Göranssons första för i år

Challengern i Istanbul, Turkiet, var skådeplats för André Göransson första Challenger i år. Det blev titel med en gång. Detta tillsammans med nederländaren David Pel. Han är rankad 86, jämfört med svenskens 91.
Detta succépar var andraseedade i turneringen. I finalen vann de över britten Glasspool och finnen Heliovaara med 4-6, 6-3, 10-8. Detta par vann i sin tur sin semifinal över toppseedade Erlich/Vasilevski. 

Det svensk-nederländska vinnarparet vann fyra matcher i turneringen. I tur och ordning Ilhan/Jazari (2-0 i set), fransoserna Hoang/Olivetti, vände till 2–1) och i semin mot amerikanarna Galloway/Lawson (2-0). 

Nästa vecka fortsätter Göransson/Pel till Quimper i Frankrike för ytterligare en Challenger inomhus på hard. Paret är toppseedade. 

Not. Svensken spelade även i Delray Beach, ATP250, i början av januari, då tillsammans med chilenaren Garin. Då blev det förlust omgående.

Davis Cup i nytt format igen

På förslag, från det Internationella Tennisförbundet, finns nu att från och med årets Davis Cupfinals förändra och förhoppningsvis förbättra upplägget. Ett par ändringar är planerade redan till i år och i fullskala från och med nästa år, 
2022.
Vi reder ut frågetecknena. På förslag till i år är att de sex grupperna sprids ut och spelar gruppspelet i tre olika stad/länder, två grupper per stad/land. En av dessa städer i år blir Madrid, de övriga två presenteras i mars. Samtliga skall ligga i Europa. 
Till det avgörs en kvartsfinal var i de andra städerna/länderna och Madrid tar hand om två samt båda semifinalerna och finalen. 
 
Antal deltagande nationer skall bantas ned från 18, som finalen 2019 och i år, till 16. Detta görs genom följande: 
  • Finalisterna i år är klara för nästa års final
  • De övriga sexton lagen spelar kvalificeringsrunda tillsammans med tio länder från World Group 1, minus de två wild carden som får stå över denna runda. Det blir 12 landskamper som spelas i februari 2022
  • De tolv vinnarna tillsammans med årets finalister och två wild cards är kvalificerade för Davis Cupfinals nästa år
  • De två wild carden tas ut från de sexton länderna (ej finalisterna) alt från de tio länderna från World Group 1                           
  • Förlorarna, även de 12 nationer, spelar play-off till World Group 1 i september 2022
 
Klart är redan att evenemanget förlängs från dagens 7 dagar till elva, detta sker redan i år. Datumen som gäller är 25 november till 5 december. Det skall även då spelas med samma upplägg som i år, i tre städer med två grupper i varje. 
 
Svenska DC-bloggen tycker att detta nya förslag låter intressant. Bra att dela på värdskapet på tre platser och sedan ha en gemensam arena för semifinal och final. Bra med spridning för fansen. 
Givetvis återkommer vi med mer information i detta heta ämne. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elias lätt till Australian Open

 
Ymer, den äldre, är klar för huvudturneringen i Australian Open i Melbourne med start den 8 februari. Kvalets femteseedade Taro Daniel blev en munsbit för svensken. Vinst med 6-1, 6-2 på drygt 1,5 timma. 
 
Inledande första gemet, i serve för Ymer,  visade dock på något helt annat. Tappade de tre första poängen, 0-40. Räddade samtliga breakbollar och tog hem första gem. Just den poängen var fin då Ymer skär en stabil forehand som slickar nätkanten och dimper ner precis på sidlinjen. Otagbart för Daniel. 
I nästa servegem hamnar japanen i problem. Han gräver upp en backhand från baslinjen som flyger lång, 15-40, två breakbollar. Svensken har efter de tre första bollarna vunnit 8 av 9 poäng. 
Ymer räddar ännu en breakboll i nästa servegem och fram till 3-0. Dubbelfel av Daniel ger svenskt dubbelbreak, 4-0. Blankt sedan till 5-0. Tröstgem innan svensken servar hem första set efter 36 minuter.
 
Andra set och svenskt break omgående, på andra breakbollen. 1-0. Ännu en breakboll i nästa japanska servegem men till slut 2-1. Svensk räddade breakboll efter det och fram till 3-1. Ännu en sedan för möjlighet till 4-1 men istället 3-2. I nästa japanska serve kommer då det slutgiltiga avgörandet. Efter två missade breakbollar kommer den tredje efter en snygg in-side-out som Daniel är chanslös på. En stillastående japan lägger en backhand lång vilket ger 5-2 och egen serve för att kvalificera sig till årets första Grand Slam. Enkelt fram till 30-0. Tappar där och då initiativet och tre raka poäng. 30-40. Ymer räddar den breakbollen efter en snygg tight forehand över nätet som Daniel inte når. Svensken knyter näven, tar tillbaka initiativet. Ymer gräver upp en forehand som Daniel svarar med en backhandslice på från baslinjen som han dock lyfter lång. Första matchbollen är här. Efter en ramträff från Ymers racket är den borta. En lång retur ger matchboll #2. Daniel tar tag i poängen, är i förarsätet. Japanen avancerar fram på nät. Svensken passerar honom rakt. Matchen är vunnen och Melbourne är klart som nästa anhalt. 
 
Det var Elias sjunde kvalfinal till en Grand Slam. Han har vunnit samtliga. Samtlga fyra 2015 samt Australian Open och Roland Garros 2018. 
Vi kommer även för första gången få se båda bröderna Ymer tillsammans i en Grand Slam. Lillebroder Mikael är direktkvalificerad i och med sin ranking, 94. Dock finns det ett frågetecken för hans medverkan med tanke på att han bara spelat en enda match sedan sortin på Roland Garros mot Novak Djokovic i slutet av september. 
Det var i elitseriematchen mot Upsala TK där han vann knappt mot Videhult i avgörande matchtiebreaket.
Han har vid ett flertal gånger tackar nej efter anmälan till diverse ATP-turneringar. Nu senast i Delray Beach för ett par veckor sedan. Orsaken till detta är oklar. Vi har sökt Mikael. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skön vändning av Ymer

Elias Ymer är klar för kvalfinal till årets första Grand Slam, Australian Open som inleds den 8 februari. 

Vinst i andra omgången mot schweizaren Marc-Andrea Huesler med 1-6, 6-3, 6-2 på knappa två timmar. 

Siffrorna ljuger absolut inte. Svensken började allt annat än bra. Han såg irriterad ut på bana 3. Han tappade två gånger om fram till 0-3. Ett tröstgem i egen serve till 1-4. Sedan tapp igen när han får tillbaka serven på egna fötter och placerar bollen i nät. På 35 minuter var första set över. 
Andra set vid 0–1 och 30-30 rycker svensken. Av de nästföljande tretton poängen vinner Ymer hela tolv. Huesler till serve, vid 1-1, Ymer ser mycket mer allert ut. Dock styr han spelet från långt bakom baslinjen. Svensken spelar sig fram till 15-40, två breakbollar. Duell följer. Huesler avancerar framåt i banan. Vid nät skall han skära en backhand. Den landar dock i nät. Break 2-1. Håller fram till 3-1 och har sedan 0-30 i schweizarens serve. Huesler vinner dock sitt servegem, 3-2. Blankt svenskt gem sedan, 4-2. Svensk möjlighet till 5-2 när Ymer får fram 15-40, två breakbollar. Fyra raka poäng till Huesler ger dock 4-3. Ymer i trångmål i sitt servegem efter det. Enkelt i nät och dubbelfel ger 0-30. Huesler blir passiv. Tre raka forehand som landar i nät till 40-30. Lika. Ymer ökar upp och en lång backhand ger 5-3. En retur på Hueslers fötter laddar i nät, ger 30-40, svensk setboll. Andraserve med retur som blir hög forehand och diagonal och schweizaren hinner inte med. 6-3 på 24 minuter. 
Avgörande set följer. Även här är svensken den starkare, både i spelstyrka och mentalt. Vid 3-2 kommer avgörandet. Huesler till serve. Ymer hinner upp en till synes omöjlig boll, svarar upp med en lobb, schweizaren borta. Detta ger 0-40, tre breakbollar. Smash forehand avgör och 4-2. Ramträff från Huesler ger oss 5-2. Schweizaren i tvång att hålla sin serve. Efter duell lägger Huesler en backhand diagonalt och bred. 15-40, två break- och matchbollar. Ytterligare en duell följer. En forehand diagonal seglar ut bred. Matchen vunnen, Ymer sträcker ut sina armar i segergest.

Kvalfinalen imorgon onsdag, klockan 08.30, mot femteseedade japanen Taro Daniel, rankad 116. Japanen har vunnit 9 av sina 10 senaste matcher. 
Spelarna har mötts en gång tidigare, på gruset i Gstaad i Schweiz i juli 2018. Då vann Daniel i två raka set. 








Ymer stabilt vidare

Årets första seger på touren är inskriven i historieböckerna för Elias Ymer. Detta skedde precis i kvalet till Australian Opens första omgång, som spelas i Doha. Seger över australiensaren Blake Mott med 6-4, 6-3 på 1,5 timma. 

Ymer inleder med att bryta Mott, på första gemets andra breakboll. Svensken räddar sedan tre breakbollar i egen serve i sitt andra servegame. Spelarna håller sina servar fram till setvinst. 49 minuter tog det. 
Andra set, liknande inledning. Bryter fram till 1-0 på tredje försöket. Svensken upp till 15-40 inästa servegem för Mott. Det innebär två matchbollar. En rak dubbelhandsfattad backhand när Mott är påväg fram, som han inte lyckas få över, ger matchen till svensken. 

I andra omgången väntar schweizaren Marc-Andrea Huesler, rankad 147 och därmed seedad 27. För oss svenska tennisfantaster är Huesler mest känd för hans match i Davis Cup mot Markus Eriksson i Biel i september 2018. Schweizaren tappade 2-0 i set, Eriksson ger Sverige 1-0 vilket till slut ger vinst i landskampen med 3-2 efter att Mridha vunnit den femte och avgörande matchen. 

Svenska DC-bloggen skrev så här om fjärde och femte set i Erikssons match mot Huesler: 
"När fjärde set kommer igång ser Huesler allt som oftast till att börja med uppgiven ut. 
Han räddar omgående en svensk brrakboll. I sidbytena får han massage av förbundskaptenen. Benen ser stumma ut. Huesler går mycket på chans. Spelar aggressivt och mycket serve-volley. En andra breakboll dyker upp i sjunde gemet när Huesler tappar 40-0. Dock räddar han den med ännu en serve-volley. Setet senare till tiebreak. 
Fyra servar och fyra minibryt innan spelet stabiliseras. En djup forehand i nät på Erikssons retur ger 5-3. Två svenska servar vid 5-4. Chans till setvinst och utjämnat. Första två setbollarna kommer, 6-4, när Huesler från långt bakom baslinjen lägger bollen i nät. 
Egen serve på den första. En smash från schweizaren räddar setboll nummer ett. På den andra får Eriksson en ypperlig chans. Huesler går på attack på serven. Eriksson lägger en rak backhand som landar på nätkantens överkant och studsar tillbaka. 6-6. Ny setboll, nummer tre, omgående. Felträff av Eriksson. Fjärde setbollen kommer. En otagbar serve räddar den. Femte setbollen vid 9-8 när Eriksson visar upp tre tunga forehands. På den sista lägger han den diagonalt och schweizaren är borta. En något lång forehand avslutar duellen, 9-9. Sjätte setbollen försvinner. Sjunde kommer när svensken retur hamnar på Hueslers fötter som lägger bollen i nät. Retur lång på den. Eriksson har utjämnat. Fjärde set tog 57 minuter. 

Huesler med förbundskaptenen tar ännu en lång paus i omklädningsrummet innan avgörande setet. Markus ser störd ut av detta. 
Två svenska breakbollar vid 2-1. Svenskt problem vid 3-3 och 0-30. Han räddar det och via ett ess får fram 4-3. 
Blankt till 5-4. Pressen på hemmaspelaren. En lång backhand på returen ger 30-40, svensk matchboll efter knappa fyra timmars spel. Huesler på nät. Markus tar en löpning från backhandsidan och springer in en forehand diagonalt. Huesler borta. Markus vänder och vinner,  Sverige leder med 1-0. 
Glädjen är total på den svenska bänken. Schweizaren ser mest tom ut i blicken. Han har svårt att förstå vad som hänt."

Noterbart är att Huesler inte förlorat mot en spelare rankad 200 eller sämre, under de sista tolv månaderna, på tretton matchen. 

Elias Ymers match spelas tisdag morgon alternativt förmiddag.





Kval till Australian Open i Doha

Äntligen drar 2021 års tennissäsong igång på riktigt. Kvalet till Australian Open som spelas i Doha i år står på programmet.

Svensk deltagare är Elias Ymer, rankad  204. I första kvalrundan möter han australiensaren Blake Mott, 474. Han har inte spelat på touren sedan mars förra året, i Indian Wells (Challenger). 
Bästa ranking för Mott är 220, från juni 2017. 

Matchen spelas tidigt söndag morgon, start klockan 09..30. 

Huvudturneringen som givetvis spelas på vanlig plats i Melbourne startar den 8 februari.  Ursprungstanken var årets första Grand Slam skulle inledes den 18 januari. 



RSS 2.0