Nadals vann efter tennis i världsklass

För andra året i rad är Robin Söderling den gode tvåan i Grand Slam på Roland Garros. Han föll mot gruskungen Rafael Nadal med 4-6, 2-6, 4-6 på 2 timmar och 20 minuter. Han gör sin bästa match på hela turneringen. Detta samtidigt som Söderling inte kom upp i bästa standard. För många egna misstag och en förstaserve som inte kunde kännas igen från tidigare i turneringen. 

Nadal får med andra ord sin revansch från fjolårets förlust i åttondelsfinalen. Han förlorar inte ett enda set på hela turneringen. I år har han vunnit alla sina matcher på grus - Monte-Carlo, Rom, Madrid och så då på Roland Garros. Imponerande är ordet.

Nadal har en otroligt bra slagrepertoar och en fantastisk längd på bollarna. Söderling slår inte riktigt igenom sina slag i början av första set - är det vinden eller nervositet? I mitten av setet börjar Robin ta för sig mer och slår hårdare igen. Ett break ner gör dock att setet är borta.
Det andra setet var bland det bästa som Nadal gjort på länge, troligtvis på hela turneringen. Allt han gör går hans väg. Söderling får inte in sina förstaservar.
I det tredje tappar Robin serven omgående. Han har chans att bryta tillbaka men tar den inte.

För att vinna mot Nadal måste man ta vara på de chanser som dyker upp. Robin hade åtta brekbollar och vann inte en enda. Till det en förstaserve som sitter. Det räcker inte med 56%.
Till det allt för många egna misstag, över 40 stycken.

En kort resumé över vad som hände på Court Philippe Chatrier:
Söderling släpper en volley vid nät som letar sig in och matchens första bryt är ett faktum, 2-3.
I gamet innan hade Robin en breakboll där svensken lägger en förhållandevis enkel forehand ut.
Det var det lilla som avgjorde första set.
Nadal skaffar sig ännu en breakboll när Robin tappar 40-0. Han räddar den och en till. Söderling håller till 3-4. Två mycket bra returer ger Robin 30 lika i nästa game. Robin tar mer kommandot tidigt i bollduellerna. Nadal gör ett grovt dubbelfel och breakboll till svensken. Söderling slår väldigt hårt på poängen men tyvärr ut i duellen. Ny breakchans när han möter returen snabbt. En stillastående Robin lägger nästa serve ut. I nät av Robin på ett bra tillfälle ger gameboll. Nadal håller undan efter ännu en duell till 3-5.
Robin hamnar åter igen i svårigheter och kommer under med 0-40 och tre spanska setbollar. Robin servar nu mycket bättre och räddar alla tre. Han vågar och ger allt. Felträff av Nadal ger 4-5.
Chans för Nadal att vinna första set. Han har 30-0. En lång duell då Nadal får springa från sida till sida kommer Robin upp till 30 lika. Retur ut av svensken och ny setboll (nummer fyra). Upplagt läge men Söderling lägger den mycket bred och första set borta.

I andra set så håller Robin sin serve. Slår oerhört på bollen i Nadals nästa servegame och går fram till 15-40 och två breakbollar för Robin. Ett ess på den första och tvekan mitt i plan på den andra gör att även de två är borta. Han slår, om möjligt, än hårdare och skaffar sig ännu en. Otroliga räddningar av Nadal och spanjor som avgör med en stoppvolley vid nät. Robin gräver fram en till. Retur på andraserve som svensken lägger ut och Nadal håller gamet till 1-1. Robin håller blankt till 2-1.
I Robins nästa servegame så genom att läsa Robin går Nadal rätt två gånger om och 0-40/tre breakbollar. Vilka poäng av spanjoren - världsklass. Söderling lägger nästa poäng bred, 1-3.
Nadal fortättter att spela på toppen av sin förmåga. Söderling försöker hålla emot.
I nästa svenska servegame får Nadal en ny breakboll efter ett dubbelfel av Robin. Han räddar den genom att slicka sidlinjen. Nästa boll stannar efter nätrullare på svenska sida. Breakboll igen och i nät av Tibrosonen till 2-5. Via en svensk poäng i nät går Nadal fram till tre setbollar. En något för lång spansk poäng och första räddad. Söderling lägger nästa bred och 2-0 i set.
Allt går Nadals väg, han gör sitt bästa set på länge. Mot den en svensk som kämpar på. Robins förstaservar sitter inte som tidigare i turneringen, knappt över 50%.

Tredje börjar illa. Ny breakboll som Söderling lägger knappt bred, 0-1. Robin ger sig inte, han vaskar fram en breakboll. På den vinklar Nadal serven. Spanjoren avslutar gamet med ett ess, 0-2.
Söderling får in fler förstaservar och håller fram till 1-2. Robin räddar ytterligare en breakboll vid 2-4.
Spelarna följs sedan åt fram til 4-5 och spanska möjlighet att serva hem Grand Slamtiteln. Tre poäng i nät och en snedträff gör att matchen är borta. Rafael Nadal är mästare igen.

För Robin innebär finalen att han behåller alla sina poäng från ifjor. Han kommer att vara rankad på plats nummer 6 när ny ranking presenteras imorgon. Bästa någonsin för Söderling. Ny världsetta blir Rafael Nadal.

Det var meningen att Robin skulle vidare till grästurneringen i Gerry Weber Open i Halle, men han avstår den för att vila. Detta innebär att Robin inte kommer att ha spelat en enda gräsmatch när Wimbledon inleds om två veckor.

Den Svenska DC-bloggen ställer sig upp och säger ett stort grattis till Robin Söderling för en väl genomförd turnering. Han kan vara stolt som tog sig till sin andra raka final.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0