God jul, gott slut, gott nytt

2021 kommer vi komma ihåg som året då tennisen så smått börja återhämta sig efter ett år av Covid-19. 

Vi minns alla Sveriges framfart i Davis Cupfinalen i Madrid. Vinst över Kanada (3-0) och knapp förlust mot Kazakstan (1-2) gav en kvartsfinalplat mot Ryska laget. Ännu en förlust och turneringen över. Kapten Söderling kan se tillbaka på en Elias Ymer spelades sin bästa tennis. Vinst över Diez och Kukushkin följdes upp med att pressa världsfemman till avgörande sets tiebreak. 
Yngre broder Ymer, Mikael vann över Pospisil och förslut över Bublik och världstvåan Medvedev.
Dubbelparet Lindstedt/Göransson vann en Pospisil/Schnur och föll mot Golubev/Nedovyesov. 

Ny direkt avgörande kvalificeringsmatch till nästa års Davis Cupfinal väntar i Helsingborg Arena i mars. 

Dubbelparet vid förra årets Kvalificeringsmatch mot Chile - Robert Lindsredt och Markus Eriksson - slutar nu med professionell tennis. 
Intressant att nu se vilken väg DC-kapten väljer. André Göransson som alternativ till någon av bröderna Ymer eller bröderna tillsammans. 

Svenska DC-bloggen önskar er följare, läsare, en riktigt god jul, ett gott slut 2021 och med hopp om ett mycket bättre och roligare 2022, i allafall rent medmänskligt.


Helsingborg blev det

Idag offentliggjorde Svenska Tennisförbundet spelplats för Sveriges match mot Japan, kvalificeringsrundan, 4-5 mars. Valet föll på Helsingborg Arena med plats för 5000 åskådare. 
Det är första gången Sverige spelar Davis Cup i just denna arenan. Dock minns vi ett par klassiska bataljer i grannarenan Idrottens Hus. Bla då senast i Helsingborg 2013 mot Danmark. Svensk vinst där efter underläge med 0-2 i matcher och 0-1 i set. 
Elias Ymer och Markus Eriksson förlorade båda två sina första singlar innan de och dubbelparet Brunström/Lindstedt vände på det.
En annan klassisk vinst (3-2) är över Rumänien 2009 samt Brasilien 2003 (3-2). 
En viss Robin Söderling var segerdirigent 2009 och Jonas Björkman 2003. 

Roligt med spel i Helsingborg. Dock osäker på storleken på arenan. Klokare val hade varit att boka in sig vid grannen Idrottens Hus (2500 åskådare). 

Spelplats klar

Det är klart i vilken stad och arena kvalificeringsrundan 4-5 mars kommer att spelas, i alla fall som förslag till det Internationella Tennisförbundet (ITF). Detta enligt Svenska Tennisförbundet till Svenska DC-bloggen. Det skall dock ITF först godkänna förslaget, sedan kommer det offentliggöras vart matchen spelas. 

Svenska DC-bloggen förutspår, en inte alltför avancerad gissning, att det åter igen blir spel i Kungl. Tennishallen i Stockholm. Med andra ord samma arena där de tre senaste matcherna - mot Portugal (i mars 2018, vinst 3-2), Israel (september 2019, 3-1) och Chile (mars 2020, 3-1) - spelats.
Det som dock ligger Kungl. Tennishallen i fatet är att arenan är upptagen berörd vecka. Kungens Kanna & Drottningens Pris arrangeras då.

Besked kommer komma inom kort. 



Japan på hemmaplan

Den 4-5 mars är det dags för kvalificeringsrundan till Davis Cupfinalen som avgörs 23 november till 4 december 2022. Lotten idag gav Sverige mot Japan. 
Landet är rankad på plats 17, jämfört med Sveriges 14. 

Länderna möttes senast 1981 i Yokohama få Sverige vann med 5-0. Kjell Johansson och Per Hjertquist vann singlarna och Anders Järryd/Hans Simonsson dubbeln. 

Högst rankad i Japan just nu är Kei Nishikori (47), Yoshihito Nishioka (81), Taro Daniel (126), Uchiiyama (202) och Yuichi Sugita (262) i singel. I dubbel finns endast Ben McLachlan (37) bland topp 300. 

Vad gäller spel i Davis Cup har inte de högst rankade spelat så mycket de senaste åren. Nishikori var med för fem år sedan, 2016. Hans facit är imponerande 17-3 i singel och 3-0 i dubbel.
Nishioka var med 2019 med facit 5-4 i singel respektive 0-2 i dubbeln. 
Daniel även han med 2019 senast och har 6-6 i singel. Sugita var med samma år, har 8-6 i singel och 1-5 i dubbel. Undantaget är Uchiyama. 
De övriga som spelade i fjor, i kvalificeringsrundan till årets Davis Cupfinalen, mot Ecuador (0-3) och årets vinst över Pakistan (4-0) var Soeda (ranking 238), Watanuki (261), Uchida (320) och Shimizu (422), 

Det är givetvis oklart just nu var Sverige kommer att spela denna landskamp. En fingervisning kan kanske vara att senaste tre landskamperna spelats i Kungliga Tennishallen i Stockholm. 

Vinnande land är kvalificeringsrundan för Davis Cupfinalen och förlorarma kommer spela ett kval i mitten av september för att åter, 2023, ha chansen till Davis Cupfinalen.

Svenska DC-bloggen återkommer. Givetvis. Som alltid.  


Lottning på gång

I eftermiddag är det lottning för kvalificeringsrundan Davis Cup i mars. Det skall lottas för tolv matcher där vinnaren i varje drabbning är klar för Davis Cupfinalen i november i nästa år.

 
Sverige är seedade, kan ställas mot följande länder (med spel på hemma- eller bortaplan): 
Japan  (hemma)
Tjeckien (borta)
Colombia (hemma)
Nederländerna (borta)
Ungern (borta)
Ecuador (borta)
Brasilien (hemma)
Korea (aldrig mötts så lott avgör)
Slovakien (hemma)
Finland (hemma)
Rumänien (hemma)
Norge (hemma)

Nytt 2022 är oxå att Davis Cupfinalen kommer avgöras i fyra städer med fyra länder i varje. Ettan och tvåan går vidare till slutspel. Slutspelet - kvartsfinalerna semifinalen och final - kommer sedan att spelas in en femte stad. Dessa fem städer kommer att offentliggöras inom kort. 

Klockan 14.00, cirka, då vet vi. 




Lindstedt har slutat

I och med att det inte blev någon dubbelmatch i kvartsfinalen mot det ryska laget är Robert Lindstedts tenniskarriär avslutad.
Han fick som han önskade avsluta sin karriär i Davis Cupfinalen. Dessutom äldst av samtlga spelare i denna världsfinal. 

Han har i många år varit ett dubbelankare i Davis Cuplaget, en dubbelspecialist att alltid lita på. 
Facit blev 16 dubbelvinst och 6 förluster. Han spelade Davis Cup i dubbelkonstellation med Simon Aspelin (4-1), Jonas Björkman (0-1), Robin Söderling (1-1), Johan Brunström (7-1), Markus Eriksson (3-1) och André Göransson (1–1).
Till det tre singlar som gav tre förluster, samtliga tre efter redan avgjorda DC-matcher. 

Vi minns vändningen mot Italien och Bolelli/Starace 2010 (3-2) bäst och de sju raka segrarna tillsammans med Brunström 2012-2015. 

Bäst ranking hade han i maj 2013, då på plats nummer 3. 

Största trumfen blev vinsten i Grand Slam i Melbourne, Australian Open, tillsammans med Kubot.
Till det ytterligare 22 titlar på ATP-touren. Minst en varje år mellan år 2007-2019. Vi lägger även 25 finaler till det. 
Noterbart är att han aldrig vann någon titel med någon svensk. Närmast var han med Robin Söderling i Båstad 2009 och Jonas Björkman i Stockholm Open 2013, båda gångerna förlust i finalen. 
Mest framgångsrik ser vi att han var med Horia Tecau. Tio titlar blev det tillsammans med honom. 
Till det 9 finaler. Där de tre i Wimbledon 2010-2012 antagligen svider mest. 

I och med att nu både Markus Eriksson och Lindstedt slutat i landslaget öppnar de upp för helt nya konstellationer redan då i matchen mot Japan i mars. 

Svenska DC-bloggen tackar Lindstedt för alla upplever på tennisbanan genom åren. Önskar honom lycka till i framtiden. 





Sverige utslagna

Som väntat hade Mikael Ymer, ranking 94, inte kapaciteten att fälla den ryske björnen Daniell Medvedev, 2, i andra singeln i kvartsfinalen  mellan Ryska laget mot Sverige. 
Därmed är Sverige utslagna ur årets Davis Cup. Förlustsiffrorna skrevs till 2 x 4-6 på 2 x 36 minuter. 

Matchen inleddes med långa dueller. Svensken höll förtjänstfullt upp tempot och håll emot bra. 
Han räddade en breakboll redan i första servegemet. Tappade sedan sin serve, dessutom blankt, i nästa. 1-2. 
Ställngen 2-3, passering vid nät med en backhandkross skaffar sig Ymer två breakbollar. 15-40. En försvann när svensken lägger poängen lång. En reflexräddning vid nät av Medvedev följs upp med en avig smash. Ymer ikapp. 3-3.
En till synes enkel forehand läggs ut lång, vi ser 30-40 i svensk serve. Duell följer, ramträff från Ymer ger nytt underläge, 4-5. Rysk möjlighet att serva hem första set. Trots två dubbelfel, fram till 15-30, lyckas svensken inte. En retur som studsar på nätkanten ett par gånger om vill inte gå svenskens väg. Den landar på fel sida nät, vilket innebär 30-30, setboll. Så nära två breakbollar där. 
Duell följer. Medvedev fram på nät, Ymer svarar med en backhand från baslinjen. Den landar tyvärr nät. 40-30, setboll. 
Förflyttning på baslinjen, tyvärr hamnar Ymers forehand i nät.

Andra set. Tapp omgående efter en, ja just det, forehand som seglar ut lång. 
Nästa servgem. Forehand i nät ger 0-3. 
Än tuffare läge vid 2-4. Egen serve. Ner till tre breakbollar. 0-40. Räddar en. Mikael testar serve-forehandvolley. Ut, 2-5. 
Överraskande kan inte Medvedev hålla ihop det för att serva hem matchen och en plats i semifinalen. Ymer bryter efter en snygg lobb. 3-5. Ymer släpper greppet. En ryss på nät, lägger en forehand till 15-40, två matchbollar. Medvedev gör processen kort. Svensken orkar inte få tillbaka serven. Matchen över. 

Det som avgjorde matchen var framför allt Medvedevs förmåga att ta till vara på de chanser som dök upp, att Ymers serve inte bet och hans forehand inte höll ihop. 

I och med förlusten står det 0-2 och dubbeln som med det är utan påverkan spelas inte.

Det var glädjande att se Markus Eriksson satt vid sidan av och heja på laget. 
Markus, som igår offentliggjorde att han slutar med proffessionell tennis, hade flugits in till matchen som en fin gest från Svenska Tennisförbundet. 


Redan nu på söndag lottas kvalificeringsrundan för nästa års Davis Cupfinal. Sverige kommer att seedas. Matchen kommer att spelas 4-5 mars. 
Svenska DC-bloggen återkommer närmare inpå lottningen med förutsättningarna kring denna - potentiella motståndare, hemma- eller bortaplan och så vidare. 










Nära, nära, nära

Det skiljer 166 platser på rankingen mellan Elias Ymer (171) och ryssen Rublev. Fram till 2-6, 4-5 och rysk serve märktes det tydligt. 
Där och då kom scenförändring som gjorde att svensken vid ett tillfälle (6-5 och 0-15 i avgörande set, Rublevs serve) var tre poäng från vinst. 
Elias vänder vid 4-5 och Rublevs serve på ett underläge med 15-30 till gemvinst, efter en timmes spel. Sedan blankt eget servegem, sju raka poäng till 6-5. Av bara farten bryter han ryssens serve igen, 7-5, när ryssen lägger en forehand lång. 
 
Elias kunde inte knyta ihop det utan föll till slut efter drygt två timmar med 2-6, 7-5, 6-7(3) i kvartsfinalen i Davis Cupfinalen i Madrid. 

Svenskt underläge med 0–1. Strax yngre broder Ymer mot världstvåan Daniil Medvedev. 









Elias först ut

Det vankas kvartsfinal i Davis Cupfinalen i Madrid, Sverige mot Ryska förbundslaget. Först ut tvåorna i respektive land: Elias Ymer mot Andrey Rublev. 
Där efter ettorna Mikael Ymer mot Daniil Medvedev. 
Dubbeln avgör, om forfarande landskampen lever, för svensk del Robert Lindstedt/André Göransson mot ryssarna Aslan Karatsev/Rublev. 

Klockan 16.00 inleds matchen. 

Ni minns väl att Sverige mötte Ryssland i den senaste svenska kvartsfinalen i Davis Cup. 2011 i mars månad. Spelplatsen var Boråshallen. Sverige hade avgjort efter tre matcher. Vinster i singel för Söderling och PimPim Johansson och dubbeln genom Aspelin/Lindstedt. 


Mackan tackar för sig

Göteborgaren Markus Mackan Eriksson meddelade precis att han slutar med sin proffesionella nella tenniskarriär. Kanske är det tillfälligheter, kanske är det ödet, men mitt i Davis Cupfinalen i Madrid - det lagbygge som Markus är en stor del av men inte blev uttagen till - slutar han. 

Markus är ett föredöme både på och utanför tennisbanan. Det finns inte en match som vi vid Svenska DC-bloggen bevittnat, både spel i Davis Cup och Elitserien, som han inte gett sitt yttersta för vinst. Ett föredöme för många. 
Han har även varit ett föredöme när det gäller att svara på våra - Svenska DC-bloggen - både vanliga och ovanliga många frågor. Här har många mycket att lära. 

Vi minns honom framför allt i Davis Cup. Nio år med svenska Davis Cuplaget med debut 2012. 
Facit blev 16 singlar med sju segrar och 4-3 i dubbel. 
Många minnesvärda matcher blev det. Vi minns framför allt två landskamper mot Danmark. Vid båda gångerna stod spel, få stanna kvar, i grupp 1 på spel. Den första i Idrottens Hus i Helsingborg i oktober 2013.
Sverige låg under med 0-2 efter fredagens singlar - Elias Ymer hade förlorat mot Frederik Nielsen och Eriksson över Martin Pedersen, båda över fyra set. Dubbeln till Sverige (Lindstedt/Brunström) med 3-1. Sedan steg Eriksson in på banan, första singeln på söndagen. Vinner första set, tappar andra och tredje. Vinner fjärde med 6-4. Avgörande till Sverige med 9-7. 
Ymer vinner sedan avgörande matchen över fyra set. Sverige har vänt ett underläge med 0-2 igen, för sjätte gången i historien. 

Två år senare var det dags igen för Danmark, denna gång på bortaplan, inomhus i Slagelse, och över Halloween (i månadsskiftet oktober/november). Svenskt 2-0 nu efter fredagens singlar. Eriksson vann en stentuff femsetare över Andreas Bjerrehus och hans DC-debut. Svenskt underläge efter två tiebreakset (2 x 5-7) följt av två vunna tiebreakset (2 x 7-3). Femte avgörande set följer. Svenskt underläge vid 6-7. Matchboll för dansken. En misslyckad stoppboll som fastnar i nätkanten och den rinner ut. Några minuter senare ser Eriksson en forehand segla ut och matchen till Sverige. Matchen tog knappt fem timmar.
Andra singeln vinner Mikael Ymer över Nielsen och det i tre raka set. Ymer den yngres Davis Cupdebut för övrigt. 
Brunström/Hans Simonsson vinner första set över Kromann/Nielsen men tappar sedan över fyra set.
Eriksson förlorar sedan mot Nielsen över tre set, två sista till tiebreak. 
Avlutande singel över fem set, där Mikael Ymer tappar 0-2 till 2-2, innan svenskan vinner avgörande set med 6-2 över ännu en DC-debutant i Christian Sigsgaard. 
Andra minnesvärda Davis Cupmatcher är landskampen över Schweiz där Eriksson vinner förstasingeln över fem set, vänder 0-2, över Huesler och dubbeln med Lindstedt i tre raka över Bellier/Margaroli. Svensk vinst till slut med 3-2. 
Sedan krossen över Sela (7-6, 6-0) mot Israel i Kungl Tennishallen i september 2019 som möjliggjorde kvalificeringsrundan mot Chile i samma arena i mars 2020 där Eriksson/Lindstedt vann dubbeln över Barrios Vera/Tabilo med 2 x 6-4. Markus sista framträdande i Davis Cup. 

Rankingmässgt var toppen i singel 277 i september 2019 samt i dubbel 205 i december 2018. 

Vi tackar Markus för dessa framgångsrika tennisår med att lyfta på hatten. 
Lycka till i framtiden. 











RSS 2.0