DC-laget uttaget - skadorna styr

Mats Wilander och Jocke Nyström tog idag ut det svenska DC-laget inför matchen mot Israel i Malmö nästa helg. Två debutanter, göteborgaren Björn Rehnquist och skåningen Daniel Berta, och två dubbelspecialister, Simon Aspelin och Robert Lindstedt, är uttagna.
Till uppladdningslägret i Stoclholm som inleds på torsdag kommer förutom de fyra uttagna spelarna också Thomas Johansson, Andreas Vinciguerra och Michael Ryderstedt. De två första dras med skador men får väl ändå anses ha en stor chans till spel bara deras kroppar håller.

För bara ett par dagar sedan var vi knappa favoriter till avancemang. Nu anser jag det vara mycket osäkert. Detta med tanke på skadeläget och den tomma hallen som kommer att möta de svenska spelarna i Baltiska hallen.

Tomma läktare utan en ond hälsena

Idag fick det svenska DC-laget med Wilander i spetsen två tråkiga besked. Robin Söderling kommer inte att kunna spela nästa veckas match på Israel. Det är hans onda hälsena och rygg som stoppar honom.
Det blev också igår klart att matchen kommer att spelas inför tomma läktare i Baltiska hallen - ett mycket olyckligt besked.

Den Svenska DC-bloggen skickade ett mejl till Stefan Dahlbo, Peter Bengtsson och kontaktansvarig inom Svenska Tennisförbundet i fredags. Ni kan läsa det nedan:
Hej! Efter att ha följt utvecklingen de senaste dagarna, inför Davis Cupmatchen mellan Sverige och Israel den 6-8 mars i Baltiska Hallen, är det en sak som jag förundras över. Det är varför ni i det Svenska Tennisförbundet inte tagit ett beslut om att flytta arrangemanget till en stad som inte viker ner sig för en opinion som är så diffus så att inget förstår den?!
Ett hett alternativ skulle kunna vara, om inte DC-kommunerna Göteborg eller Helsingbrg kan åta sig detta evenemang, Kungliga Tennishallen i Stockholm. De har stor vana av arrangemang av denna storleken, det upplevde jag bla på plats under fjolårets Stockholm Open i oktober. Är fullt medveten att tiden är knapp men enligt ITFs kommunikatör Barbera Travers så är en flytt möjlig bara ni vid Svenska Tennisförbundet gör detta.
Ni vill väl lika mycket som det svenska tennisfolket, och undertecknad, få möjligheten att följa denna DC-match på plats för att heja fram Sverige till seger?! En seger skulle betyda mycket för svensk tennis.   Förväntar mig en kommentar på detta mejl. Ni kan med fördel svara genom att vända på mejlet. Trevlig helg!"

Vi gjorde ett försök med "vår" idé som nästan gick hem. Nu får vi alla lita till att TV8 gör en fantastisk TV-produktion nästa helg.

Runt lunch idag så kommer Wilander/Nyström offentliggöra det preliminära laget. På torsdag är det samling i Stockholm för uppladdningsläger. Det är många frågetecken som skall rätas ut.

Vi återkommer.

Hur blir det nästa gång?

Med en röst så vann Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Fritidsnämnden i Malmö, det blir ingen publik på plats i Baltiska Hallen som får följa Davis Cupmatchen mellan Sverige och Israel om ett par veckor. Sanktionen kommer inte från Sveriges regering, EU eller det Internationella Tennisförbundet. Det är fem stycken politiker i Skåne som bestämt detta. Hur blir det nästa gång Sverige skall spela landskamp, vem skall då avgöra om det blir inför publik eller inte? Sverige spelar forbollslandskamp mot Danmark den 6 juni på Råsunda - är det då Fritidsnämnden i Stockholm (Solna?) som avgör om det blir inför tomma läktare eller inte?
Ju mer jag funderar på detta beslut från några kommunpolitiker desto mer konstigt och egendomligt blir det. Har vi inte ett beslutande organ (Sveriges riksdag/regering) som sätter upp riktlinjer i vårt land?

Tänk om det för varje land som ligger i krig eller har en konfilkt skall tas hänsyn till och låta det leda till bojkott eller inte. Hur många idrottsevenemang och tävlingar hade då inte fått ställas in eller spelas inför tomma läktare? Den stora frågan är vart gränsen skall dras och vem som skall göra det - är det verkligen en lokal Fritidsnämnd som har det ansvaret? Den Svenska DC-bloggen undrar.

Tungt för svensk tennis just nu

Först förlorade Robban Lindstedt första omgången i Marseille. Efter det var det Robin Söderling, i Mephis, som fick ge sig i sin första match. Igår beslutades det om att Sveriges match mot Israel i Malmö om två veckor skall spelas inför tomma läktare. Veckans sista svenskhopp har nu också förlorat. I Marseille förlorade Simon Aspelin/Pavel Vizner mot fransmännen Benneteau/Santoro i två raka set 4-6, 5-7. Med andra ord, det kunde sett bättre ut inför DC'n.

I nästa vecka samlas de svenska spelarna i Kungliga Tennishallen i Stockholm för uppladdning inför DC-matchen 6-8 mars. De som samlas är Daniel Berta, Andreas Vinciguerra, Simon Aspelin, Robert Lindstedt, Robin Söderling och Tomas Johansson. Det skall bli intressant att se hur Söderlings rygg reagerar på hårt träningsspel, om Johanssons fot håller, hur långt Vinciguerras kommit i sin comeback, hur dubbelspelarna skall spela och med vem och hur junioren den skånska Berta står sig i sammanhanget.
Många frågetecken som vi hoppas får svar på inom kort. Vi återkommer.

DC i Malmö för tomma läktare

Idag beslutade Fritidsnämnden i Malmö att Davis Cupmatchen mellan Sverige och Israel i Baltiska Hallen 6-8 mars skall spelas helt utan publik.
Ett mycket tråkigt besked för både spelare och de som tänkt se denna drabbning.

Baltiska Hallen har plats för 4077 stycken åskådare. Nu kommer bara ett fåtal journalister och dyl. få beredas plats till denna match. Alla vi andra hänvisas till TV8 som direktsänder, som tur är.

Robin tillbaka men förlorade

I Memphis Tennessee i USA gjorde Robin Söderling, som är fjärdeseedad, sin första tävlingsmatch sedan Australian Open i januari. Han mötte fransmannen Florent Serra och förlorade med 4-6, 7-6 (7-1), 2-6 på knappa två timmar.

I det första setet tappade Robin sin serve i sitt andra servegame fram till 1-2. Han hade ytterligare en breakboll emot sig i sitt nästa servegame men höll emot. Fransmannen höll sin serve enkelt och gick fram till setvinst.
I andra set så går Robin fram till 4-2 genom ett bryt. Serra kommer tillbaka till 5 lika. Han har sedan tre breakbollar i Robins serve fram till 5-6. Svensken reder ut det hela och får fram ett tiebreak. Väl där visar Robin vart skåpet skall stå. Genom tre minibryt vinner han det enkelt med 7-1.
I det avgörande tredje setet höll spelarna sina servar fram till 2-3. Robin får då en breakboll emot och tappar till 2-4. I sitt nästa servegame tappar han igen och matchen är förlorad.

Nu återstår det att se hur hans onda rygg svarar mot matchspel. Hur som helst så åker nu Söderling hem och förbereder sig inför DC-matchen om dryga två veckor.

I Marseille förlorade andraseedade Robert Lindstedt//Martin Damm en mycket tät ttillställning mot fransmännen Clement/Llodra med 6-7 (5-7), 7-6 (9-7), 10-3 (mtb). Man kan konstatera att det kunde gått hur som helst i denna match. 

Imorgon, onsdag, runt klockan 16.30, håller Fritidsnämnden i Malmö presskonferens och meddelar hur det blir med Davis Cupmatchen mellan Sverige och Israel i Baltiska Hallen 6-8 mars. Frågan är om den kommer att spelas med eller utan publik. Den Svensk DC-bloggen lovar att återkomma.

Ny vecka - nya möjligheter (får vi hoppas)

På måndag inleds huvudturneringen av Regions Morgan Keegan Tennis Chamspionships i Memphis Tennessee i USA. Med är Robin Söderling, som har en finlaplats från i fjor att försvara. Hans ryggbesvär verkar vara mycket bättre, vilket är mycket lovande. Han inleder mot Florent Serra fån Frankrike. Robin, rankad nummer 16, har mött fransmannen, 57, tre gånger och vunnit två. Senast var i fjor i ATP Masters Series i Madrid i två raka set.

I Marseille, Frankrike, spelar Simon Aspelin/Pavel Vizner mot fransmännen Benneteau/Santoro i sin första match. Robert Lindstedt//Martin Damm möter, också de fransmän, Clement/Llodra.

Ingen svensk överlevde första omgången

I söndags blev det årets andra ATP-vinst för Robban Lindstedt/Martin Damm. Nu föll dom mot det italienska paret Seppi/Bolelli, som de förra veckan också vann över, i Rotterdam. Siffrorna blev 3-6, 6-4, 3-10 (mtb).

Robin Söderling kastade in handduken innan han ens spelat första bollen. Han har problem med ländryggen och kommer undersökas närmare under onsdagen. Det ser, minst sagt ut, inte lovande ut inför DC'n om mindre än en månad.

På gruset i Brasil Open förlorade Johan Brunström/Jean-Julien Rojer mot fjärdessedade spanjorerna Ganollers/Robredo med 3-6, 5-7.

I San Jose, USA, försvann veckans fem svensk med en gång. Michael Ryderstedt förlorade mot toppseedade Andy Roddick med 0-6, 6-7 (3-7).

Man kan sammafatta det med att denn vecka, nummer 7 för året, inte var speciell rolig ur svensk synvinkel. Bättre lycka nästa gång.

Fotnot. Även Simon Aspelin/Pavel Vizner föll i den första omgången i Rotterdam.

Semifinal förra veckan - nu utslagen direkt

Idag inleddes ATP-turneringen i Rotterdam, Holland. Den ingår i 500-serien.
Förra veckan förlorade Simon Aspelin/Pavel Vizner knappt i sin semifinal i Zagreb. Idag blev det förlust i första omgången mot Berdych/Melzer med två gånger 4-6.

Vår hetaste tennissvensk just nu, Robban Lindstedt spelar också i Hollande denna vecka. Han möter tillsammans med sin nya parhäst, Martin Damm italienarna Seppi/Bolelli i den första omgången. De möttes i kvarten förra veckan med svensk-tjeckisk seger.

Robin Söderling är med i singelturneringen. Han har många poäng att försvara efter fjolårets final i denna turnering. Han möter den ryske svåre kvalspelaren Evgeny Korolev i sin första match. Ryssen rankad på plats 112 har vunnit båda möterna över Robin. Senast i tre raka i den första omgången av US Open i höstas.

Johan Brunström/Jean-Julien Rojer spelar denna veckan i Brasilien och på grus. De möter i sin första match spanjorerna Ganollers/Robredo.

Inomhus på den hårda mattan i San Jose, USA, har Michael Ryderstedt gått in huvudturneringen genom ett lyckat kval. Han ställs i sin första match mot toppseedade Andy Roddick. Stockholmaren, numera rankad på plats nummer 368 har aldrig mött den sjätterankade amerikanen.
Kanske kan dock Ryderstedt vara ett alternativ till den andra DC-singeln om knappa månaden. Detta under förutsättning att inte Thompa Johansson hinner komma tillbaka.

Årets andra för Robban Lindstedt

Toppseedade Robert Lindstedt och Martin Damm, från Tjeckien, vann idag sin andra titel för året i och med vinsten i ATP-turneringen i Zagreb. I finalen besegrades fjärdeseedade Kas/Wassen med 6-4, 6-3 på knappa en timma och femton minuter. Stabilt servande lade grunden för segern. De vann 3 av 9 breakbollar och räddade den enda som kom emt dem.
För knappt en månad sedan vann detta svensk-tjeckiska även titeln i Auckland, Nya Zeeland.
Detta var Roberts femte ATP-titel. Herr Damm har nu kommit upp i hela 39 stycken.

Den Svenska DC-bloggen grattar Robban och Martin till denna titel. Man kan konstatera och bli något lättad över att det ser ut som om vi har en stark dubbelspelare inför DC-mötet om knappa månaden.

Final för Robban

Toppseedade Robert "Robban" Lindstedt tillsammans med Martin Damm är i final i ATP-turneringen i Zagreb. De vann sin semifinal över Peya/Petzschner i två raka, två gånger 6-4.  
De möter i söndagens final Simon Aspelin/Pavel Vizner övermän, fjärdeseedade, Kas/Wassen. Simon och Pavel föll i semin med 2-6, 6-2, 10-7 (mtb).

Nytt angående DC'n mellan Sverige och Israel i mars är att biljettsläppet är, för andra gången, framflyttad. Nytt besked kommer tidigast onsdagen den 18 februari. Frågan är nu om publiken kommer släppas in eller inte.

Fortfaranade många frågetecken inför DC'n om en månad

Det är nu bara en månad kvar till Sveriges viktiga DC-match mot Israel i Malmö. Det är fortfarande många frågor som letar efter svar.
Fortfarande är det oklart om matchen skall spelas med ellet utan publik. Biljettsläpp är beräknat till nästa torsdag, den 12 februari, men nu också det datumet osäkert. Polisen utreder just nu faran med att spela inför publik. Inom den närmsta veckan skall en rekommendation lämnas från polisen.

Till det sportsliga. Pim-Pim anser sig inte hinna bli spelklar för en tuff DC-match som kan innebära femsetsmatcher. Han kommer spela en Challangerturnering i Frankrike om ett par veckor. Håller dock med Jonas Arnesen på SvD när han idag skriver att osvuret är bäst i denna fråga.

Kapten Wilander har kallit in sju spelare för ett förberedande träningsläger i Kungliga Tennishallen veckan före DC-drabbningen. Det är Söderling, T Johansson, Pim-Pim(!), Vinciguerra, Aspelin, Lindstedt och debutanten, bara 16 år unga junioren, Daniel Berta.

Det är mycket som skall tas ställning till innan 6-8 mars. Vi får se den närmsta månaden vad som händer. Den Svenska DC-bloggen lovar att återkomma så fort vi hör eller ser någonting av värde.

Dubbelt upp semi

Först gick toppseedade Robert Lindstedt/Martin Damm till semifinal i Zagreb. De vann över Bolelli/Seppi från Italien med 6-3, 7-5. De är nu klara för semifinal, dock är inte motståndet klart.

Idag så gjorde Simon Aspelin/Pavel Vizner samma sak, med andra ord gick till semifinal. De vann över Youzhny/Zverev med 6-4, 6-2. De möter nu fjärdeseedade Kas/Wassen imorgon eftermiddag.

Simon och Robban i kvarten

Toppseedade Robert Lindstedt/Martin Damm vann, i Zagreb, efter vissa besvär över Dodig/Ervin Eleskovic med 6-3, 4-6, 10-8 (mtb). De möter i sin kvartsfinal de italienska gossarna Bolelli/Seppi senare i eftermiddag.

I samma turnering spelar Simon Aspelin/Pavel Vizner. De får nu möta Youzhny/Zverev i morgon.

I Movistar Open i Vina del Mar, Chile förlorade, tyvärr, Johan Runström/Jean-Julien Rojer mot spanjorerna Martin/Robredo i två raka tiebreakset med 7-6 (7-1), 7-6 (7-2).

Vinst för Aspelin och Eleskovic in i hetluften

I Zagreb vann igår Simon Aspelin/Pavel Vizner över österrikarna Knowle/Melzer med 3-6, 7-6 (7-3), 10-4 (mtb). Motståndare i andra omgången är inte klart ännu. 

Första seedade Robert Lindstedt/Martin Damm möter i sin första match Dodig från Kroatien som spelar tillsammans med Ervin Eleskovic. De fick en wild card efter det att Canas/Tursunov lämnat w.o. Denna match spels i eftermiddag.

Ny vecka, nya möjligheter

Idag inleds tre stycken nya ATP-turneringar. Den med störst svenskt innehåll tilldrar sig i Zagreb, PBZ Zagreb Indoors. Vi har två toppseedade dubbelpar med. Robert Lindstedt/Martin Damm möter i sin första match Canas/Tursunov.
Andraseedade är Simon Aspelin/Pavel Vizner. De möter i kväll österrikarna Knowle/Melzer.

I Movistar Open i Vina del Mar, Chile spelar Johan Runström tillsammans med sin vapendragare Jean-Julien Rojer. De möter spanjorerna Martin/Robredo, som dessutom är fjärdeseedade, i sin första match.

Robin Söderling spelar inte denna vecka. Han laddar som bäst inför nästa veckas turnering i Rotterdam. Han nar mycket att försvara där i och med att han gick till final i fjor. I år är det många stjärnspelare. Några som kan nämnas är världettan Rafael Nadal, Murray (4), Davydenko (5), Simon (8), Tsonga (14), Ferrer (13), Monfils (12) och så vidare. Robin får det tufft... Dock så är det glädjande att han i och med att dagens nya rankning släpptes tar ytterligare två kliv upp och är nu nummer 15. Detta är, som bekant, Robins bästa ranking någonsin.

RSS 2.0