Davis Cup nytt upplägg 2019

Precis som Svenska DC-bloggen skrev om i februari i år blev det ett helt nytt upplägg för Davis Cups högsta serie, World Group. 

Beslut togs idag vid Internationella Tennisförbundets årsmöte. Förändringen gäller fr o m 2019.

Tanken är att 18 länder gör upp om slutsegern i ett slutspel under en vecka i slutet av november. Nästa år är detta mellan den 18-24 november i antingen Madrid eller Lille. 
De 18 länderna delas in i 6 grupper om tre. Två singlar och en dubbel, i bäst av tre set avgörs matcherna. Grupperna avgörs måndag till torsdag. 
Vinnarna i varje grupp och de två bästa tvåorna möts sedan i kvartsfinalerna, på fredagen. Semifinal x två på lördag och stor final på söndagen. 

De 18 länderna tas ut genom dels de fyra semifinalisterna (året innan) och till det två wildcards. Övriga tolv länder plockas från lika många möten/landskamper, under vecka 5, där lag 5-16 från föregående års slutspel möter 12 landslag från grupp 1. Hälften (6) av dessa tolv kommer från Europa/Afrika, tre från Asien/Oceanien och tre från Amerika.

Nästa år blir det ett något annorlunda upplägg. De fyra semifinalisterna från i år  (Frankrike, Spanien, Kroatien och USA) kompletteras med två wild cards, dessa sex länder är klara för final i november 2019. 
De åtta länder som vinner play-offmöterna i mitten av september kompletttas med de fyra förlorande länderna från kvartsfinalerna i år (Italien, Tyskland, Kazakstan och Belgien). Dessa tolv länder lottas mot något av de sex bäst rankade länderna från Europa/Afrika, tre från Asien/Oceanien samt tre från Amerika. Landskampen är fredag till lördag vecka 5, avgörs av fyra singlar och en dubbel. Samtlga matcher i bäst av tre set och med tiebreak. 

För svensk del innebär det följande inför årets play-offmatch om knappt en månad mot Schweiz i Biel. Vid vinst blir det givetvis kvalificeringsmatch i februari. 
Vid förlust så har Sverige stor chans att även nå detta. De länder som likt Sverige spelar play-off i september, som spelar om en plats i kvalificeringsrundan och som ligger före på rankingen är Storbritannien (plats 5), Serbien (10), Tjeckien (15), Nederländerna (18) och Ungern (19)
Precis efter Sverige (21) ser vi Österrike (22) och Ryssland (23). 
Ungern och Tjeckien möts så där försvinner ett land. Detta innebär att Sverige har idag fyra länder före sig som kan konkurrera om de sex platserna. 
Ryssland spelar oxå play-off men dä för att hålla sig kvar i grupp 1. 
Rankingen som avgör är den som kommet efter matcherna i september. Brukar presenteras måndagen alt tisdagen efter. 

Svenska DC-bloggen återkommer givetvis med mer information i ämnet.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0