World team cup för Sverige

World Team Cup i Düsseldorf, 15-21 maj, kommer att bli av som planerat och Sverige är med. Det anmälda laget är Robin Söderling, Simon Aspelin, Robert Lindstedt och Christian Lindell.

Förlust för Robban & Co.

Robban Lindstedt och Horia Tecau föll i kvarten i Mastersturneringen i Miami mot andraseedade Max Mirnyi och Daniel Nestor med 5-7, 0-6 på dryga timmen.

Lindstedt i kvarten

Robban Lindstedt i par med Horia Tecau, åttondeseddade, är i kvartsfinal i Miami. Detta efter seger över amerikanarna Isner/Querrey med 4-6, 4-6 på dryga timmen.

Nu väntar andraseedade Max Mirnyi och Daniel Nestor.

Utan chans för Söderling - nu väntar gruset

Robin Söderling är utslagen ur Mastersturneringen i Miami. Detta efter en svidande förlust mot argentinaren Juan Martin Del Potro med 4-6, 2-6 på dryga timman.

Med en backhand som inte fungerade, med en serve utan självförtroende och, framför allt, utan glöd var Söderling utan chans mot den forne storspelaren från argentina som har spelat en knippa imponerande turneringar i USA den senaste tiden. Del Potro spelade, på gränsen, till felfritt. Han släppte bara till nio poäng i egen serve på hela matchen. Han fick fram 11 breakbollar i svensk serve och tog till vara på tre. Till detta gjorde Robin 30 oprovocerade misstag.

Detta var Robins femte möte med Del Potro. Robin vann deras första, sedan har Del Potro tagit över taktpinnen.  

I fjol gick Robin till semifinal både i Indian Wells. I år så blev det en tredje omgång förra veckan och denna veckan blev det samma resultat. Trots Andy Murray, inte spelar särskilt bra just nu, kommer han att ta över fjärdeplatsen av Robin när rankingen presenteras om dryga veckan. Detta för att Murray inte hade några poäng att försvara från samma turnering förra året.

Efter att Robin inledde året med tre titlar har han nu spelat tre matcher och förlorat två av dem.

För Söderlings del innebär detta nu att det blir ett byte av underlag. Grus väntar med start i Barcelona den 18 april.

Skön vändning i Miami

Robin Söderling gick in i andra omgången av Mastersturneringen Sony Ericsson Open i Miami. Söderling vann över kroaten Ivan Dodig med 3-6, 6-2, 6-4 på knappa två timmar. 
Den 57 rankade kroaten gjorde en utmärkt match samtidigt som Söderling inte riktigt kom igång. 

I första set tappade Robin redan sin första serve. Han kommer och bryter tillbaka. Bara för att gå ner i spelet igen och bli bruten två gånger om och tappar första set, 3-6. Av de tre breakbollar Robin hade emot sig klarade han av att rädda någon. Av de fyra han hade själv tog han tillvara bara en. Till det satt förstaserven bara 38%.

I andra kommer svensken mycket bättre igång. Endast sex tappade poäng i egen serve och två break upp ger setet till Robin.

Avgörande set börjar mycket illa. Robin blir omgående bruten och har sedan två breakbollar emot sig till att Dodig kan gå upp till 0-4. Då visar Söderling vem som är världsfyra av de två. Två hållna servegame åt var sitt håll ger 1-4. Då kommer den stora vändningen. Fem raka game med ett avgörande på den andra matchbollen ger Robin en plats i den tredje rundan.

Där väntar argentinaren Juan Martin Del Potro, just nu rankade på plats 51.
Som bäst var han upp på just Robins ranking, nummer fyra, i januari av 2010. Efter skador och andra problem är argentinaren verkligen nu påväg tillbaka. Han har radat upp fina resultat under våren med vinst i Delray Beach (250-turnering) och till det semifinal i både San Jose (250), Mempis (500) och förra veckan i Indian Wells (Masters). Han trivs just nu i USA...
Robin har mött honom fyra gånger. Första gången, i kvarten i Davis Cup i Svenska Mässan i Göteborg, vann Robin i tre raka. Efter det har det varit tre förluster och alla under 2009. 0-2 i Auckland på Nya Zeeland, w/o (armbågen) i Washington och avgörande i tiebreak i semifinal i ATP-slutspelet i London.


I dubbel i samma turneringe vann åttondeseedade Robban Lindstedt/Horia Tecau svenskmötet över Simon Aspelin/Julian Knowle med två gånger 2-6. Nu väntar amerikanarna Isner/Querrey.

Dodig i Miami

Robin Söderling säger sig vara redo för spel igen. Det är nu dags för den andra Mastersturneringen Sony Ericsson Open i Miami. Söderling går in i andra rundan mot kroaten Ivan Dodig. Den till Robin jämngamla kroaten är rankad 57. Han vann sin första turnering i Zagreb tidigare i år. De har aldrig mötts.

I dubbelturneringen i samma Masters möts de två svenskar som deltar. Åttondeseedade Robban Lindstedt i par med Horia Tecau möter Simon Aspelin/Julian Knowle.

Halmstad Arena blir Halmstad Arena

Efter Joachim Pim-Pim Johanssons avslut från tennisscenen förra veckan pratade kaptensduo Enqvist-Larsson om en eventuell flytt från inomhusspel i Halmstad Arena, 8-10 juli i kvarten mot Serbien, till någon annan plats och underlag. Nu blir det inte så utan matchen kommer som planerat att spelas på snabba matta i Halmstad.

Biljettsläpp blir onsdagen den 20 april. Den Svenska DC-bloggen återkommer när vi vet mer runt detta.


Pim-Pim slutar igen - snopet för tennis-Sverige

Joachim Pim-Pim Johansson slutar med tennis och det omgående. Detta meddelade han igår på plats i Schweiz för en Futuretävling. Frågan Den Svenska DC-bloggen ställer sig är varför Pim-Pim just nu i denna stund kommer på att motivationen inte finns och att han med omedelbar verkan lägger racket på hyllan.
Han åker med familjen till denna Futuretävling och spelar första matchen. Under denna känner han att han inte vill det längre, tränar sedan dagen efter och tar då beslutet att avsluta sin karriär. Inte någon betänketid här inte, inte någon chans till att ångra sig. Han gör det utan att tänka på vilken sits han sätter det övriga svenska DC-laget i. Den Svenska DC-bloggen lägger ingenting i att han nu väljer att avsluta sitt proffessionella tennispelande utan det är sättet han gör det på som förbryllar.

Undrar också hur kaptensduon Enqvist-Larsson känner sig en dag som denna. Thomas Enqvist sa, så sent som igår att Sverige väljer att spela kvartsfinalen mot Serbien inomhus och på snabb matta för att maximera chanserna till vinst. Tanken där var att Pim-Pim gör sig bäst just inomhus och på hardcourt. Som vi alla vet så kan Söderling spela på vilket underlag som helst.

Det Den Svenska DC-bloggen undrar är vilken respekt Pim-Pim känner för kaptensduon Enqvist-Larsson? Samma dag som det offentligörs vart Sverige möter Serbien meddelar Johansson sitt avsked. Han gör det också via ett sms till kaptenen och en artikel i Svd. Respektlöst är Den Svenska DC-bloggens känsla.

En fråga som dyker upp är om det inte är dags för Svenska Tennisförbundet att byta båda underlag och ev spelplats för kvartsfinalen till sommaren. Sverige bör satsa på att spela denna match på grus och helst då utomhus. Varför inte ett samarrangemang med WTA-turnerien i Båstad. På fredagen, då det skall spelas två semifinaler så kan en av dessa spelas på Court 1 och den andra på Center courten med start klockan 12. Efter det kan DC-matchen start. Det finns som bekant strålkastare i Båstad. Samma fungera på lördagen då damfinalen spelas med start klockan 14. Efter det kan dubbeln spelas. På söndagen kan sedan Center courten användas utan hinder. Vad Söderling tycker om grus vet vi alla. Till det har vi framtidslöftet Christian Lindell som är bäst på grus och spelar lysande på Challangertoruren, med en ranking på 361 just nu.

För Serbien spelade sist, vinstmachen över Indien för ett par veckor sedan med Troicki och Tipsarevic i singel och Bozoljac/Zimonjic i dubbel. Singelspelarna har inte briljerat på grus. Troicki (rankad 18) har en titel och tre final, varav ingen är på grus. Tipsarevic (45) har tre finaler och även här ingen på grus. Dubbelspecialisten Zimonjic har 39 titlar i dubbel, de flesta med kanadensaren Daniel Nestor. Om världstrean Novak Djokovic som i år spelar bättre än någonsin med ett facit på 15-0, kan spela på vilket underlag som helst. Av hans 20 titlar har han 4 på grus. Vi kan konstatra att Sveriges chanser, nu utan Pim-Pim, skulle öka med stor mängd om kvartsfinalen spelas på grus.

Enligt Eurosport skall kaptensduon Enqvist-Larsson ha ett krismöte i kväll och diskutera vad de skall göra med den något olustiga situationen. Det svenska tennisförbundet kan till på tisdag i nästa vecka ändra sig vad gäller spelplats och underlag.


Fotnot. Pim-Pim har dragit med många skador från 2005 och framåt. Han har också vid ett flertal gånger gjort comeback. Så här skrev Den Svenska DC-bloggen den 1 februari 2008:
"Möttes idag av det mycket tråkiga beskedet att Joachim Pim-Pim Johansson slutar sin aktiva karriär inom tennisen, detta endast 25 år ung. Efter tre års problem med axeln är det alltså över. Han genomgick tre operationer utan att bli kvitt värken. Det har konstaterats att han lider av en typ av kastaraxel, det är en form av kronisk inflammation i axeln och att den bakre kapseln troligen ärrat ihop.

Som bäst var Pim-Pim rankad som nummer nio i världen, i februari 2005. Han vann tre ATP-turneringar: Mempis 2004, Adelaide 2005 och Marseille samma år. Sammantaget vann han 66 singelmatcher och förlorade 53 under sin tid på ATP-touren. Han kan också visa upp en dubbeltitel tillsmmans med Björkman. De vann i Båstad 2005.
I Davis Cup gjorde han debut 2003 mot Australien i Malmö. Matchen var redan förlorad, Joachim föll med 1-2 mot Wayne Arthurs. Året efter spelade han sin enda dubbelmatch tillsammans Jonas Björkman. Även denna gång mot Australien, på bortaplan, och de vann i avgörande set över Arthurs/Woodbridge. Sverige vann också matchen. 2005 så spelade han sina båda singlar i förlustmatchen mot Frankrike i Strasbourg. Han förlorade mot Mathieu i raka set och vann över Grosjean med 3-1. Pim-Pims sista framträdande inom Davis Cup var mot USA i Scandinavium i september. Han föll mot Andy Roddick i tre raka set. Det var en mycket jämn batalj där de första två seten avgjordes i tiebreak. Som bekant så förlorade Sverige denna semifinal.
Slutfacit för Joachims del blev alltså 3 förluster och en vinst i singel och obesegrad i dubbeln (1-0).

Vad "Pim-Pim" skall ägna sig åt nu är oklart. Mikael Striple vid Svenska Tennisförbundet för en dialog med "Pim-Pim" om hur han skall kunna vara delaktig inom Svensk tennis framöver.

Den Svenska DC-bloggen vill tacka för alla de roliga och spännande stunder som Pim-Pim gett oss och önskar honom lycka till i framtiden."

Och det blev Halmstad

Den 8-10 juli kommer Sverige att spela sin kvartsfinal i Davis Cup på ett snabbt underlag inomhus i Halmstad Arena med plats för cirka 4500 sittande. Vilken tennisfest det blir i Halmstad/Båstad under dryga veckorna två.
Halmstad har aldrig tidigare arrangerat en match i Davis Cup. Det är bara att hoppas att dom tar hjälp av Borås för tips och idéer för en lyckad DC-helg.

Det pratas om fyra städer

Inför kvartsfinalen i Davis Cup 8-10 juli mot Serbien kan Den Svenska DC-bloggen meddela att det pratas om fyra städer som tänkbar arrangör. Det är utomhusspel i Ystad, inne eller ute i Halmstad, inomhus i Kristianstad eller i Karlskrona.

Inom den närmsta framtiden bör vi få svaret.


Krånglande vänsterfot - Robins tunga förlust

Robin Söderling är utslagen ur Mastersturneringen i Indian Wells. Han föll mot tysken Philipp Kohlschreiber på dryga 1,5 timma med siffrorna 6-7 (8-10), 4-6. 

Robin inledde precis som så många gånger i år, med andra ord stabilt och med ett stort självförtroende. Han går via ett stort tålamod fram till ett bryt upp och 3-0. Tysken kommer igen och är på gränsen att dubbelbryta svensken. Robin reder ut det och passar av bara farten på att bryta tysken igen när han lägger en backhand bred, 5-3. Robin har då chansen att serva hem första set. Men precis som i svenskens andra, tredje och fjärde servegame får han problem. Ett svenskt dubbelfel ger två tyska breakbollar. Robin räddar den första men är allt för orörlig på den andra och lägger bollen djupt i nät, 5-4. Även i nästa svenska servegame blir det problem. Robin tappar från 40-15 till breakboll. Robin reder ut det och setet går sedan till tiebreak, för sjätte gången under Söderling-Kohlschreibers fyra föregående matcher, med resultet 4-1 i tysk favör).
Robin börjar, precis som i matchens första game, lysande. Han dubbelminibryter tysken och har 3-0 och två egna servar. Han tappar en av dem . Söderling håller serven fram till 6-3 och tre setbollar. Tysken räddar två av dem i egen serve. Robin kan sedan serva hem setet på den tredje setbollen. En orörlig Robin på förstaserven gör att han enkelt blir passerad, 6-6. Det ser konstigt ut. En inte allt för hård förstaserve som ställer Robin. Söderling lägger undan en läcker boll vid nät och fjärde setbollen är där. Tysken servar och räddar den. Dock tappar tysken sedan sin nästa serve när Kohlschreiber lägger en backhandkross bred. Femte setbollen och egen serve. Då händer det som hände på den tredje setbollen, en rak forehandretur ställer Robin igen, 8-8. En enkel svensk poäng ger tysken sin första setboll och dessutom egen serve. En bred svensk retur ger första set till Kohlschreiber.
Robin hade 3-0 både i set och tiebreak. Till det 5-3 och egen serve. Då har vi inte heller nämnt att han sedan hade 5(!) setbollar i tiebreaket. Vi är nog många som ställer oss frågan - vad var det som hände. Kanske får vi svaret när Robin efter tiebreaket tar in läkerhjälp. Det är vänstra foten som får behandling.
Där har vi kanske svaret på Robins konstiga reaktioner efter egen serve och hans något egendomliga spel på vissa poäng.

I andra set så fortsätter Robin att vara tveksam. Tysken servar stabilt och tappar bara två poäng i sina fyra första servegame. Vid 4 lika så går Robin upp till 0-30 men tysken vänder även på den lilla möjligheten. 
Tre allt för enkla breda forehand resulterar i det som så många gånger händer i sådana här matcher. Tysken får fram 30-40 vilket innebär en matchboll i nästa servegame för Robin. Ännu en allt för enkel forehand som blir bred gör att tysken kan säkra vinsten. Detta var Kohlschreibers fjärde vinst över Söderling på fem försök.

Det känns som att Robin inte kunde, inte ville vinna. Det såg märkligt ut. Kanske var det den vänstra foten som spökade.

Hur som så har Söderling inlett året lysande. På 21 matcher har han 19-2. Nu väntar vila inför nästa Masters. Det är Miami som gäller och start den 23 mars.

Robin fortsätter sitt tyska mästerskap

Robin Söderling är klar för den tredje omgången i Indian Wells i Kalifornien. Detta efter vinst över tysken Michael Berrer med 6-3, 7-6 (7-4) på dryga 1,5 timma. Noterbart är att segersiffrorna är samma som herrarnas första och enda möte för två månader sedan i Brisbane.
Robin visade återigen hur viktigt det är att ta tillvara på de chanser, läs breakbollar, som man får. I första set räddar han tre av tre och tar tillvara en av tre chanser själv. Andra set blev än mer svängigt. Robin går upp med dubbelbreak men Berrer kommer tillbaka och setet går till tiebreak. Där visar Robin klass, vänder på tiebreaket och kan sedan serva hem matchen.

I tredje rundan, runt klockan 21 i kväll, möter nu Robin en annan tysk i form av Philipp Kohlschreiber. Robin har mött honom fyra gånger och bara vunnit en. Den vinsten kom dock i deras senaste möte i åttondelen i Rotterdam på Robins väg till titeln i Holland. Det var en tuff drabbning över 2,5 timme där Robin kunde ta hem det till slut. Robin vände dels ett underläge med 1-3 i avgörande set och räddade en matchboll i tiebreaket.

I dubbelturneringen i samma turnering går det inget vidare för de svenska paren. 
Simon Aspelin/Julian Knowle föl med 5-7, 4-6 mot tredjeseedadade Bhupathi/Paes från Indien, redan i första omgången. Inte mycket bättre gick det för åttondeseedade Robert Lindstedt tillsammans med Horia Tecua. De föll mot Mertinak/Knowles med 6-2, 6-7 (3-7), 10-12.


Masters i Indian Wells

Det är nu dags för årets första Masters. Som värd står Indian Wells i USA.
Världsfyran Robin Söderling går in i andra omgången. Där möter han tysken Michael Berrer. Det är herrarnas andra möte, både någonsin och för i år. Andra omgången i Brisbane möttes dem. Med tanke på att Robin endast förlorat mot en viss ukrainare, Dolgopolov, så vann han, dessutom i två raka set.
Matchens spelas söndag morgon klockan 05.30.

Robin har en semifinalplats att försvar i Indian Wells från i fjor. Han föll då en tät tresetare mot Andy Roddick.

I dubbelturneringen har vi Simon Aspelin i par med österrikaren Julian Knowle. De möter i första omgången tredjeseedadade Bhupathi/Paes från Indien.

Åttondeseedade Robert Lindstedt och rumänen Horia Tecua får ta sig an Mertinak/Knowles.

Robin Söderling, tillsammans med finnen Jarkko Nieminen, skulle också spela dubbel men har lämnat återbud. Det är oklart varför.


Tankar kring kvarten mot Serbien

Knappt slog Lindstedt in matchbollen mot Ryssland i Boråshallen igår förrän tennis-Sverige började spekulera om vart kvarten 8-10 juli skall spelas. 

SVD-journalisten Arnesen tycker i ett inlägg att matchen bör spelas i Båstad, på uppbyggd bana, som ett komplement till WTA-turneringen som avgörs i samma stad samma vecka/helg. Arnesens tankar är inte någon nyhet, han har tidigare pratat om att förlägga en DC-match till sportanläggningen Drivan i andra änden av Båstad.
Det Svenska Tennisförbundet pratade om i samband med att Borås fick just nu pågående DC-match och att Helsingborg fick damernas Federation Cupmatch för någon månad sedan att Halmstad och deras nya arena låg bra till för framtida landskamper. Vi får se om det blir verklighet till sommaren.
Ett par tillbaka år har GLTK pratat om, framför allt då Göteborg var en s.k. DC-kommun, att bygga en utomhusarena i förorten Bergsjön vid en ev DC-match på sommaren.
 
Senast 80 dagar innan matchstart, i mitten av april, skall vi ha fått svar.  

Senast Sverige spelade en DC-match utomhus var i den första omgången år 2000 i Båstad på det röda gruset. Motståndet var Indien och vinsten blev klara 5-0.

Vad gäller motståndet så kommer Serbien komma med världstrean Novak Djokovic, om han nu vill spela. Kvartsfinalen spelas veckan efter Wimbledon. I fjol mot Kroatien var Djokovic med.  
Utöver världstrean har Serberna ett starkt lag både vad gäller singel och dubbel. Viktor Troicki är rankad på plats 18 och Janko Tipsarevic har nummer 45. Båda är också de två som spelade singel denna helg nu när Djokovic valde att stå över inför de kommande veckas Mastersturneringar i USA.
Dubbeln i helgen togs hand om världens fjärde bästa dubbelspelare, Nenad Zimonjic tillsammans med Bozoljac. I vanliga fall spelar Zimonjic på touren med kanadensaren Nestor. 

Dagens två avslutande singlar i Borås slutade med seger för Ryssland gånger två. Första var det Simon Aspelin, som ersatte en sliten Robin Söderling, som föll mot Tursunov, som i sin tur ersatte Gabaschvili, med 5-7, 2-6. Simon hängde överraskande bra med till 5-6 i första set.
I dagens avslutande singel föll Pim-Pim Johansson mot Igor Andreev, också det i två raka set, med 6-7 (8-10), 4-6. Efter det att Pim-Pim inte tog tillvara på den setboll som han fick i tiebreaket, och med tanke på att matchen inte gällde någonting, så orkade inte Södertäljesonen komma tillbaka. Dock kan vi med glädje konstatera att det ser ut som om Pim-Pim är tillbaka. Han skall nu sätta sig ner med tränaren Magnus Norman & Co för att lägga upp en plan för framtiden.
 
Slutresultat i övriga matcher i den första omgången i World group: 
Serbien - Indien 4-1
Tjeckien - Kazakhstan 2-3
Argentina - Rumänien 4-1
Chile - USA 1-4
Belgien - Spanien 1-4
Kroatien - Tyskland 2-3
Österrike - Frankrike 2-3

Den ryska björnen har fallit - kvarten nästa

Dubbelmatch i Boråshallen mellan Sverige och Ryssland blev en kamp över fyra set. Spelet stämde inte helt för Sverige och Simon Aspelin/Robert Lindstedt mot Ryssland och Igor Kunitsyn/Dmitry Tursunov. TIll slut kunde vi dock avgå med segersiffrorna 6-4, 6-7 (6-8), 7-6 (8-6), 6-2 på knappa 3,5 timmar. Detta ger en svensk ointaglig 3-0-ledning och en plats i kvartsfinal i juli. Där väntar antingnen Serbien, som leder med 2-1 inför morgondagens singlar, eller Indien. 

Det svenska paret och då framför allt Lindstedt hade i början av matchen problem med att få till sina egna servegame. Det märktes att han var ringrostig efter vadskadan med inget matchning på knappa två månader. Han hade breakbollar emot sig redan i sitt första servegame (två stycken) och en i sitt andra. Samtiga klarades upp och svenskarna kunde istället skaka fram tre i Kunitsyns andra servegame vid ställningen 3 lika. Ryssarna klarade två men på den tredje lägger Tursunov bollen bred.
Vid ställningen 5-4 och serve för Robban går det så mycket bättre för honom. Han servar fram Sverige till två setbollar och avgör den med ett ess. På en trekvart är första set hemma.

I andra fortsätter Robbans problem med serven. I hans första servegame hamnar han och Aspelin med två breakbollar emot. Två breda returer från dem ryska racketerna räddar det gamet. I nästa game, då Tursunov servar gör han ett dubbelfel och vips har Sverige en breakboll. En nätrullare av Aspelin avgör gamet och Sverige har 3-2.
Nästa gång Tursunov servar hamnar Ryssland åter i knipa. En totalt misslyckad smash från servaren ger Sverige setboll vid ställningen 30-40. Lindstedt kan inte hålla den innanför linjerna utan hans backhand blir lång. Aspelin har sedan i hans servegame chansen att serva hem andra set till Sverige. Ännu en gång i tennishistorien visar sig detta svårt. För första gången hamnar Sverige i svårigheter när Aspelin servar. När Tursunov gör en läcker undanläggning ger det 30-40 och brekboll till Ryssland. En duell med alla fyra spelarna på nät avslutas med att Aspelin lägger sin forehand lång och det står nu 5 lika. Setet går sedan till tiebreak.
Robban lägger tredje poängen i nät och första minibrytet är där, 1-2. Aspelin och Sverige tar tillbaka den förlorade poängen till 2-3. Men inte bättre än att Sverige tappar den igen när Robban åter igen lägger en boll i nät, 2-4.
En retur av Aspelin på fötterna på Tursunov som han inte hinner med ger kvitterning, 4 lika. En smash av Lindstedt i Aspelins nästa serve ger Sverige sin andra setboll. Kunitsyn räddar den med ett ess. En smart placerad serve av samme ryss ger Ryssland dess första setboll. En duell i Robbans nästa serve avslutas med en passering från Kunitsyns racket och andra setet är borta, trots två setbollar.

Tredje set inleds återigen med att Aspelin hamnar i svårigheter. Två breakbollar emot och sedan det egna servegamet räddas genom fyra starka servar. Även i nästa svenska servagame, då Robban, håller i taktpinnen blir det problem. En bred forehand av Lindstedt själv ger Ryssland ännu en breakbol, 30-40. En smart löst vinklad serve, som når dryga 150 km/h, räddar den. Ett ess avslutar och räddar gamet till Sverige.
Setet tätnar och vid ställningen 4-4 är det dags för Sverige och Aspelin att serva. Det vill sig inte bättre än att serven tappas och det dessutom blankt. Men Lindstedt/Aspelin ger sig inte. De bryter omgående tillbaka när Tursunov servar och lägger breakbollen djupt i nät. Ryssland kommer igen i nästa servegame. Två dubbelfel i samma game går inte att reparera för Lindstedt & Co. I nät av Aspelin ger ryssarna återigen chansen att serva hem tredje set. Det smått osannolika händer och Sverige kan på den tredje breakbollen få fram tiebreak även i detta set. Ryssarna går fram till 3-0 genom ett minibreak. Sverige kommer igen till 3-4, tappar igen till 3-5 när Aspelin lägger bollen lång. Ett dubbelfel från Tursunovs racket retar upp ryssarna, som inte tyckte andraservan var fel, men ger 5 lika. Ryssarna kan ändå gå fram en setboll när Lindstedt lägger nästa boll djupt i nät. Lindstedt räddar den med ett ess. En lång boll av Kunitsyn ger Sverige dess första setboll i tredje set. En duell följer där Robban får upp racketen vilket ger en forehand som hamnar otagbart i korridoren. Boråshallen kokar i detta ögonblick. Sverige har nu 2-1 och är endast ett set från vinst.

Det fjärde setet börjar på bästa sätt om man ser det från svenskt håll. En svensk breakboll vid 30-40 i första gamet följer. Båda svenska spelarna på nät där Aspelin sluggar och Tursunov tappar sitt första servagame när han själv lägger poängen i nät. I nästa ryska servagame avslutar också det Tursunov med att lägga bollen i nät. Sverige har dubbelbrytit Ryssland och går genom stabilt servande fram till 4-0. Två svenska breakbollar i nästa ryska servegame skakas fram. Ingen av dem nyttjas, men vad gör det när först Aspelin håller sin serve genom att avsluta med en smash mellan de ryska spelarna och sedan, i Robbans nästa servegame, ta Sverige fram till 40-0 och tre matchbollar. Ett dubbelfel ger ryssarna ett visst hopp. På den andra avgör dock svenskarna. Returen blir hög, hamnar i korridoren, Lindstedt låter den studsa och smashar sedan, åter igen, mitt emellan de två ryska spelarna. Matchen är vunnen - de svenska spelarna kramar om varandra. Publiken i hallen är väldigt lyckliga.

För första gången i karriären får Robert Robban Lindstedt vara med och direkt avgöra en DC-match. För Aspelin var det andra gången. Även den gången var det mot Ryssland. Året var 2001, det var kvartsfinal och platsen var Baltiska Hallen i Malmö. Partnern hette Jonas Björkman och de vann över Kafelnikov/Olhovskiy i avgörande set.

Som sagt, det är kvartsfinal som väntar. Datumet är 8-10 juli. Vi får vänta till imorgon för att få fram motståndaren. Oberoende på om det blir Serbien eller Indien så väntar hemmaplan. Centercourten i Båstad är, tyvärr, upptagen för WTA-turnering. Det har tidigare pratats om nya Halmstad Arena. Frågan är om vi/Sverige är redo för en utomhusmatch, vilket skulle vara häftigt när vi pratar om match i mitten av sommaren.
Kanske bygga upp en arena på området Drivan i Båstad eller någon annanstans. Det har tidigare år också pratats om att göra så utanför Göteborg och Bergsjön. 
Sverige bör som underlag välja en snabb matta. För Söderling gör det inte så mycket, han är bra på alla. Men för att Pim-Pim skall få bäst utdelning så bör det vara så snabbt underlag som möjligt.
Hemmaarrangören, i det här fallet Svenska Tennisförbundet, måste senast 80 dagar innan matchstart har bestämt vart matchen skall spelas. Det innebär att vi kan få vänta ända fram till mitten av april på svar.  
Den Svenska DC-bloggen återkommer snart i ämnet.

Imorgon skall det spelas två singlar, i bäst av tre set, i Borås. I den första är det meningen att Söderling skall möta Gabashvili för att sedan avslutas med att Pim-Pim möter Andreev. Vi får väl se om de blir dessa gentlemän som gör upp eller några helt andra. 
 
Vi vill gratulera det svenska DC-laget med Enqvist-Larsson i spetsen för denna fina insats. Det är första gången sedan 2008 som Sverige är i kvartsfinal. Då mötte vi Argentina på bortaplan och föll med 1-4. Året innan gick vi till semifinal, efter vinst över samma Argentina med samma siffror. Tyvärr föll vi i den semifinalen mot USA med samma siffror.

Övriga matcher efter dagens dubbel/tre matcher:
Serbien - Indien 2-1
Tjeckien - Kazakhstan 2-1
Argentina - Rumänien 3-0
Chile - USA 1-2
Belgien - Spanien 0-3
Kroatien - Tyskland 1-2
Österrike - Frankrike 1-2

Söderling och Pim-Pim levererade båda två

Att Robin Söderling skulle vinna sin första match över sin ryss i tre raka set förvånar väl ingen, men att Pim-Pim Johansson också skulle göra det kan inte många ha förväntat eller trott på.
Vi pratar om första omgången i Davis Cup och drabbningen i Boråshallen.

Knappt utan nerv spelar nu Robin Söderling. Helt utan nerv i sitt spel och utan att släppa till någonting och spela/ge precis så mycket som det behövs för att ta hem första matchen till Sverige.
Han vinner över den ryska tvåan Igor Andreev med 6-3, 6-3, 6-1 på knappa två timmar. Båda spelarna spelar bra matchen ingenom, framför allt returerna är bra. 
Enda gången Robin har problem i sin serve är när han skall serva hem första set. Fem räddade breakbollar och ett avgörande på den sjätte setbollen behövs för att Robin skall vinna sitt och matchens första set. Det avgörande svenska breaket kom upp till 3-1.
I andra set bryter Robin Andreev omgående och en gång till fram till setvinst. I tredje var det sedan "boll mot ett mål". Robin vinner sina fyra servegame med en tappad poäng. Till det bryter han ryssen två gånger, fram till 3-1 och 5-1. Söderling avslutar med ett ess. Vi får se en lättad och glad Robin efter matchbollen och en lika lycklig kapten Enqvist.
Detta var Söderlings åttonde raka match i Davis Cup där han inte tappat ett enda set. Till det är han obesegrad på svensk mark och även här utan setförlust. Statistiken är 8-0 med andra ord 24-0 i set. Robin har nu också kvitterat i sin interna statistik mot Andreev på fyra matcher.

I dagens andra singel får vi se en pånyttfödd Joachim Pim-Pim Johansson. Han möter en ryss vid namn Teymuraz Gabashvili som är rankad 673 platser bättre på rankingen, 76 mot 749. Det behövs bara tre set för Pim-Pim att ge Sverige en 2-0-ledning. Segersiffrorna 6-3, 7-6 (7-4), 6-4 visar att han var ett par nummer för stor för Gabashvili idag. För varje game som spelades ställde jag mig frågan om svensken skulle orka, när skulle dippen komma, när skulle ryssen ta över? Jag fick svar på mina frågor - svaren kom när Pim-Pim sträcker upp högennöven i skyn efter att matchen är vunnen.
Essen haglar (sammanlagt 33), det blir många servar över 230, 240 km/timma och vi får se en Pim-Pim som bryter ryssen i det sjätte gamet när han gör dubbefel. Setbollen avgörs med ett ess, vad annars.
Tanken hos flera av oss på läktaren flyger iväg och vi drar oss till minne att även förra året, då mot Argentina och en viss Herr Mayer vann Johansson första set men sedan inget mer.
I andra set tror i alla fall jag att det skall bli ett sådant set där en mängd breakbollar kommer upp men utan att i det här fallet Pim-Pim inte kommer åt. Han missar, eller tar inte tillvara, på en breakboll i det tredje gamet, två i det sjunde, en i nionde och ytterligare två i det elfte. Setet går istället till tiebreak.
Via en rak forehandretur minibyter Pim-Pim med en gång, 1-0. En poäng som precis är bred gör att ryssen minibryter tillbaka till 3-3 och sidbyte. En diagonal backhand framme vid nät av svensken ger honom det avgörande minibrytet, 5-3. Vid 5-4 servar Johansson och ryssen lägger djupt i nät. Två setbollar för svensken som han nyttjar på bästa sätt. En diagonal forehand på den första avgör. Många med mig i Boråshallen tror inte sina ögon. Joachim Pim-Pim Johansson har 2-0 i set. Han är ett set från matchvinst. Frågan är fortfarande - kommer han orka?
I det åttonde gamet i set nummer tre kommer en öppning. Sju game innan dess har inte visat på att setet skall gå åt något håll. Men där skaffar sig Pim-Pim två breakbollar vid 15-40. Ryssen räddar dessa två och tar hem gamet. Vid 5-4 till Pim-Pim kommer nästa chans. Ett ryskt dubbelfel vid 30 lika ger Pim-Pim och Sverige matchboll. En duell med avvaktande spel avslutas med att ryssen slår en forehand något bred.

Kaptensduon Enqvist-Larssons fingetoppskänsla när det tagit ut Pim-Pim visar sig vara ett mycket lyckat drag.  

Ryssen har visserligen spelat två Davis Cupmatcher innan men båda har varit utan betydelse. Nu när han skulle vara ankaret i det ryska laget så fungerade det dåligt. Planen som den ryske coachen Tarpischev hade skördade ingen vidare god frukt. Vi fick istället se en Pim-Pim helt utan respekt, med ett lugn som vi inte sett innan. Han spelar till det med ett mycket bättre grundspel än, kanske, någongång. Innan har vi mest fått se en Pim-Pim som fått lita till sin serve. Kom ihåg att serven idag var mycket bra. När förstaserven satt vann han 55 poäng av 63. Andra servens dito var 18 av 28. Med Magnus Norman och hans senaste projekt Good to Great hjälp har Pim-Pim under hösten i lugn och ro fått bygga upp sin fysiska status och hela sitt spel. Norman har ett finger i det mesta. Först Söderlings utvecklign de senaste åren och nu Pim-Pim. Johansson tackar också Robin i en intervju efter segern. Han tackar för tipsen som världsfyran gett honom och den sparring han fått under veckan.
Detta var Pim-Pims första seger i DC sedan i mars 2005, första seger på hemmaplan och andra totalt i singel. Då vann han mot fransmannen på Grosjean med 3-1 i set. Efter det har det blivit två singelförluster - 2007 i semifinalen mot USA/Roddick och mot Argentina/Mayer i fjor.

Imorgon är det dags för dubbelmatch. Uttagna för Sverige är Simon Aspelin (dubbelrankad 38) och Robert Lindstedt (22). De möter i sin tur Igor Kunitsyn (207) och Dmitry Tursunov (108).
Den stora frågan är om det verkligen blir de uttagna som gör upp. Framför allt det ryska laget känns väldigt osäkert. Senast en timma innan matchstart har kaptenerna på sig att ändra laget.

Övriga matcher i den första omgången:
Serbien - Indien 1-1 (vinnaren här möter vinnaren Sverige-Ryssland i kvarten i juli)
Tjeckin - Kazakhstan 1-1
Argentina - Rumänien 2-0
Chile - USA 1-1
Belgien - Spanien 0-2
Kroatien - Tyskland 1-1
Österrike - Frankrike 0-2

Robin, Pim-Pim, Robban och Simon har ansvaret

Då var det bara ett dygn kvar, ett dygn kvar till första boll i Davis Cupmatchen mellan Sverige och Ryssland i Boråshallen.

Efter dagens lottning kan vi konstatera att Robin Söderling inleder, klockan 15.00, mot den ryska tvåan Igoor Andreev. Något överraskande är det att Andreev fick ta hand om den ena singeln. Han har inte spelat en DC-singel sedan 2010 och inte vunnit en levande DC-match sedan 2007. Han har ett singelfacit på 10-7. Det kan också noteras att han har plusstatistik på Söderling, 2 vinster på tre matcher. Dock så vann Robin deras senaste möte, 2008 i Hamburg. Andreev har gjort bäst resultat på grus. Av hans tre titlar, samtliga 2005, har han två på det röda gruset. Platserna är i Palermo och Valencia. Den tredje titeln är på hemmaplan i Moskva. Till det har vi 6 finalplatser, varav fem på just grus.

Andra singel imorgon står mellan Joachim Pim-Pim Johansson mot den ryska ettan Gabashvili, rankad 76. Han är den ryss av de uttagna som är bäst rankad. Facit för honom vad gäller DC och singelspel är en vinst och en förlust, båda matcherna, som nummer fem, spelades när respektive match som helhet redan var avgjord. 2009 mot Rumänien och i fjor mot Indien.

Dubbel på lördagen står mellan Simon Aspelin (dubbelrankad 38) och Robert Lindstedt (22). De möter i sin tur 
Igor Kunitsyn (207) och Dmitry Tursunov (108).
Den stora frågan är om det verkligen blir de uttagna som gör upp i övermorgon. Framför allt det ryska laget känns väldigt osäkert. 
Det nu uttagna ryska dubbellaget har spelat ihop en gång då de vann 2008 mot Argentina.
Kunitsyn har spelat fyra av de senste fem. Till det så har även Gabashvili (med dubbelfacit på en förlust på en match) och Tursunov (2-6) spelat dubbel nyligen. Andreev i sin tur har inte spelat dubbel vad gäller DC sedan 2008. Hans facit är 3-4.

Den Svenska DC-bloggen finns på plats imorgon i Borås och återkommer snart igen.

Imorgon klockan 13 lottas det

Imorgon, torsdag, klockan 13 är det dags för lottning för Davis Cupmatchen mellan Sverige och Ryssland i den första omgången för året. Boråshallen är värd för detta evenemang.

Det svenska laget, som tills nu är uttaget, består av Robin Söderling (rankad fyra), Joachim Pim-Pim Johansson (749) samt dubbelparet Simon Aspelin (dubbelrankad 38) och Robert Lindstedt (22). 

Rysslands kapten Shamil Tarpischev har tagit ut Teymuraz Gabashvili (ranking 76), Igor Andreev (88), Igor Kunitsyn (96) och Dmitry Tursunov (105).

Att Robin Söderling tar hand om förstasingeln för Sverige är självklart. Världsfyran som just nu är inne i en sällan skådad framgångsvåg med tre vinster på ATP-touren i år och ett matchfacit på 17-1. Han har i DC-sammanhang ett singelfacit på 12 segrar och 3 förluster. Han är obesegrad och har inte tappat ett enda set på de senaste sju matcherna han spelat. Vi får gå tillbaka till 2008 och Argentina och en viss Nalbandian för att hitta senaste match- och setförlusten. Notera att Robin aldrig har förlorat eller tappat ett enda set i Davis Cup på hemmaplan.

Om den svenska DC-kaptensduon Enqvist-Larsson står fast vid sitt val för andrasingeln blir det Joachim Pim-Pim Johansson. Förutom fjolårets DC-match mot Argentina i Kungliga Tennishallen, med förlust över fyra set mot Meyer, har Pim-Pim endast spelat en Challanger för dryga tre veckor sedan med en vinst över tysken Beck och sedan förlust i andra omgången mot en annan tysk, Kindlmann. Dock så har han tränat flitigt med Norman & Co i SALK de senaste månaderna. Det rapporteras också att Pim-Pim ser starkt och fysisk välmående ut just nu.
Pim-Pims DC-facit i singel är 1 vinst och 4 förluster. Enda vinster kom 2005 mot Frankrike (Grosjean med 3-1 i set - Sverige förlorade dock kampen med 2-3).

Som dubbelpar är det också väntat att Aspelin och Lindstedt får ta sig an denna uppgift. Det råder dock ett frågetecken över Lindstedt mår och han är redo för en tuff DC-dubbel. Detta med tanke på den vadskada han dragits med sedan i januari.

Svenska sparringpartner och alternativ är, två obeprövande kort, i Ryderstedt och Eleskovic.

Om det skall spekuleras så tar Pim-Pim hand om andrasingeln. Trots hans begränsade speltid dem senaste åren. Till detta att det blir Lindstedt-Aspelin i dubbel, i alla fall i uttagningen. Sedan kan alltid Enqvist-Larsson ändra fram till en timma innan matchstart på lördagen. Känns som om Söderling själv får avgöra om han spelar dubbel eller inte, med tanke på den form han just nu har.
Lindstedt har spelat sex DC-dubblar. Tre vinster har han, två tillsammans med Aspelin och en med Söderling. Aspelin har, förutom de två vinsterna med Robban Lindstedt, lika många vinster med Jonas Björkman. Till det även sex förluster.  

Det ryska laget är än mer ovisst. Att Tursunov tar den ena singeln är en lågoddsare.
Han har i år spelat 8 matcher och vunnit hälften. Det bästa han gjort i år är att gå till semifinal i Marseille, där han förlorade mot en viss Söderling i två raka set. Davis Cupspel har gett 6-3 och dubbel 2-6.
Andra singeln tror vi att Gabashvili tar hand om. Mest för att han är den bäst rankade. Facit för honom är en singelvinst och en förlust.

Övriga är Andreev som inte spelat en DC-singel sedan 2010 och inte vunnit en levande DC-match sedan 2007. Han har ett singelfacit på 10-7. Det kan också noteras att han har plusstatistik på Söderling, 2 vinster på tre matcher. Dock så vann Robin deras senaste möte, 2008 i Hamburg.

Kunitsyn har han, likt, Gabaschvili, en DC-vinst och en förlust. Facit mot Robin är två förluster. Robin har på dessa matcher endast släppt nio game.

Dubbelparet är också det öppet. Kunitsyn har spelat fyra av de senste fem. Till det så har även Gabashvili (med dubbelfacit på en förlust på en match) och Tursunov (2-6) spelat dubbel nyligen.
Andreev i sin tur har inte spelat dubbel vad gäller DC sedan 2008. Hans facit är 3-4.

Imorgon någon timma efter lunch vet vi.

RSS 2.0