Ymer vann, Sverige kvar i division ett

Elias Ymer har spelat sex stycken Davis Cupsinglar, vunnit två av dessa. Båda två över fyra set, båda två i femte avgörande matchen, båda två för att hålla Sverige kvar i division ett. Han är en sann svensk hjälte. 

Idag vinner han över Janis Podzus med 7-5, 6-7(7), 6-3, 6-4 efter knappa tre timmar. Vilket innebär att Sverige stannar kvar i Europa zon 1. 

I det första setet följdes spelarna åt fram till 4 lika och lettisk serve. En för lång backhand från Podzus ger Ymer en breakboll. Ett i stort sett identiskt avslut ger Sverige möjligheten att serva hem setet. Planen verkställs, ett ess avslutar setet på dryga halvtimmen. 

Andra set blir än mer dramatiskt. Efter det att letten gått fram till 2-3 börjar svensken få problem i egen serve. I det sjätte gamet räddar han en breakboll och kan på den sjätte gamebollen, genom ett ess, ta hem gamet. Vid 4 lika och på den andra breakbollen kommer möjligheten. En för slapp smash från Ymers racket öppnar upp för en lettisk passeringar, men stockholmaren vill något annat, han vinklar poängen och springer i eufori bort mot förbundskapten Rosengren, inväntar sidbyte och möjlighet att även serva hemmet andra setet. Men det uppstår problem. På den förste breakbollen, vid 30-40, räddar Ymer den med ett ess. På den andra kommer han fram på nät, men passeras tyvärr. 5 lika. 
Ymer får nya chanser. Tre stycken på raken, vid 0-40 i nästa lettiska servegame. Podzus vill annat. Han räddar samtliga och tar setet till tiebreak. Ymer hamnar i underläge gånger två men kommer ikapp. Spelarna följs åt till 5 lika. Letten får både en och två setbollar som Ymer räddar. På den tredje kommer letten fram på nät efter serven och kan spela hem setet på dryga timman. Vi knappa 400 på läktaren börjar bli oroliga. Något som Ymer visar att vi inte behöver vara. Vid 3 lika i tredje setet så händer någonting. Ymer får ordning på sin serve, vinner gamet blankt fram till 4-3. Vaskar fram tre setbollar vid 0-40. På den gör Podzus dubbelfel. Ymer skaffar sig tre setbollar, vinner på den andra. Svensken vinner med andra ord elva av setets sista tolv poäng. Imponerande. 
Taktiken från svenskt håll blir mer och mer tydlig, det gäller att nöta bollar på lettens backhand. 
Fjärde set blir roligt. Ymer bryter med en gång fram till 1-0. Han har oxå fyra breakbollar fram till 5-2, utan att lyckas. Vid svenskt 5-4 kommer chansen att få serva hem både match och landskampen till Sverige. På första matchboll, vid 40-30, tar sig Ymer fram på nöt, smashar in poängen och glädjeeufori uppstår. 

Lottningen inför 2015 är redan genomförd. Sverige möter Österrike den 6-8 mars på hemmaplan. Vid vinst där väntar Holland även det på hemmaplan, 17-19 juli. 
Vid förlust mot Österrike blir det spel mot antingen Holland, Spanien (borta), Ryssland (borta) eller Danmark (borta). Alla dessa motståndare blir till helgen 18-20 september eller 30 oktober - 1 november. Men detta tar vi vid ett senare tillfälle.

Lindell föll, 2-2...

Christian Lindell föll mot Martins Podzus med 4-6, 7-6(3), 4-6, 2-6 efter dryga tre timmar. Därmed står det 2-2 i matchen. 

Lindell kom aldrig upp till det spel som behövdes för att matcha den drygt 500 sämre placerade, på rankingen, letten. Det skall tilläggas i sammanhanget att vi får vara nöjda med att Lindell vinner en singel i helgen. Detta med tanke på att han endast har spelat en styck turnering på hardcourt inomhus innan (If Stockholm Open för ett par veckor sedan). Han spelar som bekant i stort sett endast på grus utomhus. 

Avgörande singel blir det mellan Elias Ymer och Janis Podzus.

Sverige i förarsätet, 2-1

Robert Lindstedt och Johan Brunström vann över letterna Mikelis Liebietis och Martins Podzus med 6-4, 6-2, 3-6, 4-6, 6-3 efter knappa tre timmar. 

Efter en lysande start i de första två seten, med bl.a. 36-3 i egna servegame, gick Lindstedt/Brunström ner i intensitet. Letterna tog till vara på detta och kom i kapp. I avgörande set bröt svenskarna Podzus serve omgående, kunde sedan hålla det. Robban servade sedan hem segern till Sverige och ledning med 2-1. Vi var dryga 500 på plats i hallen för denna dubbeldrabbning. 

Morgondagens singlar inleds klockan 13.

Dramatisk första dag i Jönköping, 1-1

Det står 1-1 mellan Sverige och Lettland i den direkt avgörande landskampen om vilket land som får stanna kvar i divison 1 i Davis Cup och vilket land som spelar i division 2 nästa år. 

Elias Ymer, rankad på plats 237, fick det förvånansvärt svårt mot Lettlands Martin Podzus, 574. Med ett härligt självförtroende efter förra veckans vinst på Futuretouren vann letten med siffrorna 6-7(3), 5-7, 7-6(5), 6-3, 7-9 efter knappa 5,5 timmes spel. Vi dryga 700 på plats i Racketcentrum slet mellan hopp och förtvivlan om och om igen. Slagduellerna avlösde varandra, tröttheten kom och gick. Till slut visste vi varken ut eller in. Ymer fick se sig besegrad. 

Sverigeettan Christian Lindell visade sedan vart skåpet skall stå. Han vann över, den med mer än 500 placeringars sämre ranking (230 jämfört med 772), Jains Podzus. Tillika tvillingbroder med Martin. Segersiffrorna skrevs till 7-6(5), 4-6, 7-6(3), 7-6(7) på knapp fyra timmar. Något tråkigt var att vi framåt midnatt endast var ett par hundra kvar som beskådade detta drama på plats i hallen. 

Dagens dubbel startar klockan 15.00. 

Lindstedt in, Isaksson ut

Robert Lindstedt kommer till spel i helgens Davis Cup. Han spelar dubbel tillsammans med Johan Brunström. Singelspelet tar Christian Lindell och Elias Ymer hand om.

Letten Ernest Gulbis, rankad på plats 13, kommer inte att spela.

Förts imorgon klockan 15 får vi se Elias Ymer (rankad 237) mot Martin Podzus (574k). Efter det är det Christian Lindell (230) mot Jains Podzus (772). 
Lördagens dubbel Johan Brunström/Robert Lindstedt mot Martin Libietis/Mikus Losbergs.
På söndag ser vi först Lindell mot M Podzus innan Ymer avslutar mot den andra tvillingbrodern J Podzus.

Sverige får nu för första gången sedan mars 2011, och matchen mot Ryssland, stå som favoriter. Då hade vi en viss Söderling och en viss Pim-Pim Johansson i laget. Skall bli intressant att se hur de svenska herrarna tar sig an den uppgiften. 

Vi återkommer...

Kommer Lindstedt? Kommer Gulbis?

Igår försvann Robert Lindstedt, i par med Lukasz Kubot mot Gonzalez/Rosol med 4-6, 5-7, i Swiss Indoors i Basel. Idag föll även letten Ernest Gulbis i samma turnering. 

Detta innebär att både Lindstedt och Gulbis är tillgängliga för spel inför helgens Davis Cup mellan Sverige och Lettland i Jönköping. Om någon av förbundskaptenerna vill ändra i sina tilltänkta lag skall detta ske innan imorgon, torsdag, klockan 12. De som anmäls måste vid denna tidpunkt vara på plats. 
Två spelare av de fyra föranmälda får bytas ut.

Siljeström får vänta på ny final

Det blir ingen final i If Stockholm Open för Andreas Siljeström i par med Dustin Brown. Förlust mot Huey/Sock med klara 1-6, 4-6 på mindre än en timma. 


Siljeström äntligen i semi igen

Andreas Siljeström, är för första gången sedan i Belgrad i maj 2012, i en semifinal i en ATP-turnering. Vi pratar nu alltså Stockholm Open och i par med Dustin Brown, och vinst i kvarten över Krajicek/Young med 3-6, 7-5, 10-6. 
Som bäst har Andreas två finalplatser, dels ovan nämnda i Belgrad och året innan i Båstad. Den sistnämnda tillsammans med en viss Simon Aspelin.

I morgon väntar semifinal mot Huey/Sock. 

Lindstedt får lämna Stockholm

Robert Lindstedt i par med sin vinnarvän från Australian Open, Lukasz Kubot föll i dagens kvartsfinal mot, Brunström & Co's banemän från igår, Murray/Peers med 1-6, 7-6(5), 7-10.

I fjol blev det en finalplats tillsammans med Jonas Björkman. I år utträde för LIndstedt redan i kvarten. Nu väntar fortsatt jakt på poäng för att kvalificera sig som par till ATP-slutspelet i London som inleds den 9 november, här näst i 500-turneringen i Basel, Schweiz. 

Lindell föll, Brunström föll

Christian Lindell klarade sin ATP-debut inomhus med godkänt. Han mötte Dustin Brown och föll med 4-6, 6-7(3) på en timma och nitton minuter. 

Lindell började något nervöst. Tappade matchens första game genom att dubbelfel. Efter det kom han igen, så pass bra att han kunde bryta tillbaka till 2 lika efter det att Brown spelat serve-volley men lagt bollen i nät. Setet avgjordes sedan i nästa servegame. Lindell räddade första breakbollen, på den andra gör han ett enkelt misstag när han från mittplan lägger bollen långt ut. Lindell vaskar fram en breakboll vid 3-4 och 30-40. Ett ess förstör den möjligheten. Ett ess är det sedan som avgör setet till Browns fördel. 

I andra set höjs spelkvaliteten än mer, båda servar stabilt. Vid 5-4 och 30 lika är Lindell två bollar från setvinst. Han satsar på den andraseeve som kommer men lyckas inte att hålla ner den tillräckligt. Brown vinner gamet. Inte så överraskande går tysken fram till 0-40, tre brekabollar, i nästa game. Lindell räddade den första men gör sedan ett dubbelfel. När det sedan är dags för Brown att serva hem gamet vaknar svensken till på nytt. Först slår tysken ett dubbelfel på första matchbollen. Lindell sliter sig sedan till ett break och det blir tiebreak. Där visar Brown att dryga hundra platser på rankingen spelar roll. Han seglar iväg utan att svensken varken orkar eller kan komma tillbaka. Ett enkelt misstag till 1-3 och dubbelfel till 3-6, ger tre matchbollar. Lindell returnerar i nät på den första och turneringen är över. 


Förlust blev det oxå för Johan Brunström i par med Nicholas Monroe mot Murray/Peers med klara 2-6, 3-6 på knappa timmen. 

Nu väntar ett par dagars träning till för Lindell och övriga svenskar innan de styr kosan väster ut på söndag för uppladdning inför DC-fighten i Jönköping om dryga veckan. 

Ymer föll med flaggan i topp

Precis som Patrik Rosenholm igår förstärkte Elias Ymer sina chanser till spel vid nästa veckas Davis Cupmatch, detta efter fint spel i den första omgången av If Stockholm Open. Trots detta blev det förlust för Ymer mot Jeremy Chardy från Frankrike, rankad på plats 34, med 3-6, 4-6 på dryga timman. 

Ymer levererade bra grundslag med ett högt bolltempo. Det som skilde spelarna åt, förutom 200 platser på rankningen, var framför allt styrkan i serven och kylan i de avgörande lägena. 

Spelarna följdes åt i första set, genom stabilt servande, fram till 3-4 och svensk serve. Breakboll för fransosen där Ymer lägger en backhandkross i nät. Chans och breakboll tillbaka omgående men stabilt franskt servande rede ut set hela. Chardy reder ut set, setet över på drygt en halv timma. 

I andra set tappar Ymer sitt andra servegame. Han kontrar med tre egna breakbollar i nästa servegame. Fransmannen räddad samtliga och en till innan Ymer blir för svår, 2 lika. Det vill sig dock inte bättre än att Chardy bryter svenskens serve igen, i nästa game och detta blankt. Stabilt servande av båda följer fram till 4-5 och fransk möjlighet att serva hem matchen. Trots 0-30 reder Chardy ut det, setet och matchen förlorad. På första matchbollen lägger Ymer en backhandkross lång. 

Sveriges har två spelare framme i kvartsfinal. Andraseedade Robert Lindstedt i par med Lukasz Kubot vann över Anderson/Erlich med 6-4, 7-6(5) på 1,5 timma. 
En kvart kortare tid behövde Andreas Siljeström, i par med Dustin Brown. De vann över Golubev/Sitak med 6-4, 6-7(5), 10-4. 

Väntade lag öppnar för sena ändringar

Både Sverige och Lettland nominerade idag väntade lag till drabbningen i Jönköping nästa weekend. 

För svensk del är Christian Lindell (ranking 223), Elias Ymer (238), Isak Arviddson (singel 499, dubbel 304) och Johan Brunström (dubbel 54). Med som sparring följer Patrik Rosenholm. 
Enligt förbundskapten Rosengren så kan mycket förändras innan lottning nästa torsdag. Robert Lindstedt skall spela i 500-turneringen i Basel, men förlorar han innan torsdag så kan han bli aktuell för spel. Vilka som är aktuella för singel är oxå det vidöppet, även dubbelspecialisten Brunström kan bli aktuell.

Den lettiske kaptenen Karlis Lejnieks nominerade tvillingarna Martins Podzus (690) och rutinerade Janis Podzus (779) samt Mikelis Libietis (saknar ranking) och debutanten Mikus Losbergs (saknar ranking). Med andra ord ingen Ernest Gulbis. Även Gilbis är anmäld för spel i Basel nästa vecka. 

Spänningnen är olidlig inför DC-matchen, vi återkommer. 



Rosenholm nära

Trots knappa 300 platser skillnad på rankingen gav Patrik Rosenholm australiensaren Bernard Tomic en match i den första omgången av If Stockholm Open. Han föll till slut med 6-7(1), 7-5, 4-6 efter knappa två timmar. 

Svensken spelade rakt igenom matchen helt utan respekt. Han lyckades allt som oftast med sin uttänkta matchplan, sina slag, att visa Tomic att han visst var där för att vinna. Det som till slut fällde avgörandet verkade, tråkigt nog, vara orken. Tråkigt för Rosenholm hade verkligen Tomic på kroken och tråkigt inför morgondagens offentliggörande av vilka som får förtroendet inför Davis Cupmatchen mot Lettland nästa veckoslut. Tror trots allt att Rosenholm är en av de fem som förbundskapten tar ut inför denna viktiga drabbning. 
Övriga är Ymer, som går in i Stockholm Open imorgon, Lindell, som spelar på onsdag, Brunström och Lindstedt. Om den sistnämnda inte vill spela så kallas säkert Arvidsson in som ersättare i dubbeln. 

Åter till Rosenholms match. Första set var jämt, utan någon chans till bryt. Väl i tiebreaket tog Tomic kommandot. Han ökade på tempot och var helt överlägsen. Svensken fick med sig en serve. 
I andra set rivstartar Rosenholm, bryter omgående och går fram till 4-1. När svensken, vid 5-3, har chans att serva hem setet bryter Tomic tillbaka. Australiensaren har sedan 0-30 vid ställningen 5 lika innan åter svensken tar över taktpinnen. Han går fram till 6-5 och sedan två setbollar, 40-15. En lång retur tror vi alla räddar Tomic men hawk-eye vill annat. Poängen är inne och andra set på dryga halvtimmen till Rosenholm. 
Avgörande set börjar i samma anda. Svensk breakboll omgående. Men en retur djupt i nät på forehandsidan gör att den möjligheten försvinner. Svensken räddar en breakboll emot i femte gamet, men kan inte i servegamet efter hålla emot. På den andra av tre breakbollar kan Tomic genom en hög forehand mitt i banan bryta. Han håller sedan båda sina kommande två servegame och matchen är förlorad, på den tredje matchbollen. 

Vi återkommer imorgon när det är uttaget DC-lag samt med Ymers match på kvällskvisten. 

Lindstedt på jakt

Robert Lindstedt tillsammans med polacken Lukasz Kubot, just nu på plats tio i racet till ATP-slutspelt i London om en knapp månad, är på jakt efter en av de åtta platserna. Just nu skiljer det 185 poäng fram till en åtrovärda åttonde platsen. Denna veckan var det Masters i Shanghai. Vinst blev det, i första omgången mot hemmaspelarna som också fick ett wildcard, över Wu/Zhang med klara 6-4, 6-0. Förlust sedan mot suveräna världsettorna bröderna Bryan med 3-6, 6-7(1).
 
Nu väntar spel för paret i If Stockholm Open. För Lindstedt gäller det att försvara sin finalplats från i fjor. Kubot spelade inte förra året denna veckan, med andra ord inga poäng att försvara.
 
Övriga dubbelspelande svenskar är Johan Brunström, tillsammans med Nicholas Monroe samt Andreas Siljeström/Dustin Brown. Båda paren har fått var sitt wild card.
 
Sverige har tre spelare klara för singelspelet i Stockholm, tillika tre med wild card. Detta är Christian Lindell, Elias Ymer och Patrik Rosenholm. Samtliga tre svenskar spelar förutom om ära, poäng och prispengar om att övertyga förbundskapten Rosengren om att just jag skall så representera Sverige mot Lettland om två veckor.
Det är med andra ord spännande dagar vi har fram för oss.

Det närmar sig Lettland

Med mindre än en vecka, tisdag, kvar till laguttagning inför Davis Cupmatchen mellan Sverige och Lettland stiger temperaturen. Själva matchen spelas sedan i Racketcentrum, Jönköping, 24-26 oktober. Vinnaren får spela vidare i division ett, förloraren ser vi i division två 2015. 

Den Svenska DC-bloggen kollar status bland aktuella letterna och svenskar.

För letterna del står och faller det mesta på Ernests Gulbis medverkan, rankad på plats 13. De senaste rapporterna vad gäller hans uppgivna match i den andra rundan i Peking i förra vecka är att det är axeln som spökade. Han spelade trots allt i Masters i Shanghai i går, där han föll mot ryssen Youzhny med klara 4-6, 1-6. Han tappade det helt i det andra setet, vann t.ex. inte en boll i de tre sista gamen. Frågan är om det var dålig form eller skadan som gjorde sig påmind som vi fick se? Han är nu anmäld till turneringen i Moskva nästa vecka och till Basel under själva DC-veckan. Det är med andra otroligt intressant att se om han kommer till spel de kommande veckorna, hans ev status då samt hur han gör med spel eller inte under DC-veckan. 
Ett Lettland med Gulbis laget är lika viktig som Söderling var för Sverige under flera år. Ett Lettland utan Gulbis skall innebära att fortsatt spel i division 1 nästa år skall för svensk del kunna bärgas. 
Övriga aktuella spelare för singel är Andis Juska, 29 år och ranking 710. Han har i år spelat väldigt sparsamt. Förutom de två Davis Cup-singlarna mot Slovakien och Österrike kan vi se två Futureturneringar utan framgång i januari. Noterbart är att Juska är den lett som representerat sitt land flest gånger sedan Lettland spelade sin första DC-match 1993. 
Janis Podzus var den andre som, vid sidan av Juska, spelade singel senast mot Österrike. Han är 20 år och rankingen säger 781. Han har en futurefinal på sitt samvete i år, på grus utomhus i Estland i sommar. I övrigt sparsamt tävlande även här. 
De senaste dubblarna har Gulbis tagit hand om tillsammans med Mikelis Libietis, 22 år ung utan ranking både vad gäller singel och dubbel. Två matcher i år har också givit två segrar. Om inte Gulbis spelar dubbel så blir troligt par Juska/Podzus.

För svensk del så är det glädjande att se framför allt Christian Lindells (22 år, ranking 223) framfart de senaste månaderna, nu senast i Colombia. Det tråkiga i sammanhanget är att Lindell, som bekant är som bäst på grus utomhus. Anmärkningsvärt blir det då att matchen mot Lettland spelas på hardcourt och dessutom inomhus. Svaret från förbundskapten Rosengren på frågan om varför inte grus valdes som underlag var att Tennisförbundets ekonomi inte tillåter detta. Lindell är trots allt på plats vid det läger som inleddes i Stockholm igår. 
Vid sidan av Lindell måste Elias Ymer (18 år, ranking 233) ses som självklar. Han har spelat ett par Challangers i USA de sista veckorna med ett par tre vinster. Ett komplement till Lindell och Ymer borde vara Patrik Rosenholm (26 år, ranking 363) som har gått bäst av samtliga landsmän som deltog i de tre Futuretävlingarna (Danderyd, Falun och Jönköping) som spelats den senaste månaden. För detta har han fått ett wild card till huvudtävlingen av Stockholm Open som inleds om en vecka. Ett wild card har också Ymer fått. 

I dubbel hoppas vi som alltid de senaste året att både Johan Brunström och Robert Lindstedt finns tillgängliga. 
Brunström, som är den av de två svenskarna som just nu går bäst, med en semifinal i Peking förra veckan, har inte gett någon signal på att han inte skall vara spelbar. Mer tveksamt är det med Lindstedts medverkan. Samtidigt som DC-matchen spelas vankas det två 500-turneringar, i Valencia och Basel. Redan i fjol, i för matchen mot Danmark, var Robert tveksam till spel om samma läge uppstår igen. Och så är nu fallet. Lindstedt har också en plats till ATP-slutspelet i London om en månaden inom räckhåll. Få poäng, förutom en finalplats i Stockholm, att försvara från i fjol. Vi får helt enkelt avvakta. 
Vi frånfälle av någon av dubbelspelarna så visade det sig att Isak Arvidsson är en helt godtagbar ersättare. I alla fall vad gäller den spelkvaliteten som han visade upp mot Rumänien i september. 

Vad gäller uppladdningen så sker den nu på SALK, följt av spel i Kungliga Tennishallen. Här inleds kvalet också till IF Stockholm Open på lördag. Träningslägret fortsätter fram till nästa söndag då det är samling i Jönköping. 

Vad gäller om DC-matchen sänds över webb eller TV är det idag oklart. 


Lindstedt letar vidare, Brunström levererar

I 500-turneringen i Peking kunde vi se en Johan Brumström tillsammans med Nicholas Monroe gå från två kvalmatcher ända fram till semifinal. I huvudtävlingen vann de mot Cilic/Gonzalez med två gånger 6-3. Vinst sedan i kvarten mot Cabal/Farah med 6-7(4), 6-3, 10-7 innan Benneteau/Pospisil blev för svåra i semin, förlust med 7-6(5), 2-6, 5-10. 

För Lindstedt tillsammans med Kubot blev det utgång omgående mot Lopez/Mirnyi med 6-7(4), 6-7(3). 

RSS 2.0