André i final

André Göransson är i final i Challengern i amerikanska Tiburon tillsammans med fransmannen Lakat. Vinst över andraseedade Bambridge/O'Hare med 6-3, 7-5. 


Final imorgon mot toppseedade Arevalo/Reyes-Varela. 


Göransson i semifinal

André Göransson i par med fransosen Florian Lakat fick ett wildcard i Challengern i Tiburon, USA. 

Vinst i kvarten över fjärdeseedade Andreas Siljeström och Mikelis Libietis med 6-4, 6-3. Semi på lördag mot andraseedade Bambridge/O'Hare. 

För Johan Brunström i par med Zelenay blev det stopp i kvarten i Challengern i franska Orleans mot Berankis/Kuznetsov med 2-6, 7-5, 4-10. 


Fred tog stopp

Resan i Jönköping är över för Fred Simonsson. Det blev förlust i två raka (4-6 x 2) mot fjärdeseedade vitryssen Zhyrmont. 


Fred återser vi nästa vecka i Future i Falun. 


Vi kan glädjas åt en svensk titel i dubbelklassen. Eriksson/Sekulic tappade bara två gem (0-6, 2-6) mot Griekspoor på 44 minuter. 
Den Svenska DC-bloggen lyfter på hatten och skickar ett grattis till Markus & Milos!


Mikael Ymer klar för Falun

Den Svenska DC-bloggen kan meddela att Mikael Ymer kommer få ett wildcard till Futureturneringen i Falun nästa vecka. 


Detta bekräftar Mattias Pennonen som är Tournamemt Director för turneringen. 

Det blir Ymer Jrs andra framträdande på Futuretouren i år. Hans comeback för året skedde i slutet av februari i franska Lille. En turnering som gav Mikaels enda titel i år. 


Simonsson i semifinal

Fred Simonsson vann över andraseedade Viola från Italien med 6-1, 6-4 i Futuren i Jönköping. 

Viola är rankad 284. 

Imorgon fredag väntar fjärdeseedade vitryssen Zhurmont, rankad 350. 

I dubbelturneringen i Jönköping är Markus Eriksson och Milos Sekulic klara för final. Det helsvenska paret möter holländarna Griekspoor x två, även det imorgon fredag. 


Så var det bara en kvar...

Ensam svensk som är kvar i Futureturneringen i Jönköping är Fred Simonsson med ranking 755.

Andra omgången mot sjundessedade Bodmer med ranking 507 vann han i skiljeset. 


Svår omställning för DC-spelarna

Grusspel utomhus är en sak, hard inomhus är en helt annan. Ifrån succén i Davis Cup i Båstad har de svenska singelspelarna fått ett bryskt uppvaknande. Idel förluster. 


Lillebror Ymers förlust skrev vi om igår. 
Igår kväll föll tredjeseedade Markus Eriksson i två raka set på kvalspelaren Roglan rankad 1334 i Futuren i Jönköping.

Inatt var det storebror Elias Ymers tur i Challengern i Tiburon i USA. Förlust i skiljeset över åttondeseedade britten Norrie. 

Den ende av de fyra DC-spelarna från senast i Båstad som kan stoltsera med vinst är Johan Brunström. Tillsammans med Zelenay vann paret över Gombos/Setkic med 6-0, 6-7(6), 10-3 i franska Orleans' Challenger. 

Ett annat glädjeämne är Andre Göranssons vinst i dubbel, även det i Tiburon, i par med Lakat. Hemmaspelarna Bangoura/King besegrades med 2-6, 6-4, 14-12. 


Övrigt att rapportera från Jönköping är att Sverige hade 13 med in i huvudturneringen. Till andra har vi tre kvar. Det är Fred Simonsson, Daniel Appelgren och Christian Samuelsson som får försvara de svenska färgerna. 


Mikael utan chans

Ymer Jr föll mot Lu i Chengdu med 2-6, 3-6 på dryga timmen.

Mikael tappade sin serve omgående. Hade två breakbollar men tappade igen fram till 1-5. Lyckades bryta tillbaka en gång (2-5) men tappade omgående. Andra setbollen avgjorde. Det tog trettio minuter. 

Andra set var inledningsvis bättre. Ymer höll jämna steg fram till det fjärde gemet. Tapp där till 1-3. Möjlighet att bryta tillbaka omgående men 1-4. Räddar två breakbollar emot och bryter igen fram till 3-4. Glädjen blev dock kortvarig. Mikael vinner bara en poäng till och setet, matchen och turneringen är över för Ymer Jr. 

Det har pratats om att Mikael skall spela Future i Falun nästa vecka. 
Den Svenska DC-bloggen återkommer. 


Ymer Jr i Kina, många i Jönköping

Mikael Ymer har fått ett wild card till kinesiska Chengdu (ATP 250). Han möter imorgon tisdag, klockan 07.00 svensk tid, Yen-Hsun Lu från Kina Taipei rankad 63. Underlaget är hard Decoturf.


Äldre broder Elias spelar Challenger i Tiburon, USA, på hard PlexiPave. Han möter åttondeseedade britten Norrie, rankad 165, i första omgående. 

I dubbeln i samma turnering ser vi Andreas Siljeström tillsammans med Libietis från Lettland. Paret är fjärdeseedade.

André Göransson har fått ett wildcard tillsammans med fransosen Lakat. 
Samme Göransson kvalade in i singeln med förlorade i andra rundan. 

I franska Orleans spelar Johan Brunström på hard tillsammans med slovaken Zelenay. 


I Jönköping spelas det i veckan Future, Racketcentrum inomhus på hard står som värd. Sverige representerades av 22 stycken spelare in i helgens kvalturnering, av 31. Fyra stycken; femteseedade Sekulic, tiondeseedade Nordquist, trettondeseedade Samuelsson och Gustafsson är vidare in i huvudturneringen. Där får denna kvartett sällskap av nio svenskar där Markus Eriksson är högst rankad, seedade på plats tre. 
Toppseedad är holländaren Griekspoor med ranking 280. 


Eriksson tog slut

Future i Madrid stod på programmet för Markus Eriksson denna veckan. Veckan efter succén i Davis Cup i helgen. 

Det tog stopp redan i första omgången mot Colas Sanchez, rankad 1474, i avgörande set. 
Den Svenska DC-bloggen fick tag på Eriksson. Han spekulerade i om att det var en viss reaktion efter Davis Cupmatchandet. Till det hade han aldrig spelat på en värre plats. Hög höjd med grusbanor med tak över med mycket dålig belysning vilket medförde flertalet missade bollar. 

Härnäst väntar Future i Jönköping med start i helgen. 


Samtidigt meddelar Robert Lindstedt att han inte åker till turneringarna i Kina i höst. Hans kropp behöver vila. Vi får se när han är tillbaka. Vi får helt enkelt se om han spelar i Stockholm med start den 16 oktober. 


Sverige möter Ukraina

Sverige möter Ukraina i första omgången grupp 1 Europa/Afrika i Davis Cup 2018, datumen är 2-4 februari.

Matchen kommer spelas på bortaplan. 

Spelort, underlag och bolltyp skall meddelas senast 60 dagar innan match med andra ord i början av december. 

Ukraina är rankade på plats 28, Sverige 32. 
Länderna möttes i april 2014 i Baltiska Hallen i Malmö. Sverige föll med 1-4. Vinst endast i dubbeln där Robert Lindstedt/Johan Brunström där paret vann över Sergei Bubka/Denys Molchanov med 10-8 i avgörande set. 
Vi minns även att Isak Arvidsson insjuknade och ersattes av Brunström i första singeln. Han pressade Sergiy Stakhovsky till fem set, föll där med 11-13. 
Övrigt i singel såg vi Markus Eriksson förlora i tre raka mot Artem Smirnov. 

Ländernas första möte var året innan, april 2013, i Dnipropetrovsk på hard. Ukraina vann med 2-3. För Sverige spelade Arvidsson och Eriksson singlar och dubbeln Lindstedt/Brunström. Vinster blev deg för Eriksson mot Molchanov (3-1 i set) i andra singeln och i dubbeln mot samme Molchanov/Stakhovsky (3-2). 
Dolgopolov vann över Isaksson (0-3) och Eriksson (1-3) och Stakhovsky över Arvidsson i femte/avgörande med 0-3. 

I helgen som gick blev det vinst för Ukraina med 5-0 mot Israel på bortaplan, utomhus på hard. I singlarna spelade Alexandr Dolgopolov, rankad 52 med DC-facit i singel 7 vinster på 10 försök, och Illya Marchenko, 287 med 14 vinster på 23 singlar. I dubbeln spelade Molchanov/Stakhovsky. 

Ser vi till val av underlag väljer Ukraina oftast hard. Elva hemmamatcher de senaste tio åren, samtliga på hard. Alla utan en inomhus. 

Vinnaren mellan Ukraina och Sverige får möta Portugal. Vid svensk seger möter vi portugiserna på hemmaplan 6-8 april. 
Förlorar Sverige mot Ukraina får Sverige vänta till hösten för nästa match. 
Vinner Ukraina mot Portugal möter Sverige just Portugal 14-16 september. 
Om Portugal vinner över Ukraina får Sverige vänta att se vilket land om när vi skall spela. Då står det mellan Tjeckien (på bortaplan), Sydafrika (bortaplan) eller Israel (hemmaplan)/Rumänien (hemmaplan) och datumen är antingen 14-16 september eller 19-21 oktober alt 26-28 oktober. 
Men allt detta återkommer vi givetvis till. 



Sverige oseedade

På onsdag klockan 15.00 i London är det dags för lottning till nästa års Davis Cup. 


Som nyppflyttade till grupp 1 är Sverige (med ranking 32 på dagens nya ranking) som väntat oseedade.

Toppseedade är Tjeckien (9) som vi får möta på bortaplan om lotten faller ut så. Övriga seedade är Ryssland (19) hemmaplan väntar, Slovakien (21) även det fördel av hemmaplan och Portugal (24) där lotten får avgöra fördel av hemma/borta. 

Övriga lag som Sverige kan få möta är övriga lag i gruppen: Vitryssland (25, hemma), Ukraina (28, borta), Bosnien-Hercegovina (35, lotten avgör), Sydafrika (40, borta) eller vinnaren mellan Rumänien (39, hemma) och Israel (38, hemma) som möts i en direkt avgörande match 20-22 oktober. 

Första omgången spelas 2-4 februari 2018, andra rundan 6-8 april och tredje rundan/play-off till World Group 14-16 september. 


5-0

Mikael Ymer fastställde slutresultatet till 5-0 i matchen mot Litauen i match mot Julius Tverijonas. Detta efter en jämn kamp där ingen av spelarna ville ge sig men Ymer Jr var den starkare och vann med 7-5, 6-3 på knappa 1,5 timma.


Nu väntar spel i Chengdu (ATP250) i Kina med start nästa måndag, den 25 september, dit Mikael fått ett wc. 
Efter det eventuellt spel i Future i Falun innan säsongen avslutas med Stockholm Open i mitten av oktober. Mikael är som bekant titelförsvarare i dubbel tillsammans med broder Elias. 


Siljeström i final i Polen

Det blev inget Davis Cupspel i veckan för Andreas Siljeström. Men det blev en finalplats i Challengern i polska Szczecin. Förlust för fjärdeseedade Siljeström i par med vitryssen Bury i finalen över toppseedade Koolhof/Sitak med 1-6, 5-7. 


För Andreas väntar nu Challengerspel i California, USA, ett par veckor i Tiburon (25 september) och Stockton (2 oktober) innan tanken är att spela Stockholm Open tillsammans med Johan Brunström. 


Enkelt för Markus

Sverige har 4-0 mot Litauen. Detta efter att Markus Eriksson vunnit mot en håglös Tadas Babelis med 6-3, 6-0 på 43 minuter. 


Efter jämna första sex gem fanns det bara en spelare på banan. Efter 3-3 vann Markus nio raka gem och 39 av 48 poäng. 
Lithauern såg mer och mer uppgiven ut. 

Eriksson fortsätter nu tiil Madrid för Future på grus inomhus. Veckorna efter det blir det hard inomhus på hemmaplan. Jönköping (25 september) följt av Falun (2 oktober). 


Eriksson VS Babelis

Sverige har som bekant redan vunnit Davis Cupmatchen mot Litauen i Båstad. Detta efter dubbelvinsten igår som ger 3-0. 


Der är då föga överraskande att ländernas båda ettor Elias Ymer och Laurynas Grigelis inte kommer till start i söndagens första singel. Istället får vi se Markus Eriksson, rankad 326, för Sverige och Tadas Babelis orankad, för Litauen. 

Matchen avgörs i bäst av tre set. 


Sverige tillbaka till grupp 1

Markus Eriksson och Johan Brunström vann över lithauerna Laurynas Grigelis och Tadas Babelis med 7-6(2), 6-3, 6-1 efter drygt två timmar. 


Brunström höll sin första serve och svenskarna hade sedan 0-40 i Grigelis dito. 
Samtliga räddas med stabilare servar. Gemet till litauerna. 1-1. 
Eriksson sedan i problem i sitt första servegem. Underläge med 30-40. Räddar den med ett ess. Räddar en till innan svenskarna får abdikera när Babelis bryter in när Erikssons slår en backhandkross vid nät. 1-2. Den unge litauern Babelis är så långt bäst på plan. Han fortsätter lysande med att serva hem sitt första gem blankt. 1-3. Brunström sedan i problem med fram för allt Babelis returer. Fyra räddade breakbollar krävs innan Johan avslutar gemet med en läcker stoppvolley vid nät. 2-3.
Grigelis till serve. Svenskarna hämtar upp 30-0 till break. Sista två poängen avgör Eriksson genom att först bryta in vid nät och avgör för att sedan fullborda breaket när han lägger en rak backhand i korridoren. 3-3. Av bara farten går svenskarna med Eriksson vid serve upp till 40-0. Nio raka svenska poäng nu. Tappar två servar men avgör sedan efter duell vid nät. 4-3 på tavlan, med andra ord tre raka svenska gem. 
Vid 4-4 går Brunström upp med serve till 40-0. Tappar sedan efter ett dubbelfel och två felbedömda poäng, en lobb på baslinjen och en på sidlinjen av Babelis, till underläge 4-5. Grigelis kan serva hem setet. Svenskarna vill annat. Skaffar sig två breakbollar när Brunström bryter in, 15-40. Eriksson bryter in med en otagbar forehand till 5-5. 
Markus hamnar sedan illla till, 0-40, tre breakbollar emot. Räddar samtlga och vinner två till. Setet sedan till tiebreak. Spelarna håller sina servar inledningsvis. 
Vi får sedan se svenskarna gå från 3-2 till setvinst. Babelis tappar båda sina servar och Brunström håller båda sina. Första en smash av Eriksson vid nät som ger fyra setbollar och sedan en läcker undanläggning av samma Eriksson vid nät till setvinst. En timma tog det. 

Ett viktigt tiebreak, vinst här som gav så mycket adrenalin till båda svenskarna. 
Eriksson har sett piggast och mest vass ut av svenskarna. Den som sviktat mest är Grigelis. Tappad serve två av fyra gånger. 

I andra set bryter sedan svenskarna Grigelis omgående. Eriksson häller sedan till 2-0. Svenskarna har sedan fyra breakbollar i nästa gem, Babelis räddar samtliga med fina servar. 
Ett kort regnuppehåll följer. Spelet igång igen efter knappt tio minuter. 
Tveksam omstart av Brunström vid serve. Går dock från 0-30 till 3-1. 
Två nya breakbollar i nästa serve för Babelis. Räddar båda som så många gånger förrut med stabila servar. Istället för 5-2 ser vi 4-3.
Vid nästa serve för Litauen kommer avgörandet. Setboll blir det när Brunström smashar in distinkt vid nät, 15-40. Serven räddar Grigelis en gång. På den andra gör Babelis ett grovt misstag när han skall placera in en backhand vid nät men som istället seglar långt ut. 
Setet till Sverige på 50 minuter. Litauerna är nu i rejäl brygga 

Eriksson håller sin serve och sedan följer ett stabilt och underhållande gem från fram för allt samme Eriksson. Han styr spelet och svenskarna skaffar sig två breakbollar, 15-40. Babelis gör då ett dubbelfel. 2-0. Litauerna hänger mer och mer med huvudena. Brunström håller blankt till 3-0. Grigelis reducerar till 3-1 och Eriksson stabilt till 4-1. Bryter sedan på andra breakbollen när Babelis lägger en backhand djupt i nät. 5-1. 
Brunström kan sedan serva hem landskampen till Sverige. Han gör det och dessutom blankt. Han själv avgör distinkt vid nät på matchbollen. 

Förbundskapten Johan Hedsberg är obesegrad efter årets tre raka segrar i år. 
Det är första gången på över tio år som Sverige vunnit tre matcher på rad. Det var 2006-2007 då DC-laget vann över Brasilien, Vitryssland och Argentina. 

Sverige är tillbaka i grupp 1 Europa/Afrika. Ett stort grattis till samtliga spelare och ledare som varit med under året. 


Lottning till 2018 års spel sker på onsdag i London. Väl tills dess återkommer givetvis Den Svenska DC-bloggen, som alltid.  


Inga ändringar i dubbeln

Markus Eriksson i par med Johan Brunström för Sverige och Tadas Babelis tillsammans med Laurynas Grigelis för Litauen. Där har ni dagens uppställning för Davis Cupmötet i Båstad. 


Det är med andra ord debut för det svenska paret. Till det dubbeldebut för Eriksson i DC. 

Vi ser ett molnigt Båstad med lätt mörka moln och cirka 1500 på läktaren. 

Första set pågår. 


Ymer Jr ordnar 2-0

Ymer Jr vinner med 3-2 i set mot Grigelis. Vi skriver siffrorna 2-6, 7-5, 6-0, 0-6, 6-1 efter drygt tre timmar.  

Sverige har nu 2-0 i landskampen. 

Ymer hade det svårt inledningsvis på centercourten i Båstad mot den litauiska ettan Grigelis i landskampens andra match. 
Förlorade första set med 2-6 på 30 minuter. 
Han har tappat sin serve inte mindre än tre gånger. Det märks lång väg på kroppsspråk och blick att inte formen finns där. 
Från ställning 2-2 till setförlust vann Ymer fem poäng. 

Mikael tappar sedan sin serve omgående. Han bryter tillbaka och har sedan breakboll till 3-1. Solen lyser, Mikael spelar som bäst då verkar det som. 
Han missuppfattar studsen på Grigelis andraserve och gemet senare till Litauen, 2-2. 
Ymer ser återigen skakig ut. Hamnar i svårigheter vid 30-40, breakboll emot. Räddar den med en rak forehand. Ny breakboll följer. På den får Ymer ramträff, 2-3. 
Mikael bryter tillbaka igen omgående. 3-3 efter en rad enkla misstag från lithauen. Setets första sex gem är fyra break. 

Svenskt trångmål igen. Problem med breakboll emot igen efter en rak forehand från Grigelis racket. Solen lyser igen över centercourten och Ymer steppar upp och spelar bätte o bättre. Räddar den och går fram till 4-3. 
Ny serve för Ymer vid 4-4. Underläge med 0-40, räddar samtliga. Minns mest den andra breakbollen när Ymer Jr med en dubbelfattad backhand slicar in den diagonalt med nätet, Grigelis hinner inte med. Ymer Jr är nästan uppe hos lagkamraterna på läktaren när slaget görs. Svensken räddar två breakbollar till och går fram till 5-4.
Spelarnas håller sina servar fram till 6-5 och Grigelis tur. Ymer börjar då mest slicea sina slag. Via en nästan perfekt stoppboll(!) på förstaserven ger det två setbollar, 40-15. På den lägger Grigelis en forehand lång. 7-5 till Sverige på drygt en timma.

Tredje set är ren uppvisning från Ymer. Vinner det med 6-0. Vinner 26 av 38 poäng. Grigelis tar ett medical timeout vid 3-0. Det verkar vara baksida vänster lår som spökar. 

I fjärde vänder det igen. Grigelis vaknar till liv, spelar som pånyttfödd o och får in, vinner, det mesta. 0-6 på trettio minuter. 

Femte och avgörande set väntar. Där vänder det igen. Ymer dubblbryter fram till 4-0. På breakbollen händer något märkligt. Grigelis går ner i spagat när han försöker rädda poängen som läggs ut i korridoren. På den poängen får han kramp. Teamets doktor kommer in omgående på plan och tar hand om, hjälper, sin landsman. Detta är emot reglerna. Hjälp av läkare får endast ske i sidbyten. Grigelis får då skänka bort ett gem, till 5-0, för att kunna fortsätta. 
I nästa servegem är han på benen igen. Räddar två matchbollar och går fram till 5-1. Ymer till serve. En räddad breakboll innan han genom en andraserve på linjen som motståndaren lägger i nät skaffar sig sin tredje matchboll. En rak backhand som seglar ut bred ger segern till Sverige. 

Vinden tilltog från tredje set och blev ett gissel för båda spelarna. Där av de stora siffrorna efter det. Det blev en kamp att bemästra vindbyarna nere på Båstad centercourt.
Det var roligt att se att samarbetet mellan förbundskapten Hedsberg och Ymer Jr funkar som innan när de kamperade ihop under fyra år. 

Imorgon klockan 13 är det dags dubbeln. Den stora frågan är om förbundskapten Hedsberg behåller originaluppsättningen Brunström/Eriksson eller byter till Ymer x två? 
Frågan för Lithauen är om Grigelis håller för att spela imorgon med tanke på hur han såg ut i femte set mot Ymer Jr? 
En timme innan matchstart imorgon vet vi.


Stabil inledning av Elias

Elias Ymer vann komfortabelt med 3-0 i set (6-2, 6-3, 6-3) mot Tverijonas efter stabilt spel. En timma och 34 minuter tog det. 


Matchen inleds med ett break fram till 2-0 med en rak backhand mitt på sidlinjen. Det är Ymer Sr som styr spelet, det är inledningsvis han som dikterar villkoren. Speciellt i egen serve där han är hur lugn som helst.
Vid 5-2 och 15-30 gör Ymer två stabila returer på litauens fötterr, båda seglar långt ut. Setet till Sverige.

Ymer Sr inleder även andra set fint. Bryter på tredje breakbollen med en läcker forehandkross till 2-0. 
Tverijonas vill inte ge upp. Efter ett svenskt dubbelfel skaffar han sig två brrakbollar. På den andra då Elias lägger bollen bred är gemet tappat, 2-1. Elias opponerar sig mot att motståndaren mest springer fram och tillbaka innan ens han fått iväg serven. 
Spelarna följs åt. Vid 3-2 skaffar sig Ymer en breakboll efter en snygg forehandkross. Tyvärr lägger svensken returen i nät. 
Just nu 4-3. 
Litauen går fram till 30-0 i egen serve. Sedan höjer Ymer spelet. Vinner åtta raka poäng. En bred backhand avgör setet på 35 minuter. 

Tredje set inleds med break omgående när Ymer smashfintar vid nät, lägger undan bollen med en snygg forehand till 1-0. 
I nästa serve för Tverijonas går Ymer från 30-30 till 3-0. Speciellt på breakbollen bygger han upp poängen grandiost som han avslutar med en snygg in-side-out. 
Ymer tappar ett av sina break när han misslyckas med en undanläggning vid nät, 3-1. Spelarna följs åt till 4-2.
Ymer lägger en stoppboll till 30-30 vid 5-3. Men kommer inte närmare där, 5-4. Egen serve sedan. Trots 15-30 vänder han med fint spel och avslutar med en snygg och lugn forehandkross på sidlinjen till 6-3. 

1-0 till Sverige. 

Det duggade lite oroande vid matchstart men det försvann snabbt. Cirka 800 personer trivs på Båstad Tennisstadion. 


Matchstart framflyttad

Sverige möter som bekant Litauen i Davis Cup i Båstad i helgen. 

Första match mellan Elias Ymer och Julius Trevijonas startar strax efter klockan 11.30. Detta efter ett kraftigt regn i morse. Centercourten ser mycket tung ut. 

Först invigning sedan matchstart. 


Ymer Sr inleder

Imorgon fredag klockan 10.30 på Båstads centercourt spelar Sverigeettan EliasYmer, ranking 200, mot Litauens tvåa Julius Tverijonas, ranking 1577. 
Därefter får vi se Mikael Ymer, ranking 323, mot ettan Laurynas Grigelis, ranking 244.

Anmälda till dubbel på lördag med start klockan 13 är för Sverige Johan Brunström (dubbelranking 133) tillsammmans med Markus Eriksson (410). För Litauen är Tadas Babelis (1316) och Laurynas Grigelis (243) anmälda. 
Det svenska paret har aldrig spelat tillsammans. Det litauiska har en DC-match ihop. Det var mot Madagaskar och gav vinst i tre raka. 

På söndag klockan 10.30 inleder Elias mot Grigelis följt av Mikael mot Tverijonas. 

Det svenska laget nominerades alltså precis som Den Svenska DC-bloggen rapporterade om igår. 

På spel i denna Davis Cupmatch står en plats i grupp 1 Europa/Afrika. Vinnaren spelar där 2018. Förlorande land stannar kvar i grupp 2. 

Den Svenska DC-bloggen kommer givetvis finnas på plats i Båstad under helgen för att ge de bästa och senaste uppdateringarna.


Ymerbröderna tar hand om singlarna

Enligt obekräftade uppgifter blir det bröderna Elias och Mikael Ymer som tar hand om singlarna på fredagen mot Litauen i Båstad. Till dubbeln anmäls övriga två i laget, Johan Brunström och Markus Eriksson. 


Spekulationerna har varit många om Litauens bäst rankade spelare, Ricardas Berankis (ranking 178), kommer komma till Båstad eller inte. Den senaste informationen i ämnet är att han skall spela kval till St. Petersburg (ATP) i helgen i stället. Han är för övrigt anmäld dit på skyddad ranking. 
Han är även anmäld till Metz (ATP). 

Imorgon klockan 11.00 vet vi.


Förbundskaptenen har ordet

Sveriges Davis Cupkapten Johan Hedsberg analyserar inför helgens DC-match mot Litauen i Båstad. Den Svenska DC-bloggen fick svar på en rad intressanta frågeställningar. 

Samtliga fyra uttagna, Ymer x 2, Eriksson och Brunström samt sparring i form av Arvidsson och Friberg, är på plats i Båstad. 
Vädret har varit varierande med framförallt  mycket regn igår tisdag. Detta gör att centercourten blir hal. Mycket mer än övriga banor i området. 

Hedsberg är hemlighetsfull över spelarnas fysiska status. Han är även hemlighetsfull över hur han tänker vad gäller olika formationer, scenarier, i både singel och dubbel. 

Vad gäller Litauen är samtliga på plats. Dock har inte Johan hunnit se någon träning med motståndarna. 
Noterbart är att deras etta, Berankis, idag även åkte ut i dubbeln i Istanbul. Han är med andra ord fri att spela i Båstad. Frågan är om han är villig att åka från spel på hard till grus på Bjärehalvön i helgen. 
Imorgon klockan 11.00 vet vi. Då är det lottning på Hotell Skansen.

Vädret är just nu nyckfullt i Båstad. Väderprognosen säger just nu uppehåll under hela fredagen med 12-14 grader och en vind på 3-6 m/s. Lördagen säger regn under hela dagen och söndag nederbörd fram till klockan 14. 
Den Svenska DC-bloggen har sökt representanter för det Svenska Tennisförbundet med frågan om det finns någon reservplan ut i fall att matchen inte kan färdigspelas under helgen, typ inhomhus på Drivan. Tyvärr har vi i dagsläget inte fått något svar. 

Vi återkommer givetvis.  


Litauens etta föll

Ricardas Berankis, Litauens bäst rankade spelare och inte uttagen till helgens Davis Cupmatch mot Sverige i Båstad, föll omgående i Challengerturneringen i turkiska Istanbul mot sjätteseedade Berrettini i två raka set. 


Samme Berankis spelar imorgon oxå dubbel tillsammans med ryssen Gabashvili. 


Siljeström provade lyckan i Polen

Andreas Siljeström fick vi i helgen se i något så ovanligt som kval till en Challenger, närmare bestämt i polska Szczecin. Vinst i första rundan mot hemmaspelare som kom in via wc innan stopp i två raka mot toppseedade Jaloviec (rankad 290). 


Svensken spelar även dubbel i samma turnering tillsammans med vitryssen Bury. Paret är fjärdeseedade. 


Berankis spelar i Istanbul

Spekulationerna är i full gång inför Davis Cupmatchen mellan Sverige och Litauen i Båstad nästa helg. En av de frågeställningarna som finns är om Litauens i särklass bäst rankade spelare, Ricardas Berankis, kommer till spel eller inte. Han är dagsläget inte uttagen. 

Han är dock med i lottningsträden och uppsatt till spel i turkiska Istanbul för en Challenger, i både singel och dubbel. Turneringen spelas på hard. 

Den Svenka DC-bloggen kommer med spänning rapporterar hur det går för Berankis.


Stopp i semin för Brunström

Johan Brunström är som bekant i italienska Genova tillsammans med Zelenay. 

Efter en imponerande vinst i kvarten mot fjärdeseedade Duran/Marrero med 7-6(3), 7-5 på 1,5 timma tog det stopp idag i semin. Oseedade, likt Johan & Co.  Puerz/Struff vann med 4-6, 5-7. 

Brunström åker nu till Davis Cupsamlimgen imorgon. Där ansluter Markus Eriksson som laddat hemma i Göteborg under veckan och bröderna Ymer. 


Brunström levererar

Johan Brunström är den svensk som är uttagen till Davis Cupmatchen mot Litauen som vinner denna vecka. Han bildar par med Igor Zelenay i italienska Genova. Vinst mot hemmaspelarna Berrettini/Pellgrino med 6-3, 6-1 på en timma. 


Sämre gick det för Andreas Siljeström tillsammans med Aliaksandr Bury i samma turnering. Förlust mot fjärdeseedade Duran/Marrero 2-6, 6-7(4). 


Även Ymer Sr gör att dåligt genrep

Efter fyra veckors spel i Challengers i Italien med först en titel, sedan en semifinalplats har det blivit utträde omgående i första rundan två veckor på raken för Elias Ymer. Idag förlust mot ungraren Balazs i Genova med 3-6, 6-7(4) på drygt 1,5 timma. 


Härnäst väntar Davis Cup i Båstad. Laget samlas på söndag. 


Christian Lindell förlorade även han i den första omgången. Platsen var Bogota i Colombia och för motståndet stod Bellotti. Förlustsiffrorna skrevs till 3-6, 6-3, 4-6 på två timmar. Frågan är hur mycket Lindekls ryggsmärta hämmade honom? 


DC-lagen uttagna

Precis som Den Svenska DC-bloggen skrev i förrgår består Sveriges lag mot Litauen av bröderna Ymer (Elias med singelranking 201 och Mikael 313), Markus Eriksson (355) och dubbelspecialisten Johan Brunström dubbel 147). 

Med som sparring/reserv ser vi Isak Arvidsson (845) och Karl Friberg (947). Arvidson som har tagit ett break från tennisen men gör DC-veckan ett undantag. 
Till det finns oxå Andreas Siljeström till hands om hans tjänster behövs. 

Orsaken till Christian Lindells frånvaro denna gång är hans problem med ryggen. Osäkerheten om den håller för ev tio set på tre dagar är allt för stor.

Genrepet var tveksamt för Elias, förlust omgående i Genova. Han har under de senaste fyra veckornas spel i Italien hittat ett bra flow. Facit har blivit en titel (i Cordenons), en semifinal (Manerbio) innan det oroande dalat något förra veckan och denna med uttåg omgående. 
Hans DC-facit i singel är 5 vinster på tolv tillfällen. I år har han två vinster på två möjligheter.

Yngre broder Ymer, Mikael, har ett par toppar under sommaren: semin i Båstad och kvarten för en månad sedan i Biella. I övrigt har han mest förlorat i kval till Challenger. Fem uttåg har det blivit. 
Mikael har vi inte sett fyra gånger i singel. Han har vunnit två, båda i debuten mot Danmark på bortaplan 2015.

Kanske får vi se bröderna Ymer i spelformen dubbel i Båstad och därmed debut? 

Markus har på tolv DC-matcher vunnit fyra. Senaste segern kom även detta mot Danmark 2015.
Futuretitel i Ungern förra veckan och i Polen i juni samt finalplats i Polen i juli och semi i Challengern i Tjeckien är det bästa vi sett från Markus i år. 

Dubbelspecialisten Brunström kan stoltsera med en finalplats (Biella), semifinal (Guadalajara) och kvartsfinaler (Båstad, Manerbio, Vicenza o Barletta) som bästa i år. Sedan debuten 2012 har han spelat 14 dubblar med vinst i 8. 

Om laget är intakta till lotten på torsdag nästa vecka kommer vi få se ett svenskt dubbelpar som gör DC-debut. 

Laget samlas på Bjärehalvön på söndag.  


Lituaens kapten Rimvydas Mugevicius kommer till Båstad utan varken deras etta Ricardas Berankis (165) eller deras trea Lukas Mugevicius (539) som i dagsläget inte finns med i truppen.
Ettan Berankis har efter återkomst efter skada i maj spelat flitigt. Titel i Challengern i Kazakstan andra veckan efter comebacken. 
Under de senaste två månaderna har han satsat renodlat på hard med en finalplats i en Challenger som bästa resultat för en månad sedan. 
Mugevicius har spelat mycket sparsamt i år. Tre Futureturneringar i Turkiet i mars, samtliga med uttåg i andra omgången följde han upp  med att vinna en singel mot Georgia i Davis Cup. Sista framträdandet ser vi i början av maj i Challenger i Tjeckien. Efter det har det varit tyst. Han rehabtränar för tillfället efter sin handledsoperation i våras.

De nominerade är Laurynas Grigelis (238), Tadas Babelis (1585), Julius Tverijonas (1583k) och Tomas Vaise (orankad).

Grigelis är likt våra svenska spelare mest intresserad just nu på grus. 
Undantag såg vi förra veckan då han testade på kval till US Open. Det blev förlust omgående. Bäst resultat på Challenger är en kvartsfinplats för drygt en månad sedan. Till det ett par finalplatser på Futurenivå. Den 26-årige Grigelis har sedan DC-debuten 2008 vunnit 12 av 27 singlar och hälften av de 16 dubblar han spelat. På grus är facit 4 av 7 vinst i singel och 1 av 3 i dubbel. I år, mot Madagaskar och Georgien, har han vunnit 3 av 4 singel och båda dubblarna.

20-åriga Babelis singelfacit i Favis Cup är ingen vinst på fem försök och en dubbelvinst, tillsammans med Grigelis, på ett försök. I övrigt spelar han mest på Futurenivå. 

Detsamma gäller Tverijonas. Bästa resultat i år ser vi i juli då det blev en kvartsfinal på hemmaplan.
23-årigen har spelat en singel, året var 2011. Resultatet blev förlust. 

Vaise, 19 år, är orankad. Han har spelat två betydelselösa singlar i fjor och i år. Båda med förlust. 


Förbundskaptenerna har fram till lottning nästa torsdag, den 14 september, på sig att byta ut två spelare från de nominerade.


Vädret är alltid en riskfaktor vid utomhusspel i allmänhet och i Båstad i synnerhet. Just nu säger prognosen regn under veckan (måndag till torsdag, samt även första speldagen, fredag). 


Dåligt genrep för Ymer Jr

Det såg länge ut som om Mikael Ymer skulle passara första hindret, tysken Krawietz (ranking 394) på gruset i Challenger i nederländska Alphen. 

Ledning med 4-1 och även matchboll i egen serve vid 5-4 förvandlades till förlust med 2-6, 7-5, 6-7(4) på knappt tre timmar.

Denna turnering var Mikaels genrep inför Davis Cup i Båstad. Vi får hoppas att devisen "ett dåligt genrep ger en lysande premiär" slår in denna gång.


Stopp för Lindstedt & Co

Tredje rundan i US Open blev facit i år för Robert Lindstedt i par med Jordan Thompson. Förlust mot fjärdeseedade Murray/Soares med 3-6, 4-6. 


Lindstedt i tredje rundan

Sveriges högst rankade dubbelspelare Robert Lindstedt i par med Jordan Thompson är klara för omgång nummer tre i årets sista Grand Slam, US Open i New York. 

Detta efter vinster över först Gonzalez/Young med två gånger 6-3 samt idag över Millman/Skupski  med 7-6(4), 6-1.

Nu väntar fjärdeseedade Murray/Soares. 



Ymer x två blir ankare

Enligt obekräftade uppgifter kommer det svenska laget mot Litauen den 15-17 september i Båstad bestå av bröderna Mikael (ranking 313) och Elias Ymer (201), Markus Eriksson (355) och Johan Brunström.

Detta öppnar upp för en rad spännande alternativ. Ymer Sr och Eriksson tar hand om singlarna på fredagen, Ymer x två alt Eriksson/Brunström spelar dubbeln och Ymer Jr får förtroendet vid en eventuellt femte och avgörande femte match (på bekostnad av Eriksson).

Vi ser med andra ord ingen Christian Lindell (355)  i laget, Sveriges tredje bästa spelare sett till rankingen. Detta är något som vi, Den Svenska DC-bloggen, skrivit om vid ett förtal tillfällen från början av juli. 

Elias Ymer värmer upp i veckan med Challenger i italienska Genova. Yngre broder Ymer ser vi i Nederländska Alphen. 
Dubbelspecialisten Brunström oxå han i Genova. Forna partnern Andreas Siljeström lika så. Dock inte med varann. Brunström spelar med slovaken Zelenay och Siljeström med vitryssen Bury. Vinner båda paren sin första match möts dem i andra rundan. 
Lindell ser vi i Colombia och Bogota. 


På tisdag senast klockan 16 offentliggörs laget samt den litauiska lagets fyra spelare.


Den Svenska DC-bloggen återkommer, som alltid. 


Markus vinnare i Ungern

Fjärdeseedade Markus Eriksson vann precis Futuretiteln i ungerska Kecskemet! Detta efter att ha vänt mot hemmaspelaren Zsombor Piros och skrivit segersiffrorna till 4-6, 6-4, 6-3 på 2,5 timma. 


Den Svenska DC-bloggen fick tag på Markus. Han säger följande om veckan och titeln: "Riktigt skönt titel att vinna har vart stentufft från första match verkligen. 30 grader + och 200-300 ungrare emot mig från semi så var riktigt starkt att ta hem det! En klassisk turnerings vinst spelmässigt, brotta sig igenom i början och sen börja spela bättre i slutet på veckan👍🏻"

Detta är Erikssons sjunde titel på Futurenivå, den andra i år!
Ett skönt formbesked inför laguttagningen inför Davis Cupmatchen mot Litauen som sker på tisdag. 

Vi lyfter på hatten och gratulerar Markus! 


Eriksson i final

Göteborgaren Markus Eriksson är i Futurefinal i Ungern. Detta efter vinst över sjätteseedade Nagy med 6-3, 7-6(7).


Final imorgon lördag för fjärdeseedade svensken mot hemmaspelaren Piros, rankad 908. 


RSS 2.0