Årets första titel för Aspelin

Sverige har fått en titel 2010 i dubbel genom att Simon Aspelin och Paul Hanley vann i Barclays Dubai Championships Tennis över det andraseedade paret Dlouhy/Paes i två raka set. Siffrorna skrevs till enkla 6-2, 6-3Detta var Simons tolfte titel på 32 försök. Samtidigt var det andra titeln på sex försök med Paul Hanley som partner. De vann också i Hamburg i fjor.

Den Svenska DC-bloggen säger ett stort grattis till Simon. Vi välkomnar honom också hem till Stockholm imorgon och upptakten inför DC-matchen mot Argentina nästa helg.

Det argentinska ankaret till denna drabbning Juan Monaco spelade igår seminfinal på gruset i Acapulco mot Ferrero. Han förlorade första set med 7-5 och gav sedan upp p.g.a en överansträngd magmuskel. Nu är frågan hur han mår. Vi återkommer.

Ny final för Aspelin & Co

För två veckor sedan var han i final i Rotterdam. Nu i Barclays Dubai Championships Tennis är Simon Aspelin/Paul Hanley det igen. I semin slog de spanjorerna Lopez/Robredo 6-2, 3-6, 14-12 (mtb). Finalmotståndare blir klart senare ikväll.

För Robban Lindstedt/Arnaud Clement blev det stopp i kvartsfinalen. Det blev förlust mot andraseedade Dlouhy/Paes med 6-7 (3-7), 1-6.

Uppladdningen inför Davis Cupmatchen är i full gång, det är from igår träningsläger i Danderyd utanför Stockholm.  Joachim Pim-Pim Johansson är på plats tillsammans med Johan Brunström och Daniel Berta. Ervin Eleskovic spelar Futuretävlingen Biberach Open i Azerbadjan detta veckoslut så han är inte på plats.
På söndag är det officiell samling för det uttagna i form av Söderling, Vinciguerra, Lindstedt och Aspelin. Får dock se om Simon hinner komma i tid? En vecka kvar - DC-spänningen och temperaturen stiger.

Bra form inför DCn

I Barclays Dubai Championships Tennis går det bra för de svenska dubbelspelarna. Robban Lindstedt tillsammans med fransmannen Arnaud Clement är klar för kvarten efter vinst över Bopanna/Qoureshi med 5-7, 7-6 (7-5), 10-8 (mtb). I semi väntar andraseedade Dlouhy/Paes, senare i dag.

I semifinal är redan Simon Aspelin/Paul Hanley. De vann i sin första match över Djokovic/Vemic 6-4, 6-3. I kvarten vann de över tredjeseedade Bhupathi/Mirnyi med 6-4, 6-4.
Nu väntar antingen spanjorerna Lopez/Robredo eller serberna Troicki/Tipsaveric.

Johan Brunström och Jean-Julien Rojer förlorade omgående i Acapulco. Trots sin fjärdeseedning förlorade de mot Gonzalez/Massu med 2-6, 7-6 (7-2), 9-11 (mtb). Johan åker nu till Danderyd och träningslägret inför Davis Cupmatchen nästa vecka.

Enqvist har sagt sitt

Precis som väntat, och som Den Svenska DC-bloggen skrev i helgen, tog i dag vår nye kapten Thomas Enqvist och assisterande Magnus Larsson ut Robin Söderling, Andreas Vinciguerra, Simon Aspelin och Robert Lindstedt. Matchen är nästa veckoslut, den 5-7 mars mellan Sverige och Argentina i Kungliga Tennishallen i Stockholm.

Söderling blir ankaret för Sverige. Världsjuan har på tolv DC-matcher vunnit 9 stycken. På hårt underlag är facit 5-1. Vinst i Rotterdam för dryga veckan och kvarten i Marseille känns tryggt. Till det att Robin alltid levererar i DC och att det finns en möjighet att han också spelar dubbeln.
Som det ser ut idag tar Andreas Vinciguerra hand om andrasingeln. Han är idag rankad på plats 236 och har ett DC-facit på 3 vinster på 10 matcher. Senast Vinci vann en DC-match var 2003. Under fjolåret spelade han fyra singlar och förlorade samtliga. Han har dock kommit igång lite i år och försöker spela på ATP-touren genom kval.
Dubbelspecialisterna Aspelin och Lindstedt visar god form. Simon var i final i Rotterdam för dryga veckan och Robban i helgen i Marseille. Simons dubbelfacit i DC är 3-6 och Roberts 2-3.
Av det i dag uttagna spelarna har Aspelin och Lindstedt spelat två dubblar och båda mot Israel, vilket har gett en vinst (i Malmö i fjor) och en förlust (på bortaplan 2008). Robban spelade och vann också i höstas med Söderling mot Rumänien.

Söderling och Vinciguerra vilar denna veckan och Aspelin och Lindstedt är i Dubai.

En joker, som tillsammans med Daniel Berta, Johan Brunström och Ervin Eleskovic vill vara med och fightas om en plats i DC-laget, är Joachim Pim-Pim Johansson. Denna kvartett är på träningsläger i Danderyd som inleds till helgen.

Den argentinska kaptenen Tito Vazquez, som gör sitt andra år i sin roll, har tagit ut fyra spelare som är topp 100. Dessa är Juan Monaco, Horacio Zeballos, Leonardo Mayer och Eduardo Schwank.
Monaco, rankad 30, har ett DC-facit på 2-3, varav samtliga förluster inomhus. Inga matcher har spelats på hårt underlag. Han gick till semifinal i förra veckan på gruset i Buenos Aires. Hans inbördes mot Söderling är 1-4, varav den senaste i Båstad i fjor då svensken vann. Han har aldrig mött Vinciguerra.  
Zeballos är rankad på plats nummer 49. Han var i oktober i final i St Petersburg, en turnering som också spelas på en hård matta. I övrigt så har han spelat som bäst på grus. I DC är är det premiär. Han har inte mött någon av svenskarna.
Mayer, rankad 69, har spelat en DC-dubbel, vilken han förlorade. Han nådde så sent som i förra månaden till kvartsfinal i singel i Sydney. Till final i dubbeln i San Jose, tillsammans med Benjamin Becker, för ett par veckor sedan. Inte heller han har mött någon av de svenska singelspelarna.
Schwank, 81, är också debutant. Han har också lyckats bäst på grus. Han får ses som en reserv i detta lag.

Monaco, Zeballos och Schwank spelar denna veckan på gruset i Acapulco, Mexico. De två förstnämda spelar också dubbel tillsammans.

Fram till lottningen nästa torsdag får kaptenerna byta ut två av de anmälda spelarna. Frågan är om vi har hört och sett det sista vad gäller de skadade Del Potro och Nalbandian. Och vad händer med Pim-Pim?

Sverige har aldrig förlorat, på två försök, mot Argentina när vi spelat hemma och dessutom båda gångerna inomhus, 2007 i Svenska Mässan i Göteborg och 1983 i just Kungliga Tennishallen. Båda gångerna har vi vunnit med 4-1. De två förlusterna har kommit på bortaplan och när matchen avgjorts på grus. 

Med tanke på vad som hände i Helsingborg, där Vinci skadade sig, i september i fjor känns det lockande att bara satsa på en renodlad dubbelspelare, antingen Robban eller Simon. I stället för den som blir "över" så kan Pim-Pim Johansson vara en joker att ha i rockärmen vid en eventuellt avgörande femte match på söndagen. Eller i matchen mot Monaco, som bör bli den argentinska ettan och spelas på fredagen de 5 mars. Han vann ju senast i Stockholm Open, i samma hall, i två raka.


Nytt pers av Robin

Robin Söderling är from idag sjua på rankingen. Den bästa någonsin för honom. Han byter plats med amerikanen Andy Roddick. Det tog elva veckor för Robin att komma upp ett pinnhål.

Den Svenska DC-bloggen säger grattis till Robin.

Nu är det elva dagar kvar till Davis Cupmatchen. Uppladdningen startar senare i vekckan.

Mindre än två veckor till Davis Cup

Den 5-7 mars är det dags för första omgången i Davis Cup mellan Sverige och Argentina. Matchen spelas i Kungliga Tennishallen i Stockholm.

Det ser för tillfället bra ut för Sverige. På pluskontot är att Robin Söderling återfått sitt vinnande spel. Segern i Rotterdam förra helgen imponerar stort. Att han åkte ut i kvarten i fredags i Marseille mot svårespelade Llodra känns inte som något orosmoln. Aspelin gick till final och Robban Lindstedt till semfinal i samma turnering. Idag spelade också Robban final i Marseille, men det blev, tyvärr, förlust.
Ryktet säger också att den argentinska världsfemman Del Potro är skadad och missar matchen. Detta skulle ge Sverige en stor fördel. Och sist men inte minst - ett stort plus är att vi har hemmaplan. Vi har aldrig förlorat, på två försök, när vi spelat hemma och dessutom inomhus (2007 i Svenska Mässan i Göteborg och 1983 i just Kungliga Tennishallen). Båda gångerna har vi vunnit med 4-1. De två förlusterna har kommit på bortaplan och när matchen avgjorts på grus.

På minussidan visar just nu att vi inte har någon på andrasingeln. Närmast en sådan bör Andreas Vinciguerra vara. Detta trots att han förlorade sin andra kvalmatch i Marseille förra helgen. Som alternativ till Vinci har vi bara Joachim Pim-Pim Johansson. Han har dock inte spelat något match under hela 2010. Det känns oroväckande, när det gäller Pim-Pim, att han inte ger sig ut och spelar Challangers alternativ försöker kvala in till turneringarna. Men Pim-Pim har visat det förrut, han behöver inte mycket spel för att kunna prestera bra, mycket bra tennis. Minns att han i fjor vann över en viss argentinare vid namn Juan Monaco i If Stockholm Open i två raka set. Samma arena, samma underlag och eventuellt samma motståndare. Det är spännande.

Om laget skulle tas ut idag lutar det säkert åt att kvarteten blir Söderling, Vinciguerra, Lindstedt och Aspelin. De två första tar hand om singlarna och de två sistnämnda om dubbeln. Med tanke på vad som hände i Helsingborg i september i fjor känns det lockande att bara sats på en renodlad dubbelspelare, antingen Robban eller Simon. I stället för den som blir "över" så kan Pim-Pim Johansson vara en joker att ha i rockärmen vid en eventuellt avgörande femte match på söndagen. Eller i matchen mot Monaco, som bör bli den argentinska ettan och spelas på fredagen de 5 mars.  

Vad gäller Argentina finns det än mer frågetecken. Del Potro har alltså, enligt uppgift, lämnat återbud. David Nalbandian gjorde i vecken comeback. Den blev bara två matcher lång innan han slog upp en ny skada.
Nu lutar det åt att Juan Monaco (2-3 i DC-matcher, vara båda vinsterna är utomhus på grus) blir ankare. Vid hans sida så finns Jose Acasuso (7-5, varav 5 vinster är på grus). Efter dessa båda herrar hittar vi en rad olika spelare, som också gör sig bäst utomhus på rött grus. Också dubbeln ser öppen ut. Vi får se vilka det blir tas ut i det lag som skall offentliggöras senast på tisdag i nästa vecka, den 23 februari. 

Har du inte ordnat med din biljett är det hög tid att skaffa en - surfa in på http://dc.ebiljett.nu/
Det är i stort sett slutsålt på fredagen (ca 350 platser kvar av 3000). För lördagens dubbel finns det ca 1200 kvar och söndagens singlar 1000 platser kvar.
Ni som inte har någon möjlighet att inte se matchen på plats så sänds den direkt i TV8 med start på fredagen klockan 15, lördag 16 och söndag 13.

Det ni på andra sidan skärmen kan lugna er med att Svenska DC-bloggen kommer att återkomma innan det är dags för första boll om knappa två veckor.



Llodra satte stopp för även Robban

Det blev ingen vinst för Robert Robban Lindstedt och Julian Knowle i Marseille. I fredags blev Llodra för svår för Robin Söderling. Idag var det Robban & Cos tur. Llodra tillsammans med Benneteau vann i två raka 6-4, 6-3.
Trots allt var detta ett steg framåt för Lindstedt och hans partner, som också gjorde sin sista turnering.

Det var tänkt att Robban Lindstedt skulle spela tillsammans med Michael Youzhny nästa vecka i Barclays Dubai Championships Tennis, men han bestämde sig för att enbart spela singel. Så nu blir det istället partnerskap med fransmannen Arnaud Clement. Första matchen är mot Bopanna/Qoureshi. 

Även Simon Aspelin spelar i Dubai. Tillsammans med Paul Hanley möter de Djokovic/Vemic.

Johan Brunström och Jean-Julien Rojer spelar i Acapulco nästa vecka. De är fjärdeseedade och möter Gonzalez/Massu i första matchen. 

Ingen revansch på Llodra - Robban i årets första final

Robert Robban Lindstedt tillsammans med Julian Knowle är klara för final i Marseille. De vann sin semifinal över Bopanna/Coetzee med 6-4, 6-4, 10-6 (mtb). I final på söndag väntar Clement/Mahut eller Benneteau/Llodra. Det är årets första final för Robban. Noterbart är också att det är Robban och Julians sista turnering ihop. I alla fall var det sagt så för ett par veckor sedan. Efter det att beslutet var tagit så har de gått till en semifinal, i Rotterdam förra veckan, och då minst final denna vecka.

Tyvärr fick Robin Söderling ge sig idag, det blev med andra ord ingen revansch mot fransmannen Michaël Llodra i dagens kvartsfinal. Han föll med 6-7 (2-7), 4-6 på knappa 1.5 timma. 
Redan i sitt andra servegame hamnar svensken i svårigheter. Han tappar 40-0 till breakboll för Llodra. Robin räddar den och ytterligare två stycken och tar till slut hem gamet. I det sjunde gamet har Robin sedan sin chans till ett bryt. Fransmannen svarar då med ett ess och ytterligare stabilt servande. Spelarna följs åt fram till tiebreak. Söderling minibryter där omgående men Llodra bryter omgående tillbaka. Han kniper sedan båda Söderlings servar fram till 2-4 och 2-5. Robin ser något orörlig ut på dessa poäng. Vid 2-6 servar Llodra för första set. Fransmannen avgör på sin första setboll med en smash framme på nät.
Andra set inleds illa - Robin tappar sin serve omgående. Söderling kommer sedan inte åt hemmaspelaren som endast tappar fyra poäng i egen serve i det andra setet. Matchen är förlorad.

Nu bär det av hem till Sverige för Robin och hans stab. Näst på programmet för Robins del står nu Davis Cupmatchen i Stockholm om exakt två veckor.

Not. Robin har mött Llodra en gång tidigare. Det var i finalen i Rotterdam 2008, då fransmannen vann i det avgörande tiebreaket med 7-4.

Robin klar för kvarten och Robban för semi

I Marseille är Robert Lindstedt/Julian Knowle klara för semifinal. De vann idag över Ratiwatanas från Thailand med 6-4, 7-6 (11-9). I semin väntar Bopanna/Coetzee.

Det fortsätter också att flyta på för Robin Söderling. I sin första match/i den andra omgången vann han idag över  Stakhovsky från Ukraina med siffrorna 6-7 (5-7), 6-3, 6-4 på knappa två timmar. 
Första set var en transportsträcka till tiebreak. Väl där minibryter Robin och har en ledning med 4-2. Ukrainaren vänder på steken och tar hem det, bl.a. efter ett dubbelfel av Söderling. Vid 6-5 skaffar sig Stakhovsky en setboll. Han avgör med ett serveess på sin andraserve.
I det andra setet räddar Robin fyra breakbollar tidigt. Han passar i samma veva på att bryta serven själv och gå fram till en ledning med 4-1. Spelarna håller sina servar och setet till svensken. I det avgörande setet räcker det med en enda breakboll för Tibrosonen för att setet och matchen skall gå åt rätt håll. 

I kvarten imorgon väntar hemmaspelaren Michaël Llodra. Fransmannen är rankad på plats nummer 79. Han har som bäst varit upp som 34 (i juni 2008). De har mötts en gång, i finalen i Rotterdam 2008, då Llodra vann i det avgörande tiebreaket med 7-4.

Tät match men förlust

I Regions Morgan Keegan Chamspionships i Memphis, USA, förlorade Johan Brunström/Jean-Julien Rojer mot andraseedade Fish/Knowles med 7-6 (8-6), 6-7 (5-7), 11-13 på knappa två timmar. Täta siffror, men det blev förlust.

Sydfrankrike nästa och så lite USA

Open 13 heter turneringen, staden heter Marseille.
Först ut av svenskarna vann idag toppseedade Robert Lindstedt/Julian Knowle över Baghdatis/Ascione med 6-4, 7-6 (7-3). De möter nu kusinerna Ratiwatana från Thailand.

I singeln går toppseedade Robin Söderling in i andra omgången. Han möter Stakhovsky från Ukraina på torsdag. De har mötts en gång, i Milano 2005, då Robin vann i två raka set. Ukrainaren är rankar på plats 69 jämfört med Robins åtta.

I Regions Morgan Keegan Chamspionships i Memphis, USA, spelar Johan Brunström/Jean-Julien Rojer inatt mot andraseedade Fish/Knowles.

Söderling vann i Rotterdam - hans största titel

Robin Söderlng är en vinnare igen. Han vann i dag 500-turneringen i Rotterdam, Holland. Segersiffrorna skrevs till 6-4, 2-0, på en timma, över ryssen Mikhail Youzhny. Ryssen gav upp efter att ha klagat på ryggsmärtor.
Det är viktigt att poängtera att Robin spelade mycket bra matchen igenom. Det kändes idag att han inte kunde förlora, så även om ryssen inte hade gett upp hade vi troligtvis haft samma utgång.
Robin spelade med ett oerhört lugn och lät Youzhny stå för misstagen. Han förivrade sig inte och höll sig till sin och coachen Normans plan. Han rörde på fötterna och var säkerheten själv i stort sett genom hela matchen.
 
Söderling inledde sitt och matchens första servegame något nervös och såg orörlig ut. Enkla misstag gjorde att han tappade det. Men en dag som denna kunde ingenting stoppa svensken. Han bryter omgående tillbaka efter att ha gått från 30-0 i Youzhnys serve. I ryssens nästa servegame skaffar sig Robin ännu en breakboll som Youzhny gör dubbelfel på och dubbelbrytet är där, 4-1. Ryssen klagar på ryggsmärtor och får hjälp av en läkare. Youzhny kommer igen.
Det flyter på fram till 5-2. Ryssen håller sin serve och Söderling har nu chansen att serva hem första set. Då ser han något bekväm ut och slarvar från den ursprungliga planen. Han hamnar i svårigheter och får två breakbollar emot. Via nätkanten går den första ut och hastigt, och mindre lustigt, bryter ryssen och det står 5-4.
Via en magnifik passering så visar Robin att han vill så mycket i denna match, 15-30. Han får fram två setbollar på bollen efter. På den blir det en lång bollduell som avslutas med en nätrullare som landar på rätt sida ur svensk synvinkel. Första set till Sverige, Tibro och Sverige.
Andra set inleds med att Söderling fortsätter spela stabilt och mycket bra. Han vinner sitt egna servegame efter en rad underbara dueller. Han bryter också, av bara farten, fram till 2-0. Ryssen sätter sig ner och kommer sedan fram till att han vill avbryta. Det är hans rygg som spökar. Han ger upp och Robin vinner. Han är en värdig vinnare som spelat mycket bra denna vecka. Kvarten mot Benneteau var uppvisning och gårdagens semifinalvinst över Davydenko var strålande.

Får hålla med om det Robin sa i sitt segertal att "Rotterdam it is the way!" Han passade också på att tacka sin coach Norman för denna titel.

Tidigare svenska vinnare i Rotterdam är Björn Borg, Stefan Edberg, Jocke Nyström och Anders Järryd. Inte fy skam att kunna lägga till namnet Söderling till den skaran.

Detta var Robins femte titel på tretton försök. Han har tidigare vunnit i Lyon (både 2004 och 2008), Milano (2005) och i Båstad i fjor.

Nu åker Robin vidare till Open 13 i Marseille, Frankrike där han är toppseedad. Han står därmed över den första omgången och går, som tidigast in i turneringen på onsdag.

Den Svenska DC-bloggen ställer sig upp och gratulerar Robin Söderling till denna titel. Starkt jobbat, Söderling och Norman! Det ser, minst sagt, lovande ut inför den kommande Davis Cupmatchen mot Argentina om knappa tre veckor.

Förlust i matchtiebreak för Simon & Co

Simon Aspelin och Paul Hanley förlorade i Rotterdam mot toppseedade Nestor/Zimonjic med 4-6, 6-4, 10-7 (mtb).
Detta var Simons 31 final. Han har 11 stycken vinster totalt.

Nu väntar vi på att Robins match skall börja.

Youzhny i final imorgon

Det blir något överraskande ryssen Mikhail Youzhny. ranking 20, i final i Rotterdam i Holland för Robin Söderling imorgon klockan 14. Ryssen vann i sin semi i två täta tiebreak över toppseedade serben Djokovic.
Robin har mött ryssen två gånger. 2007 i Dubai i två raka vann Youzhny och i fjor fick Söderling revansch i Washington då han vann, även han, i två raka.

Lindstedt/Knowle förlorade sin semifinal mot toppseedade Nestor/Zimonjic med 5-7, 6-7 (6-8).

Final blir det också för Simon Aspelin och Paul Hanley. De vände och vann över Cermak/Mertinak med 3-6, 6-3, 10-8 (mtb). De möter Robban & Cos övermän, toppseedade, Nestor/Zimonjic. Den matchen startar klockan 12.

Andreas Vinciguerra vann sin första kvalmatch i Open 13 i Marseille. Match nummer två imorgon.

En lugn Söderling till final

Robin Söderling är i final i Rotterdams ATP-turnering (500). Han vann över andraseedade Nikolay Davydenko med stabila 7-6 (7-3), 6-4 på drygt en timma och fyrtio minuter. Från första boll visade Robin ett sådant lugn och är full med självförtroende. Han visade med all tydlighet att ingenting kunde störa honom idag. Gårdagens utklassning av fransmannen Benneteau har gjort honom mycket gott.

Det första setet började med att Robin höll sin egen serve och skaffade sig omgående tre stycken breakbollar i matchens andra game. Ryssen reder ut det plus ytterligare en breakboll. Robin är i det här läget något för rädd och blir avvaktande. Vid 3-2 kommer matchens första break. Söderling bryter genom en läcker diagonal retur ryssen blankt. Spelarna håller var sin serve och Söderling står i begrepp att serva hem setet. Men Davydenko vill annat. Han skaffar sig tre breakbollar. Robin räddar två av dem, men visar upp ett allt för dåligt fotarbete och ryssen är tillbaka i matchen. I svenskens nästa servegame ser setet ut att rinna ifrån Söderling. Ryssen är påväg att koma igen från 5-2 till 5-6 och chans att på egen hand serva hem setet. Via ett dubbelfel får Davydenko en breakboll. Söderling svarar då med ett ess. Söderling är lugn som en filbunke och tar till slut hem gamet. Ryssen håller också sin serve och det är tiebreak. Robin minibryter fram till 2-0. Davydenko kommer igen och kvitterar till 2 lika. På den sjätte bollen visar Robin upp ett stort spel. Han slår bollen högt och driver ryssen från hörn till hörn och Davydenko avslutar med att lägga poängen i nät. Två stabila svenska bollar senare och Robin har tre setbollar. Ryssen gör då ett dubbelfel och första set till Sverige.

I andra sets femte game skaffar sig Robin en breakboll. Han är då allt för avvaktande och Davydenko kan ta hem det egna servegamet. Vid 4 lika kommer avgörandet. Ryssen ramlar på banan vid 0-15 och får kalla in läkaren. Det verkar vara någonting med höger tumme. Han kommer åter i spel men Robin går fram till 0-40 och tre breakbollar. Ryssen räddar de första två men gör sedan ännu ett dubbelfel.
Söderling kan nu serva hem matchen. Han går fram till 30-0. Davydenko kommer igen. Vid 30-15 så lobbar ryssen och domaren dömmer in bollen. Robin tar till hawk-eye och bollen är, helt riktigt inne, och 30 lika. Ett ess och en läcker undanläggning vid nät gör att Söderling vinner. Han är framme i årets första final. 
Söderling slår sig för bröstet och ser mycket nöjd ut. 

På elva finaler, där ibland i just Rotterdam 2008, har han fyra vinster (Båstad 2009, Lyon 2008 och 2004 samt Milano 2005).

Motståndare i finalen blir antingen toppseedade serben Djokovic eller, en annan ryss, Youzhny.  


I kväll spelar också två andra svenskar semifinal i Rotterdam. Först är det Robban Lindstedt/Julian Knowle som möter Nestor/Zimonjic. Senare är det Simon Aspelin/Paul Hanley mot Cermak/Mertinak.

Ett game fick fransosen - Robin i semi

Robin Söderling är i årets första semifinal i Rotterdam efter vinst över fransosen Julien Benneteau. Utklassningssiffrorna skrevs till 6-0, 6-1 på mindre än en timma. Robin spelade oerhört stabilt matchen igenom. Han servade bra och rörde sig bra. Spelade med stort självförtroende och tunga grundslag. Fransmannen hade inte en chans.
I det första setet, som tog 20 minuter så, vann Robin alla utom fem poäng. Benneteau vann en poäng i egen serve. Det var bara en man på banan. Det blev inledningsvis något jämnare i andra set. Söderling räddar en breakboll i det tredje gamet. Reder ut den genom stabilt servande och spel. Efter det är matchen över. Robin tar de sista fem gamen. Han vann till slut 51 av 72 poäng och vann samtliga sina fem breakbollar. Det kändes som om detta var den match som Robin behövde, här kom vändningen för året. Söderling är att räkna med igen.

I semin väntar nu andraseedade Davydenko. Robin har mött den sjätterankade ryssen inte mindre än tio gånger med en knapp fördel till svensken, 6-4. Noterbart är att de möttes fem gånger i fjor. Då vann Söderling tre av dem. Bäst minns vi väl hans imponerande seger på Roland Garros då Davydenko bara vann fem game på tre set. Statistiken på hårt underlag visar att Robin har tre vinster mot fyra förluster. Matchstart klockan 14, lördag.

Efter Robin spelar Robban Lindstedt/Julian Knowle sin semiinal. De möter toppseedade Nestor/Zimonjic.

Som sista match ikväll så är det dags för Simon Aspelin/Paul Hanley att möta Cermak/Mertinak.

Ikväll så inleder också Andreas Vinciguerra sitt kvalande inför Open 13 i Marseille. Han möter Sucuki från Japan i sin första match.

Många svenskar i farten, med andra ord. Det är ett skönt besked inför DCn om knappa tre veckor.

Del Potro är skadad - missar DCn

Enligt TT så kommer inte världsfemman Juan Martin Del Potro inte till spel i Kungliga Tennishallen den 5-7 mars, då Sverige möter Argentina i den första omgången av Davis Cup. Det är en handledskada som spökar.
Det är också idag oklart om den forne toppspelaren David Nalbandian kommer hinna ifatt efter sin skada, som spolierade fjolåret, och kunna spela i Stockholm om tre veckor.

Om detta stämmer eller inte får framtiden utvisa. Den Svenska DC-bloggen återkommer, som vanligt.

Dubbelt upp i semin

I Rotterdam går det som på tåget för svenskarna. 
Simon Aspelin/Paul Hanley vann sin kvartsfinal över Kas/Norman 6-2, 7-6 (7-4). Motståndare i morgondagens semifinal är oklart.
I samma turnering är också Robban Lindstedt/Julian Knowle klara för semifinal. De möter, även det under lördagen, toppseedade Nestor/Zimonjic.

Idag klockan 12.30 spelar Robin Söderling sin kvartsfinal fransosen Julien Benneteau. De har mötts fem gånger. Fransmannen vann de två första (i Las Vegas 2006 och på Roland Garros 2008) innan Robin har tagi över med tre raka segrar (2008 i Cincinnati och Lyon samt i Brisbane i fjor). På hårt underlag står det 2-1.
Viasat Sport sänder direkt.

Brunström ute

I San Jose, USA, förlorade Johan Brunström/Jean-Julien Rojer kvarten mot Fish/Querrey med 7-6 (8-6), 6-4.

I Rotterdam spelar idag Simon Aspelin/Paul Hanley kvartsfinal mot Kas/Norman.
I samma turnering fast imorgon spelar Robban Lindstedt/Julian Knowle semifinal. Motståndet är inte klart.

Årets första kvartsfinal

Sverigeettan Robin Söderling är klar för 2010 års första kvartsfinal. Platsen är i 500-turneringen i Rotterdam, Holland. Efter en tuff inledning och räddade setbollar i första sets tiebreak vända Robin på steken och vann över hemmaspelaren Igor Sijsling med 7-6 (8-6), 6-2 på knappa 1 timma och 20 minuter. 
Den 245-rankade holländaren stod emot mycket bra ineldningsvis. Han seglade iväg i tiebreaket till 0-4 och hade två setbollar vid 4-6 och dessutom egen serve. Robin kunde vända på det och vinna fyra raka poäng och därmed första set. I andra vann han 30 av 47 poäng. Han släppte enkom två poäng i egen serve efter tiebreaket.

I kvartsfinal på fredag väntar antingen fransmannen Julien Benneteau eller tysken Michael Berrer.

I San Jose, USA, vann Johan Brunström/Jean-Julien Rojer sin första match. De vann över Berdych/Kohlschreiber med 7-6 (7-2), 6-2. I kvarten väntar nu hemmaparet Fish/Querrey.

Klar för andra omgången är Simon Aspelin/Paul Hanley. De vann sin första match över De Bakker/Haase med 6-2, 6-3.

Klara för semifinal är Robban Lindstedt/Julian Knowle. De vann sin kvart mot det tredjeseedade polska paret Fyrstenberg/Matkowski med 6-3, 4-6, 10-8 (mtb).

En helt vanlig onsdag i Rotterdam

Imorgon onsdag som andra match, runt klockan 13, på Center courten spelar Robin Söderling. Han möter hemmahoppet Igor Sijsling. Holländaren är rankad på plats nummer 245 och har aldrig mött Robin innan.

Som tredje match på samma bana spelar Simon Aspelin/Paul Hanley sin första match och de möter De Bakker/Haase.

På bana 1 som match nummer fyra spelar Robban Lindstedt/Julian Knowle mot tredjeseedade polska paret Fyrstenberg/Matkowski.

Söderling en vinnare igen

Robin Söderling är tillbaka. I dag vann han i Rotterdam över fransmannen Florent Serra med 4-6, 6-4, 6-1. Efter förlust i första set tog Robin över och kunde ta hem matchen. När hans förstaserv satt vann han nästan 80% av poängen, han slog 26 serveess och han tappade bara sin serve en gång (hade två breakbollar emot).
Oklart vem som väntar i andra omgången. Antingen blir det tysken Zverev eller hemmahoppet Sisjling.

Nu när Robban Lindstedt och Julian Knowle bestämt sig för att gå skilda vägar så vann de sin första match tillsammans, De vann över De Voest/Wassen med 4-6, 7-6 (9-7), 10-8 (mtb).
I nästa match står det tredjeseedade polska paret Fyrstenberg/Matkowski på andra sidan nätet.

Imorgon är de Rotterdam

ABN AMRO World Tennis Tournament i Rotterdam startar imorgon. Som match nummer tre på Center Court spelar Robin Söderling mot fransmannen Florent Serra.

Efter den matchen är det dags för, en annan svensk som det inte startat så bra för i år, Robban Lindstedt som spelar tillsammans med Julian Knowle. De möter De Voest/Wassen.
Här om dagen meddelade Robban att han och Knowle slutar att spela tillsammans. De är dock anmälda till turneringen i Rotterdam samt Marseille så där spelar man som planerat. Vi får se fram över vem som Robban skall spela med. Vi får också se om Robban blir uttagen till DC'n.

Även Simon Aspelin/Paul Hanley spelar i Holland denna vecka. De möter i sin första match, senare i veckan, De Bakker/Haase.

I San Jose, USA, spelar Johan Brunström/Jean-Julien Rojer. Paret är tredjeseedade. De möter Berdych/Kohlschreiber i sin första match.

Söderling på banan igen

På måndag inleds ABN AMRO World Tennis Tournament i Rotterdam, en 500-turnering. Efter en mindre bra start på 2010 sökte, och fick, Robin Söderling ett wild card till turneringen. Han, som tredjeseedade, möter i sin första match fransmannen Florent Serra.
Fransmannen är rankad på plats nummer 59, mot svenskens åtta. De har mötts fyra gånger och vunnit lika många var. Senast vann Serra med 2-1 i set i Memphis, USA, i fjor.

Prpic och Brunström föll på var sitt håll

Johan Brunström/Jean-Julien Rojer föll i sin kvartsfinal i Johannesburg mot Bopanna/Qureshi med 6-3, 3-6, 9-9. Det som nått Den Svenska DC-bloggen var att Johan och Jean-Julien blev diskade ett par bollar innan matchens slut. Snöpligt är ordet.

I samma turnering föll, som väntar också Filip Prpic mot andraseedade spanjoren David Ferrer. Spanjoren vann med 6-3, 6-4. Att ta sju game på Ferrer får ändå anses som bra.

Tungt för Robban

Det går tungt, mycket tungt för Robert Robban Lindstedt tillsammans med Julian Knowle. De föll i första omgången i Zagreb mot Kas/Korolev. Fyra matcher i år och ingen vinst. Frågan är vad Robban & Co skall göra nu? Det enda är nog att köra på, snart hoppas vi på att det vänder.

Bättre går det för Johan Brunström i par med Jean-Julien Rojer. I ATP-turneringen i Johannesburg, där de är andraseedade, vann de sin första match över De Voest/Lu med 6-3, 6-4. I den andra omgången väntar, imorgon, indiern Bopanna och Qureshi från Pakistan.

I samma turnering spelar imorgon också Filip Prpic mot andraseedade spanjoren David Ferrer. Även denna match är nummer två i turneringen.

Vinci tappade

Det började så bra för Andreas Vinciguerra i sin comeback på ATP-touren. I PBZ Zagreb Indoors mot tysken Benjamin Becker vann han första set med enkla 6-1. Han tappade spelet i andra, 1-6. I avgörande set följdes spelarna åt fram till tiebreak. Vid 2 lika så tappar Vinci sin serve. Följerna håller sina egna servar och matchen är förlorad.
Trots allt var detta ett stort steg framåt för skånepågen.

Prpic en vinnare igen

Filip Prpic, rankad på plats 316 är en vinnare igen. Idag vann han över spanjoren Ivan Navarro med 6-3, 7-5 på knappa 1,5 timma.

Senast han spelade en match på ATP i en huvudturnering var 2008 i Umag. 

I den andra omgången väntar antingen andraseedade spanjoren Ferrer eller slovaken Beck.

Vinciguerra och Prpic denna vecka

Den Svenska DC-bloggen kan med stor glädje konstatera att Andreas Vinciguerra är tillbaka på ATP-touren. Genom att vinna sina kvalmatcher är han klar för den första omgången i PBZ Zagreb Indoors. Han möter tysken Benjamin Becker. Han är rankar på plats 41, jämfört med Vincis 242.

I dubbelturneringen är Robban Lindstedt/Julian Knowle andraseedade. De möter i sin första match Kas/Lorolev.

I SA Tennis Open i Johannesburg får vi se Filip Prpic. Också han har kvalat in i turneringen. Spanjoren Ivan Navarro möter han idag, tisdag.  
I samma turnering spelar Johan Brunström/Jean-Julien Rojer, även de andraseedade. De ställs mot De Voest/Lu.

Att två svenska singelspelare spelar på touren är mycket glädjande, speciellt Vinciguerra med tanke på DC-fighten om drygt en månad. Att turneringen dessutom spelas inomhus och på hårt underlag är än bättre.
Vi följer med spänning hur det kommer att gå de kommande dagarna.

RSS 2.0