Lita på din förstaserve Robin

Imorgon natt eller torsdag kväll möter Robin Söderling den amerikanska storservaren Taylor Dent i den andra omgången av US Open i New York, vilket är året sista Grand Slam.

Robin har sedan finalplatsen på Roland Garros i början av sommaren i år, med ett par undantag fått "grisa" sig till segern i många matcher. Orsaken till det är med största säkerhet att han inte helt och fullt litar på sin serve. Detta är så tydligt när Robin spelar utomhus. Serven som är Robins viktigaste slag.
I snart fyra månader har jag i så många matcher sett att Söderling inte rktigt litar på att han skall kunna vinna poängen om inte förstaserven sitter. Och sitter inte serven, i första hand förstaserven, så vinner han inte de enkla poängen och vinner han inte de enkla poängen så får han kämpa allt för mycket i uppförsbacke. Visst, det är ett styrkebesked att kunna "grisa" sig till segrar genom att mentalt välta sin motståndare. Men skall Robin vinna de stora matcherna, och när han vinner de stora matcherna, så måste förstaserven vara där.

Vi såg det igår mot 214-rankade kvalspelaren Andreas Haider-Maurer från Österrike. Robin såg oftast ängslig ut när han skulle till att serva. När förstaserven satt vann hann de flesta poängen. Vi som sett honom i USA inför US Open har upplevt samma sak. Mot motståndare som är bättre på att returnera än gårdagens österrikare så blir det knepigt. Minns matchen mot Nalbandian för ett par veckor sedan. Robin vågade knappt serva sin andraserve. I Båstad var det också knackigt. Där räddade han sig själv flera gånger med att förstaservan satt, men allt för många gånger var det tvärt om.

Tänk vad befriande det var igår, efter det att Robin fick det avgörande breaket i femte gamet i femte setet, att se Söderlings ögon. De sa verkligen - "nu tar jag detta". Han hade bestämt sig. Tänk om han och coach Norman kunde få till detta tidigare i matcherna och under en längre spelperiod. Robin visade igår att serven inte behöver vara den hårdaste för att vinna. I det sista tre servegamen så vinklade och varierade Söderling serven på ett helt annat sätt än tidigare under matchen. Det imponerar också att när serven och spelet inte stämmer kunna variera och komma på nya lösningar.

Inför mötet med Taylor Dent är det 2-1 i inbördes möten till Robins fördel. Den 72-rankade amerikanen vann deras enda möte på hard, just i US Open år 2003. Då var Robin en färsking på touren och Dent rankad på ungefär samma ranking som idag. Han har under 2006-2008 haft problem med sin rygg men är nu åter. Bäst rankad var han i augusti 2005 då han var på plats 21.
Efter deras första match har Robin vunnit två gånger i Paris. Inomhus i Masters 2004 och i år i andra omgången på gruset på Roland Garros. I den matchen vann Dent två game på hela matchen.

Får Robin till sina förstaservar - tänker smart och ser möjligheterna - så vinner han enkelt över Dent. Gör han det inte, kan US Open 2010 vara över redan nu.

Onödigt tufft för Robin

Det blev vinst till slut för Robin Söderlings i hans första match i US Open över kvalspelaren Andreas Haider-Maurer från Österrike. Robin vann i fem set med 7-5, 6-3, 6-7 (2-7), 5-7, 6-4 efter knappa fyra timmar.

Den 214-rankade Haider-Maurer spelade sitt livs tennis. Det märktes allt för väl att Robin gjore sin första match på över 1,5 vecka och att österrikaren spelat in sig på underlaget efter tre raka kvalmatcher.
Att det gick till fem set känns onödigt. När Robin gick upp till tre raka matchbollar i det tredje setet trodde nog alla, inklusive han själv, att det snart skulle vara över. Men en viss man från Zwettl i Österrike ville något helt annat. Han räddade dem och ytterligare en innan han i det följande tiebreaket kunde gå fram till 0-4 och fem setbollar vid 1-6. Han avgjorde sedan på den andra.

I det första setet så såg det inte alls bra ut. Österrikaren bryter Robin omgående och går fram till 1-4. Knappt en enda första serve sitter (2 av 10). Efter en halvtimmes spel kommer Robin igång. Han bryter tillbaka i det sjunde gamet efter det att Haider-Maurer lägger Söderlings retur i nät. Vid ställningen 5 lika så skaffar sig Robin ytterligare två breakbollar när österrikaren lägger bollen bred. Efter en boll i nätkanten lägger sedan Haider-Maurer bollen ut och Robin har chans att serva hem seter. Han går fram till 3 setbollar vid 40-0. Österrikaren räddar två av dem men på den tredje kan han avgöra efter det att han drivit Haider-Maurer från hörn till hörn.
Robin har problem med sin förstaserve under hela första setet. När den väl sitter vinner han samtliga sina poäng men den gör det allt för sällan. Startk av Robin att hämta upp 1-4 och sedan underläge med 4-5 till setvinst.

Andra set inleds mycket bättre. Robin bryter omgående till 1-0. Han räddar själv en breakboll emot i sitt första servegame och bryter sedan igen fram till 3-0 efter en snygg passering när österrikaren kommer fram på nät.
Haider-Maurer lyckas bryta tillbaka en gång och setet går fram till 5-3. Där hamnar åter igen österrikaren i krångel och svensken går fram till setboll efter en magnifik retur. Efter en misslyckad stoppboll är setet i svensk ägo. Förstaserven sitter bättre nu och Robin kämpar på.

I det tredje setet så höjer sig båda spelarna ett par hack vad gäller servandet. Motståndaren är inte i närheten av den andras serve fram till 5-4 och österrikisk tur. Det är nu som nerverna sviktar, till att börja med, hos österrikaren. Han gör två dubbelfel och en misslyckad stoppboll fram till 0-40 och tre svenska matchbollar. Då sitter serven igen. Han räddar dem genom två stabila förstaservar och en enkel retur ut av Robin. Söderling vaskar fram ännu en matchboll, nummer fyra. Även den reder han ut och servar sedan genom ett ess hem gamet. Genom fortsatt stabilt servande och en något irriterad svensk kan han sedan ta hem det kommande tiebreaket enkelt med 2-7.

Fjärde set inleds med att Robin har tre breakbollar. Han ser piggare ut igen. Då ser han återigen inte fokuserad ut och slarvar bort de möjligheterna. I det sjätte gamet räddar han själv en breakboll emot när österrikaren lägger den bred. Vid 5-6 skall Robin serva. Han gör det inte bättre än att det blir två setbollar för Haider-Maurer vid 15-40. Robin räddar en och har på den andra upplagt läge för smash nära nätet, allt för nära nätet visar det sig. Robin tvekar och bollar hamnar i nätmaskorna. Setet borta med 5-7 på 57 minuter.

I det femte gamet i det femte setet avgörs matchen. Robin kämpar och sliter. Han ser emellan åt nästan uppgiven ut och gestikulerar mot coach Norman. Han är märkbart störd över sitt emellan åt usla spel och den höga nivå som Haider-Maurer visar upp. Vid 2 lika skaffar sig Robin två breakbollar. Robin lägger den djupt och österrikaren svarar med att placera den i nät. Man kan se på Söderling att han har bestämt sig, det lyser i ögonen. På läktaren kan man höra några svenska fans som sjunger "Alla hetet Glenn i Göteborg" vid sidbytet vid 4-3. Båda spelarna håller sin serve och Robin han serva hem matchen vid 5-4. Han går enkelt fram till 40-0 och därmed tre nya matchbollar. Dubbelfelet på den första gör ingenting, inte när Robin bara skall ta hem det. På den andra vinklar han serven långt ut på forehandsidan och österrikaren orkar inte få tillbaka den utan den hamnar i nätmaskorna. Utan en min går han fram till nätet för att tacka motståndaren, skriver pliktskyldigt några autografer och lämnar sedan stadion utan en min. Söderling ser inte alls nöjd ut.

Segern innebär att han nu i sin andra match, på antingen onsdag (nattmatch) eller torsdag får möta vinnaren av Dent och Falla. De möts senare i kväll.

För att Robin skall ha någon chans fortsättningsvis måste han höja sig minst ett par klasser. Det såg stundtals inte alls bra ut. Det som oroar är att det sett ut så här under flera månader nu. Spelet, och då i första hand förstaserven, sitter inte. Det som är glädjande dock är att han vinner en del matcher trots detta.

Robin Vs Haider-Maurer idag

I dag, runt klockan 18.30 på Grandstand, är det dags för Robin Söderlings första match i US Open. Han mötet Andreas Haider-Maurer från Österrike. Han är rankad på plats 214 och spelar mest Futures och på Challangenivå. Han har nått US Open i år genom att kvala. I år har han vunnit enstaka matcher på touren. De som sticker ut är vinst mot Istomin i Gstaad i somras. Han har också vunnit två gånger i år mot svensken Filip Prpic.

Robin i sin tur, fortfarande rankad på plats nummer fem, sägs haft en bra träningsvecka i New York och ser stark ut.

Lindstedt tillbaka på allvar

Efter fyra något sämre turneringsstarter är Robert Lindstedt och Horia Tecau verkligen på gång igen. De vann i den sista turneringen, New Haven, inför US Open som börjar nästa vecka. Som de två avslutade de sista två matcherna. I semifinal vann de över Knowle/Ram med 6-4, 6-3. Och i finalen var det samma visa, två raka set. Då stod Bopanna/Qureshi på andra sidan nätet. Titelsiffrorna skrevs till 6-4, 7-5 på knappa en timma och tjugo minuter.

Detta var Robban Lindstedt tionde vinst på 17 försök och fjärde för året.
I år har han och rumänen Horia Tecua vunnit i, förutom i Båstad, s-Hertogenbosch och Casablanca. Till det har de också spelat final i Wimbledon och Marseille.

Fotnot. Efter vinsten i hemmaturneringen i Båstad har Robert/Horia bara vunnit två matcher på fyra turneringar innan New Haven. En vinst i Los Angeles, ut i första omgången i Washington, en vinst i Toronto och ut i första rundan igen i Cincinnati.

Den Svenska DC-bloggen tar av sig hatten och gratulerar Robban och Horia till denna fina skalp. Nu håller vi tummarna och tår för US Open.

Lottat inför US Open

På måndag, klokkan 17, inleds US Open vilket är årets fjärde och sista Grand Slam. På herrsidan har Sverige en svensk. Lotten föll så att han i sin första match kommer att få möte en idag, inte namngiven kvalspelare.
Den Svenska DC-bloggen gör som brukligt och ser i kristallkulan hur en väg fram till finalen kan se ut vid vinst i den första omgången. I andra väntar vinnaren av Dent och Falla. Tippar på hemmaseger (Dent). I tredje rundan ser vi formstark de Bakker (är just nu i semi i New Haven) eller en Gonzalez från Chile. Tippar de Bakker där. Åttondelen ger Marin Cilic från Kroatien. Robin har mött honom en gång, på gruset i år på Roland Garros vilket gav en solklar vinst i tre raka set. Kvarten sedan och då får vi stifta bekantskap med en viss Roger Federer. De mötte i denna omgång/kvarten även i fjor. Då vann scheweizaren med 3-1 i set. Men vi minns mycket hellre Paris i våras. I semin sedan tror vi på en formtoppad Mardy Fish. På denna del av lottningen finns också starka utmanare på vägen fram till semifinalplatsen i i första hand Maros Baghdatis, Andy Roddick och världstrean Novak Djokovic. Från den andra halvan står det mellan David Nalbandian, Rafael Nadal och Andy Murray. Vad sägs om en final mellan Robin Söderling och skotten Andy Murray?

Robban i semi

Robert Lindstedt och Horia Tecau är i semifinal i New Haven. De vann i andra omgången/kvartsfinalen över Moodie/Norman med 7-6 (8-6), 6-2 och därmed fick de sin revansch från förra veckan då de föll i Cincinnati. I semi blir det Knowle/Ram, som i sin tur vann sin kvart över förstaseedade Nestor/Zimonjic.

För Johan Brunström i par med Kohlman från Tyskland tog det stopp med en gång. De föll mot Chela/Cuevas, redan i första omgången, med siffrorna 6-7 (1-7), 6-4, 6-10.

Sista chansen till matchträning innan US Open

Robert Lindstedt, tillsammans med Horia Tecau, och Johan Brunström, med sin kompanjon Michael Kohlmann spelar denna veckan i New Heaven. Det är sista chansen att vässa formen inför årets sista Grand Slam, US Open i New York som inleds på måndag.

Robban & Co vann sin första match över tredjeseedade Kubot/Marach med 5-7, 6-1, 10-7. De möter i andra omgången Moodie/Norman och detta redan i kväll. De möttes förra veckan, i Masters i Cincinnati och då vann Moodie/Norman, så chans till revansch får vi hoppas.

Brunström med kumpan går in i turneringen, också det ikväll. De ställs mot Chela/Cuevas.

Tuff förlust mot Roddick

Andy Roddick blev för svår för Robin Söderlin i åttondelsfinalen i Masters i Cincinnati. Robin föll med siffrorna 4-6, 7-6 (9-7), 6-7 (5-7) efter två timmar och 44 minuters svettigt spel.

Det skall skrivas med en gång - Robin fick aldrig, med undamtag för första gamet, igång sitt vägvinnande spel. Vi, som offrade ett par timmars natts sömn, fick allt för sällan se de hårda grundslagen, den tunga in-side-out på forehandsidan, de vinstgivande förstaservarna och den knutna handen från Robin. Det såg ut som om han mest led på banan, led av både värmen/fukten och en mycket svårspelad och pånyttfödd amerikan på andra sidan nätet. Såg Roddick spela i andra omgången mot De Bakker och det var stor skillnad på det spelet han presterade då med det vi nu fick se.

Matchens första game var en skön svensk historia. Vi fick se en Robin som kom runt och placerade in sin forehand med största precision innanför linjerna. Men det var i ett game.
Redan i sitt andra hamnar han i svårigheter. Förstaserven sitter inte, han hamnar hela tiden i underläge då Roddick får diktera poängnen genom starka returer med bra längd. Han räddar en breakboll och kan till slut ta hem det tredje gamet efter ett game på knappa tio minuter.
I Söderlings nästa servegame ser vi det igen. Robins fötter är orörliga och han gör enkla misstag vilket leder till 15-40 och två breakbollar. Roddick är lugnet själv och kan ta hem breaket/gamet, 2-3. Söderling är framme i amerikanens nästa servegame och naffsar lite både vid 30-30 och 40 lika utan att komma åt.
Vid 4-5 kan Roddick serva hem första set. Han går upp till 40-0 och tre setbollar. Robin räddar två men på den tredje sätter amerikanen ett ess.
Endast 52% av Robins förstaservar sitter. Han gör många egna misstag, 17 mot 9 för Roddick. Där är skillnaden mellan de två. Till detta att Roddicks förstaserve sitter vilket ger 13 ess mot 2 för 13 för Roddick.

I andra set så inleder båda spelarna bra i sina egna servegema och tar de enkelt. I femte gamet så slarvar Robin, han ser en aning ofokuserad ut. Via bla ett dubbelfel vaskar Roddick fram tre breakbollar vid 0-40. På den första kommer Robin fram mitt i banan men lägger nästa volley långt ut.
Frågan är nu om Söderling kan, orkar, vända på detta? Har han en plan B? Visst har han det. För första gången kommer Robin åt Roddicks servar under ett helt game och skaffar sig två breakbollar vid 15-40. Söerling tar vara på den första och bryter tillbaka, 3-3.
Robin räddar sedan ännu en breakboll i nästa egna servegame och håller undan genom en rad fina servar.
Setet går till tiebreak. Båda spelarna kan inte hålla sin första serve men håller sedan sina servar fram till 5-6 och matchboll för amerikanen efter det att Söderling lagt en enkel boll ut. Robin har serven och vänder på det igen genom att gå två gånger på nät. Det innebär att Söderling får en setboll. På den lägger Roddick en stoppboll som Robin får se stanna i nätkanten. Ställningen är nu 7 lika. Nästa poäng blir omtalad. En boll på baslinjen hos amerikanen gör att alla tror att Roddick skall be om hawk-eye, men inte. Istället så be Robin om det. Det visar sig att bollen är på baslinjen vilket ger Robin en ny setboll. På den lägger Roddick poängen enkelt bred och setet till svensken. Vi får se n glad Robin som gör ett glädjeskutt. Ett nervöst tiebreak, från båda spelarna, är över.
Roddick fortsätter sedan i sitbytet att prata, om inte skälla, på huvuddomaren. Han är upprörd över att Robin fick be om en hawk-eye så sent som han gjorde. Han vill veta hur länge han har på sig att önska denna extratitt.

I avgörande set kan vi se en mycket pigg Söderling och en, i alla fall inledningsvis, en mycket irriterad Roddick. Söderling kommer på ett helt nytt sätt åt amerikanens servar. De är inte lika precisa och hårda som förrut och Robin är rappare. I det sjätte gamet är Söderling på och nosar i fem av de sex poängen men kommer inte åt. I nästa game, med svensk serve, går Roddick genom bla ännu en dubbelfel fram till 0-40 och tre breakbollar. Genom en poäng som slickar sidlinjen, ett ess på mittlinjen och en stabil serve räddar Robin samtliga. Roddick skaffar sig ytterligare två breakbollar i samma game innan svensken, via starka servar, kan ta hem gamet till 4 lika. Robin har 15-30 i Roddicks servegame vid 5 lika men är allt för feg och orörlig för att komma närmare. När det sedan är dags för Robin att serva håller hans spända kropsshållning i sig. Roddick skaffar sig två nya matchbollar vid 15-40. En Robin på nät och en nätrullare som ramlar ner på rätt sida, sett ur svenskens synvinkel gör att även de två är räddade. En stel Robin på nästa poäng ger en ny matchboll, nummer 4 i ordningen. Robin tar hem gamet efter det att amerikanen slängt sig efter en boll och missat.
Matchen kommer att avgöras i tiebreak. Robin minibryter fram genom en passering till 3-2 och två egna servar. Roddick svarar med att bryta tilllbaka efter det att Robins boll tagit i nätkanten och seglat ut. Samma sak händer på den tionde poängen. Denna gången ger det Roddick två nya matchbollar vid 4-6.
Söderling räddar den första genom starka grundslag och avslutar med en in-side-out. På den sjätte matchbollen tar det slut. Robin på nät och lägger poängen lång. Master i Cincinnati 2010 är över för Söderling.

Robin Söderling gör en mycket bra match sett över den kämpainsats han gör. Även om inte spelet finns där kämpar han på och som han gör det. Efter att ha räddat en matchboll i tiebreaket i andra set och en diskussion med domaren som gjorde Roddick arg såg det i början av tredje set ut som om Robin skulle kunna vända på matchen. Tänk att vid 4 lika i avgörande sets tiebreak är Robin bara tre poäng från match.

Roddick ser ut som ett svårt hinder för Robin 2010. De har mötts två gånger, båda två i Masters - Indian Wells och i går, och båda gångerna med Roddick som vinnare. Hoppas att Robin får ny chans snart till revansch och då redan i US Open som inleds nästa mådag, den 30 augusti.

Intressant att se ikväll om Roddick kan följa upp denna vinst när han nu möter världstrean Novak Djokovic från Serbien.


Fotnot. Ang Hawk-eye - det finns idag inte någonting som säger hur lång tid en spelaren har på sig att be om detta. Så Roddicks frågeställning är berättigad; ITF och/eller ATP bör besluta om när, under hur lång tid, en sådan önskan är gångbar. Som det är nu råder det stor ovisshet mellan spelarna och de finns många olika sätt att se på det. En del spelare ta mycket lång tid på sig, andra ber om det omgående.

Ett spöke mindre - Roddick i åttondelen

Robin Söderling är vidare till tredje omgången i Masters i Cincinnati. Detta efter seger över Lleyton Hewitt från Australien med 4-6, 6-3, 7-5 efter två timmars kamp.
Detta var Robins första vinst över Hewitt på fyra försök och en skön revansch från förra årets förlust i samma turnering.
Robin tappade sin serve till 3-4 i första set och Herr Hewitt kunde sedan hålla sin serve och ta hem setet. I andra set inleder Robin med att bryta omgånede. Han häll sedan ifrån som tog matchen till skiljeset. I det kopplade Robin greppet. Hewitt kom igen till 3 lika men svensken kunde sedan avgöra genom att bryta fram till 6-5 och sedan serva hem matchen. Han avslutade snyggt med ett ess.

Inatt, klockan 01, möter han hemmahoppet Andy Roddick. Den forne världsettan är nu rankad på plats 13. De har mötts tre gånger med 2-1 till svensken. Han vann 2008 både i Memphis och Lyon. Han fick dock stryk tidigare i år då de möttes i semifinalen i Indian Wells (1-2 i set).
I år har Roddick vunnit Masters i Miami i mars och han var i final i Indian Wells. Till det vinst i Brisbane i början på året och finalplats i San Jose i februari.
Formen har inte varit den bästa på sista tiden. Dock så vann han igår mot de Bakker. Roddick såg en aning seg ut och hade dålig längd på sina grundslag. Kan Robin bara utnyttja detta och inte låta amerikanen få diktera villkoren på banan kan han mycket väl slå Roddick.

Dags för revansch inatt på Lleyton "C'm on" Hewitt?

Inatt, med start tidigast klockan 01 i Masters i Cincinnati möter femteseedade Robin Söderling Lleyton Hewitt. De har mötts tre gånger, samtliga med samma vinnare. Robin har endast vunnit ett enda set och förlorat sju.
De möttes 2004 i Davis Cup på bortaplan (i Adelaide i raka set till Hewitt - Sverige vann dock hela matchen med 4-1) och Masters i Miami (samma resultat där). Till detta i fjor i just Cincinnati. Då vann Robin första set men tappade sedan. Just nu är den forne världsettan rankad på plats nummer 30.  

I dubbelturneringen förlorade båda svenskparen i första omgången. Simon Aspelin/Paul Hanley mot amerikanerna Isner/Querrey med 6-7 (6-8), 6-3, 7-10. Samt Robert Lindstedt/Horia Tecau föll mot Moodie/Norman och då med siffrorna 6-7 (5-7), 2-6.


Fotnot. Hewitt är känd för att efter i stort sett varje poäng skrika ut "come on" till sig själv. Frågan är om detta görs för att peppa sig själv eller för att försöka få motspelaren i obalans?

Cincinnati - nästa Masters inför US Open

Idag inleds nästa Masters inför US Open, som i sig inleds den 30 augusti.
I singel har vi femteseedade Robin Söderling. Han går först in i andra omgången och möter då vinnaren mellan Llayton Hewitt (0-3 i inbördes möten) eller Lu. På Söderlings halva hittar vi också Andy Roddick (i en ev tredje omgång), Nalbandian/Djokovic (kvarten) och Andy Murray (semi).

I dubbel så spelar redan i dag Simon Aspelin/Paul Hanley ikväll mot amerikanerna Isner/Querrey.
Robert Lindstedt/Horia Tecau får ta sig an Modie/Norman (Inte Magnus, utan Dick från Belgien) i sin första match.

Aspelin och Lindstedt också borta

Samtliga svenskar i Mastersturneringen vann två matcher. Efter Söderlings frånfall föll oxkså Aspelin och Lindstedt igår. 
Simon Aspelin i par med Paul Hanley föll mot de andraseedade bröderna Bryans från USA med 3-6, 4-6. Lindstedt/Tecya gick samma öde tillväga fast då mot Mirnyi/Bhupathi och med siffrorna 3-6, 5-7.

Argentinaren för bra - Robin utan chans

Den svenska världsfemman Robin Söderling spelade bra, men på andra sidan nätet stod argentinaren David Nalbandian och han spelar som i trans. Han har nu vunnit elva raka matcher.

Åttondelsfinalen i Masters i Toronto var inget undantag mot fem av de tidigare sex mötena mellan Söderling och Nalbandian. Robin föll med 6-4, 4-6, 1-6 på dryga två timmar.

Efter att ha vänt ett break till att bryta argentinaren två gånger, det andra, till setvinst vann han första set med 6-4. I andra tappar han serven omgående och det blankt. Robin bryter omgående tillbaka, men tappar sedan igen sitt servegame. Spelarna följs åt och Söderling kommer inte åt. Han räddar de första fyra setbollarna men får ge sig på den femte.
Det avgörande setet börjar även det illa. Robin tappar sin serve och det med en gång. Han hamnar i underläge med 15-40 och räddar dem. Får ännu en breakboll emot och sedan tapp, 0-1.
0-30 till Robin i argentinarens egna servegame härnäst och två dubbelfel av Nalbandian hjälpte inte, han kom inte nära för det. Nalbandian lyckades nu med mer och mer. Han förde spelet och Robin såg mer ut som en förlorare. Även om han knöt näven och såg taggad ut så fanns inte den rätta träffen och flytet där. I nästa servegame för svensken så tappar han även det och 1-4. Robin kommer även i underläge i sitt nästa servegame med 30-40 och en matchboll. Robin avslutar matchen med att lägga den lång. 

Robin spelade bra. I första set hade han en bra intensitet och höll spelet uppe och höll igång spelet och vann duellerna. Ju längre matchen led desto bättre spelade Nalbandian. Robins förstaserve satt men när det var andraserve så såg och uppträdde Robin nervös ut.

Nalbandian vann två matcher i Davis Cupkvarten mot Ryssland i juli, sex matcher/turneringen i Washington och så nu tre matcher i Toronto. Han är nu rankad på plats nummer 45 men väntas stiga än mer inom kort. I måndags steg han hela 72 platser. Nalbandian har som bäst varit rankad på plats nummer 3 (i oktober 2006). Robin har nu bara vunnit en av de sju matcher de spelat.

För Robin väntar nu ännu en Masters, Cincinnati som inleds på söndag.

Nalbandian i storform härnäst

Imorgon är det åttondelsfinal för Robin Söderling i Masters i Toronto. Där väntar tennisspelaren som visar bäst form på ATP-touren. Han vann senast förra veckan i Washington DC och är rankad på plats nummer 45. Detta efter ett år fyllt av skador.
Robin har mött argentinaren sex gånger och vunnit en, 2005 på gruset i Hamburg. Senast de möttes var i finalen i Stockholm Open 2008 då Nalbandian vann i avgörande set.

I kväll spelar också Simon Aspelin/Paul Hanley mot de andraseedade bröderna Bryans från USA.

Seg seger för Robin

Robin Söderling är klar för tredje omgången i Mastersturneringen i Toronto. Han vann en jämn och hård kamp genom att kämpa ner letten Gulbis med 4-6, 6-4, 6-4 på 2 timmar och en kvart.
 
Spelarna följs åt fram till 4-5 och svensk serve i det första setet. Då tappar Robin serven. Gulbis har sedan ett flertal, fyra, chanser i början av andra set att bryta svensken utan att lyckas. Robin kämpar på och börjar mer och mer få ordning på sitt fotarbete och servandet. Efter ett långt game bryter han till 4-3 och håller sedan setet ut. I avgörande set ser man att Robin är fokuserad på vinst. Han är nära ett par gånger i Gulbis serve utan att komma åt. Vid två tillfällen tar letten hjälp av läkaren för en ömmande vad. 
Vid 4 lika kommer chansen. Först vid 30-40 som Gulbis räddar med en stenhård andraserve. Robin får en andra chans. På den lägger letten bollen i nät och breaket är där. 
Robin kan sedan serva hem matchen - han avslutar med ett ess. Säkert på mittlinjen. En tuff första match, men Söderling har mycket att bevisa i nästa omgång.  

Nu väntar segraren mellan en Nalbandian i storform eller spanjoren Robredo.

Robert Lindstedt/Horia Tecau vann också de. De mötte spanjorerna Ferrer/Lopez och tog hem det med siffrorna 7-5, 4-6, 11-9.

Dubbelförlust för Robin

I Mastes i Toronto föll Robin Söderling i par med finnen Jarkko Nieminen mot fransmännen Benneteau/Llodra med 3-6, 5-7.

Bättre gick det för Simon Aspelin och Paul Hanley. De vann över hemmaspelarna Dancevic/Shamasdin med 7-5, 7-6 (7-3).

Ikväll spelar Robert Lindstedt/Horia Tecau mot spanjorerna Ferrer/Lopez. Även Robin Söderling går in i singelturneringen. Han möter letten Gulbis. De har aldrig mötts innan.

Masters i Toronto

Idag inleds Mastersturneringen Rogers Cup i Toronto.
I singel spelar världsfemman Robin Söderling, som går in i andra omgången. Han möter där antingen Gulbis (aldrig mött honom innan) eller Bellucci (Robin vann deras enda möte i Wimbledon i somras).

I dubbel spelar också Robin, i par med finnen Jarkko Nieminen. De möter i sin första match, ikväll, fransmännen Benneteau/Llodra.
Till detta även Robert Lindstedt/Horia Tecau som ställs mot spanjorerna Ferrer/Lopez. Simon Aspelin/Paul Hanley får ta sig an hemmaspelarna Dancevic/Shamasdin som fått ett wildcard.

Förlust omgående för Robban - Aspelin i andra

Båda svenskarna i Legg Mason Tennis Classic är utslagna. Först försvann Robert Lindstedt/Horia Tecau mot Baghdatis/Wawrinka med 6-4, 4-6, 8-10. Med tanke på att Robban, i par med Damm, vann denna turnering i fjor så tappar han hela 500 poäng när rankingen presenteras på måndag.

Simon Aspelin/Paul Hanley vann sin första match mot tredjeseedade Fyrstenberg/Matkowski med 6-4, 7-6 (7-1) men föll sedan mot Fish/Knowles med 4-6, 5-7.

På måndag inleds Mastersturneringen Rogers Cup i Toronto. Robin Söderling gör då sitt första framträdande på hard courten inför US Open. Som femteseedad står han över första omgången. I den andra väntar vinnaren mellan Gulbis (aldrig mött honom innan) eller Bellucci (Robin vann deras enda möte i Wimbledon i somras).

US-tour på allvar

Denna vecka är det fortsatt helsatsning inför US Open som inleds om en månad, 30 augusti. Legg Mason Tennis Classic är först ut. Robert Lindstedt/Horia Tecau spelar ikväll sin första match mot Baghdatis/Wawrinka.
Simon Aspelin/Paul Hanley är också med. De inleder mot tredjeseedade Fyrstenberg/Matkowski.

Robin Söderling vilar denna vecka. Vi får vänta till nästa vecka och Masters i Toronto, Kanada, innan det är dags.

Första titeln till Johan

Det blev på sjunde försöket och i Allianz Suisse Open i Gstaad som Johan Brunström, denna gång tillsammans med Jarkko Nieminen, vann sin första ttitel i karriären. 

Först vinst mot förstaseedade Moodie/Norman i semifinalen med 7-5, 4-6, 10-8 och sedan i finalen över fjärdeseedade Melo/Sa, efter att också ha räddat två matchbollar, med 6-3, 6-7 (4-7), 11-9.

Robban har sedan tidigare sex finaler, 2008 i Stockholm och Båstad samt 2009 Bukarest, Umag, s-Hertogenbosch och Belgrade. Det var första finalen tillsammans med finnen Jarkko.

Den Svenska DC-bloggen tar av sig hatten och gratulerar Johan från Fiskebäckskil till denna efterlängtade seger.


För Robert Robban Lindstedt i par med Horia Tecau blev det förlust i deras andra match över Butorac/Rojer med 3-6, 6-4, 6-10.


RSS 2.0