Finalförlust igen för Brunström

Johan Brunström fick dag uppleva sin elfte final på ATP-touren, det blev tyvärr inte hans andra titel.
Som fjärdeseedade i Moselle Open i Metz, Frankrike gick Johan tillsammans med, Robban Lindstedts baneman, Wimbledonvinnaren tillika dansken Frederik Nielsen fram till final genom vinster i tur och ordning Berrer/Erlich 6-4, 3-6, 10-3, w.o. över Millot/Monfils i kvarten och Malisse/Waske i semin med två gånger 7-6 (7-5).
I finalen blev det så förlust över hemmasönerna Mahut/Roger-Vasselin med 7-6 (7-3), 6-4.
 
Nästa vecka byter Brunström medspelare till, Nielsens kompis i Wimbledon, britten Jonathan Marray i Thailand Open i Bangkok, Thailand.

Slovakien eller Ukraina

Lotten vad gäller Davis Cuo 2013 föll idag på match i andra rundan av grupp Europa/Afrika zon 1 och spel antingen Slovakien, vilket i så fall blir bortamatch alt Ukraina, då lotten kommer avgöra om det blir hemma eller bortaspel.

Den först matchen spela i Ukraina 1-3 februari och Sverige möter vinnaren första helgen i april, 5-7 april.

Återkommer när vi vet mer.


Utklassat men nu tar vi nya tag

Belgien nollade svenskarna när dem idag vann de sista två singlarna. Med andra ord 0-5 slutade landskampen. Det som gäller nu för Sverige med kapten Enqvist och vice Larsson i spetsen är att ta helt nya tag. Det var därför en frisk fläkt när Markus Eriksson, 23 år och rankad på plats 650, fick ta tag och lira dagens första singel. Det är den vägen som Sverige skall gå, satsa på dem unga - de som är på gång. Där har vi Lukas Renard (19 år, 798 på rankingen), Milos Sekulic (22, 843), Tobias Blomgren (20, 805), Kalle Averfalk (20, 849) och många många fler. Till det har vi fler juniorer som är på gång - tänker i första hand då på min personliga favorit som jag upptäckte under kvalet i Båstad i somras, Fred Simonsson (17 år och rankad 171 bland juniorerna) och bröderna Ymer.
Kan också hoppas på att Söderling kommer tillbaka med besked snart och en frisk Lindstedt i dubbeln - allt för att brygga över från det gamla till det nya.
 
I dagens singlar så var det som sagt roligt att se Markus Eriksson. Han föll dock tyvärr helt väntat i två set (3-6, 4-6) mot den belgiska ettan David Goffin man han hade sina chanser. Dels när han kom ikapp från en tveksam start i första set och sedan vid 4-2 och bollar till 5-2 i andra set.
 
I den avslutande matchen mellan Steve Darcis och Andreas Vinciguerra blev förlustsiffrorna 4-6, 2-6 på dryga timman. I första set hade Vinci fyra breakbollar men tog inte tillvara någon. Belgaren hade tre och tog tillvara den enda som behövdes. I andra var skillnanden mer tydlig.
 
 
Det som gäller inför onsdagen och lottningen för 2013 är följande länder klara till Sveriges grupp zon 1 Europa/Afrika (med lottning och om det blir borta/hemma/lotten utifall Sverige får dem):
  • Ryssland (14, borta)
  • Holland (22, hemma)
  • Sydafrika (23, borta)
  • Rumänien (27, borta)
  • Slovenien (31, lotten)
  • Polen (33, hemma)
  • Storbritanien (34, hemma)
  • Slovakien (35, borta)
  • Ukraina (37, lotten)
 
Till detta kommer också Finland (36, hemma) göra upp om en direkt avgörande match mot Danmark (45 hemma). Den spelas 19-21 oktober där vinnaren hamnar i Europa-/Afrikagrupp zon 1.
 
Med tanke på Sveriges ranking (just nu på plats 12) kommer vi bli seedade vilket i sig innebär spel omgående i andra rundan, med andra ord spel första helgen i april nästa år. Vid vinst där blir det kvalmatch till World group (den som går av stapeln just denna helg i år) 13 - 15 september.
Det är åtta matcher som skall till i den första rundan (första helgen i februari). Om det inte finns sexton länder så hoppar de bästa länderna över första rundan, blir seedade. Det kommer att bli 11 länder från zon 1 Europa/Afrika vilket i sig innebär att fem länder seedas.
Sveriges ranking kommer att sjunka, runt plats 17 men ändå blir så bra att vi är bland de fem länder som seedas.

Förlust i dubbeln - grupp 1 nästa år

Sverige är utslaget ur Davis Cups World Group. Detta efter att idag har förlorat den tredje matchen mot Belgien. Det var dubbeln, Sverige ställde upp med Johan Brunström tillsammans med dubbeldebuterande Michael Ryderstedt. Belgien kom till start med rutinerade Olivier Rochus (spelat 47 DC-match varav 18 i dubbel) och unga Ruben Bemelmans (24 år och åttonde DC-match), som blev matchen då Sverige för första gången sedan 1999 åkte ur högsta serien i Davis Cup.
 
Förlustsiffrorna skrevs till 4-6, 6-4, 3-6, 2-6 på dryga 2,5 timmar.
 
Dubbelparen följdes åt i de första set fram till 4-5 och serve för Sverige och Brunström. Då hamnar det svenska paret i svårigheter, det blir två breakbollar tillika två setbollar vid 15-40. Räddar båda men det blir en ny som belgarna kan vinna och första set borta. Svenskarna hade fem breakbollar i första set utan att komma åt. På 46 minuter försvann det setet.
I andra så spelar svenskarna upp sig. I Bemalmans första servegame i setet får Sverige breakbollar, två stycken vid 15-40. Dem tar tillvara på den första, 2-1. Svenskarna håller relativt enkelt undan och kan när det blir dags för Ryderstedt att serva ta hem setet när Bemelmas returnerar i nät. 43 minuter tog det.
I tredje set tar sedan belgarna över igen. När Ryderstedt servar för första gången så skaffar sig belgarna en breakboll som dem tar hand om, 1-3. Vid 2-4 och serve för Rochus kommer Sverige upp till två breakbollar utan att komma åt. Vid serve för Bemelmans tar dem tillvara på första setbollen. 39 minuter tog det.
Fjärde set börjar lika illa. Vid Ryderstedt serve så hamnar svenskarna i svårigheter. En rak backhandtetur av Rochus och det gamet är borta, 1-2. Nytt bryt när sedan Brunström servar till 1-4. Svenskarna bryter tillbaka i nästa game genom en för lång poäng som går ut lång mellan svenskarna, 2-4. Det bli inte bättre än att i svenskarnas nästa serve, Ryderstedt igen, belgarna går fram till 0-40 och tre breakbollar. En räddad men sedan lägger Ryderstedt en forehand lång, 2-5. Då är det dags för Rochus att serva hem hela matchen till Belgien.
Det krävs fem räddade breakbollar för belgarna innan en matchboll för Rochus & Co. Ryderstedt avslutar duellen med att placera en forehandvolley lång. Sverige har degraderats från finrummet i Davis Cup.
 
Kan inte låta bli att tänka på hur känslan var förra våren i mars, precis efter att Sverige hade vunnit i första omgången mot Ryssland i Borås. Vinsten var säkrad redan på lördagen - kassaskåpssäkra vinster för Söderling, en pånyttfödd och hårdsatsande PimPim Johansson samt ett dubbelpar i form av Aspelin/Lindstedt i toppklass. Vi som land kunde andas ett landslag att hoppas på. Mycket har hänt sedan dess; Robin är sjuk, PimPim ångrade sig, Aspelin har lagt av och Lindstedt är sliten/skadad....
 
Har gjort en sammanställning över de länder som kan bli aktuella i Grupp zon 1 Europa/Afrika.
Klara länder just nu (inkl nuvarnade ranking och om det blir borta- eller hemmaplan för Sverige om lotten ger oss detta land alt om lotten skall avgöra var matchen skall spelas):
  • Slovenien (31, lotten)
  • Storbritanien (34, hemma)
Följande länder kan det också bli, om dem förlorar sina kvalmatcher i helgen:
  • Tyskland (10, hemma. Ligger under med 1-2 mot Australien)
  • Israel (11, borta. Leder med 2-1 på bortaplan mot Japan)
  • Ryssland (14, borta. Ligger under med 0-2 mot Brasilien på bortaplan)
  • Italien (15, borta. Leder med 2-1 över Chile hemma i Napoli)
  • Schweiz (16, borta. Leder mot Holland med 2-1)
  • Holland (22, hemma. Ligger under mot Schweiz med 1-2, se ovan)
  • Sydafrika (23, borta. Ligger under med 0-2 mot Kanada på bortaplan)
 
Sedan har vi landet/vinnaren mellan Slovakien (35, borta) och Portugal (40, lotten) kommer hamna i Sveriges grupp. Det står 2-1 till Slovakien efter lördagens dubbel.
Till detta möts nu också Finland (36, hemma) och Rumänien (27, borta), just nu 1-2, för att göra upp om en direkt avgörande match mot Danmark (45 hemma) som kommer att spela 19-21 oktober där vinnaren hamnar i Europa-/Afrikagrupp zon 1.
 
Från grupp zon 2 Europa/Afrika är Polen (33, hemma) klar, har flyttas upp till zon 1. Ytterligare ett land av Ukraina (37, lotten) som möter Lettland (42, lotten), just nu 2-1, skall till.
 
Med tanke på Sveriges ranking (just nu på plats 12) kommer vi med största säkerhet bli seedade vilket i sig innebär spel omgående i andra rundan, med andra ord spel första helgen i april nästa år. Vid vinst där blir det kvalmatch till World group (den som går av stapeln just denna helg i år) 13 - 15 september.
Hur många länder som kommer att seedas återstår att se, det hänger på hur många länder från Europa och Afrika som kommer i gruppen. Det är åtta matcher som skall till i den första rundan (första helgen i februari). Om det inte finns sexton länder så hoppar de bästa länderna över, blir seedade. Det kan maximalt bli 13 länder vilket i sig innebär att tre länder seedas, i dagsläget är Sverige ett av dessa.
 
Lottning sker i London nu på onsdag strax efter lunchtid. Den Svenska DC-bloggen återkommer när samtliga länder är klara för grupp zon 1 Europa/Afrika.

En vilt kämpande Vinci föll

Sverige ligger under med 0-2 efter första dagens singlar i kvalmatchen mot Belgien.
Till skillnad från den första singeln där svenske Michael Ryderstedt gjorde en blek och oinspirerad insats så fick vi dagens andra singel se en tappert kämpande comebackande, för vilken gång i ordningen är oklart, Andreas Vinciguerra mot den tio år yngre David Goffin. Trots detta föll svensken i raka set med 4-6, 3-6, 5-7 på dryga 2,5 timma.
 
Vinci tappade sin serve omgående i första gamet, kom igen och utjämnade. I femte gamet så hamnade svensken i svårigheter igen. Gamet blev långt, duellerna många, där Vinci hade fyra gamebollar räddade fem breakbollar men efter dubbelfel från svenskens racket gör att belgaren kan glida ifrån. Ännu ett dubbelfel i nästa svenska servegame ger ett dubbelbreak. Svensken kämpar emot och bryter en gång men Goffin kan efter att ha bränt två setbollar i Andreas serve vid ställningen 3-5 serva hem setet blankt i sitt nästa egna game, 4-6 på dryga timman.
 
I andra set så kämpade Vinciguerra på men tappade sin serve två gånger - både till 1-2 och via en bred forehand till setförlust med 3-6 på 39 minuter.
 
I tredje blev det jämnare. Trots utebliven matchträning ökade svensken intensiteten i både spel som helhet och slagen. Vinci räddade två breakbollar i sitt andra servegame, bränner lika många vid ställningen 2-2 och belgisk serve. Han räddar ytterligare fyra stycken i det åttonde gamet. En allt för tam undanläggning i det tolfte gamet., vid ställningen 5-6, gör att Goffin går fram till 2 matchbollar vid 15-40. Serveretur som dimper ner på Vinicis baslinje gör att matchen är förlorad.
 
Trots tappert spel av skånepågen Vinciguerra så föll han, med flaggan i topp men med klara siffror. Det är bara att hoppas att han nu satsar vidare, det behöver svensk tennis. För svensk tennis så ligger en degradering nu mycket nära. Det skulle i sig innebära att det blir zonspel i Europa-Afrikagrupp 1. Klara lag i den gruppen är redan Storbritanien (34) och Slovenien (31). Det kommar att tillkomma ett flertal länder.
Just i dagsläget ser det ut som om Holland (rankade 22:a, ligger under mot Schweiz med 0-2 efter dagens singlar) i så fall kommer att göra oss sällskap. Övriga lag från Europa/Afrika som kan bli aktuella är följande, under förutsättning att dem förlorar i helgen: Tyskland (10, som just nu har 1-1 mot Australien på hemmaplan), Israel (11, 1-1 på bortaplan mot Japan), Sydafrika (23, möter med start ikväll Kanada på bortaplan), Ryssland (14, möter Brasilien i helgen på bortaplan) samt Italien (15, leder med 1-0 över Chile hemma i Napoli).
Vinnarna mellan Slovakien (35) och Portugal (40) kommer hamna i Sveriges grupp. Till detta möts nu också Finland (36) Vs Rumänien ((27) (just nu 1-0) för att göra upp om en direkt avgörande match mot Danmark (45) 19-21 oktober där vinnaren hamnar i Europa-/Afrikagrupp zon 1.
Med tanke på Sveriges ranking (just nu på plats 12) kommer det med största säkerhet bli spel omgående i andra rundan, vilket innebär spel första helgen i april nästa år. Vid vinst där blir det kvalmatch (den som går av stapeln just denna helg i år) 13 - 15 september.
Mer om detta, seedning, fördel av hemmaplan och lottning, etc. får vi återkomma till när det är klart om Sverige åker ur World group och sedan vilka länder som kan bli aktuella.

Ryderstedt hade inte ens viljan att vinna

Michael Ryderstedt hade inte en enda chans mot den belgiska tvåan Steve Darcis i kvalmatchen i Bryssel.
Förlustsiffrorna skrevs till 3-6, 6-7 (3-7), 0-6 på dryga två timmar.
 
Det var inte roligt att se denna match som svensk. Michael Ryderstedt var ett par nummer för liten. Till det såg det ut som om han inte ville, inte hade kapacitet att ens försöka, det fanns inte heller någon glöd - både från hans sida och även från kapten Enqvist på bänken. Det borde vara det minsta man kan begära från både Ryderstedt och Enqvist - glöden!
 
De 384 platser, som skiljer mellan dessa spelare på ATP-rankingen, märktes med all tydlighet. 
Ryderstedt ville och sökte hela tiden slå på sin forehand. Han sprang runt och hade hela tiden siktet på sitt forehandspel. Det i sig innebär att han gång på gång lämnade mer än halva banan öppen. Till det såg vi också med all den tydlighet att Herr Ryderstedt rörde sig allt för dåligt.
 
En kort sammafattning av machen:
Spelarna kände på varandra i början. Darcis tog tag i taktpinnen, gjorde lite som han ville, och i det fjärde gamet så gick han fram till två breakbollar vid 15-40. En stoppboll av belgaren som inte Michael hann fram till och brytet var ett faktum. Spelarna håller sina servar setet ut. När svensken avslutar på första setbollen med en lång forehand ut är det över på exakt trettio minuter.
Andra set inleds med att Darcis skaffar sig en breakboll. Ryderstedt räddar den, eller belgaren lägger en forehand o nät och svensken kan vinna gamet. Av bara farten så bryter svensken Darcis serve blankt och fram till 30-0 vilket innebär nio raka poäng. Svensken går fram till 3-0. Darcis kommer åter och håller sitt egna nästa servegame och sedan via en djup backhand i nät bryter han tillbaka. En breakboll emot för svensken som han räddar i det nionde gamet är det som händer sedan - setet går till tiebreak.
Där har svensken chanser men tar dem inte. Istället tappar han lätt både till 1-3 och 1-4. Han kommer halvvägs tillbaka till 2-4 men tappar sedan till 2-6. Rakt i nät av svensken avslutar andra set.
I tredje set inleder svensken med att skaka fram två breakbollar vid 15-40. Väl då börjar belgaren spela riktigt bra medan svensken slutar Ryderstedt att spela, han ger bort tredje set blankt och därmed matchen.
 
Frågan är vart gnistan fanns? Med en sådan inställning så är det bara att hoppas på att Martin Eriksson får spela i första singeln på söndag.
 
Nu är det dags för andra singeln för dagen - den mellan Andreas Vinciguerra och David Goffin.

Lindstedt ut - Vinci in

Om bara ett par timmar börjar första matchen i kvalet till World group i drabbningen mellan Belgien och Sverige i
Royal Primerose Tennis Club i Bryssel. Belgien är rankade på plats 18, jämfört med Sveriges 12.
Dem har de senaste åren försökt komma tillbaka till högsta serien utan att riktigt lyckas.
 
Först ur är Steve Darcis mot Michael Ryderstedt. Det skiljer 384 platser mellan dessa spelare på ATP-rankingen. Darcis rankar på plats 73 jämfört med Ryderstedts nummer 457.
Belgaren har två titlar i bagaget, 2007 i Memphis och 2008 i Amersfoort. Hans spel i Davis Cup vad gäller singelspel är 8 vinster, 4 förluster. Senast matchen, mot Storbritanien, vann han i första singeln över Goodall över fyra set.
 
Ryderstedts största, och enda framgång, på touren är en kvartsfinalplats i Båstad i fjor.
Vad gäller spel i DC är hans facit fyra singlar, samtliga mot Serbien, och fyra förluster. Han har vunnit två set under vid dessa matcher.
 
Som andra singel ser vi en pånyttfödd skånepåg i Andreas Vinciguerra. Senaste matcherna han spelade var i december 2011 och då var det elitseriespel i Malmö. På touren kunde vi senast se honom i Båstad, också det i fjor, då blev det respass redan i den första rundan. Hans Davis Cupfacit är 3 vinster mot 10 förluster. Senast vi kunde se honom i en "levande match" var 2010 mot Italien, då det blev förlust med 0-3 mot Starace. Vinsterna för Vinci kom 2003 mot Brasilien, Saretta med 3-0 i femte och avgörande, samt mot Indien 2000. Andreas har för närvarande ingen ranking.
 
Han möter det nya stjärnskotten David Goffin, rankad på plats 56. Han gjorde sin DC-debut mot ovan nämnda Storbritanien. Där förlorade han dubbeln, tillsammans med Bemelmans, och vann singeln, som gav Belgien en plats i detta kval, mot Goodall med 3-0.
 
I dubbeln imorgon har Belgien anmält Olivier Rochus i par med Ruben Bemelmans. Dem har en DC-dubbel tillsammans. Det var år 2010 mot Australien, förlust mot Hanley/Hewitt med 0-3.
Sverige ställer över världsfemman Robert Robban Lindstedt som känner av en hel drös med skador. Istället mönstar vi med Johan Brunström och Michael Ryderstedt. Detta par gör DC-debut. Dock har dem spelat i Stockholm Open 2008 då dem gick till final. Samma år och i samma turnering spelade
han semifinal i singel.
 
Singelordning på söndagen är Goffin-Ryderstedt som följs av Darcis-Vinciguerra.
 
Allt annat än en svenks förlust med 0-5 är en sensation. Matchen spelas utomhus på grus och sänds i TV10.
 
Övriga kvalmatcher följer med en tippning:
Kazakhstan - Uzbekistan (3-2)
Tyskland - Australien (3-2) 
Japan - Israel (4-1)
Kanada - Sydafrika (4-1)
Brasilien - Ryssland (4-1)
Italien - Chile (5-0)
Holland - Schweiz (2-3)
 
Till det spelas det två semifinaler. Det är Spanien mot USA (tippar 3-2) och Argentina mot Tjeckien (3-2).

Play-off mot Belgien - nykomlingen Eriksson tar plats

Nästa helg, 14-16 september, är det dags för Sverige att möta Belgien. Matchen avgör vilket av länderna som går behålla din plats i world group i Davis Cup.
Kampen avgörs utomhus på grus på Royal Primerosa Tennis Club i Bryssel.

Kaptensduon Enqvist-Larsson har efter dem varit på läger med sju svenska spelare i franska Aix Provence tagit ut dem fyra, som i dagsläget, skall spela. Helt väntat och enligt plan så spelar världsfemman i dubbel Robert Lindstedt tillsammans med OS-partnern Johan Brunström.
Uttagna som singelspelare är Michael Ryderstedt (rankad 416)) och debutanten tillika göteborgaren Markus Eriksson (752).

Med på lägret är också Christian Lindell (440), Patrik Rosenholm (417) och junioren Fred Simonsson.

Den belgiska kaptenen David Goffin (56), Steve Garcis (74), Olivier Rochus (105) och Ruben Bemelmans (121).
Belgiens näst bäste rankade spelare Xavier Malisse (57) är inte, just nu uttagen.

Fram till lottningen nästa torsdag får kaptenerna byta ut två av dem fyra uttagna spelarna.


Linstedt ut i tredje i US Open

Vi var nog ett flertal som trodde att Lindstedt/Tecau skulle gå långt i US Open, New York.
Det blev dock respass redan i tredje rundan mot oseedade Knowle/Polasek med 1-6, 6-3, 4-6.
Innan dess vann dem i första rundan mot Bracciali/Zebalos med med 7-6, 6-4. I andra vändan vände dem och vann mot Paire/Roger-Vasselin med 6-7, 6-4, 6-3.

Respass i första blev det för Brunström-Cerretani mot Delagada/Skupski 6-4, 4-6, 3-6.


RSS 2.0