Tuff förlust mot Roddick

Andy Roddick blev för svår för Robin Söderlin i åttondelsfinalen i Masters i Cincinnati. Robin föll med siffrorna 4-6, 7-6 (9-7), 6-7 (5-7) efter två timmar och 44 minuters svettigt spel.

Det skall skrivas med en gång - Robin fick aldrig, med undamtag för första gamet, igång sitt vägvinnande spel. Vi, som offrade ett par timmars natts sömn, fick allt för sällan se de hårda grundslagen, den tunga in-side-out på forehandsidan, de vinstgivande förstaservarna och den knutna handen från Robin. Det såg ut som om han mest led på banan, led av både värmen/fukten och en mycket svårspelad och pånyttfödd amerikan på andra sidan nätet. Såg Roddick spela i andra omgången mot De Bakker och det var stor skillnad på det spelet han presterade då med det vi nu fick se.

Matchens första game var en skön svensk historia. Vi fick se en Robin som kom runt och placerade in sin forehand med största precision innanför linjerna. Men det var i ett game.
Redan i sitt andra hamnar han i svårigheter. Förstaserven sitter inte, han hamnar hela tiden i underläge då Roddick får diktera poängnen genom starka returer med bra längd. Han räddar en breakboll och kan till slut ta hem det tredje gamet efter ett game på knappa tio minuter.
I Söderlings nästa servegame ser vi det igen. Robins fötter är orörliga och han gör enkla misstag vilket leder till 15-40 och två breakbollar. Roddick är lugnet själv och kan ta hem breaket/gamet, 2-3. Söderling är framme i amerikanens nästa servegame och naffsar lite både vid 30-30 och 40 lika utan att komma åt.
Vid 4-5 kan Roddick serva hem första set. Han går upp till 40-0 och tre setbollar. Robin räddar två men på den tredje sätter amerikanen ett ess.
Endast 52% av Robins förstaservar sitter. Han gör många egna misstag, 17 mot 9 för Roddick. Där är skillnaden mellan de två. Till detta att Roddicks förstaserve sitter vilket ger 13 ess mot 2 för 13 för Roddick.

I andra set så inleder båda spelarna bra i sina egna servegema och tar de enkelt. I femte gamet så slarvar Robin, han ser en aning ofokuserad ut. Via bla ett dubbelfel vaskar Roddick fram tre breakbollar vid 0-40. På den första kommer Robin fram mitt i banan men lägger nästa volley långt ut.
Frågan är nu om Söderling kan, orkar, vända på detta? Har han en plan B? Visst har han det. För första gången kommer Robin åt Roddicks servar under ett helt game och skaffar sig två breakbollar vid 15-40. Söerling tar vara på den första och bryter tillbaka, 3-3.
Robin räddar sedan ännu en breakboll i nästa egna servegame och håller undan genom en rad fina servar.
Setet går till tiebreak. Båda spelarna kan inte hålla sin första serve men håller sedan sina servar fram till 5-6 och matchboll för amerikanen efter det att Söderling lagt en enkel boll ut. Robin har serven och vänder på det igen genom att gå två gånger på nät. Det innebär att Söderling får en setboll. På den lägger Roddick en stoppboll som Robin får se stanna i nätkanten. Ställningen är nu 7 lika. Nästa poäng blir omtalad. En boll på baslinjen hos amerikanen gör att alla tror att Roddick skall be om hawk-eye, men inte. Istället så be Robin om det. Det visar sig att bollen är på baslinjen vilket ger Robin en ny setboll. På den lägger Roddick poängen enkelt bred och setet till svensken. Vi får se n glad Robin som gör ett glädjeskutt. Ett nervöst tiebreak, från båda spelarna, är över.
Roddick fortsätter sedan i sitbytet att prata, om inte skälla, på huvuddomaren. Han är upprörd över att Robin fick be om en hawk-eye så sent som han gjorde. Han vill veta hur länge han har på sig att önska denna extratitt.

I avgörande set kan vi se en mycket pigg Söderling och en, i alla fall inledningsvis, en mycket irriterad Roddick. Söderling kommer på ett helt nytt sätt åt amerikanens servar. De är inte lika precisa och hårda som förrut och Robin är rappare. I det sjätte gamet är Söderling på och nosar i fem av de sex poängen men kommer inte åt. I nästa game, med svensk serve, går Roddick genom bla ännu en dubbelfel fram till 0-40 och tre breakbollar. Genom en poäng som slickar sidlinjen, ett ess på mittlinjen och en stabil serve räddar Robin samtliga. Roddick skaffar sig ytterligare två breakbollar i samma game innan svensken, via starka servar, kan ta hem gamet till 4 lika. Robin har 15-30 i Roddicks servegame vid 5 lika men är allt för feg och orörlig för att komma närmare. När det sedan är dags för Robin att serva håller hans spända kropsshållning i sig. Roddick skaffar sig två nya matchbollar vid 15-40. En Robin på nät och en nätrullare som ramlar ner på rätt sida, sett ur svenskens synvinkel gör att även de två är räddade. En stel Robin på nästa poäng ger en ny matchboll, nummer 4 i ordningen. Robin tar hem gamet efter det att amerikanen slängt sig efter en boll och missat.
Matchen kommer att avgöras i tiebreak. Robin minibryter fram genom en passering till 3-2 och två egna servar. Roddick svarar med att bryta tilllbaka efter det att Robins boll tagit i nätkanten och seglat ut. Samma sak händer på den tionde poängen. Denna gången ger det Roddick två nya matchbollar vid 4-6.
Söderling räddar den första genom starka grundslag och avslutar med en in-side-out. På den sjätte matchbollen tar det slut. Robin på nät och lägger poängen lång. Master i Cincinnati 2010 är över för Söderling.

Robin Söderling gör en mycket bra match sett över den kämpainsats han gör. Även om inte spelet finns där kämpar han på och som han gör det. Efter att ha räddat en matchboll i tiebreaket i andra set och en diskussion med domaren som gjorde Roddick arg såg det i början av tredje set ut som om Robin skulle kunna vända på matchen. Tänk att vid 4 lika i avgörande sets tiebreak är Robin bara tre poäng från match.

Roddick ser ut som ett svårt hinder för Robin 2010. De har mötts två gånger, båda två i Masters - Indian Wells och i går, och båda gångerna med Roddick som vinnare. Hoppas att Robin får ny chans snart till revansch och då redan i US Open som inleds nästa mådag, den 30 augusti.

Intressant att se ikväll om Roddick kan följa upp denna vinst när han nu möter världstrean Novak Djokovic från Serbien.


Fotnot. Ang Hawk-eye - det finns idag inte någonting som säger hur lång tid en spelaren har på sig att be om detta. Så Roddicks frågeställning är berättigad; ITF och/eller ATP bör besluta om när, under hur lång tid, en sådan önskan är gångbar. Som det är nu råder det stor ovisshet mellan spelarna och de finns många olika sätt att se på det. En del spelare ta mycket lång tid på sig, andra ber om det omgående.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0