Final igen för Brunström

Johan Brunström spelade idag sin andra final på lika många veckor. Vinst i franska Metz, tillsammans med Klaasen. Idag, med partnern Thomasz Bednarek, blev det förlust i finalen mot tredjeseedade Murray/Peers med siffrorna 3-6, 6-3, 6-10 i Bangkok, Thailand.
Vägen fram till finalen gick via vinster över Elgin/Istomin (6-4, 7-6 (5)), kusinerna Ratiwatana (7-5, 6-3) i kvarten och över Kas/Marach (två gånger 6-3) i semin. Det var Brunströms sextonde final där han har tre vinster.
 
Dessförinnan så vann också Johan, som vi på Den Svenska DC-bloggen, skrivit om tidigare, Davis Cupmatchen mot Slovakien för två veckor sedan.
 
Toppseedade Robert Lindstedt, i samma turnering gick det väsentligt sämre. Tillsammans med nya partnern Mahesh Bhupathi från Indien blev det förlust omgående mot Gimeno-Traver/Lorenzi med 6-2, 3-6, 8-10.
 
Nästa vecka är det dags för 500-turnering, denna gång i Peking, Kina.
Lindstedt/Bhupathi som är andraseedade inleder mot Novak Djokovic/Stanislas Wawrinka.
Vår mest heta spelare just nu, Brunström, vilar kommande vecka.

Johan mästare i Metz

Johan Brunström vann, tillsammans med Raven Klaasen, Moselle Open i Metz, Frankrike. I finalen besegrade de hemmasönerna Tsonga/Kamke med 6-4, 7-6 (7-5) efter knappa 1,5 timma.
Avgörande kom i andra sets tiebreak, efter att Brunström & Co. räddat fem breakbollar påväg dit. Tappad serve till 2-4 vändes till 6-5, matchboll, och serve för fransoserna. Den förvaltas på bästa sätt och titeln var ett faktum. 

Detta var Brunström femtonde final och tredje titel, andra i år med Klaasen.

Den Svenska DC-bloggen tar av sig hatten och gratulerar stort till Johan & Ravens vinst! 

Lindstedt tvekar inför Danmarksmatchen

Vår dubbelstjärna Robert Robban Lindstedt är tveksam till spel i kvalmatchen mot Danmark den 25-27 oktober. Orsaken är att denna drabbning krockar med 500-turneringarna i Basel och Valencia. 

Brunströms femtonde final

Johan Brunström är tillsammans med Raven Klaasen i final i Moselle Open i Metz, Frankrike.
Detta efter att i tur och ordning vunnit över tredjeseedade Murray/Peers med 6-4, 7-6 (7-2), Erlich/Ram med två gånger 6-4 och i semin idag vinst över toppseedade Bopanna/Roger-Vasselin med 6-4, 6-7 (8-10), 10-6.

Final på söndag mot antingen hemmaspelarna Tsonga/Kamke eller Hanley/Sa. 

Brunström har på fjorton tidigare försök två vinster; 2010 tillsammans med Nieminen i Gstaad samt i Nice tillsammans med samme Klaasen tidigare i år. 

Idrottens Hus i Helsingborg igen

Det blir Idrottens Hus i Helsingborg som står som värd för DC-matchen mot Danmark 25-27 oktober. En match där vinnaren stannar kvar i Grupp 1 zon Europa/Afrika, förloraren får ta sig an Grupp 2 i samma zon.
 
Denna hall har plats för cirka 2300 stycken. Sverige har vid ett par tillfällen använt samma arena. Senast i september 2009 då Sverige vann i play-off mot Rumänien med 3-2. Det var då stor Robin Söderlingshow med två vinster i singel och dessutom i dubbel tillsammans med Lindstedt. Våra två förluster kom, lätt anmärkningsvärt, efter två uppgivna matcher av Andreas Vinciguerra.  
Innan dess får vi vrida tillbaka klockan och tiden till år 2003. Då också med en viss Vinciguerra i en huvudroll. Denna gång, något mer smickrande, med vinst i femte och avgörande matchen mot Brasiliens Saretta i första omgången.
 
Det som oroar vad gäller val av arena är hur det Svenska Tennisförbundet skötte evenemanget senast, år 2009. Detta ledde till att Den Svenska DC-bloggen skrev ett öppet brev till dåvarande ansvariga Dahlbo/Källén om hur uruselt det då var. För minnets skulle så publicerar jag delar av det detta inlägg. Så håll till godo:
"Efter att sett tillbaka på de senaste årens DC-spel kan Den Svenska DC-bloggen reflektera över en del saker och hur det bör skötas. Först ut är de tomma läktarna i helgen - var själv på plats i ett halvt fullsatt Idrottens Hus. Det går kanske att skylla på det vackra höstvädret eller att det var en kvalmatch? Men att fylla en idrottshall med cirka 2300 stycken åskådare borde inte vara svårt.
Frågan är varför ingen på ett tidigt stadie, när det upptäcktes att inte den mängd biljetter såldes som sig bör för en fylld arean, reagerade? Vem bär ansvaret för detta - Svenska Tennisförbundet, Helsingborgs Stad eller Helsingborgs Tennisklubb?

Följande åtgärder bör göras inför kommande hemmamatcher:
1. Engagemang - Engagera någon/några som vill sälja svensk tennis - detta genom att bjuda in näringslivet och göra olika arrangemang runt själva tävlingsdagarna. Forma också speciella utställningsytor i och runt arenan.
2. Våra klubbar - Bjud in alla svenska tennisklubbar med rejält subventionerade biljettpriser/paket för alla tre dagar. Skapa separata läktare för dessa framtida svenska stjärnor. Till det en hel drös aktiviteter och tävlingar.
3. Byt ut Ticnet - Använd en försäljningskanal som tar sitt uppdrag på allvar. Undertecknad försökte, på första försäljningsdagen, först via internet och sedan telefon köpa biljetter. Ticnet kunde då inte komma åt att sälja dessa. Tur i sammanhanget att Turistbyrån i Helsingborg var öppen för assistans. Det torde vara en självklarhet år 2009 att inte enbart kunna välja sektion via nätet utan exakt vilken rad och plats. Fråga If Stockholm Open hur man gör. Frågan är också varför biljetterna började säljas först den 16 augusti, knappt en månad innan första serve.
4. Fulla läktare - Det var ovanligt tyst på läktarna, se texten ovan. Be Jonas Björkman om hjälp. Han har genom åren visat att han har goda kontakter inom Svenska Fans. Minns med välbehag deras närvara i kvartsfinalen mot Argentina 2007 i Svenska Mässan i Göteborg. Sätt Björkman i arbete och bjud på biljetterna så kommer det att bli drag på nästa hemmamatch.
5. TV - Teckna TV-avtal med någon rikstäckande TV-kanal, förslagsvis SVT eller TV4. Det gäller att nå ut med svensk tennis. Ser fler sporten på TV så kommer också fler till hallarna.
6. Avtal med DC-kommunerna. Enligt Henrik Källen på Svenska Tennisförbundet hemsida skall dessa ses över. Att satsa på Stockholm med Kungliga Tennishallen och Göteborg, med GLTK i spetsen och deras idéer i Bergsjön och Svenska Mässan/Scandinavium är två givna val. Till dessa borde en anrik stad som Växjö få ett erbjudande om att ta hand om matcher som är i första omgången eller kval.

Sex punkter att börja arbeta med en gång - Dahlbo och Källén det är dags att kavla upp armarna (eller sätta någon annan i arbete)."
 
Punkt 1 får vi återkomma till. Punkt 2 så kostar nu biljetterna 50 kronor per dag och platserna är onumrerade. Ett mycket bra och nödvändigt initiativ. Punkt 3 - till matchen mot Danmark säljs biljetterna på den Svenska Tennisförbundets hemsida. Frågan är om det räcker? Punkt 4 - det är bara att förbundet kontaktar Jonas Björkman eller någon annan som vet hur en arena skall låta när det är landskamp. Punkt 5 - oklart här om det blir någon TV-sändning. Punkt 6 - avtalet med DC-kommuner finns inte längre.
 
Den Svenska DC-bloggen återkommer med mer information i ämnet så fort det kommer något nytt.
 

Martin tog matchen till femte avgörande igen

Svenske Martin Eriksson är en kämpe av högste dignitet. För andra DC-drabbningen i rad så gjorde han det få trodde, han vann en av sina två singlar. Mot slovaken Andrej Martin, rankad på plats 119, vann han med siffrorna 6-7 (3-7), 6-2, 7-5, 6-4. En härlig svensk DC-seger.
I levande DC-matcher har han nu två segrar, två förluster. Samtliga matcher i år.
 
För andra matchen i rad, senast mot Ukraina, så var det sedan dags för Isak Arvidsson att spela en femte och avgörande match. Tyvärr, precis som i april blev det förlust i raka set. Denna gång mot Lukas Lacko med 2-6, 3-6, 3-6. Han har nu 0-12 i set på fyra matcher.
 
Detta innebär att Sverige förlorade, åter igen, med 2-3. Det blir kvalmatch mot Danmark på hemmaplan 25-27 oktober.
 

Robban och Johan levererar

Det var dags för dubbel i Davis Cupmötet mellan Slovakien och Sverige i Bratislava.
Robert Lindstedt och Johan Brunström vann över Lacko/Polasek med 6-4, 7-5, 6-4. Det var en stabil seger med Robban som ankare.
Vi kan helt klart lita på Robban. Det var nu hans sjätte raka dubbeltitel, tredje raka med Brunström vid hans sida.
De övriga tre var med Aspelin (mot Serbien i Halmstad 2011, Ryssland och Italien 2010).

Inget att sätta emot för Sverige

Efter första dagens två singlar i DC-mötet mellan Slovakien och Sverige står det, helt väntat, 2-0.
Isak Arvidsson förlorade sin match mot Andrei Martin, som ersatte Martin Klizan, på exakt två timmar.
Lika illa gick det för Martin Eriksson mot Lukas Lacko, här på 93 minuter.
Noterbart är att båda matcherna slutade med setsiffrorna 2-6, 3-6, 4-6.

Imorgon klockan 14.00 väntar dubbelmatchen.

Patrik ut, Martin in

Imorgon startar Davis Cupmötet mellan Slovakien och Sverige, i Bratislava.
Den svenska förbundskaptenen gjorde ett byte, från den första preliminära laguttagningen i förra veckan. Patrik Rosenholm fick tacka för sig, får vänta på sin DC-debut och ersätts av Sverigeettan Martin Eriksson (rankad på plats 484).
 
Imorgon klockan 15.00 inleder Isak Arvidsson (565) mot den slovanska ettan Martin Klizan (65). Därefter väntar Eriksson mot Lukas Lacko (86). 
 
I dubbeln på lördag, med start klockan 14.00, ställer Sverige upp med Robert Lindstedt och Johan Brunström. Mot dem ställs Andrej Martin och Filip Polasek. Dessa två slovanska gentlemännen har aldrig spelat i DC ihop innan.
 
På söndag är först "ettorna" Eriksson mot Klizan. Efter det "tvåorna" Arvidsson mot Lacko.
 
Allt annat än en svensk förlust med 1-4 är imponerande. Den stora svenska chansen har vi i dubbeln på lördag. Men man vet aldrig, vi får hoppas på underskattning från Slovakiens sida i singelspelet.  
 
 

Laget det väntade

På fredag inleds Sveriges DC-match mot Slovakien i Bratislava.
Förbundskapten Fredrik Fidde Rosengren har tagit ut kvartetten Isak Arvidsson (rankad 561), Patrik Rosenholm (564), Robert Lindstedt (dubbelranking 17) och Johan Brunström (dubbel 61).
Med, som femte man, i Bratislava, är Sverigeettan Markus Eriksson (444). Han är småskadad efter ett fall på gymmet tidigare i veckan.
 
Arvidsson har spelat två singlar, båda tidigare i år mot Ukraina vilket resulterade i två förluster (0-6 i set). Om Rosenholm får spela är det DC-debut för honom. I dubbel har Lindstedt i Davis Cup 7 vinster och 3 förluster. Inomhus, precis som det är till helgen så är det bara en förlust. Brunström och Lindstedt tillsammans har två vinster på lika många tillfällen, mot Ukraina i våras och Serbien i fjor (båda på bortaplan).
 
Laget har under veckan tränat på i Racketcentrum i Jönköping.
 
Den slovanska kaptenen, tillika gamla storspelaren, Miloslav Mecir har tagit ut Martin Klizan (46), Lukas Lacko (84), Andrei Martin (137) och Filip Polasek (dubbel 37).
 
Klizan, som inte var med i senaste förlustmatchen mot Ukraina i februari i år, har på sina 13 matcher DC-singel 7 segrar. Lacko har på sina 25 matcher i DC vunnit 11. I dubbel senast så ställde Slovakien upp med Polasek, tillsammans med Igor Zelenay som denna gång inte är uttagen.
 
Fram till lottningen på torsdag kan kaptenerna laborera med sina lag.
 
Om Sverige vinner till helgen så stannar vi kvar i division ett. Vid förlust blir det en direkt avgörande drabbning på hemmaplan mot Danmark i slutet av oktober (25-27).

Det höll en match

Robert Robban Linstedt gick till den tredje omgången i fjolårets US Open. I år blev det andra omgången tillsammans med amerikanen Ryan Harrison, som oseedade. Vinst i första över hemmaspelarna Johnson/Russel i två tiebreak (8-6, 10-8), följdes av förlust mot tolfteseedade Flemming/Marray med 3-6, 4-6.
 
Än sämre gick det för göteborgaren Johan Brunström tillsammans med sydafrikanen Raven Klaasen. De föll omgående mot Butorac/Nielsen med 5-7, 7-6 (7-5), 4-6.
 
Båda de svenska dubbelspecialisterna beger sig nu till DC-uppladdningen inför nästa helgs match mot Slovakien i Bratislava.

RSS 2.0