Personbästa efter klassisk vändning

Mikael Ymer har idag gjort personbästa vad gäller att avancera fram till andra omgången i en Challenger. Det hände i italienska Como efter seger över Danilo Petrovic med 0-6, 6-4, 6-4 på två timmar, efter en heroisk vändning.
Ymer Jr började högst tveksamt. Under matchens första fem gem vann han sju poäng varav två i egen serve. Han fick något ordning på det i sjätte gemet men tappade även det, 0-6 på dryga tjugo minuter.
I andra setet första gem hade Mikael två breakbollar utan att komma åt. Efter en dryg halv timma kunde han sedan hålla sin serve för första gången. I nästa gem för serben spelar sig svensken fram till ännu två nya breakbollar. Han tar tillvara på den andra, 2-1. Han räddar två brekabollar vid 3-2 och håller fram till 4-2. Dock tapp i nästa egna servegame efter ett dubbelfel. Ymer tar åter tag i taktpinnen och bryter igen, 5-4. Går sedan fram till 40-0, tre setbollar. Han är i kapp på den tredje, efter drygt en timmes spel.
I avgörande sets tredje gem, i svensk serve, ser vi matchens längsta gem. Tre räddade breakbollar och femton minuter senare är det kvitterat, 2-2. Vid ställningen 2-3 och 3-4 skjuts matchen upp pga mörker. Vid det andra tillfället byter de bana. Ymer är den stora vinnaren på det banbytet. Han håller sin serve, bryter fram till 5-4 och servar sedan hem matchen på den första matchbollen.
Återigen imponerar Ymer Jr. Han ligger för tredje gången på fyra matcher på lika många dagar under med 0-1 i set och vänder. Idag gör han det dessutom efter en usel start.

På torsdag väntar i den andra omgången åttondeseedade hemmaspelaren Marco Cecchinato, rankad 140.


Ymerbröderna med varierande resultat

Först till den glada nyheten: Mikael Ymer är klar för huvudturneringen i Como. Detta efter vinst i kvalfinalen över argentinaren Collarini, rankad på plats 388 och seedad åtta i kvalet, med siffrorna 4-6, 6-3, 6-4 på dryga 2.5 timme.
Det var en match med väldigt många breakchanser. Ymer hade 21 där han tog tillvara på sex stycken. Emot sig hade han 11 och rappade fem. Genom en rak backhand som seglade lång tog han hem matchen till slut.
Ett härligt formbesked. Det som imponerar mest är att Mikael efter ett åtta månaders skadeuppehåll hela tiden, match efter match, hittar ett sätt att ta hem segern.
Imorgon i första omgången väntar en annan kvalspelare, serben Petrovic.

Den mindre glada nyheten är att hans broder, Elias Ymer, föll tungt i sin första match i samma turnering.
Tysken Marterer, rankad 251 jämfört med Elias 141, blev för svår. Förlust med 3-6, 5-7.
Tidigt tapp i första set som inte kunde repareras. I andra hamnade svensken illa till med tapp till 1-4 och breakboll upp till 1-5. Han vände på det och fick fram 5-5 och dubbla breakchanser till 6-5 och möjlighet att serva hem setet för att få till ett avgörande set. Istället blir det tvärtom och matchen är över. Ymer den äldre har just nu en mindre mängd av formen. Det är bara att hoppas att han under den nu pågående landslagssamlingen som även fortsätter nästa vecka i Genoa hittar den. På tisdag nästa vecka tar Fidde Rosengren ut sin trupp och om dryga två veckor är det dags för match mot Nederländerna i Båstad.


Mikael i kvalfinal

Ymer den yngre är klar för kvalfinal i Challenger i Como, Italien. Detta efter vinst över brasilianaren Fabiano De Paula med 7-5, 6-1.
Efter var sitt break i början av setet bryter svensken igen fram till 4-2. Han håller sedan till 5-2. Kan vid 5-3 serva hem setet. Han tappar dock det gemet blankt och även nästa blankt till De Paula, 5 lika. Ymer håller sedan serve och går fram till 0-30. Sedan 30-40 och första setbollen. Nyttjar den på bästa sätt, efter drygt en timma är setet hemma i svensk favör.
Vid 1-1 i andra set räddar svensken ett par breakbollar. I gamet efter bryter han på den tredje breakbollen, 3-1. Ett bryt till och sedan servade han hem matchen efter knappa två timmar. Mikael Ymer är spelsugen och har efter två kvalsegrar visat att han är tillbaka på allvar.

Tyvärr blev det förlust för Markus Eriksson. Utklassad med 0-6, 2-6 mot argentinaren Collarini.
Samme Collarini möter nu Ymer i morgondagens kvalfinal.


Ymer Jr en vinnare i comebacken

Mikael Ymer spelade idag sin första match professionellt för året, i kvalet till Challenger i italienska Como.
Vilken comeback han gjorde, vinst mot kroaten Viktor Galovic med 3-6, 6-3, 7-6(3) på drygt 2,5 timma.
Efter att ha förlorat första set efter att tappat serven till 3-5 och sedan hamnat i underläge direkt i andra set vände han på det setet. Från 1-3 vann han fem raka gem. I avgörande set bryter han själv omgående, tappar det och är vid 4-5 två bollar från matchtapp ett par gånger om.
I det avgörande tiebreaket tar han taktpinnen med en gång och kan på den andra matchbollen avgöra det hela.

Imponerande är ordet.

Vinst blev det också för landslagskollegan Markus Eriksson. Han vann över hemmaspelaren Massara med 6-3, 4-6, 6-4 på knapp 2,5 timma.

Förlustm tyvärr för Isak Arvidsson mot toppseedade Jahn från Tyskland med 3-6, 5-7.


Stopp i semin

Det blir ingen final för Lindstedt i par med Qureshi i Winston-Salem, USA. Förlust i semin mot Begeman/Paes efter ännu en tight tresetare med 6-1, 6-7(5), 4-10.

Nu väntar US Open för paret.


Islossning för Lindstedt

Med genrepet inför årets sista Grand Slam, US Open i New York, spelar Robert Lindstedt tillsammans med Aisam-Ul-Haq Qureshi från Pakistan i Winston-Salem. Efter två segrar är de klara för semifinal. Först seger över Mansouri/Seraphim med 3-6, 7-6(4), 10-6 och sedan Draganja, och Robbans gamla partner, Inglot med tighta 7-6(12), 6-7(4), 10-8.
I natt väntar Garcia-Lopez/Kontinen.

Enda svensk singelspelare denna vecka, Elias Ymer, spelar Challenger i italienska Manerbio. Det blev en vinst innan han föll mot den franske kvalspelaren Eysseric. Nu är det landslagssamling och mer Challenger i Como som gäller.


Ymers mentala kollaps

Vi pratar Challenger i italienska Cordenons och Acqua Dolomia Tennis Cup.
Som sjundeseedad gick han fram till kvarten. Där mötte han hemmaspelaren Qionzo, rankad 339 jämfört med svenskens 148, som fick ett wild card in i turneringen.
Bryt upp i första, 4-3, tappades och sedan tapp i tiebreak (5-7). Genom två bryt i andra gick svensken upp till 5-1 som till slut blev 6-3. Bryt upp även i avgörande upp till 5-3, senare 5-4 och egen serve för avancemang till semifinal.
Efter en medicinsk time-out från italienaren vann mycket överraskande svensken inte en enda poäng mer.
Tolv raka italienska poäng och förlusten ett faktum efter knappt tre timmar (5-7).
Det var en otrolig scenförändring. Ymer Sr såg helt handlingsförlamad ut, som om han gav upp. Kanske är han skadad?

Ymer Sr fortsätter nästa vecka på både Challengertouren och i Italien. Monterbio är nästa anhalt.

Efter det väntar landslagssamlingar x två i kombination med spel på Challenger. Först ut väntar Como där lillebroder Ymer, Arvidsson, Simonsson och Eriksson ansluter tillsammans med förbundskaptenen Rosengren.
Veckan därefter står Genua för värdskapet. Där får vi förutom ovan nämnda spelare se nya stjärnskottet Carl Söderlund.


Om det vore match idag....

Vi kan inte låta bli att spekulara i vilka uppställningar de svenska och holländska lagen skulle ställa upp med i Davis Cupmatchen i Båstad om fem veckor, om det vore match idag.

I singel lutar det, om det vore match idag, att slitvargen Markus Eriksson får chansen brevid Elias Ymer.
Eriksson är den svensk som på sista tiden gått bäst på nivå Challenger med två förstaomgångar efter att vunnit sina kvalmatcher. Ymer får chansen mest för gamla resultat och det spel han kan spela på grus.

Den Svenska DC-bloggen tycker att Carl Söderlund skall få chansen, i alla fall till en uttagning. Om han nu inte väljer att påbörja sina studier i USA och inte kan eller får komma ifrån. Han har visat under en rad Futures i våras och i Challangers i Båstad och nu senast i tjeckiska Liberec.
Intressant oxå att se om Christian Lindell, som sägs ha spelat klart i Europa för 2016, återvänder till Båstad aktuell vecka. Till det även att se om yngre broder Ymer kan vara aktull för en uttagning. Vi har frågat Mikael om hur hans framtida planer ser ut utan att fått något svar.

I dubbel så är den ena platsen given för Robert Lindstedt, om han vill spela på hemmaplan i Båstad. Om han vill återvända till gruset så får vi nog se honom med Johan Brunström.
Som alternativ kan vi få se Brunström med Andreas Siljeström. De som talar emot det paret är att de just nu spelar på hard i USA. Ett annat aktuellt dubbelpar är Isak Arvidsson med Fred Simonsson. Ett par som spelat bra på grus, vann bla Challengern just i Båstad i juli och som är fullgoda ersättare i singelspelet.

För Holland är Robin Haase, rankad 62, given i både singel och dubbel. Han är fram för allt mycket kompetent när vi pratar underlag grus. Finalplats i polska Gstaad i juli som han följde upp med vinst Challenger på hemmaplan i Scheveningen veckan efter.

I de olympiska spelen i Rio gick det inget vidare för varken Haase i singel eller tillsammans med Jean-Julien Rojer i dubbeln. Förlust omgårde gånger två. Hur som så får Rojer, rankad 13 i dubbel, spela dubbeln och då troligtvis med Haase om han vill komma till Båstad. Om inte så får säkerligen Haase välja vem han väl ha vid sin sida. Senast mot Ryssland spelade han med Matwe Middelkoop vid sin sida.
I denna match såg vi Thiemo De Bakker spela andrasingeln (singelranking 153). Han kan även bli aktuell för dubbelspel (dubbelranking 187).

Vi som sett mycket tennis i Båstad genom åren vet hur Hallandsåsen kan ställa till med snabba väderomslag. Till det är september månad en klurig månad vad gäller nederbörd i området. Det skall bli oerhört intressant att se hur det utvecklar sig veckoslutet för denna Davis Cupmatch.
Frågan är om reservplan finns? Vem vet, kanske avgörs matchen inomhus i Druvan på måndagen istället.

Den Svenska DC-bloggen återkommer, som alltid.


Samtliga svenskar borta

Olympiska spelen avgörs i Rio, Brasilien. Samtidigt spelas det en 250-turnering i Los Cabos i Mexiko.
Först ut idag var det dags för Robert Lindstedt och ännu en ny partner, Aisam-Ul-Haq Qureshi. Som andraseedade mötta dem spanjorerna Verdasco/Marrero och förlorade med 6-7(6), 3-6. Sedan klev förra veckans succésvenskar Andreas Siljeström och Johan Brunström in i handlingarna. Tyvärr förlist i tät match mot Erlich/Skupski med 6-2, 0-6, 11-13. Detta efter missad matchboll.


Nära titeln för Johan & Andreas

I skuggan av OS-tennisen i Rio gick Brunström och Siljeström till final i 250-turneringen BB&T i Atlanta, USA.
Förlust tyvärr i finalen, mot Lindstedt/Pavic övermän, Molteni/Zeballos från Argentina med 6-7(2), 4-6.
Vägen till final gick via segrar över O'Brien/Roelofse med 4-6, 6-3, 10-4, kvarten Monroe/Sitak 6-7(4), 6-4, 11-9 och i semin Demoliner/Garcia/Lopez med 7-6(4), 6-2.

Detta var Andreas första final på ATP-touren och Johans sjätte. Dock den första sedan finalen med Monroe i Båstad 2014. Båda får vänta på första titeln.

Nästa turnering är i Los Cabos i Mexiko.


Lindstedt kräftgång fortsätter

Under de senaste sju turneringarna har Robert Lindstedt spelat med sju olika partners. Under hela året, hittills, har han haft tio olika. Idag var det dags för kroaten Mate Pavic att spela vid Lindstedts sida. Deras personliga dubbelranking gör att de var andraseedade i Atlanta, USA. Dock förlust omgående mot argentinarna Molteni/Zeballos med 3-6, 4-6 på dryga timman.

I samma turnering ser vi oxå Johan Brunström och Andreas Siljeström. För deras del blev det vinst över sydafrikanerna O'Brien/Roelofse 4-6, 6-3, 4-10.

I tjeckiska Liberic spelas det i veckan Challenger. I kvalet tog fyra svenskar chansen. Markus Eriksson vann sina tre matcher innan de i första rundan i huvudturneringen tog stopp mot tredjeseedade Kicker i två raka.
För Carl Söderlunds del tog det stopp, efter två vinster, i kvalfinalen. Trodde de flesta. Efter ett återbud i huvudturneringen och efter det att Carl förlorade mot högst rankade spelare i kvalfinalen erbjöds han en plats, som lucky looser. Fransmannen Bourgue väntade i första rundan. Trots sju egna matchbollar blev det förlust med 6-4, 2-6, 6-7(6) efter knappa 2,5 timma. Servaren höll sina servar relativt enkelt fram till 4-5 i avgörande set och fransk serve. Setets första breakboll och svensk matchboll dyker upp vid 30-40. I nästa franska servegame går Carl upp till 0-40, tre nya matchbollar. Fransosen räddar samtliga plus en till i gamet. Det vankas tiebreak. Trots 4-1 i svensk favör kommer Bourgue ikapp. Söderlund vaskar då fram två vinstgivande poäng, 6-4. Två nya matchbollar. Svensken vinner sedan inte fler poäng. Fransmannen avgör på första egna matchbollen.

Fred Simonsson och Patrik Rosenholm var även med i kvalet. Båda föll i första rundan.


RSS 2.0