Prat om Davis Cup inför 2009

Som bekant möter Sverige Israel i den första omgången av Davis Cup 2009. Denna match spelas 6-8 mars. Det Svenska Tennisförbundet kommer att under oktober månad prata med de tre DC-kommunerna Göteborg, Malmö och Helsingborg. Dessa tre kommuner/städer har "ensamrätt" på hemmamatcher för Sverige.

Vi har inte varit bortskämda med hemmamatcher under 2000-talet. Enkom 7 av 20 matcher har spelats på svensk mark.
Senast det begav sig var i fjor, 2007, då både kvartsfinalen (seger över Argentina) över påsken i april och semifinalen (förlust mot USA)  i september spelades i Göteborg. Först var det Svenska Mässan och sedan i Scandinavium. Detta gör att vi, med största säkerhet, kan räkna bort Göteborg.

Vi har då kvar de båda skånska städerna Malmö och Helsingborg. Under 2003 arrangerade båda dessa städer vars en match. I Helsingborg/Idrottens Hus såg vi Brasilien besegras över 5 matcher och i Malmö/Baltiska Hallen fick vi storstryk i kvarten mot Australien (0-5).
Året innan, 2002, spelade Sverige sin första omgång åter igen i Helsingborg/Idrottens Hus (vinst över Tjeckien över fem matcher) och andra omgången/kvarten i Malmö/Baltiska Hallen (åter igen vinst, denna gång över Ryssland med 4-1).

Inför 2009 så känns det som om mönstret skall gå igen. Helsingborg och Idrottens Hus tar hand om den första matchen. Huset kan ta emot cirka 2000 stycken gäster, vilket känns lagom i en match mot Israel.

Vid vinst där så blir det mer knivigt. Kvarten avgörs mellan 10-12 juli. Malmö bör då ligga bäst till. Den nya Malmö Arena kan vara ett alternativ, Baltiska Hallen ett annat. Dessa två arenor känns dock inte så heta. Visst Malmö Arena tar 12 500 platser, men med tanke på hur svårt det var att fylla Scandinavium en kall hösthelg i september, hur svårt blir det då inte i mitten av juli? Till detta så ligger Arenan en bit utanför stadskärnan i Malmö och dessutom avgöras inomhus.

Det bästa hade varit att spela utomhus. Sommartid gör sig tennis bäst under bar himmel. Kanske skall man utveckla Jonas Arnesens, på Svd, idé med att slå ihop en eventuell DC-kvartsfinal med Nordic Light Open som fr.o.m. 2009 kommer att spelas i Båstad under denna vecka. Tanken var då att bygga upp en tillfällig arena på Drivan. Vilken jättetennisfest det skulle kunna bli?! Frågan är dock om Båstad klarar av att hantera två sådana tennisevenemang under samma vecka vad gäller hotellrum, turister, etc?! En annan fråga är om DC-kommunerna vill släppa ifrån sig en sådan guldklimp också?

Senast den 10 november vet vi om vilka/-vilken stad som får ta hand om första omgången 2009.

Vidare spekulation kan göras om Sverige vinner även kvarten. Då väntar, med största säkerhet, Spanien på bortaplan i september. Frågan är dock hur pigg och fräsch Rafael Nadal är efter en lång Grand Slamturnering i Australien bara några dagar före första omgångens match mot Serbien i februari. Ett Serbien som också har ett par spelare, Djokovic och Tipsarevic, som kan gå långt i Melbourne. I kvarten, för vinnaren i mötet Spanien/Serbien, väntar Österrike eller Tyskland. Notera att denna match kommer att spelas veckan efter årets tredje stora Grand Slam, Wimbledon. Vi vet ju alla vem som vann denna turnering i år och som brukar vara sliten under just denna veckan (28). Frågan är hur sugen Nadal, eller Djokovic om så är fallet, är på omställning till nytt underlag och nya nervkittlande matcher efter två hårda veckor i England. Kanske kan nyordningen för 2009 med ATP-poäng i Davis Cup hjälpa till?
Om det blir Spanien och då på bortaplan väntar nog det röda gruset. Det är bara att hoppas på att Andreas Vinciguerras comeback nu under hösten blir lyckad.

Att fortsätta med att se vilka som vi kan få i en eventuell final är också det spännande. Men så långt skall vi nog inte spekulera just nu...



Ps. Om det blir Serbien i semi så är det hemmaplan som gäller igen... Ds

Kommentarer
Postat av: Ola H

Tenis är en utomhussport och naturligtvis kommer sommarmatchen gå utomhus.



Båstad är tyvärr kört då det pågår en WTA-turnering och Sverige sannolikt inte vill spela på grus.



Troligen snor Göteborg denna match och lägger en tillfällig arena på Heden? Eller räcker GLTK-alternativet?

2008-09-26 @ 10:34:29
Postat av: Emil

Intressanta kommentarer! Ang Båstad kan man alltid lägga ett annat golv. Har du fått informationen om att Gbg "snor" en ev kvartsfinal eller är det spekulation? Heden låter mkt intressant, tycket jag.

2008-09-26 @ 13:02:43
Postat av: Ola H

Ingen idé att spekulera om Båstad. Kommunen är ej DC-stad. Första omg går till Helsingborg - Idrottens hus räcker publikt mot Israel. Malmö vill ha match men nya skrytbygget för stor. Sommarmatchen kan hamna i Malmö men då på tillfällig arena, kanske ute på Kockumsvarvet? I ngn Park?

2008-09-28 @ 17:39:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0