Räddad matchboll och Jonas är i semi

Jonas Björkman är i semifinal i Memphis efter seger över Donald Young från USA med 1-6, 6-2, 7-6 (8-6) på knappa två timmar.
Jonas hade ett bryt upp (3-1) i avgörande set och dessutom en gameboll fram till 4-1. I det avgörande tiebreaket så gick Young fram till matchboll som Jonas räddad och kunde en kort stund senare avgöra på sin första. Jonas är tillbaka!

I första set fanns det bara en spelare på planen och det var 18 år unga Herr Young. Han kunde lätt, genom två break, vinna med 1-6. Spelet stämde inte alls. Annat var det i andra set. Där gick Bjösse fram till en 3-0-ledning och tre breakbollar fram till 4-0. Amerikanen ger sig inte, kommer igen och bryter fram till 3-2. Bjösse svarar med att dubbelbryta och avgöra på första setbollen, 6-2. I det avgörande setet så följs spelarna åt fram till det fjärde gamet. Väl där får Jonas en breakboll som han använder på bästa sätt, 3-1. Som så vanligt i tennis så kämpar sig Young tillbaka i det efterföljande gamet, skaffar sig en breakboll och bryter tillbaka, 3-2. Young servar nu mycket stabilt och håller sina servegame lätt, Jonas däremot får kämpa för varje poäng.
Spelarna håller sina servar fram till tiebreak, som får avgöra denna svängiga tillställning. Det börjar på sämste tänkbara sätt, Jonas tappar sin serve. Han svarar genom att dubbelminibryta fram till 2-1 och egen serve. Jonas tappar då båda igen, 2-3. Hittills har inte någon av spelarna hållt en enda serve. På den sjunde bollen lyckas amerikanen hålla sin serve, 3-4. Bjösse vänder fram till 5-4. Young gör samma sak och går fram till en matchboll vid 5-6. Jonas räddar den. Skaffar sig en egen matchboll. Young servar. På sin första matchboll vinner svensken. Han är så rutinerad, han är så bra!

Imorgon väntar Steve Darcis från Belgien. Denna 23-åring från Liege är rankad som nummer 81, jämfört med Jonas 85. De har aldrig tidigare mötts.

Robin Söderling spelar sin kvartsfinal strax efter midnatt ikväll. Det blir en skön batalj mot självaste, förstaseedade amerikanen, Andy Roddick. Han är rankad som nummer 6 på sista rankingen.

Bjösse klar för kvarten

Jonas Björkman är även han klar för kvartsfinal i Memphis, USA. Han vann över femteseedade Sam Querrey från USA med siffrorna 6-4, 4-6, 7-6 (7-4). Ett tidigt break i första set, sämre i andra och en skön seger i avgörande tiebreak. Bjösse spelar med ett skönt självförtroende och det ser bra ut. Han möter ikväll ännu en amerikan, Donald Young. Han är rankad nummer 102 och har aldrig mött Bjösse tidigare.

För Robin Söderling blir det att ta sig an förstaseedade amerikanen Andy Roddick. Trots bara ett par års skillnad i ålder och flertalet år på touren har de aldrig tidigare mötts. Hur som helst så blir det en mycket intressant match att följa. De spelar senare i natt.

Thomas Johansson inkasserade sin andra förlust för dagen. Denna gång i dubbel tillsammans med Robert Lindstedt. De förlorade mot Haggard/Melzer i skiljeset med 6-7 (3-7), 6-3, 6-10. Med andra ord så jämt med ett så tråkigt slut.

Det bara fortsätter och fortsätter för Söderling

Ikväll vann Robin Söderling igen. Denna gången neutraliserade han rumänen Victor Hanescu i andra omgången i Mempis. Sifrorna skrevs till 6-2, 6-1 på 43 minuter. Rumänen hade inte en chans. Robin spelade som han gjort sedan comebacken för ett par veckor sedan, mao stabilt och säker.
I kvarten ställs han nu mot någon av amerikanerna Mardy Fish eller förstaseedade Andy Roddick.

Det gick, tyvärr, sämre för Thomas Johansson. Han förlorade med 3-6, 4-6 mot Chris Guccione från Australien. Det var framför allt serven som inte fungerade för Thomas.

Jonas Björkman möter ikväll femteseedade Sam Querrey från USA. De har aldrig tidigare mötts.

Senare inatt spelar Thomas igen. Denna gång är det dubbel med dags Robert Lindstedt. De möter Haggard/Melzer.

Formen håller i sig

Robin Söderling vann sin första match på andra sidan Atlanten och det mycket enkelt. Han vann över kanadensaren Frederic Niemeyer, som gick in i turneringen via kvalet, med 6-2, 6-1 på under timmen. Robin drog in inte mindre än 18 ess och servade i övrigt stabilt. Det är härligt att se att spelet håller i sig från de tidigare två veckorna. Nu väntar rumänen Victor Hanescu i andra omgången.
De möts redan inatt. Robin har mött den 71-rankade rumänen en gång, året var 2004 han Hanescu vann.

Inatt spelar också Jonas Björkman och Thomas Johansson i andra omgången. Jonas möter Sam Querrey från USA. De har aldrig tidigare spelat mot varandra. Sam är rankad som nummer 63 och seedad femma i Memphis.
Thomas spelar först singel mot Chris Guccione från Australien. Chris är rankad som nummer 86 och har aldrig mött Thomas. Efter singeln för Thomas är det dubbel med dags Robert Lindstedt. De möter Haggard/Melzer.

Thomas vidare, Bjösse föll med nye dubbelpartern

Thomas Johnasson, seedad sexa, är vidare till andra omgången i Memphis, USA. Han vann sin första match i turneringen över ryssen Marat Safin efter två tiebreak som slutade 7-5, 7-2. Att det blev tiebreak i båda seten visar att det var en tät tillställing. Thomas hade hela tiden övertaget framför allt i första set. Thomas var den något starkare och servade genomgående bra.
Det var deras sjätte möte och de har nu vunnit lika många var. Mest minnesvärd är Australian Open-finalen 2002 då Thomas vann med 3-1 i set.
I andra omgången väntar nu Chris Guccione från Australien. Den matchen spelas säkerligen imorgon, torsdag.

Sämre gick det för Jonas Björkman och hans nye dubbelpartner Kevin Ullyett från Zimbawe. De förlorade ett mycket tät tillställning mot bröderna Ratiwatana med 6-3, 6-7 (4-7), 9-11 (mtb). Det kunde mao börjat bättre.
Jonas som är vidare till andra omgången i singel möter amerikanaren, femteseedade, Sam Querrey säkerligen också det imorgon.

Inatt går Robin Söderling in i turneringen. Svensken som är seedad åtta i turneringen möter kanadensaren Frederic Niemeyer som gick in i turneringen via kvalet. Han är rankad på plats nummer 185, jämfört med Robins 42. De har aldrig tidigare mötts på touren.

Argentina på bortaplan och underlaget är grus

Mycket svårare än så kan det inte bli i Davis Cup årgång 2008. Matchen avgörs om drygt en månad, 11 till 13 april. Som väntat så får Sverige spela utomhus och underlaget blir grus. Stadion heter Estadio Parque Roca, ligger i Buenos Aires och har plats för drygt 14 000 åskådare.

Vi mötte Argenina i Buenos Aires, på grus, i första omgånngen för två år sedan. Söderling vann första set i första matchen mot Nalbandian sedan tog det rolilga slut. Sverige förlorade med 0-5. I andra singeln mötte Thomas Johansson Acasuso (0-3). Dubbeln ställde vi upp med Aspelin/Björkman och argentinarna Calleri/Nalbandian (1-3) och sedan var den matchen förlorad.

Desto roliga var det för ett år sedan i kvartsfinalen i Svenska Mässan i Göteborg. Då vann Thomas över Nalbandian (3-1) och Södeling krossade Del Potro (3-0). På lördagen fullbordade Tomas och Jonas segern till ointagliga 3-0 i matcher genom att slå Nalbandian/Canas (3-1).

Vi har mött Argentina ytterligare en gång. Året var 1983 och platsen Kungliga Tennishallen i Stockholm. I denna semifinal vann vi med 4-1 där vi hade avgjort efter två dagars spel. Wilander, som mötte Guillermo Vilas, och Järryd, som ställdes mot Jose-Luis Clerc, blev tillsammans med dubbelparet Järryd/Hans Simonsson, mot Vilas/Clerc, matchvinnare den gången.

Noterbart är att Mats Wilander har varit med varje gång vi mött Argentina i Davis Cup. Först som spelare och de senaste två gångerna som förbundskapten.

Vi kan också konstatera att i veckan som gick så avgjordes ATP-turneringen Copa Telmex som spelas på samma arenaområde och underlag som kommande Davis Cupmatch. Vinnaren blev argentinaren David Nalbandian. Han vann sin semifinal över landsmannen Chela och finalen över landsmannen Jose Acasuso.
Svenskarna vet vad de har att vänta...

TV8 sänder exklusivt från denna DC-helg. Spänningen trappas upp...

Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Bjösses första vinst för året

Riktigt roligt att få rapporter om att Jonas Björkman spelade mycket bra i sin första match för året på touren. Det blev vinst med en gång i Memphis över chilenaren Capdeville med siffrorna 6-3, 6-1 på mindre än en timma.
Rapporterna säger att han såg pigg ut, rörde sig mycket bra, spelade ett stabilt och snabbt baslinjespel och servade dessutom som i fornstora dagar. Kul för Jonas. Nu väntar någon av amerikanerna Sam Querrey eller Michael Russel i andra omgången. De spelar senare i kväll.

Även Thomas Johansson och Robert Lindstedt vann sin första match. De besegrade Mirnyi/Murray med 1-6, 6-4, 10-7 (mtb). Efter en seg start kunde svenskarna dra det längsta strået på de avgörande bollarna.

Tidigt på morgonen på onsdagen spelar Thomas Johnasson sin första singelmatch. Han möter ryssen Marat Safin. Vem minns inte Australian Open-finalen 2002?! Thomas, just nu rankad på plats 54, har mött Safin, 65:a, totalt fem gånger. Ryssen har ett knappt övertag med 3 segrar. Senaste gången var dock 2002 då Safin vann en DC-match på grus i Moskva med 3-0. Detta bara drygt ett halv år efter den sköna segern i Melbourne i januari. Notera att utöver DC-matchen så har de övriga tillfällena varit på "hard" som underlag och att alla fem mötena var under 2001 och 2002.

Imorgon, tidigt, går Jonas Björkman in i turneringen. Han spelar from nu tillsammans med Kevin Ullyett från Zimbawe. De möter bröderna Ratiwatana från Thailand.

USA för hela slanten

Nu har de svenska spelarna dragit över Atlanten för vidare äventyr på ATP-touren. Det är Regions Morgan Keegan Championships i Memphis som gäller.

Först ut som andra match på Grandstand är Thomas Johansson/Robert Lindstedt som möter tredjeseedade Max Mirnyi/Jamie Murnyi. Max/Jamie vann en mycket meriterande seger för ett par veckor sedan i Delray Beach.
Som fjärde match på samma bana går Jonas Björkman in i turneringen. Han möter chilenaren Paul Capdeville. Han är rankad som nummer 106 jämf med Jonas 85. De har aldrig tidigare mötts.

Senare i veckan möter Robin Söderling (seedad som nummer 8) kanadensaren Frederic Niemeyer.
Thomas Johansson (nummer 6) inleder singelspelet mot Marat Safin som fått ett wild card in i turneringen.

Det andraseedade dubbelparet Jonas Björkman och Kevin Ullyett från Zimbawe inleder i och med denna turnering deras nya spännande samarbete. De möter i sin första match thailändarna och bröderna Ratiwatana.

Söderling ett dubbelfel från titeln

I finalen i Rotterdams ATP-turnering förlorade Robin Söderling över fransmannen Michael Llodra med siffrorna 7-6 (7-3), 3-6, 6-7 (4-7) på drygt två timmar. Han var två bollar från match. Hade sin möjlighet att bryta Llodra i början av andra set. Det som avgör är ett dubbelfel i avgörande tiebreaket. Söderling och Sverige får vänta på ännu en ATP-titel.

Det som imponerar mest under första set var hans stabila baslinjespel, hans lugn och serven. Robin började matchen med ett serveess och fortsatte sedan på den banan och vann första gamet mycket enkelt. Spelarna höll sedan sina servar enkelt fram till tiebreak. Robin börjar där med att hålla sin egna serve och bryta Llodras serve omgånde. Han gör det med en stenhård retur som inte fransmannen kan hålla innanför linjerna. Det minibrytet håller han sedan fram till 6-3 och tre setbollar. Där bryter han igen och setet är hemma.

Noterbart är att Söderling endast tappade 4 poäng(!) i egen serve under hela första set. Det imponerar.

Det andra börjar med att Robin går fram till en breakboll vid 30-40. Fransmannen räddar den, Söderling skaffar sig en ny. Robin får på den till en stenhård retur som, tyvärr, går precis utanför linjen. Llodra tar över och vinner gamet, 0-1. I Robins första servegame för setet så tappar han lika många poäng, 4 stycken, som han gjort på hela matchen och därmed gamet, 0-2. Llodra går fram till 0-3. Vid nästföljande sidbyte får fransmannen behandling för kramp alternativt en ond baksida på högra skinkan alt lår. Han kommer dock tillbaka...
Det är stor skillnad på Söderlings spel nu jämfört med första set. Han servar sämre (90%-första servar i första set jämf med knappt 60 nu) och rör sig inte lika bra.
I setets femte game kommer Robin tillbaka. Han går fram till 15-40 i Llodras serve och bryter tillbaka på första genombrottsbollen, 2-3. Som svar på det så gör Llodra exakt samma sak i Robins nästa servegame och brytet är ett faktum ännu en gång, 2-4. Spelarna håller sina servar fram till 3-5 och Llodra kan nu serva hem setet. Vilket han också gör. Han avslutar med ett rent ess.

Tendensen håller i sig i tredje set, Robin vågar inte slå till slagen som han gjorde i första set. Han tvekar mycket mer. Detta samtidigt som fransmannen spelar bättre och mer avslappnat. I sitt första servegame kommer han i underläge med 0-30 som sedan blir till 30-40. Robin räddar den. Han reder ut det gamet, 1-0. Spelar håller jämna steg. Söderling spelar upp sig, serven sitter oftare och bättre. Han rör sig åter mer på banan. Vid 5-4 till Söderling och 40 lika i Llodras serve var Robin två bollar från titeln...
Båda två håller sina servar vilket innebär att det blir ett tiebreak som får avgöra vem som vinner ABN AMBRO World Tennis Tournament 2008 i Rotterdam.
Spelarna servar nu mycket bra, båda håller sina servar enkelt. På den åttonde poängen gör Söderling dubbelfel och Llodra går fram till 3-5. Robin håller sin nästa serve, 4-5. Llodra har serven och går fram till 4-6 och två matchbollar. Han avgör på den första. Noterbart är att båda spelarna vann exakt lika många poäng, 100 stycken. Söderling som var så nära....

Nu åker Robin över till USA och turneringen i Memphis, Tennesse. Där får han sällskap i singelturnering av Thomas Johansson och Jonas Björkman.

Söderling lekte - final i Rotterdam

Robin Söderling vann semifinalen över fransmannen Gilles Simon på ett mycket enkelt sätt, 6-2, 6-1 på mindre än en timma. Det kändes som om Simon var en statist på banan. Det vi fick se på Center Courten i Rotterdam var stabilt baslinjespel, säkert servande och välavvägda nätattacker. Till detta tog Robin vara på varenda breakboll han fick, 5 av 5.
Robin inledde semifinalen med att bryta Simons serve omgående och enkelt hålla sin egen serve fram till 2-0. Spelarna höll sedan jämna steg fram till det sjunde gamet och ställningen 4-2 till svensken. Där vaskar han fram ännu en breakboll som han vinner lätt, 5-2. Två breakbollar, två genombrott. Söderling håller sedan sin serve blankt, bla via två serveess och första set är hemma.

Andra set börjar på exakt samma sätt som första. Robin får fram en breakboll som han vinner. Vid 3-1 och servegame för Simon så går Robin fram till 15-40 och två genombrottsbollar. Han tar tillvara på den första, mao dubbelbreak, och 4-1. Vid 5-1 i Simons serve går Robin fram till 15-40 och två matchbollar. Han vinner den första genom en rak backhand. Robin är i final i Rotterdam!

I finalen väntar, ännu en fransman, Michael Llodra. Robin har aldrig tidigare mött honom. Denna fransman är rankad platsen framför Söderling, 58.
Robin har vunnit två ATP-turneringar: 2004 i Lyon och 2005 Milano. Till det har han tre finalplatser: 2003 Stockholm Open, 2004 Marseille och 2006 Memphis.
Finalen spelas imorgon, söndag, klockan 14.00. Den Svenska DC-bloggen rapporterar direkt.

Förlust för Simon/Julian

Det blev idag förlust för Simon Aspelin/Julian Knowle i semifinalen i Rotterdam mot Philipp Kohlschreiber/Mikhail Youzhny med 6-7 (5-7), 5-7. Denna match präglades av väldigt många breakbollar. Simon/Julian hade 13 breakbollar emot sig och tappade serven 4 gånger mot 9/3 till deras fördel.
I det första setet som gick till tiebreak fick det svensk-österrikerska paret ge sig knappt. I andra så tappade de serven fram till 6-5 vilket visade sig vara avgörande då det tysk-ryska paret kunde hålla sin serve och därmed gå till final.

Klockan halvåtta så börjar Robin sin semifinal mot fransmannen Simon. Spännande är ordet!

Söderling krossade Seppi - semi imorgon

Robin Söderling vann enkelt över Andreas Seppi med siffrorna 6-3, 6-2. Ett tidigt break i vardera set, stabilt servande och ett mycket imponerande spel i övrigt bäddade för denna övertygande seger.
Semifinal imorgon, lördag, på Center Courten klockan 19.30 mot Gilles Simon från Frankrike. Robin har mött den 36-rankade fransosen två gånger. De har vunnit en gång var, båda matcherna spelades ifjor.

På tre matcher i Rotterdam har nu Robin tappat sin serve enkom en enda gång. De var i första matchens andra set mot Baghdatis. Serven sitter mao.
I den andra semifinalen möter kroaten Ivo Karlovic fransmannen Michael Llodra.

Simon Aspelin/Julian Knowle är spelar också semifinal i Rotterdam under lördagen. De möter Philipp Kohlschreiber/Mikhail Youzhny. Denna match är nummer två på Center Courten och beräknas vara igång vid 16.30.

Kvartsfinal för andra veckan i rad

Robin Söderling gör det igen. Sent på torsdagskvällen besegrade han spanjoren Fernando Verdasco från Spanien och rankad som nummer 30. Siffrorna skrevs till 6-4, 6-1 på drygt en timma. Robin spelade stabilt och servade bra. Han tappade inte sin serve en enda gång under hela matchen.
I det första setet hade Robin sina chanser att bryta spanjorens serve. Vid det långa gamet vid ställningen 3-2 hade han en breakboll utan att kunna ta tillvara på den. Vid 4-4 hamnar han själv i underläge i egen serve med 15-40 men reder ut detta. I nästföljande game skakar Robin fram två breakbollar som då också är två setbollar, 15-40. På den kan inte Verdasco hålla nerverna i styr utan gör ett dubbelfel och första set till Tibrosonen.

I det andra setet bryter Robin spanjorens serve omgående fram till 2-0. Håller sedan sin serve fram till 3-0. Söderling spelar fortfarande stabilt och skaffar sig ännu en breakboll i nästa servegame för spanjoren. Han håller dock undan, 3-1. Verdasco hamnar i sitt nästa servegame åter i trångmål och Robin kan bryta på den andra breakbollen, 5-1. Han har nu chansen att serva hem matchen. Detta gör han också och Robins comeback är så bra, så rolig!

I kvartsfinalen på fredagen väntar italienaren Andreas Seppi. Han är rankad som nummer 42, jämfört med Robins 59. De har aldrig tidigare mötts. Seppi slog ut självaste Rafael Nadal med 2-1 i set under torsdagen. Matchen spelas på Center Court tidigast klockan 19.30.

Aspelin i semi

Simon Aspelin och Julian Knowle är klara för semifinal i Rotterdam. De vann i dag över Nadal/Robredo som var tvungna att lämna w.o. Det är visst Robredos rygg som krånglar.
I semin på lördag väntar nu Kohlschreiber/Youzhny.

Andra omgången i Rotterdam

Ikväll, torsdag, väntar spanjoren Fernando Verdasco för Robin Söderling. Svensken har mött den 30-rankade spanjoren tre gånger och vunnit två av dem, båda på grus. Senaste vinsten kom i fjol i Båstad. Matchen spelas på Center Courten runt klockan 21.30.

Simon Aspelin/Julian Knowle vann idag i första omgången mot hemmaspelarna Jesse Huta Galung/Matwe Middelkoo med siffrorna 6-3, 7-5. Lite svajigt spel från det svensk-österrikerska paret men det redde ut sig till sist. De möter nu det högintressanta paret Nadal/Robredo från Spanien idag. Runt klockan 17/17.30 bör den komma igång.

Robin är tillbaka på allvar

I Rotterdam idag vann Robin Söderling över Marcos Baghdatis, rankad som nummer 21, med siffrorna 6-3, 3-6, 6-4.
Det var en mycket jämn tillställning med få breakchanser. Robin tog tillvara på båda de två som han fick medan cyprioten vann en av tre på hela matchen.
I andra omgången väntar nu antingen Jarkko Nieminen, som Robin slog förra veckan eller spanjoren Fernando Verdasco. De spelar sin match imorgon.

Robert Lindstedt/Paul Hanley förlorade mot fransmännen Benneteau/Mahut i sin första match. Siffrorna skrevs här till 4-6, 1-6 på mindre än en timma.

Imorgon klockan 12 på Center Court gör Simon Aspelin/Julian Knowle entré i samma turnering. De möter hemmaspelarna Jesse Huta Galung/Matwe Middelkoop.

Robin först ut idag

Runt 12.30 i eftermiddag på Center Courten i Rotterdam ställs Robin Söderling mot 8-seedade Marcos Baghdatis från Cypern.

Robert Lindstedt/Paul Hanley möter i fransmännen Benneteau/Mahut i sin första match. Den spelas på bana 1 i samma turnering runt klockan 14.

O så var dom i Rotterdam

Denna vecka spelar Aspelin, Lindstedt och Söderling i Rotterdam och ABN AMRO World Tennis Tournament.
Robin möter i sin första match 21-rankade/8-seedade Marcos Baghdatis. Marcos har vunnit i Rotterdam två gånger. Robin har mött cyprioten tre gånger varav två vinster. Dock så vann Baghdatis deras senaste möte på gräset i Halle i fjolsommar. Robins två segrar har kommit på liknande underlag som i Rotterdam.

Robert Lindstedt spelar tillsammans med Paul Hanley från Australien. De möter i fransmännen Benneteau/Mahut i sin första match. Lindstedt fick förra veckan, då i par med Nieminen, lämna w.o. mot just detta franska par.
För Simon Aspelin/Julian Knowle blir det att ta sig an hemmalirarna Galung/Middelkoop.

Ingen av svenskarna spelar idag, måndag.

Förlust i semin för Aspelin/Knowle

Toppseedade Simon Aspelin/Julian Knowle förlorade den mycket jämna semifinalen i Marseille över det heltjeckiska paret Martin Damm och Pavel Vizner, seedade trea. Siffrorna skrevs till 6-4, 6-7 (5-7), 8-10 på knappt två timmar.
Det svensk-österrikiska paret började bäst. Men tjeckerna kämpade sig in i mathchen och kunde få ett överläge i det avgörande matchtiebreaket som de avgjorde på bästa sätt.

Stopp mot Ancic

Idag tog det roliga slut för Robin Söderlings i sin comeback i Marseille, Frankrike. Han förlorade kvartsfinalen mot kroaten Mario Ancic i skiljeset. Siffrorna skrevs till 3-6, 7-6 (7-4), 2-6.
Efter mycket bra spel i första set där serven satt klockrent från kroatens sida kom Robin igen i andra. Han fick spelet att stämma mycket bättre och då framför allt serven. Det blev tiebreak som Söderling tog hem. I avgörande setet kom kroaten igen och kunde relativt enkelt, via två break, ta hem setet och därmed matchen.
Svensken är, som sig bör, dock mycket nöjd med sin comeback på touren. Det ser lovande ut inför framtiden. Robin åker nu vidare till Rotterdam i Holland för ABN AMRO World Tennis Tournament som inleds på måndag, den 18 februari.

För Simon Aspelin/Julian Knowle blir det att stanna kvar ett par dagar till i Marseille. De vann ikväll över Marin Cilic/Gilles Simon med 6-3, 6-4 på mindre än en timma. Nu väntar semifinal, för det toppseedade paret, mot det heltjeckiska paret Martin Damm och Pavel Vizner. De är seedade trea i turneringen. Matchen spelas imorgon.

Vid halvfemtiden i eftermiddag

På Center court är det dag för Robin Söderlings första kvartsfinal för året i hans första turnering. Han möter nu kroaten Mario Ancis som fick ett wild card in i turneringen. Han är rankad som nummer 135 och de har aldrig tidigare mötts.

På bana 1 är det också kvartsfinaldags. Denna gång Simon Aspelin/Julian Knowle mot Marin Cilic/Gilles Simon.

Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen fick igår lämna w.o. i sin kvartsfinal för att finnen råkat ut för sjukdom/feber. De skulle ha mött Benneteau/Mathieu.

Söderling visar klass - nu i kvartsfinal

Det märks att Söderling har saknat topptennisen mycket och är i verkligen gott slag efter det långa skadeuppehållet. Han vann mot andraseedade fransmannen Richard Gasquet, rankad senast som nummer 7, med siffrorna 4-6, 6-3, 6-2 på drygt 1,5 timmar. Turneringen är i Marseille i Frankrike.
Efter att ha tappat serven tidigt i första set så höll han den resten av matchen. Söderlign spelade bättre för varje game. I det andra setet bröt han fransmannens serve och höll undan till setvinst. I det avgörande setet brötn han Gasquets serve omgående och fram till 4-1. Spelarn höll sedan sina servar till 5-2 och chans för Robin att serva hem matchen. Han gick fram till 40-0 och tre matchbollar. Tar till vara på första mathcbollen och är klar för kvartsfinal. Där möter han nu kroaten Mario Ancis som fick ett wild card in i turneringen. Han är rankad som nummer 135 och de har aldrig tidigare mötts.

Dubbla dubbelsegrar

Båda svenskparen vann i Marseille. Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen vann över Kerr/Skoch i matchtiebreak med 6-4, 2-6, 10-6 på drygt en timma. Noterbart är att Lindstedt/Nieminen vann färre poäng, 54 mot 59, jämfört med motståndrna. De svensk-finska paret möter hemmaparet Benneteau/Mathieu i kvarten, senare idag.

Det toppseedade paret Simon Aspelin/Julian Knowle vann mycket enkelt över Baghdatis/Gicquel med två gånger 6-1.

I dag är det dags för Robin Söderling igen. Han möter andraseedade fransmannen Richard Gasquet. Fransmannen är rankad som nummer 7 jämfört med Robins plats nummer 52. De har mötts tre gånger på ATP-touren med ett underläge för Robin med 1-2. Dock så vann Söderling när de möttes för exakt ett år sedan i samma turnering i två raka set.

Dubbelt upp i Marseille

Idag i Marseille är det dags för först Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen som möter Kerr/Skoch på bana 1 klockan 11.00. Som tredje match på samma bana spelar toppseedade Simon Aspelin/Julian Knowle som ställs mot Baghdatis/Gicquel.

Idag får vi också veta vem av den andraseedade hemmaspelaren Gasquet eller italienaren Bolelli som Robin får möta i andra omgången/åttondelen i samma turnering.

Robin en vinnare i comebacken

Robin Söderling har genomfört sin comeback och han är åter en vinnare. Han mötte finnen Jarkko Nieminen i Open 13 i Marseille i Frankrike. Det var första omgången och matchen gick till avgörande tredje set. Siffrorna skrevs till 6-3, 5-7, 7-5 på knappa två timmar.

Robin vann första set genom att ta tillvara på den enda breakboll som dök upp, 6-3. I andra hade Tibrosonen sina möjligheter, närmare bestämt fem stycken genombrottsbollar utan att kunna knyta åt. I det tolfte gamet får Jarkko två setbollar vid 15-40 i Robins serve och tar till vara på den andra, 5-7.
I det avgörande setets första game skaffar sig Robin två breakbollar vilket han nyttjar på bästa sätt, 1-0. I hans egna första servegame hamnar han själv i trångmål, 15-40 men reder ut det och går fram till 2-0. Båda spelarna håller sina servar fram till 5-4 och Robin kan serva hem matchen. Istället hamnar Robin i underläge med 15-40 och han räddar båda breakbollarna. Finnen vaskar fram ytterligare en breakboll som Robin åter igen räddar. Jarkko får ytterligare en och på den slår svensken ett dubbelfel, 5-5. Robin var i detta servegame två bollar från matchvinst.
Repliken från Robins sida låter inte vänta på sig. Han går fram till 15-40 i finnens serve och avgör på första. Han har med andra ord sin andra chans att serva hem matchen. Robin går fram till 40-0 och tre matchbollar. Han avgör på den första och matchen är vunnen! Kul och grattis Robin!

För att inte ha spelat tävlingstennis på över ett halvt år så såg det bra ut. Robin servade stabilt och verkade inte allt för hämmad över det långa speluppehållet.

I andra omgången väntar nu antingen andraseedade hemmaspelaren Gasquet eller italienaren Bolelli.

Senare i veckan så spelar också de båda DC-svenskarna i dubbbel, dock inte tillsammans. Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen möter Kerr/Skoch och toppseedade Simon Aspelin/Julian Knowle får ta sig an Baghdatis/Gicquel i första omgången.

Då var det dags för Robin Söderling igen

Ikväll gör Robin coemback efter drygt ett halvårs frånvaro. Han har haft en handledsskada som inte velat ge med sig. Nu skall han dock vara frisk och redo. I första omgången möter han finnen Jarkko Nieminen i Open 13 i Marseille i Frankrike. De har aldrig tidigare mötts.
Matchstart är runt klockan 21.00.

Kvartsfinal 2008

Knappt har Bjösse slagit in matchbollen i Tel Aviv förrän Den Svenska DC-bloggen ser framåt. Om drygt två månader, 11 - 13 april, är det dags för kvartsfinaler i Davis Cup årgång 2008. För Sveriges del innebär det att vi möter Argentina för tredje året i rad.
2006 mötte vi dem i första omgången i Buenos Aires på det röda gruset. Vi förlorade med 0-5 och vann två set. Följande matcher spelades, så länge den levde:
Söderling - Nalbandian 1-3
T Johansson - Acasuso 0-3
Aspelin/Björkman - Calleri/Nalbandian 1-3

I kvartfinal i fjol så var Svenska Mässan i Göteborg skådeplatsen för nästa drabbning, då var underlaget "Carpet Taraflex" och vi hade "dödat matchen" efter två dagas spel. Då spelade följande:
T Johansson - Nalbandian 3-1
Söderling - Del Potro 3-0
T Johansson/Björkman - Nalbandian/Canas 3-1

I helgen slog Argentina Storbritanien med 4-1, även denna match var avgjord efter två dagar. I singel spelade Nalbandian och Calleri och dubbeln delade Nalbandian med Acasuso. Under de senaste åren har de växlat mellan olika arenor i Buenos Aires dock alltid med grus som underlag.
Mot britterna så spelade de utomhus på Estadio Parque Roca med plats för drygt 14 000 åkådare.

Övriga matcher i kvartsfinal
Ryssland - Tjeckien. Vinnaren här möter vinnaren Argentina-Sverige
Tyskland - Spanien
USA - Frankrike

Återkommer inom kort med mer information.

Jonas och Sverige har gjort det igen - Underbart

Jonas Bjösse Björkman vann över Harel Levy med 0-6, 6-4, 6-4, 7-6 (8-6) på tre timmar.
Efter det olyckliga första setet så kom Jonas starkt tillbaka i andra och tredje set. I fjärde såg han dock något trött ut. Men den mentala biten är där för Jonas och det är fulländat, bragden i Tel Aviv.

Korta ord om första set:
Jonas började med att tappar sin serve två gånger om. Levy har ett starkt publikstöd och går fram till 0-5. Efter fem game har han vunnit sju(!) poäng.
Hade gameboll i sitt tredje servegame, men förlorade den och Levy kunde gå fram till setboll. Bjösse räddade men israeliten fick en ny. Den tog Levy bättre tillvara på och första set var borta. Jonas går inte att känna igen, han ser trög ut med tunga ben, servar dåligt och vinner inte många enkla bollar.

Andra:
Bjösse vinner sitt första game efter drygt en halvtimmes spel, 1-1. Kommer i sitt nästa servegame i underläge två gånger om, men reder ut det, 2-2. I det sjunde gamet så visar Jonas att än finns det liv i "den gamle" när han får fram en breakboll vid 30-40 som han vinner. Spelarna håller sina servar sedan till 5-4 och egen serve för Jonas. Där hamnar svensken i underläge med 15-40, vinner sedan fyra raka bollar och setet är hemma. Härligt!

Tredje:
Jonas börjar med att få en breakboll och tar den, 1-0. Jonas rör sig bättre, får in mer förstaservar och ser så mycket piggare ut! Vid 2-1 kommer han i underläge med 15-40, räddar båda, kommer i nytt underläge, reder ut den också, får en gameboll, tappar, skaffar sig ny gameboll som han vinner, 3-1. Nästa game så bryter Bjösse efter en skön undanläggning vid nät, 4-1.
Levy går fram till 15-40 i Bjösses serve. Jonas tar den första men den andra klarar han inte av och brytet är ett faktum, 4-2. Vid 5-3 till Sverige så går Bjösse upp till 15-40 och två setbollar. Då gör Levy ett dubbelfel... Tredje setet är i hamn!

Fjärde:
Bjösse får en mycke olycklig start när han tappar sin serve i första gamet.
Jonas kontrar med att skaka fram en breakboll i nästa game, dock utan att lyckas knyta åt säcken, 0-2. Vid 1-3 kommer han i underläge igen men Jonas kniper ihop och tar hem gamet, 2-3. Jonas plockar fram två breakbollar i nästa game (15-40) men tappar båda. Får en ny som Levy får ramträff på och vinner. Efter fyra likalägen så vinner Levy tillslut gamet, 2-4. Samma visa i nästa servegame för Bjösse, men den enda chans som dyker upp kan inte han ta tillvara, 3-5. Jonas håller sin serve, 4-5. Jonas får fram sin sjätte breakboll i setet vid 30-40 och Bjösse tar den, 5 lika. Jonas håller sedan sin serve blankt, 6-5. Hastigt och lustigt måste nu Levy hålla sin serve för att Israel inte skall förlora hela DC-matchen. Han håller emot, blankt, och det blir ett tiebreak. Levy börjar att minibryta Bjösse. Svensken bryter tillbaka och spelarna håller sina servar fram till 5-5 då Jonas minibryter vilket innebär matchboll, 6-5. Levy minibryter tillbaka. Briljant spel vid nät och ny matchboll. Han tar den, Jonas har gjort det igen. Jonas vinner och bragden är där! Underbart, underbart, underbart!

Klara kvartfinalspar som spelas i april är Ryssland hemma mot Tjeckien, Tyskland hemma mot Spanien och Frankrike borta mot USA. Och så Argentina som spelar hemma mot Sverige.
De som nu får inrikta sig på ett ovisst kval i september är Israel, Sydkorea, Serbien, Belgien, Storbritanien, Peru, Rumänien och Österrike. Vilka ytterligare åtta lag som får kvala blir klart i mitten av april.

Vilken skön DC-helg! Svenska DC-bloggen återkommer så snart vi vet mer....

Kvitterat i Tel Aviv - Bjösse i avgörande

Thomas Johansson 7-6 (8-6), 6-1, 7-5 mot Dudi Sela efter drygt tre timmars kamp.

Efter det första långa vinstgivande setet och fram till 3-0 i tredje set så stämde spelet bara bättre och bättre för Thomas, han rörde sig bättre samtidigt som Sela gått ner sig betydligt. Då vid 3-0 i tredje tappade Thomas både intentiteten och längden på slagen. Sela kom ikapp och förbi,

Sammanfattning av första set:
Båda spelarna visar mycket hög klass i inledningen. Thomas spelar lite för passivt, Sela är hypersnabb och duellerna är många.
I Thomas tre första servegame kommer Thompa under med 15-40, men visar han hög klass vid alla tillfällen, vinner alla nio breakbollar som dyker upp.
I Selas i sin tur räddar fem stycken i det första fyra servegamen.
I Thomas fjärde servegame kommer han återigen i underläge, först en gång och sedan en gång till. På denna elfte breakboll får Sela till det och genombrottet är ett faktum, 3-5. Thompa svarar med en gång, han bryter tillbaka blankt. Håller sedan sin serve, 5-5. Spelarna håller sina kommande servegame och det är tiebreaket. Thomas minibryter fram till 3-1, Sela bryter tillbaka till 4-3. Viktigt minibryt fram till 5-4 för Thompa. Sela är snabbt på tå och bryter tillbaka, 5-5. Thompa får sin första setboll vid 6-5, nästa boll är knappt ute, 6-6.
Minibryter igen och får fram en ny setboll. På den slår Thompa ett ess.... Första set tog knappt en och en halv timme att spela.

Andra:
I Thomas första servegame får Israeliten 30-40 som Thomas räddar och tar hem gamet. Känslan från första sets slutskeende håller i sig när Thomas går fram tlll 15-40 och två breakbollar. Han tar tillvara på den första, 2-0.
Sela är snabbt på igen och bryter tillbaka på andra breakbollen, 2-1. Som sig bör i denna match får Thomas fram ett par breakbollar igen och som han dessutom tar till vara, 3-1. Thomas svarar med samma mynt och bryter igen, håller sin serve och bryter igen. Vid 5-1 så fungerar det mesta för Thomas och setet är i hamn, 6-1.

Tredje:
Thompa talar om på ett tydligt sätt att han numera styr och ställer på banan och bryter Selas serve omgående två gånger om, går fram till 3-0. Sela "dubbelbryter" tillbaka fram till 3-3. Thomas får ytterligare ett par breakbollar i nästa game, men Sela håller undan. Han har gått från 0-3 till 4-3. Det som har hänt är att Thompa har tappat i intensitet och inte riktigt vågar slå igenom slagen. Sela har sedan 0-40 i Thompas serve innan han vinner fem raka poäng fram till 4-4. Håller blankt till 5-4. Bryter sedan fram till 6-5 på den tredje breakbollen. Thomas kan nu serva hem matchen. Via två serveess så går han fram till 40-0 och tre matchbollar. Sela räddade en men sedan avgjorde han. Så underbart Thomas!

Nu väntar Jonas Bjösse Björkman mot Harel Levy.

Klara för kvartsfinalen i april är Tjeckien, Argentina (som vi får möta på bortaplan om vi vänder idag...), Spanien, Frankrike och USA.
De som nu får inrikta sig på ett ovisst kval i september är Belgien, Storbritanien, Peru, Rumänien och Österrike.

I vilken kategori vi får skriva in oss får vi veta senare idag.

Dubbeln för svår - svenskarna i brygga

Jonathan Erlich/Andy Ram vann med 3-6, 6-7 (3-7), 5-7 över Simon Aspelin/Robert Lindstedt på knappa 2,5 timmar.
Med tanke på att det var första gången som Aspelin/Lindstedt spelade tillsammans i DC-sammanhang var det en bra insats, men som inte räckte till mot israeliterna som vann Australian Open för ett par veckor sedan.

Kommentarer från första set:
Matchen började olyckligt när Aspelin tappade sitt första servegame. Svenskarna hade ett par gamebollar utan att knyta åt. På Erlich/Rams första breakboll avgjorde de, 0-2. Vid 1-4 och Aspelins andra servegame så tappar han den igen. Detta bla genom två dubbelfel, 1-5. I Rams nästföljande serve så bröt svenskarna omgående tillbaka, 2-5. Lindstedt höll sedan sin serve enkelt, 3-5. Så även Erlich, även om vi hade 30 lika och våra chanser, och setet förlorat.

Andra:
Israels/Erlichs första servegame blev en mycke lång historia, med tre svenska breakbollar utan att kunna få till det, 1-1. Spelarna höll sedan sina servar fram till tiebreak.
Sverige har spelat upp sig, det som nu saknas är ett mer distinkt spel. Detta visade med all klar tydlighet i tiebreaket. Först tappar Lindstedt till 1-3 och Simon tappar till 2-6 och fyra setbollar för Israel. De tar tillvara på den andra.

Tredje:
I Lindstedts första servegame så får Erlich/Ram en breakboll trots ett svenskt 40-0-överläge. Men de svenska grabbarna reder ut det, 1-1. I det femte gamet får vi se ett helt nytt svenskt par, de spelar nu med stort sjävlförtroende och kraftfulla slag. De leder fram till 15-40 i Rams serve och sedan ett genombrott till 3-2. I det åttonde gamet så tappade svenskarna ett 30-0 till tappad serve, 4 lika. Detta efter en rad "fantasipoäng" av Israliterna.
Ram håller sedan serven, 4-5. Vid 5-6 till Israel servar Aspelin och kommer i underläge med 15-40 och två matchbollar för Erlich/Ram. Svenskarna räddar båda men Israeliterna får ännu en. Den tar de bättre tillvara på och matchen är förlorad.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att svenskarna spelade bra, men inte tillräckligt. Lindstedt gjorde en bra debut med framför allt gott servande.

Imorgon, klockan 10.00, inleds de avgörande singelspelet. Först ut är de båda ettorna Thomas Johansson och Dudi Sela. En match Thomas måste vinna om hoppet skall leva om en kvartsfinal i april. Efter det, hoppas vi, att Jonas Björkman spelar den avgörande femte matchen mot Harel Levy.

Glöm inte att Sverige har vänt ett 1-2-underläge 10 gånger....

Resultat just nu i övriga matcher:
Ryssland-Serbien 2-1
Tjeckien-Belgien 3-0
Argentina-Storbritanien 3-0 Vinnaren i denna match möter vinnaren i Sveriges match.
Tyskland-Sydkorea 2-1
Peru-Spanien 0-3
Rumänien-Frankrike 0-3
Österrike-USA 0-3

Stort spel av Thomas 1-1 efter första dagen

Thomas Johansson vann efter ett imponerande och stort spel över Harel Levy med siffrorna 6-1, 6-1, 6-3 på bara 89 minuter.
Thompa var helt överlägsen i de första två seten och kunde avgöra när Levy var på gång i det tredje. Svensken servade otroligt bra och spelade ett genuint spel rakt igenom. Matchen var helt olik den första mellan Björkman och Sela. Mycket mer och bättre spel. Inte så många nätattacker och ett "hårdare" spel.

Sammandrag av första set:
I det tredje gamet, i Levys serve, hämtade Thompa upp ett underläge med 15-40 till egen breakboll. Israeliten klarade den, men Thomas fick en ny. Denna klarade han bättre och första breaket är ett faktum, 2-1. Han bröt sedan åter fram till 4-1 och vann sedan på andra setbollen, 6-1.
Thomas gjorde bara fyra egna enkla misstag under första set vilket imponerar.

Andra:
Levy servade vid ställningen 2-1 till svensken. Thomas fick fram en breakboll vid ställningen 30-40 som han tog vara till på bästa sätt, 3-1. I det sjätte gamet så visade Thomas vilken undebart duktig spelare han är, han formligen lekte med Levy, vilket innebar 5-1. Sedan servade han hem setet blankt, 6-1.

Tredje:
Levy spelade upp sig betydligt. Spelarna höll sina servar fram till det sjunde gamet och serve för Israel. Vid ledning 40-15 så kommer Thomas igång rikigt bra och vänder på gamet och breakar, 4-3. Håller sin serve och får fram en matchboll, som har på bästa sätt tar tillvara. Det är 1-1 i matcher efter första dagen.

Tidigare idag så förlorade Jonas Björkman dagens första match mot Dudi Sela med 6-7 (8-10), 3-6, 1-6.

Resultat just nu i övriga matcher:
Ryssland-Serbien 2-0
Tjeckien-Belgien 2-0
Argentina-Storbritanien 2-0 Vinnaren i denna match möter vinnaren i Sveriges match.
Tyskland-Sydkorea 1-1
Peru-Spanien 0-2
Rumänien-Frankrike 0-2
Österrike-USA 0-2

Imorgon klockan 11.00 är det dags för den mycket intressanta dubbeln. Föranmälda är Erlich/Ram för Israel och vårt nya konstellation Aspelin/Lindstedt.

0-1 till Israel

Jonas Björkman förlorade dagens första match mot Dudi Sela med 6-7 (8-10), 3-6, 1-6. Matchen tog knappt 2,5 timmar. Ju längre matchen led så såg man att Jonas var ringrostig efter att inte ha spelat en tävlingsmatch på knappa tre månader. Som så många gånger förr så visade det sig att första set var avgörande. Jonas hade två setbollar i tiebreaket och överläget tre gånger via break utan att kunna knyta åt säcken.

Kort sammandrag av första set:
I sitt första servegame kom Jonas i underläge. Han räddade tre breakbollar och kunde serva hem det gamet. Vid 2-2 och Selas serve så bryter Jonas enkelt fram till 3-2. Tyvärr så tappar Jonas sin serve direkt efter det. Jonas bryter igen och Sela tillbaka fram till 4 lika. Båda spelarna håller sedan sina servear blankt, 5-5. Då får Jonas ännu en breakboll i israeliensens som han tar tillvara på bästa sätt. Vid ställningen 15-0 till Jonas så bröts matchen pga regn.
Efter drygt en timma kom spelet igång igen. Då vann Sela fyra raka poäng vilket ledde fram till tiebreak. Jonas gick fram, via två minibreak, till 4-0 och 5-1, tappade till 5-4. Fick sedan fram två setbollar vid 6-4. Sela minibreakar tillbaka och vänder till egen setboll. Jonas räddar den men kommer åter i underläge. Han räddar igen fram till 8 lika. Tar åter initiativet och ny setboll, den tredje. På den kan inte Jonas stå emot och första set går till Israel. Många nätattacker från Bjösse, försiktigt spel från Sela och sex break är det som bäst speglar vad som hände i första set.

Andra set:
I Selas första servegame skaffar sig Jonas en breakboll dock utan att kunna knipa åt det. I det femte gamet får Sela en breakboll via en otroligt snygg lobb och som han sedan vinner, 2-3. Vid 3-5 så går Sela fram till 0-40 och tre setbollar. Han avgör på den första. 0-2 i set.

Bättre tennis i andra set, en Sela som rör sig bättre och passerar mycket bra och en något trött Jonas är det som finns på näthinnnan efter andra set.

Tredje:
Även tredje set inleds med att Jonas skaffar sig en breakboll i Selas serve. Killen från Israel reder även ut detta. I Jonas första servegame så går Sela upp till 15-40, Jonas räddar en men gör sedan ett dubbelfel, 0-2. Björkman får fram ytterligare två breakbollar i nästa servegame men får inte hål på honom, 0-3. Jonas servar sedan fram till 40-0 men Sela kommer igen och vinner fem raka poäng, 0-4. Spelarna höll sedan sina servar och matchen var förlorad, 1-6.
Sela spelade bättre och bättre ju längre matchen led och lyckades med det mesta han företog sig och Jonas hann inte riktigt med.

Nu följer dagens andra match den mellan Thomas Johansson och Harel Levy. Puh, vilken rysare detta blir.

Nu börjar det

Om bara några minuter så inleds Davis Cupmatchen mellan Israel och Sverige. Först ur är den svenska tvåan Jonas Björkman som möter Israels etta Dudi Sela (rankad som nummer 67), därefter Thomas Johansson (60) mot Harel Levy (152).
Jonas (71), som har aldrig tidigare mött Sela, har haft ett 2,5 månader långt uppehåll från tennisen. Han blev för et par veckor sedan pappa för andra gången.

Det är mulet men uppehåll i Tel Aviv och stadion Canada Stadium läktare börjar fyllas.

Ett par minuter kvar...

Björkis först ut - renodlat nytt dubbelpar

Imorgon börjar det. Tel Aviv i Israel är skådeplatsen. Jonas Björkman börjar mot Dudi Sela, därefter följer Thomas mot Harel Levy. I dubbel på lördag spelar Aspelin/Lindstedt mot Erlich/Ram.
Söndagen inleds med "ettorna" Sela Vs Johansson och så avslutas fighten mellan Björks Vs Levy.
Ingen av svenskarna har mött Sela innan. Vad gäller Israels andra singeltvåa Levy (rankad 150) så har Thomas (53) 2-0 på honom, dock båda från 2001, och Jonas (73) vann deras enda möte från 2004.
Dubbelparet Erlich/Ram vann i helgen dubbelturneringen i Australian Open och är rankade som nummer nio. Vad gäller det svenska dubbelkombinationerna är de fler, mer osäkra. Den vanligaste de senaste åren är Björkman/Aspelin, men de har inte lyckats så bra.
Det blir minst sagt en spännande helg att se fram emot.

TV8 sänder från Tel Aviv under hela helgen. De startar imorgon klockan 10.00. Lördagens dubbel startar klockan 11.00 och söndagens avslutande singlar 10.00. Enligt deras informationansvarig så ämnar de att sända samtliga matcher till slut, vilket är mycket glädjande. Dock senast till klockan 20.00 imorgon fredag.

Israel är favoriter

"Linjerna är höga", "det kommer att bli en häxkittel" och "en publiken som kommer att vara helt vilda" är bara några av de citat som skrivits om inför Davis Cup-matchen mellan Israel och Sverige som spelas till helgen i Tel Aviv.
Med andra ord så är allt som det skall vara inför en DC-match...

Imorgon, torsdag, får vi veta vilka fyra svenskar som kommer spela och i vilka matcher. Alla skall vara friska och i bra slag. I singel ser det ut att bli Thomas Johansson och Jonas Björkman. Thomas har inlett året skapligt med att gå till kvartsfinal i Doha, dock så åkte han ut i första omgången av Australian Open. Jonas Björkman blev pappa för andra gången för ett par veckor sedan och har inte spelat en tävlingsmatch sedan i november. Osäkert där alltså.
Vad gäller dubbeln så är det också osäkert. Enligt de senaste rapporterna så lutar det åt att vi ställer upp med två renodlade dubbelspecialister i form av Simon Aspelin och Robert Lindstedt. I så fall blir det första gången som Björkman inte spelar dubbel i en Davis Cup-match som han är uttagen till sedan debuten för 14 år sedan.

Den Svenska DC-bloggen återkommer imorgon när det är lottat. Spänningen stiger för varje minut.



Rubriken är ett citat från Mats Wilander tidigare idag.

Det närmar sig - nu bara fyra dagar kvar

Temperaturan stiger inför helgens match, första omgången av årets Davis Cup, mellan Israel och Sverige. Men det är kallt i Tel Aviv där matchen spelas och då utomhus. Idag är det 16 grader Celsius, vilket det skall vara ett par dagar. Prognosen säger dock att det inför fredagen skall sjunka ner till cirka 12 grader....
I helgen som gick spelades det annan damtennis, när Israel mötte Ryssland (1-4 till ryskorna) i Fed Cup på samma bana, Israel Tennis Center - Canada Stadium i området Ramat Hasharon.
DC-kaptenen Wilander uttryckte för ett par dagar, att allt såg mycket bra ut och att alla var "jäkligt laddade", från träningslägret i Monte Carlo.

Lottningen sker på torsdag.

Övriga matcher i första omgången:
Ryssland-Serbien
Tjeckien-Belgien
Argentina-Storbritanien
Tyskland-Korea
Peru-Spanien
Rumänien-Frankrike
Österrike-USA

Pim-Pim slutar

Möttes idag av det mycket tråkiga beskedet att Joachim Pim-Pim Johansson slutar sin aktiva karriär inom tennisen, detta endast 25 år ung. Efter tre års problem med axeln är det alltså över. Han genomgick tre operationer utan att bli kvitt värken. Det har konstaterats att han lider av en typ av kastaraxel, det är en form av kronisk inflammation i axeln och att den bakre kapseln troligen ärrat ihop.

Som bäst var Pim-Pim rankad som nummer nio i världen, i februari 2005. Han vann tre ATP-turneringar: Mempis 2004, Adelaide 2005 och Marseille samma år. Sammantaget vann han 66 singelmatcher och förlorade 53 under sin tid på ATP-touren. Han kan också visa upp en dubbeltitel tillsmmans med Björkman. De vann i Båstad 2005.
I Davis Cup gjorde han debut 2003 mot Australien i Malmö. Matchen var redan förlorad, Joachim föll med 1-2 mot Wayne Arthurs. Året efter spelade han sin enda dubbelmatch tillsammans Jonas Björkman. Även denna gång mot Australien, på bortaplan, och de vann i avgörande set över Arthurs/Woodbridge. Sverige vann också matchen. 2005 så spelade han sina båda singlar i förlustmatchen mot Frankrike i Strasbourg. Han förlorade mot Mathieu i raka set och vann över Grosjean med 3-1. Pim-Pims sista framträdande inom Davis Cup var mot USA i Scandinavium i september. Han föll mot Andy Roddick i tre raka set. Det var en mycket jämn batalj där de första två seten avgjordes i tiebreak. Som bekant så förlorade Sverige denna semifinal.
Slutfacit för Joachims del blev alltså 3 förluster och en vinst i singel och obesegrad i dubbeln (1-0).

Vad "Pim-Pim" skall ägna sig åt nu är oklart. Mikael Striple vid Svenska Tennisförbundet för en dialog med "Pim-Pim" om hur han skall kunna vara delaktig inom Svensk tennis framöver.

Den Svenska DC-bloggen vill tacka för alla de roliga och spännande stunder som Pim-Pim gett oss och önskar honom lycka till i framtiden.

RSS 2.0