Ingen Garin i Kungl.

Chiles bäste, högst rankade spelare med nummer 18, kommer inte till spel i Kungl. Tennishallen i Davis Cup om knappt en vecka. Den 6-7 mars. Detta är nu bekräftat av honom själv. Orsaken är en skada, inflammation i ländryggen. 

Inte heller landets näst bäste spelare, Nicolas Jarry, med ranking 87, är uttagen då denne är avstängd pga positivt lämnat dopingprov i början av året. 

Två hårda slag för det chilenska laget. Chile får nu lita sig till Alejandro Tabilo med singelranking 166/dubbel 401, Marcelo Tomas Barrios Vera 300/431 och Bastian Malla 511/611. 
Enligt obekräftade uppgifter är även Gonzalo Lama 967/900, påväg till Stockholm. Han är fn inte anmäld i nominerad i truppen. 
Förbundskapten Nicolas Massu har fram till torsdagens lottning klockan 13.00 möjlighet att göra två förändringar i sin ursprungliga nominering. Maximalt får fem spelare vara anmälda till spel. 

Svenska DC-bloggen kommer givetvis vara plats i Kungl. Tennishallen för nära rapportering av händelserna i och kring denna så spännande och intressanta match. Som vanligt. Det blir vår 20 raka hemmamatch, varje sedan 2000, som vi är på plats. Ett jubileum värt att fira! 





Chilenska ettan i problem

Christian Garin, rankad 18, lämnade walk over i hemmaturneringen i ATP250 Santiago. Detta i kvartsfinalen mot brasilianaren Seyborn Wild efter första sets tiebreakförlust, 6-7(1). 

Garin inledde med break men tappade omgående tillbaka. Bröt igen till 6-5. Egen serve för första set. Hade sedan sex(!) setbollar utan att stänga setet. Vann sedan endast ytterligare en boll. Tog i sidbytet in fysioterapeuten och läkaren. Tackade efter en lång diskussion domaren och motståndaren för match och lämnade arenan fort. 

Matchen igenom hade Garin ett negativt kroppsspråk, klagade både på sig själv och omgivningen. 
Enligt honom själv på efterföljande presskonferens har Garin inflammation i korsryggen vilket orsakar problem med känseln som följd. Han fortsatte med att säga att han inte borde spelat matchen men gjorde det för fansen, publiken. 
Avslutningsvis meddelar han att besked om
Davis Cup ges inom ett dygn.

Svenska DC-bloggen återkommer så fort vi vet mer. 



Fötter som strular

Svenska DC-bloggen har äntligen fått information om den fysiska statusen för bröderna Ymer. Mikael fick känningar i en fotled i kvalet i Dubai i lördags. Det skall troligtvis inte vara några problem för spel nästa veckoslut mot Chile i Kungl. Tennishallen. 
Detsamma gäller för storebroder Elsa och hans fot. Den är mycket bättre. Det som istället oroar där är hans minimala matchande 2020.

Söderling har sagt sitt

Nya förbundskapten för Sverige Robin Söderlund har tagit ut sin första trupp, mot Chile i Kungl. Tennishallen om drygt en vecka, 6-7 mars. En plats i Davis Cupfinals i Madrid i november står på spel. 

En väntad och glädjande svensk trupp till 4/5-delar. 
Bröderna Ymer, Markus Eriksson och Robert Lindstedt var väntade. Något överraskat ser vi sedan debutant Carl Söderlund.
Som vi skrev om i söndags finns det många frågetecken i den svenska truppen. Orsaken till Mikaels walk over i helgens kval till Dubai? Elias fysiska status och form efter att inte spelat en match sedan i början av januari? Erikssons form efter sex raka förluster?
Lindstedt har inlett året med sex turneringar med sex olika partners. Två kvartsfinaler är bästa resultatet.
Debutant Söderlund har inget noterade turneringar i år. 

Även Chiiles kapten, Nicolas Massu, har tagit ut sitt lag. Dock endast fyra namn så här långt. Garin, Tabilo, Barrios Vera och debutanten Malla. 
De tre första nominerade spelar singel denna veckan i ATP250 i Santiago, Chile. På grus. Till det Tabilo/Barrios Vera i dubbeln. Kan det kanske vara en fingervisning inför dubbeln i Davis Cup nästa lördag?
Frågan här kvarstår även - kommer dopinganklaglade Nicolas Jarry att få/kunna spela? Är det orsaken till att endast fyra spelare är nominerade?

Många frågor med andra ord. Svenska DC-bloggen söker svaren, återkommer. Som alltid.

Not. En kuriosa i sammanhanget är att kapten Söderling har spelat Davis Cup tillsammans med Robert Lindstedt. Först 2009 mot Rumänien i Idrottens Hus i Helsingborg. Vinst med 3-0 i dubbeln mot Hanescu/Tecau. Även vinst i matchen med 3-2 efter att Söderling vann sina två singlar. 
Den andra var året efter, denna gång just i Kungl. Tennishallen mot Argentina. Dubbeln mot Nalbandian/Zeballos och tyvärr förlust med 0-3. Även landskampen förlorades, 2-3, trots att Söderling vann sina två singlar. 












Om det vore match idag...

Ett klassiskt inlägg från en klassisk tennisblogg följer här och nu. Vi tar i vanlig ordning pulsen på de båda länderna, de mest aktuella spelarna, inför nästa Davis Cupmatch, i detta fall Sverige mot Chile i Kungl. Tennishallen i Stockholm om knappt två veckor, den 6-7 mars. En plats i Davis Cupfinalen i Madrid i slutet av november står på spel. 
Ny svensk förbundskapten i Robin Söderling, vilket kittlar. Han tar tillsammans med vice kapten Jonas Svensson ut sin första trupp, som skall presenteras senast nu på tisdag. 

Sverigeettan Mikael Ymer, just nu rankad på plats 75, är den svensk som just nu imponerar. Han har inlett 2020 med endast spel på hard. Inlett året med fyra turneringar. Elva matcher, sju vinster. 
Hans facit i Davis Cup är 9-4 i singel. Mikael vill spela mot Chile och är given etta. Han gav dock upp i första kvalrundan i Dubai igår som Svenska DC-bloggen skrev om. Det är fortfarande oklart om hans status. 

Broder, Sverigetvåan Elias Ymers rankad 189, fysiska status oroar, även den. Han har inte spelat sedan i början av året. En match i Bendigo, med förlust i två raka. DC-facit i singel 8-11. Han vill spela, frågan är dock osäker om det är möjligt. 

Formen hos Sverigetrean Markus Eriksson, 309, är även den högst osäker. 7-9 i Davis Cup i singel. 3-3 i dubbel. Fem turneringar i år. 2-7 i facit. Senaste fem matcherna har resulterat i fem förluster. Tvåa i laget ändå just nu. Etta, ankare, om ingen av bröderna Ymer kommer till spel. 

Alernativ i singel är där bakom klent. De som kommer tas ut är mest med som sparringpartner. Sedan kan det bli aktuellt till spel med tanke på båda bröderna Ymers fysiska status och Erikssons klena form just nu.
Christian Lindell, 321, som de senaste åren endast spelat på grus har i år inlett med sex Futureturneringar, varav tre på hard. Facit på hard en kvartsfinal och på grus en finalplats.
Jonathan Mridha, 557, har i år tre Futureturneringar, samtliga inomhus, med två segrar som resultat.
Filip Bergevi, 632, har spelat tre grusturneringar på Future. En kvartsfinalplats som bäst. 
Karl Friberg, 637, har även han tre Future i år. Ingen vinst ännu. 
Simon Yitbarek, 789, tre Futurestarter. Tre segrar inkl en kvartsfinal. 

Över till dubbelspecialisterna. 
Mest glädjande är att se första ATP-titeln för André Göransson. Han är just nu rankad på plats 80. Ut över titeln har han två semi och en kvart i år. Hans Davis Cupdebut i september i fjor vill han och vi alla glömma. I par med Eriksson vann de två gem mot Israel. 

Förbundskapten var i förra veckan i New York för att se på Robert Lindstedt. Det pratas om att han är tillbaka till DC-spel. Vi hoppas det. Han behövs. Utan tvivel. Facit vad gäller dubblar för Robert är 14-5 sedan debuten för 13 år sedan. 

Över till motståndarna. 
Chilenarna, Garin och Tabilo, gick bra i Australian Open. Båda till andra omgången. Efter det har Garin plus övriga utan Tabilo ställt om till grusspel på den egna kontinenten. 

Christian Garin, rankad 25, vann titeln i Cordoba, utomhus på grus. Sedan anmäld till Buenos Aires men lämnade tätt inpå wo. Denna vecka spelar han ATP500 i Rio de Janeiro. Är i final som spelas senare ikväll. Innan matchen i Stockholm skall han även nästa vecka spela ATP250 på hemmaplan i Santiago nästa vecka. Där är han toppseedad. 
Hans DC-facit sedan debuten 2012 är 11-12. 

Tvåan för Chile Nicolas Jerry, 87, har blivit påkommen för att missbruka doping. Oklart om han kommer till spel.
Jerry har både varit viktig i singel (9-7) och dubbel (5-4) sedan första DC-matchen 2013. 

Tredjerankad är Alejandro Tabilo, 166, har inte spelat någon singel i Davis Cup. En dubbel är noterat, förlust i en gruppspelsmatch i Davis Cupfinals mot Tyskland.
Han har spelat fyra turneringar, samtliga på hard, i år. Andra rundan i Melbourne och 3-3 i tre Challangers. 
Han har fått ett wildcard till nästa vecka i Santiago. 

I samma turnering har även fjärderankade chilenaren Marcelo Tomas Barrios Vera, 311, fått ett wc.
Han har 1-0 i singel i Davis Cup och 0-2 i dubbel. Han vann för så sent som för två veckor sedan en Future i Lima, Peru. Underlaget var grus. 

I dubbel brukar chilenarna rulla runt på många spelare. På tre matcher 2019 ställdes tre par på planen. 

Som ni kan läsa er till är båda länderna sargade. Framför allt Sverige. Som tur är är det idag två dagar till laguttagning och ytterligare tio dagar till match.
Svårt att sia om de svenska laget. Om bröderna Ymer så lämnar 10% chans till spel borde de att bli uttagna. Till de även Markus Eriksson för hans rutin och möjlig dubbelpartner. Dubbelpartnern till Robert Lindstedt som vi tror gör comeback. Senaste match var mot Colombia i februari i fjor.

Chile bör nominera Garin, Tabilo och Barrios Vera. Komplement till det, då är det svårare. Kanske får vi se trotjänaren, 32-årige Hans Podlipnik-Castillo, orankad, göra ännu en landskamp. Han har under sju landskampsår DC-facit 3-2 i singel och 8-4 i dubbel.

Svenska DC-bloggen återkommer så fort vi vet mer. Med andra ord inom kort. 


























Mikael gav upp - Davis Cup i fara?

Kval i ATP500 i Dubai. Mikael Ymer ställdes mot ryssen Evgeny Donskoy, rankad 112, i den första rundan. Vid underläge med 3-6, 3-3 gav svensken upp. Oklart just nu varför och hur det påverkar hans spel framöver. Speciellt med tanke på hans medverkan i Davis Cup och mötet med Chile i Kungl. Tennishallen 6-7 mars. 

Svenska DC-bloggen har kontaktat teamet kring Ymer Jr, återkommer givetvis om orsak, etc. så fort vi fått mer information. 





Ymer Jr utan chans

Världssexan Stefanos Tsitsipas var minst ett par nummer för stor för Sverigeettan Mikael Ymer i ATP250 i Marseille. Förlust med 1-6, 3-6 på dryga timman.

Ett dubbelfel inleder Ymer med och med det att tappa sin serve omgående, 0-2. Trots 40 och 40 lika ligger han under med 0-3. Vänder sedan 0-30 i egen serve till 1-3. Tyvärr tapp igen till 1-5 och Tsitsipas servar sedan hem första set, knappt 30 minuter tog det. Två breakbollar räddade och en rad gembollar innan Ymer servar fram 1-0. Vid 2-2 tappar svensken serven, 2-3. Tapp igen sedan blankt till 3-6. 
Svensken såg blek ut i jämförelse med greken. Båda 21 år unga men vad gäller tenniskvalitet är det stor skillnad. 

Mikael är anmäld till ATP500 i Dubai nästa vecka. 

Enligt bröderna Ymers team är båda villiga att spela för Sverige i Davis Cupmötet mot Chile om dryga två veckor. 
Nästa vecka skall Elias spela igen efter hans dryga månads uppehåll.

Som en liten tröst blev det under matchen klart att Ymer Jr är klar för Masters i Indian Wells som spelas veckan efter Davis Cup i Kumgl. 

Mycket sämre gick det för dubbelspecialisterna Robert Lindstedt och André Göransson i ATP250 Delray Beach. Lindstedt tillsammans med Inglot förlust mot Harrison/Novikov med två gånger 4-6. 
Göransson med Humbert föll mot Sharan/Sitak med 7-5, 4-6, 7-10. 







Ymer Jr mot Tsitsipas

Mikael Ymer stod för en imponerande insats i den första omgången av ATP250 i Marseille. Vinst över 57-rankade Richard Gasquet med 6-3, 3-6, 7-5 på knappa 2,5 timma. 

Med 100 poäng vunna mot 96. 7 av 10 räddade breakbollar mot 3 av 7 för fransosen. 

Ymer snabbt upp i break, 1-0. Efter drygt 30 minuter kunde han serva hem setet vilket han gör på första setbollen. 
Andra set tre räddade breakbollar innan svensken för sin första vid 3 lika. Ingen lycka där, Ymer räddar ytterligare två innan tapp till 3-5. Setet borta efter en timma. 
Rivstart i avgörande set med break upp till 4-1. Håller undan för att serva hem matchen vid 5-3. Är två bollar ifrån, 30-30, men tappar serven. 5-4. Blankt till 6-5. Fransosen räddar två matchbollar innan svensken tar hem matchen.

Världssexan Stefano Tsitsipas från Grekland väntar nu. Match på onsdag. De har aldrig mötts tidigare. Greken är titelförsvarare i Marseille. 


För en annan svensk går det inte lika bra. Markus Erikssons kräftgång fortsätter. Femte raka förlusten idag, denna gång i Challangern i Koblenz i Tyskland. Inomhus på hard. Förlust mot tjecken Vrbensky, rankad 402, i två raka. 






Kvarten för Lindstedt

New York är en av veckans skådeplatser för ATP-turneringarna denna vecka. 

I dubbelturneringen såg vi Robert Lindstedt, denna veckan i par med Tennys Sandgren. En kvartsfinalplats blev det. Vinst först över Jackson/Kovakenko innan Arevalo/O’Mara vann i skiljeset. 

Kvartsfinal blev det även för André Göransson, tillsammans med Rungkat. I Challengerturnering i Bengaluru stod för mottagandet. 


Ymer x två på banan igen

Det har funnits en del frågetecken om bröderna, Mikael och Elias, Ymers fysiska status. Svenska DC-bloggen kan lugna alla nyfikna. Mikael är uppsatt för spel och skall spela i ATP250 i Marseille nästa vecka. 
Vad gäller Elias väntar även för spel, oklart dock exakt var just nu. 

Göranssons första titel

André Göransson vann precis nu sin första ATP-titel. 
Innan denna vecka har Göransson deltagit i två ATP-turneringar, i Båstad och Stockholm förra året. I Skåne tillsammans med Eriksson vann de över bröderna Ymer och i huvudstaden ett par månader senare i par med Lammons vann de även denna gång en match innan utträde. 

Denna veckan hände något. I par med indonesen Christopher Rungkat gick de genom hela ATP250-turneringen i indiska Pune obesegrade och bärgade hem titeln. 
Vinster i tur och ordning över fjärdeseedade Hsieh/Molchanov, Hoang/Paire, Arneodo/Begeman i semin och finalvinst över tredjeseedade Erlich/Vasilevski. Setsiffrorna idag blev 6-2, 3-6, 10-8. 

Svenska DC-bloggen bugar och bockar samtidigt som vi gratulerar André & Co till denna titel. 








Totalstopp i Frankrike

Mikael Ymer hade inte mycket att sätta emot mot 44-rankade, sjundessedade serben Krajinovic i andra omgången i Montpellier, ATP250. Två vunna gem och förlust med 2 x 1-6 på 1 timma och en kvart. 

Det var en mycket märklig match. Tyvärr ingen livestream att ta del av. Vi kan dock se på siffrorna att Ymer hade stora problem i sina servegem. Sju egna servegem, tappade den vid sex tillfällen. Vi tar det från början.
Tapp första servegemet, två breakbollar att bryta tillbaka omgående utan att komma åt, 0-2. Dubbelbreak till 0-3. Litet hopp vid break till 1-3 som släcks när Ymer tappar till 1-4. Räddar i nästa egna servegemet fem breakbollar innan tapp igen, första set borta på 36 minuter. 
Andra set inleds med två svenska breakbollar omgående men icke, 0-1. Räddar sedan tre breakbollar innan han tar sitt första egna servegem, 1-1. Tapp sedan både till 1-3 och 1-5. Matchen och turneringen sedan över. 

Andra omgången ger 20 poäng för Ymer. 

Nästa vecka väntar ATP500 i Rotterdam, Nederländerna för Ymer. 







Not a Sinner, nor a saint

Mikael Ymer fick sin revansch mot italienske 18-åringen Jannik Sinner, rankad nummer 78  (Ymer nummer 76). Vinst i APT250 i franska Montpellier med 6-3, 6-4 på knappa 1,5 timma. 

Spelarna möttes i Next Gen i november. Då vann italienaren i raka set.

Matchen inleds mycket bra ur svensk synvinkel. Ymer Jr följer upp sitt första servegem som han tar hem blankt med att bryta Sinner serve. Detta efter en backhand från baslinjen landar djupt i nät. 2-0. Möjlighet sedan till dubbelbreak, 5-1, men italienaren gräver upp en forehand som landar på sidlinjen. Senare till 4-2. Underläge vid 5-3 med 0-15. Det vänds sedan genom en smash långt fram till setboll. Ytterligare en duell och avslut med en backhand i nät till setvinst. Sinner i sidled hinner inte med. Tålamodet finns inte utan han vill allt för ofta avgöra fort. Första set över på 38 minuter. 
Andra set inleds tvärt om. På tredje breakbollen tappar Ymer till 0-2. Ymer svarar med break tillbaka, 1-2. Tappar omgående igen, tyvärr, när en backhand fastnar i nät. 1-3. Vändning där och då. Fyra raka svenska gem, varav två break. Först en backhandvolley bred och sedan en enkel backhand i nät, 4-3.  Serve till 5-3. Egen serve sedan vid 5-4, chans att serva hem matchen. Det gör han oxå, blankt. Sista två bollarna returerna långa.  

Vinsten lades när Ymer matchen igenom dikterade villkoren. Helt utan att vänta in Sinner. 

I andra omgången på torsdag möter svensken sjundeseedade serben Krajinovic, rankad 44.  


Fotnot. Titeln relaterar till Alcazars Mellolåt från 2003. 










RSS 2.0