Skönare vändning

Mikael Ymer har gjort det igen. Denna gång i franska Bordeaux och deras Challenger. Han har vänt ett prikärt underläge till seger, seger över Roca Batella, rankad 353, med siffrorna 7-5, 6-2. 

I vad ligger då vändningen? Jo, Ymer hamnade snabbt i underläge med dubbelbreak emot, 0-4. Han hade då vunnit fem poäng, varav två i egen serve. Breakbollar tillbaka för svensken efter det, 0-40. Spanjoren räddade samtliga tre. Ny breakboll och Ymer knappar in, 1-4. Spelarna följs åt till 3-5 och spanskt servegem till första set. Underläge för Roca Batella från 15-30 till setboll, 40-30. Ymer vänder och bryter fram till 4-5. Räddad setboll till där i egen serve innan kvitterat. 5-5. Bryter igen och nu egen möjlighet att serva hem setet. Den chansen tar Mikael. Setet till svensken på drygt en timma. 
Andra set. Bryt tidigt som Mikael följer upp med ännu ett till 5-2. En räddad breakboll innan matchen är i hamn. 
Nu väntar åttondelsfinal på torsdag mot tysken Lenz, rankad 395.

Noterar även att båda bröderna är på plats i Frankrike. Elias och Mikael är anmälda för dubbelspel.


Robert Lindstedts tredje framträdande på gruset för säsongen slutade även det i förlust. Tillsammans med italienaren Bolelli förlorade paret mot fransoserna Chardy/Martin med 7-6(4), 6-7(3), 7-10. 
Noterbart är att Lindstedt/Bolelli hade en matchboll i andra set. Till det tog paret bara vara på 1 av 7 breakbollar.

Grus i maskineriet x 2

Först fick vi i veckan se Robert Lindstedt tillbaka på touren, efter två månader med rehab och förberedelser inför grussäsonger. Mestadels på plats på Good to Greats anläggning utanför Stockholm. Detta i ungerska Budapest ATP 250. Förlust i första rundan tillsammans med Qureshi från Pakistan mot Demoliner/Sharan med 3-6, 6-4, 9-11. 

Ny chans i Estoril ATP 250 nästa vecka, med ny partner, italienaren Bolelli. 
 

Sedan idag, Elias Ymer. Kval i samma portugisiska Estoril. Förlust i första kvalrundan mot hemmaspelaren Domingues, som fick ett wildcard, med 3-6, 6-7(3). 
Andra setet blev spännande. Ymer hämtade upp ett underläge med 2-5 till egna setbollar, två, vid 6-5. I tiebreaket tapp till 0-3, ikapp vid 3-3 sedan fyra raka poäng och turneringen över. 

På den positiva sidan noterar vi Simon Yitbarek. Semifinalplats i Future i Abuja, Nigeria.










Tog inte chansen

Som skribent på Sveriges äldsta och bästa tennisblogg är det alltid både enklare och roligare att skriva hem om vinster för de svenska tennisspelarna. Artiklarna blir oftast mer kliniska när det blir tvärtom, en förlust. 

Idag, nu, blir det mer kliniskt. Mikael Ymer föll i kvarten i italienska Francavilla och deras Challenger mot toppseedade Marterer med två gånger 4-6 på 1 timma och 44 minuter. 

Den 102-rankade tysken inleder helt klart starkast. Bryter svensken omgående. Bryter tillbaka i det sjunde gemet, 3-4. Trots gembollar tappar svensken sin serve igen i det tionde gemet. Duell med en backhandkross på sidlinjen där Ymer inte hinner med avslutar setet. Ett ödesdigert tapp och setet borta på 45 minuter. 

Bättre start i andra set. Bryt omgående för svensken. I trubbel i nästa servegem efter dubbelfel. Tar tag i det och håller gemet med en läcker in-side-out från forehandsidan, 2-0. I gem nummer sex kommer kvitteringen. En högt studsande boll ställer Ymer. Från baslinjen lägger han sin forehand lång, 15-40. Han räddar första breakbollen innan en in-side-out från tysken döms ut av huvuddomaren, 3-3. Vid 4 lika och serve för Marterer ser vi avgörandet komma. Ett dubbelfel ger två svenska breakbollar, 15-40. Tysken höjer sig samtligt som svensken blir försiktig. Tappar båda. En diagonal backhand i forehandkrysset ger ny breakboll, nummer tre. Andraserve följer. Huvuddomaren går in igen och dömer ut poängen. En distinkt rak forehand avgör gemet. Tre svenska chanser i gemet men 4-5 på tavlan. 
Ymer i problem i nästa servegem. Underläge med 0-30. Ikapp och upp till gemboll, 40-30. Likaläge följs av en lång forehand till break- och matchboll. En lång och mycket avvaktande poäng följer. En forehand från mittplan från tyskens racket ställer Ymer Jr, match och turnering över. 

Inga poäng att försvara från samma vecka 2018 ger 15 nya poäng och upp till cirka plats 170 på nya rankingen på måndag. Personbästa för Mikael.   

Härnest väntar ny Challanger. Bordeaux i Frankrike inleds på måndag. 





Ymer Jr vände igen

Mikael Ymer är en mästare att vända tuffa underlägen. Precis nu gjorde han det mot 300-rankade Pavel Kotov från Ryssland. 

Underläge med 0-6, 0-2 och även chans för ryssen att serva hem matchen vid 3-5 i andra set. Men Ymer vänder på det hela. Bryter till både 4-5 och 6-5.  Där har Ymer sedan chansen att serva hem setet. En bred backhand från ryssen ger 40-30, setboll. Duell följer där Kotov lägger en forehand i korridoren. Avgörande set väntar. 
Svensken inleder starkt, bryter omgående. Håller det men tappar till 4 lika. Har breakboll efter en lång forehand av ryssen men en enkel backhand i nät ger lika. Bred forehand i korridoren ger sedan ny breakboll. Kotov på nät på den och Ymer passerar honom snyggt med en rak forehand. Ryssen chanslös. Ymer skriker ut sin glädje. 
Chans att serva hem matchen nu med andra ord. Ymer vänder 0-30 till matchboll, 40-30, efter en forehand som blir lång. Ymer spelar sig sedan fram till ett utmärkt läge mitt i banan. Men hans diagonala forehand blir bred. En forehand i nät efter det ger matchboll nummer 2. Ryssen sedan på gränsen till utspelas, springer från hörn till hörn. Men lyckas med en rad bollar på sidlinjerna och med en stor portion skicklighet vända på den poängen och ytterligare två till break åter, 5-5. 
Svensken svarar på det genom att bryta igen, 6-5. Ny chans att serva hem matchen alltså. Nu går det bättre. Upp till 40-0, tre matchbollar. En till synes enkel forehand i nät ger matchvinst. Det såg ut som om ryssen tog ett slut i sista gemet. 

Kvart imorgon fredag och match mot toppseedade tysken Marterer, rankad 102. 


Enkelt Ymer

Mikael Ymer har landat i italienska Francavilla al Mare, rött grus är det som gäller..

Som åttondeseedade stod han över första omgången. I andra avfärdade han enkelt hemmasonen Viola, rankad 230, med 6-1, 6-2. Han tappade endast 32 poäng på hela matchen. 

Nu väntar ryssen Kotov, 300, i andra rundan. 

Lindell en vinnare igen

Minns ni Christian Lindell? Vi pratar om vår svenske grusspecialist som inte vunnit en titeln sedan 2017. Idag vann han Futuretiteln i italienska Santa Margherita Di Pula. Givetvis på grus. Finalvinst över fransosen Gaston efter att bara tappat två gem. 

Detta var Christians elfte titel på Futuretouren. Samtliga på grus. 
Senast han vann var i november 2017 då titeln Sao Carlos, Brasilien, bärgades.
Noterbart är att han vann samma turnering, även det 2017. 

Svenska DC-bloggen skickar ett stort grattis! 




Inventering inför Israel

Svenska DC-bloggen har eftersökt information om vart, i vilken stad och arena, och på vilket underlag Davis Cupmötet mot Israel i september skall spelas. Inga direkta svar från något håll. 

Förbundskapten Hedsberg ser idagsläget över vilka alternativen till spelare som finns. Vilka som vill och kan spela. Det kommer sedan vara avgörande till vilket underlag som väljs. 

Svenska DC-bloggen hoppas och tror på spel på det klassiska gruset i klassiska Båstad. En fantastisk atmosfär och till det bästa möjliga alternativ med tanke på svenskarnas spelkaliber. Fleratalet, förutom Lindstedt då, har bra resultat och trivs på just grus. Senast Mikael Ymer i helgen som gick. 
Till det att Israels spelare inte är direkt stora fantaster av spel på detta ädla underlag. Framför allt då deras etta Dudi Sela. Som för övrigt inte spelat någon match på över en månad, pga skada. 

Besked kommer att lämnas i mitten av juni, allra senast den 25 juni. 

Vi återkommer.... 

Dubbeltitel

Ännu en dubbeltitel, ännu en Futuretitel är ett faktum. Som oseedade i tunisiska Tabarka på gruset vann Simon Freud och Linus Frost. Vinst över fjärdeseedade schweizarna Bossel/Martinez i finalen. 

Svenska DC-bloggen säger grattis!

Elias och Mikael Ymer och deras äventyr har vi rapporterat om. Hur har övriga svenskar presterat? 
Andreas Siljeström i par med tysken Otte tog sig till semifinal i Challengern i Barletta. Förlust där över toppseedade Molchanov/Zelenay som senare tog hem titeln. 

I samma turnering som Freud/Frost vann gick Lindell till kvarten i singeln. I övrigt inte något som sticker ut. 

Titeln som försvann

41 minuter tog det för Mikael Ymer att vinna första set i Challengerfinalen i spanska Murcia mot hemmaspelaren, andraseedade Roberto Carballes Baena, rankad 113. 
Siffrorna blev 6-2, 0-6, 2-6 på drygt två timmar. 

Vi fick se fin grustennis med många bra dueller. Framför allt mellan spelarna och deras diagonala forehand och backhands. 
Svensken började förtroendegivande från första poäng. Snygg stoppboll ger 40-40. Dubbelfel på det och matchens första breakboll. Duell följer, Ymers boll touchar nätkanten, spanjoren kan enkelt lägga en backhand in men den blir bred. Första breaket är ett faktum, 1-0. 
Vi ser flera gem, där båda spelarna spelar en underhållande grustennis. Ymer varierar tunga grundslag men snyggt avvägda stoppbollar. Få enkla misstag till det. När det blir så står Carballes Baena för dessa. Spelarna följs åt fram till 4-2. Spanjoren då i problem. Stoppboll som Ymer hinner upp, enkelt, lägger den otagbart till 0-40, 3 svenska breakbollar. En forehand i nät när spanjoren får backa ger 2-5. 
En rak forhand av Ymer i nästa gem ger 40-30, setboll. Svensken till serve i backhandrutan, Carballes Baena på den, men chanslös. Första set till Sverige.
Två svenska breakbollar i setet ger två break. En emot räddas. 30 av 51 poäng till Ymer Jr. 

Sedan får vi se en scenförändring. 
Andra set inleds mindre bra. En lång forehand ger 0-40, 3 breakbollar. Ymer räddar två. På nummer tre ser vi en backhandkrossduell, avslutas oturligt med en nätrullare som droppar över nätkanten, 0-2. 
Avgörandet, ett momentum, kommer nu. När spanjoren gör ett dubbelfel kommer chansen att revanschera sig omgående, 30-40, breakboll. En distinkt forehand från den allt mer stönande spanjoren svarar Ymer upp med en forehand som seglar ut, lång. Förstaservarna sitter nu inte för hemmaspelaren. Via en gemboll får vi en ny breakboll när spanjorens backhand blir lång. Två bollar på baslinjen som spanjoren sedan gör Ymer borta vilket ger lika igen. En lång backhandvolley och till slut 0-3. 
Svensken ändrar nu, blir mer aggressiv. Det ger ingen önskad effekt. En avig smash från Ymer som Carballes Baena står rätt på och lobbar över Ymer som ger 30-40, breakboll. Distinkt forehand räddar den. En aggressiv Ymer får backa på serve två gånger om med följd att bollen landar i nät. Dubbelbreak och 0-4 är där. Blankt sedan till 0-5. Mikael är uppgiven. Han spelar nu serve-volley, helt utan framgång. Han sprider poängen. På någon minut har vi tre setbollar, 0-40. Duell på den, avslutas med en ramträff. Setet över på 22 minuter. 
Av 46 spelade poäng i andra set vinner Ymer 11. 
Avgörande set, spanjoren fortsätter att missa minimalt. Han spelar än mer stabilt. 40-0 i egen serve, 13 raka poäng innan svensken vaknar till liv. Vinner två, sedan gemet borta. 0-1. Två poäng som slickar sidlinjen ger arbetsro, 30-0. Tyvärr följs det upp av två poäng som precis hamnar brett, 30-30. Ymer överraskar alla sedan med att tokspringa på nät. Så även Carballes Baena. Snyggt skär han en backhand på sidlinjen, 40-30. Han skriker ut sin glädje, knyter näven. En bred forehand och 1-1. Första svenska gemet på över en halvtimma är ett faktum. 
Fjärde gemet, vid 1-2, hamnar Ymer i trångmål. 15-40, två breakbollar, en rak forehand in och båda är räddade. Gemet reds ut, avslutas med en lång retur, 2-2. 
Svensken vinner efter det inget mer gem.  Blankt spanskt till 2-3. 40-15 blir till 40-40 i nästa svenska serve. Två diskussioner där om bollen är på baslinjen eller inte följer. Huvuddomaren får kontrollera bollens nedslag. En backhandvolley i nät ger ny svensk gemboll. Ett par gembollar till utan att komma åt. En lång backhand ger istället breakboll. Stoppboll från spanjoren följer svensken upp med samma mynt men inte bättre än att Carballes Baena smashar in och vi har 2-4. 
Repliken kommer omgående. 30-40 efter serven när spanjoren lägger forehand bred. Repliken kommer av sig. Tyvärr. Otagbar serve ger lika. Senare en lång forehand från Ymer och istället 2-5. 
Svensken tar nu en medical timeout, oklart varför. 
Ymer till serve för att hålla sig kvar i matchen. Ett par forehand långa ger 0-40, tre spanska matchbollar. Ett dubbelfel avslutar matchen. Titeln till Carballes Baena. 

Trots allt, bortsett från turneringens två sista set, en bra turnering för Ymer Jr. 
Imorgon när nya rankingen presenteras kommer Mikael göra personbästa. Han kommer att landa rumt plats 175. 







Ingen Masters för Elias

Kvalfinal mot jämnrankade, Elias 114 jmf med Popyrins 119, spelades i Masters Monte Carlo. 
Matchen spelades på bana 9, den lilla charmiga banan med vidunderlig utsikt över Medelhavet. 

Svensken inledde starkast, bröt omgående till 1-0. Tapp sedan åter på sjunde brrakbollen till 2-2. Två svenska möjligheter att bryta fram igen till 4-3, men till slut 3-4. Retligt sedan till 3-5 och setet borta på andra setbollen till 3-6.
Andra set blir även det svängigt, än mer svängigt. 
Tapp sedan omgående i andra. 0-1. Sedan 0-2 och nu tappat fem raka gem. Breakboll sedan till 0-3, dubbelbreak Elias vill annat, håller till 1-2 och bryter till 2-2. Tappar igen omgående, 2-3. Vid 3-4 bryter Ymer tillbaka, 4-4. Sedan egen serve och fram till 40-15. Trots det tapp igen och 4-5. Chans att serva hem matchen för australiensaren. Det vill inte Ymer, går från 30-15 och 40-40 bryter svensken till 5-5. Serve sedan till 6-5. Popyrins servar till tiebreak. Ingen minibreak upp till 2-2. Sedan rasar Elias ihop. Tapp till 2-3, 2-6 och sedan tappad match. 

Popyrin vinner med 3-6, 6-7(2) på 1 timma och 40 minuter. 


Kvalfinal för den äldre

Elias Ymer vann årets första match över någon som är rankad på topp 100. Detta i första rundan i Masters i Monte Carlo, Monaco, över Kecmanovic, rankad 89, med siffrorna 6-1, 6-3 på dryga timmen.

Tre räddade breakbollar tvingades Ymer till omgående i första gemet i matchen. Serben servade sedan hem sitt första servegem blankt. Efter det vann han inget mer gem i setet. Ett ess avslutade setet som var över på 26 minuter. Serben vann två poäng i egen serve i första set efter det inledande blanka gemet. 
Andra set inleds jämnare. I femte gemet bryter Ymer fram till 3-2. Håller till 4-2. Håller till 5-3. Kecmanovic räddar fyra setbollar innan Ymer avgör.

Senast Ymer Sr vann över någon inom topp 100 var i Stockholm Open i oktober i fjol då Marterer (då rankad 67) besegrades. 
Senast han vann mot topp 100 på grus var i juni 2018, vinst över Vesely (80), i Tjeckiska Prostejov. 

I morgon söndag väntar Alexei Popyrin (119) från Australien som i sin tur vann första kvalrundan över toppseedade Mayer (61) med 2-1 i set. Båda vinstseten var i tiebreak (7-5 resp 7-2). Klockan 11.00 startar den. 


Mikael Ymer i final

Det blir  ingen semifinal för Ymer Jr i Challengern på gruset i spanska Murcia. Motståndaren Tallon Greikspoor lämnade precis walk over. Orsak till det är oklar. 

I finalen imorgon andraseedade spanjoren Carballes Barna (rankad 113). 
Spanjoren vann sin semifinal över trettondeseedade belgaren Coppejans (196) efter att ha tappat första set. 
Klockan 12.00 imorgon kör vi. 

Ser vi på ranking och poäng ger en finalplats 48 poäng. Det finns inga poäng att försvara vilket kommer ge en plats på 175 på måndag, vilket innebär personbästa. Placering 175 är i och med finalplats. Vid vinst kommer han klättra till runt olats 155. 



Ymer Jr ångar på - semi nästa

Mikael Ymer är klar för årets andra semifinal på Challengertouren. Detta efter seger i spanska Murcia över tysken Rudolf Molleker med 7-5, 6-0 på drygt en timma. 

Matchen blev onödigt spännande. Ymer Jr hade full kontroll på tysken fram till 5-1 efter en backhandkross i korridoren av Molleker. Gemet efter och tysk serve, det står 15-40 på ljustavlan, två svenska setbollar. Molleker räddar båda. Gemboll, pendeln vrider över till ny setboll. Retur i nät på den. Gemet sedan borta, 5-2. Ymer tappar sedan sitt egna servegem blankt, 5-3. 
Efter en misslyckad smash som svensken retfullt lobbar över tysken har vi två nya setbollar, 15-40. Backhand i nät på fjärde setbollen och en lång forehand på femte ger senare även 5-4. Trots 30-0 i egen serve i nästa servegem tappar Ymer fyra raka poäng och 5-5. När Molleker sedan går upp till 40-0 i egen serve känns vändningen fulländad. Mikael vill dock annat. Svensken vänder på det. En misslyckad stoppboll ger 40-40. Ny räddad gemboll, plötsligt efter en bred forehand han vi svensk breakboll. Den nionde i setet. En lång duell följer. En bred forehand i korridoren avslutar gemet, 6-5. Ymer till serve. Dubbelfel ger 30-30. Retur i nät ger oss den sjätte setbollen. Svensken följer upp serven med att förflytta sig till mitten av planen, lägger en snygg forehand diagonalt i krysset. Tysken är överspelad, första set till svensken på 51 minuter.
Andra set blir däremot en snabbare historia. Svensken bryter omgående fram till 1-0. Räddar en breakboll i gemet efter. Bryter sedan både till 3-0 och 5-0. Servar sedan hem matchen blankt, avslutas med en backhand bred på returen från tyskens racket. 
26 av 35 poäng i gemet till Ymer Jr. 

Svensken möter imorgon i semifinal holländaren Tallon Griekspoor, rankad 210 jämfört med Ymers 200. Matchstart cirka 13. 


Imorgon vid 11-tiden går Mikaels äldre broder Elias in i kvalet till Mastersturneringen i Monte Carlo, Monaco. Grussäsongen är här på allvar.  

Kvarten imorgon

Mikael Ymer gick även segrande ur dagens åttondel i spanska Murcua över italienaren Brancaccio med 7-5, 6-3 på knappa två timmar. 
Tidigt tapp i första. Totalt sedan fem break med ett upp för svensken. Sista fram till setvinst. En timma tog det. 
Samma utveckling i andra set. Även nu med en upp för Ymer. Vinsten till Skarasonen. 

Imorgon väntar kvartsfinal mot niondeseedadd tysken Molleker, rankad 170. 

Mikael är på spelhumör

Ymer Jr spelar nu även han likt sin bror på grus, dock i annat land, Spanien, och staden Murca. Han stod som fjortonseedade över första rundan. Vinst idag i andra omgången över tyskbritten, 280-rankade, Choinski med 6-2, 6-4 på knappa 1,5 timma. 
Dubbelbreak i fösta och över en halvtimma. Ett break åt vardera håll fram till 3-3. Sedan ännu ett break till 4-3. Upp till 5-3 och 15-30 i Choinskis serve men 5-4. Serve sedan och matchen i hamn. 

Bortsett från Davis Cupmatchen mot Colombia är det gruspremiär för Mikael. Senaste turneringen han spelade på underlaget var i tyska Pullach i augusti. Då blev det en kvartsfinal i den Challengern. 

Imorgon väntar 373-rankade Brancaccio som kom in via sin ITF-ranking. 


Tvärstopp i Marocko

Trots enkel vinst i första set och breakbollar till 3-1 i andra, utjämnat till 4 lika likaså i samma set, blev det förlust för Elias Ymer i kvalet till ATP 250 i Marrakesh, Marocko. 
För motståndet stod 142-rankade Facundo Bagnis. Siffrorna skrevs till 6-1, 3-6, 5-7 på knappa 2,5 timma. 
 
Första set lekande lätt till Elias. Break omgående, till 4-1 och till setvinst, 6-1, på en halvtimma. 
I andra set har Elias tidigt breakboll till 3-1. Tappar sedan till 3-4. Chans att bryta tillbaka omgående men tyvärr inte. Tapp sedan igen till setförlust. 
Avgörande set inleds med breakchans x två till 1-0 men inte. Istället tapp till 0-2. Elias vänder sedan till 4-4 efter 6 breakbollar. Räddad matchboll vid 4-5 och 30-40., istället 5-5. 
Vid 5-6 kommer avgörandet. Elias upp till 15-0 i egen serve. Sedan vann han ingen mer poäng. 

Vi noterar att svensken vann glest poäng, 97 mot 92. 







Kvalfinal nästa

Elias Ymer är i Marrakech med högtflygande planer att genom kval kvalificera sig till stadens ATP250 på grus. 
Vinst i första rundan för den andraseedade 115-rankade svensken över tysken Krawietz med 7-6(2), 6-4 på knappt 1,5 timma. 
Noterbart är att båda soelarna tappade sina servar tre gånger i första set. I andra set breakade han två gånger, tappade bara sin serve en gång. 

Imorgon väntar kvalfinal mot argentinaren Bagnis, rankad 141. Elias mötte honom på gruset på Roland Garros för knappt ett år sedan. Då vann svensken med 2-1 i set. 

Kan även rapportera om svenska framgångar på Futuretouren. Markus Eriksson vann årets andra dubbeltitel. Denna gång i tunisiska Tabarka tillsammans med Filip Bergevi. 
Grattis säger Svenska DC-bloggen!
I singel blev det semifinal för Eriksson. 
I samma turnering gick Christian Lindell till final. Förlust där mot Erikssons överman, Simon Carr från Irland. 





Stopp i tredje rundan

Som sjätteseedad stod Elias Ymer över första rundan i Challengern i Alicante, Spanien. 
Vinst i andra omgången mot italienaren Giustino (rankad 167) med 2-6, 6-4, 6-2 på två timmar och en kvart igår följde han idag upp med förlust, tyvärr. För motståndet stod ännu en italienare i elfteseedade Caruso (159). Siffrorna blev 2-6, 6-4, 2-6.
Ymer började med tappad serve omgående. Fyra breakbollar sedan upp vid 1-2 utan att komma åt. Tapp igen till 2-5 och första set borta. 
Efter dubbelbreak ner, 0-3, i andra set vänder han. Utjämnar vid 4 lika. Sedan egen serve till 5-4 och sedan break igen. Kunde vi nu ana ännu en vändning av Ymer Sr. I så fall för sjätte gången under 2019. Caruso satte stopp för de planerna. Efter dubbelbreak är matchen och därmed turneringen över. 

Nästa turnering blir i Marocko och Marrakech. Ännu en vecka på grus med andra ord. 






RSS 2.0