Robin ut gånger två

Först blev det förlust för sjätteseedade Robin Söderling mot självaste förstaseedade serben Novak Djokovic i kvarten i Thailand Open i Bangkok. Siffrorna blev 4-6, 5-7 efter 1,5 timma.
Spelarna följdes åt i det första setet fram till 4-5 och serve för Robin. Vid 40 lika skaffar sig serben en breakboll som han nyttjar på bästa sätt och vinner det första setet. Andra börjar lika illa. Serben bryter omgående och håller fram till 0-3. Robin har sedan en hel drös med breakbollar, både med möjlighet fram till 2-3 och 2-4 utan attt lyckas. Skam den som ger sig, han lyckas till slut. Alla tror då att det skall bli tiebreak. Men säg den lycka som varar. Djokovic bryter ännu en gång och håller sin serve och matchen är förlorad.

Dagen fortsatte inte så bra för Robin. Denna gång tillsammans med Rogier Wassen. De föll i kvarten mot amerikanarna Lipsky/Martin med 3-6, 5-7.

Även tredjeseedade Robert Lindstedt/Philipp Petzschner föll i sin kvart. Fransmännen Santoro/Tsonga tog hem det med 6-0, 4-6, 4-10 (mtb).

Prat om Davis Cup inför 2009

Som bekant möter Sverige Israel i den första omgången av Davis Cup 2009. Denna match spelas 6-8 mars. Det Svenska Tennisförbundet kommer att under oktober månad prata med de tre DC-kommunerna Göteborg, Malmö och Helsingborg. Dessa tre kommuner/städer har "ensamrätt" på hemmamatcher för Sverige.

Vi har inte varit bortskämda med hemmamatcher under 2000-talet. Enkom 7 av 20 matcher har spelats på svensk mark.
Senast det begav sig var i fjor, 2007, då både kvartsfinalen (seger över Argentina) över påsken i april och semifinalen (förlust mot USA)  i september spelades i Göteborg. Först var det Svenska Mässan och sedan i Scandinavium. Detta gör att vi, med största säkerhet, kan räkna bort Göteborg.

Vi har då kvar de båda skånska städerna Malmö och Helsingborg. Under 2003 arrangerade båda dessa städer vars en match. I Helsingborg/Idrottens Hus såg vi Brasilien besegras över 5 matcher och i Malmö/Baltiska Hallen fick vi storstryk i kvarten mot Australien (0-5).
Året innan, 2002, spelade Sverige sin första omgång åter igen i Helsingborg/Idrottens Hus (vinst över Tjeckien över fem matcher) och andra omgången/kvarten i Malmö/Baltiska Hallen (åter igen vinst, denna gång över Ryssland med 4-1).

Inför 2009 så känns det som om mönstret skall gå igen. Helsingborg och Idrottens Hus tar hand om den första matchen. Huset kan ta emot cirka 2000 stycken gäster, vilket känns lagom i en match mot Israel.

Vid vinst där så blir det mer knivigt. Kvarten avgörs mellan 10-12 juli. Malmö bör då ligga bäst till. Den nya Malmö Arena kan vara ett alternativ, Baltiska Hallen ett annat. Dessa två arenor känns dock inte så heta. Visst Malmö Arena tar 12 500 platser, men med tanke på hur svårt det var att fylla Scandinavium en kall hösthelg i september, hur svårt blir det då inte i mitten av juli? Till detta så ligger Arenan en bit utanför stadskärnan i Malmö och dessutom avgöras inomhus.

Det bästa hade varit att spela utomhus. Sommartid gör sig tennis bäst under bar himmel. Kanske skall man utveckla Jonas Arnesens, på Svd, idé med att slå ihop en eventuell DC-kvartsfinal med Nordic Light Open som fr.o.m. 2009 kommer att spelas i Båstad under denna vecka. Tanken var då att bygga upp en tillfällig arena på Drivan. Vilken jättetennisfest det skulle kunna bli?! Frågan är dock om Båstad klarar av att hantera två sådana tennisevenemang under samma vecka vad gäller hotellrum, turister, etc?! En annan fråga är om DC-kommunerna vill släppa ifrån sig en sådan guldklimp också?

Senast den 10 november vet vi om vilka/-vilken stad som får ta hand om första omgången 2009.

Vidare spekulation kan göras om Sverige vinner även kvarten. Då väntar, med största säkerhet, Spanien på bortaplan i september. Frågan är dock hur pigg och fräsch Rafael Nadal är efter en lång Grand Slamturnering i Australien bara några dagar före första omgångens match mot Serbien i februari. Ett Serbien som också har ett par spelare, Djokovic och Tipsarevic, som kan gå långt i Melbourne. I kvarten, för vinnaren i mötet Spanien/Serbien, väntar Österrike eller Tyskland. Notera att denna match kommer att spelas veckan efter årets tredje stora Grand Slam, Wimbledon. Vi vet ju alla vem som vann denna turnering i år och som brukar vara sliten under just denna veckan (28). Frågan är hur sugen Nadal, eller Djokovic om så är fallet, är på omställning till nytt underlag och nya nervkittlande matcher efter två hårda veckor i England. Kanske kan nyordningen för 2009 med ATP-poäng i Davis Cup hjälpa till?
Om det blir Spanien och då på bortaplan väntar nog det röda gruset. Det är bara att hoppas på att Andreas Vinciguerras comeback nu under hösten blir lyckad.

Att fortsätta med att se vilka som vi kan få i en eventuell final är också det spännande. Men så långt skall vi nog inte spekulera just nu...



Ps. Om det blir Serbien i semi så är det hemmaplan som gäller igen... Ds

Tappade fyra game - kvarten nästa

Sjätteseedade Robin Söderling är klar för kvartsfinal i Thailand Open i Bangkok. Han vann åttondelen över ryssen Teimuraz Gabashvili med 6-1, 6-3 på en dryg tre kvart. Robin var, helt enkelt, ett nummer för stort för ryssen.
I morgon är det kvartsfinal och där väntar förstaseedade serben Novak Djokovic.

Av bara farten passade Robin på att även gå vidare i dubbelturneringen. Tillsammans med Rogier Wassen vann de över Monfils/Troicki i två raka med 6-4, 7-6 (7-4). I kvarten här väntar amerikanarna Lipsky/Martin.

Även tredjeseedade Robert Lindstedt/Philipp Petzschner vann sin öppningsmatch. De besegrade hemmalirarna Udomchoke/Wachiramanowong med 7-5, 6-3. Kvartsfinalsmotståndare är fransmännen Santoro/Tsonga.

Samtliga dessa kvartsfinaler spelas imorgon, fredag.

Förlust direkt för Aspelin/Knowle

Det blev förlust omgående för det andraseedade dubbelparet Simon Aspelin/Julian Knowle mot Safin/Zverev. Förlustsiffrorna skrevs till 3-6, 4-6. Man kan kort konstatera att Simon inte rosat marknaden sedan OS-silvret i Pekin i augusti.

Söderling en vinnare

Kvalspelaren Aisem-Ul-Haq Quereshi från Pakistan var inget hinder för Robin Söderling i Thailand Open i Bangkok idag. Han vann med 6-2, 6-4 på dryga timmen.
I andra omgången väntar ryssen Teimuraz Gabashvili. Ryssen är rankad som nummer 89, jämfört med svensken som innehar siffra 34. De har aldrig tidigare mötts.

Sverige Vs Israel

Lotten har fallit i Davis Cup, den första omgången 6-8 mars 2009, och Sverige möter Israel igen för andra året i rad. Vi har bara mött detta land vid detta tillfälle och då med vinst. Vem minns inte när Björkman tar hem den avgörande matchen efter att ah förlorat första set blankt?!

Frågan är nu vart vi kommer att spela. Står det Svenska Tennisförbundet fast vid sina tre DC-kommuner så bör det blir Helsingbort eller Malmö. Göteborg har tog hand om de två senaste matcherna som var i fjor. Innan dess får man gå tillbaka till 2003 för att finna ytterligare en hemmamatch. Det var kvartsfinal mot  Australien (förlust med 0-5) och då i Malmö. Så går man rent till rättvisan så bör matchen spelas i Helsingborg.

Sverige som var seedade som nummer 6 möter alltså Israel som ligger på nummer 16.
Rent sportsligt var det den bästa tänkbara lottningen av de åtta länder som fanns till buds. Israel har två tänkbara singelspelare i form av Dudi Sela (rankad som nummer 92)) och Harel Levy (190). Dubbelspecialisterna heter Erlich/Ram (3).

Vid vinst där så blir det antingen Ryssland eller Rumänien. Denna drabbning spelas 10-12 juli. Båda dessa drabbningar blir då också på hemmaplan.


Den Svenska DC-bloggen rangordnar våra motståndare

I morgon är det åter dags för en spännande och nervkittlande Davis Cuplottning. Dramat äger rum i Madrid, Spanien, med start strax efter 12.30. Det är första omgången av 2009 års turnering som skall lottas. 

De åtta seedade länderna är, i turordning, Argentina, Spanien, Ryssland, USA, Kroatien, Sverige, Tyskland och Frankrike.
Dessa åtta lag skall lottas mot var av ett av de icke seedade lagen. Den Svenska DC-bloggen har tagit sig friheten att rangordna (med en kommentar om det blir hemma/bortamatch) och övriga kommentarer, de eventuellt blivande länderna. Svåraste motståndare överst, Schweiz, är det som gäller. Noterbart är att det kan hända mycket med skador och dyl fram till mars nästa år. Håll till godo:

1. Schweiz (borta) - det utan tvivel svåraste landet att möta just nu. Federer och Wawrinka tar både hand om singel och dubbel. Att dessutom möta dessa herrar på bortaplan är, troligen, helt hopplöst. Vi har dock ett mycket bra facit mot schweizarna, 6-0. Senaste vinsten kom i Luleå, 1997, då Thomas Enqvist vann sina två singlar. De lär bli "andra bullar" om vi åter igen ställs mot varandra.

2.  Serbien (hemma) - Också det en mycket svår motståndare. Världstrean Djokovic tillsammans med Tipsarevic är två svåra singelnötter att knäcka. Dubbeln helt öppen. Länderna, Serbien då som Jugoslavien, har mötts åtta gånger med lika många vinster var.

3. Tjeckien (borta) - Svår bortmatch väntar. Förlorade kvarten i år mot Ryssland på bortaplan. Ställde då upp med Berdych och Stepanek i singelspelet och Vizner/Stepanek i dubbel. De är rankade 11. Vi har mött Tjecken/Tjeckoslovakien 14 gånger med 8 vinster. Senast var 2001 i Helsingborg då Thomas Johansson vann den avgörande matchen. Kanske dags för en repris 2009?

4. Chile (hemma) - Ställde i helgen upp med Gonzalez och Massu i både singel och dubbel. Vann hemma mot Australien. Svårspelat men överkomligt. Fem möten och fyra möten tidigare. Den senaste dock så länge sedan som 1985, då vi vann med 4-1 på bortaplan i Santiago.

5. Rumänien (hemma) - Även här hemma. Hanescu och Crivoi spelade singel mot Indien i helgen samt Cruciat/Teau dubbel. Varit stadiga i World group sedan 2002 med en kvartsfinal, 2005 mot Kroatien, som bästa resultat. i kraft av hemmaplan bör vi vara favoriter. Möttes 1979 i Bukarest och med bortaseger. En viss Björn Borg vann sina två singlar och dubbeln i vanlig ordning.

6. Österrike (hemma) - Imponerade i helgen genom att slå Storbritanien på gräset i Wimbledon. Melzer och Peya spelade singlarna medans Melzer spelade tillsammans med Aspelins parhäst på touren, Julian Knowle i dubbeln.
Har förlorat första omgången i world group de senaste fem åren. Sverige bör vinna relativt enkelt på hemmaplan. På sex stycken matcher har vi statistiken 5-1, senaste mötet 1999.

7. Holland (hemma) - Relativt okända Bakker och Huta Galung spelar singlar och den sistnämnda tillsammans med Wessels dubbeln. Hemmaplan gör att de bör vara en enkel match. Vi har fyra vinster och två förluster mot holländarna. Senaste gången var i kvartsfinal 1993 då vann vi med 4-1.

8. Israel (hemma) - Den enklaste motståndaren. Sela och Levy tar hand om singlarna och dubbelspecialisterna Erlich/Ram om dubbeln. Ländernas första och enda möte ägde rum i år då vi  möttes i den första omgången. Björkman stod för en skön vändning i den avgörande matchen. Han förlorade första set blankt...

Matchen spelas 6-8 mars.

Imorgon strax efter lunch återkommer Den Svenska DC-bloggen.


Bangkok nästa

Denna vecka är det Thailand Open som gäller för en del av våra svenska spelare. I singeln har vi att hoppas på Robin Söderling, seedad som nummer 6. Han möter imorgon tisdag Aisem-Ul-Haq Quereshi från Pakistan.

I dubbeln har vi tre par. Andraseedade Simon Aspelin/Julian Knowle möter Safin/Zverev. Tredjeseedade Robert Lindstedt/Philipp Petzschner får spela sin första match mot hemmalirarna Udomchoke/Wachiramanowong. Sista paret ut är Söderling/Rogier Wassen som ställs mot Monfils/Troicki.

Denna vecka spelar också China Open i Peking, Kina. Dock så saknar denna turnering helt svenskt deltagande.

O så här gick det

DC-helgen är avslutad. Två semifinal och åtta play-offmatcher har spelats. Till detta får man lägga till ett antal olika kvalificeringsmatcher runt om i världen.

O så här gick det. Den Svenska DC-bloggen bjuder också på tipsen från min sida. Det visade sig att jag hade rätt i samtliga drabbningar, vad gäller vinnande land, utan i en.

Argentina-Ryssland. Det avgjordes först i den avgörande femte matchen mellan Del Potro och Andreev. Hemmaplanen avgjorde. Noterbart är att Nalbandian förlorade två av sina tre matcher. Mitt tips var 4-1 och det blev 3-2.

Spanien-USA. Amerikanarna visade sig stå emot mer än väntat. Framför allt då Roddick under fredagens singel mot Ferrer och i dubbeln. Det "nya" paret Bryan/Fish gar Lopez/Verdasco en match och vann över fem set. Nadal gick dock inte att rubba och vann, tämligen enkelt över Roddick i söndagens första singel. Spanien är i final igen. Jag tippade 4-1 som det sedan också blev.
Detta i sig innebär final mellan Argentina och Spanien 21-23 november.

Snabbt över till helgens play-offmatcher och de gick enligt följande:
Chile - Australien. Utan Hewitt var australierna chanslösa. De föll med 3-2, avgjort efter fyra matcher. Mitt tips var 4-1.

Storbritanien - Österrike. Den enda match jag tippade fel var denna. Jag trodde på att Andy Murray i toppform och hemmaplan i Wimbledon skulle fälla avgörande. Konstigt nog så ställde kaptenen John Lloyd över Andy i lördagens dubbel och det lär han ångra nu. Österrikarna kunde vinna den och de övriga två singalrna mot Alex Bogdanovic och därmed också matchen. Jag trodde på brittisk seger med 3-2 men det blev tvärt om.

Schweiz - Belgien. Precis enligt planerna vann Federer och Wawrinka sina första singlar på fredagen och dubbeln på lördagen. De avslutande singlarna slutade oavgjort, notera att inte någon av stjärnorna då spelade. Jag tippade avgjort efter första dagen och sammanlagt 3-2. Det blev 4-1.

Kroatien - Brasilien. Något otippat vann brasilianarna dubbeln och matchen levde till på söndagen. Väl där vann kroaten Karlovic. Tipset var 5-0, det blev 4-1.

Israel - Peru. Väntat hemmaseger men enklare än många hade trott. Det blev 4-1, jag hade tippat tätt och 3-2.

Holland - Korea. Även har hade jag tippat tätt och ovisst. Hemmaplanen avgjorde och Bakker kunde enkelt vinna femte och avgörande matchen över Jun. Det blev precis som mitt tips 3-2.

Rumänien - Indien. Indierna var, som väntat chanslösa på gruset i Bukarest. 4-1 som jag tippade.

Slovakien - Serbien. Även här tippade jag rätt. Matchen var avgjord redan efter lördagens dubbel. Det blev 1-4 till slut.


I övermorgon, tisdag, strax efter klockan 12.30, avgörs det i vilket land Sverige får möta i första omgången av 2009 års spel. De åtta seedade länderna bör bli Ryssland, USA, Argentina, Spanien, Kroatien, Sverige, Tyskland och Frankrike.

De åtta lag Sverige kan komma att få möta är Chile (då det blir hemmamatch), Österrike (hemma), Schweiz (borta), Israel (hemma), Holland (hemma), Rumänien (hemma), Serbien (hemma) eller Tjeckien (borta).
Matcherna spelas 6-8 mars.

På tisdag vet vi - Den Svenska DC-bloggen återkommer...

Den Svenska DC-bloggen spekulerar

Nästa helg, den 19-21 september, är det stor Davis Cuphelg runt om i världen. Efter kvartsfinalförlusten, borta, mot Argentina i april är tyvärr inte Sverige med om det fortsatta spelet för detta år.

Det är två semifinaler och åtta play-offmatcher som är av största intresse. Den Svenska DC-bloggen tar sig friheten att spekulera och tippa dessa matcher så här knappt fem dagar innan de första bollarna spelas.

Argentina-Ryssland. I kraft av hemmaplan, som de varit väldans starka på och inte förlorarat på tio år (1998), och spel på det röda gruset i Buenos Aires så vinner Argentina. Utan DC-bragdmannen Safin så är det inte mycket som talar för ryssarna. De har mötts fyra gånger med en fördel till ryssarna med 3-1. Senaste mötet var i finalen 2006 i Moskva, då Ryssland vann med 3-2. Tips: 4-1.
Spanien-USA. Av samma orsaker som ovan och en Nadal i praktform så vinner spanjorerna på hemmaplan. Amerikanerna är chanslösa på gruset. Detta är helt klart med tanke på att inte James Blake kommer till spel. 
De kan eventuellt vinna lördagens dubbel. USA vann i fjolårets kvartsfinal, men då spelades matchen i USA och underlaget var helt annorlund, hard. Tips: 4-1.

Play-offmatcherna är följande:
Chile - Australien. Utan Lleyton Hewitt och på grus så vinner chilenarna klart. 4-1.
Storbritanien - Österrike. På gräset i Wimbledon och med en Murray i kanonslag så vinner britterna med 3-2.
Schweiz - Belgien. Federer och Wawrinka spelar både singel och dubbel. De vinner klart de tre första matcherna och skänker sedan bort de betydelselösa två sista singlarna. 3-2.
Kroatien - Brasilien. Bättre spelare och till det snabbt inomhusgolv gör att kroaterna vinner enkelt. 5-0.
Israel - Peru. Omgångens tuffaste match men i kraft av hemmaplan och ett bättre dubbelpar vinner Israel med 3-2.
Holland - Korea. Också det en oviss drabbning. Tror att hemmaplan, som så många gånger förrut, avgör. 3-2.
Rumänien - Indien. Indierna är chanslösa på gruset i Bukarest. 4-1.
Slovakien - Serbien. Djokovic och Tipsarevic gör att serbien vinner enkelt. Tippar 1-4.

Tisdagen den 23 september strax efter lunch, klockan 12.30,  avgörs det i Madrid vilket lag Sverige får möta i första omgången av 2009 års spel. Matcherna spelas 6-8 mars.
De åtta seedade länderna bör bli Ryssland, USA, Argentina, Spanien, Kroatien, Sverige, Tyskland och Frankrike.

Om Den Svenska DC-bloggens tips går in, samt seedningen blir som vi tror, så är det följande länder som vi kan komma att möta då: Chile (då det blir hemmamatch), Storbritanien (hemma), Schweiz (borta), Israel (hemma), Holland (hemma), Rumänien (hemma), Serbien (hemma) eller Tjeckien (borta).

Nästa söndag då vet vi hur det har gått och vilka vi kan komma att möta. Lovar med största säkerhet att Den Svenska DC-bloggen återkommer inom kort.


Förlust i kvarten

Det är färdigspelat för Johan Brunström/Jean-Julien Rojer i Bukarest, Rumänien. I kvarten förlorade de mot toppseedade polackerna Fyrstenberg/Matkowski med 1-6, 4-6.

Brunström vidare i Bukarest

Johan Brunström tillsammans med sin vapendragare Jean Julien Rojer vann sin första match på gruset i BCR Open i Bukarest, Rumänien. De mötte CerretHanescu och siffrorna skrevs til 6-4 två gånger om.

I kvarten väntar nu toppseedade polackerna Fyrstenberg/Matkowski.

Ingen semi för Robban & Co

Förlusten var knapp och USA-äventyret är över för denna gång för Robert Lindstedt tillsammans med Jarkko Nieminen. De föll i kvartsfinal mot sjundessedade Lukas Dlouhy/Leander Paes med siffrorna 3-6, 7-6 (7-2), 3-6.
I det avgörande setet tappade Robban & Co sitt första servegame och Dlouhy/Paes kunde gå fram till 0-3. Det svenskfinska paret hade fyra chanser att bryta tillbaka. Detta bla vid ställningen 3-5, men istället kunde det tjeckiska-indiska paret serva hem matchen och en plats i US Opens semifinal.

Bra jobbat, trots allt, är det av Robban!

Robban & Jarkko i kvarten

Robert Lindstedt i par med Jarkko Nieminen imponerar än mer i US Open. Inatt vann de en skön seger mot världsettona Nestor/Zimonjic över tre set. Vinsten skrevs till 6-4, 6-7 (11-13), 6-2.
I kvällens kvartsfinal väntar sjundessedade Lukas Dlouhy från Tjeckien som spelar tillsammans med Leander Paes från Indien. Banan heter Grandstand och tiden är runt klockan 19.

Gott är ordet för dagen!

RSS 2.0