Studsen spökar

Det närmar sig Davis Cup. Det närmar sig mötet mellan Ukraina och Sverige i Dnipro, första omgången av grupp 1 Europa/Afrika. 

Imorgon torsdag klockan 11.30 väntar lottningen. 

Enligt rapporter från Megaron Tennis Club ser det bra ut i det svenska lägret, formen är god. Studsen på bollen kan dra iväg ibland. Men det är ingenting som oroar.

De ukrainska laget är också på plats. Det har inte synts till någon Alexandr Dolgopolov. Enligt säkra källor sägs det att han inte skall komma till spel. 

Förbundskapten för Ukraina har redan gjort en ändring i sitt nominerade lag. Ilya Marchenko (rankad 212 i singel) utgår pga skada. 30-åriga Sergei Bubka (orankad) är inkallad istället. Bubka var senast med i Davis Cup 2014 då han tillsammans med Molchanov föll i dubbeln mot Lindstedt/Brunström i avgörande set med 8-10. 
Bubka har inte spelat professionell tennis på 3 år, februari 2015. 

Noterbart i sammanhanget är att det finns endast tre spelare som vunnit en singelmatch för Ukraina sedan Sverige senast mötte Ukraina i april 2014. Det är Dolgopolov, Stakhovsky och Marchenko. Två av dessa tre spelare är inte uttagna till helgens DC-fight. 

Det återstår om detta blir den enda ändringen som görs innan lottningen imorgon.






Bäst av tre set ger nya resultat

Som Den Svenska DC-bloggen tidigt skrev om kommer Davis Cups grupprna inom zon 1 och 2 att från och med i år, 2018, förändras. 

Den största förändringen förutom att landskampen avgörs under två dagar istället för tre och att fem spelare får tas ut istället för fyra är att samtliga matcher i grupperna 1 och 2 avgörs i bäst av tre set.

Nyfiken som Den Svenska DC-bloggen är har vi sett över de svenska Davis Cupmatcherna för att se om slutresultaten hade blivit annorlunda med det nya upplägget. Tittade på samtliga de 42 landskamperna under 2000-talet och vi ser en del intressanta resultat.
Vid fyra tillfällen ser vi andra slutresultat. Tre vinster hade blivit förluster och vid ett tillfälle hade Sverige dragit fördel av att räkna på detta nya sätt. 

2007 mötte Sverige Vitryssland i Minsk i första omgången i World Group. Det blev svensk vinst med 3-2. Det är i fjärde matchen, där Robin Söderling räddar matchbollar i fjärde set och vinner i avgörande, som istället hade slutat med 2-1 i set till Mirnyi. Voltchkov vinner sedan över Thomas Johansson och därmed hade Sverige förlorat. 

I mars 2009 beslutade några kommunpolitiker i Malmö att publiken inte skulle få se matchen mot Israel i Baltiska Hallen. En mycket tät landskamp där samtliga fyra singlar gick till fem set hade varit avgjord till svensk fördel redan efter lördagens dubbel om matcherna spelats i bäst av tre set. 
Samme Thomas Johansson tappade en 1-2-ledning i set till förlust i fredagens andra singel. Nu blev det inte så och vi minns alla Andreas Vinciguerras slängda racket upp över de tomma läktarna när han tappade och föll med 6-8 i avgörande set i avgörande matchen mot Harel Levy.
En svidande förlust med 2-3 hade istället varit vinst med 3-2. 

Efter det får vi gå fram till 2013, Sverige spelar nu i grupp 1 och möter Danmark i Helsingborg. Med femsetsmatcher vinner Sverige landskampen med 3-2. Med tresetsmatcher hade Sverige förlorat med 2-3. 
0-2-underläge efter fredagens singlar ger visst hos efter dubbelsegern av Brunström/Lindstedt. Fjärde matchen på söndagen hade gett ett annat resultat. Markus Eriksson hamnar i brygga med underläge med 1-2 i set. Vänder dock till seger. Men landskampen hade här varit över om vi räknat med 2018 års modell, i bäst av tre set. Ymer Sr hade då inte blivit hjälte i den femte och avgörande matchen. 

Historien upprepar sig två år senare, 2015. Sverige möter återigen Danmark, återigen är det att vinna eller försvinna från grupp 1 som gäller. Marchen spelas över Halloween i danska Slagelse. Markus Eriksson vänder två tuffa setförluster i tiebreak över Bjerrehus till vinst. Det i sig hade inneburit att Frederik Nielsen hade blivit DC-hjälte när han vinner över Eriksson i den fjärde matchen. 
Istället är det debuterande Mikael Ymer som får ta på sig hjältekronan när han vinner över fem set över Sigsgaard. Detta inför ett knäpptyst Antvorskovhallen. Sverige stannar kvar i grupp 1, Danmark degraderades. 

Visst, det är ett mycket förenklat sätt att se på det att en match i matchen skulle sluta annorlunda och det i sig gör att hela landskampen slutar med en annan vinnare. Här får man ju blanda in sådant som att inställningen och därmed resultatet blir annorlunda när en Davis Cupmatch redan är avgjord och det i sig gör att denna undersökning blir något haltande. Men intressant är det ändå. 
Hur som så kan vi konstatera att Danmark hade välkomnat detta nya räknesätt tidigare. Då hade två förluster förvandlats till två vinster....







Kommer Dolgopolov?

Sverige möter Ukraina i Davis Cup grupp 1 Europa/Afrika fredag och lördag. Som bekant är inte deras bäste spelare Alexandr Dolgopolov, rankad 34, uttagen. 
Den stora frågan är om han dyker upp till spel ändå? Fram till lottningen på torsdag kan det vara ett frågetecken... 

Vi skall försöka se om vi kan reda ut begreppen och se om vi kan se ett mönster hur han har tänkt, spelat de senaste åren.... Han är anmäld till säsongens första grusturnering i Equador, Quito ATP 250 nästa vecka. Spelade där 2017 (förlust omgående). Innan dess låg Buenos Aires denna vecka och Dolgopolov var på plats 2016. 2014 var det grus igen denna vecka i Vina del Mar. 
Efter den veckan har han 2017, 2016 och 2014, spelat på grus i Sydamerika under februari månad innan hard och Masters i USA i mars. 
 Vi får gå tillbaka till 2013 för att hitta Dolgopolov spela Davis Cup första helgen i februari. Då mot Slovakien på hemmaplan. Vinst med 3-2. Dolgopolov vann sina två singlar men förlorade dubbeln tillsammans med Stakhovsky.

Frågan är om han dyker upp imorgon då träningen kör igång inför helgens Davis Cup? Kanske kan affischeringen inför matchen ge oss en fingervisning, där han är med. 

Ser vi till övriga det uttagna ukrainska laget så är Stakhovskys form under januari tveksam. Nuvarande ranking 113. 
Uttåg omgående i Challenger i Playford Australien, kvalet till Australian Open samt förra veckan i Rennes mot Ymer Sr. 
Undantaget var Challenger i tyska Koblenz i mitten av månaden där det blev en semifinalplats. Tysken Moraing blev för svår. 
Hans uppträdande mot Elias var ju även det högst tveksamt då han i avgörande set vägrade spela utan argumenterade med huvuddomaren istället. Ett beteende han senare bad om ursäkt för på twitter.
Davis Cupspelet har sedan debuten 2006 gett honom 25 vinster av 40 i singel vilket gör 32-åringen till Ukrainas mest segerrike i landets historia vad gäller Davis Cup. Dubbelresultatet ger 12 vinster och 10 förluster. 

Illya Marchenko, 31 år och ranking 212, har inte spelat någon professionell tennis sedan i oktober i fjor. 
Han har spelat Davis Cup sedan 2008. Facit 14 vinster på 23 försök i singel och en vinst vid hans enda framträdande i dubbeln (2015 mot Litauen). 

En annan ukrainare, Artem Smirnov, 30 år på fredag med ranking 505, spelade i helgen final i Future i Egypten. Underlag hard utomhus. 
Tre vinster på nio singlar och 1 vinst i dubbel av 3 är hans facit. 

Denys Molchanov, 31 år med ranking 595 i singel och 122 i dubbeln, har 3 vinster på 7 försök i singel och 6/7 i dubbeln. 
Han har inte setts spela sedan i november i fjor. 

17-årige Oleksil Krutykhi är ny i Ukrainas landslag. Han har ingen ranking och har aldrig tidigare varit uttagen.  

Vi kommet se om vi kan få någon fingervisning om Dolgopolov syns till i eller runt Megaron Tennus Club i Dnipro. 

Frågan är om Sverige kan få revansch på Ukraina i helgen. Två tidigare kamper, 2013 och 2014, har slutat med förlust. Mycket avgör om Dolgopolov kommer till spel eller inte. 

Svenskarna åker till Dnipro idag måndag och gör första träningspasset imorgon. 

Vi återkommer...







Tapp i prekärt läge x 2

Elias Ymer förlorade mot tysken Yannick Maden i franska Rennes och dess Challenger med siffrorna 4-6 två gånger om. 

Elias spelade stundtals en mycket distinkt och fin tennis. Tyvärr var han inte bäst när det gällde som mest. Han tappade serven i båda setet fram till 4-5 vilket tysken utnyttjade till fullo. Först till att serva hem första set blankt och sedan till att vinna matchen. 

Nästa stopp för Ymer Sr blir Ukraina och Davis Cup. 




Gärna en repris nästa helg

Tänk er en inomhushall, tänk er ett hett tennismöte mellan två länders högst rankade spelare på plats, tånk er en jämn kamp. Det var det som utspelade sig under Rennes challengerturnerings första omgång mellan Sveriges Elias Ymer, rankad 140, och Ukrainas Sergiy Stakhovsky, 120. 
Matchen slutade 6-1, 3-6, 6-3 på knappa två timmar. 

I försts set var Elias Ymer överlägsen. Stakhovsky var minst ett nummer för liten. Svensken vann det på en dryg halvtimma. 

Andra set blev desto mer jämnt. Svensk breakboll omgående i ukrainarens första servegem utan att Elias kom åt. I setets åttonde gem kommer det som visar sig bli avgörande för set nummer 2. Stakhovsky upp till breakboll. Ymer kommer fram på nät men lägger den backhandvolleyn bred till 3-5. Ukrainaren till serve för setvinst. En smash ger 40-30, en setboll. Ymer räddar den. Stakhovsky på nytt på nät. En läcker undanläggning ger ny setboll. En svensk serveretur seglar långt ut. Setet borta på en halvtimma. 

Avgörande set skall visa vem som har en psykologiskt övertag inför Davis Cupmötet om 1,5 vecka. 
Vid 2-1 och serve för ukrainaren smashar Ymer sig fram till 15-30. Då går Stakhovsky till sin stol och sätter sig. Han börjar argumentera med domaren. Publiken buar. Ymer står kvar bakom baslinjen och väntar. Sergiy får en varning. Refere’n kommer in och pratar med huvuddomaren. Efter cirka fem minuter återupptas spelet. Det är oklart vad ukrainaren är missnöjd med.
När spelet återupptas vinner ukrainaren tre raka poäng, fram till 2-2. 
Stakhovsky fortsätter i nästasidbyte att argumentera med huvuddomaren. 
Vid 4-3 och serve till Stakhovsky kommer det slutgiltiga avgörandet. Ymer spelar sig fram till 0-40, tre breakbollar. Ukrainaren på nät, lägger en volley mitt i plan som Ymer enkelt placerar otagbart med en forehand diagonalt förbi Stakhovsky. Breaket är där. Ymer kan hastigt och lustigt serva hem matchen. 
Duell följer på första poängen. Den avslutas med en Ymer framrusande på nät som slänger sig och får in bollen. Stakhovsky har dock hela banan öppen. Inget misstag, 0-15. Svensken får sedan hjälp av ukrainaren att ta sig upp. Efter det vinner inte ukrainaren någon mer poäng. Stakhovsky börjar chansspela med att rusa fram på nät. Precis en sådan poäng där han kommer fram på nät och lägget bollen i nät ger 40-15, 2 matchbollar. En duell på det som avslutas med en slarvig slice från Stakhovsky och bollen seglar lång. 

Svensken är vinnaren i detta genrep nästa helg. Ett skönt formbesked av Ymer Sr.

Nu väntar tysken Yannick Maden, 149, i nästa omgång, imorgon. 






Två missade matchbollar

Mikael Ymer såg ut att fått igång sitt spel samtidigt som motståndaren Ernest Gulbis stundtals såg håglös ut. Men sedan tappade Ymer Jr spelet samtligt som Gulbis spelade bättre och bättre. Vi pratar Challenger i franska Rennes samt första omgången. 
Ymer Jr förlorade med 7-6(4), 5-7, 3-6 på två timmar och 45 minuter.

Efter att matchen inleds med två break åt båda håll med svenskt underläge med både 1-3 och 2-4 gick setet till tiebreak. Där tar Mikael kommandot och går fram till 6-3 och två egna servar. Miss på första innan han avgör. Dryga timmen tog det. 

Där tog det roliga stopp. Trots fyra breakbollar kommer inte Ymer åt, Varav två vid 5-4 och därmed matchbollar. Gulbis kan istället hålla sin serve, bryta och ta hem setet. Tredje set är mest en transportsträcka. Gulbis avgör på serve som han följer upp med en rak backhand och matchen, därmed turneringen är över. 

Härnest väntar Davis Cup för Ymer Jr.



Väntat svensk lag

Förbundskapten Johan Hedsberg tog idag ut sitt Davis Cuplag till matchen mot Ukraina nästa helg, 2-3 februari. 

Vi kommer att få se Elias Ymer (singel 140), Mikael Ymer (415), Markus Eriksson (307, dubbel 303), Andreas Siljeström (dubbel 152) och Karl Friberg (894). 
Som den Svenska DC-bloggen tidigare skrivit om lutar denna uttagning åt att Ymer x två tar hand om singlarna och Eriksson/Siljeström dubbeln med en passus att Eriksson kan gå in och eventuellt spela en femte och avgörande singel. 

Ukrainas lag är Sergiy Stakhovsky (rankad singel 120/dubbel 165), Ilya Marchenko 203/815), Artem Smirnov 513/380), Denys Molchanov (591/122)?och Oleksil Krutykh (saknar ranking x 2). 
Med andra ord saknas ettan Alexandr Dolgopolov i första uppställningen. I allafall så här långt. 
Senast Ukraina spelade utan Dolgopolov och med Stakhovsky i laget var 2016 mot först Österrike (vinst 3-2 på hemmaplan) i juli och mot Japan (förlust med 0-5 på bortaplan) i september. I båda matcherna spelade Stakhovsky och Marchenko singlarna. Molchanov med Smirnov i dubbeln mot Österrike och Smirnov/Stakhovsky mot Japan. 
Smirnov/Malchonov tog även hand om dubbeln i första matchen 2017 (vinst i dubbeln men förlust i april mot Portugal på bortaplan med 1-4). 
I den andra matchen i fjol spelade Stakhovsky dubbel med Molchanov (vinst över Israel på bortaplan med 5-0). 

Det svenska laget åker till Ukraina på måndag med första träning dagen efter. 

Matchen kommer att visas på tennisplay.se, vilket är en egen satsning av det Svenska Tennisförbundet.

Vinnaren mellan Ukraina och Sverige får möta Portugal 6-7 april. Vid svensk vinst blir det fördel av hemmaplan för Sverige.
Vid svensk förlust så är det oklart när nästa match blir och även mot vilket land. Detta blir klart först i april. 










Dubbelt Ymer i Frankrike

Elias Ymer gick in i Challengerturneringen i franska Rennes på sin ranking. Möter där som bekant Sergiy Stakhovsky. Troligtvis på tisdag. 

Sällskap in i huvudturneringen gör hans bror Mikael. Detta efter vinster över Reuter (ranking 441), Gabashvili (233) och i kvalfinal hemmasonen Benchetrit (380). Samtliga tre i raka set. Han får möte Ernest Gulbis från Lettland, ranking just nu 204 i den första omgången. Hans högst ranking var i mitten av 2014 nummer 10. 

Nästa vecka gör även Andreas Siljeström säsongspremiär i amerikanska i Newport Beach. Detta tillsammans med Alexander Bublik, som den Svenska DC-bloggen rapporterat om tidigare. 
Första match imorgon måndag. 

En annan DC-aktuell svensk, Markus Eriksson, spelar årets första match imorgon i Futureturneringen i spanska Manacor på Mallorca.

Om det vore match idag....

Favoritpunkten "Om det vore match idag..." inför en Davis Cupmatch är här. Nu börjar det dra ihop sig. På tisdag släpps lagen till Davis Cupmatchen mellan Ukraina och Sverige 2-3 februari. 
Matchen spelas på hard (Acrylic) inomhus, hallen heter Megaron Tennis Club och ligger i Dnipro och har plats för 750 åskådare. 

Som sig bör med två dagar kvar till att trupperna tas ut av förbundskaptenerna Hedsberg (Sverige) och Medvedev (Ukraina) har den Svenska DC-bloggen analyserat och sett över hur spelarna inlett året. Till det sett till ranking och facit i Davis Cup. Bland annat. Vi spekulerar sedan i vilka som kommer att spela för Sverige. 

Det är en rad nya ordningar i Davis Cuo för grupp 1 och 2. Matcherna spelas under två dagar istället för tre. Dag 1 spelas två singlar och dag 2 dubbeln och två singlar (om landskampen fortfarande lever). För grupp 1 gäller spel fredag och lördag och grupp 2 lördag respektive söndag. 
En annan nyhet är även att länderna får ta ut fem spelare som förbundskaptenerna kan laborera med. Till det att samtliga matcher spelas i bäst av tre set. 

Elias Ymer, rankad 140, kvalade som bekant in till Australian Open. Uttåg sedan i första omgången. Han är nu på plars för Challanger i franska Rennes. Hans första match blir mot den tilltänkta tvåan för Ukraina, Stakhovsky. En högintressant match inför vad som eventuellt komma ske om mindre än två veckor. 
Elias DC-facit är sex vinster på tretton försök. Noterbart är att han vann tre av tre singlar under 2017. 

Markus Eriksson, 307, har försäsongstränat hemma i Göteborg. Han inleder året med Future i Spanien, på grus utomhus. Åker sedan cirka 300 mil till Ukraina för inomhus på hard för att veckan efter åter åka tillbaka 300 mil till Spanien för än mer spel utomhus på grus.
Sedan debuten i 2012 har han spelat 13 singlar i Davis Cup, vunnit 8. Dubbeldebuten gjorde han i Båstad mot Litauen i september tillsammans med Brunström och vann som bekant med 3-0 i set. 

Christian Lindell, Sveriges okrönte gruskung just nu, med ranking 303. Han har skjutit på sin säsongsdebut i år, pga. diverse skador. Dock sägs han snart inleda året och givetvis då utomhus på grus. 

Mikael Ymer, 414, gjorde säsongsdebut i tyska Koblenz och deras Challenger förra helgen. Tre vinster i kvalet följde han tyvärr upp med en klen insats i första rundan. 
Idag inledde han kvalet i franska Rennes med vinst. Hans DC-facit är fyra segrar av 6 chanser. 

Dubbelprat. 
Johan Brunströms handled har krånglat, ledbandet var av.  Operation är genomförd. Nu rehabtränar han hemma i Göteborg. Han är med andra ord inte aktuell för match mot Ukraina.

Andreas Siljeström inleder året med ny partner i Alexander Bublik från Kazakstan.  Paret spelar sin första turnering tillsammans nästa vecka med Challenger i Newport Beach i California, USA. 

Robert Lindstedt är inte aktull mot Ukraina. Han vilar istället och ägnar sig åt rehab. Han har dock meddelat förbundskapten Hedsberg sitt intresse att vara med vid nästa landskamp. 

Över till Ukrainas lag. 
Underlag är valt för att passa deras bästa spelare, Alexandr Dolgopolov rankad 37. 
Under just nu pågående Australian Open förlorade han i tredje omgången mot argentinaren Schwartzman, rankad 26. 
Facit i Davis Cup sedan debuter 2006 endast spelat 10 singlar med 7 vinster. I dubbeln är Davis 0-2. Han hade ett uppehåll mellan 2007 och 2013. 

Deras två, Sergiy Stakhovsky, rankad 120, spelar denna veckan i samma turnering som Mikael Ymer. Det blev en finfin semifinalplats. Nästa vecka är han som sagt på plats i Rennes och förstarundan mot Ymer Sr. 
Debut i Davis Cup redan 2006 har fram till nu gett 25 vinster på 40 framträdanden i singel och 12 vinster i dubbel på 22 matcher. 

Trean för Ukraina sett till nuvarande ranking är Illye Marchenko, 203. Han gjorde sitt senaste framträdande i franska Brest och Challengerspel i oktober i fjor. I Davis Cup ser vi 14-9 i singel och 1-0 i dubbeln. 

Andra spelare som kan vara aktuella är Molchanov (singelranking 591/dubbel 122), Smirnov (513/380), Mashtakov (1365/1364) eller Biloborodko (orankad x två). 

Ser vi till vilka Ukraina satte till spel i dubbel under 2017 spelade Molchanov/Smirnov mot Portugal (1-4) i april och Molchanov/Stakhovsky mot Israel (5-0). Det blev vinst i båda. 

Sverige har mött Ukraina två gånger, båda med förslust. Första mötet länderna emellan spelades 2013 i samma arena som nu, 2-3 blev det. Då spelade i singel Dolgopolov (2-0), Molchanov (0-1) och Stakhovsky (1-0) och dubbeln Molchanov/Stakhovsky (förlust) för Ukraina och för Sverige Eriksson (1-1) och Arvidsson (1-1) samt Lindstedt/Brunström (vinst i avgörande med 6-4).
Årets efter i Malmö inledde Brunström sin heroiska insats, efter det att Isaksson insjuknat elfte lottningen) med att pressa Stakhovsky till 11-13 i avgörande set i den första singeln. Eriksson var chanslös i båda sina singlar (Smirnov 0-3 respektive Stakhovsky 0-3). Glädjeämnet var dubbeln där återigen Brunström/Lindstedt vann (10-8 i avgörande) över Molchanov/Bubka. 

Ser vi in i kristallkulan så tar Ymer & Ymer hand om singlarna och Siljeström/Eriksson dubbeln. 
Vem som åker med som femteman är mer oklart. Karl Friberg, 894, hade den uppgiften senast i Båstad. Ser vi till rankingen ligger Jonathan Mridha bäst till med sin ranking 508. 
Mycket av utgången i hela landskampen handlar om om Ukrainas etta Dolgopolov kommer eller inte. Med honom i laget är Sveriges chanse säg 10% till vinst. Utan honom är det 40%.  

På tisdag senast klockan 16 får vi en första indikation på vilka som kommer till start. Enligt de senaste uppgifterna så släpps det ukrainska laget klockan 11.45 denna dag, svensk tid. 

Boadcaster för matchen är XSPORTS. Det pratas om att matchen skall kunnas följas via deras hemsida xsports.ua. 

Givetvis hittar du som alltid det mesta och bästa kring svensk Davis Cuptennis här på Den Svenska DC-bloggen. Så även denna gång. Vi återkommer inom kort. 





























Lindstedt borta

Robert Lindstedt med sin nya partner för året i Franko Skugor från Kroatien är utslagna ur Australian Open i Melbourne. 
Vinst i första rundan över Jebavy/Vesely från Tjeckien med 2 x 7-5 på 1 timma och 20 minuter följdes imorse upp av förlust i den andra omgången mot femtondessedade Matkowski/Qureshi med 6-7(4), 4-6. 
Noterbart är att Lindstedt har spelat tillsammans med båda motståndarna idag. Matkowski år 2015 (ingen titel tillsammans) och Qureshi i fjol (titel i Antalaya). 

Nu väntar vila/rehab ett par veckor för svensken. Detta innebär att han avstår Davis Cupmatchen mot Ukraina om två veckor, tyvärr. Dock är han intresserad av spel i landslaget senare i år. 

I en något längre divison, Challenger, kvalar Mikael Ymer. Platsen är franska Rennes. Vinst i första rundan idag över belgaren Reuter, rankad 441. Imorgon väntar femteseedade ryssen Gabashvili, rankad på plats 233 jämfört med svenskens 415. 


Mikael bortgjord

Ymer Jr hade inte mycket att sätta emot i första rundan av Challengerturneringen i Koblenz. Förlust i två raka set mot 246-rankade spanjoren Kuhn. 

Som inbiten Davis Cupfantast såg vi en potentiell införmatch till drabbningen mot Ukraina om ett par veckor när motståndarnas eventuella singelspelare Stakhovsky tidigare idag vann sin match i öppningsrundan. Nu blir det som bekant inte så. 

Ymer Jr börjar bra

Mikael Ymer är klar för huvudtävlingen i tyska Koblenz. Detta efter tre segrar: en igår och två idag över belgaren Geens i två raka och sedan vända mot toppseedade Cachin . 
Första omgången spelas på onsdag. 

Ymer hade sina möjligheter

Elias Ymer föll i första omgången av Australian Open mot amerikanen McDonald med 4-6, 3-6, 6-4, 1-6 på drygt 2,5 timma. 

De första tre seten var jämna. Det kunde lika gärna stått 2-1 till svenskens fördel där. Då kunde matchen blivit något helt annat.

I första set följs spelarna åt fram till 2-2. Då hamnar Ymer i trångmål. Han står på hälarna långt bakom baslinjen. Forehanden hamnar djupt i nät, break till 2-3. 
Genom ett dubbelfel bryter Elias tillbaka omgående. Vid 4-4 avgörs setet. En slarvig backhand som svensken lägger lång följt åt ett dubbelfel från svensken ger 4-5, dessutom blankt. 
Amerikanen går fram till 40-0, tre setbollar. Ymer räddar två sedan lägger han ut en forehand rak lång. 40 minuter och setet borta. 

Ymer Sr inleder stabilt inledningsvis i egen serve i andra set. Fram till 3-3 tappar hon en poäng. Då där efter det tappar han setet. 0-40, tre breakbollar.. Räddar en, sedan 3-4. En rak forehand djupt i nät gör att han tappar ännu en serve och därmed setet på dryga halvtimman. 

Tredje set, då tänds ett hopp. Den svenska klacken får adrenalinet tillbaka. Elias bryter fram till 4-3 när McDonald lägger en forehand lång. Ymer avgör sedan på tredje setbollen efter att ha räddat två breakbollar. 

I fjärde set är det mer och mer bara en man på plan. Dubbelbreak ner, 0-4. Elias får då en brreakboll. Men inte. Sista gemet avslutas med fyra raka missar på forehandsidan från Ymers racket. Turneringen är över. 

Detta var Ymer Srs femte framträdande vad gäller Grand Slam. Han väntar fortfarande på sin första seger. 

Nästa uppgift för Elias blir Challenger i franska Rennes följt av Davis Cup mot Ukraina första veckan i februari. Mer om det inom kort. 



Bröderna Ymers skilda världar

Äldre broder Elias kvalade inatt in till årets första Grand Slam, Australien Open i Melbourne. Han spelar imorgon måndag, under förmiddagen. mot en annan kvalspelare, Mackenzie Mcdonald från USA. Amerikanen är rankad på plats 176 jämfört med Ymer Sr 140. 
Vid vinst här väntar tredjeseedade Dinitrov eller ännu en kvalspelare i Novak. 
 

Yngre broder Mikael inledde sin säsong 2018 idag i tyska Koblenz. Nivån här är Challenger. Han vann sin första match mot wild cardspelaren Loukas, som är orankad, i två raka. 






Ymer Sr klar för Australian Open

Elias Ymer vann över King från Australian Open med 6-3, 6-4 på 1,5 timma. 

Ett tidigt break i första set fram till 3-1. King kommer tillbaka till 3-3. Detta trots fyra svenska breakbollar vid 3-2. Vid 4-3 kommer avgörandet. Ymer går fram till 15-40, två breakbollar. En vunnen forehand ger 5-3. Chans nu att serva hem setet. En forehandvinnare ger 40-30, en setboll. Elias avgör med ett ess. 

Svensken bryter sig fram till 5-2 i andra set. King kommer tillbaka till 5-4 innan Ymer kan avgöra. En missriktad forehand på denandra  matchbollen avgör tillställningen. 

Ymer Sr är med andra ord klar för årets första Grand Slam. Han kvalade även in år 2015.



Kvalfinal vid midnatt

Elias Ymers kvalfinal för att om möjligt ta steget in i finrummet, Australian Open i Melbourne, regnade bort i natt. Detta gör att den spelas vid midnatt istället. 
När lördagen precis övergår till söndag på bana 15 är det dags för match mot King från Barbados. 

Den Svenska DC-bloggen rapporterar i vanlig ordning med förstaklassig fingertoppskänsla. 



Andra hindret

Elias Ymer är klar för kvalfinal om en plats till årets första Grand Slam i Melbourne. 
Vinst idag mot amerikanen Novikov med 6-7(3), 6-3, 6-3 på en timma och fyrtiotre minuter. 

Ymer inleder starkt, han har tre breakbollar omgående i amerikanens försts servegem. Dock kommer han inte åt. Setet sedan till tiebreak. Ymer inleder detta med ett dubbelfel. Hamnar i underläge med 0-3. Vinner en poäng men tappar 1-6, fem setbollar emot. Tar två men en amerikansk backhand och setet över på 45 minuter. 
Andra set inledde Ymer Sr med break omgående när Novikov misslyckas med en backhand. 
Spelarna följs åt fram till 5-3. Då går Ymer fram till tre setbollar, 0-40. Amerikanen räddar en innan en missriktad forehand avgör setet på en halv timme. 
Ett avgörande set skall avgöra det hela. Ymer visar här styrka. Spelarna följs åt 3 lika och 16 vunna poäng var i setet. Då rycker Elias. Spelar blankt eget servegame till 4-3. Bryter sedan på setets enda breakboll, 5-3. Servar sedan hem setet blankt och därmed ör matchen över till svensk fördel. Avgör med en forehand. 

Ymer Sr möter nu 175-rankade Darian King från Barbados. Hans väg till kvalfinal har gått genom vinst över Polmans (rankad 322) från Australien och Bublik (115) från Kazakstan. 
Matchen spelas på lördag morgon. 


Robert Lundstedt generalrepeterar inför samma Grand Slam i grannlandet Nya Zealand och Auckland. Vinst först över Albot/Sandgren i två raka följdes upp av förlust idag med förlust i två raka mot tredjeseedade Gonzalez/Peralta. 




Första hindret

Elias Ymer är, efter seger över fransosen De Scheppeer med siffrorna 6-2, 7-7(2) på en timma och 19 minuter i kvalet till Australian Open, klar för andra omgången.
Nu väntar amerikanen Dennis Novkov, rankad 230. Matchen spelas imorgon bitti. 


Ymer kvalar

Efter det något misslyckade kvalet i Doha under nyårshelgen har nu Elias med coach Söderling landat i Melbourne för att på onsdag alt torsdag inleda kvalet till årets första Grand Slam, Australian Open. Lottningen kommer inom kort. 

Ymer spelade även dubbel i Doha. Vinst i första rundan tillsammans med Altuna över tyskarna Gojowczyk/Mayer med 10-8 i avgörande matchtiebreaket innan andraseedade Marach/Pavic blev för svåra, vann i två raka. 

Lindstedt som spelade tillsammans med Skugor i Indiska Pune, dör paret var toppseedade. Det blev en kvartsfinal. Vinst över Fucsovics/Kukushkin i två raka innan hemmaspelarna Bhambri/Sharan vann i avgörande med 6-10. 

Robert fortsätter nu som uppvärmning till Nya Zealand och ATP 250 i Auckland, med samma partner. 




Nära för Elias

Ymer Sr provade på att under 2017 års sista timmar kvala in till 2018 års första ATP-vecka, närmare bestämt i Dohas 250-turnering. 
Vinst i första rundan över Sousa (rankad 126) som gav upp vid 4-2 i första set följde han upp med att tvinga fram två tiebreakset mot 92-rankade greken Tsitsipas. Tyvärr förlust i båda med 3-7 och 2-7. 
Ymer spelar även dubbel i Doha tillsammans med turken Altuna. Första match imorgon  tisdag.

Nästa vecka är det kval till årets första Grand Slam, i Melbourne, som gäller för Elias. 




RSS 2.0