Väntat ett nummer för liten

Elias Ymer hade som väntat inte att säga emot när Fabio Fognini satte upp tempot. Förlust med 4-6, 1-6, 2-6 på två timmar. 

Första set var jämnt rent spelmässigt. 31 poäng åt båda håll. Ett par svenska breakbollar tidigt i första set utan att svensken kom åt. Istället försprång för italienaren som tar hem setet på 42 minuter. Från mitten av andra set ser vi att Fognini mer och mer tar över spelplanen.  
Från 1-1 i gem drar italienaren långsamt ifrån. Bryter till 1-3 och även till 1-5. En backhandretur som läggs lång gör slut på setet. 29 tog det. 
Tredje set inleds med tapp omgående. Yner tvingas backa efter serven, hinner inte med på returen utan lägger en forehand djupt i nät. Vid 0-2 och egen serve vill svensken se en förändring. Han eldar igång både sig själv och publiken som är med på detta. 
Chansen kommer vid 1-2, 40-40 och en stoppboll som Ymer hinner upp men lägger backhand i nät. Gemet rinner iväg. 1-3. Tappar sedan till dubbelbreak, 1-4. 
Mstchen är över, årets största grusturnering likaså. 

Ymer får med sig 85 poäng och en ny toppnotering på rankingen på måndag, strax utanför topp-100. 


Det blev även förlust för Siljeström/Matsui i Challenger i Vicenza. Kvarten vann andraseedade Roelofse/Weissborn med 12-14 i avgörande matchtiebreaket. 


Bana 18 klockan 11.00

Elias Ymer inleder sin match mot artondeseedade Fabio Fognini imorgon klockan 18. 
Italienarens grusfacit i år är toppar som ut i kvarten i Masters i Rom mot Nadal och semifinal i Geneve förra veckan. 

Noterbart är att han har sex titlar under karriären, samtliga utomhus på grus. 

Lindstedt föll knappt

I par med polacken Matkowski pressade Robert Lindstedt det sjätteseedde paret Herbert/Mahut. Tät förlust efter två missade setbollar vid ställningen 6-4 i avgörande sets tiebreak. 
Förlusten skrevs till 4-6, 6-3, 6-7(6). 

Annan division, Challenger, och annan plats, italienska Vicenza. Här ser vi Andreas Siljeström i par med japanen Matsui. Vinst idag över Kubler/Santillan i två raka. 



Ymers första

Sverigeettan Elias Ymer hade innan idag vunnit 18 kvalmatcher i Grand Slams men på fem tidigare försök aldrig tagit sig förbi första omgången. Idag bröts den barriären. 
Vinst på gruset på Roland Garros i Paris över Dudi Sela med 7-6(4), 6-3, 6-1 på dryga två timmar. 
En breakboll år vardera håll inledde matchen. Noterbart är att matchens två första gem tog drygt sexton minuter. 
I fjärde gemet fungerar inte Ymers forehand. Tre ödestigra missar ger 15-40. Ännu en enkel forehand, denna gång djupt i nät ger 1-3. 
30-30 och 40 lika i Selas gem efter det, men 1-4. 2-4 och en breakboll dyker upp men tyvärr 2-5. 
Här händer någonting. Vi får se en mer harmonisk svensk, han spelar nu än mer aggressivt. Slagen ser säkrare ut. Det resulterar i bryt till 4-5 och 5-5 genom en smash. Två svenska breakbollar i gemet utan att komma åt. Setet till tiebreak. Svensken går här från 3-3 via två minibreak till tre setbollar, 6-3. Duell på den första som Ymer avslutar med en otagbar backhandkross. 72 minuter tog första set. 
Andra set inleder svensken i ett rasslade tempo med distinkta poäng. En perfekt rak backhand ger breakboll. En lång forehand på en stillastående Sela ger 2-0. Blek till 3-0, med andra ord sju raka svenska poäng. Spelarna följs åt till 4-2 och serve för svensken. En lång forehand och Ymer i trångmål, 15-40. En råddas innan vi får se en aggressiv Sela när han möter svenskens andraserve tidigt. Följer upp den med DN stoppboll, Ymer borta. 4-3. 
Svensken höjer sig nu ännu ett snäpp. Ymer på nät följs upp av en backhandpassering till 15-40, två breakbollar. Poäng djupt i nät ger 5-3. Svensken kan serva hem set nummer 2. 
Ymer Sr driver Sela från hörn til hörn, till slut i nät, setboll. En rak forehand mitt i plan ger Sverige 2-0 i set och hopp om avancemang. 
Ymer driver nu upp tempot än mer i slagen samtidigt som Sela viker ner sig. Ett break följs upp av ännu ett, 4-0 på tavlan. Breakboll till 5-0. Ymer går på andraserve från Selas racket. Bollen landar brett i korridoren. Istället 4-1 och snabbt 0-40 vid svensk serve i nästa gem. 
Ymer reder ut det och tar hem gemet, 5–1. En djup forehand i nät i nästa gem ger 15-40, 2 matchbollar. Ett snöpligt dubbelfel avslutar matchen. Ymer knyter handen, ser mycket nöjd ut. 

Hittils efter tre kvalvinster och nu en plats i andra rundan ger 85 poäng på rankingen vilket bör ge en plats runt 105-110. 

På torsdsg väntar mycket svårare motstånd i italienaren Fabio Fognini, ranking just nu på 18 plats. 


Fotnot. 
Senast en svensk vann en match i Grand Slam var när Robin Söderling vände 0-2 i set till vinst mot Lleyton Hewitt i andra rundan av Wimbledon 2011.
Samma år ser vi oxå senaste vinsten på gruset på Roland Garros. Samme Söderling vann i åttondelen mot hemmasonen Gilles Simon i tre raka innan han i kvarten föll lika klart mot en viss Herr Nadal. 
 







Klockan 14.00 imorgon

Elias Ymer gör imorgon, cirka klockan 14.00 på bana 6, sitt andra försök att på Roland Garros att vinna för att spela i andra omgången. För motståndet imorgon står Dudi Sela från Israel.

Elias första försök var 2015 mot Rosol, då rankad 43. Förlust blev det i tre raka set. 

Fortsatt tungt för den yngre

Mikael Ymer fortsätter att spela kval till Challenger. Mikael Ymer fortsätter att förlora kval till Challenger. 
Idag stopp omgående i kvalomgång ett i italienska Vicenza mot hemmaspelaren Mager, rankad 344 jämfört med Ymers 369. Trots en stark inledning (6-1), tappade han och föll klart (4-6, 1-6) på knappa 1,5 timma. 

I Geneve, ATP250, blev det förlust även för Robert Lindstedt tillsammans med Vasilevski mot toppseedad Marach/Pavic med 1-6, 6-7(2) på dryga timmen. 
Nu väntar Roland Garros för svensken, rankad 52. Han bildar där par med polacken Matkowski, just nu rankad 43. 
En bekant till svensken. Paret spelade ihop ett par turneringar ihop sommaren 2014 och ett två månader i inledningen av 2015. Bästa resultat då blev en kvartsfinal i Masters i Cincinnati, semi i Sydney och tredje omgången i Melbourne. 





Grand Slam väntar

Elias Ymer är åter igen i en huvudturneringen i Grand Slam, denna gång på Roland Garros i Paris. Vinst i dagens kvalfinal över indiern Gunnaswaran med 6-3, 6-4 på 1,5 timma. 

 
Bryt tidigt i första set till 3-1. Ymer räddade sedan fem breakbollar. Svensken höll setet ut, till svensken på 46 minuter. Tidigt bryt men bryt åter, 2-2. Jämna steg innan avgörandet kommer med bryt till 5-4. Servar sedan hem matchen. 

Det är exakt tre år sedan, 2015, som han spelade på Roland Garros. Året då Elias kvalade in till samtliga fyra Grand Slams. 

Avancemanget ger 35 poäng poäng. Nu är frågan om Ymer kan ta sig förbi första rundan för första gången i en Grand Slam. 

Ymer möter Dudi Sela från Israel i första omgången. Ranking 105 jämfört med Elias 122. 
Bästa resultat för Sela i år är en tredje omgång i Masters i Indian Wells i mars.





Semi för Lindstedt

Robert Lindstedt i par med vitryssen Vasilevski är i semifinal i ATP250 i Geneve, Schweiz. Detta efter segrar över i tur och ordning Begeman/Samcic i två tiebreakset med 7-4, 11-9 och i kvarten idag över Bellier/Niklas med 7-6(5), 3-6, 12-10 på drygt 1,5 timma. 

Imorgon väntar toppseedade Marach/Pavic. 

Summa summarum

Efter tre Future utomhus på grus i Sverige är det dags att vi sammanfattar hur det gått för svenskarna. 

Toppseedad i singel i samtliga tre turneringar för Markus Eriksson och vi ser vinstraden kvarstfinal, ut i andra och ut i andra. Tre turneringar som Eriksson inte kan vara nöjd med. Han är inte bekväm på gruset, speciellt på tunga svenska banor. Detta är något som han själv är fullt medveten om och inte hymlar med. Det blir säkert majoriteten hard och framför allt utomhus för Sverigetvåan framöver med vissa undantag. 

Filip Bergevi blixtrade till med en fin semifinal under första veckan i Karlskrona.
I övrigt omgående ut x två. 

Fred Simonson gör även han en bra vecka med semifinal i Kalmar. I övrigt ut i andra x två.

Karl Friberg förlorade idag över Erikssons baneman x två, tysken Press i två raka. I övrigt  ut i andra och ut omgående (även här mot en viss Press).

I övrigt inget överraskande positivt att rapportera om. 

I dubbeln ser vi att titeln gick första veckan till  Eriksson/Simonsson. Paret följde upp det med finalplats veckan efter och en semifinal denna veckan. Samtliga veckor som toppseedade. 

Till det kan vi oxå konstatera att Bergevi/Göransson och Johansson/Thour gick till semi första veckan i Karlskrona. 


Svenska DC-bloggen fokuserar som bekant på det svenska Davis Cuplaget och spelarna som ingår och är på gång att göra det. 
Efter dessa tre veckor med Future har bilden inte klarnat när det gäller vilka spelare som är på gång att ge sig in i kampen om en plats i DC-laget efter självklara Ymer och Ymer.
Men ingen panik, bloggen fortsätter skriva och leta efter ljusglimtar när dessa dyker upp. 






Kvalfinal väntar

Stabil insats även idag av Elias Ymer. Vinst över argentinaren Bagnis med 6-2, 6-7(4), 6-2 på knappa 2,5 timma. 

Tidigt break i inledningen. Dock tapp till 2 lika. Ymer rycker igen via break till 3-2, höll till 4-2, nytt break till 5-2 och till slut blank serve till setvinst på 44 minuter. 
Reaktion på det med tapp omgående i andra. Bryter åter tillbaka. Breakchans sedan ett par gånger om i det sjunde gemet. Men inte. 
Stora problem i tionde gemet vid ställningen 4-5. Tre andraservar ger 0-40, 3 setbollar emot. Svensken räddar samtliga. Den sista genom stabil serve, stoppboll och snygg undanläggning. Ny setboll på det. En tung forehand som inte Bagnis kan hålla inom linjerna räddar den. Gemets andra förstaserve ger retur i nät, gemboll. Retur lång på den och 5-5. Underläge igen i nästa svenska servegem , 0-30. Räddar båda och via en stabil serve har vi tiebreak. Ett argentinskt ryck där från 2-2 till 2-5. Sedan till 3-6, tre nya setbollar. En räddas genom en läcker stoppboll men sedan tapp, 4-7. 

Avgörande set följer. Ymer visar en än större aggressivitet. Man ser att han verkligen vill vinna. Hans tunga raka forehand visar sig mer och mer. Samtidigt som det mörknar över Paris dyker första möjligheten upp vid 2-1. Via en stenhård rak backhand som Bagnis lägger lång ger 15-40, två breakbollar. Ymer upprepar samma slag dock lite längre fram i banan, på andra sidan baslinjen denna gång. Argentinaren är borta, 3–1 ser vi på tavlan. 
Ett ess från Ymer ger 40-0 som han följer upp med serve-volley och distinkt rak forehand till 4-1. 
Vid 4-2 tappar Ymer 40-15 till lika. Duell på det där Bagnis styr poängen. Upplagt läge sedan men en misslyckad stoppboll bjuder in svensken som han nyttjar, gemboll. Argentinaren hannar allt för långt bak på nästa poäng. Han orkar inte hålla i utan bollen i nät, 5-2. 
Ymer vänder sedan 40-15 till matchboll när Bagnis slicar en backhand bred. En forehand på sidlinjen räddar den. Matchboll #2, denna gång när slicen är forehand och bred. Ymer på nät på returen djupt på argentinarens fötter som inte kan hålla ner bollen. Matchen til Elias Ymer. 

Den trettonseedade svensken möter nu indiern Gunneswaran på fredag. Han är rankad 183. Så sent som i slutet av april vann han en Challenger på grus i Kina. Dock var ingen av motståndarna på väg fram till finalen bättre rankade än 215. 
Utöver denna triumf har han i år spelat i Indien, Japan eller Kina. Undantaget är kvalet i Melbourne i januari. Där blev det förlust omgående. 



Bättre press på Press idag

Markus Eriksson fick återigen lämna i andra omgången i en svensk Future mot tysken Press. Ett vunnit gem förra veckan i Kalmar blev till nio idag i Lund. Dock då förlust med 6-7(3), 3-6 på knappa två timmar. 
 
Ifjor första veckan i juni gick han via kval till semifinal i tjeckiska Prostejov. Vilket innebär 50 poäng att försvara. 
I år kommer han med de poäng han har inte in i denna tävling. Siktet är istället inställt på Challenger i Shymkent aktuell vecka och i Almay veckan därefter. Båda är i Kazakstan. 

Ende svensk kvar nu i Lund är Karl Friberg som mötet just Press imorgon torsdag. 

Lund tar tredje veckan

Efter Karlskrona och Kalmar är det Skånes tur och Lund som tar hand om årets tredje Future på svensk mark. 

22 svenskar på 30 platser i kvalet gav 5 av 8 in i huvudturneringen. Väl där fick vi lägga till 9 svenska till. 
Toppseedad även denna vecka är Markus Eriksson. 

I dubbel är Eriksson oxå toppseedad tillsammans med Fred Simonsson. 

Ymer vände

Elias Ymer visade stark moral och en fantastisk vinnarskalle när han vinner första rundan i kvalet till Roland Garros över Aleksandr Nedovyesov med 0-6, 7-5, 6-1 på två timmar. 

Han lyckades att vända på både sitt eget spel och till slut även matchen. Från att knappt våga slå till på bollen så gick han på den mycket, mycket mer. Det tillsammans med att Nedovyesov gick ner sig mentalt kunde ta Ymer Sr till andra omgången. 

Med underläget 0-6 och tappad serve till 3-4 i andra set såg ett svenskt avancemang inte trolig ut. Då kom vändningen. Vi fick se ett klassiskt momentum. Svensken gick upp i tempo och kazakastanien vek ner sig och blev än mer defensiv. Elias vänder omgående när en nätrullare ramlar tillbaka på motståndarens sida, 4-4. Vid 6-5 kommer det slutgiltiga brytet. En forehandsmash från Ymers racket ger 15-40, 2 setbollar. En stenhård retur och em misslyckad stoppboll djupt i nät ger 7-5 och utjämnat i set.
Avgörande set följer. Ymer går från underläge 0-30 i första egna servegemet till 15-40 i Nedovyesovs sergem. En rak forehand som seglar ut bred ger 2-0. Senare 3-0 med bud på 4-0. Vid 4-1, skaffar sig svensken tre bya breakbollar. Retur rak forehand ger 5-1. En forehand i fel hörn ger 40-30, första matchbollen. Duell på den som slutar med en backhand djupt i nät ger avancemang.

I andra omgången på onsdag väntar argentinaren Bagnis med ranking 205. 
Han var i final för en månad sedan i Sarasotas Challenger. Förutom denna finalplats ut i samtliga Challenger i första eller andra omgången sedan i februari. 



Elias kvalar på Roland Garros

Imorgon måndag inleder Sverigeettan Elias Ymer sin resa till huvudturneringen för årets andra Grand Slam i Paris, på anrika Roland Garros. 
Som tredje match på bana 9, vid 13-tiden, ställs han mot Alexsandr Nedovesoy, rankad 239 jämfört med svenskens 122. 
Kazakstanien har i år mest spelat i Asien. Bästa resultat ser vi på gruset i Challenger i Nanchang för en månad sedan. Det blev semifinal där.

Elias är trettondeseedad i kvalet. 


Problemen forsätter

Fyra kval i fyra städer på grus - ingen vinst. 
Ostrava, Aix-en-Provence, Bordaux och idag
Mikael Ymer föll i italienska Mestres Challenger mot hemmaspelaren Gaio, rankad 326 jämfört med Ymers 372. 
Problem omgående med dubbelbreak till 1-4. Bröt tillbaka men tappade igen o setet borta på drygt 30 minuter (2-6).
Tapp omgående i andra men visar styrka genom att bryta tillbaka. Inte bättre än att han tappar igen (2-3) och igen (2-5). Sprattlar till genom nytt break (3-5), men tapp igen och matchen över (3-6). 
Ymer hade helt klart problem med serven. Vann endast sin egna servegem vid två tillfällen på hela matchen. 

Det går inte att undvika att tänka tanken att istället för fokus på nivå Challenger borde Ymer Jr satsat de senaste veckorna på Future. Sverige har ju trots allt haft turneringar i Karlskrona och Kalmar samt nästa vecka i Lund. 
Se på Markus Eriksson, rankad 80 platser framför Mikael. Han spelar mest på nivå Future istället för att ständigt förlora på Challenger. 


Två bollar från första set

Fred Simonsson bröt fram till 5-3 i första set mot amerikanen Ritschard. Han hade sedan efter ett ess 30-0 i egen serve. Även räddade en gemboll och fock ett likaläge. Tappade gemet och sedan setet i tiebreak med 4-7. Andra set och matchen gled honom ur händerna, blankt till 0-6.

Toppseedade Markus Erisksson försvann redan i andra rudan här om dagen. Efter att ha servat hem sitt försts servegem blankt förlorade han tolv raka gem mot tysken Press med ranking 968. 
Vi har försökt nå Eriksson för en kommentar utan att lyckas. 

Simonsson och Eriksson spelade idag även final i dubbelturneringen. Tyvärr förlust där mot holländarna Smits/van Beem i två raka. 

Härnest väntar ännu en Future i Sverige. Det är Lund som står för värdskapet. 
 




Kvarten för Lindstedt

Robert Lundstedt spelar efter förra veckans titel med ny partner. Tillsammans med vitryssen Vasilevski blev det en kvartsfinal i franska Bordeaux. 
Vinst för det franska paret Bourgue/De Shepper i två raka innan Berlocq/Kokkinakis blev för svåra i kvarten. Förlust i två raka. 

Andreas Siljeström har det fortsatt trögt. I portugisiska Lissabon föll han i par med amerikanen Galloway omgående mot fjärdeseedade kroaterna Draganja x två i två raka. 

Fred i semi

Future i Kalmar och Sverige har en representant. Det är sjundessedade Fred Simonsson som möter amerikanen Ritschars idag kl 13.30. 

Fred är oxå i final i dubbeln, tillsammans med Markus Eriksson. Här väntar holländarna Smits/van Beem. 

I Brasilien spelar Christian Lindell även denna vecka. Förlust som andraseedad redan i andra omgången i två raka set mot Reis Da Silva, rankad 1008 jämfört med svenskens 403. 


Kalmar nästa

Den tre veckor långa Futureturnén på svensk mark har kommit till vecks nummer två och småländska Kalmar. 

Igår gick 29 stycken svenskar in av lottningens 32. Utfallet blev att sju av åtta platser in i huvudturneringen togs om hand av svenskar. 
Toppseedad där ser vi även denna vecka Markus Eriksson med ranking 292. 
Seedad är även Fred Simonsson, nr sju. 
Eriksson/Simonsson är även toppseedade i dubbeln. 

Glädjande ser vi även denna veckas succésvensk från Karlskrona; Filip Bergevi, som lämnade wo i semifinalen pga en ömmande höft. 
Totalt är det totalt 17 svenskar av totalt 32. 




Fegspel lönar sig inte

Elias Ymer vann 112 poäng mot 109 för Bernard Tomic. Han bryter hans serve fyra gånger och tappar sin egen bara tre. 
Trots detta förlorar han semifinalen i Aix-en-Provence med 6-2, 6-7(2), 4-6 på 2 timmar och 17 minuter. 
Svensken rivstartar med ett dubbelbreak upp till 4-0. Håller och vinner första set på 27 minuter. Bryter fram till 2-1 i andra, har 3-1 och 0-30 i Tomics serve. Segern ser ut att komma. Då infinner sig ett visst mått av ängslan, feghet. Tomic bryter tillbaka (4-4) och svensken räddar även fyra setbollar. Setet  till tiebreak, där är Tomic starkare.
Avgörande set får vi se många enkla misstag från båda spelarna. Ymer räddar tre breakbollar omgående i första servegem mem tappar den fjärde. Chans att bryta tillbaka x 2 i fjärde gemet utan att komma åt. 
Svensken kommer dock igen, går fram 2-4 och bryter fram till 4-4. Tyvärr så tappar Elias sin serve omgående. Australiensaren kan serve hem en plats i finalen. Detta gör han blankt. 
En andra omgång ifjor (10 poäng) jämfört med semi (45) i år ger 35 färska poäng när nya rankingen presenteras på måndag och plats runt 125. 


Mikael Ymer gick det heller inte bra för. Kvalspel i Bordeux gav ännu en förlust på grus. 394-rankade Doumbia vann med 6-3, 1-6, 6-3. 
I avgörande set bryter Ymer Jr fransmannen omgående. Tappar från ledning 2-0 till 2-4. Bryter dock tillbaka omgående till 3-4. Men tappar igen och Doumbia servar hem matchen. 
Ymer Jr väntar fortfarande på sin första seger på grus 2018. 

På nivån under, Future, gick toppseedade Christian Lindell till kvartsfinal i andra hemlandet Brasilien. 

Sr i årets första semi

Sverigeettan Elias Ymer är i semifinal i Aix-en-Provence. Detta efter seger över Niño Serdarusic med 7-5, 6-3 på knappa 1,5 timme. Svensken hade 7 breakbollar emot, räddade 6. Kroaten hade 5 och räddade 2. 

I morgondagens semifinal väntar kroaten Bernard Tomic, rankad 243, som representerar Australien. Tomic var så sent som i januari 2016 rankad på plats 17.


Elias yngre broder, Mikael, inleder imorgon kval till Challenger i Bordeaux. Han möter hemmasonen Doumbia, ranking 394. 



Walkover för Bergevi

Karriärens andra semifinal slutade med ett antiklimax för Filip Bergevi. Han lämnade wo mot slovaken Urbanija i Karlskrona 
Svenska DC-bloggen nådde Filip. Han berättar att det är en höft som spökar där av dagens debackel. 

Bättre gick det i dibbelturneringen. Mästare blev Markus Eriksson och Fred Simonsson. Vinst över Virtanen/Wessels med 6-1, 1-6, 10-5 på knappt en timma. 

Nu väntar mer Future på hemmaplan. Imorgon  inleds kvalet och på måndag till huvudturneringen i Kalmar. 


Bergevi i semi, stopp för Markus

24-årige skånepågen Filip Bergevi med ranking 1007 är i semifinal i grannstaden Karlskronas Future. Detta efter seger över andraseedade Wessels från Tyskland med ranking 567 med 7-6(8), 2-6, 6-3 på 2,5 timma. 
I avgörande set tapp till 1-2. Bryt tillbaka till 2-2. Sedan upp till 4-2. Tappar sedan fyra matchbollar i tyskens serve innan Filip servar hem matchen. 
Semin här tangerar Bergqvist personbästa: i Ungern i september i fjor. 
Imorgon väntar serben Urbanija, ranking 963. 

Toppseedade Markus Eriksson fick ge sig mot 16-årige Otto Virtanen från Finland. Den 1676-rankade pojken vann två tiebreakset mot Eriksson med ranking 292. 
Tre break åt varsitt håll i set ett och två i andra setet. Svensken i underläge hela första set fram till 4-4. Bryt igen till finskt 4-5. Tre setbollar vid 40-0 som Markus räddade. Svenskt 6-5 och 0-30, men tiebreak. Väl där 2-2 till 2-5, 4-5 och sedan tapp till 4-7. 
Andra setets tiebreak tapp från 4-2 till matchbolllar vid 4-6. Räddade en men sedan förlust som tog 2,5 timma. 
Noterbart är att Virtanens samtliga tre segrar i Karlskrona har varit över svenskar: Ruzgas, Simonsson och så då idag. 

Markus fick sedan revansch i dubbeln tillsammans med Fred Simonsson. Final imorgon efter vinst i två raka mot Bergevi/Göransson. 
Där väntar Johansson/Thors baneman. En viss Virtanen i par med Wessels. 




Elias i kvarten

Det blev en vändning för Elias Ymer i Aix-en-Provence mot fjärdeseedad britten Norrie, rankad 102. Siffrorna skrevs till 2-6, 6-3, 7-5 på två timmar. 
På fredag är det kvartsfinal mot Serdarusic från Kroatien rankad 210. 

Sveriges senaste ATP-vinnare, Robert Lindstedt, kunde inte följa upp helgens titel. Uttåg omgående i dubbelturneringen i Aix-en Provence tillsammans med ukrainaren Stakhovsky mot tyskarna Petzschner/Puetz med 6-7(4), 3-6. 




Elva

Tio år firades stort, för exakt ett år sedan, med mycket champagne i dagarna tre. 
Elva år som Sveriges ohotade etta bland tennisbloggarna firas mer stillsamt, något otippat med en afton i musikens tecken.

Vi ser fram emot ännu ett år med mycket intressant om svensk tennis. 

Grattis säger vi till oss själva! 


Eriksson och Bergevi i kvarten

Markus Eriksson vann helt ohotat sin match i andra omgången av Futuren i Karlskrona. Idag över Botezan från Rumänien i två raka set, 6-2 x 2. 
Markus har på sina första två matcher tappat endast sex gem. Markus tyckte efter matchen att formen finns där och att det fungerade bra trots dagens värmebölja i Blekinge. 
Imorgon väntar Fred Simonssons baneman, finnen Virtanen, rankas 1676. 

Filip Bergevi, rankad 1007, vann över schweizaren och sjundessedade Bellier, 773, även han i två raka. Noterbart är att Beiller har spelat Davis Cup de två senaste åren. 
Filip ställa mot andraseedade tysken Wessels. 567. 

Lucas Renard var snubblande nära en plats även han i kvarten. Breakboll vid 4-4 mot Urbanija i avgörande set. Två ess räddade slovaken där. Sedan bröt han till matchvinst. 

I dubbeln blir det minst ett svenskt par. I ena semin möts  Eriksson/Simonsson mot Bergevi/Göransson. 
I den andra Virtanen/Wessels mot Morgan Johansson/Robin Thour. 






19 har blivit åtta

I Futuren i Karlskrona hade vi 19 svenskar in i huvudturneringen. Efter första omgången är det åtta kvar. Toppseedade Markus Eriksson, femteseedade Fred Simonsson och åttondeseedade Daniel Appelgren levererade. Till det Patrik Brydolf, Lucas Renard, Karl Friberg, Filip Bergevi och Dragos Nicolas Madaras.

Spelet fortsätter imorgon. 


Elias tangerade

Äldre broder Ymer är vidare till andra omgången i franska Aix-en-Provence efter vinst över hemmasonen Bonzi, rankad 205, med klara 6-4, 6-2 på dryga timmen. 
Ett break upp i första, två i andra och inget emot för svensken talar sitt tydliga språk.

Ifjol blev det en andra omgång i samma turnering. På onsdag vet vi om det blir en repris på det eller än bättre upp. 


Sveriges första Future

Imorgon måndag inleds årets första Future på svensk mark. Karlskrona och det röda gruset hälsar spelarna välkomna. 

Markus Eriksson är toppseedad i huvudturneringen. 

In i helgens kval gick det 27 svenskar av totalt 32. Ut ur kvalet gick 6 svenskar på totalt 8 platser. 
Detta ger nitton svenskar i huvudlottningen. Förutom förstaseedade Eriksson ser vi b.l.a. fram emot att se femtessedade Fred Simonsson och åttondeseedade Daniel Appelgren. 


I en annan del av världen, Brasilien, och på samma underlag, grus. hittar vi Christian Lindell. Han är toppseedad i Futureturneringen i Brasilia. 

Ymer Jr tappade

Två matcher i år på grus för Mikael Ymer. Tyvärr både med förlust. 
Idag var det Mikaels första match i kvalet till Challenger i Aix-en-Provence, i andra omgången, för den tredjeseedade svensken med nuvarande ranking på 360. För motståndet stod 34-årige argentinaren Gonzalez med en ranking på 575. 
Efter drygt två timmar kunde vi kontrastera att Ymer Jr föll med 1-6, 6-2, 5-7. 

Första set är inte mycket att orda om. Elva vunna poäng, varav sex i egen serve. Ett vunnet gem och tre tappade. 30 minuter tog det. 
Andra set blev desto roligare. Bryt fram till 2-1. Nytt bryt till 5-2 och servade hem setet på en tre kvart. 
Avgörande set inleder svensken med att bryta argentinaren omgående. Håller fram till 3-2. Underläge där vid 15-40, räddar båda. Tappar dock gemet sedan, 3-3. 
Ny breakboll i det nionde gemet, 4-4. Tappar den, räddar den men får en ny chans. Tar den fram till 5-4 och egen serve, chans att serva hem setet och matchen. Underläge dock vid 15-40. Räddar båda till 40-40, med andra ord två bollar från match. Tappar istället och det är utjämnat igen, 5-5. 
Gonzalez håller sedan enkelt till 5-6. Press nu istället på Mikael som måste hålla serven. Underläge till 0-30. Ikapp till 30-30. Matchboll sedan, 30-40. Tappad andraserve och matchen över. 

Äldre broder, Elias, blir nu ensam svensk i singelturneringen. Han möter i första rundan fransosen Bonzi.
I samma turnering för ett år sedan gick Elias till andra omgången. 




Trenden håller i sig - Lindstedt mästare

Sedan 2007 har Robert Lindstedt vunnit minst en ATP-titel per år sedan 2007. 2918 blir inget undantag. Idag vände han tillsammans med britten Dominic Inglot finalen mot toppseedade Ben McLachlan/Nicholas Monroe med  3-6, 6-3, 10-8 knappt 1,5 timma. 

Första set på en halvtimma till det japansk-amerikanska paret. 
I andra går Lindstedt & Co upp via ett dubbelbreak till 4-0. Motståndarna bryter tillbaka x 2, fram till 4-3. Breaken fortsätter, blankt till 5-3. Chans för Inglot att serva hem setet. Britten gör så, avgör på första setbollen via ett ess.
Ett avgörande matchtiebreak följer. Minibryt upp 3–1. Håller till 5-1. Ett försprång som håller till 7-4 och sedan till match- och turneringsvinst. 

Titeln i Istanbul är Lindstedts 22 titel på 44 finaler. Det är Inglots 9 titel på 19 finaler. 

Svenska DC-bloggen tar av sig hatten och skickar ett stort grattis till Robert!

Robert fortsätter nu till Aix-en-Provence för spel Challengernivå nästa vecka. Partner blir nu ukrainaren Stakhovsky. 

Årets första final

Effer sex kvartsfinaler (4 på ATP och 2 på Challenger med fyra olika partners är det daga för årets första final. Vi pratar ATP 250 i Istanbul och i samarbete mellan Robert Lindstedt och Dominic Inglot från Storbritannien. 
Vinst i semin över andraseedade Matkowski/Sharan med 6-4, 2-6, 10-4.,

Senarste finalen för Lindstedt var i fjol när han spelade hem titeln i Antalya, även det i Turkiet, tillsammans med Aisem-Ul-Haq Qureshi på gräset i juni. 

Detta blir Robbans 44 final på ATP-nivå. Hittils har det blivit 21 titlar. Noterbart ör att han vunnit minst en varje år sedan 2007. 

I semi med gamla adepten

Robert Lindsredt spelar med sin brittiska partner Dominic Inglot denna vecka i ATP 250 i turkiska Istanbul. Senast paret spelade ihop var sommar och höst 2015 och vår 2016. 
Det går bra för paret. Vinst idag i kvarten över fjärdeseedade britterna Skupski med 7-6(3), 6-3 på 1,5 timma. 
Vägen fram till kvarten gick genom vinst över Jebavy/Mergea med 7-6(4), 6-1.
Semifinal imorgon mot andraseedade Matkowski/Sharan. 

På nivå Challenger i amerikanska Savannah spelar Andreas Siljesteöm tillsammans med hemmaspelaren Galloway. Vinst i första över Krueger/Reese med 7-6(4), 7-6(1) följdes idag upp med förlust i kvarten mot tredjeseedade Lopez Perez/Nedunchezhiyan med 6-2, 4-6, 5-10. 

Ännu ett hack ner i nivå, Future, närmare bestämt i Brasilien föll idag Christian Lindell i andra rundan mot Zormann, rankad 814, i två raka. 



Schweiz valde Biel

Det blir Swiss Tennis Arena i Biel som står som värd för play-offmatchen mellan Schweiz och Sverige 14-16 september. Det blir med andra ord inomhusspel på hard - Rebound Ace. 
Matchen kommer att avgöras över tre dagar: två singlar fredag, dubbeln på lördagen och avslut med två singlar söndag. 
Upplägg är i bäst av fem set. 

Arenan tar 2500 åskådare. En siffra som indikerar att det Schweiziska Tennisförbunde inte tror sig se Federer och Wawrinka i DC-laget denna gång, heller. Ren spekulation, givetvis. I början av september vet vi när lagen nomineras. 

Arenan stod som värd för det senaste mötet på hemmaplan för Schweiz, mot Vitryssland i september för ett år sedan. Vinst då med 3-2. Stor hjälte då var Marco Chiudinelli som vann dem femte och helt avgörande singeln över Shyla i tre raka set. 
Arenan invigdes i april 2017. 






RSS 2.0