Lindstedt och Siljeström förlorade omgående

Robert Lindstedt i par med hemmaspelaren Rajeev Ram var ett nummer för litet mot sextondeseedade Inglot/Skugor i första omgången i US Open i New York, USA. Siffrorna skrevs till 4-6, 6-7(9). 

Paren följdes åt fram till 4-5 och serve för Robert. Efter en backhandkross från Skugors racket, otagbar, ser vi 15-40, två setbollar. En räddad innan Lindstedt & Co spelar aggressivt på nästa duell. Robert skär dock ett gyllene läge bred med sin backhand. Setet över på 39 minuter. 
I andra set är det svensk-amerikanska paret nära vid 4-4 och 0-30 i Skugors serve men 4-5. Setet senare till tiebreak. 
Efter ett minibreak och två stabila servar av Lindstedt står det 5-2. Tapp dock efter efter dubbelfel av Ram till 5 lika. Setboll eller matchboll är nu frågan. Upplagd forehand för Inglot på den men djupt i nät. Setboll för Lindstedt/Ram. Miss på den men ny setboll efter en rak forehand av Robert. Svensken till serve. Tyvärr dubbelfel, 7-7. Matchbilden vänder. En lång forehand från svenskens racket ger första matchbollen, 8-7. Två tappade servar alltså. Skugor gör då dubbelfel, 8-8. Retur från Lindstedt i nät ger matchboll nummer två. Smash av svensken vid nät på nästa duell ger 9-9. Dubbelfel igen sedan, denna gång av Ram. Matchboll nummer tre. 9-10. Inglot till serve. Retur av Ram från Skugor mycket snyggt placerar med en volley längs nätet och turneringen är över för Robert med partner. 

För bara en vecka sedan möttes paren i Winston-Salem där det oxå matchen avgjordes i två set. Dock med helt annorlunda utgång, vinst för Lindstedt & Co. 


Det blev även förlust för Andreas Siljeström i par med mexikanen Hach Verdugo. Det svensk-mexikanska paret som kom in sent i turneringen efter en rad avhopp hade imte mycket att sätta emot mot sjundessedade Kubot/Melo som vann med 3-6, 6-7(2). 




Ymer föll omgående

Elias Ymers äventyr i kvalet till årets fjärde och sista Grand Slam, US Open i New York, hann knappt inledas innan det var över. Förlust mot argentinaren Carlos Berlocq, ranking 160, med 6-7(2), 6-3, 3-6 på tre timmar. 

Ymer Sr, 126, omgående tapp till 0-3. Vann endast 2 poäng så långt. Vändning sedan, Elias vinner tolv poäng och tappar bara fem. 3-3. 
Svensken bryter sedan fram till 5-4. Har tre separata setbollar i egen serve. Argentinaren räddar samtliga och bryter. Setet till tiebreak. Ymer tappar omgående båda sina två första servar. Berlocq upp till 0-4 innan svensken snyggar till det men setet borta. 57 minuter tog det. 
Rivstart i andra. Svensken upp till 3-0. Elias håller undan och ett avgörande set väntar. 
Fyra break på det första sex gemen, 3-3. Svenskt tapp till 3-5. Argentinaren servar sedan hem setet. Elias Ymer föll. 
US Open blev bara en dröm 2018. 

Det pratas om att Elias har en ny tränare. Det är chilenaren Fernando Gonzalez. Han var rankad på plats fem, i januari 2007, som bäst. Avslutade karriären gjorde han för drygt sex år sedan. Han tog elva titlar på 22 finaler. Flest var det på grus: åtta stycken. 
Han har inte någon känd erfarenhet som tränare sedan tidigare. 

Även Robert Lindstedt, i par med amerikanen Ram, förlorade. Detta i ATP250 i Winston-Salem och kvarten mot Salisbury/Skupski med 6-3, 4-6, 9-11. 
Härnäst väntar US Open för Lindstedt. 




Om det vore match idag...

Vi vet alla förutsättningarna. Schweiz möter Sverige den 14–16 september i Swiss Tennis Arena i Biel. En arena som tar in 2600 åskådare. 
Fem matcher, bäst av fem set, skall spelas. En plats i World Group 2019 står på spel. Med det nya upplägget som presenterades i förra veckan så går vinnaren till kvalificeringsrundan i februari medan förloraren kämpar om en av de sex övriga platserna som är vikt för länder från Europa/Afrika. Detta gäller inte Schweiz, dom är kvalificerade för rundan i februari hur matchen än går. Notera dock att vinnaren i landskampen blir seedade till kampen i februari. 

Svenska DC-bloggen gör som vi brukar. Vi ser över hur båda lagen ser ut. Vart har spelarna spelat den senaste tiden, på vilka underlag, hur är formen och mycket mycket mer. 

Schweiz förbundskapten Severin Luthi har en del att fundera på. Vilka spelare har han att tillgå? Han hoppas säkert på en comeback för både Federer och Wawrinka. Frågan är om det ens är troligt. 
Världstvåan Roger Federer har efter landets Davis Cuptriumf 2014 och hans korta inhopp året efter (mot Nederländerna i play-off) gjort klart att det inte är aktuellt med mer spel i landslaget. Han lägger sitt spelschema de senaste åren med stor försiktighet, allt för att lyssna på kroppens signaler. 
Efter uttåg i kvarten i Wimbledon har han inte spelat mycket. Han drog sig ur Masters i Toronto för att i Cincinnati härom dagen ta sig till final, förlust mot Djokovic i två raka. 
Nästa anhalt är US Open (27 augusti - 9 september) innan han tar sig an Laver Cup 21-23 september i Chicago, USA. I alla fall enligt hans officiella spelschema. 
Hans facit i Davis Cup imponerar. Debut 1999 och fram till 2015 har han spelat 48 singlar och vunnit 40. I dubbel 12 vinster/10 förluster. 

Stan Wawrinka, just nu rankad 101, har trots sina skadeproblem en given plats i laget. Om han vill spela och får för sin läkare. Frågan här är hur han mår och hur intresserad han är av att spela denna DC-match?
Uttåg i Wimbledon blev det i andra omgången. Efter det blev det spel i Washington (hard) för ett par veckor sedan. Förlust där omgående. Nadal blev för svår i andra omgången för ett par veckor sedan i Toronto. Självaste Federer vann deras kvartsfinal i Cincinnati.  
I Davis Cup har 22 vinster i singel på 35 försök. Dubbeln visar 4 vinster och 12 förluster. 

Schweiz tredje bäste singelspelare, sett till nuvarande ranking, är Henri Laaksonen (ranking 122). 
Som Svenska DC-bloggen tidigare skrivit om lämnade han walk over från en Challenger i Kina. Veckan därefter strök han sig tätt på första match, även det en Challenger i Kina. Han gjorde sedan comeback i Challenger i koreanska Geangju mot 544-rankade Nam. Han vann två gem. 24 poäng av totalt 77. 
Han kvalade idag till US Open. Det tog stopp i första  rundan mot Robredo som vann i två raka set. 
Det som i övrigt sticker ut den sista tiden är semin i Båstad (ATP250) efter att ha fått en lucky looser efter förlust i kvalfinalen.  
Facit i Davis Cup är 7 singelvinster på 15 försök och en vinst på 3 försök i dubbel. 

Sedan ser vi Marc-Andrea Huesler, 362. 22-åringen spelade på grus i Gstaad för en månad sedan, vann en match. Innan dess kvarten på hard i en Challenger i Kanada för en månad sedan. Till det en Futuretitel i USA på hard sista veckan i juni. I dubbel har han fyra Futuretitlar och en på nivå Challenger. 
DC-facitet sträcker sig till landskampen mot Kazakstan i februari i år. Förlust i dubbeln och därmed landskampen (0-3) och vinst i betydelselösa singeln på söndagen. 

Bland övriga som spelat i år ser vi Adrian Bodmer, 554. Final i en Future på grus i april som bäst. Till det två Futuretitlar i dubbeln under våren. 
Spelade 2017 gjorde även Marco Chiudinelli. Som enligt utsago avslutat karriären. Just nu rankad 923, med bästa ranking 52 för drygt åtta år sedan. Hans tolv år, mellan 2005-2017, i Davis Cup gav 8-13 i singel samt 1-6 i dubbel.  
Antoine Bellier, 892, och Adrien Bossel, 815, spelade oxå förra året.

Dubbelalternativ för schweizarna är Huesler (dubbelranking 212)/Margaroli (152) om vi ser till i år (förlust i fem set mot Kazakstan tidigare i år). I fjol spelade Bossel (949)/Laaksonen (366, förlust mot USA i raka set) samt Bodmer (371)/Margaroli (0-3 mot Vitryssland). Ett annat dubbelalternativ är Federer/Wawrinka, som alltid. 

Över till Sverige och de svenska spelarna. 
Ohotad etta, Elias Ymer, 126, är skadad. Det är magmuskeln som spökar. Planen är att vara tillbaka till US Open och kval denna vecka. Första match imorgon onsdag. 
Hans grussäsong de senaste månaderna har varit svag. Bäst var kvalvinst och andra rundan på Roland Garros samt en semi i Frankrike i maj och kvarten i Challanger i tjecken i början av juni. Efter det sju förluster och en vinst. 
I Davis Cup har Elias sedan debuten 2013 mot Danmark 8-9 i singel. 

Tvåa på rankingen är broder Mikael, 298. Spelat endast på grus sedan senaste Davis Cuptriumfen i Stockholm i början av april. Mestadels på Challenger. Nio kval har gett tre huvudturneringar. Bästa resultat en kvartsfinal i Tyskland för ett par veckor sedan. Till två wild cards i Båstad. I Challengern gav det semifinal och i ATP 250 en andra omgång. I DC har Ymer Jr 7-3 i singel. Även han debuterade mot Danmark, året var 2015. 

Markus Eriksson, 390, trivs helt klart bäst på hard. Finalplats och kvarten i Nigeria på Future i april innan det blev en kvart på gruset i Tyskland i juni. Till det en andra runda på Challenger i Slovenien, åter då på hard. Eriksson har 5-8 i singel respektive 1-2 i dubbel. 

Andra intressanta svenskar just nu vad gäller singel är dubble Futurevinnaren Gustav Hansson, rankad 588, och senaste vinnaren Karl Friberg, 857. Båda har inte spelat i Davis Cup. Än. Båda vann sina titlar på grus. 

Dubbeltankarna för förbundskapten Johan Hedsberg. Robert Lindstedt (51) har inte spelat på 1,5 månad. Senast var uttåg i Wimbledon, kvartsfinal. 
Innan dess på gräset i Eastbourne (semi) och Stuttgart (final). Denna vecka är det comeback i amerikanska Winston Salem. Där blev det vinst i första omgången. Nästa vecka är det US Open som gäller. Sedan DC-debut 2007 har Robert spelat 17 dubblar och vunnit 13. 

Andreas Siljeström (168) som var petad senast mot Portugal i Kungl. Tennishallen har spelat fyra turneringar på hard sedan Båstad. Tre Challenger med raden semi, kvart och kvart senast samt en ATP250 i Los Cabos som gav en kvart. 
Tre dubblar har det blivit i Davis Cup, varav en seger. 

Slitvargen Markus Eriksson (224) har tillsammans med Andre Göransson (227) lyckats bra på Challenger senaste tiden. Titel i Finland i första turneringen tillsammans. Sedan semi och efter det ut i första x  2. En turnering på hard övriga på grus. 

Ett sista svenskt alternativ är att låta bröderna Ymer tar sig an dubbeln. Dock inte så troligt denna gång. Samtliga matcher avgörs i bäst av fem set och det finns många andra alternativ att tillgå.  

Ser vi in i kristallkulan tippar vi Laaksonen, Huesler och Bodmer till singlar med tillägg för Margaroli och Bodmer för dubbelspel. 
Hedsberg tar troligtvis ut bröderna Ymer, Eriksson, Hansson och Friberg som kämpar om singelplatserna. I dubbel Lindstedt, om han vill, tillsammans med Eriksson. Ingen Lindstedt, då blir det Andre Göransson istället. 

Tisdagen den fjärde september senast klockan 16 får vi en första indikation på vilka fem spelare som förbundskaptenerna tänkt sig se på plan tio dagar senare. 

Svenska DC-bloggen återkommer. Som alltid. 






























Fribergs tur att vinna

19-årige Karl Friberg vann idag sin första titel på Futuretouren. Detta skedde i finska huvudstaden Helsingfors genom fem segrar utan setförlust. 
Vinst över Kaukovolta (ranking 1344), Tamm (1564), Niklas-Salminen (532), Gautier (1174) och idagens final över Virtanen (1099). 

I och med segern kommer Friberg avancera på rankingen från 852 till cirka 680. 

Svenska DC-bloggen gratulerar Karl till titeln! 


Vi ser även att Christian Lindell gick till kvartsfinal i polska Bydgoszcz. Han spelar även nästa vecka i Polen. Även detta på nivå Future. 


Markus utan chans

Eriksson, rankad 389, hade inte en chans mot 367-rankade Valkusz i Challenger i Cordenons. 

Svensken låg under med 0-6, 0-5 innan han lyckades bryta ungraren serve. Detta var Erikssons enda breakboll på hela matchen. Tyvärr tappade han sin serve återigen omgående och matchen var över.

Markus vann 27 av de 82 poängen som spelades. 17 var i egen serve.


Andreas Siljeström i par med Hach Verdugo föll i kvarten i Challenger i Vancouver. Andraseedade Bambridge/Skupski vann med 4-6, 6-7(4). 

Davis Cup nytt upplägg 2019

Precis som Svenska DC-bloggen skrev om i februari i år blev det ett helt nytt upplägg för Davis Cups högsta serie, World Group. 

Beslut togs idag vid Internationella Tennisförbundets årsmöte. Förändringen gäller fr o m 2019.

Tanken är att 18 länder gör upp om slutsegern i ett slutspel under en vecka i slutet av november. Nästa år är detta mellan den 18-24 november i antingen Madrid eller Lille. 
De 18 länderna delas in i 6 grupper om tre. Två singlar och en dubbel, i bäst av tre set avgörs matcherna. Grupperna avgörs måndag till torsdag. 
Vinnarna i varje grupp och de två bästa tvåorna möts sedan i kvartsfinalerna, på fredagen. Semifinal x två på lördag och stor final på söndagen. 

De 18 länderna tas ut genom dels de fyra semifinalisterna (året innan) och till det två wildcards. Övriga tolv länder plockas från lika många möten/landskamper, under vecka 5, där lag 5-16 från föregående års slutspel möter 12 landslag från grupp 1. Hälften (6) av dessa tolv kommer från Europa/Afrika, tre från Asien/Oceanien och tre från Amerika.

Nästa år blir det ett något annorlunda upplägg. De fyra semifinalisterna från i år  (Frankrike, Spanien, Kroatien och USA) kompletteras med två wild cards, dessa sex länder är klara för final i november 2019. 
De åtta länder som vinner play-offmöterna i mitten av september kompletttas med de fyra förlorande länderna från kvartsfinalerna i år (Italien, Tyskland, Kazakstan och Belgien). Dessa tolv länder lottas mot något av de sex bäst rankade länderna från Europa/Afrika, tre från Asien/Oceanien samt tre från Amerika. Landskampen är fredag till lördag vecka 5, avgörs av fyra singlar och en dubbel. Samtlga matcher i bäst av tre set och med tiebreak. 

För svensk del innebär det följande inför årets play-offmatch om knappt en månad mot Schweiz i Biel. Vid vinst blir det givetvis kvalificeringsmatch i februari. 
Vid förlust så har Sverige stor chans att även nå detta. De länder som likt Sverige spelar play-off i september, som spelar om en plats i kvalificeringsrundan och som ligger före på rankingen är Storbritannien (plats 5), Serbien (10), Tjeckien (15), Nederländerna (18) och Ungern (19)
Precis efter Sverige (21) ser vi Österrike (22) och Ryssland (23). 
Ungern och Tjeckien möts så där försvinner ett land. Detta innebär att Sverige har idag fyra länder före sig som kan konkurrera om de sex platserna. 
Ryssland spelar oxå play-off men dä för att hålla sig kvar i grupp 1. 
Rankingen som avgör är den som kommet efter matcherna i september. Brukar presenteras måndagen alt tisdagen efter. 

Svenska DC-bloggen återkommer givetvis med mer information i ämnet.







Eriksson tog meriterande seger

In som lucky looser i italienska Cordenons, då spänner Markus Eriksson musklerna. Vinst över fjärdeseedade Serdarusic (rankad 192) med klara 6-3, 6–1.,
Jämnt spel fram till 3-3. Svensken har fram tills dess räddat två breakbollar (vid 1-2). Svensken bryter då fram till 4-3. Räddar två breakbollar och bryter fram till 5-3, servar sedan hem setet på andra setbollen. 47 minuter tog det. 
Dubbelbreak i andra, till stabilt servande fram till 5-0. Matchen avgjorde efter ytterligare två gem. 

Svensken sammanfattar segern med att han var bra, spelade stadigt hela matchen och bjöd inte på mycket. 

Imorgon väntar kvalspelaren och ungraren Valkusz, rankad 367. 

Tyvärr blev det förlust för firma Eriksson/Göransson. I första omgången blev fjärdeseedade Martinez/Oliveira för svåra. Siffrorna skrevs till 6-7(4), 7-5, 8-10. 
Paret hade 8-7 i matchtiebreaket men tappade sedan tre raka poäng. 


Bedrövligt från start till mål

Så sammanfattade Markus Eriksson matchen i dag i kvalfinalen i italienska Cordenons. Siffrorna mot Bonadio skrevs till 6-3, 2-6, 0-6. I sista set vann  svensken 7 av 34 poäng, varav två i egen serve.

Erikssons får dock chans till revansch då han någon dryg timma efter förlusten fick en plats i huvudturneringen via ett wildcard. 
Han möter imorgon tisdag fjärdeseedade/195-rankade Serdarusic. 

För Jonathan Mridha blev det oxå förlust i kvalfinalen mot Couacaud i två raka set. 



Till kvalfinal utan setförlust

Imorgon måndag väntar kvalfinal i italienska Cordenons för både Markus Eriksson och Jonathan Mridha. Båda är där efter två segrar vardera och dessutom utan setförlust. 

Efter förra helgens och denna veckas temporära byte av underlag (hard i slovenska Portoroz) är Eriksson åter tillbaka på det röda gruset. Vinst över hemmaspelarna Di Nicola (rankad 587) och Trusendi (901). Nu väntar ännu en intalienare i form av Bonadi (573) för 413-rankade svensken. 

Jonathan Mriidha (808) har vunnit över talismanen Grenier (367) och ryssen Dubrivnyy (611). Imorgon står fransosen Couacaud (704) ivägen för svensken att nå huvudturneringen. 

Eriksson spelar även dubbel i Cordenons, även denna vecka tillsammans med Andre Göransson. 




Ny titel för Hansson

Gustav Hansson trivs just nu med sitt tennisspel, Gustav Hansson trivs just nu i Finland och dessutom på grus. 
Två Futureturneringar på lika många veckor har gett lika många titlar. Tio raka segrar har han nu. 
Vinst i finalen i Hyvinkaa mot toppseedade fransosen Rochette (ranking 555) med 6-2, 6-3.
Följande spelare har besegrats i veckan: Roberts (1438), Siimar (1427), Mridha (805) och i semin Konecny (569). 
Hansson har inte förlorat ett enda set under hela turneringen. 

Vinsten innebär ett stort kliv upp på rankingen, till cirka plats 475. 

Svenska DC-bloggen gratulerar Gustav till ännu en fin skalp! 



Mikael tog inte chanserna

336-rankade Ymer Jr mötte 77-rankade Klizan från Slovakien. Platsen var tyska Pullach. 
Efter ett flera timmar långt regnavbrott fick matchen flyttas från Center Courten till bana 2. 
Utgången av drabbningen blev väntad. Förlust med 3-6, 2-6 på knappa 1,5 timma. 
Siffrorna visar dock inte att det var jämt. 
Ymer bröt Klizans serve omgående i matchen. Gick upp till 2-0. Tyvärr tapp omgående, 2-2. Svensken hade breakchans till 3-2. Istället 2-3 följt av nytt tapp till 2-4. Breaket kom då istället, 3-4. Inte bättre än tapp igen, 3-5 och sedan serva hem set nummer 1. 52 minuter tog det. 
Andra set inleds med tapp omgående, 0-1. Tre breakbollar åter sedan vid 1-2 och 0-40. Ingen lycka där utan 1-3. Ny möjlighet vid 2-3 och 30-40. Men icke. Istället 2-4. 
Trots 30-0 i egen serve efter det tapp igen, 2-5. Blankt gem sedan, matchen och turneringen över för svensk del. 

Inga poäng att försvara samma vecka för ett år sedan ger 5 poäng för kvalvinst och sedan 25 för dagens kvartsfinal. Detta ger en skjuts upp till runt plats 300 när nästs ranking släpps på måndag morgon. 


Vi kan glädjas över Gustav Hansson (rankad 645) även denna vecka. Förra veckans Futuretitel i Finland följer han upp denna vecka med en finalplats, återigen Future och återigen i Finland (Hyvinkaa på grus). Han har nu nio raka segrar.
Imorgon lördag möter han 555-rankade fransmannen Rochette.




Siljeström ut i kvarten

Vi hittar denna veckan Andreas Siljrström i amerikanska Aptos. Challenger tillsammans med mexikanen Hach Verdugo är det som gäller. Det blev en kvartsfinal, förlust där mot australiensarna Kokkinakis/Reid i två raka 6-7(8), 3-6. 

Vinst i första rundan över hemmaspelarna Aragone/Redlicki med 7-6(3), 1-6, 10-7. 


Eriksson tappade tät kamp

Markus Eriksson vann första set med 6-4 och hade 3–1 efter break i andra mot italienaren Caruso (rankad 237) innan han föll och tappade både andra set med 3-6 och avgörande med 5-7. 

Markus hade till övertaget i andra set även break upp i avgörande (2-0). Dock tapp olägligt sedan till matchavgörande 5-7. 

Bra inledning dock på svenskens hardsäsong och ett lyft med cirka 30 platser på bya rankningen på måndag till cirka 385. 

Nästa vecka blir det ny Challenger, i italienska Cordenons. 



Mikael i kvarten

Ymer Jr är klar för kvartsfinal i Challenger i tyska Pullach efter seger över Jurgen Zopp med 7-6(2), 6-4 på dryga 1,5 timma.

Mikael hamnade illa till när han blev bruten till 4-5. Istället för att Zopp servar hem setet bryter svensken åter, setet till tiebreak. 
Ymer tar där kommandot omgående och vinner det komfortabelt. 
Andra set - dubbelbreak till 3-0. Tapp omgående, en gång, men håller undan och avslutar med ett blankt servegem. 

I kvarten på fredag väntar 77-rankade Martin Klizan från Slovakien. 


Kämpaseger av Ymer Jr

På gruset i tyska Pullach vann Mikael Ymer en tuff tresetare mot hemmaspelaren Molleker (rankad 251) med 4-6, 6-4, 7-5 på drygt 2,5 timma. 
Tapp första set och underläge med 0-2 i andra. Ymer segade sig tillbaka. Utjämnar till 2 lika. Vid 4 lika bryter svensken på fjärde breakbollen. Upp 30-0 sedan i egen serve, två bollar från set. Tapp genom två dubbelfel till 30-40, breakboll åter. Reder ut det, setet till svensken. 
Tidigt break i avgörande set, men tysken kommer igen. Vid 3 lika gör tysken ett dubbelfel till svensk breakboll. Returen i nät på den. Lika. By breakboll när Ymer hinner upp en stoppboll och sedan smashar in, otagbart för Molleker. Tysken reder ut även detta och 3-4. Svensk reaktion på dessa förlorade breakbollar ger efter en bred backhand två breakbollar, 15-40. Djup räddning av Ymer men precis bred ger 3-5. Tysk chans att serva hem matchen. Ymer vill annat. 
Från 15-0 går han till 15-40, två breakbollar tillbaka. Lång forehand på första ger 30-40. En precis rätt avvägd stoppboll följs upp av en lobb - två delikatesser från Ymers racket - ger bryt åter, 4-5. 
Tysken är sedan vid ett par gånger om (30-30 och 40 lika) två bollar från match. Ett ess och en lång retur ger istället 5 lika. 
Molleker spelar sig sedan fram vis ett ess till gemboll. Mikael på nät, lika. Två returer, nästa än identiska, med bred uppföljning ger istället först en brrakboll och sedan 6-5. Chans för svensken att serva hem det hela. 
Lång forehand från tysken ger 15-0. En tam backhand mitt i banan som tysken slarvigt med en forehand lång ger 30-0. Ymer är nu två bollar från match. Nästa poäng till tysken, 30-15. En backhandretur lång ger 40-15, två matchbollar. En backhandretur igen, denna gång i nät ger en skön svensk vinst. 

Ymer Jr möter nu tredjeseedade estländaren Zopp (98). 


Ymers skada bekräftad

Svenska DC-bloggen har varit i kontakt med teamet runt Elias Ymer angående hans skada. Det står nu klart att han lider av en magmuskelskada. 

Planen just nu att han är åter i spel till US Open som inleds den 27 augusti. 

Markus vidare i extremhettan

Markus Eriksson som denna vecka har bytt underlag till hard är i Challenger i slovenska Portoroz vidare till den andra omgången. Detta efter vinst över 230-rankade kroaten Galovic med 6-4, 6-7(6), 6-4 på 2,5 timma. 

I första set utnyttjar svensken chansen när den kom vid 3 lika. På den tredje breakbollen kommer brytet. Han håller setet ut. 
Andra rycker svensken till 4-2. Har bud på 5-2, men tappar istället till 4-5. Setet till tiebreak där kroaten är starkare. 
Avgörande set tidigt bryt för svensken men tapp tillbaka omgående. Vid 5-4 kommer avgörande. 30-40, breakboll och dessutom matchens första matchboll. Svensken tar till vara på den. 
Vinsten innebär första seger på Challenger i singel sedan i oktober 2017. 

Vi nådde Eriksson efter triumfen. Han upplevde en extrem hetta på 40 grader. Han kände sig oxå starkare trots förlorat andra set. 

I andra omgången ställs han nu mot femteseedade italienaren Caruso (ranking 237) imorgon onsdag. 

Tyvärr föll Eriksson tillsammans med André Göransson senare på eftermiddagen. Uttåg omgående efter två fina Challengerturneringar (titel och en semifinalplats) mot tredjeseedade Begemann/Olivetti i två raka set. 




Dubbla kvalvinster med två x 6-3

Två svenskar i kvalfinaler på Challengertouren idag.
Först ut, femteseedade Markus Eriksson (rankad 413) i Portoroz i Slovenien, med säker vinst över toppseedade Heyman (304). 

Sedan var det dags för Mikael Ymer (336) i tyska Pullach. Vinst över fransmannen Muller (404). 

Imorgon möter Eriksson femteseedade Caruso (230) från Italien. Ymer Jr får ta sig an Molleker (251).


Dubbla kvalfinaler

Mikael Ymer spelar i helgen kval till Challenger i tyska Pullach. Fortsatt på grus. Två vinster hittills för den fjärdeseedade svensken. Först mot 1304-rankade tysken Prechtel i två raka och sedan jämnårige belgaren Bergs (rankad 456), även det i två raka set. Imorgon väntar fransosen Muller (405). 

Även Markus Eriksson är i kvalfinal. Annat underlag (hard), annan plats (Portoroz, Slovenien) men med samma turneringsform (Challenger). Som femtessedad stod han över första rundan och vann idag över hemmaspelare Ahr (ranking 1562) i skiljeset. I morgondagens kvalfinal väntar toppseedade Heyman (311). 

WO för Laaksonen och Ymer

Om drygt en månad, 14-16 september i Biel, spelar Schweiz mot Sverige i Davis Cup om en match i World Group 2019.
För båda lagens förväntade högst rankade spelare i denna match blev söndagen en mörk historia. 

Först lämnade schweizaren Henri Laaksonen (rankad 137) walk over i ledning i finalen i kinesiska Chengdus Challenger. Laaksonen var i ledning med 6-2, 2-5 över hemmaspelaren Zhang när han bröt. 
Svenska DC-bloggen har sökt Henri utan resultat, ännu. 
Schweizaren är anmäld till en ny Challenger i Kina med start imorgon. 

Några timmar senare gjorde Elias Ymer (108) detsamma precis innan start i sin kvalfinal till Masters i kanadensiska Toronto. Han skulle mött fransmannen Herbert (78). 
Svenska DC-bloggen har varit kontakt med Ymer Srs team. Svaret blev här att det handlade om en skada. 
Ryktet i övrigt säger att det blev problem med Ymers mage. 
Elias är anmäld till spel i en Challenger i Vancouver nästa vecka.






Gustav Hansson mästare i Finland

648-rankade Gustav Hansson vann Futuretiteln i finska Kaarina, Åbo. 
Vinst i finalen på gruset över hemmaspelaren Niklas-Salminen med 7-6(5), 6-0. 

Svenska DC-bloggen nådde Gustav efter triumfen. Han tycker att turneringen började segt för hans del men blev bättre ju längre veckan gick. I finalen är han nöjd över att vinna första täta setet för att sedan få till ett bra flyt i andra. 

Gustav kommer att stiga till position runt plats 550 på rankingen. 
Han fortsätter även nästa vecka med Futures på grus i Finland, denna gång i Hyvinkaa. 

Vi gratulerar honom till denna triumf! 


Ser även två andra svenskar på banan i veckan, närmare bestämt Challengerkval i polska Sopot. Karl Friberg tog sig till andra omgången då toppseedade Olivo från Argentina blev för svår.  
För Jonathan Mridha blev det oxå en vinst. Andraseedade fransosen Janvier satte stopp. 








Två bollar från ny final

Andre Göransson i par med Markus Eriksson hade 8 lika i avgörande matchtiebreaket och serve för den förstnämnda till matchboll för ny final i en Challanger. Denna gång i tjeckiska Liberec. Istället retur på fötterna på serven och Göransson chanslös att få över bollen. Matchboll till toppseedade belgarna Gille/Vliegen. Serve sedan och instick på Erikssons retur och båda svenska borta.

Förlust med 6-3, 3-6, 8-10 på drygt en timma.

För Andreas Siljeström blev det kvartsfinal i mexikanska Los Cabos, tillsammans med Hach Verdugo. 
Vinst i första över hemmaspelarna Gomez/Patino med 1-6, 7-5, 10-7 innan dagens förlust över tredjeseedade Arevalo/Reyes-Varela med 6-7(5), 2-6.  




Tvärstopp i andra

25-rankade fransosen Mannarino blev alldeles för svår för Sverigeettan Elias Ymer, rankad 108, i den andra omgången i mexikanska Los Cabos. Förlust med 0-6, 2-6 på mindre än en timma. 

Svensken vann endast 11 poäng i egen serve. Totalt 27 av de 82 poäng som spelades.

Till helgen, med start lördag, väntar kval till Masters i kanadensiska Toronto. 



RSS 2.0