Även slut för Simon

Det blev ingen kvartsfinal för elfteseedade Simon Aspelin/Paul Hanley i Australian Open i Melbourne. De föll i sin åttondel mot Gonzalez/Ljubicic med 4-6, 3-6.
På tio försök har Simon, med årets resultat, tre stycken åttondeler (2000 och 2005 också). Som bäst ablev det en kvartsfinal 2006.

Slut för Brunström

Australian Open i Melbourne är över för Johan Brunström tillsammans med Jean-Julien Rojer. Idag förlorade de åttondelsfinalen mot Clement/Erlich med 3-6, 6-0, 5-7. Detta var Johans första start i denna Grand Slamturnering. Om man räknar i alla fyra Grand Slams så var också detta hans bästa resultat någonsin. Han har aldrig gått längre än till andra omgången.  

Inatt är det dags för elfteseedade Simon Aspelin/Paul Hanley att spela sin åttondel. De möter Gonzalez/Ljubicic.



Det flyter på för Simon och Johan

I Australian Open flyter det på för elfteseedade Simon Aspelin/Paul Hanley. De vann sin andra match över indierna Prakash Amritraj/Somdev Devvarman 6-1, 6-3. De vinner sina matcher på ett enkelt sätt. De har hittills enkom förlorat sju game. I åttondelen väntar Gonzalez/Ljubicic. Den spelas troligtvis imorgon.

Flyt har även Johan Brunström/Jean-Julien Rojer. De vann över åttondeseedade Marcel Granollers/Tommy Robredo, i sin andra match, med 6-3, 6-7 (5-7), 6-4. I sin åttondel väntar Clement/Erlich. Bana 2 klockan 01 är det dags.


Simon också vidare till andra omgången

Elfteseedade Simon Aspelin/Paul Hanley är klara för andra omgången i Australian Open i Melbourne. De vann idag mot Marcos Daniel/Daniel Koellerer med 6-1, 6-2. De möter, inatt, indierna Prakash Amritraj/Somdev Devvarman.
Även Johan Brunström/Jean-Julien Rojer spelar i natt. De möter i sin andra match åttondeseedade Marcel Granollers/Tommy Robredo.


Ingen vinst 2010 för Robban och hans nya partner

Starten av 2010 är inte snäll mot Robert Lindstedt tillsammans med hans nya partner Julian Knowle. De tiondeseedade paret förlorade mot Arnaud Clement/Jonathan Erlich i den första omgången av Australian Open i Melbourne med 7-6 (7-3), 4-6, 4-6.
Detta var Robban & Cos tredje förlust i år på många lika möjligheter. Vi får se vart de spelar nästa gång.

Bättre gick det för Johan Brunström/Jean-Julien Rojer. De vann enkelt över Guillermo Garcia-Lopez/Olivier Rochus 6-2, 6-3. I den andra omgången väntar Robin Söderlings överman Marcel Granollers och Tommy Robredo.
Trolig match imorgon natt.

I natt går elfteseedade Simon Aspelin/Paul Hanley in i turneringen. De möter Marcos Daniel/Daniel Koellerer.

Norman glömde tala om för Söderling att det var bäst av fem set

Australian Open 2010 är över för Robin Söderling. Han redan i sin första match mot spanjoren Marcel Granollers med 7-5, 6-2, 4-6, 4-6, 2-6.
Robin spelade som vi har blivit vana att se honom i det två första seten. Framför allt andra set, som han vinner med 6-2, var som när han spelade som bäst från succén i Paris och framåt i fjor. 
Breakchans vid 2-1 i tredje som Söderling enkelt lägger i nät. I det sjunde gamet gör han ett s.k. sketgame som han tappar blankt. Spelarna håller sina servar och setet är borta. Robin ser orörlig ut, gör vida gester och slår ut enkla slag. Han ser trött ut. Förstaserven sitter inte. Från att ha haft 77% i andra set, ner till 54 i det tredje.
I fjärde ser vi först Robin tappa sin första servegame. Han kommer igen, bryter och bryter igen, 3-1. Men det vänder igen, tyvärr för sista gången. Granollers tar tre raka game och skaffar sig två setbollar vid 3-5. Robin räddar dom men spanjoren kan sedan serva hem även det fjärde setet.
I avgörande set tappar han sin serve omgående igen via ett dubbelfel. Han har chans att bryta tillbaka omgående men tar den inte. Det var Robin sista breakchans. Han tappar sine egen serve igen medan spanjoren håller sin. Matchen och årets första Grand Slam är förlorad.
Visst spelar Granollers upp sig i de tre sista seten, men en sådan här match skall bara Söderling vinna. Han har den rutinen och han är så bra. Men, men det är bara att konstatera att Robin inte trivs så bra i Australian Open. På fem besök har han som bäst avancerat till andra omgången (2004 och i fjor).

Tanken var att Robin skulle spela i Marseille som inleds i mitten av februari. I planen ingick det då att han skulle gå långt i Melbourne, så nu får vi se om det ändras.

Dubbeln är lottad och imorgon är det Robin

Nu har Australian Open i Melbourne börjat på allvar. Robin Söderling möter i sin första match spanjoren Marcel Granollers. Bana 2 runt klockan 07.00 imorgon bitti är det som gäller.

Dubbeln som startar senare i veckan är lottad. Tiondeseedade Robert Robban Lindstedt/Julian Knowle från Österrike möter i sin första match Arnaud Clement/Jonathan Erlich.
Elfteseedade Simon Aspelin/Paul Hanley från Australien ställs mot Marcos Daniel/Daniel Koellerer.
Siste svensk är, oseedade, Johan Brunström som spelar tillsammans med sin radarpartner Jean-Julien Rojer. De möter Guillermo Garcia-Lopez/Olivier Rochus.

Granollers om det nu blir spel

På måndag inleds Australian Open i Melbourne. Som ende svensk spelar Robin Söderling i herrsingel. Han möter i sin första match spanjoren Marcel Granollers. Han är rankar på plats 117. Robin har mött honom tre gånger, samtliga under det succéfyllda 2009, med vinst varje gång.

I sina tidigare framträdanden i Melbourne har Robin som längst nått till andra omgången (i fjor och 2004). Han åkte ut i första omgången både 2005 och 2007. 2006 och 2008 var han inte med.
I det senaste tre Grand Slamturneringarna, samtliga under 2009, har han minst gått till en åttondelsfinal. Det var som vi minst i Wimbledon. I Paris blev det som bekant en finalplats och i US Open en kvartsfinal. Vid samtliga tre tillfällen var det en viss Roger Federer som blev för svår. Denna schweizare kan han nu tidigast få möta i semifinal denna gång.
Granollers har som bäst gått till andra omgången (2008) i Australien.

Ingen svensk i final

Båda svenskarna, Aspelin och Brunström, förlorade sina semifinaler. I Sydney föll Simon Aspelin/Paul Hanley mot Hutchins/Kerr med 5-7, 3-6.

I Heniken Open i Auckland på Nya Zeeland föll också Johan Brunström/Jean-Julien Rojer i sin semi mot Daniell/Tecau med 6-3, 6-7 (4-7), 8-10.

Semi även för Simon

I ATP-turneringen i Sydney vann inatt Simon Aspelin/Paul Hanley över hemmaspelarna Ball/Huss med 3-6, 7-6 (7-5), 10-8. Nu väntar semi mot Hutchins/Kerr.

Desto sämre går det för Robin Söderling i hans uppladdning inför Australian Open som inleds på måndag. Förlust igen i natt i uppvisningsturneringen AAMI Kooyong Classic i Melbourne mot kroaten Ivan Ljubicic. Efter första set och 4-6 så gav han upp. Enligt coachen Magnus Norman så oroar armen igen.

Vi får se om vi kan finna mer information. Återkommer.

Brunström i årets första semi

I Heniken Open i Auckland på Nya Zeeland är det semifinal för Johan Brunström tillsammans med Jean-Julien Rojer. De vann sin kvart över andraseedade Dlouhy/Paes i två raka 6-2, 6-3 på mindre än en timma. I semin väntar nu hemmaspelaren Daniell och rumänen Tecau.

Tyngre går det för Robin. Han föll i uppvisningsturneringen AAMI Kooyong Classic i Melbourne mot i sin första match mot tionderankande Jo-Wilfried Tsonga med 6-7 (0-7), 1-6.
Nu väntar match mot kroaten Ivan Ljubicic, rankad just nu på plats 24, i natt. Robin slåss nu om plats nummer 5, som bäst.

Tungt för Robban

2010 har inte börjat bra för Robert Robban Lindstedt. Idag blev det årets andra förlust, på lika många matcher. Tillsammans med med sin nya partner Julian Knowle förlorade de mot Bellucci/Sa från Brasilien med 6-3, 6-4.
Hoppas på en vändning till nästa vecka och Australian Open.

Inatt möter Simon Aspelin/Paul Hanley hemmaspelarna Ball/Huss i Sydney.

I Auckland spelar också Johan Brunström/Jean-Julien Rojer. De möter andraseedade Dlouhy/Paes.

Uppvisningsturneringen AAMI Kooyong Classic i Melbourne inleds inatt. Robin Söderling möter i sin första match tionderankande Jo.Wilfried Tsonga.
Övriga spelare är Djokovic, Haas, Gonzalez och Ljubicic. Även om sådana här matcher inte är riktigt på riktigt så är det en bra värdemätare inför vad som komma skall.

53 dagar kvar - biljetterna är släppta

Idag, måndag 11 januari, släpps biljetterna till den högintressanta Davis Cupmatchen i den första omgången i world group mellan Sverige och Argentina. Matchen spelas vid Kungliga Tennishallen i Stockholm den 5 till 7 mars.
Underlaget är Plexipave/Hard. Bolltypen är Dunlop Roland Garros French Open och Kungliga tar cirka 3500 platser.

Singlarna på fredagen börjar spelas klockan 15. Dubbel på lördagen klockan 16 och singlarna 13.
Idag släppts biljetterna. Vid halv femtiden så var det knappt 1000 biljetter kvar per dag. Köper dom gör du via
http://dc.ebiljett.nu/

Som det ser ut idag så är Robin Söderling given som singelspelare och ev även som dubbelspelare, i så fall tillsammans med Robert Robban Lindstedt. Vem som tar hand om andrasingeln är mer öppet. Det står mellan Andreas Vinc Vinciguerra och Joachim Pim-Pim Johansson. Om inte Söderling/Lindstedt tar dubbeln så är Simon Aspelin högintressant att ersätta Robin. Tippar att Sverige vinner med 3-2. Robin vinner sina båda singlar och Vinc/Pim-Pim avgöra i den femte matchen...

Övriga matcher i den första omgången är Spanien-Schweiz, Frankrike-Tyskland, Ryssland-Indien, Kroatien-Ecuador, Serbien-USA, Chile-Israel och Belgien-Tjeckien.
Tippar så här med knappa 2 månader kvar till första boll att Spanien, Frankrike, Ryssland (som då möter vinnaren Sverige-Argentina), Kroatien, Serbien, Chile och Tjeckien vinner och går till kvartsfinal i juli. Till detta att Sverige också vinner. Förlorarna får spela kval i september.

Den Svenska DC-bloggen återkommer som alltid när det händer något av värde vad gäller det svenska DC-laget.

Mycket bättre start denna vecka

Efter det att tennisåret 2010 inleddes förra veckan med två svenska förluster (Lindstedt och Söderling) vände det idag och blev så mycke bättre ur en svensk synvinkel. 
Simon Aspelin tillsammans med hemmaspelaren Paul Hanley vann en tät fight i Medibank International Sydney i Australien över Peter Luczak/Jarkoo Nieminen, som fick ett wild card, med 7-6 (13-11), 4-6, 10-8.
De möter nu hemmaspelarna Ball/Huss. De vann i sin tur över andraseedade Fish/Knowles som fick ge upp pga skada.

I Auckland vann också Johan Brunström/Jean-Julien Rojer sin första match för året. De besegrade spanjorerna Almagro/Ferrer med 4-6, 6-3, 10-5. Motståndare i den andra omgången är oklart.

I samma turnering inatt går fjärdeseedade Robban Lindstedt/Julian Knowle för spel i den första omgången. De möter Bellucci/Sa från Brasilien.

Årspremiär för Aspelin och Brunström

I veckan som kommer är det dags för Simon Aspelin att göra årsdebut för 2010. Tillsammans med hemmaspelaren Paul Hanley spelar de i Medibank International Sydney i Australien. De möter Peter Luczak/Jarkoo Nieminen tidigt måndag morgon.

I Auckland och Heiniken Open är det också dags för årets första match för en annan svensk, Johan Brunström som tillsammans med Jean-Julien Rojer, spelar sin första match mot spanjorerna Almagro/Ferrer. Denna match går också den måndag morgon.
Fjärdeseedade Robban Lindstedt tillsammans med Julian Knowle spelar i samma turnering. De möter i sin tur Bellucci/Sa från Brasilien. Spelas senare i veckan.

Robin Söderling spelar i uppvisningsturneringen AAMI Kooyong Classic på plats i Melbourne. Enligt senaste rapporterna kommer även Gonzalez, Djokovic, Verdasco, Tsonga, Haas och Del Potro spela. Lottning på tisdag.

Nu är det bara en vecka kvar till årets första Grand Slam - Melbourne väntar.

Oväntade förluster

Både Robin Söderling och Robban Lindstedt förlorade sina första matcher på touren för året. 

För Robins del blev det förlust i två raka set mot Robby Ginepri i Aircel Chennai Open, Indien, med siffrorna 4-6, 5-7 på dryga 1,5 timme. Förlusten var oväntade med tanke på Robins fina spel under uppvisningsturneringen i helgen som gick.
Söderling började med en breakbchans i amerikanens första servegame utan att ta den. I sitt nästa räddar han en själv. I det sjunde gamet kommer sedan brytet. Robin tappar till 0-40, räddar en breakboll men sedan är brytet är faktum. Spelarna håller sina servar och setet är borta för svensk del. 
Andra set inleds lika tråkigt. Robin tappar tre raka poäng i egen serve. Sedan händer någonting. Robin vinner 16 (!) raka poäng och går med andra ord fram till ledning med 3-0 och tre breakbollar. Men Ginepri ger sig inte. Han kommer igen genom att ta sitt eget servegame. Vid 4-2 till Söderling bryter han sedan tillbaka på den första av två breakbollar. Vid 5-4 till svensken är Robin två bollar från set ett par gånger, men utan att riktigt komma åt. I nästa servegame avgörs matchen. Robin hamnar i underläge med 0-40 och gör sedan ett dubbelfel. Amerikanen kan nu serva hem matchen, vilket han också gör på den andra matchbollen.

Turneringen i Chennai skulle vara den perfekta uppladdningen för Söderling. Nu tog den slut omgående i första matchen. Det är planerat, i alla fall enligt ryktet, med en uppvisningsturnering för Söderlings del i Melbourne veckan före Australian Open som inleds 18 januari. Vi får nu se om det blir så eller inte.

Även Robban Lindstedt tillsammans med sin nya partner Julian Knowle föll i sin första match. Matchen spelades i Brisbane, Australien, och de föll mot Chardy/Gicquel från Frankrike med 6-3, 6-7 (4-7), 4-10 (mtb).

Söderling föll i tuff kamp mot Nadal

Robin Söderling föll mot världstvåan Rafael Nadal 6-7 (3-7), 5-7 på dryga två timmar i finalen i Capitala World Tennis Championship i Abu Dhabi. Det var deras sjätte möte och det står nu 2-4.

Det märktes tidigt att detta var en kamp, en stenhård kamp. Spelarna följdes åt fram till det elfte gamet. Nadal vaskar fram två breakbollar vie 15-40. Robin visar då klass och vänder på steken och tar hem det gamet. Av bara farten får han fram två egna setbollar i nästa game. Spanjoren tar sig ur greppet och det blir tiebreak. Nadal minibryter både fram till 2-3 och 2-6. Svensken räddar en setboll men sedan kan Nadal sedan serva hem setet.
I andra set så är det Nadal som har taktpinnen. Robin räddar en breakboll i sitt andra servegame. I sitt nästa blir det svårare. Han räddar en men inte nummer två och Nadal går fram till 2-4. Men svensken ger sig inte så lätt. Han bryter omgående tillbaka. Vid 4-5 så skakar spanjoren fram tre matchbollar som Söderling räddar, en och en. Nästa servegame för Robin är det dags igen. Söderling hamnar i underläge med 15-40, med andra två nya mathcbollar för Nadal. Robin går på nät som han lägger i nät och matchen är förlorad.

Efter matchen gratulerar Robin Nadal till segern. Han säger samtidigt att det var svårt att spela i vinden på banan denna dag.

Det är härligt att se Robin Söderling spela tennis just nu. Han visar en sådan pondus på banan. Det är klass på hans grundslag och han är säkerheten själv. På de avgörande poängen har han höjt sig ett snäpp, om inte två.

Nu åker Robin vidare till Indien och Aircel Chennai Open. Robin börjar mot amerikanen Robby Ginepri. De har mötts en gång, 2007 på gruset i Hamburg, då Robin vann.

I Brisbane i Australien får vi se Robert Lindstedt som säsongsdebuterar tillsammans med sin nya partner, Julian Knowle från Österrike. De är andraseedade och möter fransmännen Chardy/Gicquel.

Den perfekta starten på det nya året - Robins år

En förbannelse är bruten - Robin Söderling vann idag, den förste januari, över världsettan Roger Federer. På det trettonde försöket lyckades han. Segersiffrorna blev 6-7 (6-8), 7-6 (7-1), 6-2 i semifinalen i Capitala World Tennis Championship i Abu Dhabi. Nu väntar Rafael Nadal i final. Han vann i sin tur över landsmannen David Ferrer i två raka set.

Igår vann Robin över en annan schweizare, Stanislas Wawrinka, med två gånger 7-6. 

Söderling visar en imponerande klass när han gång på gång kommer igen i sina två första matcher för denna säsong. Han visar att han hör hemma bland de allra bästa.
I gårdagens första match mot Wawrinka leder Robin med 5-1 och har setboll i första set. Då låser sig spelet. Schweizaren kommer igen. Bryter svensken tre gånger om och skaffar sig egen setboll. Wawrinka vinner fjorton raka poäng. Men Söderling ger sig inte. Han bryter tillbaka och får fram ett tiebreak. Efter en rad minibreak skaffar sig Robin två setbollar vid 6-4. Han tar tillvara på den första. I det andra setet bryter Robin fram till 5-4 och kan serva hem matchen. Wawrinka kommer igen ännu en gång och bryter tillbaka omgående. Även det andra setet leder fram till tiebreak. Där håller Söderling ännu en gång i taktpinnen. Han minibryter tre gånger och vinner enkelt det med 7-2 och en plats i semifinalen.

I dagens stora match mot världsettan Roger Federer visar han åter vad han, Robin, går för. Vid fem lika i första set skaffar sig svensken matchens första breakboll. Federer svarar med ett ess och reder ut stormen och setet går till tiebreak. Efter ett minibryt åt varje håll i början av det tiebreaket skaffar sig Robin en setboll vid 6-5. Roger servar två gånger om och skaffar sig en egen setboll. Robin är nu passiv, spelar lite fegt. Federer minibryter då Robin och första setet är förlorat för sonen från Tibro. I det andra bryter Roger Robin fram till 1-2. Det ser nu, minst sagt, mörkt ut för Robin. Fram till nu har Robin enkom vunnit två set på tolv matcher som inkluderat 30 game. Det står med andra ord 2-31 i game just nu till världsettan från Basel. Söderling visar nu att han vill fina till dessa siffror.
Han börjar med att bryta tillbaka fram till 3 lika med hjälp av en boll i yttersta delen av forehandskrysset. Hawk-eye får visa att brytet är där. Robin är sedan nära att ett par gånger få ytterligare breakbollar men setet leder fram till tiebreak. Väl där är det inget snack om saken. Svensken minibryter till 2-0 och 3-0. Tappar sedan till 3-1 men visar klass åter igen när han minibryter både til 5-1 och 6-1. Fem setbollar som han tar på den första.
I det avgörande setet fortsätter segertåget. Söderling bryter tidigt. Federer har sedan 0-40 vid 2-1 utan att komma åt. Söderling blir bara bättre och bättre och räddar ytterligare en breakboll i det gamet. Han håller fram till 4-2. I det servegamet för Federer så bryter svensken blankt som han avslutar med en magnifik retur. Det är 5-2 till Robin och chans att serva hem matchen. Vid 40-15 så skaffar han sig två matchbollar. Världsettan slår i nät och förtrollningen är bruten - Robin Söderling har slagit världsettan på det trettonde försöket.
Söderling ser lättad och glad ut efter denna minibragd. Den Svenska DC-bloggen kan på årets första dag ställa oss i ledet som gratulerar Robin till denna finfina start. Känslan är nu att Söderling kommer att få ett bra - starten har varit mycket lovande. Det är dags att satsa en hundring på Söderling som vinnare av Australian Open som inleds om dryga två veckor, den 18 januari.

Morgondagens final startar tidigast klockan 14.00. Viasat Sport sänder direkt.

RSS 2.0