Siste svensk ute

Elfteseedade, Robert Robban Lindstedt/Martin Damm förlorade över amerikanarna Fish/Izner i den andra omgången i Australian Open. Förslustsiffrorna skrevs till 4-6, 6-3, 3-6.
Detta innebär att vi inte har någon svensk kvar i turneringen. Tråkigt, speciellt med tanke att vi fortfarande är inne i den första spelveckan.

Robban ensam kvar i Melbourne

Först förlorade tiondeseedade Simon Aspelin/Pavel Vizner, lite överraskande, redan i den första omgången mot rumänerna Pavel/Tecau med 1-6, 6-7 (3-7). Detta är en stor besvikelse för Simon och Pavel.

Desto roligare är att vår senaste ATP-vinnare, elfteseedade, Robert Robban Lindstedt och Martin Damm imponerar. Idag vann de över spanjorerna Ferrer/Gimeno-Traver i den första omgången med 2-6, 6-3, 6-4. Härligt att se att de vände efter att ha förlorat första set stort.
De möter nu Fish/Izner från USA i den andra omgången. Troligtvis spelas denna match natten mellan fredag och lördag.

Grand Slamspöket bara fortsätter

Siste svensk i singelspelet i Australian Open i Melbourne är utslagen. Robin Söderling hade första set och 4-0 i andra set i andra omgången mot Marcos Baghdatis från Cypern men det räckte inte. Siffrorna skrevs till 7-5, 5-7, 3-6, 3-6 på knappa tre timmar. Två vunna breakbollar mot en tappad i första set gav setvinst. I andra så dubbelbröt han fram till 4-0. Robin hade sedan chansen att gå fram till 5-1 i egen serve. Baghdatis kämpade dock emot och kom och mer in i matchen. Han bröt fram till 2-4 och sedan till 4-5. Vid 5-6 och serve för svensken får Baghdatis två setbollar som han nyttjar på bästa set och andra set är förlorat. Det är här han "förlorar matchen"och vändningen är ett faktum.
Tredje börjar lika illa. Robin tappar omgående fram till 0-2. Han rycker dock upp sig och bryter tillbaka till 1-2. Men cyprioten hade bestämt sig och bryter igen omgående. Båda spelarna håller sedan sina servar. Vid 2-5 så skaffar sig Baghdatis en setboll som Robin räddar. I nästföljande game så server dock Baghdatis hem setet.
I fjärde så har Robin ett par breakbollar fram till 2-0 men han lyckas inte heller här att förvalta dem. Cyprioten bryter dock Robins serve fram till 2-3 och sedan till set- och matchvinst, 3-6.

Det här med Grand Slam är inte Söderlings melodi. Han har inte en enda gång under sin karriär lyckats att komma förbi tredje omgången. Denna gång stannade han ännu tidigare, omgång två.

Robin imorgon bitti

I Australian Open i Melbourne spelar Robin Söderling sin andra match imorgon, onsdag, bitti som fjärde match på bana 2. Detta bör bli cirka klockan 08.00. Han möter, som bekant, cyprioten Marcos Baghdatis.

Många frågetecken inför DC'n

Det är många frågor som hopar sig inför Sveriges match mot Israel den 6-8 mars i Baltiska Hallen i Malmö.
Blir det match överhuvud taget? Om det blir match, kommer det att vara inför tomma läktare? Vem vågar och/eller skall ta det beslutet? Är det upp till Malmö Stad? Polisen? Svenska Tennisförbundet? Internationella tennisförbundet? FN? Eller någon annan? Vi får helt enkelt avvakta och se vad som händer.

På det mer sportsliga planet så är det också en del frågetecken. Vem skall spela singel vid sidan av Robin Söderling? Hinner Thomas Johansson bli frisk? Är Pim-Pim Johansson fysiskt redo för en DC-comeback? Vilka skall bilda dubbelpar? Många frågor även här.

Det senaste i frågan om när biljetter släpps till matchen, om det nu över huvud taget blir någon match, är att den är skjuten på fram till torsdagen den 12 februari. Det skall ske genom Ticnet.

Den Svenska DC-bloggen återkommer med största sannolikhet i detta så heta ämne.

Årets lag - Johansson & Aspelin

Thomas Johansson och Simon Aspelin vann ikväll ett av de finaste pris en svensk idrottsman och kvinna kan vinna: Årets lag. Platsen var Globen i Stockholm och juryn den svenska idrottsakademin. Thomas var själv på plats. Simon är som bekant på plats i Australien för årets första Grand Slam. Han höll ett fint tal där han bla tackade Simon och den svenska OS-byn.

Den Svenska DC-bloggen säger grattis till dessa två gentlemän. Vi minns väl alla den oerhörda prestation som Johansson och Aspelin stod för under OS i Peking då OS-silvret vanns hem till Sverige.

Robin fick slita - Björn utan chans

Australian Open i Melbourne har inletts. Robin Söderling vann en seg historia över fyra set. Han mötte Robert Kendrick från USA och vann med 5-7, 6-4, 6-4, 7-5 på drygt 2,5 timmar. Söderling tappade första set snabbt, kom igen bra och vann både andra och tredje set med 6-4. I det fjärde som tog knappt en timma kunde han till slut vinna.
Robin bröt amerikanens serve en gång per vinstset och tappade således sin egen serve bara en gång, i det första.
Han möter nu i andra omgången, på onsdag, cyprioten Marcos Baghdatis. Han var så sent som för två sedan i final denna anrika turnering. Rankningen är just nu nummer 97. Dessa båda gentlemän har mötts fyra gånger med tre vinster till Robins fördel. Senast de möttes var i Rotterdam i fjor då svensken vann i skiljeset.

Som väntat så hade inte Björn Rehnquist en chans mot sjundeseedade amerikanen Andy Roddick. Han förlorade med 0-6, 2-6, 2-6.

Ingen svensk spelar under tisdagen.

Robin får sällskap av Rehnquist

Imorgon, måndag, inleds årest första Grand Slam. Vi är i Australien och Melbourne. Robin Söderling blir inte ensam svensk in i herrturneringen. Han får sällskap av boråsaren/göteborgaren Björn Rehnquist som via kvalvinst tar steget in i huvudturneringen och direkt in i hetluften. I första omgången inte mindre än väntar sjundeseedade amerikanen Andy Roddick. Matchen kommer dessutom att inleda årets Australian Open på Centercourten klockan 01 i natt.
Björn, rankad 191, och Andy, 9, har aldrig tidigare mötts.


Robin går också in i turneringen inatt klockan 01. Han ställs mot amerikanen Robert Kendrick på bana 13.

Vi har även två dubbelpar med. Tiondeseedade Simon Aspelin/Pavel Vizner inleder senare under veckan mot rumänerna Pavel/Tecau. Vår senaste ATP-vinnare Robert Lindstedt i par med Martin Damm får möta spanjorerna Ferrer/Gimeno-Traver i den första omgången.

2009 års förste svenske vinnare

Toppseedade Robert "Robban" Lindstedt i par med Martin Damm vann ATP-turneringen i Auckland. De vann finalen över andraseedade Lipsky/Paes med 7-5, 6-4 på en timma och en kvart. Ett bryt i varje set räckte gott.
Detta var Robban som kommer från Sundbyberg utanför Stockholm, numera boende i Båstad, fjärde titel på touren och den första tillssammans med tjecken Damm. Har tidigare vunnit i Tokyo och Mumbai 2007 och i Washington i fjor.
Damm i sin tur har nu vunnit 38 segrar på touren.

Den Svenska DC-bloggen säger grattis till Robban! Det skall bli spännande att se vad detta nya par kan åstadkomma i Melbourne de kommande veckorna.

Förlust mot Del Potro

Juan Martin Del Porto fick sin revansch mot Robin Söderling i semifinalen i Auckland. Argentinaren vann i två raka set, 4-6, 3-6. Robin hade inte så mycket att sätta emot mot toppseedade Del Potro. 3 av 6 tappade breakbollar emot och inte en enda egen talar sitt tydliga språk. Seven bet inte lika bra som i semin.

Robin sätter sig nu på planet mot Melbourne och årets första Grand Slam som inleds på måndag. För första gången i hans karriär är han seedad i en turnering av denna dignitet. Han har seedningsnummer 16.
Han ställs i första omgången mot amerikanen Robert Kendrick som är rankad på plats nummer 96. De har aldrig tidigare mötts.

Det gick bättre för Robban Lindstedt i par med Martin Damm. De vann sin semin över Cermak/Mertinak med 3-6, 2-6. I morgondagens final väntar andraseedade Lipsky/Paes. Skönt att se att Robban med nye tjeckiske partnern är i form.

Ett bryt i varje set räcker - semi nästa

Robin Söderling är klar för semifinal i Auckland. Han spelade bort amerikanen John Isner i två raka set, två gånger 6-4. Detta efter att ha servat på ett mycket imponerande sätt. Han vann bla 93% poäng då förstaserven gick in och inte en enda breakboll emot. Han hade två breakbollar, en i varje set, och vann båda.
I morgon väntar förstaseedade argentinaren Juan Martin Del Potro. Han är rankad som nummer 9 i världen mot Söderlings 17. De har mötts en gång tidigare. Det var i kvartsfinalen i Davis Cup i Svenska Mässan i Göteborg. Robin vann då i tre raka.

Robban Lindstedt/Martin Damm vann också sin kvartsfinal över spanjorerna Ferrer/Granollers med 6-3, 3-6 10-2 (mtb). Vilka de får möta i semin är inte klart ännu.

I Sydney vann Aspeiln/Vizner över hemmaspelarna Goh/Klein med 6-4, 7-6 (7-3) i sin första match. De förlorade, dock, kvartsfinalen mot Bhupathi/Knowles i två raka. 

Ny kvalspelare i kvarten för Robin

2009 fortsätter bra för Robin Söderling. I natt vann hann över amerikanen Bobby Reynolds, som kvalat in i turneringen, med 6-3, 4-6, 6-2. Bataljen varade i en timma och fyrtiofem minuter. 
Imorgon är det kvartsfinal och då väntar ännu en amerikansk kvalspelare för Robin. Det är John Isner, rankad som nummer 144. Dessa båda gentlemän har aldrig tidigare mötts. 

Robban Lindstedt/Martin Damm möter, även de imorgon, spanjorerna Ferrer/Granollers i kvarten.

I Sydney, spelar Aspeiln/Vizner över hemmaspelarna Goh/Klein, även detta imorgon.

Genrepet inför Australian Open

Robin Söderling möter imorgon amerikanen Bobby Reynolds i andra omgången i turneringen i Auckland. Robin stod som tredjeseedad över första omgången och amerikanen har kvalat in i turneringen. De har aldrig tidigare mötts.
Robin behöll sin årsranking, 17, även denna vecka. Reynolds i sin tur har numera ranking nummer 68.

I samma turnering vann Robban Lindstedt/Martin Damm sin första match över King-Turner/Perry med 6-3-6-2. De möter nu i kvarten Ferrer/Granollers från Spanien.

I Sydney, som också har en turnering så spelar Aspeiln/Vizner över hemmaspelarna Goh/Klein.


Stopp i kvarten - alla svenskar ute

Det ville sig inte för Robin Söderling i Brisbane. Han föll över tjecken Radek Stepanek med 6-2, 4-6, 3-6 efter drygt 100 minuters spel. Via två räddade breakbollar och två egna vunna av två vann Robin enkelt första set. Andra set blev mer svajigt. Robins serve gick ner och han tappade sin serve inte mindre än tre gånger. Han höll dock siffrorna nere något genoma att bryta tjeckens serve två gånger. I tredje och avgörande set skaffar sig Robin en breakboll som han tar tillvara på bästa sätt. Han kan dock inte stå emot och tjecken bryter tillbaka och bryter igen. Det innebär att setet, matchen och turneringen är förlorad för svenskens del.
Han lämnar nu Australien för att spela nästa vecka på Nya Zeeland och turneringen i Auckland. 

Även Robert Lindstedt i par med Martin Damm förlorade sin kvartstfinal. De mötte Verdasco/Zverev och siffrorna skrevs till 3-6, 3-6.

Stepanek i kvarten - Aspelin föll

På fredag är det kvartsfinal för Robin Söderling. Han möter, något oväntat , tjecken Stepanek. Han slog i sin tur ut fjolårsvinnaren Llodra från Frankrike tidigare idag. 
Robin har mött Radek Stepanek fem gånger och vunnit fyra av dem. Senast var på gruset i Monte Carlo i fjor då han vann en tuff tresetare. Ser man enkom på snabba underlag är siffrorna ännu bättre för svensken, 3-0.
Tjecken är för stunden rankad som nummer 26, jämfört med Robins 17.

Simon Aspelin/Pavel Vizner, seedade trea, förlorade idag sin kvartsfinal mot det franska parer Tsonga/Gicquel med klara 6-7 (1-7), 4-6.
Imorgon torsdag spelar Robert Lindstedt/Martin Damm, seedade fyra, sin kvartstfinal. De möter Verdasco/Zverev.

Årets första kvartar

Robin Söderling är klar för kvartsfinal i Brisbane. Han vann en något svänging match över fransmannen Julien Benneteau med åter igen två gånger 6-3.
Svensken bröt fransmannens serve både fram till 2-1 och 4-1. Väl då slappnade han av något och tappade sin egna serve, 4-2. Spelarna höll sedan sin serve var sin gång. Vid 5-3 så skaffar sig Robin en setboll som han utnyttjar på bästa sätt och första set är i hamn. I andra så bryter han Benneteaus serve en gång och det räcker till set- och matchvinst.
Noterbart är att när Robin får in sin förstaserve så ger det oftast poäng. Idag vann han 84% av sina poäng när den sitter (21 av 25).
I kvarten väntar nu antingen Llodra från Frankrike eller Stepanek från Tjeckien. De spelar imorgon, onsdag.

De går också bra för våra två dubbelspelare som är med i turneringen.
Simon Aspelin/Pavel Vizner, seedade trea, vann över franska paret Benneteau/Llodra med 6-3, 7-5. De möter nu ytterligare ett franskt par, Tsonga/Gicquel, i kvarten.
Robert Lindstedt/Martin Damm, seedade fyra, vann sin första match över Arnold Ker/Soares två gånger 7-5. De möter i sin tur Verdasco/Zverev.

Söderling vann i första matchen 09

Robin Söderling har börjat 2009 på bästa tänkbara sätt, som en vinnare.
Han vann i årets första turnering och årets första match i Brisbane i Australien och deras ATP-turnering. Amerikanen Sam Querrey, avslutade 2008 års ranking som nummer 36, hade inte en chans. Robin, rankad nummer 17, vann med två gånger 6-3 på mindre än en timma. Svensken tappade enkom fyra bollar i sin förstaserve och hade inte en enda breakboll emot sig på hela matchen.
Robin, som är seedade fyra i turneringen, möter nu fransmannen Julien Benneteau i åttondelsfinal. Han är rankad på plats nummer 40. De har mötts fyra gånger med två segrar var. Senast de möttes var i Lyon i höstas då Robin vann finalen och därmed hela turneringen.

Vi har också två dubbelspelare med i turneringen, båda med nya dubbelpartner. Simon Aspelin/Pavel Vizner, seedade trea, möter i natt det franska paret Benneteau/Llodra.
Robert Lindstedt/Martin Damm, seedade fyra, möter i sin första match Arnold Ker/Soares.

RSS 2.0