Hemmaplan - men i vilken arena?

Som bekant lottades igår kvalificeringsrundan till Davis Cup Finals 2020. Sverige möter Chile på hemmaplan den 6-7 mars. Den stora frågan är i vilken stad och arena matchen skall spelas. Svenska DC-bloggen har som alltid satt sig in i frågan och analyserat den noga. Vi tycker ju som bekant om detta med svensk DC-tennis.

Sedan Svenska Tennisförbundet övergav tanken med de tre DC-kommunerna Helsingborg, Malmö och Göteborg 2010 har följande städer (arenor) stått som värd för de svenska hemmamatcherna:
Lidköping (Sparbanken Arena)
Stockholm (Kungl. Tennishallen) x 3
Borås (Boråshallen)
Halmstad (Halmstad Arena)
Helsingborg (Idrottens Hus)
Malmö (Baltiska Hallen)
Jönköping (Racketcentrum)
Örebro (Idrottshuset)
Båstad (Tennisstadion) x 2

Till dessa städer/arenor har på senaste året Uppsala (IFU Arena) lagt sig in i spelet. En enkel slagningen ger att just den arenan är upptagen aktuell vecka/helg med innebandy.

Vi kan helt räkna bort Båstad - både utomhusspel och underlaget passar inte när motståndet är Chile. 
I övrigt ligger Kungl. Tennishallen bra till. Detta med tanke på bröderna Ymers förkärlek till denna arena och att de senaste två hemmamatcherna spelat i denna arena.
Alternativet är Skåne enligt utsago, antingen i Malmö eller Helsingborg, ett hett alternativ. 

Hur som så återkommer vi så fort vi har något nytt i ämnet. 

Enligt Svenska Tennisförbundet skall det offentliggöras stad/arena/underlag i mitten av december. 









Chile hemma i mars

Lotten har fallit, spelplatsen för skådespel i Madrid, Spanien som uppladdning inför kvällens final mellan hemmanationen och Kanada. 
På Sveriges lott föll Chile på hemmaplan i kvalificeringsrundan till Davis Cup Finals 2020. 
Länderna har mötts fem gånger tidigare, senast 1985. Sverige leder med 4-1. Vid samtlga tillfällen tidigare har underlaget varit grus. Det kommer med största säkerhet inte bli fallet denna gång. Detta av den enkla anledningen att grus är Chiles favoritunderlag. Vid 19 av 21 hemmamatcher under 2000-talet har just underlaget varit grus. Chile är rankade på plats 21 jämfört med Sveriges 17. 

Deras högst rankade singelspelare är Christian Garin, rankad 33, 23 år. Han har två titlar, båda i år i tyska Munchen i maj och i amerikanska Houston i april. Med andra ord båda på grus utomhus. Till det en final, även i år, i Sao Paulo, grus inomhus, i mars. Han har gått från ranking 84 i år. 
Debut i Davis Cup gjorde han 2012. Spelat 23 singlar, vunnit 11. 8 av dessa på grus. 1-1 i dubbeln. 
Tvåa i singel är Nicolas Jarry, rankad 77 i singel/70 i dubbel, 24 år. För den insatte är han ett känt namn efter sommarens titel i Båstad då han vann sin första titel. Han har till det två finalplatser: 2018 i Sao Paulo och 2019 i Genève, båda givetvis på grus. 
Dubbeltitlar på ATP-touren är två till antalet. Quito i fjor och Rio de Janeiro i februari i år. Debut i DC gjorde han 2013. Efter det 9-7 i singel med sju vinster på grus. Dubbeln säger 5-4, fyra vinster på grus.
Tredje singelspelare är Alejandro Tabilo, 208, 22 år. Ingen DC-singel än. 
Vad gäller dubbeln är Jarry högst rankad med sin 70. Efter honom ser vi Hans Podlipnik-Castilien, plats 128, ålder 31. Hans DC-facit är 8-4 i dubbeln (7 på grus) och 3-2 i singeln (samtliga på grus). 

Chile var med i det för idag avslutande första Davis Cup Finals. Förlorade först matchen mot Argentina med 0-3 och Tyskland med 1-2. Mot Argentina spelade Garin och Jarry sant dubbeln Jarry/Podlipknik-Castillo. I andra matchen samma singelspelare men Barrios Vera/Tabilo i dubbeln. 
 
Spelplats är inte officiell. Mer om det i ett kommande inlägg. Klart är att matchen spelas den 6-7 mars.
Vinnaren mellan Sverige och Chile spelar i Davis Cup Finals 23-29 november året igen i Madrid. Förloraren får kvala för att återigen kunna spela kvalificeringsrundan, i mitten av september.  
 

Svenska DC-bloggen återkommer. Som alltid. 


























En mycket spännande söndag väntar

Klockan 12.00 på söndag börjar lottningen för kvalificeringsrundan till Davis Cup Finals 2020. Sveriges motståndare skall tas fram. Sammanlagt bli det 12 stycken matcher till spel 6-7 mars nästa år. 

Svenska DC-bloggen reder nu ut begreppen. 
De tio länder som åkte ur gruppspelet i pågående slutspelat som just nu spelas i Madrid tillsammans med de fyra länderna som förlorade kvartsfinalerna är klara för denna kvalificeringsrunda. Detta tillsammans med de elva länderna och Sverige som vann kvalet i grupp 1 i september. 
Ur denna skara av 26 länder plockas två ut som wild card och därmed är klara för nästa års Davis Cup Finals tillsammans med de nu fyra länderna i semifinal (Kanada, Ryssland, Storbritannien och Spanien).

Wildcarden går till Frankrike (rankad 1) och Serbien (7).

Sverige (17) är som sista land seedat. Övriga seedade länder är Kroatien (2), Belgien (3), Argentina (4), USA (7), Australien (9), Italien (10), Tyskland (11), Kazakstan (12), Tjeckien (14), Österrike (15) och Japan (16). 

Svenska DC-bloggen har sett till de tolv oseedade och därmed tilltänkta motståndarna, deras ranking och om det vankas hemmafördel, bortaplan eller om lotten avgör för Sverige om lottningen vill detta på söndag:
  • Colombia (19) hemma 
  • Nederländerna (20) borta
  • Chile (21) hemma
  • Uzbekistan (22) lotten
  • Ungern (23) borta 
  • Brasilien (24) hemma
  • Ecuador (26) borta 
  • Korea (28) lotten 
  • Slovakien (30) lotten  
  • Uruguay (35) lotten 
  • Vitryssland (44) hemma
  • Vinnaren mellan Pakistan (57) lotten och Indien (31) hemma. Matchen spelas nästa fredag-lördag, 29-30 november. 

Fem rena chanser tiil hemmafördel med andra ord. Tre stycken på bortaplan och fem med lotten som domare.
Hemmamatch hoppas vi givetvis på. Ett revanschmöte med Colombia på snabb inomhusmatta med riktiga bollar och på normal höjd, i motsats till bortamötet i februari, hade varit intressant, att föredra. 
Chile eller Brasilien med samma förutsättningar hade även det inget hopp. Samt även Indien. 
Sverige bör sedan helt klart undvika Nederländerna, Ecuador, Uzbekistan (vid bortaplan) och Uruguay (bortaplan). 

Strax efter lunch på söndag vet vi. 


























Kvartarna i Madrid

Davis Cup Finals har nått fram till kvartsfinaler. Av de 18 ländermna uppdelade i sex grupper har det nu blivit åtta kvar. 
De sex gruppvinnarna samt de två bästa tvåorna gör upp om slutsegern. Följande kvartsfinaler kommer vi att få se:
Australien - Kanada
Serbien - Ryssland
Argentina - Spanien
Storbritanien Tyskland 

Första kvarten ikväll, Australien vs Kanada. Övriga tre imorgon. 

På söndag klockan 12.00, även det i Madrid, lottas kvalificeringsrundan för 2020 där bla Sveriges motståndare skall tas fram. 
Mer om det imorgon fredag, vilka länder som Sverige kan få möta och om det blir hemmafördel, bortaplan eller lotten som avgör var matchen kommer att spelas. Klart är i alla fall att dessa landskamper spelas 6-7 mars. 




Davis Cup Finals

Det är mycket speciellt med lagmatcher, länder emellan. Något som Svenska DC-bloggen uppskattar. Mycket. 

Den nya stora finalen i Davis Cup i spanska Madrid har inletts. Arton länder uppdelade i sex grupper gör upp om slutsegern.
Argentina, Australien, Belgien, Canada, Chile, Colombia, Kroatien, Frankrike, Tyskland, Storbritanien, Italien, Japan, Kazakstan, Nederländerna, Ryssland, Serbien, Spanien och USA är länderna som under sju dagar spelar om titeln Davis Cup 2019. 

Som Svenska DC-bloggen tidigare skrivit om är formatet nytt för i år. 
Varje landskamp består av två singlar: först ländernas tvåor följt av toppseedad för respektive land innan dubbeln. Samtliga matcher i bäst av tre set med tiebreak. 
De sex gruppvinnarna samt de två bästa tvåorna går vidare till kvartsfinal. 
De fyra vinnarna där gör inte bara upp om titeln utan är även säkrade en plats i nästa års Davis Cup Finals.






Ymer Sr borta

Elias Ymers säsong och år 2019 är över. Detta efter förlust i kvartsfinalen i Challengern i Finland mot Safwat från Egypten med 3-6, 4-6 på 1 timma och en kvart. 

Ymer Sr i kvarten i Finland

Helsingfors i Finland är värd för veckans Challenger. För Elias Ymer har veckan börjat lovande. Som sextondeseedade stod han över första omgången. Vinst i andra över britten Draper med 6-3, 3-6, 6-4 på två timmar. 
Idag vinst Milojevic med två gånger 7-5, återigen på två timmar. Norra att serben gjorde dubbelfel på de sista två poängen. 
I kvartsfinal imorgon väntar Salvat, rankad 203 från Egypten. 

Hedsberg tackar för sig

Johan Hedsberg har lett Sveriges Davis Cuplag i åtta landskamper, från 1 januari 2017. Han har vunnit sju av dessa. Hans facit är med detta enastående, vinstprocent 87,5%.

Jämfört med hans föregångare de senaste sexton åren har han lyckats mycket bra. Fredrik Fidde Rosengren (2013-2016) hade 5 vinster av 11, 45%. Thomas Enqvist (2010-2012) 4 av 6, 67% och Mats Wilander (2003-2009) 6 av 15, 40%. 
Givetvis är det svårt att jämföra landskamper, år, divisioner, etc. men hur som har Hedsberg lyckats mycket väl med sitt uppdrag.

Svenska DC-bloggen tackar Johan för tre roliga och spännande år, önskar honom lycka till framför. 

Ny förbundskapten skall utses innan nyåret. 










Hem för att öva forehand

Mikael Ymer spelade upp sig jämfört med gårdagens match i Next Gen ATP Finals mot Sinner. Det hjälpte dock föga mot Frances Tiafoe när han hade stora problem med sin forehand gång på gång och till det, tempot. 
Förlustsiffrorna blev till slut 3 x 2-4 på 66 minuter. Ett tappat gem per set och varje set tog exakt 22 minuter. Till det hade Ymer fyra breakbollar, tog Inte vara på en enda. 

Vi tar det från början.
Två blanka servegem från Ymers racket inledde matchen. I det tredje blev det problem. Tappar från 30-15 till 30-40, två breakbollar. Ymer ser orolig ut, lägger en forehand i nät, 2-3. En snygg forehand vid nät följer han upp med ytterligare en, Ymer borta. Första set borta. 
Tapp omgående i andra set. Efter ramträff fram till 15-40, tre breakbollar. Snygg diagonal backhand från mitten av planen till 0-1. Tre raka amerikanska gem nu. 
Chans till åter omgående. Serve på utsidan forehandsidan som Ymer lägger lång, 0-2. Tre breakbollar till Tiafoe vid 1-3 och 15-40. Svensken räddar samtliga, de sista två med ess. 2-3. 
Chansen kommer sedan när amerikansk spelar sig fram på nät, men lägger en volley lång, 30-40. Lång forehand till lika. Placerad serve igen och Ymer chanslös, 2-4. 
Chans igen när Ymer tar upp 40-0 i Tiafoes serve till 40-40, break- och gemboll. Tiafoe på nät och Ymer borta 2-2. 
Nästa gem för Ymer, matchen avgörs. Serve långt ut vid 40-40, tillbaka och Ymer lägger en backhand bakom ryggen men lång, 2-3. 
Två stabila poäng till 30-0, två enkla misstag till 30-30. Retur lång x två avslutar matchen och turneringen för Ymer Jr. 

Uttåget ut ur Next Gen ATP Finals är ett faktum. I semifinal blir det nu De Minaur-Tiafoe samt Sinner-Kecmanovic. 

Nästa vecka är Mikael tillbaka på Challengertouren, Helsingfors i Finland är det som gäller 












Tennislektion för Ymer

Artonårige Jannik Sinner, rankad 95, gav inte Mikael Ymer, 74, mycket till chans i Next Gen ATP Finals i Milano. Förlust med 0-4, 2-4, 1-4 på mindre än en timma. 

Hemmaspelaren kom ut till match, spelade i ett högt och dessutom säkert tempo. Missade knappt en boll. Vann tolv av de 14 första poängen. 0-3 på tavlan efter sex minuter. En forehand i nät ger 0-4, första set till italienaren på 14 minuter. 

Sinner börjar likadant i andra set. Blankt gem till 0-1. Från 0-30 sedan i nästa gem med Ymer som servare ser vi något hända. Svensken vinner gemet, 1–1. 
Två enkla misstag från Sinner ger 0-30. Två ess 30-30. Första brrakbollen efter en backhand lång. En forehand bakom ryggen LL Ymer efter returen ger dock 1-2. Förstaserven sitter mer och mer nu, 2-2. En avig forehand som seglar ut bred ger ytterligare en svensk breakboll. Där och då får Sinner en tidsvarning. Duell följer, Ymer lägger en avig stoppboll som Sinner enkelt hinner upp och till slut 2-3. Hastigt och mindre lustigt tappar Ymer 30-0 sedan till 30-30. Gemboll till 40-30 efter en lång forehandretur. Förflyttning i sidled för svensken gör att hans forehand stannar i nät till lika, med andra ord set- och gemboll. Retur på fötterna när Ymer backar oh bollen lång, 2-4. 25 minuter. 
Svensken pratar med coach Berta. Han klagar på att han inte såg bollen på breakbollen vid 2 lika. 
Bättre set detta för Ymer. Men han tog inte tillvara på breakbollarna. 

Tredje set, trenden fortsätter. Breakbollar för Ymer omgående. Tar inte tillvara på någon. Istället i tapp i egen serve efter forehand lång, 0-2. 0-3 och serve för Ymer. Forehand i nät från svensken ger 40-40, matchboll. En enkel forehand i nät från Sinners racket ger istället 1-3. Men närmare än så kommer inte Ymer. En lång forehand från svensken ger 1-4. 

Sinner är efter två segrar på två matcher klar för semifinal. Om den andra semifinalplatsen i gruppen står det nu mellan Ymer och amerikanen Tiafoe som tidigare ikväll vann över Humbert med 3-1 i set. 
Match imorgon klockan 19.30. 












Första till Ymer Jr

Mikael Ymer övertygade stort i hans första match i Next Gen ATP Finals. Seger över tredjeseedade Ugo Humbert med 4-3(2), 1-4, 4-2, 4-1 på 1 timma och 42 minuter.

Svensken startade i ett rasande tempo, räddar en breakboll omgående och bryter till 2-0. Tappar sedan egen serve med ett dubbelfel, 3-2. Hubert vinner 12 av de 14 spelade poängen från 3-0 till 3-3, tiebreak. Svensken tar tag i det med stort spel. Två ess till 4-1, dubbelfel till 5-1. En till synes enkel forehand från fransosen som seglar ut ger 6-2, 4 setbollar. Ymer på nät, Humbert i nät med sin forehand. Första set till svensken, 33 minuter tog det. 

Fransosen får sedan behandling för ryggproblem. Han kommer till spel fylld med energi och självförtroende. Breakar svensken efter att Ymer lägger en hög backhand lång, 1-3. Ett ess ger blankt gem och 1–1 i set. 

Tredje set, Ymer höjer sig. Spelar på coach Daniel Barta och pappa Ymers inrådan ett lugnare tempo. Det i sig ger en mer träffsäker svensk samtidigt som Humbert sänker sin gard och missar mer och mer. 
Två räddade breakbollar i tredje setets försts gem är ett momentum. Två stabila servar - ett ess och en retur i nät ger istället svenskt 1-0. 
Vid svenskt 3-2 och fransk serve tvingad Humbert ut på forehandsidan och lägger bollen i nät, 30-30. Ett grovt dubbelfel ger 30-40, två setbollar. En avvaktande duell följer. En forehand lång ger setet till Mikael. 20 minuter tog det. 

Över till fjärde set följer. En ramträff ger svenska breakbollar, 15-40. En räddad. Sedan ser vi backhand diagonalt två gånger om. Humbert borta på den andra. 2-0. En backhandretur ger 3-0. Ett gem till Humbert, 3–1. Retur i nät, 40–15, tre matchbollar för Ymer. Svensken på nät på den första, fransosen forehand lång. Vinst vilket ger ett bra läge för Mikael. 

Imorgon, som kvällsmatch vid cirka 22, väntar hemmaspelaren Jannik Sinner, rankad 95. Han vann i sin tur sin första match mot Francesco Tiafoe med 3-1 i set. 
Vinnaren mellan Ymer och Sinner är klar för semifinal på fredag. 






Ymer Sr föll

Mikael Ymer är i Milano för spel i Next Gen ATZp Finals, första match senare ikväll. Storebroder Elias är i Bratislava, Slovakien, för spel på Challengertouren. 
Som sextondeseedad stod han över första omgången. In i andra, för motståndet stod italienaren Marcora, rankad 190. Trots en lysande inledning, fler vunna poäng och matchboll i andra set blev det förlust med 6-1, 6-7(7) 3-6 på två timmar.

Närmast väntar Helsingfors, Finland, med start på måndag. 






Inför Next Gen

Imorgon börjar ATP-slutspelet för de åtta bäst rankade som är 21 år eller yngre. Efter tre återbud - Tsitsipas (rankad etta), Auger-Aliassime (tre) och Shapovalov (fyra) - får nu Sverigeettan Mikael Ymer (nia) chansen. 
Han ställs i sin första match mot Ugo Humbert (sexa), matchstart klockan 19.30. 

Det största skillnaderna mot vanligt spel i andra turneringar på ATP-touren är: 
Inga dubbelkorridorer utmålade.
Inga linjedomare. Hawk-Eye bestämmer. 
No ad, med andra ord vid 40-40 vinner nästa boll gemet. 
Bäst av fem set, först till 4 gem per set vinner. Vid 3-3 blir det tiebreak. 
Rätt till coachning via snäcka/hörlurar.

De åtta spelarna är uppdelade i två grupper. Alla möter alla: tisdag, onsdag och torsdag.  
De två bästa spelarna i varje grupp går vidare till semifinaler på fredag. Final på lördag. 








Siljeström veckans bästa

Andreas Siljeström är veckans svensk på tennistourerna. Detta i och med hans semifinal i Challengern i amerikanska Charlottesville tillsamms med hemmasonen Redlicki. 

I övrigt så kan vi glädjas åt Jonathan Mridha som vann Futureturneringen i Meshref i Kuwait. Detta tillsammans med schweizaren Bellier. 


Grupp B för Ymer Jr

Mikael Ymer är som bekant på plats i Milano för spel i Next Gen ATP Finals. 
Han lottades in i grupp B tillsammans med amerikanen Francesco Tiafoe (rankad 46), fransosen Ugo Hemberg (56) och hemmaspelaren Jannik Sinner (93). 

Ymer Jr startar mot Humbert på tisdag klockan 19.30. 

I andra gruppen spelar toppseedade Alex de Minaur (18), Casper Ruud (63), Miomir Kecmanovic (55) och Alejandro Davidovich Dokina (82). 





RSS 2.0