Ymers första vinst 2017

Efter två raka respass under januari, i Brisbane och kvalet till Australian Open, vann sent igår kväll Elias Ymer årets första seger. Det skedde i Challenger i Dallas USA mot åttondeseedade Smyczek som är rankad fyra placeringar bätte än Elias (156 mot 152). Segersiffrorna skrevs till 7-6(6), 6-3. 


Förutom vinsten var det glädjande att se att Sveriges bäst rankade spelare visade attityd och vinnarnentalitet på banan. Han gav aldrig upp, trots underläge med 1-4 i första set, setbollar emot sig, tappade breakbollar i mängd och svårigheter att stänga första set. 


Brunström sjuk

När det övriga svenska DC-laget åkte till Tunis i söndags för match mot Tunisien kommande helg stannade dubbelspecialisten Johan Brunström kvar hemma i Göteborg. Sjukdom rapporteras. Enligt plan skall han dock ansluta till truppen idag tisdag.


Ingen Ymer mot Tunisien

Sveriges nya Davis Cupkapten Johan Hedsberg har tagit ut sitt första landslag, det som skall möta Tunisien i Tunis med start om tio dagar.

Vi ser två debutanter i Patrik Rosenholm (singelranking: 542) och Andreas Siljeström (dubbel 66) tillsammans med Isak Arvidsson (singel 572) och Johan Brunström (dubbel 73). 
Med som sparr/femteman följer Markus Eriksson (singel 452). 

Uttagningen visar att Sverige idag har hela fem stycken bättre rankade tennisspelare än de två uttagna. Orsaken till att Rosenholm och Arvidsson är de uttagna beror på en rad olika omständighet. Dels att dessa båda herrar är de som har spelat internationellt på Future- och/eller Challemgernivå under januari. Dels beror det på att Elias Ymer (singel 158) har inte formen, måste hitta tillbaka, hans lillebror Michael (497) är fortfarande inte redo efter senaste skadan, Christian Lindell (410) är inte aktuell då matchen inte spelas på grus, Carl Söderlund (412) kommer inte ifrån sin skola i USA och Markus Eriksson har inte spelat internationellt i år, än. 

Noterbart är att Rosenholm vid två tidigare tillfällen varit nominerad bland de fyra. Båda gångerna 2013 under Fidde Rosengrens ledning. Båda gångerna valdes han bort till lottningen dagen innan spel. 
Till det har han varit sparr/femteman ett flertal gånger under 2013-2014. 
För Siljeström är det första nomineringen.

Uttagningen visar på ett nytt sätt att leda landslaget. Nu handlar det om att spela ute i Europa och visa att man vill.
Spännande är det även att se att Brunström i par med Siljeström som till vardags spelar på touren får chansen i DC. 


För Tunisien är följande nominerade: Malek Jaziri (singel 56, dubbel 355), Anis Ghorbel (singel 665, dubbel 587), Mohamed Azis Douaz (singel 817, dubbel 781) och debutanten Aziz Oukaa (saknar ranking).

Som synes har Tunisien en överlägsen stjärna i Jaziri. Hans DC-facit är 27/14 K singel och 9/12 i dubbel. Han gick så sent som förra veckan till tredje rundan i Australian Open. 

Nyckeln i matchen är att vinna mot Tunisiens två, vem det än blir, samt att knipa dubbeln på lördagen. 






Lindstedt utslagen efter två missade matchbollar

Robert Lindstedts, i par med nya zealändaren Michael Venus, saga i Melbourne år 2017 är över. Detta efter en tät kamp mot niondeseedsde Dodig/Melo. Siffrorna skrevs till 6-4, 3-6, 6-7(5) efter drygt två timmar och en kvart. 

Efter ett tidigt break i första set, till 2-1, höll Lindsredt & Co ihop setet. 
Ett break i andra gav, till 3-2, hopp om avancemang, men dubbelbreak tillbaka och fyra raka game för Dodig/Melo gjorde slut på det setet. 
Paren följs sedan åt till 5-4 och serve för Dodig. Dubbelfel till 15-40 ger två matchbollar. Tyvärr inget bra avslut på något av dem och setet går till tiebreak, där förlorar Lindstedt sin serve på den andra matchbollen och årets första Grand Slam är över. 

Det är oklart i dagsläget vad som händer nu, om det blir spel för Robban i DC-matchen mot Tunisien om två veckor. På tisdag, när lagen tas ut, får vi en första indikation på det. 


Respass för Andreas och Johan

Besöket i Australian Open blev kortvarigt för Andreas Siljeström och Johan Brunström. Förlust i första omgången efter att ha knyckt ett set mot sjundessedade Kubit/Melo med 5-7, 6-4, 4-6 efter drygt två timmar. 


Återstår nu att se när paret spelar nästa gång. Blir det ett sent inhopp i någon Challenger nästa vecka och/eller blir det DC-spel veckan därefter? Hur som får vi veta de närmsta dagarna vad som händer. 

Not. Laget till DC-fighten mot Tunisien tas ut på tisdag, senast klockan 16. 


Årets första Grand slam, årets första vinst

Det börjar bra i Melbourne för Robert Lindstedt i par med Michael Venus. Vinst i första rundan över tyskarna Bergemann/Struff efter två tiebreakset, 8-6, 7-2.

Två räddade setbollar i första sets tiebreak, visar hur tätt det var. Vid 5-4 i det andra setet kunde Lindstedt serva hem matchen men gamet förlorades och gick till tiebreak. 

Genrepen inför årets första Grand Slam var svagt för Lindstedt & Co. Förlust omgående i både Brisbane och Auckland. 

I andra rundan väntar niondeseedade Dodig/Granollers. 

I natt, vid 02 svensk tid, går Brunström/Siljeström in i turneringen. Dem möter sjundeseedade Kubot/Melo. 


Om det vore match idag...

Som sig bör med drygt ett par veckor till Davis cupmatch, denna gång mot Tunisien på bortaplan 3-5 februari, analyserar Den Svenska DC-bliggen svenskarnas presentationer. Som alltid i början av en säsong är det svåranalyserat.

Bland singelspelarna har Elias Ymer visat upp sig på ATP-nivå. Tråkigt nog har året inte börjat bra. WC förra veckan i Brisbane och stor förlust. Kval sedan till Australian Open och förlust omgående. 

Skadeläget för hans bror är okänt. Tränar gör Mikael men oklart när det är dags från comeback efter senaste höftskadan från oktober i fjor. Han är, tyvärr, inte aktuell för DC-spel mot Tunisien. 

Carl Söderlund har provat lyckan på Future i USA. Första veckan gick han till final. Denna vecka blev det en semifinalplats.
Han är mycket sugen på DC-spel, dock är han inne i en tuff period med collagellaget i Virginia så det är osäkert om han kan/får(!) spela. 
Patrik Rosenholm och Isak Arvidsson började andra veckan på året med Futurespel i Tyskland. Arvidsson gick till kvarten dör han förlorade mot toppsedad, Rosenholm ut i andra rundan. 

Vad gäller dubbelspelarna vill Robert Lindstedt avvakta hur det går i Melbourne med start på måndag. Både Johan Brunström och Andreas Siljeström är pigga på spel i februari.
Tyvärr har samtliga tre dubbelsvenskar börjat tveksamt. 

Tunisien och kaptenen Adel Brahim har i sin tur en klasspelare i Malek Jaziri rankad 56. Bakom honom är det tunnare. I fjor rullade dem på tre andra singelspelare där Anis Ghorbel är den med bäst ranking, 688. 
Jaziri spelade även de två DC-dubblarna under 2016, båda tillsammans med Skander Mansouri. 

Den Svenska DC-bloggen tror att Sverige tar ut Elias Ymer, Isak Arvidsson och Patrik Rosenholm som får slåss om de två singelplaserna och att Brunström/Siljeström tar hand om dubbeln. 

Känslan just nu är att dubbeln är extremt viktig i denna kommande batalj. Jaziri vinner sina två singlar och svenskarna mot Tunisiens två, då står vi där med ett avgörande i dubbeln. Men man kan aldrig veta, framför allt i Davis Cup. 

Nye svenske DC-kaptenen Johan Hedsberg tar ut sitt manskap senast på tisdag 24 januari. 


Ut omgående x tre

Tre dubbelsvenskar värmde upp i veckan med 250-turneringar. 

I Auckland spelade Robert Lindstedt i par med Venus, som tredjeseedade. Förlust omgående mot Monroe/Sitak med 3-6, 6-3, 8-10. 

I Sydney fick Johan Brunström och Andreas Siljeström ett alternative efter att ett hemmapar hade lämnat w.o.. Tyvärr förlust i första rundan med Pavic/Peya med 1-6, 4-6. 

Nu väntar Australian Open för samtliga tre. Lottningen för dubbelturneringen sker i början av nästa vecka. 


Brunström/Siljeström bäste svenskar

Det blev ev kvartsfinal, en vinst, för Johan Brunström i par med Andreas Siljeström i Aircel Chennai Open i Indien. Detta efter vinst över hemmaspelarna med ett wc, Balaji/Vardhan med 6-2, 6-4. 

Tyvärr förlust i dagens kvart mot andraseedade argentinarna Duran/Malteni med 5-7, 6-7(5) på dryga 1,5 timma. 
Trots att svenskarna kom tillbaka från 1-4 och räddade setboll vid 4-5 i första set kunde dem inte rädda det. 

För Robert Lindstedt i par med Venus blev det omgående förlust över Querrey/Müller med 6-4, 1-6, 5-10, i Brisbane, Australien Efter vinsten i första set vann Lindstedt & Co bara fyra poäng i motståndarens serve vilket gör det synnerligen svårt att vinna matchen. 

Som vi redan rapporterat om, som första svenska mediekanal, föll även Elias Ymer i den första omgången, även detta i Brisbane. 


Tråkig start 2017 för Ymer

Elias Ymer fick ett wildcard till Brisbane International, årets första turnering. Han mötte en annan man med wildcard, hemmaspelaren Jordan Thompson, och förlorade klart med 3-6, 2-6 på 1,5 timme. Noterbart är att Ymer Sr endast vann två poäng i motståndarens förstaserve och hade femton(!) breakbollar emot sig. 


Ymer är anmäld till årets första Grandslamkval i Australien Open i Melbourne med start den 11 januari. 

I dubbeln i Brisbane är Robert Lindstedt i par med Michael Venus. Första match imorgon måndag mot Müller/Querrey. 


RSS 2.0