2019 snart över

Som sig bör så här i december månad sammanfattar vid året. 
Sveriges äldsta och bästa(!) tennisblogg fortsätter i samma anda som vi gjort sedan 2007, vi fokuserar på svensk Davis Cuptennis, spelarna i och kring det svenska landslaget.      

För svenska DC-laget i år blev det inledningsvis förlust i februari, på bortaplan i kvalificeringsrundan till Davis Cup Finals. Nöten Colombia blev för svår att knäcka med spel på hög höjd, med gaslösa bollar och med en engagerad hemmapublik. 0-4 utan en enda setvinst blev facit. 
Detta innebar kval i september mot Israel. Kungl. Tennishallen stod som värd. Segerorganisatör blev Mikael Ymer med två singelvinster och Markus Eriksson som vann över Israels etta Dudi Sela. Marchvinst med 3-1 skrevs siffrorna till. 
Nu väntar ny kvalificeringsrunda 6-7 mars mot Chile, återigen i Kungl. Tennishallen. Igen. En bra arena. Nu får vi bara hoppas på att lite svenska fans kommer till matchen. Det ryktas om att många chilenarna är på ingång. 

För några veckor sedan meddelade förbundskapten Johan Hedsberg att han tackar för sig efter tre framgångsrika år. Fullt förståligt med tanke på Hedsbergs andra åtsmitande på tennisakademin Good To Great. Tråkigt dock för svensk DC-tennis. Tack Johan igen för dina tre år och välkommen Robin Söderling som presenterades som ny förbundskapten i veckan. Han tillträder den 1 januari. 

Svenskarna som varit med under årets Davis Cupspel, deras ranking och toppar och till det intervjuat, eller sökt intervju.
Sverigeettan Mikael Ymer, 74, Toppar förutom mkt bra spel i Davis Cupmatchen mot Israel är titlarna på Challengertouren i Noumea (hard), Tampere (grus), Orleans (hard) och Mouilleron le Captif (hard) samt två finaler i Murcia (grus) och Bordeaux (grus). 
Han har i år stigit från ranking 255 i januari. 

Storebroder Elias Ymer, 177. Han inledde året på plats 115. Ett relativt tungt år för Elias. Bästa notering är finalplatsen på gruset i Challengern i Lyon i juni. 
DC-facit 0-2 i singel. Båda mot Colombia. 

Svenska DC-bloggen intervjuade båda bröderna Ymer här om dagen. 
Elias tycker att kroppen känns bra. Han känner sig frisk och skadefri. Förberedelserna inför 2020 har varit fantastiska. Även Mikaels kropp känns frisk och skadefri. Han känner att 2019 var fantastisk, något han vill bygga vidare på.
Elias lärde sig mycket av den precis avslutade säsongen, han har växt både som person och tennisspelare. Olyckligt med skadan men är nu tillbaka. 
Yngre broder fyller i med att berätta att 2019 var hans bästa år. Hittils. För första gången går han in i ett år, 2020, som topp 100-spelare. 
Elias minns tillbaka på året där han presterade många bra matcher. Toppnotering nåddes i Lyon där det som bekant blev en finalplats. Mikael upplever att det var bra spel på Roland Garros (där han kvalade in och gick till andra omgången).  Till det fyra Challengertitlar.
Som vanligt sätter inte någon av bröderna några rankingmål. 
Båda bröderna är inom kort påväg till Australien. Där väntar en eller ett par turneringar innan Australian Open (som inleds den 20 januari). Avslutningsvis så har båda som mål att representera Sverige i OS i Tokyo i sommar, de hade varit en stor ära. 

Den ständige tredjerankade svensken är Markus Eriksson, 292. Han startade året på plats 425. 
Han lyckades spela årets bästa match mot Dudi Sela, i DC-matchen mot Israel. Vinst i två raka. Förutom två titlar på Futurenivå är semifinalplatsen i spanska Segovia (grus) och deras Challenger årets bästa notering.
I dubbel har han fem Futuretitlar och en semi i Challenger. 

Dubbelspelialisten Robert Lindstedt, 70, var med mot Colombia i februari. Förlust i två raka med Eriksson vid sin sida. Han har sedan offentliggjort att han slutat i landslaget. 
Lindstedt har en ATP-titel i år, i Metz (hard) i september med tysken Struff. Till det final i Genève (grus) med Ebden. 

Debutanten André Göransson, 107. Han inledde året med ranking 265. DC-debuten är även den avklarad. Men den vill nog han glömma. Förlust i dubbeln med Eriksson mot Israels Cukierman/Erlich. Det svenska paret vann endast två gem. 
På Challengertouren blev det tre titlar, i Morelos (hard), Granby (hard) och Cassis (hard). 

Svenska Mästare blev som sagt GLTK, som vi tidigare skrivit om, efter en rafflande final för ett par veckor sedan mot Fair Play. 

Vinnare av nya Davis Cup Finals i Madrid blev hemmanationen Spanien, laget leddes fram av Rafael Nadal. Det visade sig vara ett lyckat grepp att göra om Davis Cup på detta sätt. 18 lag som kvalificerar sig till finalveckan och där och då göra upp om titeln var både välspelad och spännande. En del inkörningsproblem, såsom bättre speltider, mer uppdaterad hemsida och mer engagemang från varje deltagande länders fans, sedan kommer detta bli riktigt bra. Helt klart roligt med ett nytt grepp. 

Ser vi in i kristallkulan för 2020 hoppas vi givetvis på svensk seger mot Chile i mars, därmed kvalificerad till Davis Cup Finals i slutet av november. 
Till det att Mikael Ymer fortsätter att spela bra och etablera sig som en stabil topp 100-spelare. Att äldre broder Elias är skadefri och tar sig in på topp 100.
Det hade oxå glatt många om Eriksson kunde stiga ytterligare, säg topp 200. 

Vi vill oxå passa på att tacka för i år. Det är alltid ett sant nöje att skriva, utveckla denna blogg. Önskar er alla en riktigt god jul och ett gott slut av 2019. 
På återhörande inom kort.... 







































Söderling ny kapten

Det stämmer. Robin Söderling är ny Davis Cupkapten för Sverige, det presterades idag av Svenska Tennisförbundet. 

Som tränare har vi sett honom tillsammans med Elias Ymer gör ett par år sedan. 

Som spelare är meritlistan desto längre. På ATP-touren vann han tio titlar mellan 2004-2011. Där sticker Mastersvinsten iNomhus i Paris ut 2010, de två titlarna i Rotterdam (ATP500) och dubbla uppsättningar i Båstad. Dessa titlar hamnar dock i skymundan jämfört med hans två finalplatser på Roland Garros 2009 och 2010. 
I Davis Cup spelade han 18 singlar och vann 14. Facit i dubbel blev 1-1. Debuten var 2004. 
Hans mest minnesvärda DC-matcher är, enligt Svenska DC-bloggen, vändningen mot Mirnyi, Vitryssland 2007. Från underläge med 1-2 i set och räddad matchboll till vinst. Sverige vann sedan med 3-2. Samt segern mot Del Potro i tre raka set samma år på Svenska Mässan i Göteborg, Robins tre segrar mot Rumänien i Helsingborg. Dubbeln tillsammans med Lindstedt och det som sedan visade sig bli hans sista match, mot Andreev/Ryssland i Boråshallen. Sverige hade vunnit redan efter dubbeln.

Robin har skrivit på ett avtal som sträcker sig två år, 2020-2021. Assisterande kapten fortsätter att vara Jonas Svensson. 

Det skall bli ytterst intressant att följa vår nya förbundskapten i hans nya roll. 

Svenska DC-bloggen hälsar Robin välkommen! 







Kungl. offentliggjord

Vi kan idag bekräfta att Sverige kommer att möta Chile i Kungl. Tennishallen i Stockholm den 6-7 mars 2020. Vinnaren av matchen får spela Davis Cup Finals i november. 
Vi, Svendka DC-bloggen, skrev redan detta för ett par veckor sedan. Idag kom bekräftelsen från organisationen Davis Cup. 

Detta i sig innebär att Kungl. står som värd för detta evenemang för tredje gången i rad. Portugal ((april i fjor) och Israel (september i år) besegrades i de två senaste hemmamatcherna. 

Arenan har plats för 5000 åskådare. 




GLTK svenska mästare

En nätrullare avgjorde hela SM-finalen mellan Fair Play TK från Malmö mot GLTK från Göteborg. Ställningen var 3-3 och hela finalen fick avgöras med ett matchtiebreak mellan André Göransson och Frederik Nielsen mot Markus Eriksson och Christian Samuelsson. Vinst där med 8-10 efter serve från Samuelsson som Nielsen returnerar i nät. Glädjen bland göteborgarna är total. 

Fair Play hade 3-1 i matchen efter fyra matcher. Vändningen sker sedan efter att Nicklas Timfjord räddar åtta(!) matchbollar i det avgörande matchtiebreaket mot en viss Nielsen. 

Vi gratulerar Göteborgs Lawn Tennisklubb med en bug och en bock! 


Tredje raka i Kungl.

Precis vad Svenska DC-bloggen tidigare skrivit om, antytt, blir det Kungl Tennishallen i Stockholm som står som värd för Davis Cupmatchen mellan Sverige och Chile den 6-7 mars nästa år. 

Uppgifterna är inte bekräftade än från det svenska tennisförbundet. Nyheten släpps inom kort, innan jul.
 
De senaste två hemmamatcherna, mot Portugal i april i fjor och Israel i september, har båda spelats i just denna arenan. Båda slutade som bekant med vinst. 

Svenska DC-bloggen återkommer.  Givetvis. 







RSS 2.0