Robban borde byta partner

Varje gång man ser en omotiverad och loj tennisspelare på elitnivå undrar jag alltid varför?! Så var fallet i matchen i Australian Open mellan Lindstedt/Matkowski och Erlich/Tuey. Tråkigt ur svensk synvinkel var att det var Robban Lindstedts partner som inte verkade önska vara med på plan... Förlustsiffrorna skrevs till 3-6, 2-6. 
Som titelförsvarare innebär det här, förutom irritation och sveda, ett stort poängtapp för Lindstedt. 
Vid en närmare koll så ser man att Australian Open inte är någon favoritturnering för svensken. Sedan 2006 har han endast vid två tillfällen, 2012 tillsammans med Tecau som gav en semifinalplats och ifjol med Kubot, kommit förbi den andra omgången. Med andra ord på tio försök. 

Lindstedt borde se sig om efter en ny partner. Den svenska DC-bloggen har vid flera tillfällen påtalat att han borde ge sig ut på touren med en viss Johan Brunström. Vi lär återkomma i ämnet. 

Noterbart är att även Kubot, som Robban kamperade ihop led ifjol, även han förlorade inatt i den andra rundan. 

Nösta planerade turnering för Lindstedt är i Rotterdam med start den 9 februari. 

Lindstedt kan fortfarande försvara, Brunström ute

Robert Lindstedt, denna gång i par med Matkowski, har fortfarande möjligheten att försvara sin titel i Australian Open i Melbourne. Vinst idag över Jaziri/Shamasdin med två x 6-4.
Match i andra rundan på lördag mot Erlich/Huey. 

Med samma siffror fast till förlust föll Johan Brunström, med Monroe vid sin sida, mot Berlocq/Mayer. 

Elias så nära

Elias Ymers debut i Grand Slam och Australian Open är över. Han kämpade tappert, hade övertaget men fick till slut ge sig mot Go Soeda från Japan. Förlustsiffrorna skrevs till 6-1, 4-6, 6-4, 3-6, 3-6. 

Helt respektlöst bryter Ymer japanens serve omgående. Setet är över på mindre än en halv timma. Svensken vinner 28 poäng mot 15 för Go Soeda. I andra set tappar Ymer kommandot, han blir bruten omgående. Japanen går upp till 0-3. Ymer kommer igen, bryter tillbaka och har sedan ytterligare en breakboll fram till 4-3. En för lång retur och den chansen är borta. Istället blir det 4-5 och svensk serve. En retur på svensken fötter och gamet bryts blankt och setet är borta på knappt en timma.
Tredje set och det vänder igen. Ymer bryter två gånger om upp till 3-0. Räddar breakboll i egen serve och får 4-0. Tappar ett eget servegame vid misslyckad lobb men kan sedan knyta upphör setet genom ett ess. 
Ymer tappar sedan serven omgående i fjärde, vilket medför tappat set. Trots ett par gånger 0-30. I avgörande kommer avgörande när Elias tappar på andra breakbollen fram till 2-3. Vid japanskt 3-4 kommer chansen upp. Elias missar chansen, breakbollen är borta. Som så många gånger kommer ännu ett tapp. Go Soeda får fram två matchbollar, 15-40. Stoppboll som inte yner hinner upp gör slut på matchen efter 3-5 timma. 

Vi fick se en mycket bättre Ymer unde de fyra matchen som det blev till slut. Det som sticker ut är mer kraft bakom serven och en fantastisk rak forehand. 
Ett tjugotal platser upp på rankningen innebär framgången i Melbourne. Nu väntar fortsatt spel på grus i Sydamerika för Ymer. 

Genrep utan svar

Inför Australian Open i Melbourne som inleder Årets Grand Slam har våra dubbelspecialister generalrepeterat på var sitt håll och med olika utgång. 

Robert Lindstedt i par med polacken Marcin Matkowski gick till semifinal i Apia International i Sydney genom att först på wo vinna över Kyrgios/Matosevic och i kvarten slå ut fjärdeseedade Qureshi/Zimonjic med 6-4, 6-3. Förlust sedan i semifinalen mot andraseedade Rojer/Tecau med 3-6, 6-3, 8-10. Jämnt värre. 

I Heineken Open i Auckland på Nya Zealand gick det inte lika bra för Johan Brunström i par med Scott Lipsky. Förlust omgående mot andraseedade Peya/Soares med 4-6, 3-6.

Lindstedt behåller sin partner i Australian Open medan Brunström kommer att kampera ihop med amerikanen Nicholas Monroe. 
Lindstedt & Co, som niondeseedade, inleder mot Jaziri/Shamasdin och Brunström med kompis mot Berloq/Mayer. 

Efterlängtat av Ymer

Senast en svensk spelade i en Grand Slam var i juni 2011, platsen var i Wimbledon och Robin Söderling förlorade mot Tomic i tre raka set. Nu 3.5 år senare är det dags igen. På tisdag morgon möter Elias Ymer japanen Go Soeda, rankad 92, i Melbourne och Australian Open. Att jämföra med Elias 212.
Detta är möjligt efter tre kvalvinster utan setförlust för 18 åringen från Skara. Ymer får 25 poäng för avancemang från kvalet och ytterligare tio för spel i första rundan. 

Kopia av 2014 för Lindstedt

Ifjor blev det uttåg i kvarten i Brisbane för Robert Lindstedt, då i par med Kubot. I år repriserade han det i par med en annan polack, Matkowski. Ifjor blev det några veckor senare vinst i Australian Open, vi for hoppas på samma scenarie i år.

Förlust alltså mot Dimitrov/Kokkinakis, som fick ett wild card, med siffrorna 3-6, 7-6 (2), 7-10. 

Lindstedt gör även en repris på 2014 när han nu åker vidare till Australien och Sydney för spel med start på söndag. Noterbart åkte han ut redan i första omgången i fjol. 

Ymer breakade inte

Inte mindre än sju breakbollar hade Elias Ymer mot åttondeseedade Gilles Muller, han tog inte vara på någon av dessa. Muller hade en per set och vann båda. Större än så behöver inte skillnaden vara trots att det skiljer 181 platser på ATP-rankingen. 
Förlustsiffrorna skrevs till 4-6, 3-6 på knappa en timma och tjugo minuter. 

Nu väntar kval till årets första Grand Slam, Australian Open för Ymer. Detta kval inleds om en vecka, onsdag 14 januari. 

Lyckad start på året för Ymer och Lindstedt

Elias Ymer tog vara på sitt wild card i ATP-turneringen i Chennai på bästa sätt. Med sin ranking 227 besegrade han holländaren Igor Sijsling rankad 81. Segersiffrorna skrevs till 6-4, 4-6, 6-3 på 1 timma och 45 minuter. 

Ymer rivstartade och bröt fram till 4-1. Holländaren kom ikapp, kvitterade. Vid 5-4 skaffar sig Ymer två breakbollar, 40-15. Efter en dryg halvtimma är setet i svensk ägo.
Svensken har sedan breakchans fram till 2-0. Istället bryter spelarna varandra en gång var fram till 3-2. Ännu en breakchans för Elias försvinner bort. Som så många gånger för ut blir han bruten fram till 4-5. 
Avgörande set inleds med att Ymer har chans att bryta fram till 3-1, med Sijsling vill annat, 2-2. Vid 3-2 på den andra breakchansen kommer rycket. Han håller sedan fram till 5-2 blankt. Vid nästa servegame har Ymer chans att serva hem matchen vilket han gör blankt. 

Elias möter i morgondagens åttondelsfinal Gilles Muller, seedad åtta/rankad 47. 


Tyvärr gick det inte lika bra för titelförsvarande Johan Brunström. I fjol vann han med finnen Nieminen i år kom han till spel med amerikanen Nicholas Monroe.
Trots vinst i första set och ledning med 8-6 i avgörande matchtiebreaket gick det inte. Förslut blev det mot Bautista Agut/Wawrinka med 7-5, 3-6, 8-10 på knappt 1,5 timma. 


Vinst blev det för Robert Lindstedt, i par med nya partnern Marcin Matkowski från Polen. Som tredjeseedade vann de i Brisbane Australien över Fyrstenberg/Gonzalez med 6-2, 6-3 på knappa timman. I andra rundan, åttondelen, väntar Dimitrov/Kokkinakis.

RSS 2.0