Den svenske världsåttan är i Dubai

Robert Robban Lindstedt i par med sin vapendragare Horia Tecau är i Dubai för spel i 500-turneringen med namnet Dubai Duty Free Tennis Championships. Som andraseedade spelar de imorgon sin första match. De möter där Paes/Tipsarevic.

Dubbeltrubbel i vecka åtta

Sverige hade två dubbelspelare på touren under föregående vecka, båda två i Open 13 i Marseille. För övrigt den turnering som Robin Söderling vann ifjor.

Andreas Siljeström i par med tysken Martin Emmrich föll omgående mot Clement/Dlouhy 4-6, 6-4, 7-10.
Johan Brunström spelade tillsammans med Dick Norman från USA. De vann första rundan över Knowle/Kohlmann med 6-2, 6-4. Sedan tog det stopp i kvarten mot, paret som sedan vann hela turneringen, hemmaspelarna Mahut/Roger-Vasselin med 2-6, 6-3, 5-10.

Zimonjic fick sin revansch - fem missade matchbollar

Robban Lindstedt i par med Horia Tecau förlorade finalen i Rotterdam mot andraseedade Llodra/Zimonjic med 6-4, 5-7, 14-16. Det tredjeseedade svensk-rumänska paret bröt omgående och kunde sedan hålla undan hela första setet på knappa 30 minuter. Samma visa i andra set, men denna gång utan att hålla undan. De fransk-serbiska paret bröt tillbaka och kunde sedan bryta fram till setvinst.
I det avgörande matchtiebreaket hade Robban & Co ett aning övertag och kunde gå fram till tre matchbollar vid 9-6. De tappade samtliga och ytterligare två innan Zimonjic kunde vända på det och på sin tredje matchboll avgöra. Serben fick sin revansch efter förra helgens förlust i DC.

Vägen fram till final gick genom vinst i första omgången över österrikarna Marach/Peya med 6-1, 7-5. I kvarten väntade Del Potro/Petzschner och vinsten blev 6-4, 1-6, 10-8. Gårdarens semifinal fann vi spanjorerna Granollers/Lopez och Robban & Co segersiffror blev 6-4, 6-3.

Ryderstedt stretade på bra men utan chans

I söndagens första singel, match nummer fyra för helgen, spelade de två ettorna Michael Ryderstedt mot Janko Tipsarevic. Serben och Serbien vann i tre raka med 2-6, 6-7 (5-7), 5-7 på två timmar och 17 minuter.

Ryderstedt var med bra i framför allt andra set, men när det hettar till, när det skall avgöras så fick vi så tydligt se den gigantiska skillnaden som är det är på dessa två tennisherrar. Detta innebär också att hela matchen är förlorad med ointagliga 1-3. Sverige kommer nu, den 14-16 september spela play-off för att kunna hänga kvar i högsta serien, World group, i Davis Cup. Mer om det senare.

I första set så visades det med all tydlighet att det skiljer över 300 platser på rankingen på dessa två herrar. Efter att ha räddat en breakboll i sitt första servegame för Tipsarevic kan han via två egna break gå fram till 2-6 på knappa halvtimman.
Ryderstedt visar i andra set vilket stort spel han har i sig. Det stora problemet är dock att han är för ojämn och att nerverna inte är med honom i det avgörande poängen. Han har en breakboll vid 3-2 och sedan en setboll vid 5-4. På båda dessa poäng räddar serven serben. Via en egen räddad breakboll går setet till tiebreak. Ryderstedt går upp via minibryt till en ledning til 4-1. Serben tar sedan fyra raka poäng innan svensken kan kvittera till 5 lika. Ett ess ger setboll till Tipsarevic. En upplagd forehand från mitt i banan som Ryderstedt lägger djupt i nät gör slut på det setet.
I tredje set följer spelarna varandra till 5-6 och svensk serve, då hettar det till. Via en bred forehand skaffar sig serben två matchbollar vid 15-40. Två ess räddar dessa. Ny matchboll efter det. En bred forehand på returen avgör matchen. 0-3 i set ger 1-3 i matcher.

Den femte och betydelselösa matchen mellan Prpic och seriska reserven Dusan Lajovic slutade två gånger 4-6. Detta i sig innebär att det hela slutade 1-4, samma resultat som i Halmstad i somras.

För Sverige blir det nu play-off den 14-16 september.
Övriga matcher i den första omgången, just nu Spanien-Kazakhstan 4-0, Österrike-Ryssland 3-1, Kanada-Frankrike 1-2 inför nattens singlar, Schweiz-USA 0-5(!), Tjeckien-Italien 4-1. Japan-Kroatien 2-3 samt Tyskland-Argentina 1-4.

Sveriges ranking just nu är nummer 12. Övriga lag som skall spela kval till hösten, klara just nu, är Kazakhstan (rankad 10), Ryssland (8), Schweiz (15), Italien (13), Japan (17), Tyskland (9), Till dessa lag skall det vankas fram lag från division 1 i kamper den 6-8 april. Veckan efter det lottas det sedan vilket motståndet blir.
I dagsläget ser det ut som om Sverige kommer att seedas. Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Lindstedt och Brunström - våra nya DC-hjältar

Det vårt nya dubbelpar i Davis Cup, debutanten Johan Brunström och åldersmannen Robert Lindstedt gjorde i går i och med segern över det serbiska paret Zimonjic/Tipsarevic är så roligt att se.
Lindstedt kliver in i matchen med stort hjärta och tar på sig rollen av "pappa" och Brunström, även han med stort hjärta, ville vara med, vill visa att han är ett hett ämne för att spela fler DC-dubblar.

Segersifrorna över fyra timmar skrevs till 3-6, 6-3, 7-6 (7-4), 6-7 (3-7), 10-8. Första set inleddes med stabilt serbiskt spel, säker längd på slagen och de flesta poäng på debutanten Brunström, vilket inte förvånade någon. Lindstedt i sin tur var stabilteten själv. I det fjärde gamet hamnar svenskarna i svårigheter i Brunströms serve. Två breakbollar, en räddad, men sedan en stoppboll ger serbiskt 1-3. Tre svenska breakbollar vid 3-5 och serve för Zimonjic hjälper inte. Fem raka poäng, varav den sista djupt i nät av Brunström, ger första set till Serbien.

De två svenska hjältarna ger sig inte, ny energi visas upp i andra set. I det tredje gamet hamnar återigen Brunström i svårigheter i egen serve. 0-40 och tre breakbollar emot. Svenskarna samlar ihop sig och kan komma ikapp och sedan avsluta gamet med en vinklad serve till svenskt 2-1. Av bara farten skaffar sig svenskarna tre breakbollar i Tipsarevic serve i gamet efter. Nästa poäng djupt i nät ger sköna svenskt 3-1. Vid 4-2 är det åter dags för Brunstörm att serva och svårigheter, ny breaboll. Returen på Lindstedt på efterföljande poängen, djupt i nät, breaket tillbaka är ett faktum. Tipsarevic visar mer och mer mänsklighet, han börjar vackla. Det är dags för honom och serva igen i gamet efter och för andra gången i rad bryter svenskarna honom. Serberna är inte nöjda med hur breaket kom till. De påstår att Brunström returnerade med en dubbelträff. Domaren står på sig och svenskarna går fram till 5-3. Lindstedt kan sedan serva hem setet vilket han också gör. 1-1 i set.
 
I tredje sets femte game, åter igen i Tipsarevic serve, skaffar sig Sverige breakboll vid ställningen 30-40. Djupt i nät av serben ger svenskt 3-2. När vi alla tror och hoppas att svenskarna skall ta greppet än mer vill serberna något helt annat. I nästa game, Lindstedt servar, blir han bruten för första gången. Ett ess på breakbollen döms som nätserve vilket stör Robban. Poängen spelas och serberna avslutar gamet med att lägga bollen mellan svenskar, bryter tillbaka till 3 lika. Paren följs fram till tiebreak. Svenskarna tar här greppet med en gång. Via ett tidigt minibryt går svenskarna fram till 5-4 och två egna servar. Lindstedt sätter då två poäng i "klykan" och Sverige går upp till 2-1 i set.

I fjärde set blir Brunström bruten fram till 2-3 när han lägger en hoppsmash i nät. Svenskarna biter ihop och kommer återigen igen. Bryt åter till 4 lika, via retur mitt på sidlinjen från Brunström, och följsamt sedan till ännu ett tiebreak. Svenskt hopp, genom minibryt till 2-0. Sedan vaknar serberna och sex poäng senare, och lika många raka poäng för Serbien, ger fyra setbollar för Zimonjic & Co. En räddad men sedan är det setet borta.

I det avgörande setet väntar en kamp. Två svenska breakbollar i setets första servegame, Zimonjic servar, kan inte förvaltas. I det elfte gamet hetter det till. Svenskarna skaffar sig två breakbollar vid 15-40 i Tipsarevic serve. Det reds upp och avslutas med en smash till 5-6. Setet är långt och lagen följs åt till till sju lika och åter serve för Tipsarevic. Via en nätboll går svenskarna upp i bryt och fram till 8-7. Brunström kan nu serva hem matchen till Sverige. Serberna vill annat. Via en blockad retur som Johan lägger bort är det två breakbollar. En räddad när serberna lägger poängen i nät. Lindstedt gör samma på nästa boll och det är kvitterat, 8 lika. Efter fyra timmar och serve för Zimonjic höjer sig svenskarna igen. Två breakbollar när Lindstet "vänder i luften" och nästa boll i nät av Zimonjic ger svenskt 9-8 och chans att återigen serva hem matchen. Ett ess av Lindstedt ger två svenska matchbollar. En enkel forehand i nät av samme Lindstedt och den första är borta. På den andra lägger sedan Robban en andraserve mitt i banan och det är ess. Sverige tar hem kampen och visar oerhörd styrka.

Lindstedt har nu fyra raka dubbelvinster i Davis Cup, vilket är av betydelse inför framtida DC-fighter. En stor svensk tennisdag är tillända. I och med vinsten reducerade Sverige till 2-1 i matcher inför söndagens två singlar.

Dramatisk femsetare med vinst

Ett tappert dubbelpar i form av debutant Johan Brunström och "pappan" Robert Lindstedt reducerade till 2-1 i matcher mot Serbien. Linstedt servade hem matchen, med ett ess på en andraserve, till 10-8 i femte set.

Mer information inom kort.


Väntat 0-2 efter första dagen

Helt enligt det väntade scenariot har Sverige hamnat i trångmål mot Serbien på bortaplan i den första omgången av årets upplaga av Davis Cup. Serbien leder med 0-2 efter den första dagen.

Först ut var den serbiska ettan Janko Tipsarevic mot debutanten Filip Prpic.
29-åringen från Helsingborg kämpade på tappert, spelade stundtals en briljant tennis och pressade världsnian men var ändå helt chanslös. Det var Davids kamp mot Goliat.
Första set inleddes med ett långt första servegame för svensken, över sju minuter, som Prpic kunde ta hem på den tredje gamebollen och lika många likalägen. Av bara farten gick svensken upp till 0-40 i serbens första servegame. En avsevärd förbättrad serve räddade de tre och ännu en och det var utjämnat i game.
I det femte gamet var rollerna, 0-40. Prpic räddade en men sedan tappade han sin serve till 2-3 efter en djup forehand i nät. Setet flöt sedan iväg och var över på 46 minuter.
Tipsarevic kom nu igång mer och mer, gör mindre och mindre misstag. Andra set ger oss samma siffror som första, 3-6. Breaket kom lägligt vid svensk serve fram till 3-5. 32 minuter tog det.
Av bara farten bröt serben svenskens serve omgående i tredje. Chans till återtagande i det åttonde gamet utan att lyckas. Vid 4-5 kunde sedan serben serva hem matchen på den fjärde matchbollen efter dryga 2 timmar. 
Det är beundrasvärt att se under hela matchen, även om skillnaden var stor, att svensken trodde på sig själv och punpade upp adrenalinet hela tiden. En debut att vara stolt över.

Sedan var det dags för Viktor Troicki mot Sverigeettan Michael Ryderstedt i dagens andra singel. Resultatet skrevs till 1-3 i set, precis samma i deras inbördes möte i Halmstad i juli i fjor. 16 vunna game då byttes ut mot ett upp (17) denna gång. Räddade matchbollar i tredje vändes mot setvinst är det bästa svenska minnet från matchen. Men närmare än så kom inte svensken. Förlustsiffrorna skrevs till 4-6, 3-6, 7-5, 3-6 på dryga 2,5 timma. 

Imorgon väntar nu dubbeln. För Sverige har vi Johan Brunström i par med Robert Lindstedt. Mot det ställs Tipsarevic mot Nenad Zimonjic.

Övriga matcher står nu Spanien-Kazakhstan 2-0, Österrike-Ryssland 2-0, Kanada-Frankrike spelas just nu, Schweiz-USA 0-2, Tjeckien-Italien 2-0. Japan-Kroatien 1-1 samt Tyskland-Argentina 0-2.

Lottat i Nis

Imorgon är det dags för första omgången i Davis Cup World group 2012. Sverige möter som bekant Serbien på bortaplan, i Nis.

Lotten gav oss första singeln mellan den serbiska ettan Janko Tipsarevic och Filip Prpic. Efter den följer Viktor Troicki mot Sverigeettan Michael Ryderstedt. Sverige är minst sagt nederlagstippade. Allt annat än 0-2 i matcher och 0-6 i set efter först dagen är en bragd.
Inför lördagens dubbel har Sverige anmält Johan Brunström i par med Robert Lindstedt. För Serbien väntar Tipsarevic mot Nenad Zimonjic.
På söndagen sedan avslutas det med singlarna Tipsarevic mot Ryderstedt och Troicki mot Prpic.

För både Prpic och Brunström är det debut i Davis Cup. Ryderstedt var med även mot Serbien i somras och spelade och förlorade i sina två singlar. Han gjorde det helt klart godkänt men var ändå helt chanslös. Motståndarna var samma män som denna gång.
Lindstedt som debuterade 2007 har 5-3 i dubbel och till det har han även spelat två betydelselösa singlar med förlust i båda.

Tipsarevic har 29-12 i singel respektive 7-2 i dubbel. Facit för Trociki är 10-6 och 3-1. Åldermannen i det serbiska laget, Zimonjic 35 år, har 25-9 i dubbel och 13-9 i singel. Fjärdemannan Dusan Lajovic är debutant.

TV10 sänder matchen med start imorgon klockan 14.

Sverige får räkna med play-off 14-16 september. Vi tippar 0-5 alternativt 1-4 i denna match.

Övriga matcher är Spanien-Kazakhstan, Österrike-Ryssland, Kanada-Frankrike, Schweiz-USA, Tjeckien-Italien. Japan-Kroatien samt Tyskland-Argentina.
Den Svenska DC-bloggen tippar vinster för Spanien (trots spanskt reservbetonat lag), Ryssland, Frankrike, Schweiz, Tjeckien, Japan och Argentina.

Vi återkommer med matchrapporter imorgon.

Serbien väntar - fem dagar kvar

Kommande helg, 10-12 februari, är det dags för en av årets höjdpunkter - det är Davis Cup, omgång nummer ett. Sverige har fått ett mycket besvärligt motstånd i Serbien på bortaplan, i hallen Hala Cair i staden Nis.

Uttagna svenskar i Robin Söderlings frånvaro är Michael Ryderstedt (rankad just nu 346), Carl Bergman (500), Filip Prpic (1426) och Robert Lindstedt (10 i dubbel) uttagna. Svenskarna har nu under en veckas tid förberett sig i Danderyd utanför Stockholm.
Idag åker hela teamet under ledning av kapten Enqvist och Larsson till Serbien för att påbörja träningen inför första match på fredag klockan 14. I dubbel får väl Robert Lindstedt anses given. För att få ut optimalt av denna dubbel så är det givet på förhand att en av singelspelarna ovan får ge vika för antingen Johan Brunström eller Andreas Liljeström.

Den Svenska DC-bloggen har vid flertalet tillfällen tagit upp mysteriet med och runt Robin Söderling. Det verkar som om ingen vet om och när han kommer tillbaka. Det går inte tyda någonting på hans blogg eller twitter. Som det är just nu så är Robin anmäld till spel i Marseille som inleds om två veckor. Han är titelförsvarare i denna turnering. Frågorna hopar sig men svaren är just nu få.

Serbien, som det verkar nu, får klara sig utan världsettan Novak Djokovic. Anmälda är Janko Tipsarevic (9), Viktor Troicki (22), Ilija Bozoljac (282) samt Nenad Zimonjic (sexa i dubbel).

I vanlig ordning när det gäller Davis Cup kan båda lagen byta ut två spelare fram till lottningen på torsdag.

Vi återkommer med mer information under veckan.

Brunström och Siljeström ut i första

Johan Brunström i par med Jarkko Nieminen hade igen lycka med sig i Open Sud de France i Montpellier i Frankrike. De föll redan i den första omgången mot Rochus/Zelenay med 4-6, 6-7 (9-11). Lika illa gick det för Andreas Siljeström tillsammans med tysken Emmrich. De föll mot tredjeseedade Hanley/Murray med 6-7 (6-8), 6-3, 7-10. Ingen vidare uppladdning inför stundande Davis Cup för någon av de tilltänkta dubbelpartnerna till Robert Lindstedt.

RSS 2.0