Finalen försvann bort

Det blir ingen final i ATP World Tour Finals i London för Robin Söderling. Han föll mot argentinaren Juan Martin Del Potro i semifinalen med 7-6 (7-1), 3-6, 6-7 (3-7) efter drygt två timmars kamp.

Robin spelade bra på de viktiga poängen. Han hamnade gång på gång i svårigheter med underläge i form av breakbollar i egen serve. Inte förrän på den sjätte breakbollen i mitten av andra set får han släppa. Han visar också klass när han tar tillvara på den enda breakchans som han får på hela matchen, i det sjätte gamet i det avgörande setet. Trots förlusten så imponerar Robin Söderling stort.

Redan i matchens tredje game hamnar Söderling i svårigheter. Han kommer under med 0-40 och då tre breakbollar för Del Potro. Genom att driva argentinaren från hörn till hörn räddar han en av dem. Genom att ta till Hawk-Eye efter att en boll landat på sidlinjen räddar han den andra. Den tredje räddar han genom en mycket stabil serve. Ett ess och ytterligare en stabil serve senare och gamet är svenskt. Även i nästa servegame för Robin hamnar han i svårigheter vid 30-40. Två ess och ännu en stark serve gör att Robin tar även det gamet. Söderling verker vara något stillastående men serven räddar honom. Robin i sin tur kommer inte åt Del Potros serve. Setet går fram till tiebreak. Argentinaren verkar vara nervös. Robin går via stabil egen serve, en nätrullare och ett dubbelfel fram till 5-0. Han minibryter även fram till 6-1 och har då fem setbollar. Genom ett ess tar han vara på den första och Robin vinner första setet.
I andra sets sjätte game skaffar sig Del Potro ännu en breakboll vid 30-40. Två ess och en stabil serve så reder han även ut den stormen. I Söderlings nästa servegame och en magnifik forehandsretur senare är det dags igen. Robin har en breakboll emot sig. Det blir en duell av det som Söderling förlorar och breaket är ett faktum, 3-5. Söderling ger sig inte. han får fram 15-30 i nästa game, men Del Potro vänder på det igen. Efter en lång forehand av svensken så är setet borta.
I det avgörande setet är det Robin som håller i taktpinnen. Hans returer sitter, det är en fröjd att se. Del Potro svarar och kämpar för att överleva kampen. I det fjärde gamet levererar Söderling fyra fantastiska returer men Del Potro vinner gamet. I nästa servegame för argentinaren ser vi samma sak igen. Men med den skillnaden att Söderling vinner poängen. Han går fram til sin första breakboll på hela matchen och tar den, 4-2.
Robin har då möjlighet att hålla sin serve och ta hem matchen. Men Del Potro vill annat. Magnifika returer och en något sämre serve senare är breaket är faktum och Del Potro är i kapp igen, 4-3. Söderling hade 30-15, med andra ord två bollar från 5-2...
I nästa servegame har Robin chansen igen. Han skaffar sig 0-30 och Robin är en nätkant ifrån 15-40 men 30 lika och sedan är det gamet borta. Nu kan man se att Del Potro ändrar taktik vad gäller sin serve. Istället för att gå på kraft så satsar han mycket mer på att placera den. Detta gör att Robins så magnifika returer i början av tredje set inte sitter lika bra längre.
Även det tredje setet går fram till tiebreak. Tråkigt nog med en helt annat utgång. Genom två minibryt så är det hastigt och mindre lustigt 0-4. Söderling sprattlar till och minibryter en gång tillbaka till 2-4 men tappar igen till 2-6 och fyra matchbollar för Del Potro. Robin räddar en genom ett serveess. Argentinaren svarar på samma sätt och matchen och turneringen är borta för svensken. En stor insats av Robin, som tyvärr inte räckte ända fram denna gång. 

I finalen möter nu Del Potro ryssen Nikolay Davydenko. Matchen spelas söndag eftermidag, med start klockan 15.30.

Robin Söderling har snabb chans till revansch söndagen den 7 mars nästa år när Sverige möter Argentinga i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Det är första omgången av Davis Cup World Group som gäller. Om planen fungerar så möts dessa båda herrar, som bör vara båda länders ettor, i den fjärde matchen, den första på söndagen. Tillika match nummer fyra i landskampen. Vi får hoppas att Robin lärt sig läxan till dess...

Robin var rankad på plats nummer 17 när året startade. Han kommer att sluta på plats nummer åtta när året sammanfattas. Många gånger, under året, har Robin stått för mycket bra och fina insatser. Det finns mycket att minnas. Den berömda vändningen för Robin som enligt hans coach Magnus Norman kom, i World Team Cup i Düsseldorf, mot fransmannen Simon då han tappat första set. Han säger till Norman att det är bara att köra på. Detta gör han också. Han vinner de sista två seten med 2-6 och 0-6. I de övriga två singelmatcherna i denna lagkamp vinner Robin med 24-4 i game, mot Querrey (USA) och Schüttler (Tyskland).
Ryser också vid tanken på de bragdstämplande matcherna på Roland Garros där han slog "den omöjlige" Rafael Nadal. Följde upp det med vinst i tre raka på Davydenko. Vem minns inte heller när han i semifinalen mot Fernando Gonzalez tappar ett 2-0 överläge i set fram till ett avgörande femte set. Väl där ligger han under med 2-4 innan han vinner fyra raka game och en plats i finalen.
Minns även Robins kvartsfinal mot, slutsegraren och världsettan, Roger Federer i Wimbledon där han presser fram två tiebreak men förlorar.
Vinsten i Båstad var ett stort ögonblick. Så även att se hur Söderling pallar för det stora tryck som vilade på hans axlar när Sverige vinner över Rumänien i play-off till Davis Cup. Hans sätt att vinna sina egna två singlar och även ta tag i dubbelfighten imponerar.
Sist också på det sätt som han genomför den precis avslutade, för Robins del, ATP World Tour Finals i London. Han vinner i raka set över Nadal och Djokovic. Till detta pressar han både finalisterna Davydenko och Del Potro till tre set.

Den Svenska DC-bloggen tror och hoppas på ett mycket lyckosamt 2010.
Han inleder i Brisbane i Australien den 3 januari. Veckan efter blir det Auckland på Nya Zeeland innan årets första Grand Slam i Melbourne som startar den 18 januari.

Davydenko klar för final

Mycket överraskande så är Nikolay Davydenko klar för final i ATP World Tour Finals i London. Detta efter att ha slagit världsettan Roger Federer med 2-1 i set (6-2, 4-6, 7-5).
Federer var i det avgörande setet två bollar från matchvinst men ryssen vände, bröt, räddade en breakboll och servade hem matchen. Detta var Davydenkos första vinst på tolv försök. 

Det är ryssens andra raka final. Han föll i fjor i två raka mot Djokovic. Han har varit med i samtliga slutspel sedan 2005. Det har också blivit en semifinal år 2005 då det blev stryk mot Nalbandian.

I kväll runt midnatt vet vi om finalmståndaren är svensk och heter Robin Söderling eller är från Argentina med namnet Juan Martin Del Potro.

Matchstart är klockan 21.45 och Viasat Sport sänder direkt.

En försmak av vad som komma skall i mars 2010

Robin Söderling vann Grupp B i ATP World Tennis Finals i London. Detta trots att han föll ikväll mot ryssen Davydenko med 1-2 i set.
Han får imorgon kväll i semifinal möta, tvåan i Grupp A, Juan Martin Del Potro från Argentina. Matchen startar klockan 21.45. Detta är med största säkerhet en aptitretare till vad vi får se i Kungliga Tennishallen, i den första omgången i Davis Cup då Sverige möter Argentina, den 5-7 mars.

Robin har mött Del Potro tre gånger. Första gången var i kvartsfinal i DC 2007 i Svenska Mässan, Göteborg. Då vann Robin i tre raka set. I år i januari i Auckland i semifinal så fick Del Potro revansch och vann i två raka.
Det skulle också mötts i kvarten i Washington i år men då fick Robin lämna återbud för sin onda armbåge.

Själva matchen mot Nikolay Davydenko förlorade till slut Söderling med 6-7 (4-7), 6-4, 3-6 på dryga två timmar.
Robin började mycket lugnt och undvek att ge ryssen några som helst vinklar att komma åt. Man märker snabbt att Söderling inte rör sig så bra, han står allt för still på många poäng. Serven är stabil och räddar kvar honom gång efter annan. Svensken räddar en breakboll i det sjunde gamet. Ryssen hamnar i underläge i nästa servegame och det dubbelt upp. Även han räddar situationen. Spelarna följs åt till tiebreak i första set. Väl där minibryter Robin ryssen fram till 4.3 och två egna servar. Då dubbelbryter Davydenko tillbaka och kan med två egna servar serva hem första set. Det gör han också.
Även om Söderling ser osäker ut och ger intryck av att vara orörlig så tappar han inte sin serve och hänger med ryssen i allt han gör.
I andra set så hamnar Söderling i trångmål vid vid 2-3. Söderling räddar även den, denna gång via en mycket vågad andraserve. I Robins nästa servegame vid 40-30 kommer han fram på nät och halkar till. Det ser till att börja med otäckt ut men svensken reser sig upp och servar hem gamet.
När det sedan är dags för Davydenko att serva händer någonting. Genom att vinna två dueller stabilt och ut av ryssen på nästa poäng så går han fram till 0-40 och tre breakbollar. Ut igen av ryssen och breaket är hemma. Robin kan nu serva hem setet och en garanterad förstaplats i gruppen. Han spelar sig fram till 40-15 och två setbollar. Ut av ryssen och setet är i svensk ägo.
I avgörande set så händer inte så mycket fram till det sjätte gamet och serve för svensken. Han slarvar och tappar fram till 0-40 och tre breakbollar. Ryssen tar den första, 2-5. Han håller sedan sin serve blankt. Robin går från 30 lika i sitt nästa servegame fram till 3-5. Davydenko kan sedan serva hem matchen. Han får också fram två matchbollar. På den första slår han ett dubbelfel. På den andra skaffar sig Robin ett gyllene tillfälle och upplagt vid nät, men lägger den grovt ut.
Noterbart är att ryssen bara tappade tre poäng i egen serve i det tredje setet.

Robin gjorde 37 egna misstag mot 21 för Davydenko, detta sett över hela matchen.

I den andra semin imorgon, klockan 15.15, möts Roger Federer och Nikolay Davydenko. De har mötts 12 gånger där Federer har vunnit alla. Han har enkom tappat 4 set allt som allt.

I Robins grupp vann idag först Novak Djokovic över Rafael Nadal i två raka set. Detta spelade då ingen roll när kvällsmatchen slutade som den gjorde.

Söderling kommer nu också att när den nya rankingen presenteras på måndag vara nummer åtta. Den bästa placering han någonsin haft.

Imorgon runt klockan 22 är det dags.

Federer eller Del Potro imorgon

Idag avgörs det vem som får möta vem i semifinalerna i ATP World Tennis Finals i London.
Klart är att Roger Federer vann grupp A och Juan Martin Del Potro blev tvåa. Hemmahoppet Andy Murray (+1)tappade sin semifinalplats med ett enda game till Del Potro (+2). Federer hade i sin tur +4 i game. Samtliga tre vann två matcher var och hade en inbördes setsiffror på 5-3.

I Grupp B väntar först Novak Djokovic mot Rafael Nadal klockan 15.15. Djokovic har fortfrande möjlighet att komma tvåa i gruppen. Detta gör han om han vinner över Nadal samtidigt som Davydenko förlorar mot Söderling. Davydenko har 3-2 om man räknar antal set och +5 i gamestatistiken. Detta mot Djokovic som har 2-3 i set och -5 i game. Davydenko är i semfinal om han vinner över Robin eller om Djokovic förlorar mot Nadal. 

Robin Söderling, som är ensam att vara klar för semfinal, vinner gruppen om han tar minst ett set mot Davydenko. Gör han inte det så blir han tvåa i gruppen och får möta Federer imorgon.
Vid vinst i gruppen får han möta Del Potro.

Söderling i semifinal

Robin Söderling är i semifinal i ATP World Tour Final i London. Detta efter att han idag vann över serbern Novak Djokovic med 7-6 (7-5), 6-1 på dryga 1,5 timma.
Det är härligt och roligt att se Söderling spela tennis just nu. Vilket lugn och självförtroende denna svenske man har. Först världstvåan Nadal och nu världstrean Djokovic. Undrar hur långt detta kan bära?

Söderling startade matchen bra men hamnade i underläge omgående. Djokovic skaffar fram två breakbollar redan i det tredje gamet vid 15-40. Genom fyra raka stabila servar reder svensken ut problemet är tar hem gamet. Spelarna följs åt fram till 5-4 och serve för Djokovic. Söderling skaffar sig tre setbollar vid 0-40. Söderling ser spänd ut och serben spelar upp sig och räddar samtliga. Setet får avgöras i tiebreak.
Robin minibryter omgående fram till 2-0. Djokovic svarar och minibryter tillbaka, inte bara en gång utan, två. Svensken spelar upp sig ett snäpp, han driver serben på boll efter boll från hörn till hörn. Minibrytet är ett faktum och 3-3. Vid 5-4 är det dags för Djokovic att serva. Han kommer fram på nät men vinklar ut poängen. Det är två nya setbollar för Söderling. Djokovic räddar den första genom en stabil serve som Robin inte kan returnera. En setboll kvar och serve för Robin. Hård förstaserve och ut av Novak Djokovic och setet är hemma på den femte setbollen.
Serben ser nu ut som en slagen man, hans spel är håglöst. Robin bryter fram till 2-1 och även till 4-1. När det nästa gång är dags för Djokvic att serva skaffar sig Robin en matchboll. Genom ett konstslag där Djokovic är helt orörlig vid baslinjen räddar han den första matchbollen. Söderling skaffar sig en ny. På den lägger serben bollen i nät och vinsten och semifinalplatsen i London är ett faktum.
På sjätte försöket besegrar Robin Novak Djokvic. Under de övriga fem matcherna har Robin vunnit två set. I dag tog han lika många till.

På fredag väntar ryssen och världsjuan Davydenko, det blir en kvällsmatch som startar runt klockan 21.45.
Vem som väntar i semifinal är inte klart. Det avgörs efter Robins sista match.
Klart är att ettan i Grupp A (Federer, Murray eller Del Potro) möter tvån i Grupp B (Djokovic, Davydenko eller Söderling) och vice versa (här kan Verdasco bli nummer två i Grupp A). Det som redan efter två omgångar är att Robin tillsammans med Federer är klara för semifinal på lördag. De övriga fyra (två+två) får slåss om de sista platserna.
Nadal kan inte nå semi efter två förluster.

Senast en svensk var i semifinal i ATP-slutspel var 1997 då Jonas Björkman föll mot, den tidens suverän, Pete Sampras. Senaste svensk i final var Stefan Edberg 1990, förlust mot Andre Agassi.
Året innan, 1989, vann samme Edberg hela turneringen. Finalen vanns över en viss Boris Becker. Innan dess var det Björn Borg som vann 1979 och 1980.

Den Svenska DC-bloggen ställer sig upp och utbringar ett stort grattis till Robin Söderling!

Söderling gjorde det igen

Det är en fröjd att se Robin Söderling spela tennis just nu. Han går in och dominerar mot världstvåan Rafael Nadal från Spanien, i ATP World Tour Finals i London, och som han gör det. Hatten av för Tibrosonen!
Segersiffrorna skrivs till två gånger 6-4 på drygt 1,5 timma. Det märks i ögonen på spanjoren att han är rädd för svensken.

I det första setet så stormar han fram till 3-0 via ett break. Robin spelar smart och ger inte Nadal något utrymme alls. Söderling blir sedan något passiv. Nadal kommer tillbaka och skaffar sig två breakbollar. Robin räddar den första genom en läckar "in-side-out" men tappar den andra. Spelarna följs åt fram till 5-4 och spansk serve.
Nadal har 40-30 och gameboll. Robin kontrar och skaffar sig en setboll. Nadal lägger den ut och första set till Sverige och Robin Söderling.
Andra set inleds något sämre för svensk del. Nadal bryter svensk serve, till 1-2, efter en fight vid nätet. Men Söderling ger sig inte så lätt. Han spelar sig fram till 0-40 och tre breakbollar. Spanjoren räddar två. Den tredje är tätt utanför - Nadal begär hawk-eye - men bollen döms ut och Söderling bryter tillbaka.
Nästa servegame, för Robin, blir långt och direkt avgörande. Robin har sex stycken gamebollar utan att kunna avgöra - Nadal har en breakboll, men gamet går till slut till svensken.
Det blir återigen 5-4 och serve för Nadal. Vid 30 lika är Söderling två bollar från match. Världstvåan får 40-30, men Söderling kommer igen. Nadal lägger en boll, som det ser ut, enkelt ut och matchboll för Robin. Efter en duell med bl.a. en boll på baslinjen från spanjoren räddar han den. Först en boll i forehandshörnet och sedan en till ger Robin hans andra matchboll. Spanjoren slår ut och matchen är i hamn. Robin Söderling vinner sin första match i detta slutspel.
Rafael Nadal vann deras första tre möten, men nu har Robin vunnit de två senaste. Först på Roland Garros i våras och så nu denna fight.

I den andra matchen i grupp B vann Novak Djokovic över Nikolay Davydenko med 2-1 i set.

På onsdag väntar först, klockan 15.15, Robin Söderling mot Djokovic. Serben har fem vinster av fem möjliga. Men glöm inte att Robin var nära i förra veckan då han fick ge sig i skiljeset.
Som kvällsmatch blir det Nadal mot Davydenko.

I den andra gruppen, A, vann Andy Murray över Juan Martin Del Potro och världsettan Roger Federer över Fernando Verdasco.
Tisdagens matcher är först Del Potro mot Verdasco följt av Federer mot Murray.

I eftermiddag smäller det

ATP-slutspelet i London, där världens just nu åtta bästa tennisspelare gör upp, inleds om några timmar.
Först ut är hemmahoppet Andy Murray (seedad fyra) som ställs mot Juan Martin Del Potro (femma). I kväll är de sedan dags för världsettan Roger Federer mot Fernando Verdasco (sjua). Dessa spelare hör hemma i Grupp A.

Imorgon måndag är det dags för Grupp B. Först ut, strax efter klockan 15 är vår egen Robin Söderling (åtta) som ställs mot Rafael Nadal (tvåa). Vem minns inte Robins vinst, i deras förra möte, på Roland Garros i somras?
Kvällsmatchen blir då Novak Djokovic (trea) mot Nikolay Davydenko (sexa).

Alla möter alla i sin grupp och de två bästa går vidare till semifinal.

Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Det blir Kungliga

Precis som Den Svenska DC-bloggen skrev i början av november blir det Stockholm och Kungliga Tennishallen som får arrangera Sveriges Davis Cup-match mot Argentina 5-7 mars nästa år.

Sverige spelade sin första inomhusmatch i DC-sammanhang just i Kungliga Tennishallen. Året var 1975, det var final, motståndet Tjeckoslovakien och det blev vinst med 3-2 och Sverige vann sin första titel. Borg vann sina två singlar och tillsammans med Ove Bengtson dubbeln.
Nästa gång var 1977 mot Österrike, även då vinst (5-0), i Europazonen. Då hade Ove Bengtson sällskap av Kjell Johansson i singel och Rolf Norberg i dubbel. 1982 vad det dags för herrerna Wilander, Järryd och Simonsson att slå U.S.S.R. med 4-1, i den första omgången. Argentina besegrades, med 4-1, av samma tre herrar år 1983 i semifinalen. Sista gången det var DC i Kungliga var mot Spanien 1998 och semifinal. Då vann Sverige med 4-1 genom Björkman, Thomas Johansson och Kulti.
Det innebär att Sverige är obesegrat i denna Tennishall - fem vinster på lika många chanser.

Det är inte idag bestämt när biljetter släpps eller om den kommer att TV-sändas.

Vi återkommer.

På söndag är det dags

Det är ett av årets höjdpunkter, ATP-slutspelet, i London som står för dörren. Andy Roddick lämnar som väntat återbud vilket öppnar upp för vår svenske tennisstjärna Robin Söderling.
Han lottades idag i samma grupp som spanjoren Rafael Nadal (rankad som nummer 2), serben Novak Djokovic (3) och ryssen Nikolay Davydenko (6).
Robins inbördes möten mot Nadal är 1-3 - vem minns inte matchen på Roland Garros i somras? Djokovic 0-5 - Robin vann ett set i alla fall i förra veckan i Paris och Davydenko 6-3 - skönt att Robin har plusstatistik på en av herrarna.

I den andra gruppen spelar de Roger Federer (1), Andy Murray (4), Juan Martin Del Potro (5) och Fernando Verdasco (7).

Alla möter alla i sin grupp och de två bästa går vidare till semifinal.

Själva spelordningen kommer senanare.


Ett pinnhål upp

Robin Söderling är fr.om. idag rankad på plats nummer nio. Han startade året som nummer 17, tappade till plats 27 i april innan den härliga vändningen kom och klättringen uppåt.
Svensken förbereder sig nu som bäst i London inför det stundande ATP-slutspelet som inleds på söndag. Robin är förste reserv. Det surras om att amerikanen Andy Robbick som varit skadad en dryg månad kommer att lämna återbud. Vi får se om vi får svar innan lottningen på onsdag kväll.

Senaste svensk att nå så högt som plats nummer nio på rankingen var Joachim Pim-Pim Johansson, i februari 2005.
Andra topptiospelare under 2000-talet är Thomas Johansson, nummer 7 juni 2002. DC-kapten Thomas Enqvist var femma augusti 2000. Robins coach Magnus Norman är bäst med sin andraplats i juni 2000, precis efter sin finalplats på Roland Garros.  

Den Svenska DC-bloggen säger ett stort grattis till Robin och önskar honom lycka till, om han nu får spela i London.

Söderling reserv nummer 1

Robin Söderling kommer med största säkerhet bli reserv nummer ett när det drar ihop sig till ATPs Mastersslutspel i London, som inleds om exakt en vecka, den 22 november.
Med tanke på att fransmannen Monfils förlorade i dagens final, i Paris mot Djokovic, går han inte om Tibrosonen på det s.k. racet (årets resultat). Robin är på den listan nu nummer nio.

Ang ovan nämda ATP-slutspel så lämnade i fredags Del Potro w.o., i sin kvartsfinal i Paris, p.g.a. en överansträngd magmuskel. Sedan tidigare har också Roddick skadeproblem.
Vi får se vilka som står på startlinjen nästa söndag.

Den Svenska DC-bloggen återkommer i vanlig ordning när vi får höra någonting mer.

Nu behöver Robin hjälp för att nå slutspel

Det succéartade tennisår 2009 för Robin Söderling är nu, antagligen, över. För att nå Mastersslutspelet i London, som startar om dryga veckan, var han tvingad att nå finalen i den nu pågående turneringen i Paris.
Det blev, tyvärr, förlust idag mot tredjeseedade Novak Djokovic från Serbien. Efter två timmar fick han ge se sig med siffrorna 4-6, 6-1, 3-6. Noterbart är att spelarna vann lika många poäng, 78 stycken. Robin vann 80% av poängen när första serven satt. Tråkigt nog så gjorde den det enkom i hälften av gångerna. Han tog tillvara på endast 3 av 14 breakchanser. Motsvarande siffra för serben var 3 av 6. Där var skillnaden idag.

I det första setet så hade Robin fyra breakchanser i serbens första servegame utan att komma åt. I det nästa servegamet så hände det som så ofta då händer, Robin tappade sin egen serve, detta genom sitt första dubbelfel. I det åttonde gamet kom sedan chansen. Robin skaffar sig två breakbollar vid 15-40. Serben räddar båda och går fram till gameboll. Söderling tar sig samman, vinner tre raka poäng och breaket är ett faktum, 4 lika. Tråkigt i sammanhanget är sedan att Robin tappar sedan sin serve omgående. Djokovic håller sedan sin serve och setet är försvunnet.
I det andra setet är det andra bullar på banan. Robin bryter serbens serve inte en gång utan två samtidigt som han håller sin egna serve och setet vinner han enkelt.
Avgörande setet är jämnt. Båda spelarna håller sina servar framt ill 3-4. Robin servar och hamnar i svårigheter. Genom ett dubbelfel skaffar sig Djokovic tre breakbollar vid 0-40. Svensken räddar en men sedan är brytet ett faktum. Serben kan ni serva hem matchen och en plats i semifinalen. Vid 40-15 skaffar han sig två matchbollar. Han tar tillvara på den första och matchen är förlorad.

Detta var, trots allt, ett fall framåt för Robin. Han har på fyra tidigare försök enkom vunnit ett set mot Djokovic och förlorat åtta. Dagens match visar att första segern närmar sig.

Tibrosonen får nu hoppas på något eller några återbud från någon av de åtta som kvalificerat sig för slutspelet i London. Söderling är rankad på plats nummer nio på det s.k. racet (årets resultat). 
De finns nu endast två spelare som hotar Robins niondeplats/första reserv. Det är fransmannen Monfils och tjecken Stepanek. Dessa båda herrar möts idag i den ena semifinalen i Paris (Djokovic Vs Nadal i den andra). Om någon av dessa herrar vinner turneringen så går de förbi Söderling som nummer nio. 

Ang ovan nämda ATP-slutspel så lämnade igår Del Potro w.o. i sin kvartsfinal p.g.a. en överansträngd magmuskel. Sedan tidigare har också Roddick skadeproblem. Vi får se vilka som står på startlinjen nästa söndag när det är dags för första mathchi London.

Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Även Simon Aspelin och Paul Hanley förlorade sin kvartsfinal. De föll mot Granollers/Robredo med 3-6, 7-6 (3-7), 7-10 (mtb).

Söderling tappade, vände och vann

Niondeseedade Robin Söderling vann över sjätterankande ryssen Nikolay Davydenko 6-3, 3-6, 6-4 i åttondelsfinalen i Paris. Precis som i Kuala Lumpur för dryga månad sedan började svensken bäst. Genom ett bryt vann han första set. På sex breakförsök tog han ett. Det andra setet började illa för Robin. Han tappade sin serve omgående. Han hade sedan en breakboll tillbaka vid ställningen 2-4 men lyckades inte komma åt. Vid 3-5 då ryssen kunde serva hem setet fick Robin 30 lika, två bollar från break men kom inte åt. Genom bla ett serveess var setet förlorat.
Det avgörande setet började högdramatiskt. Robin skaffar sig två breakbollar i Davydenkos inledande servegame. Ryssen räddar båda och tar sedan hem gamet, 1-1. Robin visar styrka och bryter ryssens serve en gång till och matchen är i hamn.
Robin har nu 6-3 i inbördes möte mot Davydenko.

I kvarten imorgon antingen serben Novak Djokovic, seedad som nummer 3. Söderling har svårt för denne serb. På fyra försök har han vunnit ett set. Det var vid deras första möte 2007 i Roms Mastersturnering på grus. Efter det har det blivit förlust i två raka, alla på hard, 2008 i både Montreal och Bangkok samt i Peking tidigare i år.
Dags att bryta trenden nu, kanske?

I jakten på en plats i Masterslutspelet i London, förutom Davydenko, så vann Tsonga, som ligger på platsen efter Robin medan Verdasco, som ligger på platsen före Söderling föll. Hoppet lever...


Robin i åttondelen och Simon i kvarten

I årets sista Mastersturneringen, den i Paris så vann först dubbelparet Simon Aspelin/Paul Hanley över sin andra match över tredjeseedade paret Bhupathi/Knowles med 6-4, 6-7 (6-8), 10-7 (mtb).

Niondeseedade Robin Söderling vann, sin återkomst efter ett par veckor i rehabträning efter tennisarmbågen, över den hårt servande kroaten Ivo Karlovic i två raka set med 6-4, 7-6 (8-6) på knappa 1-5 timma.
Robin visade i första set vilken stor spelare han är. Han räddade samtliga sju breakbollar och vann den enda han hade. Vid 5-4 och egen chans att serva hem första set hamnade han i underläge med 15-40. Söderling reder ut det och tar hem första set.
I matchens andra set så följdes spelarna åt fram till tiebreak. Väl där så visar svensken åter klass och drar det längsta strået och tar hem det och matchen.

I åttondelsfinalen väntar nu sjätterankande ryssen Nikolay Davydenko. De slåss om en av de åtrovärda platserna i ATP-slutspelet i London. De har mötts åtta gånger och Robin har 5 vinster. I år är det 2-1 till Robin. Minns med välbehag kvartsfinalen på Roland Garros då Söderling vann i tre raka och tappade bara fem game allt som allt.
Vid deras senaste möte i Kuala Lumpur för dryga månaden så hade Robin 6-1 och ett bryt upp i det andra setet men tappade i avgörande setet med 2-6.

Tyvärr blev det förlust för Johan Brunström och Jean-Julien Rojer. De föll mot sjundeseedade Fyrstenberg/Matkowski i två raka med 4-6, 6-7 (5-7). Detta innebär att Johan & Co är klara för i år.

Aspelin och Brunström vinnare båda två

I Mastersturneringen i Paris är Simon Aspelin/Paul Hanley vann sin första match över hemmaspelarna Chardy/Simon med 6-4, 3-6, 10-7 (mtb). De möter i sin andra match de tredjeseedade paret Bhupathi/Knowles. Detta sker som första match på bana 2, klockan 12 imorgon onsdag.

Även Johan Brunström och Jean-Julien Rojer är vinnare. Detta efter det att de vann över fransmännen Grosjean/Santoro 6-3, 3-6, 10-5 (mtb). I andra omgången väntar sjundeseedade Fyrstenberg/Matkowski.

Dags för Söderling imorgon

Robin Söderling går in i den andra omgången av Masters i Paris, Frankrike imorgon, onsdag. Han möter Ivo Karlovic från Kroatien. Som första match klockan 11.00 på bana 1 är det som gäller.
Den hårdservande 38-rankade kroaten har Robin mött tre gånger, samtliga på hard och ligger under med 1-2. Senaste förlusten kom i fjor i Masterturneringen i Madrid i fjor.

Idag vann både Davydenko och Verdasco sina matcher i den andra omgången i samma turnering. Detta innebär att Robin får mycket svårt att nå ATP-sluspelet i London som startar den 22 november.
Det krävs nu nog att någon av de åtta som gör upp där lämnar återbud.

Känner vi igen mönstret - Larsson assisterande

Magnus Larsson blir assisterande Davis Cupkapten till Thomas Enqvist. Mats Wilander och Joakim Nyström har precis lämnat in som kaptener, då tar åter igen två f.d. stora svenska tennissplare över. Det är med glädje man, som stort tennisfans, kan konstatera att den erfarenhet som finns bland före detta tennisstjärnor tas tillvara och det på ett sådant bra sätt. Svenska Tennisförbundet och svenska tennisfans är bara att gratulera.

Magnus Larsson spelade 20 matcher, varav han vann 13. Han inledde sin DC-karriär i semifinalen mot USA och Jim Courier som han vann, även om matchen i stort redan var avgjord. Sista matchen var dubbeln i den första omgången 2003 mot Brasilien som han förlorade tillsammans med Jonas Björkman.
Hans största framgångar när det gäller Davis Cup var vinsten 1994 (två egna vinster i finalen mot Ryssland) och 1997 (också det med två vinster varav en mot Pete Sampras i finalen mot USA).
Enqvist och Larsson har spelat fem DC-matcher tillsammans, varav fyra vinster. I den första omgången 1996 vann de över Belgien (4-1) i Katrineholm. 1997 också i den första omgången vann de över Schweiz (4-1) i Luleå. I kvarten 1998 mot Tyskland i Hambyrg vann de igen (3-2). Förlust blev det dock 2001 mot Australien (1-4) i Sydney, då var det dags för semifinal. Ny vinst fick vi se i Larsson sista match i den första omgången 2003 i Helsingborg mot Brasilien (3-2).
Larsson, född i Olofström i Blekinge, vann 7 ATP-titlar i singel och 6 i dubbel. Han spelade ytterligare 8 finaler i singel och 2 i dubbel. 1994 vann han bl.a. Grand Slam Cup. Sista singeltiteln var i Memphis år 2000.

Deras första stora test blir det mot Argentina 5-7 mars 2010. Ännu idag vet vi dock inte vart denna match skall spelas.


Söderling åter i spel och Lindstedt har ny partner

Imorgon söndag så är Sveriges bästa tennisspelare just nu åter anmäld till en turnering efter skadan med tennisarmbågen. Han spelar i årets sista Masters i Paris, Frankrike. Ingen mer än Robin själv och coach Norman vet hur han egentligen mår. Det känns som aningen chansartat att spela och det är bara att hoppas att det inte äventyrar någonting inför framtiden.
Som niondeseedade står han över den första matchen. I den andra omgången kommer han få möta antingen Ivo Karlovic från Kroatien eller Pablo Cuevas från Uruguay.
Den hårdservande 38-rankade kroaten har Robin mött tre gånger, samtliga på hard och ligger under med 1-2. Senaste förlusten kom i fjor i Masterturneringen i Madrid i fjor.
Den på femtionde platsen rankade Cuevas har aldrig Robin mött.

Vid vinst där väntar antagligen ryssen Nikolay Davydenko i kvartsfinal. En spelare han troligtvis måste vinna över för att nå det efterlängtande Mastersslutspelet i London om ett par veckor.

Sveriges bästa dubbelspelare just nu, Robert Robban Lindstedt har gjort klart med ny partner inför 2010. Han kommer att spela med Julian Knowle från Österrike. Han är 35 år, rankad på plats nummer 20 och har spelat mest med Melzer de senaste åren. Han har 13 titlar och 14 finaler till det (i år är siffran 2-2 varav en finalplats är med Ram från Israel). Den största vinsten kom 2007 då han i par med Simon Aspelin vann US Open.
Lindstedts motsvarande siffror är 32 år, rankad på plats 24 samt 6 vinster och 6 finaler (varav det är 3-3 i år med Martin Damm och Södering en gång i final/Båstad).
Det är lite tråkigt att konstatera som svensk att det återigen inte blir ett svenskt par, tänker på hur positivt det skulle vara inför kommande DC-matcher.
Firma Lindstedt & Knowle inleder i januari i Brisbane följt av Auckland innan det är dags för årets första Grand Slam i Melbourne, Australien.

En vinst för Brunström - Bryans blev för svåra

I Basel vann Johan Brunström/Jean-Julien Rojer sin första match över tyskarna Beck/Becker med 4-6, 7-6 (7-4), 10-6 (mtb). I kvarten mot bröderna Mike och Bob Bryan förlorade de en mycket tät tillställning efter två tiebreakset med 6-7 (3-7), 6-7 (5-7) på knappa 1.5 timme.

Det lutar åt Stockholm i mars

Göteborgs Tennisförbund och GLTK har lämnat en förfrågan till Stockholm och KLTK om att matchen den 5-7 mars skall spelas i Kungliga Tennishallen. Detta för att Göteborg inte har någon arena av rätt storlek som är ledig den berörda veckan. Svenska Mässan och Scandinavium är upptagna av Eurohorse.
Vad gäller de övriga DC-kommunerna Helsingborg och Malmö är det kvar även 2010 (sista året). Men Malmö får inte enligt det Internationella Tennisförbundet, ITF, arrangera DC-matcher på fem år efter händelserna mot Israel tidigare i år. Hlesingborg har inte heller dom någon arena i rätt storlek ledig denna vecka.

Det ser med andra ord ut som om SVTs expertkommentator Janne Gunnarsson får rätt. och enligt honom så vill spelarna att matchen i mars skall spelas i Kungliga Tennishallen.

Har sökt det Svenska Tennisförbundet men inte fått något svar i frågan ovan. Enligt ITF så skall arrangerande land senast 80 dagar innan match meddela vart och på vilket underlag matchen skall spelas. I detta fall innebär det att i början av december får vi veta, som allra senast.

Vad vi med all säkerhet vet är att Den Svensa DC-bloggen återkommer i ämnet.


Tungt för Simon & Co

Det gick inte bättre för Simon Aspelin och Paul Hanley i Valencia, Spanien än vad de gjort den mesta tiden, om man bortser från If Stockholm Open. 
De, som var fjärdeseedade, föll redan i den första omgången mot Melo/Sa i två raka med 7-5, 6-3.

Finalen i Stockholm är ett stort undantag för vad Aspelin & Co åstadkommit på touren under hösten. De har bara överlevt första omgången en gång på sju tillfällen. Denna gång, var i Masters i Shanghai, då de gick till andra omgången. Paret har en titel i år - Hamburg i juli. Till detta två finalplatser, i Stockholm och Casablanca.

Även Johan Brunström/Jean-Julien Rojer skall spela i samma turnering. De möter tyskarna Beck/Becker, troligtvis imorgon.

RSS 2.0