina servar, och när Robin lägger en tung backhand i nät är setet förlorat på 49 minuter.

I det tredje gamet i andra set så får vi se en än mer krigande spanjor. En rak forehand ger 30-40 och en breakboll för Nadal. Robin vevar på den forehand men avslutar tyvärr brett, 1-2.
Robin tappar efter det båda längd, energi, tempo och kraft att avgöra. Han ger bort ytterligare två game vilket ger 1-6.

Tredje set inleds lika illa. Robin tappar sitt första servegame när han får en felträff. Nadal har nu vunnit åtta raka game. Då vaknar Söderling till liv. Han får fram två breakbollar i nästa game. På den andra lägger svensken en rak backhand i krysset vilket ger 1-2 och ett visst hopp tänds.
Söderling räddar en breakboll vid 2-3 och spelarna följs åt till 5 lika. Då dyker chanserna, tre stycken, upp. Ett ess, en svensk felträff och en Robin som hamnar på bakfötterna räddar alla tre och spanjoren kan ta hem gamet.
Söderling går från 0-30 i sitt nästa egna servegame till tiebreak efter stabilt och förtroendgivande spel.
Väl där får svensken en bra start och minibryter omgående. Tråkigt nog så bryter Nadal tillbaka omgående när Robin gör ett dubbelfel. Nästa poäng djupt i nät ger spanskt 1-2 som sedan i segen serve för Nadal blir 1-4.
Spelarna håller sina servar, med en mycket bra försvarande spanjor, fram till 3-6 och tre matchbollar för Nadal. På den första lägger Robin djupt i nät och Roland Garros upplaga 2011 är över för svensk del.

Robin hade en finalplats att försvara från i fjor och 1200 poäng. Istället blir det i år kvartsfinal och därmed endast 360 poäng, med andra ord ett tapp på 840. Vi får se hur det påverkar rankingen när den presenteras på måndag.

Nu väntar byte av underlag för Robin. Det är gräs som gäller och han skall spela Gerry Weber Open i tyska Halle som inleds på måndag. Han spelade inte någonting förra året mellan Roland Garros och Wimbledon (inleds den 20 juni). Vi får se om det blir samma visa i år.

Stopp i kvarten för Robban & Co.

Det blev förlust i två raka set för Robert Robban Lindstedt och Horia Tecau i kvartsfinalen på Roland Garros. Förlusten mot andraseedade Mirnyi/Nestor skrevs till 4-6, 2-6.
En bra insats för Robban på det röda gruset. Han har som längst inann varit i den andra omgången, det var 2008 tillsammans med Jarkko Nieminen. I övrigt, 2005, 2006, 2009 och 2010, blivit respass redan i den första matchen.

RSS 2.0