Ymer Jr inne i huvudturneringen

Mikael Ymer vann sina två kvalmatcher i Futureturneringen i franska Lille, båda i skiljeset, och har därmed fått comebacken överstökad. Imorgon måndag väntar fransosen Beauge, rankad 1310, som fått ett wildcard in i turneringen. 


Smart val av Ymer Jr

Dn.se skrev i veckan att Mikael Ymer dels har brutit med Good to great och att han skulle göra comeback, efter fyra månades frånvaro efter dubbeltiteln i Stockholm i oktober, på touren i kvalet i dag i polska Wroclaw som arrangerar en Challenger i veckan. Så blir det dock inte, han finns inte med i lottningen. 


Istället åkte han till Lille i Frankrike för att spela Future. Han inleder i eftermiddag. 
Ett klokt val av Ymer Jr, där han väljer en mindre tävling med sämre rankade spelare än i Polen. 


Dubbelt dubbeltrubbel

Robert Lundstedt tillsammans med parhästen Michael Venus hade inte mycket att sätta emot mot tredjeseedade Huey/Mirney i Delray Beach. Förlust med 5-7, 3-6 efter ettbreak emot per set. 


Det svenska DC-paret Andreas Siljeström/Johan Brunström har inte vunnit sedan just förra DC-matchen i början av månaden. Andra förlusten kom idag i franska Marseille mot fjärdeseedade Kolhof/Middelkoop med 3-6, 6-7(3).

För Elias Ymer fortsätter motgångarna. Förlust omgående i kvalet i Delray Beach. 


Sämre dag för Lindstedt & Venus

I Memphis hade inte tredjeseedade Robert Lindstedt i par med Michael Venus mycket att sätta emot mot Cerretani/Oswald. Förlust på knappa timman med 1-6, 2-6. 


Grus väntar som väntat

Turkiet möter Sverige i grupp 2 Europa/Afrika vid Ali Bey Club Manavgat. i Antalaya 7-9 april. Underlaget blir som väntat på grus.


Semesterort mot Turkiet

Turkiet har valt tenniscentret Ali Bey Club Manavgat. i Antalaya för DC-matchen mot Sverige 7-9  april. Imorgon fredag meddelas spelunderlag.

På området finns 62 stycken tennisbanor mestadels med grus som underlag.


Lindstedt till kvarten, Elias förlorar

Tredjeseedade Robert Lindstedt tillsammans med Michael Venus gick till kvartsfinal i franska Montpellier. Detta efter seger över Marray/Shamadin med 6-0, 7-6(5). Förlust sedan över det tyska paret Zverev med 4-6, 5-7. 


Nu väntar spel för paret i Memphis, USA. 

I Bulgarien och Sofia förlorade Johan Brunström/Andreas Siljeström över det serbiska DC-paret Troicki/Zimonjic med 4-6, 6-7(3).

Elias Ymer har hunnit med två matcher på två olika tourer i veckan, båda med förlust tyvärr. Först ut mot Schmur, rankad på plats 422 jömfört med Ymers 153, i två raka i Challenger i San Francisco och sedan i kvalet till Memphis mot Baker (ranking 253), även detta i två raka. 
På det sätt som Ymer Sr avslutade förra året och inlett året känns det som han bör hitta på något nytt. Han har raking just nu för spel på Challengernivå med instick ibland i kval till ATP-turneringarna. Dock vittnar spelet mer om att han bör spela på Future ett tag för att hitta tillbaka. 
Det har även ryktats om ny tränare, bl.a. har Magnus Normans namn hörts. Ymer borde oxå göra klart med någon som kan hjälpa honom tillbaka och då framför allt på det mentala planet. Han ser mest vilsen ut på banan fle tillfället. 


Turkiet nästa

Vi blickar framåt till den 7-9 april och match i andra rundan i grupp 2 Europa/Afrika då Sverige möter Turkiet på bortaplan. Spelort, arena och underlag bestäms inom kort. Ser vi till när Turkiet haft hemmafördel de senaste åren finns ingen given arena. Den gemensamma nämnaren är dock att valet hamnar på underlag hard och utomhus. 


För svensk del hoppas vi att helgens vinnare Arvidsson, Rosenholm, Siljeström och Brunström kan utmanas av ett flertal fler svenska spelare. 
Bröderna Ymer är förhoppningsvis tillbaka, har viljan (Elias) och kroppen fungerar (Mikael) att vara med. Enligt utsago såg det mycket bra ut när Mikael i veckan sparrade mot Björkmans adept världssjuan Cilic på Center Courten på Kungliga i Stockholm. Elias spelade oxå han bra i sina första två matcher i Dallas i veckan som gick. Dock sämre i natt i SAN Fransisco där han föll i två raka mot Schnur efter att ha missat att ta hem första set trots setboll. 

Vi hoppas oxå att Carl Söderlund kan komma ifrån sin skola i USA, där han börjat lovande. Spännande att se vad han kan göra. 
Som sparr ser vi gärna Markus Eriksson igen, likt den gångna veckan.

Turkiet, ranking 55 jämfört med svenskt 40, har de senaste åren matchat, sedan 2014, i singel: Marsel Ilhan, 29 år med ranking 235. Hans DC-facit är 31/6 i singel respektive 4/7 i dubbeln sedan debuten 2007. Cem Ilkel, 21 år med ranking 328 är hans adept. Facit för honom 5/6 i singel och 3-4 i dubbel sedan första match i Davis Cup 2013. 
I dubbel har Turkiet alternerat kraftigt genom åren. 

Vid vinst över Turkiet väntar en play-offmatch mot antingen Georgien som i helgen vann över Finland med 3-2 eller Litauen som vann över Madagaskar med samma siffror. Den spelas, om Sverige vinner över Turkiet, i Sverige 15-17 september. 

Övriga resultat i Sveriges grupp: Norge vann över Lettland med 5-0. Norge möter nu Danmark på hemmaplan efter danskarnas vinst över Marocko med 4-1. Sydafrika vann över Estland med 4-1 samt Slovenien slog Monaco med 3-2. 

Senast på onsdag, 15 februari, skall Turkiska Tennisförbundet meddela vilken arena som står som värd för matchen mot Sverige. 


Hjälten Isak Arvidsson vinner

Isak Arvidsson vann med 6-7(7), 6-2, 6-1, 3-6, 6-3 mot Mohamed Aziz Dougaz efter drygt fyra timmars spel. 

Ett tidigt break för Isak Arvidsson ger honom 4-1 mot Dougaz i den femte och avgörande matchen mellan Tunisien och Sverige. Till det skakar han fram två breakbollar vid 15-40, till en ledning med 5-1. Tappar båda. Ett dubbelfel i nästa svenska servegame gör att han istället tappar det, 4-3. Spelarna blandar och ger, det är nervöst på plan. I nästa servegame för Dougaz ser vi två nya svenska breakmöjligheter. Ett tveksamt domslut, då Arvidsson & Co menar att bollen var på baslinjen, gör istället att Dougaz kan stänga det gemet. 
Ett dubbelfel ger sedan 0-30 i Arvidssons serve. Fyra stabila servar räddar gemet, 5-4. I nästa gem skaffar sig Arvidsson setboll efter att från nät lägga undan en backhandvolley. Poängen upprepar sig men denna gång lägger svensken bollen lång. Setet går till tiebreak. Svensken går upp till 3-1. Diskussion på efterföljande poäng. Arvidsson menar att bollen är klart lång, men linjedomaren är tyst. 3-2 istället för 4-1. Spelarna följs åt, Dougaz får första setbollen när han lägger tillbaka bollen i samma hörn som serven, Arvidsson borta. Serven på servelinjrn och i nät, 6 lika. En lugn forehand vid nät ger svensken hans andra setboll. En otagbar serve frön Dougaz racket ger likaläge igen. Upplagt för Arvidsson men långt bred ger setboll för Dougaz. Svensk serve som tyvärr görs om till dubbelfel och setet borta, 7-9. Knappt en timma tog det. Ett set som svider. Två breakbollar till 5-1, två nya till 5-3 och till det två setbollar. 

I andra ser vi en pigg Arvidsson och en nonchalant Dougaz. Svensken vinner de första tio poängen och går fram till 2-0 och 0-30 i Dougaz serve. Han har sedan t å breakbollar till 3-0. Stabilt servande räddar gemet för Dougaz. I nästa gem så får svensken ytterligare två breakchanser. Duell på den som avslutas med lång boll från Dougaz facket ger 4-1. Stabilt svenskt servegem sedan, 5-1. Nonchalansen hos Dougaz är sedan tydlig i de första tre poängen vilket ger 0-40, 3 setbollar. Sedan vill Dougaz igen, fem stabila poäng och 5-2. Svenskt underläge i nästa gem där ett dubbelfel ger två breakbollar för tunisiern. Svensken räddar båda och spelar sig fram till ny setboll. En stillastående Dougaz på den gör att Isak enkelt kan läggen en forehand in. Setet till Sverige med 6-2 och utjämnat. 

Dougaz verkar vara hämmad av sitt högra knä. Vid flera tillfällen har han tagit in läkarhjälp. Svensken behåller lugnet. Bryter fram via ett dubbelfel till 2-1. Nytt bryt till 4-1 efter en enkel Alice som fastnar i nät. Tre svenska setbollar i nästa servegem för Dougaz. Räddad alla dessa bara för lägga en enkel forehand i nät på den fjärde setbollen. 

Tidigt tapp till 0-1 i fjärde. Bröt tillbaka till 2-2. Bara för att tappa till 2-3 och sedan missa tre chanser till fyra lika. Istället nytt break på första setbollen när en framrusande Arvidsson passeras av en rak forehand mitt på baslinjen. 

Avgörande matchen, avgörande set väntar. Det visar sig att den med mest starka nerver är Isak Arvidsson. Han räddar en breakboll i sitt andra servegem, 30-40, vid 1-2. Vad gör han då på den? Jo, han lobbar över Doougaz på nät. Stort, snyggt. Vid tre lika kommer chansen. Arvidsson fram till 0-40, 3 breakchanser. Dougaz räddar en. På nästa boll jobbar sig Arvidsson sig in successivt in i banan och avslutar med en smash. Han bryet fram till 4-3. 
Räddar en breakboll i sitt nästa servegem vid 30-40. På den gick Dougaz för en rak forehand som gick precis utanför, bred. Avslut av gemet med en smash gånger två, 5-3.
Dougaz måste nu hålla sin serve. Svensken går upp till 0-40, tre matchbollar. Dougaz räddar en. På den andra lägger Arvidsson returen mitt sidlinjen när Dougaz är på väg fram mot nät. 
Bänken skriker ut sin passion och glädje. Johan Hedsberg ser stolt ut. Hans första landskamp slutar med vinst. Det är även Isak Arvidssons första vinst i en levande Davis Cupmatch. 

Sverige spelar nu andra omgången mot Turkiet på bortaplan 7-9 april. 

Grattis Davis cuplaget, grattis Isak Arvidsson. Vilken bragd!



Rosenholm föll, avgörande för Arvidsson

Patrik Rosenholm hade som väntat inget att sätte emot Tunisien ett Malek Jaziri. På två timmar mavörerade han ut svensken och vann komfortabelt med 3-6, 3-6, 1-6.

Det inleddes så lovande. Rosenholm bröt tunisiens serve omgående efter en snygg passering när Jaziri kom fram på nät. Tråkigt nog så tappar svensken sin serve omgånde. Han räddar två breakbollar men på den tredje lägger han en backhandslice i nät till 1-1. Ett slag som skulle det visa sig inte alls fungerar idag. Rosenholm kom allt för ofta i tidsnöd när han försökte sig på det slaget. Spelarna följs åt fram till 2 lika och serve för Jaziri. Svensken går upp till 15-40, två breakbollar. Stabila servar räddar båda och ännu en fram till gemboll. En läcker passering från Rosenholms racket ger en ny chans att bryta. Jaziri räddar även den. Han kan sedan med en läcker forehand i krysset vinna gemet fram till 2-3. Vid 3-4 avgörs setet. Rosenholm går upp till 40-15 men tappar försprånget i gemet till breakboll. Svensken räddar den  när tunisien lägger poängen i nät. Gemet väger fram och tillbaka. Båda spelarna blandar och ger. Svensken har två gembollar att avgöra utan att lyckas. Istället på den sjunde breakbollen så lägger Rosenholm bollen i nät när han inte hinner med på returen från Jaziri. Han har nu chansen att serva hem första set, vilket han gör på den andra setbollen då en framrusande Jaziri kan placera bollen i forehandkrysset utan chans för svensken att hinna med. 49 minuter tog setet.

I andra set hamnar svensken i problem i sitt andra servegem. Hans fina serve och en retur i nätet på gembollen ger ett svenskt 2-1. I nästa svenska servegem hamnar han i än större problem när Jaziri går upp till 0-40. Svensken räddar två breakbollar men på den tredje lägger han en backhand bred. Vid 3-4 dyker tre breakbollar upp. Jaziri räddar dock samtliga. Han kan på den tredje gembollen istället vinna gemet, 3-5. I nästa servegem så skakar Jaziri fram en setboll vid 30-40. En backhandslice från svenskens racket som seglar ut lång stänger det setet på 50 minuter.

Energin hos svensken dalar nu, tyvärr. Svensken ser pigg ut inledningsvis. När han i sitt första servegem förlorar den andra breabkollen med en forehand djupt i nät är matchen förlorade. Jaziri vinner tretton raka poäng och går fram till 0-5. Svensken snyggar till siffrorna med ett blankgem men kan sedan inte hålla emot. En lång serveretur avlslutar matchen.

Med det resultatet står det 2 - 2 i matchen. Nu väntar den femte och avgörande kampen mellan Isak Arvidsson (rankad 569) och Dougaz (812). Noterbart är att Arvidsson aldrig vunnit någon levande Davis Cupmatch. Än.

Han har spelat två avgörande femtematcher, båda 2013. Första mot Stakhovsky/Ukraina och sedan mot Slovaken Lacko. Båda förlust med 0-3 i set.
 
 
Notera oxå att Turkiet precis vann över Cypern med 3-1. Detta innbär att vinnaren mellan Dougaz och Arvidsson tar sitt land att möta Turkiet andra helgen i april. För svensk del innebär det bortaplan.
Förloraren får möta Cypern samma helg, även detta på bortaplan.  

Tre raka för Sverige

Johan Brunström i par med debutanten Andreas Siljeström vann med 6-3, 7-5, 7-6 (4) på dryga 2,5 timma över Anis Ghorbel och Malek Jaziri.


Avgörandet kommer i det tredje setet. Brunström tappar sin serve till 5-6. Jaziri kan serva hem setet till Tunisien. Svenskarna vill annat. Herrarna räddar två setbollar och bryter på första breakbollen. I följande tiebreak hamnar dem under med 1-4. Då kommer den sköna vöndningen. Svenskarna vinner sex raka poäng. Matchen är vunnen. 


Sverige leder nu med 2-1 inför morgondagens avgörande singlar med start klockan 10.00. 


Ymer ut i kvarten

I all denna eufori över att det är Davis Cuphelg föll Elias Ymers kvartsfinal i Dallas Challenger bort. Ymer föll tillbaka i gamla synder där han kastade bort första set vid ställningen 4-5 och 40-0 till setförlust efter ett i hans tycke tveksamt domslut. I andra set såg det mycket håglöst ut. 

Förlust mot japanen Itu med två gånger 3-6. 

Nu åker Ymer vidare till San Francisco för ny Challenger nästa vecka. 


Rosenholm en vinnare i debuten

Patrik Rosenholm tappade 2-0 i set till 2-2 men reser sig och vinner. 

Resultatet mot tunisiern Mohamed Aziz Dougaz blev 7-6 (4), 6-3, 3-6. 4-6, 6-3 efter drygt 3,5 timma. 

Spelarna följdes åt i första set, där svensken var den starkare i tiebreaket. 
Bryt i andra set fram till 4-2 räckte gott.
Tapp i tredje, ett break. Not. Hittills, under de första tre seten, ingen uppdatering varken via livescore eller streaming. Uppdateringar med hjälp av tennis.se.

I fjärde fortsatte mönstret att svensken inte kommer åt i Dougaz serve. 
Svensken hade breakboll emot vid 4 lika som han räddade. Ny emot i nästa sevegem, denna gång bryt. Dougaz kunde sedan serva hem setet, vilket han gjorde på den andra setbollen.
Märk väl att Patrik har inte haft en enda breakboll nu sedan i mitten av andra setet. 

I avgörande set tar Rosenholm över taktpinnen igen. Bryter fram till 3-1, dessutom blankt. Tunisiern tar nu en medical time out. Patrik håller fram till 4-1 efter att ha räddat två breakbollar. Han har sedan tre breakbollar fram till 5-1. Dougaz kommer tillbaka och har vid 5-3 en breakboll att breaka tillbaka. 
Rosenholm vänder på det och avgör på sin första matchboll. 

Imponeras av Rosenholms DC-debut. Starkt att inte vika ner sig i avgörande set efter att ha tappat en ledning med 2-0. Sättet som han vinner är både gastkramande och roligt för resten av helgen. 

Sverige har nu 1-1 efter första dagen. Imorgon klockan 12 är det dags för dubbeln. Skall bli intressant att se vilka lag som kommer till spel. 


Underläge för Sverige

Spelet i Tunis kom igång någon timma sent efter att det regnat på morgonen. 

Det störde inte rytmen för Tunisiens etta Malek Jaziri. 
Sverige ligger istället under 0-1 mot Tunisien efter att Isak Arvidsson förlorat med 4-6, 5-7, 2-6 på drygt två timmar. 

Båda spelarna inledde nervöst. 
Svensken inledde med ett dubbelfel, Jaziri gick upp till 0-40. Isak räddade samtlga tre breakbollar. Han fick ännu en breakboll emot som han tappade. Dock ville han inte vara sämre utan han bröt tillbaka i god de. Tyvärr bara för att tappa gemet efter igen, 1-2. Inga fler break i setet viket ger underläge i set. Jaziri avslutade setet med att serva hem det blankt. 

I andra set tar Arvidsson tag i stafettpinnen. Han bryter omgående och går fram till 3-0. Jaziri bryter tillbaka för o bryta igen t 4-5 och möjlighet o serva hem setet. Isak bryter då tillbaka men inte bättre än att han tappar sitt nästa gem. Tunisien servar hem setet blankt på knappt en timma till 5-7 när svensken lägger setbollen lång. 

I tredje visade det sig med all tydlighet att svensken var ett par nummer för liten, 500 placeringar på rankingen märktes. Två break emot och setet och matchen var förlorad. 

Nu väntar debutanten Rosenholm mot 19-åringen Dougaz.


Arvidsson först ut

Isak Arvidsson inleder Davis Cupmatchen mot Tunisien imorgon fredag. Han möter Tunisiens etta Malek Jaziri klockan 10.00.

Där efter får vi se debutanten Patrik Rosenholm mot Mohamed Aziz Dougaz. 
Malek är rutinerad, gjorde DC-debut 2000, spelat 41 DC-singlar och har vunnit 27 och är rankad på plats 51.
Dougaz är 19 år, går på Collage i USA, gjorde sin DC-debut 2015, har 3-1 i DC-singlar. 

I dubbeln på lördag, med start klockan 12.00, blir det ännu en debutant när Andreas Siljeström tillsammans med Johan Brunström tar sig an Jaziri i par med Anis Ghorbel. 
Jaziri/Ghorbel har spelat två DC-dubblar ihop, vunnit en, men det var för sex år sedan. 
Det svenska paret spelar som bekant på touren tillsammans men gör nu DC-debut som konstellationen. Brunström har sedan 2012 spelat tolv dubblar, vunnit sju. Det blir femte partnern för Brunström, dock har han bara vunnit tillsammans med Robert Lindstedt innan. 
Hur som är det glädjande att se Brunström redo för spel efter att han varit sjuk i början av veckan. 

På söndag inleder båda ländernas ettor Rosenholm mot Jaziri, följt av tvåorna Arvidsson mot Dougaz. Start klockan 10.

För svensk vinst krävs att Tunisiens tvåa neutraliseras och att dubbeln går till svensk favör. Jaziri har sett stabil ut i början av 2017. 

Vinnaren/Förloraren i helgens drabbning möter densamma i mötet mellan Cypern och Turkiet i Nicosia. Turkiet är favoriter då cyprioten Marcos Baghdatis, rankad 34, står över denna gång. 


Ett break per set räcker

Vid ställningen 2-3 i första set och 5 lika i andra set går Elias Ymer fram till 30-40, en breakboll x två, i amerikanen Sekou Bangouras serve. Han nyttjar båda på bästa sätt, bryter fram x två. Till det räddar Elias två breakbollar tidigt i båda seten, vid 2 lika i första och fyra vid 1 lika samt två vid 2-3 i andra set. Devisen att det gäller att utnyttja sina möjligheter gör sif ännu en gång påmind. 

Vi får för andra matchen i rad se en kämpande Ymer med en pånyttfödd säkerhet i grundslagen, viket glädjer. 
Han vinner med 6-3, 7-5 efter att nyttjat första matchbollen när motståndaren la servereturen i nät. 

I kvarten i Challenger i Dallas väntar nu japanen Ito, rankad 184, som ikväll slog ut tredjeseedade Kukushkin. 


RSS 2.0