Ymertapp

Mikael Ymer är ute ur ATP250 i Umag, Kroatien. Detta redan i första omgången. Detta mot spanjoren Munar (rankad 59) med 6-4, 1-6, 4-6 på dryga 2,5 timma. 
Hela 17 breakbollar emot hade Mikael. Tappade 7.  Spanjoren tappade 4 av 8. 

Dessutom har Mikael denna veckan ramlat ur topp 100 på rankingen. Just nu 108. Sedan september 2019 var detta åttonde veckan detta hände. 


Storebroder Elias försökte kvala in i samma turnering. Föll i kvalfinal mot italienaren Zeppieri, rankad 168 jämfört med Ymers 128. Även han tappade efter vinst i första set. 






Knappt dubbelt ute

Bröderna Ymer pressade Martin/Skugor, som fått ett wildcard in i turneringen, i kvartsfinalen i Gstaad. Dock förlust med 6-3, 6-7(3), 2-10 på knappa 1,5 timma.

André Göransson är även han, i par med Ben McLachlan, i kvartsfinal. Detta efter vinst över Etcheverry/Garin med 6-7(4), 6-4, 11-9. 
 

Dessa matcher spelades utan stream. 


Elias nafsade

Ymer, den äldre, Elias var där och förflyt, pressade, mot femteseedade/52-rankade spanjoren Pedro Martinez i andra omgången av ATP250 i Gstaad, Schweiz. Förlust med 5-7, 6-4, 2-6 på knappa tre timmar. 

Matchen spelades på bana 1, ingen stream. Tyvärr. 

Dubbelt rätt

Bröderna Ymer gick in i dubbelturneringen i ATP250 i Gstaad i Schweiz med ett alternative. De mötte hemmaspelarna Huesler/Stricker som i sin tur fick ett wildcard in i turneringen. Svensk vinst med 6-4, 7-6(5) på 1 timma och 18 minuter. 

I andra omgången, kvartsfinal, väntar fransmannen Martin och kroaten Skugor. Match imorgon torsdag. 


Elias vidare

Elias Ymer är klar för andra omgången i ATP250 i Gstaad i Schweiz. Fransosen Benoit Paire (ranking 77) gav upp vid ställningen 6-2, 2-0 och 15-30 till svensken i egen serve. 
Paire tappade sin serve i sitt andra servegam. 2-1. Han hade sedan tre chanser att bryta tillbaka. Ingen lyckades, 3-1. Efter det tog han in medicinsk hjälp. Problem med höger lår/ljumske. Det var skötsamt att se fransosen spela efter det. Handsåg plågad ut. 
Gav sedan upp efter 39 minuter.

Elias möter nu den femteseedade spanjoren Pedro Martinez Portero (51) på torsdag. 





Ymer in och ut i Schweiz

Först kvalade Elias Ymer in i ATP250 i Gstaad, Schweiz. Detta efter att ha räddat matchbollar mot framsosen Corentin Moutet (ranking 116) och vunnit kvalfinalen med 5-7, 6-7, 7-6(11) på 3 timmar och en kvart. 

Vinst i första rundan i kvalet över hemmaapelaren Jerome Kym (578) med 6-4, 7-6(4). 

Desto sämre gick det för yngre broder Mikael. Förlust omgående i huvudturneringen mot argentinaren Frederico Delbonis (84) med 4-6, 5-7 på en timma och 44 minuter. 





Alla svenskar borta

Tre svenska dubbelpar in i turneringen, alla tre ut omgående i första omgången. Dessutom samtliga utan ett enda vunnet set.
 
André Göransson i par med Ben McLachlan föll mot argentinarna Cerundolo/Etcheverry med 3-6, 4-6. 

Leo Borg med Elias Ymer, med ett wildcard, föll mot Huesler/Kotov med 1-6, 4-6 samt Filip Bergevi i par med Kubot, med ännu ett wildcard, mot fjärdeseedade Matos/Vega Hernandez med 5-7, 1-6. 





Tog inte chansen

Ymer den äldre med Elias i efternamn föll mot fjortonderankade argentinaren Diego Schwartzman med 5-7, 3-6 på knappa två timmar. 
Platsen är givetvis i ATP250 i Båstad.

Som flera gånger tidigare var Elias nära, hade flera chanser att avgöra men förmådde inte att knyta ihop den berömda säcken. Han spelade bra men saknade tyngden och slagstyrkan mot denna toppspelare, av Schwartzmans kaliber.
Sammanfattar matchen. Ymer i underläge tidigt i första set. 1-3. Ikapp och förbi, med chans vid 5-4 att serva hem första set. Vinner första poängen följt av två enkla misstag, 15-30. Två bollar från setvinst vid 30 lika. Lång duell följer, avvaktande spel. Ymer orkar inte stå emot, 30-40, breakboll. En forehand i nätkant som stannar på fel sida ger 5 lika. Enkelt gem sedan till 5-6. Från att i förra gemet haft chansen att serva hem setet till nu, tvungen att hålla det för att inte förlora setet. 
En rak backhand djupt i nät ger 15-40, två argentinska break- och setbollar. Ymer räddar en. Sedan upplagd forehand från mitt i planen. Lägger dock den rak och bred. Setet borta. 5-7. Två tappade servegem, tre raka gem. 
Andra set. I svårigheter i det sjätte gemet, egen serve. 0-40, tre breakbollar. Räddar två. På den tredje lägger svensken en misslyckad stoppboll som fastnar i nät, 2-4. 
Vid 3-5 har argentinaren möjlighet att serve hem matchen. Ymer vill annat. En tung forehand, rak följer han upp med en distinkt backhandvolley vid nät. 0-40, tre breakbollar. Då märks det så tydligt. Schwartzman ingjutet ett lugn. Ymer ser ängslig ut. Fem poäng senare, fem dueller, fem raka poäng - avslutning på matchbollen där Ymer tvingas backa och lägger en rak backhand bred - matchen är förlorad. Båstad 2022 är över för Elias del. 

Intressant match på många sätt. Det var spelarnas tredje möte och tredje vinsten för argentinaren. Nu återstår det att se om nästa möte blir i gruppspelet i Bologna i september, där både Sverige och Argentina är med. Detta tillsammans med hemmanationen Italien och Kroatien. 

Elias är nu anmäld till kvalet till ATP500 i Gstaad i Schweiz som inleds på söndag. Även yngre broder Mikael är anmäld hit. Dock går han in i huvudturneringen omgående. 













Ymer stark i Båstad

Elias Ymer är på Bjärehalvön för ATP250 i Båstad för nionde gången. För fjärde gången avancerar han till den andra omgången. Detta efter att han, i ett till hälften med sol på himlen Båstad Tennisstadion, vunnit över 62-rankade tysken Daniel Altmaier med 6-4, 7-6(5) på två timmar.

Svenska DC-bloggen var på plats. Givetvis. Vi som var där fyllde Centercourten till hälften. Drygt. Tyvärr var stämningen inte på topp. Det var beklämmande tyst. I alla fall med fokus på spelet, Det tände först till i slutet av andra set när det avgjordes. Orsak till det klena intresset är väl att det är allt för många gäster inbjudna av diverse sponsorer på plats. Okunskapen och utebliven känsla för tennis som sport var tydlig. 

Svensken inledde med frenesi. Han såg tänd ut, ville visa publiken att enda svenska spelaren i huvudturneringen var att räkna med. 
Ett dubbelfel redan i det tredje gemets fjärde boll ger Ymer tre breakbollar, vid 0-40. En lång backhandvolley ger matchens första break. 2-1 till Ymer. 
Båda höll sina servar fram till 5-4, chans för Ymer att serva hem första set. Svenskt upp till 30-0. Tveksamheter sedan. Nerver. Släpper till 30 lika. Upplagd smash mitt i plan följer. Ymer lägger den djupt i nät. Första tyska breakbollen. Ymer räddar den med en forehandsmash. Ess efter det ger setboll. 
Svensken jobbar sig fram i duellen, mot nät, avslutar snyggt med ännu en smash, forehand. 6-4. 36 minuter tog det. 
Ett betydligt längre andra set följer. Svensken i trångmål vid 2-3. Ymer räddar fem breakbollar. Vände till slut på det, avgör på den första gembollen. Med ett ess. Retur på ramen ger 3-3. 
Vid 5 lika följer matchens längsta gem, över en kvart. Efter fem svenska breakbollar, på den sjunde gembollen avgörs det när Ymer lägger en bollen lång, 5-6. 
Ymer i problem sedan. Räddar två setbollar i egen serve, med två stabila servar. Ett ess och en retur i nät. Ytterligare ett ess ger tiebreak. 
Tysken tar där och då kommandot. Efter ett svenskt dubbelfel ser vi 1-5 på tavlan. Ymer tar över - tysken i nät - fem raka poäng och matchboll, vid 6-5. Duell följer. Tysken avslutar med en forehand kross bred. Matchen till Elias Ymer. 

På onsdag har han med andra ord chansen att slå sitt personbästa, att avancera till tredje omgången i Båstad. För att lyckas med det måste han besegra tredjeseedade argentinaren Diego Schwartzman, rankad på plats 14. 

Övriga svenskar överlevde inte kvalturneringens första omgång. Karl Friberg, ranking 658, förlorade mot toppseedade Fabio Fognini, 64, föll med 2 x 4-6 samt
Leo Borg, 787, mot Marc-Andrea Huesler, 108, med 2 x 1-6. 

















Söderling tar time out

Robin Söderling tar en time out från sitt uppdrag som förbundskapten för Davis Cuplaget. Detta meddela idag Svenska Tennisförbundet. 

Vikarie för resterande delen av 2022 blir den forne förbundskapten Johan Hedsberg. 
Han var kapten mellan 2017-2019 med imponerade matchfacit 7-1. 
 

Sidan uppdateras. 


RSS 2.0