Tät förlust

Det blev inte titel nummer 23 för Robert Lindstedt i hans 46 final. Förlust tillsammans med Ram mot toppseedade McLachlan/Salisbury med 6-7(5), 6-7(4) på 1 timma och 43 minuter. 

Inget servegenombrott på hela matchen indikerar på stabilt servande. 70 mot 78 vunna bollar på det. 

Storslam i Danderyd

Markus Eriksson nöjer sig inte med en titel i Future Sweden F4 i Danderyd, Stockholm. Han följde upp gårdagens dubbelvinst, tillsammans med Fred Simonsson, med vinst i dagens singelfinal över toppseedade belgaren Christopher Heyman med 6-4, 6-2 på knappa 1,5 timma. 

Ett klassiskt momentum såg vi när Markus vann tolv raka poäng och sedermera oxå sex raka gem från 4 lika i första set. Bryter och vinner första set. Följer upp det med dubbelbreak till 4-0 i andra set. Lite nerv när han släpper in belgaren med ett gemtapp till 4-2 och med likaläge ett par gånger om i svenskens serve. Växlar upp där och då, vinner istället två gem till, sex raka poäng, och titeln till Sverige och Göteborg. 

Vi nådde Markus. Han känner att spelet har känns bra hela veckan och han har haft marginalerna på sin sida. Tuffast motstånd stod Mridha (i andra rundan, red.anm.) för. 

Nu fortsätter han norrut, till Falun för årets sista Future på svensk mark. 

Svenska DC-bloggen lyfter dubbelt upp på hatten och gratulerar Markus till ännu en titel. 



Fred och Markus mästare

Simonsson och Eriksson vann titeln i Stockholm/Danderyd, Future, över Bellier/Haerteis efter underläge i set till vinst med 2-6, 6-4, 10-8. 

Svenska DC-bloggen gratulerar det svenska paret till denna fina titel. 
Det är Erikssons tredje på Futurenivå i år och 24 totalt. Simonssons femtonde i ordningen. 

I singel är Eriksson i final. Detta efter vinsr över Laurent från Frankrike med 6-3, 7-6(4). 
För tredjeseedade svensken väntar imorgon toppseedade belgaren Heyman, rankad 299, i final. Spelarna möttes för knappt två månader sedan, i kvalfinsl i Challengern i Portoroz i Slovenien. Då vann svensken i två raka. 


Tredje finalen 2018

Robert Lindstedt i par med Rajeev Ram är i final i kinesiska Shenzhen. Detta efter vinst över det rutinerade paret Max Mirnyi/Philip Oswald (rankade på plats 18) med siffrorna 7-6(4), 6-3 på knappt 1,5 timma. 
Detta är svenskens 46 final på nivå ATP. Andra för året. Det blev en titel med Inglot i Istanbul i maj och finalplats i Stuttgart med Matkowski i juni. 

I finalen på söndag väntar toppseedade Ben McLachlan/Joe Salisbury. 


Ymer, Elias, föll dock i sin kvartsfinal i franska Orleans mot De Shepper med 6-7(3), 5-7 på två timmar. 
Ännu en gång visar det sig hur viktigt det är att ta till vara på sina breakbollar. Svensken hade 9 tog till vara en. Fransosen hade 4 och vann hälften. Signifikativt med breakbollarna för Ymer Sr var att så fort han fick en höjde De Shepper spelet och framför allt serven. 
Ymer hade två breakbollar i sjätte gemet utan att komma åt. De två som mest etsat sig fast på näthinnan är vid ställningen 5-4 och när fransosen lägger en skuren backhandslice i korridoren. Detta innebär även setboll. Ett ess på den. Ny break- och setboll kommer när De Shepper inte hinner med. Ett ess till. 
Setet till tiebreak. Fransosen rycker från sidbytet vid 3-3 till 3-6, tre egna setbollar, när Ymer skär en backhandvolley vid nät, djupt i nät. En diagonal backhand som seglar ut på den, setet borta. 
I underläge omgående i andra via ett grovt dubbelfel. De Shepper går fram till 1-4. Svensken får medgång. Vinner tre raka gem. Har sedan 0-40, tre breakbollar, till 5-4 och egen serve. Stabil serve x två och fin smash på nummer tre ger lika. Ny brrakboll. En toppad andraserve ställer svensken som lägger bollen långt ut. Vid 5-6 ser vi avgörande komma. De Shepper fram till 15-40, två matchbollar. En räddas efter en lång duell. På den andra lägger Ymer en till synes enkel rak backhand i korridoren, matchen förlorad. 

Nästa anhalt blir nu Florence i Italien och ännu en Challenger. 








Madrid x 2

Idag offentliggjordes det att Madrid står som värd för den första Davis Cupfinalveckan, i det nya formatet som gäller från nästa år. Datumet är 18-24 november 2019.

Arenan är La Caja Mágica, samma som används under Masters Mutua Madrid Open, som spelas i maj månad. 
Där finns tre banor med grus som underlag och med tak att lägga över. Det finns plats för 12500, 3500 respektive 2500 åskådare.
Noterbart är att det inte än offentliggjorts vilket underlag som det blir under finalveckan. 

År 2020 är det oxå spel i Madrid. Då står kampen mellan samma arena som nästa år och WiZink Center. Här finns det en bana med plats för cirka 15000 i publiken.

Upplägget under denna finalvecka, som Svenska DC-bloggen tidigare skrivit om. är gruppspel (sex grupper om tre i varje) måndag till torsdag, kvartsfinaler fredag, semifinaler lördag och final söndag.
Den bästa från varje grupp samt de två bästa tvåorna går vidare till kvartsfinal. 
Samtiga lagmatcher består av två singlar följt av en dubbel och alla matcher är bäst av tre tiebreakset. 




Semi nästa x 2

Robert Lindstedt är i Shenzhen i Kina denna veckan för spel i ATP 250, underlaget är plexipave. Det går fram. Tillsammans med Rajeev Ram från USA är paret framme i semifinal. Vinst idag är hemmahoppen Li/Wu som fått ett wildcard. Vinst med två gånger 6-3. 
Mirnyi/Oswald väntad i semin. 


Markus Eriksson gjorde processen kort i Futuren i Stockholm/Danderyd. På en timma neutraliserade han femteseedade tjecken Konecny, rankad 525. Siffrorna skrevs till 6-1, 6-3. 
Ett bekant ansikte från Schweiz, och Davis Cupdubbeln för knappt två veckor sedan, väntar Markus nu i semin i form av Bellier. Nu tillsammans med tysken Haerteis. 

Eriksson är i final i dubbeln tillsammans med Fred Simonsson. Vinst över tredjeseedade Ferrari/Laurent med 6-7(3), 6-4, 10-6. 






Kvarten nästa

Ymer Sr, Elias, är klar för kvartsfinal i Challengern i Orleans i Frankrike. Vinst över 89-rankade italienaren Sonego med 7-6(7), 6-3 på knappt 2 timmar. 
Noterbart är att påväg fram till första sets tiebreakvinst räddade svensken tre setbollar. 

Imorgon fredag väntar hemmaspelaren De Shepper, rankad 215. 

Eriksson ångar på

Davis Cupankaret är ensam svensk kvar i Futuren Stockholm, även kallad Catella Open. Detta efter seger över senaste Davis Cuphjälten Jonathan Mridha med 4-6, 6-4, 7-5 på dryga 2,5 timma. Avgörandet kom i avgörande set när Mridha tappar 40-0 till 5-6. Efter det servar Eriksson hem matchen. 
 
Femton svenskar var med i huvudlottningen. I andra rundan var det sex kvar. 

I dubbel ser vi toppseedade Eriksson/Simonsson i semi. Övriga sju svenska par är utslagna.

Ymer Sr en vinnare igen

Efter fem raka förluster, elva på de tretton senaste matcherna, vann idag Elias Ymer första omgången i Challengern i franska Orleans. Kvalspelaren Nys besegrades med 6-2, 7-6(0) på knappa 1,5 timma.
Ingen tappad serve var nyckeln för svensken idag. 

Imorgon väntar fjärdeseedade Sonego, rankad 89, från Italien. 

Wild cards klara

Det blir Argentina och Storbritannien som får var sitt wild cards till nya Davis Cupfinalveckan i november 2019. 
Detta offentliggjorde Internationella Tennisförbundet precis.   

Inför dagens lottning, klockan 16.00 svensk tid gäller nu följande. Sverige är seedat och kan få möta följande länder: 
Ungern (bortaplan väntar)
Nederländerna (borta)
Ryssland (hemma)
Bosnien-H (lotten avgör)
Indien (hemma)
Uzbekistan (lotten)
Kina (lotten)
Colombia (lotten)
Chile (hemma)
Brasilien (hemma)

Till dessa tio länder tillkommer det tillkomma ytterligare två. Detta avgörs i slutet av oktober då Portugal möter Sydafrika respektive Slovakien mot Vitryssland. 
De länder som just nu ligger bäst till är Israel (hemma), Portugal (borta), Vitryssland (hemma), Ukraina (hemma) och Slovakien (hemma).

Redan klara för finalen 2019 är årets semifinalister: Kroatien, Frankrike, USA, Spanien och dagens Argentina och Storbritannien. 





Colombia på bortaplan

Sverige möter Colombia på bortaplan i kvalificeringsrundan den 1-2 februari 2019. 
En plats i Davis Cupfinalveckan i november står på spel.

Länderna har aldrig mötts innan så det var lotten som avgjorde vem som skulle få fördelen av hemmaplan. 

Colombias favoritunderlag vid spel på hemmaplan är föga överraskande grus utomhus. 

Ser vi till vilka spelare som spelat årets tre Davis Cupmatcher är Daniel Elahi Galan bäst rankad, 217. Hans DC-facit sedan debuten tidigare i år 3-1 i singel.
Efter honom följer Santiago Giraldo, 411, med 26-17 i singel sedan debuten för 12 år sedan. Nitton av segrarna har kommit på grus.

I dubbel kan Colombia ståta med världens just nu näst bästa dubbelpar i Juan-Sebastian Cabal (egen ranking nummer 10 och Robert Farah (). 
Semifinal för någon månad sedan i US Open imponerar. Till det vinst i Masters i Rom i maj och final i Masters i Cincinnati och finalplats i Australian Open i januari. Allt detta bara i år. 
I Davis Cup har paret spelat 11 gånger tillsamnans med 6 vinster på kontot. 











15 in i premiären

Tennisakademin Good To Great och dess anläggning Catella Arena står som värd för nästa Future i Sverige. Det är första gången denna tävling hålls i denna arena. 

Kvalet som inleddes i går, lördag, lockade 32 stycken varav 28 var svenskar. Alla utan en av de högst seedade svenskarna är vidare till huvudtävlingen. Dessa är Niklas Johansson (rankad 1180) , Lucas Renard (1181), Christoffer Solberg (1230), Jonathan Stenberg (1519), Christian Samuelsson (1519) och Marius Ruzgas (1801). Till detta ser vi blott sjuttonårige Simon Yitbarek (saknar ranking). 

Ytterligare åtta svenskar gör denna sjua sällskap till huvudtävlingen som inleds imorgon. Högst seedad svensk är Markus Eriksson (seedad trea/ranking 454). Sällskap gör även Fred Simonsson (åtta/721), Karl Friberg (728), Filip Bergevi (962), Jonathan Mridha (995) och de tre med wild cards: Gustaf Ström (orankad), Jonas Eriksson Ziverts (orankad) och Linus Frost (1586).

Notera att Bergevi kommer med en färsk finalplats Storbritannien i helgen. 






Lindstedt red inte vidare

Efter helgens succé i Davis Cup i Schweiz tillsammans med Markus Eriksson fanns förhoppning att Robert Lindstedts spel skulle höjas ännu en nivå. Så blev det inte, denna veckan med partner Rajeev Ram. ATP250 i ryska St. Petersburg var spelplats och för motståndet stod hemmaspelaren Donskoy/Khachanov. Förlust i första rundan 3-6, 6–1, 6-10. 

Siljeström föll omgående

Förra veckans kvartsfinalplats (uttåg mot toppseedade fransmännen Nys/Martin i två raka) i Challengern i Cary föll Andreas Siljeström i par med Hach Verdugo omgående. Platsen var Columbus, motståndare fjärdeseedade Galloway/Lock och siffrorna 6-7(4), 6-4, 7-10. 

Lottning nästa onsdag

I London onsdagen den 26 september avgörs det vilket land Sverige får möta i kvalificeringsrundan den 1-2 februari 2019. En plats i Davis Cupfinalen i november nästa år står på spel. Dit skall totalt 18 nationer kvalificera sig. 

Till kvalificeringsrundan är tolv länder seedade. De åtta som vann play-offspelet i helgen samt de fyra förlorande länderna i kvartsfinalerna tidigare i år. Vid sidan av Sverige är även Argentina, Belgien, Storbritanien, Serbien, Italien, Tyskland, Kazakstan, Tjeckien, Österrike, Kanada och Japan seedade. 
Lotten kommer att avgöra vilket land Sverige får möta. De just nu kvalificerade, på deras ranking, är Schweiz (blir hemmafördel för Sverige), Ungern (bortaplan väntar), Nederländerna (borta), Ryssland (hemma), Australien (hemma), Indien (hemma), Uzbekistan (lotten avgör spelland), Colombia (lotten), Chile (hemma) och Brasilien (hemma). Till dessa tio länder tillkommer det tillkomma ytterligare två. Detta avgörs i slutet av oktober då Portugal möter Sydafrika respektive Slovakien mot Vitryssland. 
De länder som just nu ligger bäst till är Bosnien-H (lotten), Israel (hemma), Portugal (borta), Vitryssland (hemma), Ukraina (hemma) och Slovakien (hemma).
För att ytterligare sätta krydda till lottningen nästa vecka kommer det tas fram två länder som får wildcard till Davis Cupfinalen. Dessa skall väljas av de femtio bästa på rankingen. 
Redan klara för finalen 2019 är årets semifinalister: Kroatien, Frankrike, USA och Spanien. 

Svenska DC-bloggen återkommer givetvis i detta delikata och intressanta ämne. 

Mridha kylan själv, 3-2

Jonathan Mridha gjorde det för Sverige. Debut i fredags och vinst idag vinner han sin blott andra Davis Cupmatch och som han gör det. Visar inga nerver alls utan vinner över debutanten Sandro Ehrat med 4-6, 6-3, 6-4, 7-6(4) på 2 timmar och 47 minuter.

Matchen inleds på sämsta möjliga sätt för Mridha. En rak forhand från Ehrats racket landar på sidlinjen. 30-40, breakboll emot omgående. En backhand i nät från svensken på den och 0-1.
Schweizaren är säkerheten själv i sina egna servegem. Släpper bara ströpoång fram till 4-5 och egen serve. Servar fram till 40-0, tre setbollar. En räddar svensken innan Ehrat gör ett ess. 31 minuter tog det. 
Vi ser många poäng med få misstag. Till det starka servar. Schweizaren har dock en något svagare andraserve. 

Andra set inleds med underläge 0-30 i första servegemet. Svensken reder dock ut det. En rak forehand i backhandkrysset ger 1-0. Problem igen i femte gemet. Mridha till serve. 30-40 på tavlan, breakboll. Svensken driver schweizaren iskallt från hörn till hörn. Till slut poängen en forehand i nät. Två gembollar behövs innan svensken kan avgöra gemet när Ehrat lägger en forehand lång. 3-2. 
Vid 4-3 ser vi ett momentum. Svensken är nu mer aggressiv, speciellt på motståndarens andraservar. I nät av schweizaren ger tvä breakbollar, 15-40. Ehrat räddar båda. Ny breakboll. En duell följer. En stenhård forehand i nät ger 5-3. Möjlighet att serva hem setet, möjlighet att utjämna i set. Tre stabila svenska poäng med pondus ger 40-0, tre setbollar. Ett ess på den och 6-3. 41 minuter tog setet. En setvinst vilket är Mridhas första i Davis Cup. 
Vi ser att det bombarderas mycket oftast med Mridha bakom baslinjen och Ehrat på den samma. 
Efter setvinsten ser vi ett mer chansartat spel. Båda spelarna spelar en än mer öppen tennis. Den som vinner mest på det är svensken. Mridha bryter omgående. 1-0. Håller ledningen till 5-3. Serve för schweizaren. En rak forehand ger setboll. Ett likadant slag, denna gång från Ehrat ger likaläge. Gemet ger sedan 5-4. Mridha till serve. Inleder med ett dubbelfel. Det är mycket nerv från båda spelarna, spelet är avvaktande. Den som bäst håller ihop det är Mridha. En för lång retur ger 40–15, två nya setbollar. En retur från Ehrat på backhand landar djupt ner i nätet. 6-4. 

Fjärde set gestaltas av mycket stabilt servande. Inga problem för någon av spelarna fram till gem nummer 11, 5-5. Ehrat lägger en lång forehand vilket blir till breakboll, 30-40. Otagbar serve ger likaläge. Ny breakboll. Mridha satsar allt, returen seglar långt bred. Schweizaren håller till 5-6. Pressen på Mridha att hålla serven och få fram ett tiebreak. 
Upp till 40–15. Ett dubbelfel och en retur på fötterna ger 40 lika. Ehrat är två poäng från fjärde set. Lång duell följer där ingen vågar avgöra. Mridha reder ut det hela med en lugn forehand mitt i banan. Ehrat är inte där. 
Tiebreak följer. En backhand som är lång ger svenskt 3-2. Följer upp den till 4-2 efter smash. Grovt dubbelfel ger 4-3. Retur i nät av svensken till 4-4. En stenhård rak forehand i krysset ger 5-4 och två egna svenska servar. Retur i nät och 6-4, två matchbollar för match och landskampen. Mridha avgör direkt. En forehand tillbaka i serverutan på returen medan Ehrat är påväg mot mitten. Vinsten är ett faktum. Glädjen total, bänken är i extas. Det dansas, sjungs. 

Bragden i Biel, kan vi kalla det. Vem hade trott att Sverige utan bröderna Ymer skulle vinnna på bortaplan mot Schweiz.
Förbundskapten Johan Hedsberg har tagit Sverige från grupp 2 till elittruppen med sex raka segrar. Vilken bedrift, bara det.


Detta innebär att Sverige är åter i World Group och blir seedade vid lottningen till kvalificeringsrundan som spelas första veckan i februari. De tolv lag som seedass är de åtta vinnarna under helgens play-off (Argentina, Storbritanien, Österrike, Serbien, Tjeckien, Japan, Sverige och antingen Kanada eller Holland) samt de fyra som förlorade kvartsfinalerna i april (Italien, Tyskland, Kazakstan och Belgien). De tolv motståndarna blir de tolv högst rankade lagen (sex stycken från grupp Europa/Afrika, tre från Amerika och tre från Asien/Oceanien) när nya rankingen presenteras inom kort. 
Lottning till matcherna i februari sker på onsdag i Paris.











Byte i Schweiz

Till den femte och avgörande matchen mellan Schweiz och Sverige gör schweizarna ett byte. Utgår gör Huesler och ersätts av Sandro Ehrat som därmed gör Davis Cupdebut. Hans ranking är 1211 och 27 år. Hans bästa raking är från maj 2013 då han hade plats 295. 

 
Mridha för Sverige har ranking 1094 med en ålder på 23 år. Han gjorde i sin tur DC-debut i fredags.

Matchen är mycket oviss. Spelet inleds om cirka tio minuter. 







Kämpen föll, 2-2

Markus Eriksson gav precis allt mot Schweiz etta Henri Laaksonen. Men tredje matchen på lika många dagar visades sig övermäktigt. Förlust med 2-6, 2-6, 7-6(5), 1-6 på knappt tre timmar. 

Tio minuter tog första servegemet för Eriksson. Tre räddade breakbollar men på den fjärde gjorde han dubbelfel. Redan där såg han trött ut, utförsbacken var stor. Han vaknar till liv, bryter tillbaka i fjärde gemet när Laaksonen lägger en forehand lång. 
Reaktionen på det blir tapp igen. Mitt i banan lägger han bollen i nät. Underläge med 2-3. Tapp igen till 2-5. Ett ess avslutar setet på 33 minuter. 
Eriksson kämpar men får inte så mycket ut av det. 
Andra set inleds lika som första. Tapp till 0-1 och 1-4. Ess nummer tolv avslutar setet. Underläge 0-2. Markus räcker inte till mot Laaksonen. 
I tredje ser vi ett hopp tändas. Räddad breakboll i tredje gemet och missad i gemet efter. Svenskt break istället i sjätte gemet efter en misslyckad stoppboll. 4-2. Tyvärr tappar han i gemet efter. 4-3. Setet till tiebreak. Han tappar där sin första serve när han rusar på nät efter serve. Hans serve-volley laddar i nät. Ett dubbelfel från Laaksonen gör att Eriksson är ikapp, 3-3. Setbollen kommer när schweizaren går för returen, som blir lång. En räddas. Eriksson servar och avslutar setet på 67 minuter med ett ess. Hoppet tänds nu. 
Laaksonen ökade då tempot och vinner fjärde setet enkelt. Markus viker ner sig. Kraften är som borta. Tappar till 0-5. Räddar tre matchbollar i nästa egna servegem och får fram ett vinstgem. 
Schweizaren till serve. Upp till 40-0, tre matchbollar. Dubbelfel på första. På andra går han djupt ner i knäna på Erikssons retur och får till en läcker backhandkross. Matchen över.  

Nu väntar en direkt avgörande femte match mellan Hueslers ersättare Ehrat och Mridha. 


Sidan uppdateras. 



Svensk dubbelsuccé, 2-1

Robert Lindstedt och Markus Eriksson vann över Antoine Bellier och Luca Margaroli med 6-2, 6-3, 6-4 på mindre än  två timmar.

Sverige leder nu med 2-1 inför morgondagens singlar. 

Parets blott andra dubbelmatch tillsammans och spelet stämde fantastiskt bra, ännu en gång. Först mot Portugal i april, så även idag. 

Strax efter klockan 13 idag i Swiss Tennis Arena i Biel inleddes dagens match. Svenskarna var på tårna, aggressiva från start. Dubbelbreak upp omgående, 4-0. Den svenska klacken på cirka 20 personer överröstade de knappt 500 schweizarna i arenan. 
Eriksson i något trubbel när det var dags att serva hem setet vid 5-2. Två breakbollar emot, 15-40. Stabilare servar ordnar upp det. Setboll istället. Lindstedt bryter in på returen och vinklar en backhandvolley snyggt. Setet klart på 30 minuter. 
Lindstedt var mycket framgångsrik i egen serve - tappade en poäng. Stöttade sin kompanjon och dirigerade honom rätt. 

Andra set fortsatte i samma anda. Break omgående av Bolliers serve. Samma visa andra gången han skulle serva. 1-4. Fran tills nu hade han vunnit endast sju poäng under sina fyra servegem. 
Dags även i detta set för Eriksson att försöka  serve hem setet vid 5-2. Upp till 40-15 när Robert lägger undan en distinkt avig backhand vid nät. Retur på första setbollen som Lindstedt smashar nära nätet. 32 minuter tog det. 

I tredje set byter schweizarna serveordning. Margaroli inleder. Något som visar sig positivt, till att börja med. Spelarna håller sina servar en gång var. Fjärde man ut, Markus vid 1-2, räddar Eriksson/Lindstedt en breakboll när Margaroli lägger returen bred. 
I nästa servegem för samme schweizare blir det problem för hemmaspelarna. Tapp från 40-15 till breakboll. Ingen lycka på den eller nästa. Ny kommer. Tredje breakbollen lägger Eriksson på servaren och boll i nät. 3-2 till Sverige. Spel fram till 5-3 och ny serve för Margaroli. Trubbel igen. 0-40, tre matchbollar. Schweizarna räddar samtliga. En smash avslutar sedan gemet, 5-4. 
Lindstedt kan nu serva hem matchen. En lång retur ger 40-0, tre nya matchbollar. Robert gör ett ess på den. 
Glädjen är total. Klacken sjunger och spelare och ledare dansar. 

Ingen tappad svensk serve på hela matchen.Lindstedt var stabil och visade vägen. Eriksson utryckte det efter matchen som att Lindstedt var över hela banan. Han var tacksam att vara med honom.  

Först ut imorgon är samme Eriksson mot Laaksonen följt av Mridha mot Huesler. Frågan är om Huesler är återställd efter gårdagens holmgång mot Markus? Imorgon får vi se. Klockan 13 är det dags. Spännande blir det, hur som.



Inga ändringar i dubbeln

Varken Schweiz eller Sverige ändrar i sina nominerade dubbeluppställningar. Robert Lindstedt/Markus Eriksson möter Antoine Bellier/Luca Margaroli. 

Det blir Bellier debut som dubbelspelare i DC. Margaroli har spelat två sedan innan, båda med förlust. 

Matchen startar klockan 13.00. 

Mridha stretade på, 1-1

Jonathan Mridha gjorde en helt klart godkänd Davis Cupdebut mot Henri Laaksonen. Han föll till slut dock klart med siffrorna 6-7(5), 2-6, 3-6 på två timmar. 

Som siffrorna visar var första set mycket jämnt. Svensken tappade sitt andra servegem och kvittrade omgående, 2 lika, efter en enkel forehand i nät av Laaksonen. Mridha visar ett respektlöst spel mot schweizaren som har en ranking på drygt 900 platser bättre, 1094 jämfört med 120.
Mridha har sedan två bttakbollar vid 4-3 och 15-40. Två för långa returer räddar båda. En tredje breakboll kommer upp. Svensken spelar nu mycket långt bak i banan, långt bakom baslinjen. Laaksonen räddar gemet, avslutar med ett ess. 4-4. 
En misslyckad backhandslice i nästa servegem ger brreakboll för schweizaren. Stabila serv räddar den och ytterligare två stabilare servar ger 5-4. 
Breakboll och därmed setboll till svensken i nästa gem. Detta efter en för lång forehand. Otagbar serve räddar den. Mridha var inte nära på den, tyvärr. 
Setet senare till tiebreak. 
Svensken tappar där till 2-5 efter EM-finalen stoppboll från Laaksonen. Mridha kapp till 5 lika. Retur i nät ger setboll åt andra hållet. Svensken får backa på returen, inte bättre än att den seglar lång. 55 minuter och setet borta. 
Svenskt tapp i inledningen av andra till 0-2 efter en forehand djupt i nät. Mridha ikapp, precis som i första set, till 2 lika. 
Svensken i svårigheter i egen serve vid 2-3 och dessutom 0-40. Räddar två gör han innan en backhand seglar ut lång, 2-4. Svårigheter igen i nästa svenska servegem. Trots tre gembollar får svensken ännu en gång kapitulera när en forehand landar i korridoren. 34 minuter kort tog det. 
I tredje kontrollerar en mer och mer lugn Laaksonen händelserna mer och mer. Efter boll i nät ser vi 1-3. Vid 3-5 har schweizaren möjlighet att serva hem matchen. Duell följer på första matchbollen. Laaksonen på nät och avslutar snyggt med en undanläggning med en forehand. Mridha som är långt bakom baslinjen är bortfintade.

Vi ger Mridha en godkänd insats för sin debut. 
 
Schweiz kvitterar mao till 1-1. 

Imorgon klockan 13 fortsätter landskampen med dubbel. Nominerade lag är Lindstedt/Eriksson för Sverige mot Bellier/Margaroli för Schweiz. Ändringar kan ske fram till en timma före matchstart. 



Eriksson vänder bragdartat, 1-0

Markus Eriksson vann efter en fantastisk vändning mot Schweiz andreman Marc-Andrea Huesler med 3-6, 4-6, 6-4, 7-6(10), 6-4 på knapp fyra timmar. 
Vi fick se en klassisk Davis Cupvändning från 0-2 till vinst över fem set. 

I det inledande setet hamnar Eriksson i trubbel i sitt andra servegem. Räddar tre breakbollar och håller undan med hjälp av en ramträff på schweizarens racket, 2-1. Nästa serve, problem igen. Med en distinkt backhandretur där Markus inte hinner med, breaket är där, 2-3. Matchuret står på 19 minuter. Spelarna följs åt fram till 3-5 och ny svensk serve. Vi ser hastigt 0-40, med andra tre setbollar för Huesler. Svensken räddar en sedan lägger en till synes lugn forehand bred. Setet över på 33 minuter. 

Svensken bröt fram till 3-2 och hade sedan både 4-2 och 4-3 med gemboll till 5-3i andra set utan att lyckas. Fyra raka förlorade gem följer, endast åtta vunna poäng av 25 gjorde att setet försvann. Schweizaren avgör på tredje setbollen med en snygg backhandvolleyslice. Ytterligare 44 minuter och underläge med 0-2 i set. 

I tredje bröt Eriksson Huesler omgående. Hade även tre raka breakbollar till 2–1. Det ville sig inte. Huesler vänder på det, bryter till 1-3 med en forehandkross på returen. Håller sedan till 1-4. Svensken ser något uppgiven ut. Huesler skaffar sig sedan breakboll till 1-5. 
Eriksson vill inte sluta, kämpar på. Bryter tillbaka till 3-4 och får sedan via egen serve fram 4-4. Eriksson räddar oxå i det servegemet en breakboll när Huesler går för en retur som han lägger bred. 
I nästa servegem för schweizaren och 40-0 ser schweizaren ut att få ont i benet. På nästa poäng ramlar han när högerfoten viker sig i sidledsförflyttningen. Det ser otäckt ut. Refereen kommer in. Huesler hjälps av banan till bänken. Läkare kommer in, Schweiz tar en medical timeout. 
När spelet kommer igång bryter svensken gemet och servar hem setet. Ess ger setboll och på den passerar Eriksson Huesler vid nät med en rak forehand, otagbart. Näven knyts. Markus är på gång. 48 minuter. 

Schweizaren försvinner ut till omklädningsrummet en lång stund. När fjärde set kommer igång ser Huesler allt som oftast till att börja med uppgiven ut. 
Han räddar omgående en svensk brrakboll. I sidbytena får han massage av förbundskaptenen. Benen ser stumma ut. Huesler går mycket på chans. Spelar aggressivt och mycket serve-volley. En andra breakboll dyker upp i sjunde gemet när Huesler tappar 40-0. Dock räddar han den med ännu en serve-volley. Setet senare till tiebreak. 
Fyra servar och fyra minibryt innan spelet stabiliseras. En djup forehand i nät på Erikssons retur ger 5-3. Två svenska servar vid 5-4. Chans till setvinst och utjämnat. Första två setbollarna kommer, 6-4, när Huesler från långt bakom baslinjen lägger bollen i nät. 
Egen serve på den första. En smash från schweizaren räddar setboll nummer ett. På den andra får Eriksson en ypperlig chans. Huesler går på attack på serven. Eriksson lägger en rak backhand som landar på nätkantens överkant och studsar tillbaka. 6-6. Ny setboll, nummer tre, omgående. Felträff av Eriksson. Fjärde setbollen kommer. En otagbar serve räddar den. Femte setbollen vid 9-8 när Eriksson visar upp tre tunga forehands. På den sista lägger han den diagonalt och schweizaren är borta. En något lång forehand avslutar duellen, 9-9. Sjätte setbollen försvinner. Sjunde kommer när svensken retur hamnar på Hueslers fötter som lägger bollen i nät. Retur lång på den. Eriksson har utjämnat. Fjärde set tog 57 minuter. 

Huesler med förbundskaptenen tar ännu en lång paus i omklädningsrummet innan avgörande setet. Markus ser störd ut av detta. 
Två svenska brrakbollar vid 2-1. Svenskt problem vid 3-3 och 0-30. Han räddar det och via ett ess får fram 4-3. 
Blankt till 5-4. Pressen på hemmaspelaren. En lång backhand på returen ger 30-40, svensk matchboll efter knappa fyra timmars spel. Huesler på nät. Markus tar en löpning från backhandsidan och springer in en forehand diagonalt. Huesler borta. Markus vänder och vinner,  Sverige leder med 1-0. 
Glädjen är total på den svenska bänken. Schweizaren ser mest tom ut i blicken. Han har svårt att förstå vad som hänt. 

Det var Markus tredje femsetsmatch i Davis Cup, samtiga med vinst. Först mot Frederik Nielsen i Helsingborg 2013, sedan mot Danmark igen; 2015 på bortaplan i Slagelse mot Bjerrehus. Båda dessa femte set slutade med 9-7. 

Strax fortsätter nu landskampen. Då gör Jonathan Mridha Davis Cupdebut. Han möter Henri Laaksonen.






Eriksson inleder

Lottningen är klar inför playoff-matchen mellan Schweiz och Sverige som inleds imorgon fredag klockan 13.00. 

Markus Eriksson, rankad 455, inleder mot Marc-Andrea Huesler, 386. 
Efter det tar debutant Jonathan Mridha, 1094, över och ställs mot Henri Laaksonen, 120. 

Nominerade dubbelpar är Robert Lindstedt/Markus Eriksson för Sverige och Antoine Bellier/Luca Margaroli för Schweiz. 

På söndag inleder Eriksson och Laaksonen följt av Huesler mot Mridha.  

Markus med sin rutin, 28 år ung och varit med i DC sedan 2012, helgens ankare för Sverige. Eriksson har spelat 16 matcher i Davis Cup, vunnit 7. 5 i singel och två dubblar. 
Av de fem singlarna är tre i forfarande levande landskamper. Dubbelvinsterna ser vi tillsammans med Brunström mot Litauen (3-0 i set mot Babelis/Grigelis) och mot Portugal med Lindstedt i Kungl Tennishallen i april 
Vinst i första matchen imorgon känns som ett måste för seger i landskampen totalt. 
Sverige är bara favorit i dubbeln. I singeln är vi inte det, sett till rankingen. 

Svenska DC-bloggen nådde den svenska förbundskaptenen Johan Hedsberg direkt efter lottningen. Han tycker att de svenska spelarna sett bra ut under veckan. Underlaget är ganska långsamt och anläggningen är fin. Han forsätter med att han tror att laguppställningarna kommer att ändras under helgen (lördagens dubbel o söndagens singlar). Avslutningsvis så säger han att han inte sett motståndarna så mycket, men det lilla de sett ser bra ut. 

Vi noterar oxå att denna landskamp är den sista för Sveriges del då det spelas fem matcher i bäst av fem set. From 2019 är det som bekant nytt format med bäst av tre set. 

Sverige har fem raka segrar inför helgens DC-äventyr. Hedsberg har lika många segrar och är obesegrad i denna roll. Frågan är om detta facit kvarstår efter helgen? 




Ymer Jr borta

Mikael Ymer tappade sitt övertag i set till förlust i andra omgången i Challengern i Cary, USA, mot colombianen Gonzalez. Förlusten skrevs i siffror till 6-4, 3-6, 4-6 på knappa tre timmar. 

Debut för Mridha

Jonathan Mridha gör debut i Davis Cup i matchen mot Schweiz med start på fredag. Detta enligt initierade källor som vi nått. 

Rankingen för den 23-årige svensken är just nu 1094. Bästa rankingen hittills är plats nummer 508 från november i fjor. Karriärens höjdpunkt är givetvis Futuretiteln på gruset i Tjeckiska Usti Nad Orlici för drygt ett år sedan. 

Han har i år endast tävlat på grus. Tre starter i Future har gett en kvart i Finland för en månad sedan som bästa resultat. Till det ser vi tre Challengerkval utan att nå huvudturneringen och ett wild card till Båstad där det blev förlust omgående mot Oliveira. 
Förmodligen ställs han mot Schweiz etta, Henri Laaksonen i sin debut på fredag. Schweizarens ranking är 120. 

Att Markus Eriksson blir Sverige andra singelalternativ är, om han är frisk, helt utan tvivel. Dubbeln är mer tveksam. Det borde bli rutinerade Robert Lindstedt i par med samme Eriksson.
Andrasingel för Schweiz borde bli Huesler (ranking 386). 

Imorgon strax efter klockan 12 vet vi. 



Ymer vann, Ymer förlorade

Den högst rankade av bröderna Ymer, Elias, med ranking på 132 och dessutom andraseedad i amerikanska Challengerturneringen i Cary, föll mot Hernandez-Fernandez från Santo Domingo med ranking 283. Förlusten skrevs till 3-6, 4-6 på knappa 1,5 timma. 
Ymer Srs spel oroar, han får det inte att stämma. 
Härnäst är han anmäld till spel i franska Metz, ATP250, med start på måndag. 

Yngre broder Ymer, Mikael med ranking 294, går det bättre för i samma turnering. Vinst över Perez Sans, 376, med 6-2, 2-6, 7-6(2). 
Trots ett break upp i tredje set tappade svensken till tiebreak. Väl där var han den starkare. 
Nu väntar colombianen Gonzalez, 354, som i sin första match slog ut toppseedade Polansky, 112. 


Matchen sänds

Är du inte på plats i Biel till helgen för att se Sverige ta sig an Schweiz i play-off har du ändå möjlighet att se matchen på live.daviscup.com och tennisplay.se. 

Första match, singel nummer 1, börjar klockan 13.00. Dubbeln på lördag och första singeln börjar även dessa klockan 13.00.

Lottning sker på torsdag klockan 12.00.

Svenska DC-bloggen återkommer under veckan. 


Semi för DC-paret

Nästa helg vankas det som bekant Davis Cup. Sverige möter Schweiz på bortaplan. 

Markus Eriksson är uttagen. Likaså Andre Göransson. De två spelar i veckan dubbel tillsammans i franska Cassis, på hard. Som fjärdeseedade höll det svenska paret sin seedning. Det blev en finfin semifinal. Väl där blev amdraseedade Huesler/Oliveira för svåra. Förlust där  två raka. 

Bland övrigt uttagna svenskar spelade Jonathan Mridha Future i italienska Tries. Det blev en kvartsfinal.

Filip Bergevi tränar på hemmaplan i Malmö innan avförd till Schweiz efter helgen. Robert Lindstedt har setts på Good To Greats anläggning i Täby. 


Utanför den svenska truppen är som bekant bröderna Ymer. Nästa vecka spelar båda två i amerikanska Cary. Elias ser vi som andraseedad.

Tråkig svit förlängd

Fjärde turneringen på hard efter sommaren och Elias Ymer har inte än vunnit mer än en match. Andra omgången i Los Cabos (ATP250), andra kvalrundan i Toronto (ATP Masters), uttåg omgående i US Open/New York (Grand Slam) följde han idag upp med sorti omgående i Chicago (Challenger). Hemmaspelaren Krueger med ranking 267 vann med 6-3, 3-6, 2-6 på två timmar. 

Ymer Sr är härnäst anmäld till Metz (ATP250) med start om knappt två veckor. 

Oväntat lag

Sveriges förbundskapten Johan Hedsberg får inte med sig varken Elias eller Mikael Ymer, Sveriges två högst rankade spelare, till   bortamatchen mot Schweiz om exakt tio dagar. Det stod klart sedan han idag presenterade laget. Orsaken till deras frånvaro är oklar. Klart är hur som att båda två är anmälda till Challengern i Cary, USA, nästa vecka. 

Vi får istället se erfarna Robert Lindstedt med sina 41 år och 20 DC-matcher och Markus Eriksson, 28 år och 16 matcher. 
Till det tre debutanter i Filip Bergevi (24 år och med singelranking 752), Jonathan Mridha (23 år och singelranking 1057) samt André Göransson (24 år och dubbelranking 226).

I de tre senaste Davis Cupmatcherna för Sverige har båda bröderna Ymer spelat. De har gett tre segrar. Litauen, Ukraina och senast Portugal. Innan dess var Elias med utan lillbroder, Turkiet besegrades med 4-1 på bortaplan. Tunisien innan dess, då med fyra spelare som inte alls finns med i dagens nominering: Arvidsson, Rosenholm, Siljeström och Brunström. Vinst även där. 
Senaste förlusten kom mot Israel för två år sedan. Då spelade Elias och Eriksson i singel samt Brunström/Arvidsson i dubbeln.

Frågan nästa vecka är om Sverige skall vinna sin sjätte raka match, samtliga under Hedsbergs ledning, eller om första förlusten skall komma. 

Vinst i denna Davis Cupmatch skulle innebära seedning i kvalificeringsrundan första veckan i februari. Vid förlust får Sverige sätta hoppet till att rankingen räcker att bli topp sex av de återstående europeiska länderna. 
I kvalificeringsrundan står en plats i den första nya Davis Cupfinalveckan i november på spel, som ett av 18 lag. 

Matchen nästa helg kan du följa via www.daviscup.com. Nästa fredag klockan 13 spelas första bollen, första singeln. 


Svenska DC-bloggen återkommer. Som alltid. 











Ingen Federer, ingen Wawrinka

Förbundskaptenen Severin Luthi offentliggjorde precis det schweiziska lag som skall möta Sverige i play-off i Biel nästa veckoslut. 

Henri Laaksonen (singelranking 122/dubbelranking 364), Marc-Andrea Huesler (365/211), debutant Jakob Paul (736/536), Antoine Bellier (900/705) och Luca Margaroli (941/151) är de fem uttagna.
Ankaret i laget är Laaksonen som sedan debuten 2009 spelat 13 singlar/vunnit 7 och i dubbel Vidar siffrorna 3/1. 
Huesler siffror är 1 singelvinst och en dubbelförlust. 
Bellier har spelat fyra singlar med vinst i en. Vinsten kom i den direkt avgörande femte matchen mot Uzbekistan/Karimov 2016. 
Margaroli har sedan debut i fjol spelat två dubblar, båda med förlust. Senast var tillsammans med Huesler mot Kazakstan i februari i år. Det blev förlust över fem set. 

Vi ser med andra ord inte, Schweiz två bäst rankade spelare, Roger Federer (singel 2) eller Stan Wawrinka (101) i laguttagningen. 

Laget får ändras på två platser fram till lottningen som är torsdag nästa vecka, dagen innan matchstart.  



Ymer Jr bröt

I Chicagos Challenger spelade Mikael Ymer nio gem, inga break, en timmes spel. 4-5 stod det när han avbröt matchen. Orsaken är oklar. Oklart även om hur han mår och om det påverkar morgondagens laguttagning inför Davis Cup mot Schweiz nästa helg. 

Svenska DC-bloggen återkommer. 


Veckan innan

På tisdag presenterar förbundskapten Johan Hedsberg truppen om fem spelare till Davis Cupmötet mot Schweiz i Biel 14-16 september. Nyfiket undrar vi hur det gått för de aktuella svenska och schweiziska spelarna som spelat under veckan. 

Markus Eriksson spelade kvalfinal på gruset i italienska Como och deras Challenger. Föll där mot toppseedade Brown i två raka. 

André Göransson spelade dubbel i veckan, tillsammans med Zeballos i Mallorca, även här Challenger. Förlust omgående i första rundan. 

Fred Simonsson var i Italien, Piombino för Futurespel på hard. Semifinal i singel och finalplats i dubbel blev resultatet. Han fortsätter på samma nivå och land även kommande vecka, dock byte av underlag till grus. 

Christian Lindell är redan på plats i Schweiz. Dock är han säkerligen inte aktuell för spel om knappt två veckor. DC-matchen spelas som bekant på hard inomhus. Lindell spelar bara på grus utomhus. Så även denna veckan i Neuchâtel och Future. En kvartsfinal blev det. Väl där hade han ledning med 5-2 i avgörande set mot fransosen Martineau men föll i tiebreak. 

Dragos Nicolae Madaras valde Future i Rumänien och på grus denna veckan. Resultatet blev en semifinalplats, i både singel och dubbel. 

Inget spel för bröderna Ymer i veckan. Dock ser vi båda två i veckan som kommer i Chicago för spel på hard och nivå Challenger. Mikael är toppseedad i kvalet och Elias går direkt in i huvudturneringen. 

Ett par av Schweiz potentiella spelare inför landskampen bortsett från Federer (framme i åttondelen) och Wawrinka (uttåg i tredje rundan) som är på plats i US Open, USA, har rört på sig i veckan. 
Laaksonen förlorade precis som Ymer Sr omgående i kvalet till US Open. 

Margaroli spelade dubbel på gruset på Mallorca. Gick till semifinal. 

Huesler kvalade idag på hard i franska Cassis, Challenger. Det blev förlust omgående. 


Det blir en mycket intressant uttagning om knappt två dagar. Senast klockan 16 på tisdag är det dags. Svenska DC-bloggen är som alltid på tårna och rapporterar om vilka spelare vi får se. 












RSS 2.0