Gott slut och gott nytt

Det är de sista dagarna av år 2022. Ett händelserikt år. Som alltid när det gäller den ädla sporten tennis. Svenska DC-bloggen sammanfattar året. Ser även framåt mot nästa år. Något som vi alltid gjort. Femton år av ren tenniseufori har vi bjudit på. Bjuder vidare. Givetvis. 

Bloggens syre får vi ifrån Davis Cup. Denna turnering som genom åren gett oss mycket glädje och glöd, till exempel sett svensk triumf sju gånger. 

Årets svenska prestation inleddes första helgen i mars. Skådeplats var Helsingborg Arena, kvalificeringsrunda till Davis Cup Finals och motståndare Japan. 

Strax innan spel meddelade kapten Söderling att den svenske ettan Mikael Ymer var skadad vilket omöjliggjorde spel. Ankare i laget blev istället storebroder Elias. Som han tog sig an den uppgiften, det ansvaret. Han vann sina båda singlar - över Daniel och Watanuki (båda i raka set) samt dubbeln tillsammans med André Göransson efter att ha räddat tre matchbollar. Svensk seger med 3-1 och plats i gruppspelet. Skådeplats för svensk del blev Bologna, Italien i mitten av september. 

Innan dess, under domaren meddelade kapten Söderling att han hade åter fått känning av utmattningssyndrom. Före detta, och framgångsrika, Kapten Johan Hedsberg vikarierade. Ni minns kanske hans framgångsrika tid som Davis Cupkapten åren mellan 2017-2019 då han vann sju av åtta landskamper. Enligt källor som nått oss är Söderling tillbaka nästa år. 

Under ledning av Hedsberg i Bologna tog sig bröderna Ymer, André Göransson, Dragos Madaras och Jonathan Mridha an gruppspelet tillsammans med motståndarna Italien, Kroatien och Argentina. Första match mot Argentina. Svensk vinst efter vinst för Elias över Sebastian Baez med 7-4 i avgörande sets tiebreak. Mikael fyllde upp det med en förkrossande seger med 2 x 6-2 över Schwartzman. Dubbeln till Argentina, över Göransson och Elias med 1-2 men landskampen till Sverige med 2–1. 

Andra match mot Kroatien som inleds med vinst för Elias i två raka över Borna Gojo. Förlust i avgörande för Mikael mot Borna Coric. Dubbeln avgör. Det välrenommerade paret Pavic/Mektic för svåra. Bröderna Ymer försökte men föll i två raka. Minnet av Mikaels raka backhand precis lång vid 4-2 och 30-15 i egen serve. Den inne hade gett en boll från 5-2. 

Avgörande match mot Italien. En toppad hemmanation. Berrettini gav inte Elias en chans, 2 x 6-4. Där och då var Sveriges chans till avancemang till slutspelet i Malaga borta. Men det visste ingen, regelverket var inte riktigt självklart, tydligt. Mikael vinner över Sinner över tre set. Dubbeln till Italien. 

Svenska laget får godkänt sett över till gruppspelets tre matcher. Kul med nerv ända in i avgörande landskampen. Bra matcher av bröderna Ymer. En bra lärdom. 

Från slutspelet i Malaga kunde vi se att Australien och Kanada var starkast i denna matchform. Australien i sin första final sedan 2003 då landet vann sin 28 titel mot kanadensarna med möjlighet till sin första titel. Störst framgång sedan tidigare var 2019 där Spanien blev för svåra. Shapovalov och Auger-Aliasimsime vinner sina respektive singlar, enkelt. Första titeln till Kanada för första gången. 

Hur har de svenska spelarna sett ut? Bäst, rankingmässigt är Mikael Ymer, lyft på rankingen från 94 vid årets start till avslut 69. 

Bäst lyckades han i Washington DC (ATP500) med en semifinalplats, i augusti. Till det semifinal i franska Montpellier (ATP250) i februari.  Samt kvartsfinal i Adelaide (ATP250) i januari, franska Metz (ATP250)  i september,  italienska Florence (ATP250i i oktober och Stockholm (ATP250) senare i samma månad. Yngre broder Ymer inleder 2023 i Adelaide även detta år, med plats in i huvudturneringen. 

Storebrodern Elias har höjt sig från plats 170 till 127 på rankingen. Hans spel mot Chile och i Bologna under gruppspelet i Davis Cup Finals i september var mycket bra. Roligt att se hur han trivs och lyfter sig när det vankas Davis Cup. Vid sidan av detta glädjande spel visade han upp en semifinalplats i Pune (ATP250) i Pune i februari samt ett par tre andrarundor under året.  2023 inleds i indiska Pune, nu i år första veckan i januari, där han som sagt har en semifinalplats att försvara.

Trean i Sverige, Dragos Madaras, från ranking 386 i januari till 328 nu. Han gjorde i år sin debut i Davis Cup. Två matcher mot Japan i mars. Bra spel men inte tillräckligt. Förlust i båda. Challengertitel x 2 blev det i Antalya, Turkiet, i januari samt ännu en på samma plats i april. 

Elitserien spelades i år med nytt format. Två grupper, om fem lag, spelades under åtta dagar för någon vecka sedan. Semifinal och final i Malmö, Fair Plats hemmaarena. Vinnare blev Solna TK efter ett rafflande slut där Lidingö TK besegrades i ett avgörande supertiebreak. 


Vi ser framåt emot 2023. Som alltid spännande med ett nytt tennisår. Lotten gav Sverige hemmamatch i kvalificeringsrundan, första helgen i februari, 3-4. För motståndet står Bosnien & Hercegovina. Spelplatsen är Kungl. Tennishallen, Stockholm. Blir både intressant att åter vara tillbaka i huvudstaden,  se om bröderna Ymer väljer att vara med, hur mycket publik det blir - bara för att nämna ett par tre saker.


Vi tackar samarbetspartners och framför allt ni läsare. Som alltid en ynnest att skriva till er. Önskar er alla ett gott slut 2022 och ett fin rivstart på år 2023. Hörs i januari. 





























God jul

Vi vid Svenska DC-bloggen önskar er alla en god jul fylld med tennisracket, tennisbollar och en o annan julklapp. Kanske någon biografi av och med någon tennisspelare.

Njut på! 

Enqvist ny tränare

Den forne världsfyran, i november 1999, Thomas Enqvist presenterades idag som ny tränare till Davis Cuplaget. Han ersätter Jonas Svensson.

Tillsammans med förbundskapten Robin Söderling, som varit sjuk sedan i somras, leder han laget med första anhalt Bosnien & Hercegovina i Kungl Tennishallen i februari. 

Thomas var själv förbundskapten under tre år, 2010-2012. Sex landskamper blev det totalt med två vinster som facit. 
Vinsten över Ryssland 2011 i första omgången, då Söderling och Pim-Pim Johansson hade lekstuga med ryssarna, sol ledde fram till kvartsfinal (förlust mot Serbien med 1-4) är ett fint minne. 
Som spelare lyckades han på 26 matcher vinna 15 (en dubbel med förlust inräknad) under åren 1995 till 2004. 
Han ingick mer andra ord i årgångarna 1997 och 1998 då det blev titlar till slut för Sverige. Noterbart dock är att han inte spelade någon av finalerna. 1997 med i laget i både första rundan, kvarten och semin. 1998 i kvarten. 
Han var dock med i det snöpliga finalen mot Frankrike i Malmö 1996 då Sverige (Niklas Kulti) hade matchbollar i den femte och avgörande matchen. Enqvist vann sina två singlar i den finalen.





Officiellt idag

Idag offentliggjorde Svenska Tennisförbundet att det blir Kungl. Tennishallen i Stockholm som står värd för Sveriges Davis Cupmatch, kvalificeringsrundan, den 3-4 februari, nästa år. Precis detta som vi vid Svenska DC-bloggen redan skrev om i början av veckan. 

Biljettsläpp på måndag. 

Vi återkommer som alltid. 

Åter i Kungl.

Sverige mötet Bosnien & Hercegovina i kvalificeringsrundan till Davis Cupfinal, första helgen i februari. 
Enligt källor till Svenska DC-bloggen kommer matchen spelas i Kungl Tennishallen i Stockholm. 
 
Sverige har spelat Davis Cup i denna anrika hall sjutton gånger. Senast var i mars 2021, då det blev vinst med 3-1 över Chile. 
Innan dess segrar i Kungl över Israel (3-1 i september 2019) och Portugal (3-2 i april 2018).
Från första gången det spelades Davis Cup i Kungl., 1960 mot Sydafrika (vinst med final 5-0) till finalen mot Tjeckoslovakien 1975 (vinst med 3-2), till senast mot Chile har det blivit 15 segrar totalt. Enda plumparna är mot Spanien 1970 (0-5) och mars 2010 då Argentina kom på besök och vann med 3-2. Stor segerorganisatör den gången var en viss David Nalbandian. 
 
Återstår att se hur den artonde matchen i Kungl Tennishallen i februari kommer att sluta. 
Svenska DC-bloggen återkommer, som alltid. 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0