Hemmaplan utanför fördel

Sverige möter som bekant Brasilien i kvalificeringsrundan till Davis Cupfinals i Helsingborg Arena i helgen, med start på fredag. 
Hemmaplan innebär bland annat att man får välja underlag. Sveriges plan var att lägga in en identisk plan som den under gruppspelet i Bologna i september. Detta inkluderade att den skulle vara snabb. Enligt Elias Ymer, i en intern intervju på Svenska Tennisförbundets Youtube, så blev det inte så. Banan liknar inte den i Bologna och den är dessutom långsam, likt att spela på grus.
Brasiliens spelare spelar mest på grus. Frågan är om detta kan kosta Sverige segern i helgen? 
Av de bilder vi sett så är studsen dock lägre än vad den blir på grus. 

Vem som får mest fördel av underlaget får vi svar på fredag när lamdskampen startar. 

Om det vore match idag

Spelarna har anlänt, banan är lagd och sargen är snickrad. Vi pratar givetivs om Helsingborg Arena som står som värd för kvalificeringsrundan mellan Sverige och Brasilien med start på fredag klockan 17.00.
 
Svenska DC-bloggen tar tempen på lagen och funderar på uppställningen/laget inför helgens landskamp.
 
I Sverige är Elias Ymer lagets ankare, ranking 156. Det är i och kring honom det mesta kretsar. Det är han som skall visa vägen för en svensk vinst i helgen. Han har en förmåga att spela som bäst när det är Davis Cup och fram för allt då på hemmaplan. Det kan denna gång behövas med tanke på hans form som inte verkar vara god. Senast han vann på ATP-touren var i Stockholm i oktober. Till det par tre vinster på grus på nivå Challenger.
Hans facit i Davis Cup är 15 vinster respektive 17 förluster i singel. Hemmastatistiken visar 9-4. 
I dubbel har han på fyra matcher vunnit en. Det tillsammans med Göransson mot Japan för två år sedan, i samma arena. 
 
Andrasingeln för Sverige står mellan Leo Borg (ranking 395) och Karl Friberg (365). Ingen av dessa herrar har visat någon form på sista tiden. Borg som mest spelar på Future har inte vunnit sedan i november. Efter det - fyra turneringar utan vinst.
Friberg har ett något bättre facit. Han gick till semifinal i spanska Manacor, på hard, i veckan. I november vann han sin första titel, vinst i Slovakien. 
I Davis Cup har Leo tre framträdanden, från i september och gruppspelet i Bologna. Tre bra matcher där han knep set av både chilenaren Garin (ranking 86) och kanadensaren Pospisil (450). Friberg har inget framträdande i Davis Cup. Än. 
 
I dubbel så är André Göransson (ranking dubbel 68) och Filip Bergevi (152) det självklara valet. De har spelat tre matcher tillsammans i Davis Cup. Samtliga tre i gruppspelet i september. Då vann de en av tre matcher. Vinst mot Italien som senare på året vann hela turneringen. 
 
Formen, träffen, får avgöra vem som tar hand om fredagens singel, vid sidan av Ymer. 
Med fem dagar kvar till match tar vi ut Elias Ymer och Karl Friberg för fredagens singlar samt dubbelparet Göransson/Bergevi. Vid 1-1 i matcher efter fredagen ser vi att det kan bli ett skifte där Bergevi får ge plats åt Ymer. Förhoppningsvis då med en repris på matchen i just Helsingborg Arena 2022, mot Japan.
 
Brasilien har fyra val för singelspel. Thiago Monteiro (ranking 120 i singel), Felipe Meligeni Rodrigues Alves (150), Gustavo Heide (245) och Joao Fonsesca (652). 
Sett till tidigare landskamper och formen så startar bortalaget med Monteiro och Rodrigues Alves i singlarna.  
Monteiro spelar mest på grus och med fördel i just sydamerika. Senast han spelade på hard inomhus var mot Danmark i första rundan till Davis Cup och helgens kvalificeringsrunda. Han vann då mot en viss Holger Rune över tre set. Innan dess var det i kvalet till US Open i augusti. 
I förra veckan gick han till kvartsfinal i en Challenger i Uruguay. Hans facit i Davis Cup är har han 10 vinster på 21 försök i singel. 
Rodrigues Alves han satsar mer på att spela på hard. Andra kvalrundan blev det i Australian Open, andra rundan i en Challenger i Spanien och första omgången förra veckan i Belgien. 
Innan dess spelade han hela hösten på grus utomhus, med fördel då i sydamerika. Innan dess var det hard i US Open i New York i augusti då han gick fram till en andra omgången efter att ha kvalat in. I Davis Cup har han spelat två singlar, vunnit en. I dubbel har han 4 segrar på fem försök. 
Heide har även han en starkt förkärlek till grus utomhus i världsdelen hemavid. Han har spelat en singel och vann den. Mot Kina för ett år sedan. 
Fonseca är debutant för Brasilien. 
 
Den Svenka DC-bloggen plockar ut Monteiro och Rodrigues Alves i singel. 
I dubbel så är det självklara valet Rafael Matos (dubbelranking 59) tillsammans med Rodrigues Alves. De har tre dubblar tillsammans i Davis Cup, samtliga med vinst. Till det så spelar de ibland ihop på touren. Senast förra veckan då paret gick till semifinal i en Challenger i Belgien. Innan dess bev det en andra omgågn i Australia Open (i Melbourne var dock Matos tillsammans med Berrientos.  
 
Lotten avgöra vilken av lagets ettor som möter tvåan för andra laget. Starttid på fredagen är klockan 16.50 för invigning. Efter det, klockan 17, är det dags för första singeln. 
Först är det dubbel på lördagen, klockan 13. Efter det möts respektive lagens ettor följt av att tvåorna gör upp (om landskampen inte är avgjord). 
 
Frågan är vad som kommer att avgöra. Ser vi till rankning så vinner Brasilien. Ser vi till val av underlag och hemmafördel så ökar chanserna. Mycket hänger på Elias Ymers form och förmåga att bära Sverige till vinst. Lyckas han i helgen, då finns chansen. 
 
Lottningen är på torsdag klockan 12.30. Svenska DC-bloggen är på plats i Helsingborg Arena hela helgen. Som alltid. 

Elfteseedade för svåra

Andrée Göransson i par med sin nya radarpartner i italienaren Albano Olivetti föll i andra ormågen av Australian Open i Melbourne. Elfteseedade Glasspool/Rojer blev för svåra. Förlustsiffrorna skrevs till 6-7(2), 6-4, 2-6. Noterbart är att Göransson & Co hade setbollar i första set. 
 
För Göransson var detta tangerat personbäst i Melbourne. Ifjor så gick han också fram till en andra runda. 

Göransson vidare

En posiriv svensk tennisnyhet.
André Göransson i par med sin nya partner italienaren Albano Olivetti vann över det australienska paret Ellis/Harris, som fick ett wild card, med 6-1, 7-5 på knappt 1,5 timma. Vi pratar givetvis om den första omgången av Australian Open i Melbourne. 

I andra omgången väntar elfteseedade Glasspool/Rojer på lördag. 

Ingen Seyboth Wild

Brasiliens högst rankade spelare, Thiago Seyboth Wild med singelranking 77, har tackat nej till kvalificeringsrundan mot Sverige i Helsingborg 2-3 februari. 

Joao Fonseca, med ranking 652, ersätter. 

Orsaken till avhoppet är oklar. 

Väntade lag x 2

Idag offentliggorde förbundskaptenerna Simon Aspelin för Sverige och Jaime Oncins för Brasilien lagen till kvalificeringsrundan länderna emellan i Helsingborg Arena 2-3 februari. 
 
Sverige mönstrar exakt samma lag som i gruppspelet i september i fjor. det innebär Elias Ymer (singelranking 155/dubbel 1349), Karl Friberg (365/1049), Leo Borg (396/1467), Filip Bergevi (1500/154) och André Göransson (-/67). 
 
För Brasilien spelar Thiago Seyboth Wild (79/270), Thiago Monteiro (120/-), Felipe Meligeni Rodrigues Alves (153/1062), Gustavo Heide (247/244) och Rafael Matos (-/60). 

Upp till tre spelare får bytas ut fram till lottningen, sker vid lunchtid dagen innan matchstar. 
 
Svenska DC-bloggen är givetvis på plats i Helsingborg, som alltid när det dags för Davis Cup. 

Säcken, denna säck

Elias Ymers äventyr i Australian Open är över innan den knappt hann börja. Förlust i första omgången av kvalet mot 28-årige britten Ryan Peniston (ranking 179) med 1-6, 6-4, 6-7(7) på dryga tre timmar. 
Ymer vann sitt första servegem, tappade sedan till 1-2, 1-4 och setet, 1-6. Efter att ha tappat till 1-2 vann Ymer bara fyra poäng under resten av första set. 
I andra set bryter han fram till 4-3. Håller serve och setet till 6-4. Avgörande set, Ymer bryter fram till 2-1. Trots 30 lika i nästa gem, svensken till serve, tappar han. Break åter till 2-2. 
Spelarna följs åt fram till 4-5 och svensk serve. Misslyckad backhand ger 15-40, två matchbollar. Ymer räddar båda plus två till, 5-5. Peniston till serve. Svensken skaffar sig 15-40, två egna breakbollar till 6-5 och chans att serva hem matchef. Lyckas inte knyta ihop säcken utan setet till tiebreak. 
Peniston vinner första serven/poängen. Sedan visar båda spelarna att nerverna är utanpå kroppen. Inte en enda hållen serve fram till 2-5, sex poäng, innan Peniston till serve. Han bryter mönstre, vinner båda sina, 2-7. Britten upp till 4-9, 5 matchbollar. Ymer räddar tre innan matchen är över. 
 
Ymer hade svårt att knyta åt den berömda säcken i avgörande set. Som så många gånger förut. Matchen bestod av många långa dueller från baslinjen. Precisionen var stundtals god och underhållsvärdet gott. 

RSS 2.0