Söderling ute ur Australian Open

Robin Söderling förlorade mycket överraskande mot ukrainaren Alexandr Dolgopolov 6-1, 3-6, 1-6, 6-4, 2-6 efter dryga 2.5 timmar.  

22-åringen som är rankad på plats 46 skåpade, efter en knackig inledning, ut Söderling i två set. Robin kommer igen men tappade sedan allt i femte.  
Robin går enkelt fram till setvinst med 6-1 efter att ha brytit en spänd ukrainare två gånger. Robin ser ut som en världsspelare, han gör det som behövs för att vinna poängen. Dolgopolov ser stressad ut och vill avsluta fort vilket inte fungerar.  
Det fortsätter i början av andra. Robin bryter till 2-1 genom att ukrainaren lägger breakbollen i nät. Det var det sista vi fick se av Robins spel under resten av det setet och nästa.
En helt ny Dolgopolov vårdar bollarna mycket bättre, rör sig som i trans och är den lugnare av de två. Söderling ser där emot orörlig ut och mest konfunderad, förstaserven fungerar inte och Dolgopolov läser Robin om och om igen. Dogopolov bryter omgående tillbaka. Av bara farten bryter han Robin igen blankt och via dubbefel, 2-4. Robin håller sedan serve innan ukrainaren kan serva hem andra set. Söderling gräver sedan fram en breakboll vid 30-40. Dogopolov visar då upp en oerhörd kyla och gör tre makalösa poäng och setet är borta. Detta är Robins första setförlust 2011.
Tredje set fortsätter, tyvärr, i samma anda, som det andra. Åter igen får vi se en osäker Robin, hans förstaservar är inte lika självklara och han styr inte poängen.
Söderling hamnar i svårigheter med en gång. Han räddar en breakboll i sitt första servegame. I sitt andra kommer han åter igen i ett svårt läge. En enkel bred lång boll gör att Robin tappar till 1-3. Sedan rinner det iväg. Han tappar sitt nästa servegame blankt och efter en forehandvinnare tar Dogopolov hem andra set på 30 minuter. På det sista 16 poängen i setet vinner Robin en.
I fjärde set byter Robin t-shirt och vi får se ännu en scenförändring. Han rivstartar genom att gå fram till 15-40, 2 breakbollar. Enkelt lång av ukrainaren leder till ett skönt break, 1-0. Via ett dubbelfel i sitt första servegame hamnar han i underläge. Han reder ut det genom att driva ukrainaren från hörn till hörn. Två breakbollar räddar han till innan Söderling kan ta hem gamet via nät. Nytt break till Robin sedan efter att ta vara på sin andra chans, 4-0. Efter att Dogopolov tagit hem ett game i egen serve tar Robin in läkaren. Han behöver omplåstring av blåsor på fötterna. Dogopolov kommer igen. Han bryter tillbaka när Robin åter igen kommer fel både till serve och bollarna. Efter 0-15 i Robins nästa servegame vaknar åter Söderling. Han går fram till en 5-3-ledning. Vi får ofta se en Robin som knyter näven och slår sig på bröstet. Det har varit en kamp över två timmar hittills.
Vid 5-4 kan sedan Robin få fram ett femte och avgörande set. Han går fram till 40-30 efter en bestämd och tung forehand och Dogopolov inte orkar få tillbaka. En stabil serve och setet är hemma.
Femte set inleds med att Robin går från 30-0 i ukrainarens serve till break. Detta genom en starkt och läcker rak passering när Dogopolov går på nät. Ukrainarens svar på det är att bryta tillbaka och det blankt. Varken förstaserven eller Robins forehand fungade i det gamet. I nästa svenska servegame händer något mycket märkligt. Robin ger bort tre poäng när han sänker hastigheten till runt 150-160 km/tim. Frågan är varför, om han har ont? Robin ser inte trött ut men han tappar till 1-3. Dogopolov servar sedan blankt till 1-4. Så även Robin, 2-4. Svaret är samma, 2-5. Robins serve, som fortfarande är beskedlig. Han tappar till 0-30 kommer tillbaka till 30 lika. En makalös passering ger matchboll. Robin räddar den och en till genom två sämre returer. Långt ut när Söderling inte hinner med och tredje matchbollen. Han räddar även den skaffar sig en gameboll som han lägger i nät. Fjärde matchbollen på klockren rak forehandsretur på andraserven. Robin avslutar sitt Australian Open 2011 med att lägga en hård forehand i nät. 
  
Kan konstatera att Söderling, mycket överraskande, tar helt slut mentalt efter att ha brutit till 1-0 i avgörande set. Det såg konstigt ut. Den stora frågan är om han hade ont eller vad det var som hände?

Robins facit i årets Australian Open är ändå ett fall framåt. Efter att som längst gått till andra omgånen blev det i år en fjärderunda/åttondelsfinal.
Härnäst väntar Rotterdam om ett par veckor, med start den 7 februari. En turnering som han vann i fjor.

Åttondelen nästa

Robin Söderling är klar för åttodelsfinal i Australian Open i Melbourne. Detta efter en kassaskåpssäker seger över kvalspelaren Jan Hernych från Tjeckien med 6-3, 6-1, 6-4 på knappa två timmar. Solen lös över Hisense Arena och Robin trivdes.

Redan i matchens fjärde gamet kommer Robins första chanser. Han går upp till 0-30. Tjecken kvitterar men Robin får sin första breakboll. Hernych räddar den men Robin skaffar sig en till när tjecken lägger den i nät. På den följer en duell som avslutas med en ramträff från tjeckens racket, 3-1.
I det sjunde gamet kommer Hernych motdrag. Han gräver fram en breakboll efter en duell som Robin lägger bred. En forehandduell följer som Robin avslutar långt ner i nät och tjecken bryter tillbaka, 4-3.
Robins var låter inte vänta på sig, han bryter tillbaka med en gång. En breakboll efter att metodiskt kämpat sig i kapp i gamet och förbi och tjecken lägger poängen i nät, 5-3. 
Robin kan serva hem setet. Från 0-15 gör han två ess och en magnifik forehandpassering vilket ger två setbollar. På den gör han ett ess och på 39 minuter är han i ledning. Robin ser lugn ut, han spelar stabilt och tröttar ut motståndaren. En härlig insats. 

I andra går han från 0-1 till Hernych tar han sex raka game. Tre egna och tre break och set två är hemma på snabba 22 minuter. Det är nu bara en spelare på banan. Tjecken tar bara fyra poäng i de tre gamen han tappar. Robin avgör med en kvick retur djupt på fötterna som Hernych inte kan hålla innanför linjerna. Tre svenska breakbollar ger tre break, vilken effektivitet. 

Tredje set där svensken byter tröja till en gul börjar Robin med att skaffa sig tre breakbollar (först vid 15-40 och sedan en fördelsboll) omgående i tjeckens första game. Men Robin blir passiv och kan inte knyta åt, utan det blir 1-1. I nästa game går tjecken från 30-0 till breakboll, bla efter två dubbelfel. Robin räddar den genom att nöta bollarna på Hernychs forehand som han avslutar i nät. Ny breakboll som Robin räddar och avslutar med två starka poäng varav den sista med lång serveretur. 
Under nästa servegame och 15-0 till tjecken blir en paus. Det är en del av banan som måste repareras, den har helt enkelt släppt lite. Efter cirka tio minuter är det åter spel.
Vid 5-4 och tjeckisk serve kommer Robins sista drag. Ett dubbelfel från tjecken, en för lång forehand och en nätrullare ut ger Robin tre break- och matchbollar. Han räddar den första men lägger den andra i nät.

Robins 2011 har börjat mycket bra. Turneringsvinsten i Brisbane gav fem vinstmatcher och 10-0 i set. I Australian Open har Robin nu tre matchvinster och 9-0 i game. Detta ger 8-0 i matcher och 19-0 i game.

I åttondelen på måndag morgon får nu Robin möta en överraskning. De flesta hade räknat med fransmannen Tsonga. Men efter en femsetare blir det instället den 33-årige ukrainaren Alexandr Dolgopolov. Han är rankad på plats nummer 46. Ingen match mellan spelarna innan.  


Den Svenska DC-bloggen får här och nu be om ursäkt för en fadäs. Vi missade helt Johan Brunströms i par med Stephen Huss i Auckland förra veckan. De gick till final genom att besegra i tur och ordning Melo/Soares (två gånger 6-4), w.o. över Fognini/Riba i kvarten och Butorac/Rojer (7-5, 7-6) i semin. I finalen blev det tyvärr förlust mot Robredo/Granollers med 4-6, 6-7 (6-8).

Melbournespöket som bortblåst

Världsfyran Robin Söderling är klar för trejde omgången i Australian Open i Melbourne. Detta efter en stabil, lugn och kassaskåpssäker seger i den andra omgången över Gilles Muller från Luxenburg, rankad 122, som kvalat in i turneringen. Segersiffrorna skrevs till 6-3, 7-6 (7-1), 6-1 på 1 timma och 45 minuter. 
Detta är Robins största framgång, hittills, i Australian Open. På fem tidigare försöka han han som bäst vunnit två matcher (2004 och 2009).

Matchen inleddes med att båda spelarna kände på varandra. Båda höll sina servar, dock såg det ut som om Muller höll dem något lättare. Robin rörde sig bra men kom inte åt Mullers serve.
Ur egentligen ingenting så i det åttonde gamet dyker chansen upp. Genom en grym retur och en enkel forehand aom luxenburgaren lägger ut skaffar sig Robin två breakbollar vid 15-40.
En forehand i krysset som Hawk-eye visar är precis ute och det svenska breaket är ett faktum. Robin knyter näven och kan nu serva hem setet. En retur som seglar ut och gamet blankt till svensken och så även första set, 6-3, på 27 minuter.
Andra set inleds med att Robin skaffar sig 0-30, men Muller ger sig inte så lätt. Han räddar gamet genom att avsluta med två ess. Inte någon av spelarna är sedan ens nära att komma åt i den andras serve. Setet går till tiebreak. Där visar Robin vem som är rankad på plats 4 jämfört med 122.
Han minibryter efter två dueller och går fram till 6-1 och fem matchbollar. Muller lägger den djupt i nät. På 47 minuter är andra setet till Söderling. 
Tredje set blir en kort historia. Frågan är om Muller är hämmad. Mellan det andra och tredje setet så tar han en medicinsk timeout. Dock så syns det inte på honom vad det kan vara.
Robin bryter fram till 2-0 efter en misslyckad lobb som Robin smashar in och till 4-0 med en grym poäng som avslutas med en säker placering i krysset på forehandsidan.
Tre matchbollar vid 40-0 och 5-1. Muller lägger då retur ut och Robin Söderling är för frösta gången framme i den tredje omgången i Melbourne. 

På lördag morgon möter nu Robin ännu en kvalspelare i form av Jan Hernych från Tjeckien och rankad 241. De har aldrig tidigare mötts. På sin väg fram till denna tredje omgång har tjecken slagit Istomin och Bellucci (seedad 30).

Söderling är ensam svensk kvar på herrsidan i Melbourne. Detta efter att elfteseedade Robban Lindstedt tillsammans med rumänen Horia Tecau fick ge upp. Dem gjorde det vid 6-4, 1-0 mot Ebelthite/Feenley. Det pratas om att det är Lindstedts vad som krånglar igen och att det dessutom nu är en svårare skada. Den Svenska DC-bloggen återkommer när vi vet hur han mår. 
 
Simon Aspelin i par med Alexander Peya från Österrike föll i två täta tiebreakset mot Lu/Schuettler med 5-7 i båda. Tredje dubbelsvensk som föll var Johan Brunström i par med Stephen Huss. Förlusten skrevs till 3-6, 3-6 mot fjärdeseedade Kubot/Marach.

En spänd Robin klar för andra omgången

Robin Söderling kunde efter en nervös inledning vinna över italienaren Potito Starace, med 6-4, 6-2, 6-2 på 1,5 timma, i den första omgången av Australian Open i Melbourne.

Robin såg inledningsvis tagen av stunden allvar. Italienaren vann sex raka poäng innan Robin kom i matchen. I de första gamen var det många enkla misstag. I det sjunde gamet kom vändningen, när Söderling bröt och dessutom blankt.
I andra set hade han två upplagda lägen vid nät att ta sig fram till breakbollar utan att komma åt. I nästa italienska servegame kom chansen. Genom en magnifik diagonal backhandretur kom breaket. På den tredje breakbollen även i nästa servegame för Starace lyckas Robin bryta, 4-1.
I tredje setet rivstartar Robin med att bryta Starace två gånger om och matchen kan sedan spelas hem av svensken.

Detta är Robins sjätte start i Melbourne. Han har som längst, 2004 och 2009, gått till den andra omgången.
På onsdag är det dags för andra matchen. Motståndaren heter Gilles Muller från Luxenburg, rankad 122. Robin har mött honom en gång, i Wimbledon 2009 i den första omgången, då han vann med 3-1 i set.

Tre dubbelpar i Australian Open

Imorgon inleds årets första Grand Slam i Melbourne. Sverige har tre par anmälda.
Elfteseedade är Båstadbon Robban Lindstedt tillsammans med rumänen Horia Tecau. Vi får se hur Robbans vad mår när det är dags för spel om några dagar. Om det blir spel får de möta hemmaspelarna Ebelthite/Feenley.
Stockholmaren Simon Aspelin, som denna Grand Slam spelar tillsammans med Alexander Peya från Österrike, ställs mot Lu/Schuettler i sin första match. Hans nygamla partner för året Julian Knowle är skadad, har råkat ut för ljumskbråck och är nyopererad.
Vid två vinster var för Robban och Simon med kompanjoner så möts dem i den tredje omgången.
Tredje svensk är göteborgaren Johan Brunström som spelar tillsammans med Stephen Huss. De får ta sig han svåra paret, fjärdeseedade Kubot/Marach.

Robin Söderling går in i turneringen under tisdag morgon/förmiddag.

Kan Söderling lyckas i Melbourne 2011?

Robin kommer att få möta italienaren Potito Starace i den första omgången av Australian Open i Melbourne. Robin har mött den 47-rankade italienaren två gånger, båda på grus. Vinst blev det i Monte Carlo i två raka set 2006 och förlust 2009 i Barcelona i skiljeset. Det vi svenskar minst närmast om honom är nog att han var med i det dubbelpar som föll mot Lindstedt/Aspelin i Davis Cup i Lidköping i höstas. Det var då svenskarna vände 0-2 i set till seger.

I Australian Open har aldrig Söderling passerat den andra omgången på fem försök. 2004 och 2009 blev det en just en andra omgång och 2005, 2007 och i fjor försvann han med en gång. Efter det att han segrade i Brisbane i förra veckan är han rankad på plats nummer fyra vilket ger samma seedning. Detta i sig innebär att han som tidigast kan möta världsettan Rafael Nadal/världstvåan Roger Federer i en semifinal.

Dubbelturneringen lottas i början av nästa vecka.

Spelet inleds på måndag.

Lindstedts vänstra vad är det som spökar

Robban Lindstedt som i par med Horia Tecau fick lämna w.o. i finalen i Brisbane har nu fått sin förklaring. Enligt Robban själv, på sin blogg, fick han känning av en vadskada under semifinalen i samma turnering. Han trodde att den gett med sig men så var inte fallet. Av säkerhetsskäl så kastade han in handduken, allt för att inte riskera någonting inför Australian Open som inleds på måndag.

Lindstedt/Tecau var denna vecka anmälda, som toppseedade, till turneringen i Auckland, Nya Zealand. Men de kom inte till start. Den Svenska DC-bloggen återkommer när vi vet mer om Robbans hälsa. 

Johan Brunström i par, denna vecka, med australiensaren Stephen Huss spelar i Auckland. De vann sin första match över Melo/Soares med två gånger 6-4. 

Lottning inför årets första Grand Slam i Melbourne sker på fredag.

Robin mästare i Brisbane

Robin Söderling vann Brisbane Internatinal i två raka set över amerikanen Andy Roddick. Segersiffrorna skrevs till 6-3, 7-5 på 1,5 timma.

Toppseedade Robin var under hela matchen ett nummer för stort för andraseedade/världsåttan Roddick. Robin har under hela veckan haft en otroligt bra träff på bollen. Har har rört sig bra, sett mycket taggad ut och utstrålat
ett härligt självförtroende.

I första set så bryter Robin Roddick, han kan sedan komfortabelt serva hem setet blankt. Setet avslutas med att Andy släpper en backhand från Robin som dimper ner på sidlinjen. 32 minuter tog det.

Andra set fortsätter som det första med Robin vid taktpinnen. Första två breakbollarna kommer i det femte gamet. Roddick räddar dom plus ytterligare en i samma game. I nästa servegame för amerikanen spelar Robin sig fram till 0-30 och har upplagt för att lägga undan bollen efter det att Roddick blivit bortmanövrerad. Robin lägger den poängen i nät. I stället för tre breakbollar vänder amerikanen på steken och tar hem gamet.
Vid 4 lika och 15-15 så händer något märkligt. Roddick tycker att regnet som faller gör banan hal. Det är framför allt vid baslinjen han tycker att det är halt. Notera dock att Pat Rafter Arena har tak, dock inga väggar. Efter en het diskussion mellan Roddick och huvuddomaren så vägrar amerikanen sonika att spela. Efter cirka en kvart och ivrigt torkande från funktionererna så återupptas spelet. Robin har under detta break varit lugn och låtit amerikanen stå för skådespelarinsatsen. En konstig sekvens av en annan mycket välspelad match.
Roddick håller det gamet och Robin nästa.
När det nästa gång, vid 5 lika, blir Roddicks tur att serva kommer Robin än bättre åt lägena och med hjälp av en något orörlig Roddick inklusive ett dubbelfel skaffar han sig tre breakbollar vid 0-40. Efter en hårfin hawk-eye (som visar att en passering av Roddick touchar sidlinjen), en grov miss i nät vid upplagt läge för Robin och ett ess så är breakbollarna borta. På nästa poäng lägger Andy bollen djupt i nät vilket ger Robin hans fjärde breabkoll i gamet. Poängen efter stanna i nätkanten för amerikanen och breaket är där. På Robins sjunde breakboll för setet kommer breaket som innebär 6-5 och chans att serva hem hela mästerskapet.
Ett ess, en stabil serve, ett dubbelfel då Robin gick för andraserven och en rak forehand ger Söderling två "championships point". Ett ess avslutar det långa andra setet, på 60 minuter, och Robin är en mästare. Han springer fram till teamet bestående av flickvännen Jennie och coachen Claudio.

Genomgående för hela matchen var att Robin inte släppte till någonting. Han hade inte en enda breakboll emot på hela matchen och det mot världens åttonde bäste spelare. Serven och fotarbetet var, som vanligt under veckan, på topp. Imponerande är ordet.

På den nya rankingen som prestenteras imorgon kommer Robin åter igen vara fyra.

Om det är nya coachen Pistolesi eller inte som tagit Robin ett steg längre låter jag vara osagt, men hur som ser det mycket bra ut för Robin inför Australian Open som inleds nästa måndag, den 17 januari.

Detta var Robins sjuttonde final på ATP-touren och hand sjunde vinst. Segrar innan har varit i Lyon 2004 och 2008, Milano 2005, Båstad 2009 och Rotterdam och Masters i Paris i fjor. Till detta kan han lägga tio finaler där två gånger Roland Garros sticker mest ut.

Den Svensk DC-bliggen ställer sig upp och framför ett stort grattis till Robin och hans team. 2011 kunde inte börjat bättre...


Det gick inte lika bra för Robban Lindstedt i par med rumänen Horia Tecau i finalen i dubbelturneringen i Brisbane. De mötte Dlouhy/Hanley och fick ge upp efter att ha förlorat första set med 6-4. Orsaken till detta är just nu oklart. Återkommer när vi vet mer.

Revanschdags för Robin mot Roddick?

I finalen i Brisbane International väntar andraseedade Andy Roddick som vann sin semi över sydafrikanen Kevin Anderson i skiljeset.
Robin och Andy har mötts fem gånger med 3-2 till svensken. Noterbart är att samtliga matcher varit i bäst av tre, Söderling vunnit sina samtliga vinster i två raka set och att Roddick endast vunnit mot Robin op hemmaplan i USA. De möttes tre gånger i fjor samtliga i Masterssammanhang, Roddick vann de första två (Indian Wells där han gick till final och Cincinnati där han nådde semifinal) och Robin vann i november i kvarten när han sedan vann i Paris.

Det är Söderlings sjuttonde final. Han har sex segrar på de 16 tidigare. Enda gången Robin varit med tidigare i Brisbane, året var 2009 och han nådde en kvrtsfinal.
Roddick har 29 titlar och 19 finaler och är titelförsvarare i Brisbane.

Vid vinst kommer Robin bli rankad på plats fyra på måndag. Matchen startar imorgon bitti, efter det att Robban & Co. spelat klart sin final, cirka klokckan 05.00.

Den Svenska DC-bloggen är med som vanligt.

Robban och Robin i final i Brisbane

Först var det tredjeseddade Robban Lindstedt i par med Horia Tecau som vann sin semifinal i Brisbane International. För motståndet stod Petzschner/Peya och segersiffrorna skrevs till 4-6, 6-3, 10-4 på dryga 1,5 timma.  
Tredjeseedade Dlouhy/Hanley väntar i final imorgon.

Efter det var det toppseedade Robin Söderlings tur. I sin semifinal mot tjecken Radek Stepanek vann han med 6-3, 7-5 på knappa 1,5 timma. Söderling inledde urstarkt mot tjecken. I första set spelade han ut honom. Via en ramträff av Stepanek bryter han omgående och går fram till 3-0. Söderling rör sig utomordentligt och serven sitter perfekt. När inte Stepaneks förstaserve sitter är Robin där och hugger. Hur briljant som helst går Robin fram till en kassaskåpssäker setvinst med 6-3 och matchen har inte ens spelats 30 minuter. Robin vinner 20 poäng i egen serve och tappar bara två poäng.
Robin fortsätter och av bara farten skaffar han sig en ny breakboll med en gång i andra set, detta efter att han drivit tjecken från hörn till hörn och avlslutat med att slicka sidlinjen på forehandsidan.
Stepanek svarar med att börja spela serve-volley. Det överraskar Robin och tjecken kan hålla sin serve. Efter att matchintensiteten bedarrat något kommer chansen i det femte gamet. Robin ser än mer taggad ut än innan och går via en läcker slice på nät fram till 0-40 och tre breakbollar. En vacker låg retur, med en framrusande tjeck som lägger den i nät, avgör gamet och 3-2 till svensk favör.
Spelarna följs åt fram til 5-4 och svensk möjlighet att serva hem matchen. Programenligt går Robin fram till 40-30 och sin första matchboll. Söderling spänner sig och tappar mark. Stepanek kan vända på steken, skaffa sig sin första breakboll i matchen och bryta efter en lång basduell som Robin avslutar med att slå ut poängen.
Som svar på det från Söderlings racket och en enkel serve-volley ut av Stepanek skaffar sig Robin en breakboll. En serve-volley som Stepanek får in via ramträff räddar den. Söderling spelar sig fram till en ny brakboll. På den gör tjecken ett dubbefel...
Söderling kan sedan via tre stabila servar gå fram till 40-0 och tre nya matchbollar. Han kostar på sig ett dubbelfel innan han avgör med att spela serve-volley. Knytnäven är där och Robin är i sin första final i Brisbane International.
För motståndet imorgon väntar antingen andraseedade Andy Roddick eller sydafrikanen Kevin Anderson.

Vid vinst imorgon kommer vi åter får se Robin Söderling som världsfyra på rankingen som presenteras på måndag. Om dryga veckan inleds årets första Grand Slam i Melbourne, Australien.
Den Svenska DC-bloggen är då åter på plats.

Söderling lekande lätt i semifinal - revanschdags

Australiensaren Matthew Ebden drömmer nog mardrömmar inatt om svenska tennisspelare. Först förlust i kvarten i dubbeln mot Robban Lindstedt & Co, dessutom efter missade matchbollar, och sedan imorse förlust mot Robin Söderling 6-3, 6-2 på dryga timman också det i kvarten i Brisbane International. Detta var ännu en stabil insats av Robin som nu under tre matcher i turneringen inte blivit bruten en enda gång.

Imorgon väntar semifinal mot tjecken Radek Stepanek, rankad på plats 62. Dock har han varit upp på plats nummer åtta i juli 2006. Robin har 4-2 i inbördes möten. Senaste gången de möttes var precis här i Brisbane, året var 2009 och Söderling föll i kvarten. En turnering som sedan Stepanek vann. Han var också i final i samma turnering i fjor, då han förlorade mot en viss Andy Roddick.
Samme Roddick är också han kvar i turneringen och möter i sin semifinal sydafrikanen Kevin Anderson.

Robban i semi efter räddade matchbollar

Robban Lindstedt i par med Horia Tecau är klara för semifinal i Brisbane. Detta efter vinst i kvarten över Ebden/Luczak med 6-3, 6-7 (2-7), 13-11 på dryga 1,5 timme.
Robban & Co räddade ett par matchbollar i avgörande matchtiebreaket.

I semin på lördag väntar Petzschner/Peya.

En svensk, Lindstedt, vann alltså sin kvart över Ebden. Frågan är nu om också en annan svensk, Söderling, kan göra om det imorgon?

Kvarten nästa för Robin

Robin Söderling är klar för kvartsfinal i Brisbane International. Detta efter en säker och tät seger över tysken Michael Berrer med 6-3, 7-6 (9-7) på dryga 1,5 timma.
I det första setet vann Robin bara fem poäng i tyskens serve, men lyckades ändå med att bryta en gång vilket räckte. På vägen till andra sets tiebreak hade Söderling två breakbollar utan att kunna förvalta dessa. Robin drog där det längsta strået.

I morgondagens kvart väntar Matthew Ebden, rankad 196, som har kvalat in i turneringen. Han vann sin mach i den andra omgången över åttondeseedade Denis Istomin.

Även Robin en vinnare i premiären

Robin Söderling har redan nu, den fjärde januari, gjort en bättre första månad på året än i fjor. Detta genom att han har vunnit en tävlingsmatch på ATP-touren.
Brisbane International heter turneringen och Robin, som är toppseedad, vann över amerikanen Ryan Harrison som kvalat in i turneringen med klara 6-2, 6-4 på dryga timmen. 
Robin var aldrig hotad. Han bröt amerikanens serve och detta dessutom två gånger om i första set. Han räddade dessutom en breakboll, den enda på hela matchen vid ställningen 2-1. I andra bröt Robin också tidigt, fram till 2-1, och var sedan ohotad.

I andra omgången möter Robin tysken Michael Berrer, rankad 58. De har aldrig mötts. Anmärkningsvärt är att Berrers tränare till bara för ett par månader sedan var Cladio Pistolesi, Robins nuvarande tränare. 
Matchens spelas på torsdag.

I Dubai pågår veckans andra 250-turnering, Qatar Exxonmobil Open 2011. För svensk del förlorade tyvärr Johan Brunström som spelar tillsammans med finnen Jarkko Nieminen över fjärdeseedade Polasek/Stakhovsky redan i den första omgången över två set 3-6, 6-7 (3-7).


Fotnot. I fjol föll Robin omgående i både Chennai (som spelas på samma vecka som Brisbane) och i Australian Open. Robin spelade även i Brisbane för två år sedan, då gick han till kvartsfinal.

Lindstedt en vinnare i premiären

Fjolåret avslutades svagt för Robban Lindstedt och Horia Tecau som dubbelpar. Med årets premiär i Brisbane International gick det bättre. Som fjärdeseedade vann de över Butorac/Rojer med 6-7 (2-7), 7-6 (10-8), 10-2i den första omgången. Matchen tog över 2 timmar och en kvart.  


Nytt år, nya möjligheter

2011 är här.

Robin Söderling avslutade fjolåret med att värma upp inför Australienturnén med uppvisningsspel i Abu Dhabi och turneringen Mubadala World Tennis Champinships. Han vann sin första match över fransosen Jo-Wilfried Tsonga med 6-4, 6-7 (5-7), 6-1. Förlust, trots bra spel, blev det sedan mot Roger Federer med 7-6 (7-3), 3-6, 3-6. 

Nu väntar årets första turnering med spel i Brisbane International. Robin, som är toppseedad, ställs mot amerikanen Ryan Harrison som kvalat in i turneringen. Robin har aldrig mött den 178-rankade Ryan. Matchen spelas klockan 10 på tisdag.
I samma turnering och dess dubbelturnering spelar Robert Lindstedt och Horia Tecau som är fjärdeseedade. De får ta sig an Butorac och Rojer i den första omgången.

I Dubai är det veckans andra turnering, också den av 250-karaktär, Qatar Exxonmobil Open 2011. För svensk del står Johan Brunström som spelar tillsammans med finnen Jarkko Nieminen. De möter fjärdeseedade Polasek/Stakhovsky i första omgången.

Båda huvudturneringen inleds på måndag.


RSS 2.0