Många svenskar i farten idag

I Malaysia, Kuala Lumpur så spelar idag en rad svenskar. 
Robin Söderling, som är seedade på plats nummer 3, möter kvalspelaren Brendan Evans från USA.  

Tredjessedade Robban Lindstedt/Martin Damm möter Johan Brumström/Jean-Julien Rojer. Pim-Pim Johansson/Yew-Ming Si möter det brasilianska paret Melo/Sa.

Pim-Pim är tillbaka

Pim-Pim Johansson han är åter på världsscenen vad gäller tennis. Idag i Kuala Lumpur vann han över den forne världsettan, Lleyton Hewitt från Australien i två raka set. Segersiffrorna skrevs till 7-6 (9-7) 6-3 på 1 timma och 40 minuter.
I det första täta setet så höll spelarna sina servar utan breakchanser fram till tiebreak. Där segade sig Pim-Pim sig framt till setvinst. I det andra så bröt han tidigt och häll till det sjunde gamet. Väl där hamnar Pim-Pim i underläge med 30-40, vilket också är hans första breakboll emot sig. Han räddar den och ytterligare fyra stycken innan han tar hem gamet fram till 5-2. I nästa egna servegame är det dags att serva hem setet. Lleyton går då fram till 0-40 och tre breakbollar. Johansson räddar samtliga. Släpper till ännu en breakboll innan han vinner tre raka poäng och matchen är hemma. Ordet imponerande känns inte för stort i denna stund.
Det är mycket lovande för Pim-Pim, men en match är ingen karriär. Nu återstår det att se hur axlen och hans övriga kroppp reagerar.

I andra omgången väntar nu antingen fransmannen Gisquet eller den rumänske DC-spelaren Crivoi.

Tyvärr så föll Simon Aspelin/Paul Hanley mot Bopanna/Qureshi med 3-6, 4-6.


Kuala Lumpur nästa

Imorgon drar turneringen i Malaysia igång. Det ser intressant ut.
För svensk del har vi två singelspelare in i huvudturneringen. Robin Söderling, som är seedade på plats nummer 3, går in i andra omgången mot en kvalspelare.
Vi får också se Joachim Pim-Pim Johansson göra årsentré på ATP-touren. Han möter i sin första match, den forne världsettan, Lleyton Hewitt från Australien. De har mötts en gång, semifinal i US Open 2004 då Hewitt vann i tre raka. Mycket har hänt sedan dess. Hewitt är just nu rankad på plats 26 jämfört med Pim-Pims 451.
Matchen kommer att spelas imorgon eller på tisdag. Intressant är ordet!

I dubbeln har vi fyra(!) par med. Tredjessedade DC-hjälten Robban Lindstedt, i par med Martin Damm, ställs mot också ett par i bra form, Johan Brumström/Jean-Julien Rojer. Pim-Pim spelar tillsammans med Yew-Ming Si och möter det brasilianska Melo/Sa.
Fjärdeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley möter Bopanna/Qureshi i sin första match.

Finalförlust igen för Johan och Jean-Julien

Detta var sjätte finalen och fortfarande väntar Brunström på sin första titel.
Platsen denna gång för Johan Brunström/Jean-Julien Rojer var i BCR Open Romania i Bukarest. Semin vann de mot det toppseedade paret Kubot/Marach med 7-5, 4-6, 10-2 (mtb).
I finalen väntade andraseedade Cermak/Mertinak och den matchen var över på en knapp timma. Förlustsiffrorna blev 2-6, 4-6.

Övriga finaler för Brunström har varit i år i Umag, s'Hertogenbosch och Belgrade - alla med Rojer. I fjol föll han i Stockholm (med Ryderstedt) och Båstad (med Rojer).

Semifinal för Brunström & Co

Det blir semifinal för Johan Brunström/Jean-Julien Rojer i BCR Open Romania i Bukarest. De vann sin kvartsfinal mot, två bekanta från helgens DC i Helsingborg, Copil/Tecau med 6-4, 6-7 (7-9), 10-8 (mtb) på knappa två timmar.
I semin väntar toppseedade Kubot/Marach.

Brunström i kvarten

Johan Brunström tillsammans med Jean-Julien Rojer är i kvartsfinal i BCR Open Romania i Bukarest. Som en försmak till första omgången i DC'n till våren så mötte och vann de över det helargentinska dubbelparet Arnold Ker/Monaco. Vilka de nu möter är inte klart.

Glädjande kan vi också konstatera att Joachim Pim-Pim Johansson gör comeback igen. Han har fått ett wild card till turneringen i Kuala Lumpus, Malaysia som inleds på måndag, den 28 september. Underlaget är hard och det är inomhus.
Efter denna turnering väntar If Stockholm Open 19 - 25 oktober.

Angående diskussionen med vilka som skall leda DC-laget 2010 så kommer Mats Wilander och Jocke Nyström med ett besked senare denna veckan.

Argentina i första omgången

Idag lottades nästa års Davis Cup och dess första omgång i World Group den 5-7 mars.
Sverige får möta Argentina och det kommer att vara på hemmaplan. Sverige hamnade på den övre halvan där också Ryssland/Indien (i en ev kvartsfinal, båda blir på hemmaplan) och Spanien/Schweiz/Tyskland/Frankrike (semifinal) finns.
Detta får anses som en helt ok lottning. Det kunde blivit så mycket värre.

Vi har mött Argentina tre gånger de senaste fyra åren. 2006 i Buenos Aires då Sverige föll med 0-5. 2007 i Svenska Mässan i Göteborg då Sverige hade avgjort redan efter två dagar, till slut 4-1 och 2008 då vi åter var i Argentina och fick stryk, denna gång med 1-4. Sverige har också mött Argentina 1983 i Kungliga Tennishallen, då det blev vinst med 4-1.

Argentina har ett mycket starkt lag. I deras senaste match, kvartsfinalen mot Tjeckien i somras, tog Del Potro (rankad på plats nummer 5) och Juan Monaco (37) hand om singlarna och Acasuso/Mayer dubbeln.
Under året har också Chela (113) och Vassello Arguello (49) spelat singel i DC och Arnold Kerr och Vassello Arguello dubbel. Vi får heller inte glömma bort David Nalbandian som fått i stort sett hela åter först av skador.

Argentina som land har aldrig vunnit Davis Cup. Dock har de varit i final tre gånger, 1981, 2006 och i fjor.

En stor fråga att fundera på är vart denna match i första omgången skall spelas. Svenska Tennisförbundet har sedan tidigare gjort klart att avtalen med s.k. DC-kommunerna skall ses över.
Malmö är avstängda av det Internationella Tennisförbundet i fem år. Helsingborg gjorde en mycket klen insats rent arrangörsmässigt i helgen som gick. Återstår gör det enkom Göteborg. Den Svenska DC-bloggen tycker att om inte Göteborg vill ha den borde Stockholm och Kungliga Tennishallen tillfrågas. Det känns som om en match av denna karaktär är som klippt och skuren för Göteborg/Svenska Mässan eller Stockholm/Kungliga Tennishallen.

En annan stor frågan som vi i dagsläget inte fått något svar på är vem/vilka som kommer att leda Sverige. Vi får se om det blir Wilander/Nyström eller någon/några helt andra.

Vi får se vad som händer - Den Svenska DC-bloggen lovar att återkomma.

Nya tankar - nya idéer

På onsdag är det lottning inför nästa års Davis Cup och dess första omgång i World Group den 5-7 mars. För svensk del (Läs: Svenska Tennisförbundet) finns det en hel del att tänka igenom inför 2010 och framåt.

Efter att sett tillbaka på de senaste årens DC-spel kan Den Svenska DC-bloggen reflektera över en del saker och hur det bör skötas. Först ut är de tomma läktarna i helgen - var själv på plats i ett halvt fullsatt Idrottens Hus. Det går kanske att skylla på det vackra höstvädret eller att det var en kvalmatch? Men att fylla en idrottshall med cirka 2300 stycken åskådare borde inte vara svårt.
Frågan är varför ingen på ett tidigt stadie, när det upptäcktes att inte den mängd biljetter såldes som sig bör för en fylld arean, reagerade? Vem bär ansvaret för detta - Svenska Tennisförbundet, Helsingborgs Stad eller Helsingborgs Tennisklubb?

Följande åtgärder bör göras inför kommande hemmamatcher:
1. Engagemang - Engagera någon/några som vill sälja svensk tennis - detta genom att bjuda in näringslivet och göra olika arrangemang runt själva tävlingsdagarna. Forma också speciella utställningsytor i och runt arenan.
2. Våra klubbar - Bjud in alla svenska tennisklubbar med rejält subventionerade biljettpriser/paket för alla tre dagar. Skapa separata läktare för dessa framtida svenska stjärnor. Till det en hel drös aktiviteter och tävlingar.
3. Byt ut Ticnet - Använd en försäljningskanal som tar sitt uppdrag på allvar. Undertecknad försökte, på första försäljningsdagen, först via internet och sedan telefon köpa biljetter. Ticnet kunde då inte komma åt att sälja dessa. Tur i sammanhanget att Turistbyrån i Helsingborg var öppen för assistans. Det torde vara en självklarhet år 2009 att inte enbart kunna välja sektion via nätet utan exakt vilken rad och plats. Fråga If Stockholm Open hur man gör. Frågan är också varför biljetterna började säljas först den 16 augusti, knappt en månad innan första serve.
4. Fulla läktare - Det var ovanligt tyst på läktarna, se texten ovan. Be Jonas Björkman om hjälp. Han har genom åren visat att han har goda kontakter inom Svenska Fans. Minns med välbehag deras närvara i kvartsfinalen mot Argentina 2007 i Svenska Mässan i Göteborg. Sätt Björkman i arbete och bjud på biljetterna så kommer det att bli drag på nästa hemmamatch.
5. TV - Teckna TV-avtal med någon rikstäckande TV-kanal, förslagsvis SVT eller TV4. Det gäller att nå ut med svensk tennis. Ser fler sporten på TV så kommer också fler till hallarna.
6. Avtal med DC-kommunerna. Enligt Henrik Källen på Svenska Tennisförbundet hemsida skall dessa ses över. Att satsa på Stockholm med Kungliga Tennishallen och Göteborg, med GLTK i spetsen och deras idéer i Bergsjön och Svenska Mässan/Scandinavium är två givna val. Till dessa borde en anrik stad som Växjö få ett erbjudande om att ta hand om matcher som är i första omgången eller kval.

Sex punkter att börja arbeta med en gång - Dahlbo och Källén det är dags att kavla upp armarna (eller sätta någon annan i arbete).

Vad gäller Mats Wilanders och Jocke Nyströms vara eller inte vara, tycker Den Svenska DC-bloggen att vill de vara kvar så skall de få det. Om inte fråga tennisprofilen Thomas Enquist.

Ang lottningen i Geneve på onsdag. Sverige är rankande på plats nummer 9. De åtta länderna framför Sverige gick alla till årets kvartsfinal vilket i sig innebär att Sverige för första gången på många år inte är seedade.
Vi kommer att lottas mot någon av följande sex länder:
Spanien (som då kommer att spelas på bortaplan)
Tjeckien (borta)
USA (borta)
Ryssland (hemma)
Argentina (hemma)
Kroatien (här kommer lotten av avgöra med tanke på attt vi aldrig möts innan)
Tyskland (hemma)

Det är med andra ord tufft motstånd rakt igenom. Vi får, givetvis, hoppas på hemmaplan för Sverige. Bästa lotten på pappret är Tyskland. Mardrömmen skulle vara Spanien eller USA på bortaplan.

Det sjunde landet är Israel, men Sverige kommer inte kunna lottas mot av den enkla anledningen att vi mött Israel i första omgången de två senaste åren (2008 och i år). Detta i sig innebär, enligt ITFs regelverk, att vi inte kan mötas en tredje gång.

På onsdag strax efter lunch, då vet vi vad som gäller.

Den Svenska DC-bloggen återkommer inom kort med än mer reflektioner.

Söderling Vs Rumänien 3-2

Robin Söderling är en otroligt bra tennisspelare - det han visat upp i helgen i DC-kvalet i Helsingborg imponerar verkligen. Tre matcher och tre segrar.

Idag så vann han den ack så viktiga förstasingeln över Victor Hanescu, rankad på plats nummer 28, med 7-5, 6-1, 6-0 på drygt en och en halv timma.
Det var match i drygt en halvtimma, efter det vann Robin alla utom ett game. Det kändes som om när han väl fick ordning på sina returer så blev Hanescu enkom en statist.

Spelarna följde åt fram till 5-6 och rumänsk serve. Då går Robin fram till 0-40. Hanescu räddar en men på den andra avgör Robin och första set till svensken.
Slagen sitter nu med perfekt längd och hårdhet. Rumänen hinner inte med. Robin dubbelbryter Hanescu och går fram till 5-0. Ett tröstgame till rumänen men det var också det sista han fick på hela matchen. Första set tog dryga 40 minuter - de sista två knappa 50 tillsammans.
Robin avslutade med att på matchboll nummer ett försöka sig på en stenhård andra serve. De lyckas inte men på matchboll två är det klart. Spelare på bänken och Mats Wilander/Jocke Nyström har gjort det igen. De har hållit kvar Sverige i den högsta serien, World Group.

I den avslutande singelmatchen vann Vinciguerra första set mot reserven Marius Copil med 6-4. Han fick känningar i den stukade foten och avbröt matchen. Förlust alltså för Vinc igen.

Sverige är numera, efter förlusten i våras mot Israel, rankande på plats nummer 9 (två platser ner sedan innan). De åtta länderna framför Sverige gick alla till årets kvartsfinal vilket i sig innebär att Sverige för första gången på många år inte kommer att seedas inför lottningen i Geneve på onsdag.
Vi kommer att lottas mot någon av följande sex länder:
Spanien (som då kommer att spelas på bortaplan)
USA (borta)
Ryssland (hemma)
Argentina (hemma)
Kroatien (här kommer lotten av avgöra med tanke på attt vi aldrig möts innan)
Tjeckien (borta)
Tyskland (hemma)

Det är med andra ord tufft motstånd rakt igenom. Vi får, givetvis, hoppas på hemmaplan för Sverige. Mardrömmen skulle vara Spanien eller USA på bortaplan.

Det sjunde landet är Israel, men Sverige kommer inte kunna lottas mot av den enkla anledningen att vi mött Israel i första omgången de två senaste åren (2008 och i år). Detta i sig innebär, enligt ITFs regelverk, att vi inte kan mötas en tredje gång.

Den svenska DC-bloggen återkommer innan onsdag med ytterligare reflektioner över vad vi tycker om den gångna DC-helgen i Helsingborg, vad vi tycker om DC-kommunerna och mycket, mycket mer.


Dubbelt upp för Robin

Sverige leder med 2-1 efter dagens DC-dubbel i Helsingborg mellan Sverige och Rumänien
Båda kaptenerna hade utnyttjat rätten av att byta ut spelare inför matchen. För Sverige så byttes Aspelin ut mot Söderling i toppform och Rumänien Copil bort och in med Victor Hanescu.

Sverige, Lindstedt/Söderling, vann i tre raka och täta set med 6-1, 7-6 (9-7), 7-6 (7-5) på knappa två och en halv timma.

Söderling inledde något knackigt. Tillsammans med Lindstedt räddade de en breakboll i det första gamet. Om Robin inledde något skakigt så var det ingenting mot det rumänska paret. Efter två dubbelfel av Tecau så bröt svenskarna omgående. Samma visa när det var dags för Hanescu att serva för första gången. Två breakbollar och hastigt och lustigt stod det 4-0. Vid 5-1 så servade Lindstedt för första set. En setboll vid 40-30 räddade av rumänerna. Två stabila servar senare var första set i svensk ägo.
I andra så spelare Hanescu/Tecau upp sig. I det sjätte gamet så hamnar svenskarna i underläge. Efter två magiska returer från Hanescu är det 15-40 och två breakbollar för rumänerna. Ytterligare en magisk retur i korridoren, samtliga förbi Söderling, och breaket är ett faktum, 2-4.
Två servegame senare är det dags för Hanescu att serva hem setet. En missbedömning vid nät av Tecau och det är två breakbollar till Sverige. En räddad men på nummer två är det brutet och 4-5.
En svenks breakboll dyker upp även i nästa rumänska servegame. Ett par stabila servar senare är den borta och även gamet. Söderling servar sedan det svenska paret till tiebreak.
Söderling släpper en boll som han tror skall gå ut men icke och minibryt till 0-2. En duell senare och det är återbrutet, 2-3. Vid 5 lika servar Söderling Sverige till en setboll. Rumänska Tecau servar stabilt, två gånger om, även han och det blir en rumänsk dito. Söderling vill inte vara sämre han. Två stabila servar och det är åter svensk setboll. På nästakommande poäng blir det en duell vid nätet som Lindstedt/Söderling vinner och även det andra setet är i hamn.
Rumänerna vägrar att bryta ner sig. Båda lagen håller sina servar fram till ett nytt tiebreak. Sverige minibryter fram till 4-2. Vid 5-3 spelar sig svenskarna fram till tre stycken matchbollar. Tecau servar stabilt och essar sig fram till bara en kvar. Då passar Lindstedt på att göra ett ess och segerna är ett faktum.

Det är kul att se att Sverige har fått ett DC-dubbelpar som går att lita på. De har nu två år i rad representerat Sverige i World Team Cup och gick även till final i Båstad i somras. Nu är detta par också obesegrat i Davis Cup.

Väntade 1-1 efter första dagen

I kvalmatchen i Davis Cup i Helsingborg mellan Sverige och Rumänien är det helt lika inför lördagens dubbel. Det var en förväntan som låg i luften inför fredagens två singelmatcher.

Först ut var det Andreas Vinciguerra (rankad 272) mot Victor Hanescu (28). Som åskådare kunde man se att det skulle bli en jämn, mycket jämn tillställning. Det var omöjligt att se att det var 244 platser mellan spelarna på rankingen. Båda spelarna höll sina servar relativt enkelt enda fram första sets tiebreak. Hanescu hade 0-30 vid 5-6 i Vincis serve men han redde ut det också. Svensken slet och sprang på allt - en kämpe som vanligt i DC-sammanhang.
Vinci började tiebreaket med att minibryta rumänen. Han bröt dock omgående tillbaka och igen fram till 2-4. Vinci minibryter igen till 4-5 och får fram 5 lika - frågan är vem som skall få den första setbollen. Det blir Hanescu och med egen serve. En stenhård serve som Vinci lägger i nät senare är första set förlorat.

Det märks tidigt i matchen att Vinci inte trivs riktigt på den långsamma och hårda Acrylismatta som är inrullad i Idrottens Hus. Han glider omkring ett flertal gånger och värre kommer det att bli. 

Andra set inleds lika starkt av båda spelarna. Vid 4 lika och svensk serve så hamnar Vinci i trångmål. Han räddar en breakboll vid 30-40. Skaffar sig två egna gamebollar i samma game utan att avgöra. Hanescu får ännu en breakboll som Vinci åter igen räddar och kan sedan serva hem gamet. Vid 5 lika är det samma visa. Denna gång räddar dock svensken tre breakbollar.
Det blir ännu ett tiebreak. Svensken minitappar två gånger om fram till 0-4 och 1-5. Väl där händer någonting. Han vänder på steken och går upp till sin första setboll vid 6-5 och egen serve. Vinci jobbar åt sig ytterligare en setboll vid 7-6. Rumänen servar och klarar den. Han får sin första setboll vid 7-8 och en till vid 8-9. Båda två kämpar Vinci emot och räddar. Svensken får sin tredje och egen serve vid 10-9. Rumänen är stark vänder på steken igen trots två svensk servar och har nu setboll (10-11) och två egna servar. Han behöver bara en. Andra set, åter igen i tiebreak till Rumänien med 10-12. 

Vinci kommer ut till tredje set pumpad med den kämpaglöd som vi är vana att se honom. Rumänen börjar serva. I den andra poängen så trampar han snett vid baslinjen och lägger sig ner med svåra krämpor. Läkaren kallas in och Vinci får behandling. Efter ett långt uppehåll är han på banan igen. Ett ess senare för Hanescu ger han och Wilander upp - foten håller inte. Förlustsiffrorna skrevs till 6-7 (5-7), 6-7 (10-12), 0-1.
Första matchen till Rumnien och en stor oro över hur det är med Vinciguerras fot. Hur mår han? Kan han spela en eventuellt femte och avgörande match på söndag?

Efter detta svenka antiklimax var det dags för Robin Söderling (11) mot Victor Crivoi (95).
Med en gång kunde vi se att Söderling var grymt taggad och på ett härligt spelhumör.
Han bröt fram till 2-0 och även 5-1. Första set skulle nu "bara" servas hem. Robin tappar då det gamet. Vi kan nu se hur irriterad han är på sig själv. Han bryter rumänien och första set hemma.
I andra vid 1 lika ser vi att Robin bestämmer sig. Han vinner 20 raka poäng på ett imponerande sätt och andra set hemma.
Tredje inleds i samma anda. Robin bryter till 1-0. Då kan vi se att Söderling börjar slarva, han släpper in rumänen i matchen. Crivoi bryter tillbaka och tar ledningen med 1-2. I det sjunde gamet så kommer Robin åter igen åt och bryter. Vid 5-4 är det åter dags för Söderling att serva hem setet och i detta fall även matchen. Han tappar då det igen. Robin höjer åter spelet och bryter omgående tillbaka och kan sedan serva hem setet och matchen.
Segersiffrorn skrivs till 6-1, 6-2, 7-5.
Det var härligt att se Söderling spela. Skillnaden var enorm mellan de båda spelarna.

Idag lördag väntar dubbel. En match som nu är än viktigare än tidigare i och med Vincis skada. Kännslan är att Sverige måste vinna för att hålla sig kvar i högsta serien.

Följande lag är anmälda - för Sverige: Aspelin/Lindstedt och för Rumänien: Copil/Tecau. 
De stora frågorna är om Wilander istället sätter in en Söderling i högform, på bekostnad av Aspelin, och den rumänska kaptenen Pavel satsar på en viss Victor Hanescu, också han i bra form istället för Copil?
Vi som är på plats i Idrottens Hus i dag klockan 14 får se. Spännande är ordet.

Lottning imorgon

Imorgon torsdag är det lottning inför Sveriges kvalmatchen i Davis Cup mot Rumänien. Matchen spelas i Helsingborg/Idrottens Hus. Matchen kommer att spelas på en något långsam och hård Acrylismatta med bollar av typen Dunlop Roland Garros. 

Efter att ha specialstuderat det som erbjuds i diverse olika medier och sett över hur kapterna Wilander och Pavel fomerat sina lag innan så tippar Den Svenska DC-bloggen vilka som kommer att spela.
På fredag så blir det den svenka ettan Robin Söderling, rankad på plats 11, mot den rumänska tvåan Victor Crivoi, 95. De möttes i Rom i våras och då vann Robin med 6-1, 6-7, 6-1. Robin har ett DC-facit på 6 vinster och 3 förluster. På hårt underlag är siffrorna 3-1 och på hemmaplan 1-0 (kvarten 2007, i Göteborg, mot Del Potro). Rumänens DC-siffror är 2-3 där båda segrarna är på grus. Hans facit inomhus är 0-2.

Andreas Vinciguerra, 272, tar hand om den andra singeln. Han ställs då mot Victor Hanescu, 28. De har aldrig mötts. Vincis DC-siffror är 3-5. Senast han vann var 2003 mot Saretta/Brasilien i Idrottens Hus...
Rumänen har 10-11 i singel och 0-2 i dubbel. 6 av singelvinsterna har kommit på grus och han har ingen vinst på hardcourt (på fyra försök).

Lotten får avgöra vilken match som spelas först.

Dubbeln på lördag känns mycket oklar. Om Sverige leder med 2-0 tror jag att Lindstedt spelar med Söderling. Om inte så får nog Robban sällskap av Aspelin och Robin sparas till första singeln på söndagen.
Wilander anmäler Aspelin/Lindstedt. Söderling har än så länge aldrig spelat dubbel i DC. Aspelins DC-siffror i dubbel är inte så imponerande, 3-6. Robbans siffror är 1-2. Dock så vann de tillsammans i den senaste matchen mot Israel.
För Rumänien så anmäls nog Tecau tillsammans med kapten Pavel. De spelade ihop i US Open för dryga två veckor sedan. Tecau har 4 vinster och lika många förluster när det gäller dubbel i DC. På hard är det 1 vinst och 2 förluster. De har spelat ihop en gång, mot Korea 2006, då det blev vinst. Pavel har spelat 15 dubblar i DC med 8 vinster. 

Sista dagen inleds med Söderling mot Hanescu. De har mötts två gånger. 2004 vann rumänen i Scottsdale. I fjor fick världselvan revansch och det lätt i Memphis med 6-2, 6-1. Båda gångerna med andra ord på hardcourt.
Om matchen lever tror jag att ändå att Rumänien väljer Crivoi i den femte och helt avgörande matchen. Han är bättre rankad än kaptenen Pavel, 656, och har mer tempo i sig. Det som talar emot det är att matchen spelas på hardcourt och att Pavel spelade i US Open för ett par veckor sedan. Om han slänger in sig själv i den avgörande matchen mot Vinciguerra så har han vana att vinna mot Vinc. De har mötts två gånger med vinst till Pavel båda gångerna. Dock så var det länge sedan, 1999 och 2001.
Kanpten Pavel har spelat 47 singlar och vunnit imponerande 32.

Den Svenska DC-bloggens har tidigare tippat att Sverige vinner med 4-1. Det står 1-1 efter första dagens singlar efter vinst för Robin och förlust för Vinci mot Hanescu i en stentuff femsetare. Vi vinner sedan dubbeln och Robin avgör i söndagens första singel.

Den Svenska DC-bloggen kan också lova, som vanligt, att återkomma.

Inte tolfte gången heller

Världsettan Roger Federer blev än en gång för svår för Robin Söderling. För tredje gången i årets Grand Slam (finalen på Roland Garros och åttondelen i Wimbledon) blev det förlust. Denna gång var det dock närmare än tidigare. Robin föll med 0-6, 3-6, 7-6 (8-6), 6-7 (6-8) på drygt två och en halv timma.
Som siffrorna visar hade han inte någon chans i fram för allt det första men även i det andra setet. Det var framför allt vinden som ställde till det  för Robin den första timmen av matchen. I tredje stillade sig den och matchen blev jämnare. Söderling kunde vinna det i tiebreak. Noterbart här är att han hämtade upp underläge med 0-3, 1-4 och 2-5 i detta tiebreak. Även i det fjärde följdes spelarna fram till tiebreak. Robin hade en setboll vid 6-5 men Federer kom igen och vände. Vid första matchbollen så avgjorde han.

Den Svenska DC-bloggen säger grattis till Robins fina insats i US Open och hälsar honom välkommen hem och till Helsingborg nästa vecka.

Lagen officiella - en massa matnyttig info

Nästa fredag, den 18 september klockan 15.00, är det dags för första serve i kvalmatchen i Davis Cup mellan Sverige och Rumänien. Matchen spelas i Helsingborg och Idrottens Hus. Senast Sverige spelade i denna arena var 2003 mot Brasilien då en viss skåning vid efternamn Vinciguerra gick in i den femte och avgörande singeln och vann över Saretta i tre raka set.
Idrottens Hus tar 2 370 stycken åskådare. Matchen kommer att spelas på en något långsam och hård Acrylismatta med bollar av typen Dunlop Roland Garros. 

För Sveriges del är Robin Söderling, Andreas Vinciguerra, Robban Lindstedt och Simon Aspelin uttagna. Med som sparring är också Daniel Berta och Johan Brunström.

Ett par frågetecken har vi:
Vad gäller Söderling så kommer självförtroendet vara på topp men hur fräsch kommer han att vara efter en rad tuffa matcher i US Open. Och hur mår hans armbåge? Imorgon så spelar han kvartsfinal mot Federer. Vid vinst där är det semifinal på fredag kväll/natt och en ev final på söndag. Hur pigg kommer han att vara om han anländer till Helsingborg på tisdag nästa vecka, bara tre dagar innan spel?
Ett scenarie som inte får hända, för svensk seger, är att Robin inte kommer till spel.

Håller Vinciguerra för två tuffa femsetsmatcher? Han gjorde det i Malmö i mars, även om det blev två förluster. Efter semifinalplatsen i Båstad i juli har han spelat ett par Challangers. I den ena turneringen i Italien lämnade han banan i protest efter det att österrikaren Daniel Koellerer uppträtt osportsligt. I turneringen efter så förlorade han omgående. Båda dessa turneringar har varit på grus.
Mattan i Idrottens Hus är långsammare än den som användes i Malmö, detta skall passa Vinc bättre.

Dubbelspelarna är för övrigt i bra form. Både Aspelin och Robban Lindstedt har vunnit var sin titel den senaste månaderna. Vem som spelar är mer öppet. 
I matchen mot Israel i mars vann Robert Lindstedt och Simon Aspelin. Dessa båda herrar är de svenska spelarna på touren som enkom spelar dubbel och gör det dessutom bra. Dock så föll Aspelin redan i första omgången i US Open förra veckan. 
Ett annat gångbart par är Lindstedt tillsammans med Söderling. De har spelat mycket bra tillsammans i Lag-VM i Düsseldorf på grus ett par år och gick till final i Båstad. Tror dock att Wilander/Nyström satsar på Lindstedt/Aspelin för att vila Söderling till singelspelet.

Sverige spelade play-off senast 2006 mot Brasilien på bortaplan. Den gången var Robin den stora hjälten genom att vinna båda singlarna i raka och detta inför en fanatisk hemmapublik. Dubbeln vann Aspelin tillsammans med en viss Jonas Björkman.
Vi har en gång på de senaste 29 åren tvingats att spela i Europagruppen 1 för att återta vår plats i högsta serien, World Group. Det var efter förlust borta mot Österrike 1999 i play-off, som vi året efter vann mot Finland, också det på bortaplan, och återtog vår plats där vi hör hemma.

De svenska spelarna ladadar upp denna veckan, från torsdag till söndag, i Kungliga Tennishallen på Gärdet i Stockholm. Efter det bär det av till skåne.

I Rumänien är deras etta Victor Hanescu självskriven, just nu rankad på plats nummer 29. Han gick till fjärde rundan på Roland Garros och tredje i Wimbledon i år och final i Stuttgart, Tyskland. Han har till det en ATP-seger (Gstaad i fjor) och en finalplats (Bukarest 2007) som bästa resultat. Hans favoritunderlag är grus. Han gick också till final i dubbel i Stuttgart, tillsamamans med Tecau.
Vid sidan av honom så har Victor Crivoi spelat de senaste DC-singlarna för Rumänien. Hans matchfacit är två vinster och tre förluster, rankingen är just nu 85. Vi kunde se honom spela i Båstad i somras där han gick till andra omgången men föll mot Monaco i två raka set. Även hans favoritunderlag är grus.
Dubbeln är också för rumänsk del osäker. Horia Tecau verkar självskriven. Han har spelat de senaste tre årens dubblar. Facit är 4 vinster på 10 matcher. Partner har rullat runt på Copil, Cruciat, Mergea och Pavel. Mestadels tillsammans med Mergea. Noterbart är att i ovan nämnda turnering i Stuttgart så gick som sagt Tecau till final tillsammans med Hanescu. Det är med andra ord inte bara de svenska spelarna som visar god form.
Rumänien som landslag är rankade på plats 16. De var i kvartsfinal så sent som 2005 mot Kroatien (förlust med 1-4 på bortaplan). Annars så har rumänerna förlorat i första omgången ena året och fått spela kval i både World group och i Europagruppen året därefter. 

Jokern i det rumänska laget är helt klart den självutagna kaptenen Andrei Pavel, 35 år ung, som just nu är rankad på plats nummer 728. Som bäst har han varit uppe på plats 18 i april 2007. Hans senaste titel är från 2001 i singel, fast 2007 i dubbel. Kapten Andrei Pavel, ja. Han är ny för året i sin roll. Vi får väl se nästa helg om han spelar och i så fall hur mycket? Singelspelande i New York förra veckan, kanske indikerade det någonting? 

I US Open som nu håller på spelade Hanescu, Crivoi och kaptenen Pavel. Av dessa herrar var det bara Pavel som lyckades med att vinna ett set i den första omgången.

Som läget är just nu så tror den Svenska DC-bloggen att Sverige ställer upp med Söderling och Vinciguerra i singel. Vid svensk 2-0-ledning efter första dagen blir det Söderling/Lindstedt i dubbel. Om inte, satsar vi en peng på, Lindstedt tillsammans med Aspelin.

Tror att rumänerna kör med Hanescu och Crivoi som singelspelare på fredagen. Vid oavgjort då, eller en 2-0-ledning för bortalaget så blir det säkerligen Pavel-Tecau i dubbel. De vann en match i US Open förra veckan innan de gick bet mot bröderna Bryans. Annars blir det nog Hanescu som tar Pavels plats.
Lever matchen när det är dags för sista och avgörande femte singel så känns det som om Pavel tar den själv på bekostnad av Crivoi. Tänk en avgörande match mellan Vinc och Pavel...

Den Svenska DC-bloggen tror och räknar med vinst för svensk del den. Sverige är nunmera, efter förlusten i våras mot Israel, rankande på plats nummer 9 (två platser ner sedan innan). De åtta länderna framför Sverige gick alla till årets kvartsfinal vilket i sig innebär att Sverige för första gången på många år inte kommer att seedas inför lottningen i slutet av september.
Om Sverige vinner mot Rumänien kommer vi att lottas mot någon av följande sex länder: Spanien (som då kommer att spelas på bortaplan), USA (borta), Ryssland (hemma), Argentina (hemma), Kroatien (här kommer lotten av avgöra med tanke på attt vi aldrig möts innan), Tjeckien (borta) samt Tyskland (hemma). Det är med andra ord tufft motstånd rakt igenom. Vi får, givetvis, hoppas på hemmaplan för Sverige. Mardrömmen skulle vara Spanien eller USA på bortaplan.
Det sjunde landet är Israel, men Sverige kommer inte kunna lottas mot av den enkla anledningen att vi mött Israel i första omgången de två senaste åren (2008 och i år). Detta i sig innebär, enligt ITFs regelverk, att vi inte kan mötas en tredje gång.
Vid förlust mot Rumänien så kommer vi att spela i mars 2010 i Group 1 Europa/Afrika. Vilka länder som då kan bli aktuella är i dagsläget oklart. Det avgörs också nästa helg. 

Den Svenska DC-bloggens tips just nu är att Sverige vinner med 4-1. Det står 1-1 efter första dagens singlar efter vinst för Robin och förlust för Vinci mot Hanescu i en stentuff femsetare. Vi vinner sedan dubbeln och Robin avgör i söndagens första singel.

Biljetter säljs via Ticnet. TV8 sänder allt från Idrottens Hus.

Den Svenska DC-bloggen kan också lova, som vanligt, att återkomma med mer information inför drabbningen.

Framgångssagan fortsätter

Det är US Open och året är 2009 - Robin Söderling är i kvartsfinal. Han vann idag sin åttondelsfinal mot ryssen Nikolay Davydenko efter det att ryssen kastat in handduken för en lårskada. De hann tre set innan dess, 7-5, 3-6, 6-2.
Robin började matchen med att tappa sin serve. Bröt tillbaka två gånger om och avslutade med att serva hem första set. I det andra tappade han spelet efter fyra game. I andra så var det bara en man på banan. Davydenko tog in läkaren för att få behandling för sitt onda lår. Det hjälpte inte utan efter det setet vad i svensk ägo gav ryssen upp.

Nu väntar årets Grand Slamspöke för Robin. De möttes i finalen på Roland Garros och det möttes i åttondelen i Wimbledon - det är världsettan Roger Federer vi pratar om och mannen som släppt ett set (i Halle 2005) på elva matcher mot Söderling. Förra gången de möttes, på gräset i sydvästra London då gick två av seten till tiebreak, så han kommer närmare.
På onsdag kväll så är det dags för tolfte mötet - frågan är hur nära Robin har kommit.

Tät, mycket tät förlust för Lindstedt/Damm

Det är färdigspelat i dubbelturneringen för Lindstedt/Damm. De föll i sin åttondel mot sjundeseedade Modie/Norman i tre mycket täta och tuffa tiebreakset. Siffrorna i dessa blev 7-4, 2-7, 5-7.
Robban och Martin räddade en matchboll vid 4-5 i avgörande set. Paret hade också en 3-0-ledning i det tredje setts tiebreak.

Lindstedt är dock kvar i mixedturneringen, tillsammans med Rennae Stubbs. De spelar kvartsfinal ikväll.

Klockan 17.00 i eftermiddag inleder Robin Söderling sin åttondelsfinal mot ryssen Nikolay Davydenko.

Personbästa av Söderling

Robin Söderling är klar för åttondelsfinal i US Open i New York, USA. Han vann över den senaste månadens amerikanske succéman Sam Querrey, seedad som nummer 22 i turneringen. Och som han gjorde det. Siffrorna skrevs till 6-2, 7-5, 6-7 (6-8), 6-1 på två timmar och tjugoen minuter.
Detta innebär att Söderling är framme i åttondelen där han möter ryssen Nikolay Davydenko, seedad åtta.

Robin spelade en stabil tennis och såg säker ut i sitt grundspel under hela matchen. Han hade inte någon svacka.
Han inledde mycket starkt. Redan i det tredje gamet skaffar han sig, genom en magnifik retur, två breakbollar. Han kniper den första, 2-1. Amerikanen spelar avvaktande, ser något loj och håglös ut.
I det sjunde gamet, genom att succesivt spela sig fram på nät där han avgör, skaffar sig Robin ännu en breakboll. Querrey räddar den men gör sedan dubbelfel. Denna gången tar Robin chansen och går fram till 5-2. Han servar sedan hem setet blankt. Det har nu enkom gått 21 minuter och Robin ser lugn och säker ut.

Andra set fortsätter i samma stil. Svensken bryter omgående fram till 2-0. Han håller det till det sjätte gamet. Querrey vaknar då till liv och får tre breakbollar vid 0-40. Robin räddar två men tappar sedan, 3 lika. Spelarna följs åt fram til fem lika och serve för amerikanen. Vid 30 lika slår Söderling en mycket läcker in-side-out och breaket är där, 6-5. Fyra bollar senare står det 40-15 och således två svenska setbollar. Robin gör då ett ess på sin andraserve och även andra set till Tibrosonen.

Robin startar även tredje set förtroendeingivande. Han har först en breakboll och sedan en till utan att knyta åt säcken. Querrey reder ut det, 0-1. De följs åt fram till 3-4 och svensk serve. Han kommer under, räddar en breakboll och avslutar med två ess, 4-4. Setet går till tiebreak. Båda spelarna servar mycket stabilt och är inte i närheten till att bryta. Robin började serva vilket innebär att han, utan minibryt, går fram till 6-5 och således en matchboll. Querrey kontrar med att sätta sina två servar och får fram en setboll. En hård kamp med båda spelarna vid nät vinns av amerikanen och lustigt och något överraskande minibryter han och vinner tredje set.

Robin rivstartar i det fjärde. Han går fram till 3-0 via ett break. Han har två breakbollar i amerikanens nästa servegame fram till 4-0 men Querrey reder ut det, 3-1. Nästa servegame, då avgörs matchen. Det böljar fram och tillbaka. Det är likaläge åtta gånger och Robin räddar inte mindre än fem breakbollar. Han vinner till slut och får 4-1. Querrey orkar inte resa sig efter det. Söderling bryter blankt och servar sedan hem matchen också det blankt. Det personbästa rekordet i US Open är slaget av Söderling. Som bästa har han 2005 varit framme i den tredje omgången.

På måndag kväll väntar nu ryssen Nikolay Davydenko, just nu rankad på plats nummer åtta. Han har vid två tillfällen varit i semifinal i US Open, 2006 och 2007. I fjor gick han till just åttondelen.
Robin har mött honom inte mindre än sex gånger och har fyra vinster. Vem minns inte mötet på Roland Garros tidigare i år när Söderling formligen pulviserade ryssen.
På hardcourt dock så leder ryssen med 1-2. De har mötts en gång tidigare i US Open. Det var 2004 och då vann Davydenko med 3-1 i set.

Vi säger grattis, så här långt, till Robin och hoppas på mer...

Lindstedt klar för åttondelen

Lindstedt/Damm vann sin andra match i US Open. Vinst över Gonzalez/Monaco från Argentina i två raka med 6-2, 6-4. I åttondelen väntar nu sjundeseedade Modie/Norman.

Ikväll är det också dags för Robin Söderling. På Grandstand som tredje match, runt klockan 23 gäller det mot amerikanen Sam Querrey, seedad som nummer 22.

Robin vidare efter 16 minuter

Det blev inte mycket till match för Robin Söderling i US Opens andra omgång ikväll. Hans motståndare Marcel Granollers bröt vid ställningen 2-0 och 40-0 till Söderling. Spanjoren klagade på ett ömmande ryggslut.
Svensken servade hem första gamet blankt. Redan då kunde man se att Granollers rörde sig illa och tog sig mot ryggen. Han bad om medicinsk hjälp som han också fick i sidbytet. I nästa game så får Robin först en breakboll vid 30-40. Bollduellen efter så lägger Robin ut en relativt enkel poäng. Söderling får dock en ny chans/breakboll. Spanjoren lägger en misslyckad stoppboll som Robin lätt kan lägga undan och breaket är hemma.
Robin servar sedan stabilt och vid 40-0 så är det färdigspelat för Granollers.

Detta innebär att Söderling nu är klar för den tredje omgången, detta är tangerat med det bästa resultatet han gjort, året var 2005. Han möter på lördag en mycket formstart Sam Querrey, seedad tjugotvåa, från USA. Amerikanen var så sent som i helgen i final i New Haven. I fjor gick han till fjärde omgången i US Open.
De har mötts två gånger, Robin har vunnit båda. Första gången var 2006 i New Haven då Robin vann i skiljeset. Andra mötet var i januari i år i Brisbane då också Söderling vann, dock i två raka.

Kan tyvärr konstatera att Simon Aspelin/Paul Hanley är utslagna. De föll i avgörande set mot Ljubicic/Llodra. Förlustsiffrorna skrevs till 6-4, 3-6, 4-6.

Inatt, fredag, spelar Lindstedt/Damm sin andra match. De möter männen Gonzalez/Monaco från Argentina. Bana 6 som tredje match, runt klockan 22/23 är det som gäller.

Lindstedt vidare - Johan borta

I US Open är Robban Lindstedt/Martin Damm, som är elfteseedade, vidare till andra omgången. De vann i natt över Prieto/Roitman från Argentina i två raka set med 7-5, 6-2. Motståndare till nästa drabbning är inte klart. 
Sämre gick det för Johan Brunström/Jean-Julien Rojer. De föll mot Levine/Sweeting med 4-6, 5-7.

Ikväll är det dags för Robin Söderlings andra match. Han spelar på bana 11 med start runt klockan 22. Han möter som bekant Marcel Granollers från Spanien. Eurosport Player visar matchen.

Även Simon Aspelin/Paul Hanley är i farten ikväll. Som match nummer tre på bana 8 spelar de mot Ljubicic/Llodra.

Robban och Johan gör entré

Inatt är det dags för Robban Lindstedt i par med Martin Damm att spela sin första match i US Open.
De möter Prieto/Roitman från Argentina som femte match på bana 4, runt midnatt.
Också som femte match, fast på bana 13, spelar Johan Brunström/Jean-Julien Rojer mot Levine/Sweeting inatt.

Robin Söderling han får vänta till imorgon torsdag för sin match i den andra omgången. Han möter som bekant Marcel Granollers från Spanien.

Simon Aspelin som spelar tillsammans Paul Hanley får också vänta, i deras fall på sin första match. Där kommer de att få möta Ljubicic/Llodra.

RSS 2.0