Det svenska tennisåret 2008

Det internationella tennisåret 2008 är över. Davis Cupfinalen mellan Argentina och Spanien, där spanjorerna mycket överraskande vann, satte punkt för ännu ett underbart tennisår.
Det som etsat sig fast på näthinnan ur svensk synvinkel är ett par tre saker. Fram för allt är de det Thomas Johansson och Simon Aspelin bjöd på under OS i Peking i augusti , vilket är svårt att konkurrera med. Att slängas mellan hopp och förtvivlan under semifinalen mot Llodra/Clement är inte sunt för hjärta men otroligt skönt för själen när matchbollen slogs in. Thomas och Simon bjöd på en fantastiks bragd när OS-silvret vanns till Sverige.

Robin Söderlings framfart på tennisbanorna och rankninglistorna har också imponerat och varit intressant att följa. Efter tre finalföluster fick han äntligen vinna i Lyon.

Sveriges vinst i World Team Cup i Düsseldorf i maj var oväntad och fantastiskt roligt. Robban Lindstedt, Thomas Johansson och Simon Aspelin gjorde en imponerande vecka.

Vi vann i Davis Cup mot Israel på bortaplan efter en härlig insats av Johansson och Björkman som vände tillställning den sista dagen. I kvarten mot Argentina i Buenos Aires var det väldigt nära att Söderling kunde vinna över Nalbandian och få fram en avgörande femte match. Noterbart är att Sverige rankas som femte bästa land i denna världsturnering. Imponerande är ordet, fram förallt att när ryktet (en skröna?!) säger att "svensk tennis är slut".
Undrar då i sammanhanget hur "slut" svensk fotboll är när den rankas på plats nummer 32 i världen...

Jonas Björkman har lämnat den stora tenniscirkusen. Att se honom vinna Stockholm Open, tillsammans med Kevin Ullyett, gjorde inte ett öga torrt. Är helt säker på att vi inom en snar framtid får se honom, på ett eller annat sätt, inom tennisen igen.

Det går inte heller att bortse ifrån årets match, årets tennishändelse, som nästan slår ut det svenska OS-silvret. Det Rafael Nadal och Roger Federer bjöd på i Wimbledonfinalen i juli månad är tenniskonst när den är som bäst. Fantastiskt är ordet.

Vad kan då 2009 bjuda på?
Nu väntar åter igen Israel i Davis Cup och i den första omgången i Malmö i mars. Vid vinst där väntar Ryssland eller Rumänien, också det på hemmaplan, i mitten av juli.
Det ser lovande ut. Vi har ju också Pim-Pims fortsatta comeback - hur långt kan den sträcka sig. Andreas Vinciguerra är också han påväg tillbaka. Han börjar med Elitserien på hemmaplan, sedan får vi se vad som händer.
Frågan är var vårt nya(!) DC-dubbelpar Aspeiln/Johansson kan göra? Det är förbannat tråkigt att de inte kamperar ihop på ATP-touren under 2009, då hade det kunnat bli mycket trevligt.

Robin Söderling under ledning av Magnus Norman, vad kan de åstadkomma? Plats 17 just nu - hur högt kan det bära? Får vi äntligen se honom gå långt i en Grand Slam och vinna någon match, eller flera, över fem-i-topp-spelare?

Våra två bästa dubbelspelare på touren byter partner nästa år. Simon Aspelin skall kampera ihop med Pavel Vizner, just nu rankad som nummer 25, från Tjeckien. Robert Lindstedt tar sig an en annan tjeck, nämligen Martin Damm, plats 30.
Noterbart är att dessa båda tjecker har nått störst framgångar, under året som gått, tillsammans. Vinst i Marseille och finalplats i Dubai.

Vad som händer under nästa år vet ingenting om, men det vi vet är att det kommer bjuda på många minnesvärda ögonblick, många sköna tennisstunder.

Planera redan nu in följande viktiga datum i kalendern:
6-8 mars: första omgången i Davis Cup. Spelas mot Israel i Malmö
10-12 juli: kvartsfinal - vid vinst i första omgången. Spelas i så fall mot Ryssland eller Rumänien och på hemmaplan
18-20 september: semifinal - vid vinst i en ev kvartsfinal. Vid förlust i första omgången mot Israel blir det play-offmatch denna helg
4-6 december: ev final

Du kan också vara säker på en sak, Den Svenska DC-bloggen återkommer så fort det finns något intressant att skriva om. Den Svenska DC-bloggen är en av fåtal svenska tennisbloggar som bara fortsätter, fortsätter och fortsätter...


Bjösses karriär är över

Jonas Björkman/Kevin Ullyett förlorade i ATP-sluspelet i Shanghai mot Fyrstenberg/Matkowski med 2-6, 6-1, 6-10 (mtb). Därmed har paret spelat klart och turneringen över. Detta innebär att Jonas Björkman har spelat sin sista match på de stora scenerna.

Den Svenska DC-bloggen ger Jonas ett stort tack för många fina och stora minnen. Jonas är en av vår tids största idrottsprofiler!

Björkman kan sammafatta sin enastående karriär med 54 ATP-titlar i dubbel och 6 stycken i singel. Vilken ranking Jonas haft som bäst behöver nog inte nämnas... På singellistan kom han upp till en fjärdeplats för exakt elva år sedan (1997).
Hans Davis Cupfacit är 64 matcher varav 39 vinster. Han började spela 1994 mot Danmark. Då vann han tillsammans med Jan Apell över fem set. Hans sista framträdande var mot Argentina i våras då det blev stryk tillsammans med Robban Lindstedt i tre raka.
Han var också med att vinna tre gånger 1994 (mot Ryssland), 1997 (USA) och 1998 (Italien)

Den Svenska DC-bloggen kommer att sakna Jonas på banan. Framför allt då hans kärlek till sporten.
Om vi svenskar har tur så kanske han någongång i framtiden återkommer som svensk DC-kapten...?!!

Nu krävs vinst i den sista matchen

Jonas Björkman/Kevin Ullyett förlorade stort mot Nestor/Zimonjic i ATP-sluspelet i Shanghai. Förlustsiffrorna skrevs till 1-6, 4-6. Bjösse och Kevin kom inte i närheten upp i måndagens kvalitet på spelet.
I den andra matchen i "guldgruppen" vann idag också Fyrstenberg/Matkowski över Dlouhy/Paes i två raka set.

I fredagens direkt avgörande match mot polackerna Fyrstenberg/Matkowski krävs nu seger för att det på lördag skall bli semifinal för Jonas och Kevin. Nestor/Zimonjic är i och med dagens seger klara för vidare spel till helgen.

I den "röda gruppen" är förstaseedade bröderna Bryans klara för semifinal efter två segrar. Bhupathi/Knowles och Cuevas/Horna gör upp om den andra matchen. De möts också imorgon.
Coetzee/Moodie är redan utslagna efter två förluster.

Dags för andra matchen

Imorgon,runt klockan 09.00 , spelar Jonas Björkman/Kevin Ullyett mot Nestor/Zimonjic i ATP-sluspelet.
Båda teamen vann sin första match. 

Vinst i första

Idag spelade Jonas Björkman/Kevin Ullyett, som är fjärdeseedade, sin första match i ATP-slutspelet i Shanghai.
De mötte sjätteseedade Dlouhy/Paes och vann med 6-3, 7-5. Bjösse och Kevin visade styrka och vann de viktiga poängen matchen igenom. De tappade inte serven en enda gång.

I den andra matchen i "guldgruppen" vann Nestor/Zimonjic över Fyrstenberg/Matkowski med 2-1 i set.
Nästa speldag för denna grupp är på onsdag.

I den "röda gruppen" vann förstaseedade bröderna Bryans över Cuevas/Horna och tredjeseedade Bhupathi/Knowles vann över Coetzee/Moodie. I båda matcherna blev 2-0. 

Årets lag - bör också bli ett Bragdguld

Måndagen den 19 januari är det dags att sammanfatta idrottsåret 2008 med Idrottsgalan på Globen i Stockholm.
Till kategorin Årets lag har Simon Aspelin och Thomas Johansson nominerats. Det är mycket glädjande och Den Svenska DC-bloggen gratulerar.
Om man ser till konkurrensen av golfamatörlandslaget, starbåtseglarna och herrsimmarna (4 x 100 meter) så borde det vara klart redan. Den gastkramande upplevelsen som Aspelin/Johansson bjöd på i OS i Peking är redan svensk idrottshistoria. Ett OS-silver som smakade guld.

Frågan är nu också om Bragdguldet kan gå till någon annan? Charlotte Kalla och Emma Johansson är väl de enda som slåss om detta skimrande guld?!

Om drygt två månader vet vi...

Tennis Masters Cup i Shanghai

På söndag inleds den sista turneringen för dubbelspelarna på ATP-touren, i Shanghai. Det är de åtta bästa paren som gör upp om titeln. För Jonas Björkman är det också hans sista framträdande på den stora scenen.
Han spelar som oftast under år 2008 tillsammans med Kevin Ullyett och de är fjärdeseedade.
De har lottats in i "guldgruppen" där de får möta andraseedade Nestor/Zimonjic (inbördes möten är 0-1), sjätteseedade Dlouhy/Paes (inga tidigare möten) och sjundeseedade Fyrstenberg/Matkowski (1-0).

I den "röda gruppen" spelar förstaseedade bröderna Bryans, tredjeseedade Bhupathi/Knowles, femteseedade Coetzee/Moodie och åttondeseedade Cuevas/Horna.

Bjösse och Kevin börjar mot Dlouhy/Paes på måndag som andra match på Center Court, runt klockan 11.00.

De två bästa paren från varje grupp går vidare till semifinal nästa lördag, den 15 november. Finalen spelas således dagen efter, söndag.

Lennart Bergelin har lämnat tennisen

Vi meddelades idag det tråkiga beskedet att en av Sveriges största tennisprofiler genom tiderna, Lennart Bergelin har avlidit. Han blev 83 år ung.

Inom tenniskretsar blev han mest känd som Björn Borgs personlige tränare under åren 1971 - 1983.

Han var själv en framgångsrik tennisspelare. Hans facit i Davis Cup blev 62 segrar på 88 försök. Detta var mellan åren 1946 - 1965. Som spelare tog han Sverige till en lång rad play-offmatcher. Det var dock som förbundskapten för DC-laget som han fick störst framgånger i och med vinsten 1975 med 3-2 över Tjeckoslovakien.
Han ledde det svenska laget mellan åren 1973 - 1975. Hans första fight var mot Marocko på bortaplan i Rabat och seger med 4-1 .
Totalt vann han som kapten 9 matcher mot endast 2 förluster.

Den Svenska DC-bloggen tänker idag på Lennarts anhöriga.


Magnus Norman har fått nytt uppdrag

Prövotiden som "bollplank" är över för Magnus Norman. Robin Söderling offentliggjorde idag att Magnus Norman, den forne världstvåan, blir hans tränare under 2009.
Det är med glädje Den Svenska DC-bloggen kan konstatera detta. Magnus vet vad det handlar om och han är utmärkt lika tjurskallig som Robin själv. Vi som följer tennisen på nära håll kan med tydlighet se att Norman redan fått Söderling på rätt köl. Resultaten har inte låtit vänta på sig med en finalplats i Stockholm och en vinst i Lyon här om veckan.

Den Svenska DC-bloggen ser med tillförsikt fram emot detta samarbete.

Sverige vann ännu en ATP-titel

Jonas Björkman spelar sina sista veckor på ATP-touren och som han gör det. Tillsammans med Kevin Ullyett vann han igår ATP Masters Series i Paris. Detta var Jonas 54:e ATP-vinst på dubbeltouren.
Det femteseedade paret gick in i turneringen i andra omgången och match mot Arnold Ker/Nalbandian och vann med 7-6 (7-5), 6-4. I kvarten slog de sedan Melo/Sa från Brasilien med 6-4, 3-6, 10-7 (mtb). Semin spelades av av bara farten mot fransmännen Clement/Llodra och vanns enkelt med 6-3, 6-2. Lika enkelt vann de sedan hela turneringen genom att i finalen besegra Coetzee/Moodie med siffrorna 6-2, 6-2.

På söndag inleds Tennis Masters Cup i Shanghai. Detta slutspel blir Jonas Bjösse Björkmans avskedsföreställning för den breda tennispubliken. Jonas och Kevin kommer troligtvis att seedas som nummer 5. Detta är deras ranking from idag. Återkommer med lottning, etc.

Simon Aspelin/Julian Knowle misslyckades med att kvalificera sig till ovan nämda slutsplel. De vann sin första match i Paris över Acasuso/Ferrer med två gånger 6-2, men föll sedan i kvarten mot polackerna Fyrstenberg/Matkowski med 3-6, 4-6.

I singelspelet gick det inget vidare för vår ende svensk, Robin Söderling. Efter förra veckans vinst i Lyon så kom han mycket trött och sliten till Paris. Han vann mot kvalspelaren Josselin Ouanna från Frankrike med 6-3, 6-4. I andra omgången väntade sedan världstvåan Roger Federer från Schweiz. Efter att ha tappat första set med 4-6 fick han fram ett tiebreak i andra. Väl där hade han två setbollar, varav en i egen serve utan att lyckas vinna och få fram ett avgörande set. Istälet blev det förlust med 7-9.

Robin rankas from idag på plats nummer 17. Det är hans bästa placering någonsin. Det lovar också gott inför säsongen 2009. Nu väntar en välförtjänt semester inför omstarten för hans del, som sker den 5 januari i Doha, Chennai eller Brisbane.

RSS 2.0