Intressanta dubblar

Idag, fredag, är det tre svenska par i farten i US Open. Först ut är det mycket intressanta mötet mellan Lindstedt/Nieminen och Björkman/Mirnyi. De går in klockan 20.00 på bana 8. Förra mötet, i Wimbledon i somras, vann Lindstedt & Co.
På bana 14, som tredje match, spelar Johansson/Haggard mot tolfteseedade Fyrstenburg/Matkowski från Polen.

Thomas ordnar fram drömmatch

Thomas Johansson har gjort det igen och visat vilken bra spelare han är, så stark mentalt, så kylig i de avgörande lägena. Han vann idag mot fransmannen Arnaud Clement med 6-4, 7-6 (7-4), 6-7 (9-11), 7-6 (7-1) efter 3 timmar och 50 minuters spel.
I första set så bröt han fram i det så viktiga sjunde gamet, till en 4-3-ledning. Han räddade en breakboll i egen serve i gamet efter och gick fram till 5-3. Räddade en till vid ställning 5-4 och kunde ta hem setet på den första setbollen. I andra sets inledning så fick Thomas ett tidigt break och gå fram till 3-1. Fransmannen kunde bryta tillbaka och spelarna höll sina servar fram till tiebreak. Thomas tappar sin första serve. Vid ställningen 3-4 så bryter svensken tillbaka och vinner även Clement andra serve. Han håller sedan sin serve dubbelt upp och därmed setet. I det tredje höll spelarna sina servar fram till 3 lika. Väl där i Thomas serve så får Clement en breakboll som han vinner, 3-4. Svensken svarar med skaffa sig två breakbollar vid 15-40 och med en magnifik passering så bryter han tillbaka. I det nästföljande gamet så hamnar Thomas åter igen i trubbel efter ett par tveksamma domslut och ett dubbelfel. Han reder ut detta och avslutar med två ess och går fram till 5-4.
Båda håller sedan sina servar fram till tiebreak. Thompa börjar bäst, får ett minibreak som han, tyvärr, tappar genom ett dubbelfel. Clement bjuder igen också han med ett dubbelfel. Fransmannen kommer tillbaka och får en setboll vid 5-6, tappar den och Thomas går fram till matchboll. Denna tappar han i sin tur och Clement får ännu en setboll. Thomas behåller lugnet, vänder igen och får ännu en matchboll. Clement vänder ännu en gång på steken och går fram till sin tredje setboll och denna vinner han, 9-11. Det fjärde setet började lite tveksamt för båda. Fransmannen hade två breakbollar i det femte gamet och Johansson hade en i det sjätte utan att kunna avgöra. Spelarna höll sina servar fram till ännu ett tiebreak. Väl där är det inget snack om saken, Thomas går fram till 6-1 och fem matchbollar. Han avgör på den första. Thomas Johansson är en vinnare igen!

På lördag är det då dags för Andy Roddick. Det blir en försmak av vad som komma skall i Scandinavium, Göteborg om ett par tre veckor. I deras inbördes möten leder amerikanen med 4-0, med den senaste segern i början av året i Memphis, USA.

Jonas pressade Murray

Efter drygt tre och en halv timme kunde Andy Murray slå in sin första matchboll. Det efter att ha vunnit med 7-5, 3-6, 1-6, 6-4, 1-6 över Jonas Björkman. Svensken gjorde en stor insats, han slet, sprang på det mesta, spelade utmärkt framme vid nätet och pressade britten till att göra många egna misstag (64 mot 52 för Jonas). Men till slut fick han ge sig. Britten hängde med huvudet långa stunder i de sista två seten, men kunde bita ihop och ta hem matchen. Första set gick knappt till Björkman och andra till Andy. I det tredje så hade Jonas fem breakbollar utan att ta till vara på en enda, britten hade två som han vann båda. Fjärde set så bröt Jonas fram till 3-1, men tappade tilbaka omgående. Det samma hände när han precis brutit till 5-3 och kunde serva hem setet. Vid 5-4 gick han fram till en setboll vid 30-40 i Murrays serve. Och den tog han till vara.
I det avgörande setet tappade Jonas sin serve omgående. Han var ett par bollar ifrån i det nästföljande servegamen för britten utan att ritigt lyckas. Vid ställningen 1-3 så tappade Jonas serven igen. Andy gick fram till 1-5. Jonas fick 40-15 men sedan knep Murray fyra raka bollar och matchen var förlorade för Jonas del.
Jonas insats är beundrasvärd. Det är intressant och kul att se att den 35-åriga Växjösonen fortfarande håller mot kvalificerat motstånd. Det är lovande inför Davis Cupsemifinalen om mindre än en månad. Inte många dagar kvar nu...

Alldeles strax går Thomas Johansson in på bana 11 för sin match mot Clement. Vi återkommer.

Spännande torsdag i New York

Klockan 17.00 går Jonas Björkman in på Grandstand för att ta sig an britten Andy Murray, seedad 19. Som tredje match på bana 11 är det sedan dags för Thomas Johansson att möta fransmannen Arnaud Clement. Detta bör bli runt klockan 21.30. Båda matcherna är i den andra omgången.

Trippel i dubbeln

Samtliga tre svenskar som spelade i dubbelturneringen gick vidare.
Johansson/Haggard vände ett underläge till seger över Auckland/Becker med 3-6, 6-4, 6-2. De möter nu Fyrstenberg/Matkowski som är tolfteseedade.
Aspelin/Knowle vann relativt enkelt över Kubot/Skoch med två gånger 6-2. Nu väntar Calleri/Horna i andra omgången.
Lindstedt/Nieminen vann en tät match över Mathieu/Roger-Vasseelin med siffrorna 7-6 (7-3), 6-3. I nästa match blir det en högintressant tillställning genom att de får möta Björkman/Mirnyi.

Tre par dubblar ikväll

Under onsdagskvällen (natten mot torsdag) är det tre svenskar i farten. Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen spelar mot Rober-Vasselin/Mathieu som femte match på bana 9. Thomas Johansson/Chris Haggard får ta sig an Auckland/Becker som andra match på bana 16. Simon Aspelin/Julian Knowle möter Kubot/Skoch på samma bana men som femte och sista match.

Johansson klar för andra

Thomas Johansson vann en tät match mot chilenaren Nicolas Massu med siffrorna 6-3, 6-7 (3-7), 6-2, 6-3. Det var inte en välspelad match, men Thomas visade styrka och vann de viktiga poängen. I andra omgången, imorgon torsdag, väntar fransmannen Arnaud Clement. De har mötts, inte mindre än, tio gånger innan och har vunnit lika många matcher var. Senast för ett par veckor i Washington sedan då Thomas vände efter att ha förlorat första set klart.

BJörkman/Myrnyi är också klar för andra omgången efter seger över amerikanarna Damico/Schnugg med 6-4, 6-2.

Lekande lätt för Bjösse

Jonas Björkman vann sin första match i US Open över argentinaren Juan-Pablo Guzman i tre raka set, 6-3, 7-6 (7-4), 6-2.
Det var egentligen bara i andra set som det var jämnt annars så var det Jonas match. En bra start för svensken. I andra möter han nu Andy Murray. Han är rankad som nummer 19. Hans högsta ranking är ifrån i juni då han placerade sig på plats 8. Den mest meriterade titeln i år var i San Jose. Murray har dock varit skadad under sommaren.

Det är också lottat inför dubbelturneringen. Svenskarna spelar enligt följande:
Björkman/Mirnyi (tredjeseedade) Vs Damico/Schnugg (USA)
Aspelin/Knowle (tionde) Vs Kubot/Skoch (Polen/Tjeckien)
Thomas Johansson/Chris Haggard (Sydafrika) Vs Auckland/Becker (England/Tyskland)
Lindstedt/Nieminen Vs Mathieu/Roger-Vasselin (Frankrike)

Björkman/Mirnyi spelar imorgon, tisdag, natt på Grandstand som femte match. Den första startar klockan 17.00. Även Thomas Johansson går in i singelturneringen imorgon. Det är match mot Nicolas Massu som står för motståndet och banan är nummer 13 som andra match.

Äntligen dags för US Open

Som den sista Grand Slam för året är det dags för New York, USA som stad och US Open att stå som värd. Huvudturneringen inleds imorgon måndag. Två svenska herrar är på plats för singel. På bana 10, som tredjematch, går Jonas Björkman in i turneringen på måndagskvällen. Han möter argentinaren Juan-Pablo Guzman. Han är rankad 132 och har aldrig tidigare mött Jonas.
Vid vinst där så väntar antagligen britten Andy Murray i andra omgången.

Thomas Johansson, spelar sin första match på tisdag, möter chilenaren Nicolas Massu. De har mötts två gånger. Senast var i maj i München på grus då Massu vann i två raka set.De möttes också 2004, då i Toronto/Kanada, och då vann Thomas i två raka. Massu är just nu rankad som nummer 60. Om Thompa vinner i första så väntar troligtvis kroaten Ivo Karlovic i andra. De möttes så sent som förra veckan, då kroaten vann. Om Thompa skulle vinna denna match så kan vi antagligen se fram emot en spännande drabbning och förmatch inför Davis Cup-semifinalen och mötet med Andy Roddick. Men för detta skall mycket gå rätt väg.

Återkommer senare när det är lottat för dubbeln.

Svenska Davis Cupbloggen kommer, som vanligt, att hålla dig informerad under hela US Open.

Thompa tappade

Thomas Johansson började starkt, vann första set, men sedan så kom Ivo Karlovic från Kroatien ikapp och förbi. Siffrorna skrevs till 6-4, 4-6, 5-7.
Ett bryt med lite starkare servar åt var sitt håll var skillnaden i de inledande två seten. I det avgörande setet så var det mycket jämnt men med ett knappt övertag för kroaten, han tog tillvara på en breakboll och kunde sedan på den tredje matchbollen vinna och ta sig fram till kvartsfinal.

Imponerande spel av Thompa

Thomas Johansson är klar för åttondelsfinal efter en övertygande seger över åttondeseedade/31-rankade italienaren Potito Starace. Siffrorna skrevs till 7-6 (7-3), 6-3 på drygt en timma och femton minuter.
Thomas hade breakbollar emot sig både i det andra och tredje servegamet, men höll emot. Han var aldrig riktigt nära i Staraces serve. De följdes åt fram till tiebreak. Där minibröt Thomas italienarens serve omgående och gick fram till 3-6 då han minibröt igen och setet var i hamn.
I andra set så höll spelarna sina servegame blankt fram till 2-2. Thomas ínledde setet med fem(!) ess och tappade sin serve först vid 2-2 och 40-0, då han gjorde ett dubbelfel. Vid 3-2 så skaffade sig Thompa två breakbollar vid 15-40, han vann den första. Båda spelarna höll sina servar fram till 5-3 och Thomas fick chans att serva hem matchen, vilket han gjorde. Mest imponerade, i vanlig ordning, hans psyke, att vinna de rätta bollarna. Idag så fungerade också hans serve mycket bra. Han vann 9 av 10 bollar på sin förstaserve.

Nu väntar Ivo Karlovic från Kroatien. Han är seedad 11 i New Haven, rankad som nummer 33 och har ett mot ett i inbördes möten mot Thomas. De möttes två gånger under 2005, i Masters i Montreal där Johansson vann samt i London på Queen's Club där resultat blev det omvända.
Matchen spelar imorgon, torsdag.

Andra omgången på onsdag kväll för Thomas

Thomas Johansson kunde inte spela sin match, i den andra omgången i New Haven, mot italienaren Starace igår tisdag pga regn. Tanken är att den skall spelas ikväll som andra match på bana 3.

Svenska Davis Cupbloggen återkommer.

En månad kvar...

Tills det är dags för DC-semifinal i Göteborg. Om en månad idag sker lottningen och det finns oroväckande många frågetecken över hur det svenska singel- och dubbelalternativen mår och med deras form?

Blir Robin Söderling kvitt sin handledsskada, starten i US Open är mycket osäker. Blir han frisk, hinner han få några matcher innan det är dags? Pim-Pim Johansson är definitivt inte aktuell för spel. Jonas Björkman har inte visat någon bra form, fram för allt då i singel, sedan Wimbledon. Hans dubbelform vill inte heller den släppa. För Simon Aspelin och Robert Lindstedt, på var sitt håll, går det också trögt för. Den som visar bäst form och på gång är Thomas Johansson. Vinst i en Challangeturnering härom veckan och framme i andra omgången i New Haven.

Den Svenska Davis Cupbloggen kommer, i vanlig ordning, hålla dig informerad om hur det går för de svensk spelarna, både nu och fram över.
Vi ser mycket fram emot den 21-23 september i Göteborg och Scandinavium.

Ingen lycka för Aspelin

Simon Aspelin/Julian Knowle har spelat färdigt för denna veckan. Det blev förlust mot Cermak/Fiedl i två raka set, 5-7, 4-6. Åter igen visade det sig vikten av att ta till vara på sina breakbollar. Aspelin/Knowle vann bara en av åtta mot tre av nio för motståndarna. Det var jämnt men ändå inte riktigt nära för det svensk-österrikiska paret.

Nu väntar, för både Simon och Julian, US Open som inleds om en vecka.

Upp till bevis för Simon Aspelin

Ikväll som första match på bana 3 i sista turneringen, i New Haven, innan US Open är det dags för Simon Aspelin i par med Julian Knowle att bekänna färg mot tjeckerna Cermak/Friedl. Matchen är i första omgången.

Enkelt för Thompa

På drygt en timma gick Thomas Johansson vidare till andra omgången i New Haven i USA. Detta efter seger över belgaren Vliegen med 2-6, 1-6. Thomas tappade bara 2 poäng i sin förstaserve. Noterbart är att belgaren slog nio serveess och bara vann 3 game. I andra omgången så står italienaren Potito Starace som är åttondeseedad i turneringen. De har aldrig mötts och italienaren är rankad på plats nummer 30, jämfört med Thomas som finns på plats 72. Starace har i år varit i final i både Kitzbuhel och Valencia.
Återkommer när det är dags för match, antingen på tisdag eller onsdag.

Thomas på ATP igen

Efter en skön Challangeseger förra veckan är Thomas Johansson tillbaka på ATP-touren igen. Det är dags för Pilot Pen Tennis i New Haven. Han möter imorgon kväll belgaren Kristof Vliegen. De har mötts en gång, Masters Series i Paris, året var 2005 och Thomas vann med 2-0 i set. Underlaget var carpet.

Thomas är ende svensk som spelar i New Haven denna vecka.

Nära, nära för Simon/Julian

Simon Aspelin och Julian Knowle var mycket nära att få bukt på det amerikanska toppseedade brödraparet Bryan. Det blev en knapp förlust med bara ett enda tappat servegame. Siffrorna skrevs till 6-7 (2-7) och 4-6.

Inget flyt för Jonas och Max, bättre för Simon/Julian

Det blir ingen repris på fjolårets vinst för Jonas Björkman och Max Mirnyi. De förlorade sin match i andra omgången mot serberna Djokovic/Zimonjic med 7-6 (7-5), 4-6, 7-10 (mtb). Det vann det mycket jämna första setet men sedan så vände det och serberna kunde ta hem andra set på en av de fyra breakbollarna. I det avgörande matchtiebreaket så var serberna hela tiden steget före och ännu en gång fick det svensk-vitryska paret se sig besegrade.

Bättre gick det för Simon Aspelin som i par med Julian Knowle vann mot Berdych/Kiefer med 7-5, 6-4. Matchen bestod av många breakbollar där Simon & Co var de något starkare. De servade också mer stabilt.
I kvartsfinalen väntar nu det toppseedade paret bröderna Bryan från USA. Matchen spelas ikväll på Grandstand vid 21.30-tiden.

Dubbelt upp för Simon och Jonas

Idag spelar både "svenskparen" sina första matcher i dubbelturneringen i Cincinnati i USA. Först ut är titelförsvarande Jonas Björkman/Max Mirnyi mot serberna Djokovic/Zimionjic, banan är nummer 3 och preliminär starttid kl 20.00 (andra match). Simon Aspelin/Julian Knowle möter Berych/Kiefer på Grandstand, tidigast vid 01 inatt.

Svårt att hitta formen för Björkman

Denna veckan så fortsätter uppladdningen inför US Open, som inleds den 27 augusti, med turneringen i Cincinnati, Ohio.

För Jonas Björkman har det börjat tungt på det hårda underlagen i USA. Idag blev det respass mot Robby Ginepri från värdlandet, han är rankad 59 (jmf med Jonas 57) och fick ett wild card in i turneringen. Jonas tog inte vara på sina chanser (hade 5 breakbollar) och på drygt en timma skrevs segersiffrorna till två gånger 3-6. Nu får Jonas, precis som förra veckan, lägga allt fokus på dubbeln i par med Mirnyi.
Även Simon Aspelin, i par med Julian Knowle, spelar dubbel. De båda svenskparen är seedade (tvåa resp åtta) och står över första omgången.

Robin Söderling har lämnat återbud för att försöka återhämta sig efter sin skada i vänstra handleden. Svenska Davis Cupbloggen hoppas snart få se Robin på tävlingsbanan snart igen.

Robin skadad

Robin Söderling var tvungen att ge upp sin match mot ryssen Marit Safin i första rundan av ATP Masters Series i Montreal. Det stod 2-1 i första set till svensken, orsaken verkar vara en ömmande vänster handled.

Jonas Björkman/Max Mirnyi vann sin första match (de stod över första rundan) mot Tursonov/Wassen med 7-5, 6-4. I kvarten förlorade de mot Erlich/Ram med 1-6, 5-7.
Simon Aspelin/Knowle förlorade mot fransmännen Clement/Gqsquet med 6-3, 4-6, 5-10 (mtb).

Björkman utan chans

Jonas Björkman förlorade redan i första omgången av ATP Masters Series i Montreal, Kanada mot tjecken Radek Stepanek med klara 4-6, 1-6. Först i tredje servegamet och 30-0 i tjeckens serve så vann Jonas sin första boll i motståndarens serve. Under hela första set vann Jonas bara två bollar till i Radeks serve. Han tappade sin serve redan vid 1-1 och därmed var setet förlorat.
I andra gick det ännu sämre. Han räddade två breakbollar i första gamet och en till i sitt andra servegame, när sedan Stepanek fick ännu en breakboll orkade inte Jonas stå emot mer, 1-2. Han vann sedan inte något mer game och matchen var förlorad, 1-6 efter drygt en timmas spel.

Nu får Jonas lägga allt sin energi på dubbelturneringen.

Idag gör Bjösse entré

Med start klockan 19.00 så är det dags för höstpremiär på andra sidan Atlanten för Jonas Björkman i ATP Masters Series i Montreal. BN Court är spelplatsen/banan och motståndet står tjecken Radek Stepanek för.

I dubbelturneringen har vi två svenska par anmälda. Det är det andraseedade Jonas Björkman i par med Max Mirnyi och Simon Aspelin/Julian Knowle som är sjundeseedade. Både paren står över första omgången.

Masters i Montreal

På måndag är det dags för den första av ATP Masters Series innan det stora eldprovet om tre veckor, US Open. Montreal i Canada är det som står dom värd. Både Jonas Björkman och Robin Söderling är på plats efter ett par veckors ledighet.
Jonas börjar mot tjecken Radek Stepanek, vid vinst där väntar åttondeseedade Fernando Gonzalez från Chile. Jonas har mött Radek vid fyra tillfällen och vunnit samtliga, senast i kvartsfinal i Wimbledon i fjor över fem set.

Robin tar sig an ryssen Marit Safin. Vid deras enda möte i karriären så vann Safin med 2-1 i set och det var i fjor i ATP Masters Series i Paris. Vinnaren i detta möte får spela andra omgången mot självaste Rafael Nadal. Det kan bli ett kärt återssende för Robin, som har revansch från Wimmbledon.

Svenska Davis Cupbloggen återkommer när det är dags för spel.

Thomas tog inte sina chanser

Efter drygt en och en halv timme så slog chilenaren Paul Capdeville in matchbollen mot Thomas Johansson i Washington DC. Han vann med siffrorna 6-7 (5-7), 3-6. Thomas hade 10 breakbollar i första och Capdeville hade 3, båda tog vara på 2 av dem. Det ledde fram till tiebreak där chilenaren var den något starke. Noterbart är att Thompa hade sex stycken setbollar utan att få till det. I andra set så tappade Thomas sin serve en gång medan Capdeville kunde hålla sin serve genom hela setet och därmed var matchen förlorad.

Turneringen i USAs huvudstad är ett fall framåt för Linköpingssonen. Rapporterna från andra sidan Atlanten säger att det ser bättre och bättre ut. Vi ser med spänning fram emot de kommande månaderna för Thomas del.

Åttondelen för Thompa

Efter en mycket tät och bra match så vann Thomas Johansson över fjärdeseedade fransmannen Arnaud Clement i skiljeset, siffrorna 1-6, 6-3, 6-4. Matchen tog knappt 1 timma och 50 minuter. I det första set så var fransmannen den starka och tog tillvara på sina chanser, han bröt svenskens serve två gånger av fyra möjliga. Thomas hade också två breakchanser utan att lyckas en enda gång. Andra set fortsatte i samma anda, där var dock Thompa den starka med att ta tillvara setets enda breakboll. I det avgörande set så var Thompa den som tog tillvara på en av sina två breakbollar. Det var starkt servande från båda spelarna igenom hela mathen, (85% vunna förstaservar mot 82%). Noterbart är att båda spelarna vann lika många bollar sett till hela matchen, 75 stycken.

I åttondelen möter han chilenaren Paul Capdeville. Matchen spelas på Court 1 med start klockan 22.00 ikväll, torsdag. Han är rankad som nummer 122 (mot Thomas 74) och de har aldrig tidigare mötts.

Det gick tyvärr inte lika bra för Robert Lindstedt i par med Vliegen i Sopot, Polen. De förlorade mot förstaseedade Fyrstenberg/Matkowski med 7-6 (7-4), 6-4.

RSS 2.0