Reflektioner efter två veckor i Båstad

Den Svenska DC-bloggens skribent har för första gången haft äran att vara på plats i Båstad under båda tennisveckorna, först damveckan och sedan den precis avslutade herrditon. Jag tar mig friheten att lämna mina reflektioner efter dessa två veckor.

Det har varit mycket bra tennis med höjdpunkter som att få äran att se damernas världsetta Wozniacki under Sunset tennis i ett fantastiskt vackert väder och till detta en svensk världsfemma i form av Robin Söderling som i stort sett har spelat felfri tennis under fyra matcher, åtta raka set.

Turneringarna, båda dam och herr, arrangeras i mångt och mycket med bravur. Dock finns det en hel del skönhetsfläckar som bör förbättras. Jag som i min profession är svag för att alltid se gästen/kunden (nedan kallad besökare), hålla honom och henne i fokus och ge det lilla extra blir oroad över hur mindre bra detta visas och görs för besökaren. Det går inte att ta besökarna med självklarhet och tro att dem år efter år kommer att återvända. Det gäller i alla alla möten, alla kontakter att överträffa besökarens förväntningar.
Jag vet inte om det finns någon tanke eller någon utbildning i detta för alla de unga och gamla som arbetar med evenemanget. Om det finns så når den inte fram, det slarvas allt för ofta. Det saknas ett leende från dem som arbetar, det saknas brist på sådana enkla saker som att alltid se besökarna i ögonen, det saknas att alltid vilja finna svaret på våra frågor, det saknas att de som arbetar alltid skall hålla upp en dörr eller säga ett hej, det saknas och brister vad gäller att informera om vad som gäller i olika frågor och det saknas att framför allt se besökaren som den som är turneringens överlevnad.

En mer hård sak som bör ses över är informationen till besökarna hur det går i olika matcher runt om på anläggningen, vad händer i väderfrågor och annan information. Detta hade lätt kunnat åtgärdas genom att installera ett par TV-skärmar av modell större både inne på själva området, mellan CC och bana 1, samt utanför området. Kanske på Hotell Skansens vägg på sidohuset i riktning mot sidobanorna.

För att än mer höja intresset för turneringen i allmänhet och tennis i synnerhet så anser jag också att fler matcher, i alla fall i början och mitten av veckorna, bör läggas på bana 2 och 3. Detta görs med fördel under damveckan, men varför inte även under herrarnas dito. Där kommer vi som besökare än närmre spelarna och får en större förståelse för spelet, spelarna och allt runt om kring.
Givetvis skall inte svenskarnas matcher läggas där, eller de åtta seedade, utan ett par andra som spelar i den första och andra omgången.
Det skulle också behövas mer information till alla de som inte är så insatta i tennisens, ibland, lite snåriga regelverk och frågor runt om detta ämne. Allt från hur det går till att serva, hur man räknar, sidbyten, bollbyten, vilka spelare som spelar hur, hur poängräkning inom ATP går till, förklaring på engelska termer, etc.
Varför inte ha en informationsruta i programbladet varje dag och även då på hemsidan.

Informationen som läggs ut på turneringarnas hemsidor är alldeles för bristfällig och för långsam. Detta måste ses över för att besökare som är på gång till evenemanget får den information vi behöver. Menar i detta sammanhang både information om matcher, spelare, väder, etc.

Jag som Båstadbo är stolt över att vara med under tennisveckorna, stolt att berätta om dessa härliga veckor och vad vi hittar på, vad det finns att göra, etc.
Men det oroar det som jag skriver ovan och då framför allt detta om att se besökarna. Jag vill ju att turneringen både skall behålla och utveckla sig som den fina turnering den är.


Emil.


Simon Aspelin är nöjd med tennislivet

För bara dryga veckan, i samband med Davis Cupmatchen i Halmstad, meddelade Simon Aspelin att han slutar i och med den just avslutade turneringen i Båstad.

Ett tråkigt beslut, men helt förståerligt. Han har varit proffs på touren sedan 1998. Det skulle dock varit roligt att se vad han och Robban Lindstedt kunnat hittat på i OS i London om ett år.

Aspelins tre höjdpunkter i karriären, enligt honom själv, är OS-silvret från 1998 tillsammans med Thomas Johansson. Minns med välbehag, speciellt, semifinalen mot det franska paret Clement/Llodra där svenskarna till slut vann det avgörande setet med 19-17. Höjdpunkt nummer två är titeln i US Open, i par med österrikaren Julian Knowle, 2007. Till detta värdesätter han samtliga matcher i Davis Cup väldigt högt.

På touren spelade han 651 matcher och vann 348 av dessa. Rankingen som bästa var 7 i mars 2008. På 33 finaler vann han 12 med fem olika partners. Första titeln kom 2000 tillsammans med svensken Johan Landsberg i franska Marseille och den sista förra året i Dubai med Paul Hanley.

Facit i Davis Cup är enastående 6 vinster i dubbel på tolv matcher. Till detta två singelförluster.
De vinster i DCn som etsats sig fast på näthinnan är hans DC-debut 2001 mot ryska paret Kefelnikov/Olhovskiy över fem set i kvarten tillsammans med Jonas Björman. Till det två fighter med Robban Lindstedt - vändningen i fjor i kvalmatchen mot italierna Starace/Bolelli och förra veckoslutet mot serberna Djokovic/Zimonjic då dem pulviserade världens bäste tennisspelare just nu.

Den Svenska DC-bloggen har kunnat se på Aspelins spel det senaste året en mindre glädje vilket gör att vi inte är förvånade att han slutar. Vad Simon nu skall hitta på vet vi inte.

Vi tackar Aspelin för alla spännande tennisstunder och önskar honom lyckat till i framtiden.

Inte spännande men vackert - Robin och Robban mästare

Robin Söderling bjöd inte upp till kamp, i finalen av SkiStar Swedish Open i Båstad, mot världens stätte bästa tennisspelare. Han hade en enmansshow och vann över spanjoren David Ferrer med två gånger 6-2 på dryga timman.

Ett par timmar efter utsatt tid tack vare ett ihållande regn över Bjärehalvön kom 2011 års final igång.
Robin började matchen precis som han avslutade semifinalen mot Berdych, med andra ord helt utan att göra några misstag. Det var han som förde spelet och dikterade vad som skulle hända på banan matchen igenom.
Av de första nio poängen tar han hem åtta. Han går snabbt upp till 2-0. Hamnar under med 15-30 men vänder det med att höja sig ett snäpp. Vi får se ett ess, en backhand på sidlinjen och avslutar gamet med en backhandslägga på baslinjen. Spelarna följs åt upp till 4-2 och spansk serve. Ett dubbelfel och en duell som Ferrer avslutar med att lägga bollen bred ger två svenska breakbollar. På första lägger Robin returen lång men han avslutar sedn med en in-side-out som ger 5-2. Söderling sedan distinkt fram till tre setbollar. Dubbefel på den första, en spansk retur på Robins fötter som han lägger bred på den andra. Stabil serve som Ferrer inte sedan kommer åt avslutar setet på 30 minuter.
I vanlig ordning så börjar Robin även andra set urstarkt. Han bryter både fram till 1-0 och 3-0. Han har sedan fyra breakbollar fram till 5-0, men Ferrer vill annat. Matchens längsta game avslutar svensken brett till 4-1.
Robin gör sedan sitt enda sämre game. Han tappar sin serve och spanjoren kommer lite ikapp, 4-2.
Söderling höjer sig då ännu ett snäpp. Vi på läktaren får då se det sista rycket. Ferrer har inte en chans. Två breakbollar vid 15-40. Robin går in i banan och lägger en forehand rak vilket ger 5-2. Svensken kan nu serva hem titeln för andra gången. Ett ess ger två matchbollar. På den första orkar inte Ferrer få över en backhandslugga utan Robin Söderling kan sträcka armarna i skyn, knyta näven med tränaren Fidde Rosengren och bara utsråla en hel kropp, ett leende av att vara å nöjd. Och det skall han vara. Söderling har genomfört denna turnering helt strålande rakt igenom. Han tappade 13 game på fyra matcher. Det lugn och den pondus han visat under hela veckan har varit enastående. Han har helt enkelt visat alla att han är att räkna med för resten av året.

Detta var Söderlings tionde titel på 20 finaler. Det ger honom den andra i Båstad och samma antal på grus, första kom för två år sedan. Fjäde finalen och vinster för åter. Det var under de första månaderna som han tog hem titeln i Brisbane, Rotterdam och Marseille.

Nu väntar tre veckors vila. Vi får åter se Robin i Rogers Cup i Montreal som inleds den 8 augusti.


Robert Robban Lindstedt i par med Horia Tecau vann också dem på ett övertygande sätt över Simon Aspelin och Andreas Siljetröm med två gånger 6-3. Ett första set var jämnt fram till 3-2 och serve för Siljeström, i hans första ATP-final. Enkla misstag gör att han och Aspelin tappar gamet. Tecau kan sedan serva hem setet på 37 minuter. Vid ställningen 2-1 till Aspelin/Siljeström bryts matchen pga regn. Den återupptas sedan ett par tre timmar senare på bana 1. Aspelin/Siljeström kan sedan bryta omgående och gå fram till 3-1. Det visar sig sedan att det var det sista game som dem vann. Lindstedt/Tecau kan sedan avgöra på den tredje matchbollen.

Paret Lindstedt/Tecau har nu vunnit sex titlar på tio försök. Det var också den andra raka i Båstad.
Till detta har Robban sex vinster och sju ytterligare finaler. Lindstedt är uppe på ranking 14, vilket är den bästa han haft. Tecau är på plats 11. Som par är rankingen nummer fem.

Den Svenska DC-bloggen tar av sig hatten och gratulerar dessa svenska herrar till fint spel under veckan och till titeln.


Robin och Robban i final för tredje året i rad i Båstad

Robin Söderling, världens femte bäste tennisspelare, är framme i final i Båstad igen.
Detta efter att i kvarten besegrat italienaren och åttondeseedade Potito Starace med 6-3, 6-4 på dryga timman. Stabilt spel igen av Robin, dock inte lika övertygande som i hans första match i onsdags.
Söderling bröt omgående italienarens serve. Robin håller sedan Starace på avstånd och kan på dryga 30 minuter serva hem setet blankt. Han avslutar med en rak forehand.
I andra set bryter Robin Starace blankt fram till 3-2. Vid 5-3 och italiensk serve första chansen för Robin att avgöra. En rak backhand av svensken ger inte bara en breakboll utan matchboll. Starace reder ut det med stabilt servande. Två svenska poäng enkelt i nät ger matchen lite nerv. Robin höjer sig igen. Han går från 0-30 till matchboll. På den kan han avgöra med en smash. Robin sträcker armarna mot den grå Båstadhimlen.

Idag övertygande Söderling än mer. Han formligen krossade världsåttan Tomas Berdych från Tjeckien med 6-1, 6-0, även denna gång på en dryg timma. Han gav aldrig Berdych en chans att spela sitt spel. Tjecken såg mer ut som en juniorspelare som för första gången spelade på touren. Fem tappade servegame för tjecken. Till det en Söderling som gör en av sina bästa matcher någonsin.

Imorgon, med start cirka klockan 14, väntar Robins tredje raka final. 2009 vann han finalen över Monaco i två raka set och i fjor gick han till final där han föll mot spanjoren Almagro. På vägen dit vann han dock över en annan spanjor David Ferrer efter skiljeset i semifinalen. Samma Ferrer väntar nu i morgondagens final. Robin har mött världssexan 13 gånger och vuniit nio av dessa. Senast var i ATP-sluspelet i London i fjor då Robin vann i två raka. De mötter fyra gånger under 2010, med övertaget 3-1 till svensken. Ser man till endast grus är ställningen 3-2 och i Båstad är det oavgjort, 1-1. Robin, som sagt, vinst i fjor men förlust i kvarten 2008.
Han har även han vunnit i Båstad en gång, 2007 då han enkelt vann mot landsmannen Almagro i två raka.

Oavsett hur det går imorgon kommer Robin behålla sin femteplats på rankingen och Ferrer tätt följd där efter.  

Michael Ryderstedt är den andra svensken som överraskat positivt denna veckan i SkiStar Swedish Open i Båstad. Det blev igår två matcher på samma dag efter mycket regnande igår.  
I andra omgången, dagens första match, vann Ryderstedt över spanjoren Ruben Ramirez Hidalgo, rankade på plats 142, med 6-4, 6-2 på 1,5 timma.
Ett par timmar senare var det sedan dags för Michael att spela kvartsfinal mot fjolårsvinnaren och fjärdeseedade Nicolas Almagro. Det blev förslut med 4-6, 6-7 (4-7) på knappa 1,5 timma.
Ryderstedt var inte nära att komma åt Almagro, men har var där och högg. I första set tappade han serven redan i sitt andra servegame men tog igen det till 3 lika eftet ett spanskt dubbelfel. Svensken har sedan gameboll till 5-4 men genom bla ett dubbelfel tappar han det och när han avslutar med en misslyckad stoppboll ger det spanjoren möjlighet att serva hem första set. Med två ess är setet spanskt på dryga halvtimman.
I det andra setet tappar Ryderstedt serven två gånger om i rad och det ser tungt ut vid 0-3. Svensken kommer igen omgående och bryter tillbaka när spanjoren misslyckas med en stoppboll, 1-3. Setet går till 4-5 och spansk serve för att ta hem matchen och en plats i semifinalen. En grym retur och en backhandkross senare ger svensk breakboll vid 30-40. Spanjoren räddar den men kan inte sedan göra bättre än lägger två bollar breda på bakchand vilket ger 5 lika. Setet går till tiebreak. Där skaffar sig svensken ett övertag med ett minibryt till 3-1.
Men mer roligare än så blir det inte. Svensken tappar och setet och till det matchen är borta.

Michael Ryderstedt, just nu rankad på plats 311, kan se tillbaka på två mycket positiva veckor. Först Davis Cup i Halmstad och nu Båstad. Han kommer med 45 färska poäng kommer han stiga upp till någon plats runt nummer 250 på rankingen som presenteras imorgon, vilket är glädjande. Får se vad som händer härnäst för stockholmaren.


I dubbel så är titelförsvarande Robert Robban Lindstedt, i år i par med Horia Tecau, klar för final igen. Det är för Robban även här tredje raka. För två år sedan i par med en viss Söderling blev det förlust och i fjor tillsammans med samme Tecau blev det vinst för hemmasonen Lindstedt. 
Kvartsfinalen mot tyskarna Brown/Kohlmann vanns med 6-4, 6-2. Semifinalen idag vann dem över Ferreiro/Sa med 6-3, 6-2.

I final imorgon, klockan 12, väntar Simon Aspelin, som i och med finalen gör sin sista match, tillsammans med Andreas Siljeström.
I deras kvart blev det vinst över Kavcic/Riba med 7-5, 6-4. Idag vann dem en mycket tät drabbning i semifinalen över Elgin/Kukushkin med 3-6, 6-3, 13-11.

Det skall bli kul att se DC-kompisarna Lindstedt och Aspelin göra upp om denna titel. Blir det Robbans tolfte titel på 23 finaler eller Aspelins trettonden på 34 finaler? Frågan får vi på Center Courten imorgon eftermiddag.
Matchen imorgon är Aspelins femte final i Båstad. Två segrar, 2003 med Bertolini och 2007 med Knowle, och två förluster, 2001 med Kratzmann och 2004 med Perry.

Tidigare i veckan spelade också Johan Brunström, i par med dansken Frederik Nielsen, i den första omgången i en match som blev uppskjuten för regn. Det blev respass mot Gonzalez/Starace med 6-4, 6-7 (4-7), 6-10.

Sverige levererar i Båstad

Med fyra stycken topptretton spelare är SkiStar Swedish Open en av de starkaste tävlingarna bland 250-turneringarna.

Toppseedade svensken Robin Söderling, som gick in i turneringen i går kväll under Sunset tennis, var en fröjd att se. Han spelade med en sådan pondus, träffsäkerhet, fart och gav inte 101-rankade argentinaren Diego Junqueira en chans. Argentinaren spelade inte på något sett dåligt men han hann inte med och Robin gick segrande ut de flesta duellerna.
Söderling vann med förkrossande 6-0, 6-1 på 47 minuter. Med solnedgången i väster över Tylösand var det en fröjd att sitta på landläktaren inför ett fullsatt Center Court och se Robin spela. Det tog över en halvtimma innan Junqueira kunde ta hem sitt första och enda game i matchen. Lite förvånande gjorde han det genom ett break. Men det var en sådan kväll där Robin var, minst ett par klasser, för bra.

I kvarten imorgon fredag väntar nu italienaren och åttondeseedade Potito Starace. Robin har 2-1 i inbördes möten mot den 51-rankade italineran. Senaste matchen blev vinst för Söderling, i Australian Open i tre raka set tidigare i år. De övriga två mötena, båda på grus, i Monaco 2006 (Robin vann i två raka) och 2009 i Barcelona (Starace vann i skiljeset), har det varit blandat resultat.

Michael Ryderstedt, som i helgen DC-debuterade, överraskade stort när han med ett wild card i sin första match gick in på Center Courten och vann i tre set över Maximo Gonzalez med siffrorna 6-4, 2-6, 6-2 på dryga två timmar. I första set hade Ryderstedt tre breakbollar innan han på den andra setbollen kunde avgöra, och på knappa timmen, ta hem setet. I andra kom Gonzalez mer igång och kunde genom att bryta svenskens serve två gånger ta hem det. Avgörande set blev roligt. Svensken kunde med tydlighet visa vem av de två som var den starkare och gå vinnande ur striden.
I andra omgången väntar spanjoren Ruben Ramirez Hidalgo, rankade på plats 142. Detta kan jämföras med Ryderstedts plats 311.

För de två andra männen som fick wild card in i turneringen gick det sämre. Christian Lindell föll i två raka set mot Pere Riba med 6-4, 6-2. Den ständigt unga Andreas Vinciguerra föll i en tuff tresetare mot fransmannen Jonathan Dasnieres de Veigy med siffrorna 1-6, 6-1, 3-6. Noterbart är att Vinciguerra hade 3-1 i avgörande set innan fransosen kunde vinna fem raka game. Det skal lbli intressant att se var Andreas för härnäst. Han har den senaste tiden spelat mycket ligaspel i Tyskland och Österrike. Till detta var han sparringparner under Davis Cupveckan i Halmstad här om sistens.

I dubbel så är titelförsvarande Robert Robban Lindstedt i par med Horia Tecau framme i kvarten. Detta efter en jämn och böljande match mot Julian Knowle/Igor Zelenay med 6-3, 4-6, 10-8. Det avgörande matchtiebreaket var en mycket svängig historia. Robban & Co var i underläge mest hela tiden och kunde på slutet vända och ta hem det. Noterbart är att av detta sets 18 poäng vann servande lag endast 5 gånger.
I kvarten spelar nu Lindstedt/Tecau mot tyskarna Brown/Kohlmann.

Simon Aspelin, som just nu i Båstad gör sin sista turnering, spelar denna veckan med i par med Andreas Siljeström. De vann sin första match över det svenska paret Patrik Brydolf/Michael Ryderstedt, som fick ett wild card, med 6-4, 6-2. Kvarten väntar och här ställs dem emot Kavcic/Riba.

För Carl Bergman och Patrik Rosenholm blev det, tyvärr, förlust. Fjärdeseedade spanjorerna Marrero/Ramirez Hildalgo blev för svåra. Förlustsiffrorna skrevs till 6-7 (5-7), 4-6.

Sveriges senaste finalist på ATP-touren Johan Brunström, denna veckan i par med dansken Frederik Nielsen spelar just nu mot Gonzalez/Starace. Det svensk-danska paret vann första set med 6-4, men förlorade andra i tiebreak med 4-7. Just nu är det regn i Båstad som omöjliggör spel.

Knapp förlust för Brunström

Det blev förlust för fjärdeseedade Johan Brunström i par med Adil Shamasdin på gräset i Newport, USA, mot paret Ebden/Harriso,n som fick ett wild card in i turneringen, i en tuff tresetare med 6-4, 3-6, 5-10.
Det var Johan tionde final på touren. Hans enda vinst kom i par med Jarkko Nieminen i Gstaad i fjor.
Han har i år också varit i final i Auckland tillsammans med Huss.

Favoritturneringen inleds imorgon

Spelarnas favoritturnering, vad gäller 250-turneringar, för nionde året i rad inleds imorgon. Det är givetvis SkiStar Swedish Open i Båstad som gäller.
För svensk synvinkel är det toppseedat både i singel och dubbel.
Världsfemman Robin Söderling, går som toppseedad, in i turneringens andra omgång. Det blir match mot antingen ryssen Igor Andreev (2-2 i inbördes möten) eller en kvalspelare på onsdag kväll klockan 21 under det som arrangörerna valt att kalla Sunset Tennis.
Det har delats ut tre wild card till svenskar också. Den från i helgen DC-debuterande Michael Ryderstedt inleder mot argentinaren Maximo Gonzalez på tisdag. Samma dag ställs Christian Lindell mot spanjoren Pere Riba. Andreas Vinciguerra fick ta över skadade Ervin Eleskovic och startar mot en kvalspelare på tisdag.

Ingen av de fjorton, av 32, kvalande svenskarna lyckades ta sig till morgondagens fyra kvalfinaler.

I dubbel har vi toppseedade hemmasonen Robert Robban Lindstedt i par med vapendragaren Horia Tecau. De möter Knowle/Zelenay i sin första match. Johan Brunström, om han hinner hem efter finalen i Newport i natt, i par med dansken Nielsen möter i första rundan Gonzalez/Starace.
Simon Aspelin som gör sin sista turnering i karriären spelar tillsammans med Andreas Siljeström. De möter Patrik Brydolf/Michael Ryderstedt, som fått ett wild card. Turneringens andra wild card gick till Carl Bergman och Patrik Rosenholm. Dem ställs mot fjärdeseeddade Marrero/Ramirez/Hildago.

Imorgon klockan 14 inleds huvudturneringen. Ingen svensk spelar under måndagen.

Brunström i final

I skuggan av helgens alla Davis Cupmacher har det spelats ATP-tennis också. På gräset i Newport, USA, och turneringen Cambell's Hall of Fame Championships möter fjärdeseedade Johan Brunström i par med kanadensaren Adil Shamasdin paret Ebden/Harrison som fick ett wild card i final.
Vägen fram till denna final har kantrats av segrar över tyskarna Bachinger/Kohlmann (6-4, 6-1), ännu ett tyskt par i kvarten i form av Gremelmayr/Kamke (6-2, 6-0) och i semin det andraseedade paret Melo/Sa (6-4, 3-6, 10-5).

Ryderstedt kunde inget göra

Michael Ryderstedt kunde inte, som väntat, rubba på serben Janko Tipsarevic i den första av dagens singar i Davis Cupkvarten i Halmstad Arena. Siffrorna skrevs till 2-6, 5-7, 3-6 på exakt två timmar.

Tipsarevic var minst ett par nummer för bra för Ryserstedt. Det märktes att svensken inte var lika nervös som i fredags och spelade stundtals mycket bra. Dock när setet väl skulle avgöras så var serben den mer erfarne av dem två och drog det längsta strået. Ryderstedt blev också trött på slutet och orkade inte riktigt fullfölja. Kraften i framför allt första serverna dog ut ju längre matchen led.

Det är bara att hoppas på att Ryderstedt nu kan ta med sig allt det positiva från helgen och ställa om inför nästa veckas grusspel i Båstad. Han går in i turneringen på tisdag.

Arenan i Halmstad får med väl godkänt - en modern och vacker arena som har det meste. Tråkigt att det kom så få svenskar som ville se världens bästa tennisspelare just nu. Tråkigt också att inte fler hallänningar ville sluta upp och stötta det svenska laget. Vi som var där fick i alla fal se fin tennis och en underbar dubbelmatch.

Tycker att svenskarna stod upp bra mot världsstjärnorna och titelförsvararna från Serbien. Att Ryderstedt vann ett set, och hade serven till att få fram ett avgörande set, mot världstolvan Troicki är stort. Att sedan dubbelparet Lindstedt & Aspelin vann så stabilt och säkert mot världens bäste tennisspelare och den sjätte bäste dubbelspelaren imponerar. Synd i sammanhanget att Aspelin skall sluta nu när äntligen Sverige fått ett stabilt dubbelpar i Davis Cup (tre raka set). Att siffrorna skrevs till 1-4 är ingenting att säga om. Utan Söderling i laget, och en viss Joachim Pim Pim Johansson som helt tvärt slutade, så går det så här 2011.

Vi tittar redan nu fram emot 2012. Det är i dagsläget inte någon större idé att spekulera i om den svenska lottningen. Mycket hänger på hur det kommer att gå i kvalet, den 16-18 september, för Tjeckien, Ryssland och Israel (som i dagsläget ligger före oss på rankingen - Tjeckien trea, Ryssland sjua, Israel nia och Sverige tia). Förlorar två av dessa länder så kan Sverige bli seedat, vilket kan ge en mycket mer angenäm lott till den första omgången 10-12 februri nästa år. De länder, som förutom ovan nämnde tre, som skall kvala till hösten för att hålla sig kvar i högsta divisionen är Indien, Rumänien, Chile, Belgien, Kroatien, Österrike, Brasilien, Australien, Japan, Italien, Sydafrika, Schweiz och till sist Ecuador eller Colombia.
Den Svenska DC-bloggen återkommer som alltid.

Strålande dubbel - Sverige har reducerat

Robert Linstedt och Simon Aspelin gjorde processen kort mot Serbiens dubbelpar Nenad Zimonjic och Novak Djokovic. Dem vann i tre raka set med 6-4, 7-6 (7-5), 7-5 på knappa två och halv timma.

Svenskarna gjorde en av, om inte den bästa, dubbelmatchen ihop någonsin. De spelade en utmärkt dubbeltennis med få egna misstag. Inte en enda gång tappade någon av svenskarna sin serve.
Roligt var det också att få se Novak Djokovic för första gången spela på svensk mark. Det syntes dock att han var mentalt trött och att kropp och huvud inte alltid var med honom. Dubbelformen var också den inte mycket att skriva hem till Serbien med.

Imorgon inleder först Ryderstedt mot Janko Tipsarevic. Som avslutning, vi hoppas på avgörande, singel får vi sedan se Viktor Troicki mot Robert Robban Lindstedt. Lindstedt blir den som ersätter Ervin Eleskovic, som skadade knät igår och fick avbryta.

Idag har också Simon Aspelin meddelat att han gör sin sista vecka på touren i och med Båstad nästa vecka. Han lägger sedan racketen på hyllan. Den Svenska DC-bloggen återkommer under den närmsta veckan med mer om detta.

0-2 efter första dagen

Ervin Eleskovic fick vid ställningen 2-6, 0-1 och egen breakboll vid 30-40 i Janko Tipsarevic, i dagens andra singel i kvarten mellan Sverige och Serbien i Halmstad, ge upp. Detta efter att ha vridit om knät så illa att han inte kunde fortsätta. 

Nu står det, som vi befarade, 0-2 inför morgondagens dubbel.

Davis Cup är alltid Davis Cup

Serbien har programenligt tagit ledningen i Davis Cupkvarten i Halmstad med 1-0. Detta efter att Michael Ryderstedt fått se sig besegrad mot Viktor Troicki med 3-6, 1-6, 7-6 (8-6), 5-7.

Michael Ryderstedt, rankad på plats 297, skall ha all heder i det sett han genomförde denna match mot den 16-rankade serben. Han kämpade hela matchen och gav aldrig upp. Att han vann tredje set - bara det är en bragd. Han hade sedan chansen att serva hem fjärde set, men vek ner sig. Det är bara att konstatera att han var, minst, ett par nummer för liten.

I det första setet så tappade Ryderstedt sin serve både till 0-1 och 0-3. Han kom upp till 30 i båda Troickis två första servegame men inte närmare. Vid 0-4 sprattlade svensken till och höll sin serve två gånger om och bröt dessutom Troickis serve när han la bollen i nät efter en längre duell. Vid 3-4 så höjde serben tempot igen och kunde gå ifrån till setvinst efter ännu ett break. 37 minuter tog det.
Andra set inleds nästan lika illa som det första. Ett svenskt dubbelfl ger 1-3. En forehand djupt i nät ger ännu ett break och 1-5. Via ett ess kan serben ta hem även det andra setet, denna gång på 26 minuter.
Tredje set kommer åter svensken i knipa. 15-40 ger Troicki ytterligare två breakbollar. Ryderstedt räddar båda snyggt - ett ess och en forehand i krysset. Tyvärr kommer ännu en breakboll. På den gör Michael åter igen ett dubbelfel, 0-2. Svensken vill något annat. Han gräver fram en breakboll vid 1-2 och 30-40. På den lägger han returen på fötterna på serben om inte hinner med, 2 lika. Av bara farten och ett par ess går han sedan fram till ledning i tredje, 3-2. I det sjunde gamet hamnar svensken i svårigheter. Han räddar först en breakboll och sedan en till via en läcker undanläggning. Setet är tätt och får fram till 5 lika. Ryderstedt hamnar då illa till igen. Han hamnar i underläge med 0-40. Då tar han fram storspelet och räddar samtliga tre breakbollar och av bara farten två poäng till, den sistnämda lägger Troicki i nät, 6-5.
Ryderstedt har i nästa game 15-30, med andra ord är han två bollar från tredje set. Trociki höjer spelet och tar hem gamet. I tiebreaket minibryter Ryderstedt när Troicki lägger bollen i nät, 2-0. Serben kommer igen snabbt då Ryderstedt lägger bollen djupt i nät, 2 lika. En svensk rak forehand ger Michael 4-3 och två egna servar.
Retur i nät ger Sverige tre setbollar, 6-3. På den första lägger svensken andraserven på nätkanten. En rak förehand räddar den andra, 6-5. En rak backhandretur ger serben ett likaläge igen, 6-6. Så lätt kan tre setbollar försvinna. En lång retur av Troicki ger ny svensk setboll. En duell följer och Troicki lägger bollen lång, mycket lång. Ryderstedt och Sverige är med igen.

I det sjunde gamet i fjärde set blir det tufft. Fram till dess har spelarna hållt sina servar enkelt. Matchens längsta game ger Troicki tre breakbollar och fyra likalägen innan Ryderstedt kan ta hem det. I nästa game, serbisk serve, går svensken fram till 0-40, 3 breakbollar. Ett ess och en ramträff räddar två av dem för Troicki. På den tredje svarar Ryderstedt med en backhandretur på sidlinjen. Svensken kan nu serva hem fjärde set. Publiken sjunger i Halmstad Arena.
Ryderstedt vinner första poängen, Troicki den andra. Då har Ryderstedt sin chans. Han stormar fram på nät lägger undan bollen lite för löst, Troicki hinner upp och svensken lägger sedan i nät. Ett svenkst dubbelfel ger Serbien chansen att komma tillbaka. En duell senare och Ryderstedt lägger poängen på sidlinjen. På den andra breakbollen orkar inte svensken hålla nere bollen efer retur och det är utjämnat, 5 lika.
Serben håller sedan sin serve efter stabilt servande. Michael måsta nu hålla sin serve för att stanna i matchen.
En bred rak forehand, en dito fast backhand och ett dubbelfel ger serven tre matchbollar. Ett ess räddar den första men på den andra gräver Ryderstedt en djup forehand långt ut och matchen är över på knappa tre timmar.

53 enkla misstag för svensken mot 18 för serben det var det som avgjorde.

Nu är det dags för singel nummer två mellan Ervin Eleskovic och Janko Tipsarevic.

Ingen Djokovic till spel idag

Det står nu klart att världsettan Novak Djokovic inte kommer till spel under dagens singelspel i kvartsfinalen i Halmstad Arena. Han var anmäld att spela den andra singeln mot Ervin Eleskovic, men har nu lämnat över ansvaret till landsmannen Janko Tipsaveric. 

Just nu spelas den första singeln mellan Michael Ryderstedt och Viktor Troicki.

Ryderstedt först ut

Michael Ryderstedt mot Viktor Troicki är förste par ut imorgon klockan 15 då Sverige möter Serbien i Halmstad Arena. Efter det tar sig Ervin Eleskovic (355) an en viss världsetta, Novak Djokovic. 
I dubbeln på lördag är Robert Linstedt och Simon Aspelin anmälda för Sverige och för Serbien Janko Tipsarevic i par med Nenad Zimonjic.
På söndag spelar sedan först Ryderstedt mot Djokovic följt av Troicki mot Eleskovic.

Allt annat än 0-6 i set och 0-2 i matcher efter första dagen är en bragd. För varje game en svensk vinner imorgon så är det värt Svenska Dagbladets bragdguld. Den svenska chansen ligger i dubbeln på lördag som kan vara en bra uppstart för Lindstedt/Aspelin inför turneringen i Båstad nästa vecka.

Fram till en timma innan matchstar kan laget ändras.

Lottning i eftermiddag

På Stora Torget i Halmstad lottas i eftermiddag Davis Cupmatchen mellan Sverige och Serbien som spelas, som bekant, i helgen i Halmstad Arena.

Sverige ställer upp med Michael Ryderstedt (297) och Ervin Eleskovic (355) i singel och Robert Linstedt och Simon Aspelin i dubbel. Detta är i alla fall den laguttagning som är officiell.
Enligt serberna så tror dem fortfarande att Robin Söderling kommer till spel... 

Serbien har anmält världsettan Novak Djokovic, Viktor Troicki (16) och Janko Tipsarevic (29) att tillgå i singel. Till detta världens sjätte bästa dubbelspelare i form av Nenad Zimonjic.

Övriga kvartsfinaler är Argentina mot Kazakstan (som börjar att spelas idag torsdag), USA möter Spanien och Tyskland mot Frankrike.

Tråkig finalrepris för Lindstedt & Tecau

Världsettorna Mike och Bob Bryan från USA blev för svåra för åttondeseedade Robert Robban Lindstedt, i par med Horia Tecau, i Wimbledonfinalen. Det blev förlust i tre raka set med 3-6, 4-6, 6-7 (2-7) på 1 timma och 45 minuter.

Både i det första och andra setet så tappade Lindstedt/Tecau serven omgående och i båda seten kunde dem inte bryta tillbaka. I det tredje hade dem breakbollar emot också det omgående, men den skillnaden denna gång att dem kunde hålla serven och få setet till tiebreak. Där visade Bryans varför dem är världens bästa dubbelpar. Ett minibryt vid 2 lika och sedan två till i Lindstedts serve gjorde att amerikanerna kunde avgöra på första matchbollen.

Trots allt så var det en med väl godkänd turnering för Båstadsonen och hans rumänska vapendragare. Dem kom till London med en runner up från i fjor och kunde försvara den och poängen.

Den Svenska DC-bloggen säger grattis till Lindstedt & Co. En Grand Slamfinal är inte fy skam det.

Nu bär det av till Båstad/Halmstad för Lindstedt. Han skall nästa lördag spela dubbel med Simon Aspelin mot Serbien i Halmstad Arena nästa veckoslut.

Ny Wimbledonfinal för Robban & Co.

Båstadsonen Robert Robban Lindstedt, i par med Horia Tecau, är precis som i fjor i final i Wimbledon. Detta efter vinst i semifinalen över Kas och Peya med 6-3, 7-6 (7-3), 6-2.
Nu väntar final mot världsettorna Mike och Bob Bryan.

2010 förlorande Lindstedt/Tecau mot Melzer/Petzschner i tre raka set.

RSS 2.0