Ingen säsongspremiär i Doha

Elias Ymer skulle i skrivande stund spelat kval till 250-turneringen i Doha men så blir det inte. Han var uppsatt som femteseedad till spel mot Stakhovsky från Ukraina i första kvalrundan.  

Svenska DC-bloggen nådde teamet kring Elias, han har problem med höger armbågen. Han drog sig ur kvalet som en ren försiktighetsåtgärd.
Planen är att nästa turnering blir kval till årets första Grand Slam i Melbourne, Australien, med start vecka 2. 




Fyra femtedelar klara

Svenska DC-bloggen har redan skrivit om att Elias Ymer, Markus Eriksson och Robert Lindstedt är tillgängliga och sugna på att representera Sverige i Davis Cup mot Colombia 1-2 februari på bortaplan i Bogotá. Fighten som avgör vilket av länderna som kvalificerar sig till den första Davis Cup finalvecka i Madrid i november.

Nu har även yngre broder Ymer, Mikael, meddelat sitt intresse att spela denna match. Via sin agentur meddelar han att han ser fram emot att representera Sverige igen. Han är medveten om att det kommer bli svårt dels med match på bortaplan och dels att den spelas på hög höjd. Tilltron till det egna laget är även den stor. 

Vi ställer oss frågan och tar oss friheten att spekulerar i vem den femte spelaren som förbundskapten Johan Hedsberg kan komma att ta ut. Vi satsar på att det bör finnas ett singelalternativ till. 
Det är svårt att veta vad Christian Lindell står. Han blir intressant genom att han är en utpräglad gruspelare och dessutom är vannatt spela i Sydamerika. Kanske får Mridha en ny chans efter succén mot Schweiz eller vem kan det bli?

Vilka kommer då att spela för Colombia? Vi har ställt frågor tiop förbundskapten Pablo Gonzalez utan svar. Än. 
Dubbelparet, världens just nu näst bästa, Cabal/Farah bör vara självklara. Om det passar in i deras upplägg efter Australian Open. 
Singelalternativ sett till årets matcher bör då bli någon ur femlingen Galan (3-1 i DC-facit i år), Gonzalez (2-0). Rodriguez (1-0), Mejia (0-1) eller veteranen Giraldo (0-2). 

Vad vi med all säkerhet vet är att den Svenska DC-bloggen kommer att återkomma i ämnet. Som alltid. 






Ser över 2018

Vi är mitt inne i månad december. Vad passar då bättre än att summera året som snart är över. 

Svenska DC-bloggen finns som alltid vid din sida. Sveriges äldsta och framför allt mest genuina tennisblogg jobbar oförtröttligt vidare. Lika så gäller vårt Davis Cuplag. 
Tre vinster ser vi i år. Av tre möjliga. Först var det Ukraina i Dnipro i februari. Svensk seger med 3-2. Mikael Ymer avgjorde i femte och avgörande med en stabil seger i raka set över Smirnov.
Portugal i Stockholm i april. Återigen 3-2 och återigen Mikael Ymer som DC-hjälte i femte och avgörande set över Elias.
Avgörandet sedan i mitten av september mot Schweiz i Biel. Sverige utan bröderna Ymer och i hemmalaget ingen Federer eller Wawrinka. En klassisk vändning av Markus Eriksson i första singeln i underläge 0-2 i set och breakboll till underläge med 1-5 innan vändningen är ett faktum mot Huesler. Til det vinst för Eriksson i par med Lindstedt i dubbel och fram för allt debutanten Jonathan Mridha  i femte och avgörande singeln över Ehrat. Svensken tappade första set men vände och vann sedan tre raka. 
Detta innebär nu kvalificeringsrunda till nya finalveckan för Davis Cup i november. Sverige ställs mot Colombia i början av februari. Mer om det har vi skrivit här på bloggen och mycket mer kommer vi att skriva. 

Mästare i Davis Cup 2018 blev Kroatien. Detta efter segrar över, i tur och ordning Kanada (3–1), Kazakstan (3-1), USA (3-2) som avslutades storstilat i finalen över Frankrike (3-1) på bortaplan i Lille. 

En kik på de svenskar som representerat Sverige i Davis Cup under året följer. 
Ohotad etta är Elias Ymer. DC-facit i år 2-2. Vinster över Smirnov från Ukraina och Elias mot Portugal. 
Vi nådde Elias, han är nöjd med sin avslutning av året där han höll en bra nivå. Rent rankingmässigt ser han stora utsikter för nästa år med tanke på hans nuvarande ranking (116). Han hoppas oxå på att kunna hålla sig frisk hela spelåret som kommer. Till det att spela än mer på ATP-nivå. 
Ymer Sr inleder 2019 med spel i Doha följt av årets första Grand Slam, Australian Open i Melbourne. Han är sedan tillgänglig för spel mot Colombia, som Svenska DC-bloggen skrev för ett tag sedan. 

Mikael Ymer har under 2018 spelat 4 DC-singlar. Vinst i tre av dessa. Han är just nu i Miami på IMG Acadany i Florida, USA. Han är numera rankad på plats 277. Vi nådde även yngre broder Ymer. Han tycker att kroppen känns väldigt bra efter en lång säsong. Skador sedan tidigare år har lett till att högsta prioritet är att förbättra och stärka kroppen. Detta har skett genom långsiktig plan med hjälp av fystränare. Tester har nu visat sig att Mikael har förbättrade resultat på alla punkter såsom styrka, rörlighet och uthållighet.
Han sammanfattar 2018 med att rankingen är respektabel där han är mest tillfreds med några av de tekniska problem han tidigare haft. Besviken dock över bristen på konsekvens under året både på och utanför banan. Bästa turneringen var i Pullach i Tyskland i augusti där han gick in via kval och gick fram till kvartsfinal. 
Turneringen i Milano var, enligt Ymer Jr, hans sämsta under året. Han var förberedd men kunde inte leverera. 
Bästa och samtidigt värsta matchen var i andra omgången i Båstad i juli när han mötte Fabio Fognini, då med ranking 15. Vinst i första set och sedan breakboll till 5-4 och egen serve/chans att serva hem matchen. Ymer fortsätter att berätta att målet för 2019 är att hålla sig frisk så han kan konkurrera och hålla sig på hans högsta nivå. Mer stabilitet och hålla sitt utsatta schema är en annan målsättning. Till det att spela samtliga fyra Grand Slamsen. 
Inledning för 2019 sker över nyårshelgen med Challenger i Noumea, Nya Kaledonien.  Sedan vidare till kval Australien Open alternativt Auckland ATP. Om inte det blir huvudturneringen i Melbourne blir det träning innan han styr mot Challenger i Punta del Este i Sydamerika innan Davis Cupmötet med Colombia. 
Träning sedan i februari innan Bergamo (Challenger) i mitten av månaden följt av Pau (Challenger) i månadsskiftet februari/mars. 

Trea på rankingen (plats 430) är Markus Eriksson. Göteborgaren, slitvargen som aldrig ger upp. Spelade i år två DC-singlar, vann en. I dubbel blev det en oförglömlig batalj vid sidan av Robert Lindstedt. Platsen var i Kungl, Tennishallen i början av april. För motståndet stod Portugal och Elias/Sousa. Svensk vinst i två raka. Till det även även vinst mot Schweiz och Bellier/Margaroli i tre raka.
Vi fick ett par kloka ord från Eriksson. Han tycker att året började väldigt svagt men att han kom igång under sommaren, framför allt i dubbeln. 2019 satsar han på Challenger. Målet är topp 100 i dubbeln och att ta några kliv i singeln oxå. Nästa år inleder han antingen Australien eller USA, runt den 7 januari. Han är givetvis även sugen på att vara med i DCn mot Colombia trots att hög höjd inte är något som tilltalar Markus. 

Jonathan Mridha, ranking 941, gjorde det mycket bra mot Schweiz i september. Förlust på fredagen mot Laaksonen följde han upp i femte och avgörande mot Ehrat. Mer om det ovan. Vi har försökt nå Mridha för prat om framtiden utan resultat. 

Robert Lindstedt  var tillbaka i Davis Cup efter ett par års frånvaro. Det blev två matcher och två vinster. Båda med Markus Eriksson vid hans sida. Portugal hemma och Schweiz borta.  Raka set båda två. 
Hans dubbelranking är just nu 46. Robert inleder 2019 i Australien och Brisbane. Startar tillsammans med Raonic innan han lagom til Australian Open går över till Matthew Ebden från Australien. 

Ännu en dubbelspecialist i Andreas Siljeström fick vara med på Ukraina. Tyvärr förlust tillsammans med Eriksson. Har även försökt nå Siljrström utan att lyckas. Numera har han dubbelranking 202. 

Den Svenska DC-bloggen vill avsluta året med tacka för denna säsongen och önska er alla en riktigt god jul och ett gott slut av 2018!  
Vi ses vid nyår. 
























Starkt svenskt lag mot Colombia

Svenska DC-bloggen har granskat hur de potentiella svenska Davis Cupspelarna ställer sig till spel mot Colombia första helgen i februari. Matchen spelas inomhus på grus och desutom på hög höjd (1200 meter över havet) i huvudstaden Bogotá. Det är en plats i tidernas första Davis Cupfinal i november som står på spel. 

Vi kan redan nu, så här med drygt 1,5 månad till spel, offentliggöra tre spelare som säger sig vara tillgängliga. 

Sverigeettan Elias Ymer vill spela berättade han själv precis under förberedelserna, på plats i Stockholm, inför nästa säsong. 

Robert Lindstedt vill även han spela för Sverige. Nästa säsong blir i så fall hans tolfte i Davis Cup. 
Likaså är Markus Eriksson pigg på att föra Sverige till seger. 

Vi inväntar fortfarande Mikael Ymers och övriga svenskars inställning till spel. 

Vi återkommer.



RSS 2.0