Lindstedt föll tungt

US Open är över för Robert Lindstedt. Detta redan så tidigt att det knappt hann börja. Förlust i första omgången tillsammans med österrikaren Philipp Oswald mot Kovalik/Ramos-Vinolas med 3-6, 6-4, 6-7(5) på knappa 2,5 timma. 

Om det vore match idag....

Vi tar det från början. Svenska DC-bloggen ser i vanlig ordning in i kristallkulan och tittar vilka som kommer att spela, vilka uppställningarna förbundskaptenerna Johan Hedsberg och Harel Levy bollar med. Till det hur de aktuella spelarna för både Sverige och Israel spelat den sista tiden. 
Vi pratar givetvis om Davis Cupmatchen i Kungl. Tennishallen den 13-14 september. Vinnaren i denna kamp kommer spela kval i början av mars, vinnaren där spelar Davis Cup Finals i Madrid november 2020. 

Vi kan konstatera att Svenska Tennisförbundet bjudit in Israel stort till landskampen i och med val av underlag, hard. Från att ett givet val, grus, hade gett svenskt favoritskap, säg vinst med 5-0, är det nu mer ovisst. 
Israels favoritunderlag är just hard, deras minst uppskattade är grus. Vid hemmafördel så har de valt hard samtliga 21 gånger under 2000-talet. När motståndaren valt grus som underlag är statistiken 8 förluster, tre vinster. Bulgarien 2000, Luxemburg 2001 och Slovenien 2014 besegrades. 

Senast Israel spelade Davis Cup var i april förra året, mot Tjeckien i Ostrava där det blev förlust med 1-3. Underlag, just det, grus. 
Då spelade Dudi Sela (ranking 166) och Edan Leshem (446) hand om singlarna samt Jonathan Erlich (dubbelranking 100) och Yshai Oliel (1236) i dubbel. 
Ser vi till ranking idag är de just Sela och Lesham som är bäst rankade i singel. Efter de följer Ben Patael (488), Yshai Oliel (523) och Igor Smilansky (739). 

Deras stjärna Sela, 34 år, har i år klättrat på rankingen från 239. Han har endast spelat på Challenger och kvalen till Wimbledon och förra veckan till US Open. Båda gångerna förlust omgående. Hans matchfacit är 30-14 totalt. Titlel har det blivit i Little Rock på hard i USA i juni och finalplatser i Bangkok i februari och Gwangju i maj. Hans DC-facit i singel: 23-24 och dubbel: 3-5. Debuten gjorde han för 14 år sedan. Noterbart är att senast Sela spelade på grus var på Roland Garros, första omgången 2018. Han mötte Elias Ymer som vann i tre raka. 
Senast han vann på grus var i ATP250 i Istanbul april 2016. För motståndet stod Rublev, då med ranking 163. Sela var då rankad 78. 
Denna veckan spelar han Challenger på Mallorca, underlag hard. 
Kuriosa är även att Sela deltagit i samtiga matcher Israel mött Sverige. Svensk vinst 2008 i Ramat Hasharon med 3-2. Sela vann första singeln över Björkman (0-3), dubbeln med Erlich över Aspelin/Limdstedt (0-3) och föll i singeln mot Johansson (0-3). Nuvarande kapten Levy föll i båda sina singlar (0-3 mot Johansson och 1-3 mot Björkman). 2009 möttes länderna igen, inför tomma läktare, i Baltiska Hallen i Malmö. Revansch för Israel, vinst med 2-3. Det var dramatiska matcher, fyra av fem gick till fem set. Sela vann båda sina singlar (2-3 över Vinciguerra och Johansson). Förbundskapten Levy fick vinna sin enda singel mot svenskt motstånd, 2-3 mot Vinciguerra. Vinci hade breakbollar till 6-5 i avgörande set men bitter förlust med 6-8. 
2016 var senaste mötet, åter igen i Ramat Hasharon. Svensk förlust med 1-3. Avgjort redan efter dubbeln. Sela vann över Eriksson (0-3) och dubbeln tillsammans med Erlich (1-3 över Brunström/Isaksson).

Landets tvåa, Lesham, 22 år ung. Startade året med ranking 452. Han har spelat samtliga turneringar på hard eller carpet, utan en på grus, växlat mellan Future (10 st) och Challenger (7). Störst framgång är finalplats i Futureturneringen på hemmaplan i Tel Aviv i mars. I Davis Cup har han sedan 2015 spelat 10 singlar, vunnit 4. Dubbel 0-1. 
Spelar denna veckan i Future i Kazakstan. Givetvis är underlaget hard. 

Trean för Israel, sett till rankingen är, Yshai Oliel. Debut 2017, spelat tre singlar (1-2) och en dubbel (0–1). Han har en titel (i Israel) och två finalplatser (Israel och Grekland) som bästa i år, alla tre på Futurenivå. Han fortsätter denna veckan på sin linje med Future. En inhemsk i Israel står på programmet. 

Dubbeln tar veteranen Erlich, 42 år, hand om. Om han vill. Hans DC-facit är 22-12 sedan debuten för 19 år sedan. 
2018 kompanjerades han med Sela (dubbel 412) och Oliel, en gång var. 

Allt talar för de fyra som mötte Tjeckien i fjor är aktuella igen om knappt en månad i Stockholm. Frågetecknet är väl bara vem som spelar tillsammans med Erlich i dubbeln. 

Över till Sverige. 
Etta är nu Mikael Ymer (107). Han har i år avancerat från plats 255. Störst framgångar under året är vinsterna på Challenger i Nya Kaledonien (hard) i januari och i finska Tampere (grus) i juli. Efter det två finalplatser på samma nivå (Murcia i april och Bordeaux i maj). Tre av fyra framgångar på grus, alltså. 
Vi ser även resan över kvalet till andra rundan på Roland Garros.
Han har till det två kvalfinaler, både i Wimbledon och US Open här om dagen. Han står just nu på tur att komma in i huvudturneringen som lucky looser. Ett avhopp till...
I Davis Cup han spelat 11 singlar, 7 vinster. Fem av dessa på hard. 

Sverigetvåa är broder Elias (116). Han har legat någorlunda stabilt på rankingen, inledde året på plats 111. Bäst lyckades han på Challenger med finalplats i Lyon (grus) i juli. Till det kvartsfinaler i Rennes (hard) i januari, Aix en Provence (grus) i maj, Ludwigshafen (grus) i juli och Tampere (grus)  i juli. Fyra av fem på grus. Nästa tänkta turnering är i Cassis med start på måndag. 
DC-facit är 19 singlar med 8 vinster. 

Markus Eriksson är ohotad trea (278). På plats 423 var han i januari. Han har helt klart haft en bra sensommar. Semifinalplatser både i Segovia (hard) i juli/augusti och Cordenons (grus) för någon vecka sedan. Till det Futuretitlar i Karlskrona (grus) och Kalmar (grus) i maj.
I dubbel är han, som bekant, även på framkant. I Davis Cup ser 6 vinster mot 9 förluster i singel respektive 3-2 i dubbel.
Eriksson föll omgående igår i Challengern i italienska Como. Nästa vecka ser vi honom göra sällskap med båda bröderna Ymer i Cassis. 

Jonathan Mridha (609), gjorde sin Davis Cupdebut mot Schweiz i fjor. Vinst i femte matchen. 
I år toppar han med Futuretitel i Bulgarien i juni (grus).
Collegestudenten Carl Söderlund (968) har varit hemma i Sverige över sommaren. Det blev en Futuretitel i Belgien på grus som bäst.               

Robert Lindstedt (dubbel 72) har tackat nej. Enligt utsago är han klar med Davis Cup. Vi får se framöver, 2020, om det fortfarande är så. Hur som har Robert sedan 2007 varit en viktigt kugge för det svenska DC-laget. 14 vinster har han på 19 matcher. 12 av vinsterna har kommit på hard. 
Noterbart är att första set- och matchvinst i Davis Cup kom mot just Israel 2009. Simon Aspelin (totalt 4 vinster mot 1 förlust tillsammans med Robert) spelade då vid hans sida. 
Övriga svenska DC-partners ser vi: Jonas Björkman (0-1), Robin Söderling (1-1), Johan Brunström (7-1) och Markus Eriksson (2-1)
Mest minnesvärd är play-offmatchen mot Italien (Bolelli/Starace) i Lidköping 2010. Tillsammans med Aspelin vändes ett underläge med 0-2 i set samt 4-5 och 0-30 i tredje set till vinst. Sverige vann hela landskampen med 3-2. 

Andre Göransson (dubbel 126) har en rad bra dubbelresultat på Challengertouren i år. Vinsten i Granby, Kanada, för en dryg månad sedan imponerar. 

Andreas Siljeström (dubbel 177) är ett annat alternativ. En finalplats i franska Blois (grus) i juni är bästa i år. Till det finalplats i Blois (grus) i juni samt semifinaler i Orlando (hard), Colombus (hard). Pau (hard), Barletta (grus) och Poznan (grus) och San Benedetto (grus). 
Tre DC-dubblar har han spelat. Vinsten med Johan Brunström i debuten mot Turkiet 2017 och två förluster efter det. 


Bröderna Ymer och Markus Eriksson har sagt sig vara redo för spel. Mikael är självskriven i singeln, andra singeln bör vara vikt åt storebroder Elias. 
Efter Robert Lindstedts avhopp är det troligtvis Markus Eriksson som med sina fem dubblar har mest rutin för spel. Alternativen vid hans sida är André Göransson eller Andreas Siljeström. 
Som outsider får vi blanda in bröderna Ymer som har mycket bra minnen i just Kungl. Tennishallen efter ATP-titeln där för ett par år sedan. Frågan är oxå då vem Markus vill spela med?

Svenska DC-bloggen säger Ymer x 2, Eriksson, och André Göransson och Jonathan Mridha som femteman. Sparring i Stockholm blir Carl Söderlund. 

Lagen skall senast om exakt en vecka, nästa tisdag den 2 september klockan 16 offentliggöras. Spännande blir det, i vanlig ordning. I vanlig ordning återkommer även Svenska DC-bloggen. Som alltid.

Taktiken som föll platt

Mikael Ymer förlorade kvalfinalen mot sydkoreanen Chung med 1-6, 4-6 på knappa 1,5 timma.

Ymer Jrs taktik var att spela med extremt lågt tempo, nöta ut Chung och inte bjuda på någonting. Bortsett från ett par gem i mitten av andra set höll det inte. Chung var allt för säker i sitt bollande samtidigt som Ymer inte var säker nog. 

Svensken vinner första poängen i matchen, sedan tappar sju. 15-40 i första servegemet. Räddar dessa och en till innan 1-1. 
Tapp sedan i nästa serve. Inleder gemet med två raka dubbelfel. Detta efter en lång paus på tio minuter vid 15-40 då banan inspekterades för väta. Retur på fötterna ger forehand lång till 1-3. 
Ymer drar nu ner på tempot än mer. Det ger viss effekt men inte tillräcklig. Från 40-15 till lika. Ändå 1-4. Ett slarvigt gem sedan som Ymer tappar genom en forehand djupt i nät till 1-5. Ett ess ger 40-0, tre setbollar. En backhand tätt bred på den andra ger 1-6 på 37 minuter.
I trångmål direkt i andra. En rak forehand som slickar sidlinjen ger 30-40, brrakboll emot. Räddar den men ny kommer efter dubbelfel. Ymer spelar Chung från hörn till hörn. Men lägger till slut en forehand lång själv, 0-1. Ymer har nu tappar tre raka servegem. 
Svensken skruvar ner än mer på tempot. Det ger viss effekt. Reducering till 1-2. Alla egna servegem hittils har Mikael inlett i underläge. En backhand från bakplan ger Ymer hans första breakbollar, 15-40. En lång forehand, 2-2, tänder hoppet. Ett ess ger dessutom 3-2. Då när Ymer såg på gång ut, vinner han bara fem poäng till. Tappar två egna servegem till. Forehand i nät ger break till 3-4 och Ymer fram till nät men djup forehand i nät och matchen är förlorad. Kvalet är över. 

Nu får Mikael vänta på hur det går i övriga kvalfinaler. Efter det så kan han lottas in i huvudturneringen som lucky looser. 
Senast på tisdag när första omgången inleds kan han komma in i US Open. 
Om detta återkommer vi. 


Ymer Jr vann utan att övertyga

Mikael Ymer gjorde vad som krävdes mot argentinaren Facundo Bagnis, rankad 165, i andra kvalrundan till US Open i New York, USA. Vinst med 7-5, 6-4 på knappt två timmar. 

Bana 4, 29 grader och moln var förutsättningarna inför dagens match. Det märktes redan från start att Ymers träff inte var den bästa, han hade svårt att hantera Bagnis aviga grusspel på underlaget hard. Det blev många dueller där Mikael hamnade långt bakom baslinjen och som ofta avgjordes av enkla misstag. Det som avgör är någon poäng hut, någon poäng dit. Det saknades riktig struktur i spelet från båda spelarna. 

Inte mycket hände förrän i det sjunde servegemet, argentinaren till serve. Tapp från 30-0 till breakboll, 30-40. Lång duell följer. Stoppboll av Bagnis som Ymer hinner upp, lägger långt ner på forehandsidan. Argentinaren tar över poängen och spelar bort svensken. Gemet till slut till Bagnis. 3-4. 
Reaktion på detta kom omgående. Ymer i brygga när han lägger en backhandkross bred, 15-40, två breakbollar. Räddar båda och två till, 4 lika. Mest minnesvärd är andra breakbollen när Bagnis har upplagt läge för smash nära nätet. Han hoppar upp men missar bollen totalt och poängen till Ymer Jr. 
Senare 5-5 och serve för argentinaren. Då kommer breaket. Ymer går från 30-0 till gemvinst. På breakbollen spelar sig Bagnis fram till öppen, tom bana. Han skall lägga en rak forehand. Ymer är bortspelad. Den fastnar dock djupt i nät. 6-5 och egen serve. Mikael i underläge efter två poäng, 0-30. Vänder på det. Retur i nät av Bagnis ger 40-30, setboll. Avgör inte där. Ny setboll efter en fin stoppboll. Duell följer. Avslutas med att Bagnis inte orkar få över bollen. Setet till Ymer, 7-5, på dryga timmen. 
Noterbart är att Ymer Jr inledde fem av de sex gemen i underläge med antingen 0-15 eller 0-30. 

Andra set och gem tre, ett långt gem. Ymer upp till breakboll - en, två, tre gånger - utan att avgöra. Två gembollar för Bagnis utan att heller ta hem gemet. Fjärde breakbollen efter dubbelfel. Duell som avslutas med en bred forehand ger 2-1. Blankt sedan till 3-1. Breakboll sedan till 5-2, istället 4-3. 
Blankt servegem till 5-3 följer. Två bollar ifrån matchvinst i nästa gem vid 15-30 och 30 lika men gemet till Bagnis, 5-4. 
Chans att serva hem matchen efter det. Tappar 30-15 via en enkel forehand som seglar ut lång till 30-40, breakboll. Argentinaren satsar på den med en forhand från baslinjen, bollen seglar lång, lika. En smash ger matchboll. Ymer sträcker sig på baslinjen, lägger en perfekt rak backhand. Bagnis når bollen mem den landar i nät. Matchen till svensken. 

Tredje Grand Slamkvalet för Ymer Jr och tredje kvalfinalen. Det imponerar. 
Första kvalet var på Roland Garros tidigare i år. Tre vinster där och även avancemang till andra omgången i huvudturneringen.  
Andra i Wimbledon blev det förlust i tredje kvalomgången. 

På fredag väntar ny kvalfinal, denna gång mot sydkoreanen Hyeon Chung, rankad 151. 23-åringens främsta merit är hans semifinalplats i Australian Open förra året. Mycket skador har stört honom under året. 







Ymer Sr tappade och föll tungt

Elias Ymers tid i kvalet till US Open tog slut omgående, i första omgången, mot nederländaren Griekspoor, rankad 194. 
Förlustsiffrorna skrevs till 5-7, 2-6 på dryga en och halv timma. 

Det började lovande med svensk breakboll i Griekspoors första servegem. Redde ut det, 1-1. Breaket kom istället i nästa nederländska servegem på femte försöket, 3-1. Svensken var sedan två bollar ifrån fyra gånger till ledning med 5-1, istället 4-2. Elias upp till 5-2. Tapp sedan på första breakbollen till 5-4. Tapp sedan igen på brrakboll nummer 1, 5-6. Griekspoor servade sedan hem setet på första setbollen, 58 minuter tog det. 
Raset fortsatte, dubbelbreak ner till 0-4 i andra. Ymer tappade nio(!) raka gem innan reducering, 1-4. Elias räddade en matchboll i egen serve vid 1-5 innan Griekspoor kunde serva hem matchen på tredje försöket. 

Noterbart är att det var Elias första match på hard sedan i mars, Masters i Miami. Han kom med andra mindre bra förberedd till New York, ett val som visade sig vara mindre bra.
Frågan är även om den ömmande armbågen kan spelat in i nattens match? 

Nästa turnering som Elias är anmäld till är Challenger i Cassis i Frankrike med start 2 september. Underlaget där är hard. 



Ymer Jr räddade matchboll

Mikael Ymer överlevde med nöd och näppe första rundan av kvalet till US Open, New York. Detta efter vinst över Kwiatkowski med 5-7, 6-3, 7-6(2) på tre timmar.

Tappade både till 2-3 och 2-5. Bröt tillbaka till 3-5. Räddade tre setbollar vid 4-5, kvitterar till 5 lika. Vann sedan bara två poäng till i setet, 5-7 på en timma. 
Andra set inleds bättre. Bryt till 2-0, fram till 3-0. Missar en setboll vid 5-2 men servar hem setet sedan, 45 minuter långt. 
Avgörande set och tapp till 1-3. Räddar sedan fyra breakbollar i nästa egna serve. Så istället för 1-5 får vi 2-4. Bryter sedan blankt till 3-4. Räddar igen en breakboll till 4 lika. Vid 4-5 räddar Mikael en matchboll vid 30-40. Setet och matchen avgörs sedan i tiebreak. Minitapp omgående till 0-2. Tar tillbaka 2-2 och 3-2. Seglar iväg och vinner resten av poängen. 

Andra kvalrundan på onsdag mot Facundo Bagnis, rankad 165, från Argentina.




Kvallottat

Mikael och Elias Ymer är efter ett par veckors träning utan tävlingsspel på plats i New York för årets sista Grand Slam, US Open.

Mikael går in i kvalet i kväll, han som niondeseedad möter amerikanen Kwiatkowski med ranking 204.
Ymer Jr har inte spelat på hard sedan Masters i Miami i mars. 

Elias, som är sextondeseead, spelar imorgon tisdag. Han ställs mot nederländaren Griekspoor, rankad 194. 
De har mötts en gång, Future i finska Tampere på gruset, då Ymer Sr föll i två raka. 

Lindstedt mästare i Vancouver

Tillsammans med britten Jonny O’Mara vann han på hard Challengern i Kanada. Detta efter att inte tappat ett enda set. 

Svenska DC-bloggen lyfter på hatten och gratulerar Robert Lindstedt. 


Glädjande kan vi även konstatera att Carl Söderlund vann Futuren på gruset i belgiska Koksijde. Hann vann turneringen genom att kvala in. Han förlorade inte ett enda set på sju matcher.



Totalstopp för Eriksson

Markus Eriksson lysande vecka i Challengern i Cordenons i Italien tog stopp idag, det väldigt mycket. Han hade ingenting att sätta emot mot Jeremy Jahn, rankad 374. Förlust med två gånger 1-6. Matchen över på mindre än en timma. 
I första set vann Eriksson endast 10 poäng i egen serve, 7 i andra. Totalt vann han 26 av 80 poäng. 

Det var Markus tredje match mot Jahn. Han har inte vunnit ett enda set. 

Hur som är det en bra vecka för svensken. En andra omgång för ett år sedan under samma vecka, och turnering, gav då 8 poäng. 33 i år, med andra ord 25 nya på ranking på måndag. Det innebär personbästa på den nya rankingen. Från nuvarande 310 till cirka 280. I april i fjor var han på plats 288. 

Nu väntar vila en vecka för Markus. Sedan Challenger i Como och Cassis innan Davis Cup i Stockholm. 





Styrkebesked ger semifinal

Markus Mackan Eriksson gör ännu en stark insats i italienska Cordenons. Kvartsfinalvinst över argentinaren Collarini med 6-3, 4-6, 6-4 på 2,5 timma. 

Vi fick se en match med många svängningar. 
Likt igår var det jämnt och många bra slagväxlingar. 
Efter första sets vinst tog svensken kommande i andra set. Break upp till både 3-2 och 4-3, bara för att bli tillbakabruten. I det åttonde gemet hade Markus 40-0 i egen serve och ännu en gemboll men kunde inte förvalta det. Istället tapp igen efter en forehand lång till 4-6. 
Avgörande set och Eriksson dubbelbreak upp till 4-0. En retur på baslinjen som svensken släpper men som huvuddomaren dömer in ger 30-40, breakboll att utjämna. En misslyckad stoppboll ger lika. Forehand djupt i nät ger senare ännu en breakboll. En skuren forehand som seglar ut ger lika. Gemet fram till svensk gemboll, den tredje. En rak slicad backhand på linjen lägger Collarini i nät, 5-3. 
Svensk backhand på sidlinjen som argentinaren följer upp med backhand i nät ger 40-0, 3 matchbollar vid 5-4 i gem. Eriksson avancerar fram på nät. Passeras med en rak forehand som landar precis utanför och matchen till Markus. 

Svenska DC-bloggen nådde Markus precis efter segern. Hans egna analys av matchen var att tempot var stundtals riktigt bra men att han tappade i ledning. 

Imorgon väntar tysken Jeremy Jahn, rankad 375, i semifinalen. 
Eriksson mötte honom i Future, semi i Belgien för drygt en månad sedan. Jahn vann då med 5-7, 6-7(3). 


Vinst över toppseedad

Markus Eriksson är klar för kvartsfinal i Challengern i italienska Cordenons. Detta efter seger över toppseedade hemmaspelaren Paolo Lorenzi (rankad 118) med 6-4, 3-6, 6-3 på drygt två timmar. 

Två räddade breakbollar omgående och efter det break omgående, 2-0. Svenskt sedan 3-0 och 0-30. Istället 3–1. Spelarna följdes fram till 5-3 och serve för Markus. Underläge med 15-40 efter smash från Lorenzi, två breakbollar där och då. En dräpande rak forehand på den första, Eriksson borta, 5-4. 
En enkel forehand lång från italienaren ger svenskt, 15-30 i nästa gem. En forehand precis bred ger två breakbollar, 15-40. Eriksson spelar sig fram till ett mycket läge på nästa poäng. En backhand mitt i plan som fastnar i nät på den första. På den andra spelar han sig fram till ännu ett bra läge. Bättre utdelning nu. En rak forehand från nära nätkanten och Lorenzi är borta. Första set till svensken, 43 minuter. 

Andra set och svensken i underläge till 1-2. Tre breakbollar att komma tillbaka till 3-3, istället 2-4. Svensk serve vid 3-5. 40-30 men ändå tapp till setförlust efter två poäng i nät. 

Avgörandet set. 
Underläge sedan omgående med 0-2. Ikapp till 2-2. Avgörandet kommer vid 3-3. Först en breakboll. Italienskt ess på den. Andra breakbollen avslutas med en bred forehand, 4-3. Retur lång ger 5-3. Lorenzi till serve. Dubbelfel, 0-15. Matchens poäng sedan när italienaren smashar, Eriksson går rätt och passerar en övervaskad Lorenzi med en rak forehand, 0-30. En backhand kross från mittplan ger 0-40. Tre matchbollar. Italienaren räddar två innan Eriksson lägger en rak backhand när Lorenzi är framme på nät.
Revanschen från förra mötet, i Båstad för fem år sedan, då Eriksson vann tre gem är ett faktum.

Vi når Eriksson efter marchens, hans egna ord "Riktigt skön seger säkert min bästa match i år, man får verkligen slå honom för han ger inget gratis. Riktigt tuff och fysiskt match men hade riktigt bra träff idag så kunde gå för slagen i dem viktiga lägena."

Kvartsfinal imorgon kväll mot argentinaren Collarini, rankad 332. 





Eriksson vidare efter rysare

Italienska Cordenons och deras Challenger är värd för Markus Erikssons val denna veckan. Som fjortondeseedad stod han över första rundan. In i andra idag och vinst över hemmaspelaren Dalla Valle på gruset med 4-6, 6-3, 7-6(8) på knappa tre timmar. 

Tätt, väldigt tätt som siffrorna visar. En räddad matchboll i tiebreaket vid 6-7 som Eriksson avgör med en distinkt smash. 
Första set där Eriksson rivstartar med break och fram till 4-1. Tappar sedan två gånger om, fem raka italienska gem och setet borta på 55 minuter. Repris i andra set, ett break och 4-1. Bättre lycka nu och utjämnat. Avgörande det och Markus bryter tidigt, 2-1. Tappar sedan till 2-2. Problem sedan i det sjätte gemet. Räddar tre breakbollar och får fram 3-3. Nära när Dalla Valle går från 30-0 i svensk serve vid 5-6. Reder ut det och även 40 lika i samma gem.
En backhand i nät och tiebreak väntar. Minibryt fram till 1-0, åter till 2-1. Upp igen till 3-1. Håller det via en backhand som landar i nät till 6-4, två svenska matchbollar. Eriksson på nät, lägger en stoppboll. Italienaren hinner upp, lägger en lobb som Markus i sin tur hinner upp men lägger forehanden bred. På andra matchbollen lägger Dalla Valle stoppboll som svensken hinner upp men blir passerad med en rak forehand, 6-6. Stoppboll igen av italienaren som svensken inte kan kontrollera utan lägger lång. 6-7 och matchboll för Dalla Valle. Svensk smash som vi skrev om i ingressen och 7-7. Diagonal forehand som Dalla Valle lägger i nät ger tredje matchbollen, 8-7. Han kommer fram på nät på den och Eriksson prickar nätkanten och bollen tillbaka, 8-8. Svensken sluggar på och italienaren blev mer och mer passiv, han hamnar längre och längre bakom baslinjen, ju längre tiebreaket går. Han orkar inte till slut. Backhand i nät ger 9-8 och egen svensk serve. Retur i nät get vinst. 

I tredje rundan imorgon väntar antingen toppseedade Lorenzi, rankad 118, eller Clezar, 359. 

Hanssons första i Sverige

Gustav Hansson är åter en vinnare, för första gången på hemmaplan. Han följde idag, i Futuren i Ystad, upp sina två titlar i från Finland ifjor (båda på grus) och i USA 2017. Samtliga fyra titlar har kommit i augusti månad.
Idag vinst över kvalspelaren August Holmgren med 7-6(5), 6-1 på knappa två timmar. 

I italienska Appiano vann idag Christian Lindell sin tredje titel på Futuretouren. Detta i och med seger över Balzerani i skiljeset. 

Nordisk final

Gustav Hansson för Sverige och August Holmgren från Danmark möts imorgon i final i Future från Ystad. 
Detta sedan Gustav vann kvarten över toppseedade Markus Eriksson och idag Cerundolo från Argentina. 
Eriksson hade första set och 4-2 i andra. Hansson ikapp, sedan hade Markus breakboll vid 5 lika innan Gustav vände på matchen. 
I semin idag låg Hansson återigen under i set. Argentinaren bröt sedan svensken omgående i andra set. Efter det vann han tolv raka gem. 

Hansson och Holmgren har inte tidigare mötts. 

Dubbeltiteln vanns idag av Karl Friberg/Sam Taylor som besegrade toppseedade Markus Eriksson/Simon Freund med 6-7(4), 7-5, 10-4. 


Bröderna med

Svenska DC-bloggen kan nu bekräfta att bröderna Mikael och Elias Ymer vill representera sitt land när Sverige möter Israel i Kungl. Tennishallen den 13–14 september. 

Båda bröderna laddar nu upp inför kvalet till åtets sista Grand Slam US Open. Ett kval som inleds måndag 19 augusti. 
 

Vi återkommer, givetvis. 


Kvartar i Ystad

Futureturnering i Ystad har hunnit fram till kvartsfinaler imorgon fredag. Vi ser vad som hänt. 
14 av de 29 som medverkade i kvalet var svenskar. Fyra av de totalt åtta gick vidare in i huvudturneringen. Där fick de sällskap av ytterligare 18 svenskar i 32-lottningen. 12 av dessa tog sig vidare till andra rundan. 
Kvar nu till kvartarna har vi toppseedade Markus Eriksson som möter åttondeseedade Gustav Hansson, kvalspelaren Robin Thour som ställs mot argentinaren Cerundolo, femteseedade Simon Yitbeck spelar mot dansken Holmberg samt i sista kvartsfinalen Marius Ruzgas mot andraseedade finnen Niklas-Salminen. 

Noterbart är Erikssons andra omgång mot Gustaf Ström. Den sistnämnde hade första set samt dubbelbreak till 2-5 i andra. Till det 30 lika vid 3-5 innan han bröt vid 1-0 i tredje. 

Klockan 10.45 inleds spelet på fredagen. 


Totalstopp i semin

Markus Eriksson egna ord efter finalen var "bedrövligt, inte en chans". Passande ord för semin i spanska Segovia mot hemmaspelaren Kuhn, rankad 238. Siffermässigt skriver vid 2 x 2-6 på en timma. 

Eriksson vann totalt 35 av de 95 poäng som spelades. Han hade inte en enda breakboll. 
Hur som är denna veckans semifinal en framgång för Markus. 33 poäng och ett hopp i och med att den rankingen görs om till det gamla sättet, upp 150 platser på ranking till ca plats nummer 300. 

Nästa vecka väntar Future i Ystad för svensken. Med andra ord byte till grus igen. En turnering han är toppseedad till.  





Första semifinalen på två år

På gruset i tjeckiska Prostejov i början av juni 2016 var Markus Eriksson i semifinal i en Challanger. Imorgon är det dags igen. Denna gången i spanska Segovia. Vinst i dagens kvart mot fransosen Antoine Escoffier med 6-7(5), 6-2, 6-3 på drygt två timmar. 

Matchen spelade i gasande solsken, den var tät och het. Svensken tappade sitt tredje gem, 2-3. Chans till att bryta tillbaka vid 3-4 och 0-40. Tappade alla tre. Ytterligare en tappad innan fem dök upp. Dubbelfel på den, 4-4. Setet till tiebreak. Spelarna hade där svårt att hålla serve. Men svensken upp till 4-2, fransmannen utan en enda hållen serve. Två egna servar för Eriksson vid 4-3. Tappade båda, 4-5. Efter ett ess får Escoffier en setboll. 5-6. Nyttjandegrad 100% på den. 54 minuter tog det. 
Ohotade servegem i andra set, fram till 2-2. Fransosen i problem där. Efter dubbelfel tappar han sin serve, 3-2. Svensken bryter igen fram till 5-2. Håller sin serve till setvinst, 26 minuter senare.
Avgörande set. Chans för svensken i tredje setet, 1-1. Tre breakbollar, 0-40. Tar den andra. Serve sedan blankt till 3-1. Två breakbollar upp till 4-1. Istället 3-2. Break sedan till Escoffier till 3 lika. Snabbt svenskt svar med break igen, 4-3. Håller serven blankt till 5-3. 
Fransk serve, går från 30-15 till matchboll, 30-40. Vinner den. 

Svenska DC-bloggen fick tag på Markus efter vinsten. Han kände sig, likt i gårdagens match, spänd i första set. Han kom sedan igång i andra och tredje. Det var riktigt varmt på banan så det var tufft att spela, fortsatte han. Avslutningsvis spekulerade han i att Escoffier blev trött i slutet, vilket föll avgörande. 

Imorgon ställa han mot ende kvarvarande hemmaspelare, Nicola Kuhn, som inte tappat ett enda set fram till denna semifinal. Klockan 18 inleds matchen. 


Fotnot. Det blev förlust i Tjeckien för två år sedan. Delbonis från Argentina vann i två raka set. 






Ymer tappade, Eriksson i kvarten

Något överraskande tappade Mikael Ymer matchen och föll i en tredjesetare, detta på gruset i polska Sopot. Fransosen Lamasine, rankad 272, blev för svår och vann med 6-2, 4-6, 1-6 på drygt två timmar. 

Svenskt break i första set till 4-2. Räddar en breakboll i nästa gem när fransosen lägger en rak forehand i korridoren. Bryter nästa gem som oxå blir setvinst när Ymer kommer fram på nät, lägger en rak forehand, Lamasine är borta. 45 minuter varade setet. 
Andra set blir inte lika muntert. Tapp omgående, 0-1. Utjämnar till 2-2. Tapp igen till 2-3. Inget mer sedan utan setet över efter en timma. 
Tredje set inleds lika illa som andra set. Tapp till 0-1. Dubbelbreak sedan till 0-3. Ymer Jr har vunnit fyra av 17 poäng. Varav tre i egen serve. En rak backhandpassering i nästa gem ger ett visst hopp och blankt break, 1-3. Hoppet släcks fort. Rak forehand ger 1-4. Rak backhand lång ger två matchbollar i nästa servegem för Ymer Jr. En kort skuren forehand i serverutan ställer Ymer. Match och turnering över. 

I och med dagens förlust blir det ingen 100-topplacering. I alla fall inte nu, efter helgen. Inga poäng att försvara denna veckan ger 8 poäng och en klättring från plats 108 till cirka 104 när nya rankingen presenteras på måndag. 


Bättre går det för Markus Eriksson i spanska Segovia. Tre raka segrar har gett honom en kvartsfinalplats på hardunderlaget, utomhus. Idag vann han över niondeseedade spanjoren Ortega-Olmedo med 1-6, 6-1, 7-5 på en timma och trekvart. 
Första set stryker vi ett streck över. Eriksson vann 10 av de 37 poängen. En poäng i spanjorens serve. 
Andra desto roligare. Efter 1-1 rycker svensken. Bryt till 2-1, 4-1 och setvinst 6-1. 
Avgörande set. Femte gemet, 2-2. Eriksson via ett dubbelfel till 0-40, tre breakbollar emot. Ett ess, en rak backhand på returen och en lång retur ger lika. Gemet till svensken, 3-2. Reaktion på det och svensken breakar till 4-2.
Problem sedan, 30-40, breakboll emot. En tung forehand från spanjorens racket, bred, lika. Ny breakboll. Forehand i nät, lika. En rak forehand från Eriksson ger gemboll. En skuren forehand går lång och svenskt 5-2.  
Två ess från Ortega-Olmedo ger 5-3. Chans för svensken att serva hem matchen. Svensken upp till 30-15. Upplagt läge men forehand lång, 30 lika. Avvaktande duell följer, återigen forehand lång till 30-40, breakboll. Eriksson på nät efter serve, men skuren backhand i nät, 5-4. En upplagd forhand men bred ger sedan 5-5. 
Dubbelfel i nästa gem, svensk serve, ger problem, 15-30. Ett ess ger 30-30. Två bollar senare och en forehand lång ger 6-5. Svenskt 0-15 i nästa servegem, upp till 30-15. Svensken ikapp till 30 lika. Även till 30-40, matchboll. På den gör spanjoren dubbelfel. Eriksson i kvartsfinal. 

Möter imorgon fredag fransosen Antoine Escoffier, rankad 454. 










RSS 2.0