Söderling ute ur Wimbledon - tog inte vara på chanserna

Wimbledon är över för Robin Söderling. Han föll mot världsettan med 6-3, 3-6, 6-7 (4-7), 1-6 på knappa tre timmar. Det som avgjorde var, som vanligtvis, att ta tillvara på de breakbollar och viktiga poäng som oftast dyker upp.
Söderling startade i ett ursinnigt tempo, samtidigt som Nadal såg seg och tagen ut. Han såg spänd ut och gjorde många egna misstag. Robin bryter Nadal två gånger på raken i första set och går upp till förkrossande 5-0. På den första breakbollen gör Nadal dubbelfel och på den andra lägger han en boll enkelt i nät. Robin får med andra ord en perfekt start mot världens just nu bästa tennisspelare.
Söderling har sedan den setboll i Nadals serve, till att ta hem setet blankt. Spanjoren räddar den och av bara farten bryter han svensken i hans nästa servegame när han gör ett dubbelfel. Men i sitt nästa servegame går Söderling fram till 40-15 och två setbollar. På den första lägger Nadal i nät och första till Tibrosonen.

Andra set inleds med ett konstigt poäng vid 30 lika. Linjedomaren dömer en poäng som lång (som Nadal sedan lägger i nät). Robin utmanar domslutet och Hawk-eye visar att poängen var på linjen. Huvuddomaren anser då att Robin skall få poängen och därmed en breakboll. Spanjoren blir minst sagt ursinnig... Han pratar länge och väl med domaren, dock utan framgång. När väl spelet kommer igång, så stryker spanjoren sidlinjen och Söderling lägger bollen i nät. Nadal hoppar av glädje över den poängen... Han avlslutar sedan gamet med ett ess. Av bara farten går sedan spanjoren fram till 0-40 och tre breakbollar i Robins nästa servagame. Han räddar en men sedan är breaket ett faktum. Nadal tar även nästa egna game. Han har nu vunnit 11 av de senaste 14 poängen, sedan utbrottet på domaren. Spelarna håller sina servar och setet är förlorat och utjämnat, 3-6.
Det känns nu som om Robin är ett steg efter, han kommer inte åt och gör allt för många egna enkla misstag.

I det femte gamet i det tredje setet hamnar Robin i stora svårigheter. Han kommer under med 15-40. På nästa poäng har han upplagt läge i mitten av banan, men lägger bollen långt ut, 2-3. I nästa servegame har Robin först en breakboll vid 30-40 som Robin fegar på och lika. Han skakar fram en till men kommer inte åt. Spelarna följs åt fram till 4-5 och chans för Nadal att serva hem setet. I sidbytet begär Robin in läkaren för att kolla på en ömmande vänsterfot. Det tar cirka 10 minuter, för att läkaren dyker upp mycket sent. Nadal gör i efterföljande servegame två dubbelfel vilket ger Robin chansen. Han får fram en breakboll som Nadal lägger ut och 5 lika. Vi ser nu en världsetta som darrar. Setet går fram till tiebreak. Robin tappar sin första serve genom en snedträff. Några fler minibryt blir det inte utan Nadal kan ta hem det med 4-7 utan att ge Robin en chans.

I fjärde set ser vi alla att Robin inte riktigt orkar. När spanjoren bryter till 1-3 är det nästan över. När han bryter till 1-5 är det totalt över. Spanjoren kan serva hem setet och matchen. Han avgör på den andra matchbollen.

Robin hade behövt det tidiga brytet i andra set för att komma åt spanjoren idag. Efter det så spelare Robin ett par hack sämre medan Nadal fick ny tändning.

Trots allt är det en bra turnering av Robin. Han gör sitt bästa Wimbledon någonsin. Nu väntar Båstad för Robin, som inleds om 1,5 vecka, 12 juli.


Robban i semifinal

Sextondeseedade Robert Lindstedt tillsammans med rumänen Horia Tecau är i semifinal i Wimbledon. Detta efter seger över elfteseedade spanjorerna Granollers/Robredo med 7-6 (7-5), 6-2, 2-6, 6-4.

Att vara i semifinal i en Grand Slam är personbästa för både Lindstedt och Tecau. Robban har som längst gått till kvartsfinal, just i Wimbledon för två år sedan i par med Kevin Anderson från Sydafrika. Samma år var han också i kvarten i US Open (tillsammans med Jarkko Nieminen)
Tecau har varit framme i tredje omgången i Wimbledon som längst.

Nu väntar det argentinska paret Chela/Schwank.

På bana 1 som andra match, runt 17-snåret börjar kvarten mellan Robin Söderling och Rafael Nadal.

Ferrer två bollar från att sänka Söderling

Robin Söderling kommer att göra sitt bästa Wimbledon i karriären. Detta stod klart efter det att han slog spanjoren David Ferrer, rankad nia i turneringen efter dryga tre timmar och med 6-2, 5-7, 6-2, 3-6, 7-5 på tre timmar. Men oj, vad långt inne denna seger satt. Det var en kämparinsats från första till sista poäng. Vid 15-30 och 40-40 lika i femte sets elfte game var David Ferrer två bollar från att ta Söderlings kvartsfinalplats.
En konstig känsla matchen igenom var att den var Robins men att han hade väldigt svårt att knyta åt säcken. Men till slut kom chansen och då i och med att han fick brytet fram till 6-5 i avgörande set kunde han serva hem matchen på tredje matchbollen.

Det började som i det tre senaste matcherna i Wimbledon. Robin ser stark ut, har en bra längd och motståndaren mest ut som en statist. Han bryter fram till 2-0 när Ferrer gör ett dubbelfel. Vid 4-2 räddar han två breakbollar genom stabilt servande och går fram till 5-2. Han passar av bara farten på att bryta spanjoren via en läcker undanläggning och första set är i svenskt ägo efter 26 minuter.

Av bara farten bryter Robin Ferrers serve fram till 3-1 i det andra set och det ser helt kassaskåpssäkert ut till en komfortabel svensk seger i raka set. Men spanjoren vill något helt annat. Han börjar att få tillbaka alla bollar och försök som Söderling ger honom. Han stönar högre än tidigare på varje poäng. Allt detta samtidigt som Söderling går ner i sitt spel en aning. Första serven sitter inte som tidigare. Ferrer bryter tillbaka omgående. Det gamet började illa och gjorde Söderling irriterad när ett domslut gick emot honom.
Söderling får ytterligare en breakboll i Ferrers nästa servegame utan att ta den. Vid 5-4 och spansk serve är Robin två bollar från setet vid 40 lika. Istället går Robin än mer ner sig och tappar till 15-40. En magnifik retur gör att gamet är borta. Ferrer servar sedan hem setet och det är utjämnat.  

Tredje setet inleds som det första. Robin servarstabilt och bryter Ferrers första servegame. Han räddar två breabollar emot i nästa egna servegame. Han fortsätter setet med bra och stabil tennis. Vid 5-2 så gör spanjoren inte mindre än två dubbelfel och Robin kan bryta gamet blankt och setet, på 29 minuter, till Robin. Han är dock inte så nöjd med domarens insats. I andra set fick Robin en varning när han slog sönder racket efter setförlusten. I detta set så gör Ferrer samma sak, och dessutom slår bort ett par bollar på läktaren, utan en enda åtgärd av domaren. Noterbart är också att Robin påkallar läkarhjälp efter det femte gamet. Varför är dock oklart.

Det fjärde setet blir tätt, tätt. I det fjärde gamet, och serve för Ferrer, går Robin fram till två breakbollar när Ferrer gör dubbelfel. På den andra av dessa dömer linjedomaren ut en boll, men huvuddomaren korrigerar och det blir omspel av poängen. En bra serve räddar den sista breakbollen. Robin skaffar sig en till genom bra längd. Han tar inte vara på den heller utan Ferrer kan serva hem gamet, 2 lika. I nästa game får vi se något konstigt. Robin går säkert fram till 40-0. Men då slappnar han av. Ferrer tar fem raka poäng, eller rättare sagt så är det Robin som gör fem enkla misstag och det är break åt andra hållet istället. Spelarna följs åt fram till 3-5 och serve för Robin. Svensken tappar 15-0 till 15-40 och två setbollar till Spanien. Robin räddar den första men gör sedan ett dubbefel och setet är borta på dryga halvtimmen. Robin ser bekymrad ut. Han knyter aldrig näven och tittar i stort sett efter varje poäng upp på läktaren och söker efter coachen Normans stöd. 

Avgörande set börjar med stabilt spanskt servande. I de fem första spanska servegamen tar Robin bara fem poäng. I de svenska servagamen så ser det annorlunda ut och Robin hamnar i svårigheter ett par gånger. Varje gång känns det som om Ferrer är nära att komma åt. Vid 1-2 har spanjoren en breakboll som Robin räddar när han avslutar med en smash. Till slut reder han ut det och gamet till Söderling. I det tionde gamet så har Ferrer både 15-30 och 40 lika, med andra ord så är han då två poäng från match. Robin avslutar gamet med en stoppboll, 5 lika. 
I nästa serve för spanjoren kommer så det avgörande vi väntat på. Robin får fram 0-40 och tre breakbollar när han returnerar på spanjorens fötter som inte hinner med. En andraserve följer som Robin borde förvaltat på ett bättre sätt men lägger den upplagda forehanden ut. Genom en smash på upplagt läge på nästa poäng tar han breaket och kan nu serva hem matchen och en plats för första gången i en kvartsfinal i London. 
Robin börjar det gamet med ett dubbelfel. Han kommer igen i gamet och när han går fram på nät och vinner poänget får han 40-15 och två matchbollar. En boll på baslinjen ställer Robin och till det ett dubbelfel gör att båda matchbollarna är borta. På nästa går Robin åter på nät och en lobb ut av Ferrer ger svensken hans tredje matchboll. Den förvaltar han på bästa sätt och kvarten är där. Robin knyter handen och sträcker högerarmen i skyn. Han ser lättad ut.

Det är alltså Robins bästa Wimbledon på åtta försök. I fjor gick han till åttondelen och föll då mot Federer. I kvartsfinalen väntar nu en annan spanjor, inte mindre än världsettan Rafael Nadal.
Robin har mött honom sex gånger och har vunnit två. Båda vinsterna kom i fjor då han först vann den omtalade matchen på Roland Garros och sedan i november månad i ATP World Tour Finals, i London. 
Bara för ett par veckor sedan fick Nadal sin revansch när han vann i tre raka set på det röda gruset i Paris. De har också mötts en gång tidigare i Wimbledon. Året var 2007 och spanjoren vann i avgörande set i en match som varade över fem dygn då regn störde spelet.  

En annan svensk är också i kvartsfinal. Det är sextondeseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau som vann sin åttondel mot fjärdeseedade Bhupathi/Mirnyi genom att vända och ta hem segern med 3-6, 4-6, 6-3, 7-6 (7-8), 8-6. Nu väntar elfteseedade Granollers/Robredo.

Förlust blev det, tyvärr, för tiondeseedade Simon Asplelin/Paul Hanley, i den andra omgången, mot Melzer/Petzschner med 7-6 (7-3), 2-6, 3-6, 4-6.

Robin fortsätter att blanka motståndarna

Robin Söderling är klar för fjärde omgången/åttondelsfinal i Wimbledon. Detta efter en mycket säker och habil instats över 25-seedade Thomaz Bellucci från Brasilien i tre raka set med 6-4, 6-2, 7-5 på knappa två timmar. Robin är så lugn och ser så säker ut på banan. Det är en fröjd att se honom spela den fina grästennis han just nu gör. 

Spelarna följdes åt genom hela första setet, ända fram till det tionde gamet då det var Belluccis tur att serva. Robin ökar slagstyrkan och får en bättre längd på slagen. När brasilianaren lägger bollen enkelt i nät ger det svensken hans första breakboll vilket också innebär setboll. Under nästa duell lägger Robin en boll på baslinjen och Bellucci den enkelt ut och första set hemma på 36 minuter.

I andra så behåller Robin sitt fina spel och grundslagen sitter bättre och bättre. Efter ett praktslag i den högre skolan då Robin vinklar en forehand och ut av Bellucci ger det svensken en breakboll. Robin anser att en misslyckad stoppboll är ute, men hawk-eye visar att han har fel. Robin ger sig inte. Han vaskar fram en ny breakboll efter ännu en poäng som går ut av Bellucci. Nästa poäng i nät och andra sets första break är där, 3-1. Robin slår sig för bröstet och tittar på sin coach Magnus Norman. Vid 5-2 så bryter Robin igen och andra set vinner han på bara 31 minuter. Värt att notera från detta set är att 88% av förstaservarna sitter.

I det tredje har Robin chans att pungtera matchen när han skaffar sig en breakboll till 5-3. Men Bellucci ger sig inte. Två stabila servar ger honom gamet. I nästa servegame för Robin kommer Bellucci för första gången i matchen upp till 40 lika. Men ett ess och en serve-volley reder ut det lilla problemet, 5-4.
Robin är sedan två bollar i från match vid 15-30 i nästa serve för Bellucci. Men han kommer inte åt.
Sedan får vi se en något orörlig, kanske även nervös Robin. Han tappar 15-0 till 15-40 och två breakbollar emot för första gången. Detta sker genom tre enkla misstag. Han räddar dem men hamnar åter igen i svårigheter med ny breakboll emot. Men då visar Robin varför han är världssexa samtidigt som Bellucci gör en rad enkla misstag. Serven sitter och gamet är räddat. Av bara farten går Robin seden fram till 0-40 i nästa game, vilket innebär tre matchbollar. Brasilianaren räddar den första men sedan är segern till Sverige efter en enkelt boll ut av Bellucci.

Robin är för andra året i rad klar för åttondelen (i fjor blev det förlust mot Federer). Han möter spanjoren David Ferrer, rankad nia i turneringen. Han vann i dag sin tredje match över fransmannen Chardy. Detta efter att ha haft 2-0 i set, tappat till 2 lika och serve för fransmannen till vinst vid 4-5. Då vände han på steken...
På sju tidigare försök i Wimbledon har spanjoren som bäst gått till fjärde omgången och det var 2006.
Robin har mött Ferrer sju gånger och har fem segrar. De två spanska segrarna har kommit på grus. En match har spelats på gräs, 2004 i Nottingham, då Robin vann i skiljeset.
Matchen spelas, som alla åttondelsfinaler, på måndag.

Sextondeseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau är klara för tredje omgången. Detta efter vinst över Levine/Sweeting från USA med 7-5, 6-3, 6-2. Nu står fjärdeseedade Bhupathi/Mirnyi för motståndet.

Senare ikväll, även det i den andra omgången, spelar tiondeseedade Simon Asplelin/Paul Hanley mot Melzer/Petzschner.

Så lugnt, så säkert till tredje rundan

Robin Söderling tuffar på som det säkraste tåget i hela världen i Wimbledon. Han vann mycket övertygande över spanjoren Marcel Granollers i tre raka med 7-5, 6-1, 6-4 på 1,5 timma. 

Robin spelade något försiktigt i början av det första setet. Han var säkerheten själv men vågade inte slåt till bollen på varje poäng som i den första omgången. Båda spelarna började stabilt och höll serven fram till 6-5. Väl där visar Robin varför han är rankad på plats nummer 6 i världen. Genom att placera bollen på utsidan baslinjen så går han fram till två setbollar vid 15-40. Granollers kommer på den fram på nät och lägger den grovt i detsamma och första set till svensken.
I andra tar Robin hand om taktpinnen på ett helt annat sätt. Han vågar spela ut, poängen sitter än mer säkert igen och längden finns där. Efter underläge i sitt första servegame med 0-30 kommer han igång. Han tar hem det gamet och bryter både fram till 2-0 och 4-0. Båda gångerna lägger Granollers breakbollen, relativt, enkelt i nät.
Robin kan sedan genom att enkelt och på ett säkert sätt serva hem setet.
I det tredje så skaffar sig Söderlign ännu en breakboll omgående. Spanjoren räddar den och tar hem sitt första servegame genom att serva bättre. Robin får dock en ny chans i nästa servagame för Granlloers. Ännu en enkel boll i nät av spanjoren gör att brytet är där. Båda spelarna håller sina servar fram till 5-4 och chans att serva hem matchen. Han går upp till 30-0 genom stabilt servande. Granollers kommer i kapp men sedan skaffar han sig matchboll genom ett ess. Han avgör genom att följa upp serven och avgör matchen. Värt att notera är att nät förstaserven satt vann Robin 91%. Han hade inte en enda breakboll emot under hela matchen.

I den tredje rundan, på lördag, väntar nu 25-seedade Thomaz Belluzi från Brasilien. De har aldrig tidigare mötts. Han har dock varit med en gång tidigare, 2008, i Wimbledon då han gick till andra rundan.

Sextondeseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau är vidare till andra omgången efter vinst över Friedl/Skoch från Tjeckien med 6-4, 6-3, 7-6 (7-4). I nästa omgång väntar Levine/Sweeting från USA. 
Tyvärr förlorade Johan Brunström/Jean-Julien Rojer, en väldans jämn match över fem set, mot elfteseedade Granollers/Robredo 6-7 (5-7), 6-4, 6-7 (4-7), 7-6 (7-2), 4-6.
Idag gick också tiondeseedade Simon Asplelin/Paul Hanley vidare. De vann över spanjorerna Garcia-Lopez/Montanes med 2-6, 6-3, 6-3, 6-1. Nu väntar Melzer/Petzschner.

En dominat Söderling lekte på Center'n

Årets tredje Grand Slam, Wimbledon i London, har inletts för Robin Söderling. Bättre start för svensken gick inte att önska. Han spelade en fläckfri tennis och vann enkelt över en mycket passiv Robby Ginepri från USA.
Robin vann med 6-2, 6-2, 6-3 på 1 timma 18 minuter.

Efter Söderlings förlust mot Ginepri i januari i år i Chennai, Indien var det många, där ibland Söderlings coach Magnus Norman, som var rädda för denna förstaomgångsmatch. Men ack så skönt fel han och övriga hade. Robin Söderling spelade en mycket bra grästennis med fantastiks längd, en stabil intensitet på varje poäng och utan brister. Han gav inte motståndaren en chans.

En fokuserad svensk från start tappade bara två poäng i egen serve i första set. Spelarna kände på varandre till att börja med, följdes åt fram till 3-2. Robin får upp en fantastik retur och amerikanen i nät, matchens första breakboll är ett faktum. Ginepri räddar den och får fram en egen gameboll. Svensken kommer igen och genom två vinster på följande dueller får han fram ännu en breakboll. Amerikanen räddar även den efter en andraserve på linjen och undanläggning bakom svensken. Hårt jobb från Söderling ger en tredje breakboll. Robin avslutar den med att lägga bollen i krysset på Ginepris forehandsida och breaket är hemma, 4-2, efter 17 minuter. 
Vid nästa servegame för amerikanen så hamnar han åter igen i svårigheter. En hård forehand cross ger Robin en break- och setboll vid 30-40. Ginepri räddar den, men Robin får till en till efter en boll bakom ryggen på amerikanen. En duell som Robin avslutar på baslinjen och första set till svensken. 
Första set gick på 25 minuter.

Andra set inleds med att Ginepri går upp till 0-30, med andra ord tar han lika många poäng som på hela första set. Robin ökar tempot och serven sitter perfekt och första game till svensken. Av bara farten får Robin en breakboll i amerikanens nästa servegeme. På den lägger Ginepri bollen lång, 2-0.
Några enkla servegame för båda spelarna följer. I det åttande gamet är det åter serve för amerikanen. Robin går fram till 2 setbollar vid 15-40. En poäng på sidlinjen avslutar setet, 6-2. Söderling ser fortfarande mycket fokuserad ut. Han har på två set bara tappat sex poäng. 
Andra set på 24 minuter.

Tredje set blir tätare. Via nätkanten och bollen ut går Robin upp till 2-0. Vid 3-1 kommer amerikanen upp och får fram två breakbollar vid 15-40. Då tar Robin fram storsläggan och räddar breakbollarna med två ess. Av bara farten gör han två stabila servar till, 4-1. Robin slarvar något och släpper upp till 0-30 i nästa serve för svensken. Via mer fokus igen går han fram till 5-2. I sitt nästa servegame vid 5-3 kan Robin serva hem matchen och en plats i andra omgången. Fyra stabila servar ger honom gamet blankt och setet med 6-3. 

Robin har inlett Wimbledon på bästa möjliga sätt. I andra omgången, på torsdag, väntar Granollers från Spanien. Robin har mött den 87-rankande spanjoren fyra gånger och vunnit tre av dessa. Robin vann samtliga tre möten i fjor - på gruset i Rom (2-0 i set), just i andra omgången i Wimbledon (3-1) och i US Open (uppgivet redan efter två game). Granollers fick sin revansch i januari år, då de möttes i Australian Open. Robin gik lekande lätt fram till 2-0 i set men tappade sedan fullständigt och spanjoren kunde vända på matchen (6-2 i avgörande set).

Imorgon onsdag går två svenska dubbelspelare in i turneringen och båda två på bana 11. Sextondeseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau möter Friedl/Skoch från Tjeckien och Johan Brunström/Jean-Julien Rojer möter elfteseedade Granollers/Robredo.

Robban Lindstedt en vinnare igen

För åttonde gången får vi se Robert Lindstedt som mästare i en ATP-turnering. Tillsammans med rumänen Horia Tecau vann paret idag Unicef Open i s-Hertogenbosch i Holland. I finalen besegrade de det toppseedade Dlouhy/Paes med 1-6, 7-5, 10-7 (mtb). Det är parets andra seger tillsammans. De vann även i Casablanca i Marocko i april i år.

Förutom de åtta titlarna har Robban också sju finalplatser i sin karriär. Nu bär det av till London och Wimbledon.

Den Svenska DC-bloggen gratulerar Robban och Horia till denna fina titel.

Amerikan i första rundan

På måndag inleds årets tredje Grand Slam: Wimbledon i London. Det svenska hoppet står till femteseedade Robin Söderling. I sin första match får han möta amerikanen Robby Ginepri, ranking just nu 69. I slutet av 2005 var han dock på plats 15. Bästa resultat i Wimbledon var 2004 då han gick till fjärde omgången. Vad gäller Grand Slam så var han i semifinal i US Open 2005.
De har mötts två gånger med en vinst var. På gruset i Hamburg 2007 vann Söderling i skiljeset. Amerikanen vann sedan i januari i år då de möttes i Chennai, Indien och det i två raka set.

Den Svenska DC-bloggen tittar framåt, ser efter ranking, och om Söderling går hela vägen kommer han i tur och ordning få möta Marcel Granollers (andra omgången), Thomaz Bellucci (tredje), David Ferrer (fjärde), Rafael Nadal (kvarten), Andy Murray (semin) och Roger Federer (finalen). Tänk om...

I dubbel så har Sverige sextondeseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau. De möter i sin första match Friedl/Skoch från Tjeckien. Johan Brunström och hans parhäst Jean-Julien Rojer får sig an elfteseedade Granollers/Robredo. Bäst seedade, på plats 11, är Simon Aspelin/Paul Hanley som möter Garcia-Lopez/Montanes från Spanien.

Knapp förlust i semin för Aspelin

Fjärdeseedande Simon Aspelin/Paul Hanley förlorade sin semifinal i Aegon International i brittiska Eastbourne mot andraseedade Fyrstenberg/Matkowski med knappa 6-3, 3-6, 9-11 (mtb)

I Unicef Open i s-Hertogenbosch i Holland väntar det final för fjärdeseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau. De möter toppseedade Dlouhy/Paes. Finalen spelas imorgon.

Aspelin klar för semi och Lindstedt för final

Fjärdeseedande Simon Aspelin/Paul Hanley är i semifinal i Aegon International i brittiska Eastbourne. I sin första match vann de över Hutchins/Kerr med 6-3, 6.3. I andra omgången/kvarten blev det seger över Golubev/Seppi även det i två raka set 6-1, 6-4. Nu väntar andraseedade Fyrstenberg/Matkowski i semin.

Andreas Siljeström/Martin Emmrich fick stryk med en gång. De fäll mot Mayer/Zaballos från Argentina med 6-3, 3-6, 8-10 (mtb). 

Johan Brunström/Jean-Julien Rojer förlorade mot andraseedade Moodie/Norman i sin första matchen med 4-6, 4-6.
Mycket bättre går det för fjärdeseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau som vann över Chardy/Stakhovsky med 6-2, 6-3. Samma siffror blev de mot Bopanna/Qureshi i kvarten. I semin blev det en tuff match och vinst över ovan nämnda andraseede Moodie/Norman med 7-6 (7-5), 7-6 (7-4). Finalmotståndare är inte klart.
Turneringen för både Bryunström & Co och Lindstedt & Co heter Unicef Open i s-Hertogenbosch i Holland.


Unicef Open och Aegon inför Wimbledon

Om en vecka inleds årets tredje Grand Slam, Wimbledon i London. Som uppladdning spelar Johan Brumström/Jean-Julien Rojer (möter andraseedade Moodie/Norman i första matchen) och fjärdeseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau (Chardy/Stakhovsky) i Unicef Open i s-Hertogenbosch i Holland.

Simon Aspelin/Paul Hanley värmer upp med Aegon International i brittiska Eastbourne. De är fjärdeseedade och möter Hutchins/Kerr i sin första match. Här är också Andreas Siljeström tillsammans med tysken Emmrich med.

Förlust i semi för Brunström/Rojer

Det blev förlust för Johan Brunström/Jean-Julien Rojer i semifinalen i Gerry Weber Open i tyska Halle mot Damm/Polasek med 2-6, 6-3, 9-11 (mtb).

Nu väntar Unicef Open i Holland för Johan & Co.

Lidköping nästa i september

I kvalmatchen mellan Sverige och Italien den 17-19 september står Lidköping och Sparbanken Lidköping Arena som värd. Arenan som stod klar i vintras har plats för 1250 sittande.

Det blir första gången som Lidköping arrangerar en DC-match. Senast Västergötland var arrangör var 1999 då Trollhättan var värd när Slovakien var motståndet (förlust med 2-3).

Det blir med andra ord hemmaplan för den svenska världssexan Robin Söderling som representerar Lidköpings Tennisklubb.

Den Svenska DC-bloggen gratulerar Svenska Tennisförbundet som äntligen insett att det är på tiden att ge de något mindre svenska städerna en DC-match i kval och de första omgångarna. Minns 1997 då båda Norrköping, Växjö och Luleå fick ta hand om matcher innan finalen spelades i Göteborg och Scandinavium. Känns skönt att de s.k. DC-kommunerna verkar vara ett minne blott.

Det som återstår innan denna match i Lidköping kan bli verklighet är att Internationella Tennisförbundet godkänner denna arena med område omkring. Detta kommer, förhoppningsvis, göras inom kort.


Semifinal för Brunström & Rojer

Nu har grässäongen inletts. I London är det AEGON Championships. Robert Lindstedt tillsammans med rumänen Horia Tecua gick till kvartsfinal utan att spela en enda match. De sjätteseedade paret stod över första omgången och vann på w.o. sedan Nadal/Lopez kastade in handduken. När paret väl fick spela så blev det förlust mot Beck/Skoch 6-3, 7-6 (7-3).
Än sämre gick det för Simon Aspelin/Paul Hanley blev det förlust i andra omgången, första matchen, för det tredjessedade paret mot Golubev/Istomin med 7-6 (7-4), 6-1. Förlust i första omgången på Roland Garros och nu förlust igen. Det ser inte bra ut just nu för Simon & Co.

Bäst för svenskarna går det för Johan Brunström i par med Jean-Julien Rojer. Det tredjesedade paret spelar i Gerry Weber Open i tyska Halle. De vann i sin första match över Becker/Petzschner 6-7 (4-7), 7-6 (7-5), 10-5 (mtb). I kvartsfinalen blev det vinst över Chiudinelli/Troicki 6-2, 4-6, 10-8 (mtb).
Nu väntar Damm/Polasek i semifinal.

Som bekant står Robin Söderling över den planerade premiären i Halle, Tyskland och vilar sig i form inför Wimbledon som inleds måndag 21 juni.


Nadals vann efter tennis i världsklass

För andra året i rad är Robin Söderling den gode tvåan i Grand Slam på Roland Garros. Han föll mot gruskungen Rafael Nadal med 4-6, 2-6, 4-6 på 2 timmar och 20 minuter. Han gör sin bästa match på hela turneringen. Detta samtidigt som Söderling inte kom upp i bästa standard. För många egna misstag och en förstaserve som inte kunde kännas igen från tidigare i turneringen. 

Nadal får med andra ord sin revansch från fjolårets förlust i åttondelsfinalen. Han förlorar inte ett enda set på hela turneringen. I år har han vunnit alla sina matcher på grus - Monte-Carlo, Rom, Madrid och så då på Roland Garros. Imponerande är ordet.

Nadal har en otroligt bra slagrepertoar och en fantastisk längd på bollarna. Söderling slår inte riktigt igenom sina slag i början av första set - är det vinden eller nervositet? I mitten av setet börjar Robin ta för sig mer och slår hårdare igen. Ett break ner gör dock att setet är borta.
Det andra setet var bland det bästa som Nadal gjort på länge, troligtvis på hela turneringen. Allt han gör går hans väg. Söderling får inte in sina förstaservar.
I det tredje tappar Robin serven omgående. Han har chans att bryta tillbaka men tar den inte.

För att vinna mot Nadal måste man ta vara på de chanser som dyker upp. Robin hade åtta brekbollar och vann inte en enda. Till det en förstaserve som sitter. Det räcker inte med 56%.
Till det allt för många egna misstag, över 40 stycken.

En kort resumé över vad som hände på Court Philippe Chatrier:
Söderling släpper en volley vid nät som letar sig in och matchens första bryt är ett faktum, 2-3.
I gamet innan hade Robin en breakboll där svensken lägger en förhållandevis enkel forehand ut.
Det var det lilla som avgjorde första set.
Nadal skaffar sig ännu en breakboll när Robin tappar 40-0. Han räddar den och en till. Söderling håller till 3-4. Två mycket bra returer ger Robin 30 lika i nästa game. Robin tar mer kommandot tidigt i bollduellerna. Nadal gör ett grovt dubbelfel och breakboll till svensken. Söderling slår väldigt hårt på poängen men tyvärr ut i duellen. Ny breakchans när han möter returen snabbt. En stillastående Robin lägger nästa serve ut. I nät av Robin på ett bra tillfälle ger gameboll. Nadal håller undan efter ännu en duell till 3-5.
Robin hamnar åter igen i svårigheter och kommer under med 0-40 och tre spanska setbollar. Robin servar nu mycket bättre och räddar alla tre. Han vågar och ger allt. Felträff av Nadal ger 4-5.
Chans för Nadal att vinna första set. Han har 30-0. En lång duell då Nadal får springa från sida till sida kommer Robin upp till 30 lika. Retur ut av svensken och ny setboll (nummer fyra). Upplagt läge men Söderling lägger den mycket bred och första set borta.

I andra set så håller Robin sin serve. Slår oerhört på bollen i Nadals nästa servegame och går fram till 15-40 och två breakbollar för Robin. Ett ess på den första och tvekan mitt i plan på den andra gör att även de två är borta. Han slår, om möjligt, än hårdare och skaffar sig ännu en. Otroliga räddningar av Nadal och spanjor som avgör med en stoppvolley vid nät. Robin gräver fram en till. Retur på andraserve som svensken lägger ut och Nadal håller gamet till 1-1. Robin håller blankt till 2-1.
I Robins nästa servegame så genom att läsa Robin går Nadal rätt två gånger om och 0-40/tre breakbollar. Vilka poäng av spanjoren - världsklass. Söderling lägger nästa poäng bred, 1-3.
Nadal fortättter att spela på toppen av sin förmåga. Söderling försöker hålla emot.
I nästa svenska servegame får Nadal en ny breakboll efter ett dubbelfel av Robin. Han räddar den genom att slicka sidlinjen. Nästa boll stannar efter nätrullare på svenska sida. Breakboll igen och i nät av Tibrosonen till 2-5. Via en svensk poäng i nät går Nadal fram till tre setbollar. En något för lång spansk poäng och första räddad. Söderling lägger nästa bred och 2-0 i set.
Allt går Nadals väg, han gör sitt bästa set på länge. Mot den en svensk som kämpar på. Robins förstaservar sitter inte som tidigare i turneringen, knappt över 50%.

Tredje börjar illa. Ny breakboll som Söderling lägger knappt bred, 0-1. Robin ger sig inte, han vaskar fram en breakboll. På den vinklar Nadal serven. Spanjoren avslutar gamet med ett ess, 0-2.
Söderling får in fler förstaservar och håller fram till 1-2. Robin räddar ytterligare en breakboll vid 2-4.
Spelarna följs sedan åt fram til 4-5 och spanska möjlighet att serva hem Grand Slamtiteln. Tre poäng i nät och en snedträff gör att matchen är borta. Rafael Nadal är mästare igen.

För Robin innebär finalen att han behåller alla sina poäng från ifjor. Han kommer att vara rankad på plats nummer 6 när ny ranking presenteras imorgon. Bästa någonsin för Söderling. Ny världsetta blir Rafael Nadal.

Det var meningen att Robin skulle vidare till grästurneringen i Gerry Weber Open i Halle, men han avstår den för att vila. Detta innebär att Robin inte kommer att ha spelat en enda gräsmatch när Wimbledon inleds om två veckor.

Den Svenska DC-bloggen ställer sig upp och säger ett stort grattis till Robin Söderling för en väl genomförd turnering. Han kan vara stolt som tog sig till sin andra raka final.

Nu börjar det...

Det är final på Roland Garros, inofficiella VM på grus, i Paris. På ena sidan nätet ser vi favorittippade världstvåan Rafael Nadal, som vid vinst åter blir nummer ett. På den andra sidan ser vi det svenska hoppet, världssjuan, Robin Söderling från självaste Tibro.

De har mötts fem gånger med ett övertag på 3-2 till spanjoren. Dock har Robin vunnit deras två senaste möten. Först för ett år sedan i åttondelsfinalen på Roland Garros då Söderling vann med 3-1. Till det även i World Tour Final i London i november i två raka set. På grus är det 2-1 till Nadal (Rom 2009 och på Roland Garros 2006).

Nu är det dags - får vi Sveriges fjärde vinnare på gruset i Paris? Sedan tidigare har Sven Davidsson, Björn Borg och Mats Wilander vunnit på denna klassiska mark.

Robin är i final efter fem stentuffa set - oj, vilken uppvisning

Vår egna svenska världsstjärna Robin Söderling är i ännu en Grand Slamfinal och detta på Roland Garros. Han vann en stentuff femsetare över tjecken Tomas Berdych med 6-3, 3-6, 5-7, 6-3, 6-3 på dryga 3,5 timma. 

Robin Söderling gjorde ett mycket stabilt första set och vinner det med 6-3 efter dryga halvtimma. Andra set är det precis tvärtom och tjecken Tomas Berdych tar det med samma siffror. 
Robin tappade till 1-2 i tredje, men han vänder till 4-3 och hade två breakbollar till 5-3. Berdych får en breakboll vid 5 lika och tar den, 5-6. Fyra ess i nästa game gör att Robin tappar tredje set, 5-7.
I det sjätte gamet i fjärde set så kommer chansen. Den första breakbollen räddar tjecken, men den andra är i nät. Vid 5-3 till Robin kan han serva hem fjärde. Han räddar en breakboll och gör det.

Ett avgörande set får avgöra... Robin startar med att bryta Berdych serve blankt. Tjecken ger sig inte, bryter på sin enda breakboll tillbaka. Söderling har sina chanser, på varje boll, i det femte gamet. Han har 15-30 men Berdych krånglar sig ur greppet och 2-3. I det sjunde gamet så kommer ännu en chans. Robin tar fram 3 breabkollar. Första i nät av Söderling men sedan kommer den och brytet är där, 4-3. Han går från 0-30 till 5-3. Springer sedan in 0-15. Två backhandsreturer senare som Berdych tar. Robin svarar med en in-side-out och 30-30. Berdych lägger nästa i nät och det är svensk matchboll. Berdych lägger den bred och vi har Robin Söderling från Sverige i final för andra året i rad. Vilken match, vilken kille han är Robin!

En mer ingående analys av matchen följer här:
Båda spelarna inleder med mycket stabilt servande med en nyanskillnad än skarpare av tjecken. I det sjätte gamet skaffar sig Robin matchens första breakboll. Berdych räddar den och skaffar sig egen gameboll. Men via två bollar i nät får Robin ny breaboll. På den gör tjecken dubbelfel. I nästa, så viktiga servegame för svensken, hamnar Robin i underläge med 15-30. Serve-volley på nästkommande boll, att driva tjecken från hörn till hörn på nästa och en halvvolley gör att Söderling går fram till 5-2. Berdych håller sin serve, Robin har nu chans att serva hem det så viktiga första setet. Han går lekande lätt fram till 40-0 och tre setbollar. På poängen fram till setbollarna så från en position cirka två meter från baslinjen lägger han en rak backhand långt ner i Berdych forehandhörn, helt otagbart. Söderlings fötter är inte igång riktigt efter serven och första setbollen är borta. Att lägga den i samma hörn som serven gör att andra setbollen är hemma och 6-3.
Söderling spelar grymt lugnt och säkert i första set. Han är dominanten på banan.

Andra set inleds med att Robin är och naffsar i Berdych två första servagame utan att komma åt. I setets fjärde game gör Söderling ett par enkla misstag och ett dubbefel gör att tjecken har sin första brekboll. En andraserve på linjen och efterföljande ut av Robin gör att Berdych får det så viktiga breaket.
Även i nästa servegame för Robin så hamnar han i svårigheter. Han räddar två breakbollar genom att plocka fram starka servar och 2-4. Spelarna håller var sitt servegame och tjecken är i samma läge som Söderling i första set - han kan serva hem setet. Han går fram till två setbollar, avslutar med ett ess. Andra set till Berdych, 3-6. Tid 39 minuter.

Robin signalerer till coachen Norman att han har svårt att se bollen. Kan det vara den starka solen, alla vita klädesplagg på läktaren eller har han ont i huvudet?

Söderling inleder tredje set starkt. Han är på tårna, vinner sitt första game blankt och går fram till 0-30 i Berdych första. Tjecken kommer igen och tar hem gamet.
I nästa servagame hamnar han i underläge med 0-40. Han räddar de tre breakbollarna och en till, men gör sedan gamets tredje dubbelfel. Tidigt break i setet igen. Robin har problem med uppkastet på den sidan av arenan. Det är solen som stör.
Robin jobbar fram en breakboll i nästa serve men tar då fram storserven och 1-3. Ny breakboll för Robin i nästa servegame. På den en andraserve på mittlinjen och sedan volley, räddad. Två bollar på baslinjen och brytet är där, 3 lika. Spelarna har nu vunnit 77 poäng var.
Robin går från 1-3 till 4-3. Han ser mycket piggare ut och klagar inte längre på solen. Till det senaste servegamet ändrade han lite på sitt uppkast.
Robin drar ner på tempot och går fram till 15-40. Ett ess och en stoppboll senare är de borta. Till det ett ess och en stabil serve, 4 lika. Båda spelarna håller sina servar blankt till 5 lika. Berdych skaffar sig en breakboll i nästa svenska servegame och Robin lägger den ut, 5-6. Tjecken kan åter igen serva hem ett set. Robin har 30 lika men fyra ess av Berdych och tredje set är borta. Setet tog 54 minuter.

Söderling visar även i början av fjärde set ett mycket bra kroppsspåk och försöker peppa sig själv. Berdych ser dock väldans trygg och säker ut. Robin spelar inte på något sett dåligt, det är Berdych som är så urstark.
I sitt första servegame hamnar Robin i problem och breakboll emot, 30-40. Ess på linjen och stabil serve ger gameboll. En nätrullare ut gör det lika igen. Ett ess och serve-volley ger viktiga 1-0.
Berdych spelar en så varierande och stabil tennis. Han har sådan längd och spelar extremt lågt. Har inte heller några svackor alls. En mycket bra grustennis med andra ord.
I det fjärde gamet har Robin 30 lika och häng på tjecken. Han får då till en nätrullare på rätt sida och gamet rinner ifrån honom. Robin håller sedan blankt till 3-2.
Söderling krigar på. Han skaffar sig en breakboll i det sjätte gamet vid 30-40. Berdych räddar den men Robin skaffar sig en ny. Den lägger tjecken i nät, brytet är ett faktum och 4-2.
Av bara farten servar han till 5-2. Robin har sedan 30 lika, med andra ord två bollar från ett avgörande set. Berdych tar gamet, 5-3. Nu kan Söderling serva hem fjärde set... Robin blir något försiktig och hamnar i svårigheter, 30-40 och en breakboll emot. På den gör han ett ess. Följer upp nästa med att vinna en duell och setboll till Sverige och Tibrosonen. Tveksamt domslut och två nya servar för Robin. Han lägger då nästa boll på yttersidan av baslinjen och setet till Söderling.

Söderling startar med att spela aggressivt och bryter Berdych första servegame blankt. Tjecken svarar med att få en breakboll som Söderling lägger enkelt ut, 1 lika. Söderling kommer från 40-15 till lika men Berdych får greppet, 1-2. Nästa servegame servar Söderling hem blankt.
Det är ett otroligt ställningskrig i hettan på Center courten. Man ser inga tecken på utmattning från någon av spelarna.
Robin får ett litet grepp. Missar första poängen, men tar två snabba och 15-30. Berdych kommer igen och tar tre raka poäng, 2-3. Söderling spelar stabilt och håller sin serve, 3 lika.
Då kommer chansen. Robin får fram 3 breakbollar. Tjecken räddar första, men lägger den andra i nät och brytet är där, 4-3.
Två enkla bollar ut sedan av Söderling och 0-30. Han gör då fyra sköna poäng och 5-3. Robin springer in en fantastisk passering till 0-15. Tjecken ger sig inte, går fram till 30-15 efter två enkla backhands ut av Robin. En in-side-out och i nät av Berdych ger svensken den första matchboll. Tjecken lägger den bred och Söderling är i sin andra raka final på Roland Garros.
Berdych gör knappt ett enda misstag på hela matchen men forlorar ändå. Det säger det mesta av Söderlings storhet.

Den Svenska DC-bloggen säger ett stort grattis till Robin Söderling och hans team. Teamets ledare Magnus Norman har gjort mycket med Robin, nu återstår det att se om han kan ta honom till seger på söndag.

På söndag är det final klockan 15.00. Frågan är om det blir favorittippade Rafael Nadal eller överraskningen Jurgen Melzer från Österrike?

Vi återkommer.

Han gjorde det - Robin i semifinal

Roland Garros är Robin Söderlings favoritturnering. Inte så konstigt att han tycker det. I fjor vann han över Rafael Nadal, som för första gången föll på det röda gruset i Paris och sedan avancerade han till final. Idag så gjorde Robin ännu en makalös insats. Han går ut på Court Phillip Chatrier och kör över världsettan schweizaren Roger Federer. Segersiffrorna skrevs till 3-6, 6-3, 7-5, 6-4 efter 3,5 timma och två regnavbrott.
Det vara inte bara det att Söderling vann, han spelade ut Roger Federer.

Vi får inledningsvis se en spänd Söderling med en matchbild som påminde om de flesta tidigare möten herrarna emellan. Federer släpper bara till två poäng och gör enkom tre enkla misstag under hela första setet. Han är den som styr på planen. Söderling räddar två breakbollar i sitt första servegame. I det åttonde gamet så kan inte svensken stå emot mer. Han räddar första breakbollen med ett ess, men lägger den andra ut via en volley framme på nät. Världsettan servar sedan hem setet blankt.
Andra set börjar likadant. Robin hamnar i sitt första servegame i svårigheter, 30-40 och en breakboll till Federer. Genom stabilt servande vänder han på gamet. Av bara farten och genom en magnifik retur skaffar sig svensken sin första breakboll. Efter att Federer lägger ut den så är brytet framme. Spelet börja stämma mer och mer. Vi ser att någonting händer med svensken. Han rör på sig bättre och bättre. Grundslagen sitter mer och mer. Han kan knappt missa. Nu är det Robin som ligger nära att bryta Federer om och om igen. Vid 5-3 kan Söderling serva hem andra setet. Han spelar sig fram till 40-15 och två setbollar. Då gör han ett dubbelfel. På den andra setbollen lägger Robin i nät. Han skaffar sig en ny setboll genom ett serveess. Schweizaren lägger den i nät och det är utjämnat 1-1 i set.
I tredje set så spelar båda spelarna på topp och följs åt fram till 4-5 och svenska serve. Robin ser åter spänd ut och släpper upp Federer till 0-30. Han kommer igen till 30-40. Robin lägger nästa på lång och det är setboll för Federer. På den får vi uppleva matchens poäng. Federer räddar en smash halvvägs upp på läktaren, men Robin räddar den med en hög backhand bakom sin egen rygg. Två stabila servar senare är det utjämnat, 5 lika. 
Vid 30-15 i nästa servegame bryts matchen pga det regn som varit blir än mer ihärdigt. 
Knappt en och en halv timma senare är det åter spel. Robin är fortfarande den som dominerar. Genom ett dubbelfel vid 40 lika och en forehand av svensken bryter han omgående. 
Robin vinner sedan sitt egna servegame genom att domaren har fått ändra på ett beslut från linjedomaren och stabilt spel av svensken. Robin har 2-1 i set. 
Federer bryter svenskens serve omgående i fjärde set. Men denna dag kan ingenting stoppa svensken. Han byter tillbaka och spelarna följs åt till 3 lika. Då tilltar regnet igen och matchen bryts åter igen. Detta avbrott blir dock bara fem minuter långt. Tillbaka på banan skaffar sig Söderling tre breakbollar omgående men kommer inte åt. Han håller sin serve till 4 lika. Robin ångar vidare. Han går fram till 15-40 och två breakbollar. På den första gör Federer et ess. Den andra lägger han en forehand ut.
Robin Söderling, som har 0-12 i inbördes möte mot världsettan, kan nu serva hem matchen. Han går fram via en forehand till 40-15 och två matchbollar. Federer lägger bollen lång och den stora segern är ett faktum. Det som alla, utom kanske Robin själv, var omöjligt har blivit verklighet. Robin Söderling gör det igen, han gör det som ingen trodde. Och som han gjorde det. Det var inget snack om saken.

För första gången sedan 2004 så är inte Federer med när det vaskas semifinal i en Grand Slam. 23 raka var det, nu är det ett minne blott. 

I inbördes möten har Söderling nu sköna 1-12.

Semifinal väntar på fredag, troligtvis klockan 13. Där får vi se Tomas Berdych från Tjeckien. Söderling har mött honom sju gånger och har fyra segrar. Dock så vann Berdych i två raka set i Masters i Miami tidigare i år. Robin fick bara fyra game i den matchen. Tjecken har också segern i deras enda möte på grus, Monaco 2007.
Deras första möte vann Berdych, sedan vann Robin två, sedan en vinst till tjecken igen innan Söderling vann två igen. Vi får hoppas att mönstret håller i sig på fredag.

Den Svenska DC-bloggen gratulerar Robin och Magnus till denna seger och ser redan fram emot fortsättningen på Roland Garros.

RSS 2.0