Robins första i Valencia

Det är 500-turnering i Valencia, Spanien och Robin Söderling är där, det för första gången. Han är andraseedad och möter spanjoren Albert Montanes i sin första match. Robin har mött den 23-rankade spanjor fyra gånger, alla i Grand Slam. Två gånger i US Open i fjor och i år, båda gångerna med 3-1 i set till Söderling. Till detta två möten på Roland Garros, 2007 då Robin gav upp och i år då Söderling återigen vann med 3-1 i set.

I Basel är det dags för en annan 500-turnering, Swiss Indors. Tredjeseddade är Robert Robban Lindstedt tillsammans med Horia Tecau. De möter i sin första match Butorac/Rojer. Simon Aspelin/Paul Hanley är fjärdeseedade möter tjeckerna Dlouhy/Stepanek. Båda dessa svenska par spelar imorgon måndag.


Frågan är om vi under veckan som kommer också får reda på vart DC-matchen mellan Sverige och Ryssland i mars skall spelas. Enligt ryktet står det mellan Halmstad, Lund, Borås och Gävle. Kristianstad och dess nya Arena har också nämnts, men den arenan är upptagen den berörda veckan.
Intressanta alternativ alla fyra tycker Den Svenska DC-bloggen. Vi återkommer så fort vi får veta något mer i ämnet.

Ingen lyckad dubbelvecka

Tre svenska dubbelpar gick in i Open Sud de France i Montpellier i Frankrike, inget överlevde den första omgången. Andraseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau förlorade mot kusinerna Ratiwatana från Thailand i två tiebreakset med 5-7, 4-7.
Förra veckans finalist i Stockholm Johan Brunström, denna vecka tillsammans med holländaren Robin Haase försvann mot Brown Wassen med 3-6, 4-6. Även Andreas Siljeström med partner Brian Battistone från USA föll. Denna gång var det toppseedade Bhupathi/Mirnyi som blev försvåra med tiebreaksiffrorna 3-7 gånger två.

Förlust i Stockholm för Brunström & Co

Det blev ingen svensk som fick vinna i If Stockholm Open i år. Johan Brunström i par med finnen Jarkko Nieminen hade chansen. Men de föll i finalen över Butorac/Rojer i två raka set med två gånger 3-6.

Det var Johans andra final i år och, tråkigt nog, den första förlusten. Tillsammans med samme Nieminen vann de i juli/augusti på gruset i Gstaad. Till detta har han sex ytterligare finalförluster, där ibland tillsammans med Ryderstedt i Stockholm för två år sedan.

Brunström och Nieminen i final

Johan Brunström tillsammans med Jarkko Nieminen vann över andraseedade Moodie/Norman i semifinalen i If Stockholm Open med 6-2, 6-3. I finalen väntar Butorac/Rojer.

Robin chanslös mot Mayer

Robin Söderlign är utslagen ur If Stockholm Open. Detta efter att ha förlorat mot tysken Florian Mayer med 6-7 (8-10), 1-6 på knappa 1,5 timma.
Matchen började med tabilt servande från båda herrarna. Robins träff var oroväckande oren och han gjorde många enkla misstag. Han kom inte heller åt Mayers serve och kunde trots fyra breakbollar inte komma åt.
Robin hade två setbollar i första set utan att ta chansen. Dels vid 5-4 och 40-30 och sedan i tiebreaket vid 7-6 i tiebreaket utan att vara riktigt nära. I andra set såg svenskens mest trött och håglös igen.

Nu blir det vila för Robin fram till Valencia som inleds om dryga veckan, den 30 oktober.

Det blev vinst för Johan Brunström/Jarkko Nieminen över Kas/Kohlmann7-5, 6-3. Nu väntar andraseedade Moodie/Norman i morgondagens semifinal.

Stabil Söderling till kvarten

Den svenske världsfemman Robin Söderling, som andraseedad i If Stockholm, är klar för kvartsfinal. Han vann med två gånger 6-3 mot tysken Benjamin Becker. Robin har på tre matcher mot denne tysk inte tappat ett enda set.
Spelarna kände på varandra, med stabilt servande, i början av första set. Vid 3-2 gör Robin ett ryck och går fram till 15-40 och två breakbollar. Ett ess och en tysk på nät senare är Becker i kapp. Robin får en ny breakboll efter att Becker lägger nästa poäng bred. På den gör tysken sitt tredje dubbelfel. Båda spelarna håller sina servar fram till svensk serve. Väl där går Robin fram till 40-0 och tre setbollar. Tysken räddar en genom en magnifik retur på baslinjen. På den andra setbollen gör Söderling ett ess. 74% första servar in och fyra tappade poäng i egen serve imponerar.
I andra fortsätter Robin med sitt stabila spel. Han ser så lugn ut på banan. I det femte gamet går svensken upp till tre breakbollar. Långt ut av Becker och breaket är där. Vid ställningen 5-3 är det dags igen. Två svenska matchbollar vaskas fram vid 15-40. En bred poäng senare och matchen till Robin Söderling.
Robin är klar för kvartsfinal efter att ha gjort vad som krävs av honom. Det är en fröjd att se Robin spela som han gjorde i Kungliga Tennishallen ikväll.

Imorgon fredag möter han med start klockan 18.30 en annan tysk, i form av Ryderstedts överman Florian Mayer. Söderling leder deras inbördes möten med 2-1. På gruset i Madrid 2004 och Båstad 2005 vann Robin i två raka. Senast de möttes var 2007 i Australian Opens första omgång då tysken vann i femte set.

I dubbelturneringen föll, något överraskande tredejseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau mot Johan Brunström/Jarkko Nieminen sin första omgången med klara 3-6, 1-6. De möter nu Michael Ryderstedt tillsammans med finnen Henri Kontinen. Även denna kvartsfinal spelas imorgon.

Inte heller stockholmaren Ryderstedt

Michael Ryderstedt är utslagen ur If Stockholm Open. Han föll klart mot Florian Mayer från Tyskland med 4-6, 4-6 på knappt en timma. Michael spelade stundtals men gjort allt för många egna enkla misstag. Det var enkelt att se vem av de två som var rankad på plats 47 och vem som innehar nummer 392 på ATP-rankingen.
I det första setet var det stabilt servande fram till det sjunde gamet då Ryderstedt kom i underläge med 0-40 och tre breakbollar. Han räddade två men la den tredje enkelt bred. Spelarna höll sina servar och tysken kunde sedan serva hem setet på den andra setbollen.
I andra hamnar svensken i svårogheter omgående. Han räddar tre breakbollar innan han kan gå fram till 1-0. Michael nosar sedan o nästa tyska servegame, 15-30, utan att komma åt. Svensken tappar sedan nästa game blankt. Ryderstedt skaffar sig sedan en breakboll i gamet efter men lägger den enkelt i nät. Mayer glider sedan ur det greppet och tar sina servegame enkelt och matchen är förlorad.
Ryderstedt har ett bra spel i sig, frågan är om han får det ur sig. Den Svenska DC-bloggen återkommer i ämnet.

Prpic räckte inte till

Filip Prpic som genom kvalet gick in i huvudturneringen förlorade i första omgången mot holländaren Robin Haase 6-7 (4-7), 6-3, 6-4. Filip var rejält arg efteråt, efter det att han tyckte att holländaren tagit allt för lång tid på sig när han fick läkarvård i avgörande set.

Ikväll möter Michael Ryderstedt Florian Mayer från Tyskland. Tysken är rankad på plats nummer 47. Det skall bli intressant att se om den 392-rankade svensken kan komma åt ikväll.

Imorgon, med start klockan 20.15 går Robin Söderling, som andraseedad, in i turneringen och den andra omgången. Även han får ta sig an en tysk i form av Benjamin Becker. De har mötts två gånger. 2007 i Masters i Rom och 2008 just i Stockholm. Robin har inte tappat ett enda set på dessa två matcher.

I dubbelturneringen är Robert Lindstedt/Horia Tecau tredjeseedade och möter ikväll Johan Brunström/Jarkko Nieminen i sin första match. 

Andreas Siljeström/Brian Battistone har redan spelat och, dessutom, vunnit sin första match. Motståndarna var Clement/Knowle och de vann med 6-4, 6-2. I nästa match, kvartsfinalen, väntar Aspelin/Hanleys övermän Butorac/Rojer. Den matchen spelas imorgon på Bana 1 som andramatch.

Michael Ryderstedt tillsammans med finnen Henri Kontinen, som fick ett wild card, är också dem klara för kvartsfinal. De vann över tyskarna Becker/Berrer med 6-4, 5-7, 10-5. De får möta vinnarna i "svenskmötet" ovan.

Ryderstedt en vinnare på hemmaplan

Hemmahoppet från KLTK Michael Ryderstedt, som fått ett wild card in i turneringen, vann sin första match mot spanjoren Daniel Gimeno-Traver i två raka set 7-6 (7-3), 6-3.
Stabilt servande var det som avgjorde till svensk fördel. Att det skiljer 331 platser i rankingen betydde ingenting (61 mot 392). I den andra omgången så blir det vinnaren mellan sjätteseedade spanjoren Lopez eller Florian Mayer från Tyskland.

Robin Söderling går, som andraseedad, in i den andra omgången och får där möta tysken Benjamin Becker eller Thomas Schoorel från Holland. Dessa båda gentelmän möts i eftermiddag.

I dubbelturneringen förlorade fjärdeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley omgående. De föll mot Butorac/Rojer 6-7 (4-7), 3-6.

If Stockholm Opens första dag

Idag inleds If Stockholm Open. I år med ett mycket starkt och intressant startfält. Världstvåan Roger Federer kommer, vi har femman Robin Söderling, Tomas Berdych (6), Ivan Ljubicic (17) och Stanislas Wawrinka (21) för att nämna några.

Robin Söderling går, som andraseedad, in i den andra omgången och får där möta Benjamin Becker eller en kvalspelare. Michael Ryderstedt, med ett wild card, är andra svensk till drabbning. Han möter redan i eftermiddag spanjoren Daniel Gimeno-Traver.

I dubbeltrurneringen återser vi fjärdeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley. De möter i eftermiddag Butorac/Rojer. Tredjeseedade är Robert Lindstedt/Horia Tecau. De får ta sig an Johan Brunström/Jarkko Nieminen i sin första match. Till detta har vi Andreas Siljeström/Brian Battistone mot Clement/Knowle. Michael Ryderstedt spelar tillsammans med finnen Henri Kontinen och möter tyskarna Becker/Berrer i sin första match.

En tennislektion som heter duga

Robin Söderling föll mycket tungt mot Roger Federer i Mastersturneringen i Shanghai. Förlustsiffrorna blev 1-6, 1-6 på mindre än en timma. Det var en lektion som Robin sent kommer att glömma.

Robin hade inte en chans. Federer spelade mycket lugnt och smart. Han behövde inte ens jobba speciellt hårt eller placera bollen utan la den mitt i plan i stort sett under hela matchen.
Robin var illa ut eller tappade sin serve i alla game. Han höll sitt första efter att ha räddat en breakboll. Sedan tog det roliga slut och Robins spel föll ihop fullständigt. Visst var det en del poäng inledningsvis som inte gick svenskens väg och många Hawk-eye som dömdes till schweizarens fördel. Men det är bara att konstatera att Robin inte hade någonting att sätta emot. Det var mils avstånd mellan spelarna. Inte kunde vi som såg matchen tro att det var världstrean mot femman som möttes.
Efter 1-0 till Robin i första set vann Federer elva raka game. Vid ställningen 0-5 och 15-30 i andra set visade Söderling klass och tog hem det gamet. Federer kunde sedan serva hem matchen och en plats i semifinal.

Nu står det 14-1 till Federer i inbördes möten. Söderling sätter sig nu på första bästa plan till Sverige för If Stockholm Open som inleds på måndag.

Svensk revansch mot spanjoren Ferrer - nu Federer

Robin Söderling är klar för kvartsfinal i Shanghai efter en klar seger över David Ferrer från Spenien med 7-5, 6-4 på 1 timma och 46 minuter. Samma Ferrer förlorade Robin mot för mindre än en vecka sedan i Peking. 
I dag var det en helt annan Söderling vi fick så på banan i Kina. 
I det sjunde gamet bryter svensken spanjorens serve på den sjätte breakbollen, och fem gamebollar, och detta genom att sänka hastigheten på slaget som gör att Ferrer missar. I näste servegame räddar svensken en breakboll och får fram 5-3. När sedan Robin skall serva hem första set så vill spanjoren något helt annat. På den fjärde breakbollen är brytet åter ett faktum. På ren vilja och en beslutsamhet går Robin fram till 15-40 och två braekbollar. Matchen svänger och Söderling går fram till 6-5 och ny chans att serva hem setet. Han gör det och första set hemma.
I andra set rivstartar spanjoren och går fram till 0-2. Robin kommer igen och, på den bryter omgående tillbaka till 1-2. Av bara farten bryter Robin spanjorens serve igen på den andra av tre breakbollar. Spelarna håller sina servar och vid 5-4 kan svensken serva hem matchen och en kvartsfinal i denna Mastersturnering. Han servar fram till 40-30 och har en matchboll. Han tar tillvara den första.

Imorgon klockan 14.00 är det kvartsfinal mot världstrean Roger Federer. Robin har som bekant svårt för denna schweizare, som är en av de största genom tiderna. De har mötts fjorton gånger och Federer har 1-13 på svensken. Till detta vann Robin en uppvisningamatch i Dubai i början av året. Noterbart är att deras tre senaste möten har, precis som i morgon, varit en kvartsfinal. I fjor vann Roger med 3-1 i US Open, sedan kom den svenska revanschen på Roland Garros i våras (3-1 till Robin och hans enda vinst) och så vände det igen, återigen, i US Open (0-3).

I dubbelturneringen vann Simon Aspelin/Paul Hanley sin första match över Stakhovsky/Youzhny med 6-3, 4-6, 11-9 (mtb). Dock blev det sedan respass i andra rundan över toppseedade bröderna Bryans från USA med 3-6, 5-7.

Samma öde hade Robban Lindstedt/Horia Tecau. De vann sin första match över Knowle/Ram med 6-4, 2-6, 10-5 (mtb). I andra så föll de mot fjärdeseedade Kubot/Marach med 4-6, 5-7.

Makalös inledning - knackig andraset - åttondel på Ferrer

Femteseedade Robin Söderling vann över serben Janko Tipsarevic med 6-3, 7-6 (7-5) i Shanghai. Robin spelade bländandei första set, med endast två tappade poäng i egen serve, och fram till en stabil 2-0 ledning i andra set. Efter det så haglade slarven från båda spelarna. Setet gick till tiebreak där Robin var den starkare.
Nu väntar David Ferrer i den tredje omgången, tillika åttondelen. Det är samma Ferrer som han mötte förra veckan i Peking och föll mot i två raka set. Robin har dock plusstatistik på spanjoren med 7-3.
Matchen spelas om under torsdagen, strax efter lunchtid.

Det blir Tipsarevic för Robin

Femteseedade Robin Söderling möter Janko Tipsarevic i den andra omgången av Mastersturneringen i Shanghai. Robin har 1-0 på serben, vinst 2006 i Nottingham. Matchen spelas imorgon onsdag runt klockan 08.00

Lottat inför Shanghai

I egenskap av att vara femteseedade går Robin Söderling in i den andra omgången av Mastersturneringen i Shanghai. Han kommer där att möta vinnaren av Andrey Golubev eller serben Janko Tipsarevic.
Robin mötte och förlorade mot Golubev, i deras enda möte, i kvarten i Kuala Lumpur. Robin har 1-0 på serben, vinst 2006 i Nottingham.
Vid vinst där kan han få möta en annan som han nyligen förlorade mot, nämligen David Ferrer. Förlust där här om dagen i Peking. I kvarten sedan får vi kanske ett tungviktsmöte mot en viss Roger Federer.

I dubbelturneringen inleder Simon Aspelin/Paul Hanley mot Stakhovsky/Youzhny. Robban Lindstedt/Horia Tecau får ta sig an Knowle/Ram.

Stopp igen i kvarten

För tredje turnerigen i rad tog det stopp för Robin Söderling under hösten. Idag blev det förlust för tredjeseedade Söderling mot åttondeseedade David Ferrer i två raka set med 2-6, 4-6. Detta var deras tionde match och blott tredje vinst för spanjoren, den första på något annat underlag än grus.

Robin tappade sin sin serve både till 1-2 och 2-5 i första set och Ferrer kunde sedan serva hem det. I början av andra gick Robin upp till 3-1 innan det roliga försvann igen. Ferrer vände på steken och kunde gå upp till 3-5 innan Söderling kunde hålla sin serve igen, men då var det försent. Det var ingen bra match rent kvalitetsmässigt och Söderling hade sin chanser, men tog inte tillvara på dem. Serven var inte bra. Fina slag blandades med mindre bra, där av 5 dubbelfel.

Nu väntar Shanghai Rolex Masters som inleds på söndag, som sista turnering för denna gång i Asien. Veckan därefter bär det av till Sverige och Stockholm för If Stockholm Open.

Fotnot. Robins andra förlustet i kvartsfinaler under hösten var mot Federer i US Open och Golubev i Kuala Lumpur i förra veckan.  

Kvarten mot ännu en spanjor

Robin Söderling är klar för kvartsfinal i China Open. Detta efter en imponerande seger över spanjoren Nicolas Almagro med 7-5, 4-6, 6-3 på knappa två timmar.
På matchens första breakboll vann Robin första set. I andra bröt Almagro till 1-3. Robin hade sedan sina chanser att bryta tillbaka utan att lyckas. Avgörande set avgörs när Robin utnyttjar sin enda breakboll. 
Robin vann 50 av 55 poäng när förstaserven satt och slog 22 serveess.

I morgondagens kvartsfinal är det dags för tredje spanjoren på raken. Tredjeseedade Söderling möter åttondeseedade David Ferrer. Det har mötts nio gånger, varav Ferrer vunnit sju. På snabbt underlag har Robin samtliga fyra matcher. Senast de möttes var i Båstad, semifinal, i juli då Robin vann i skiljeset.  

I Rakuten Japan Open Tennis Championships 2010 i Tokyo förlorade Robert Lindstedt/Horia Tecau i andra omgången/kvarten Butorac/Rojer med två gånger 5-7.

Ännu en spanjor ger chans till revansch

Robin Söderling vann sin första match i China Open över spanjoren Tommy Robredo med 4-6, 6-1, 6-4.
Efter det att Robin tappade sin serve i första set, som ledde till att sete förlorades, höll han emot matchen ut. I andra set så tog han över spelet och kunde bryta spanjoren två gånger. Avgörande set inleder han att bryta Robredo omgående och kunde vid 5-4 serve hem setet vilken han gör.
En stabil match av Robin som i andra omgången får ta sig an ännu en spanjor, denna gång Nicolas Almagro, rankad på plats 16. De har mötts sex gånger och vunnit tre var. I år har de spelat två matcher, båda på grus (i Madrid och finalen i Båstad) och båda har spanjoren vunnit. Om man ser till spel på snabba underlag har Robin 2-0 (Shanghai och Wimbledon i fjor) och utan setförlust.
Matchen spelas imorgon, torsdag.

I Rakuten Japan Open Tennis Championships 2010 i Tokyo vann Robert Lindstedt/Horia Tecau i första omgången över Chardy/Schwank med två gånger 6-3. I andra rundan väntar nu Butorac/Rojer under onsdagen.

Spanjor i Peking

Robin Söderling med sällskap har tagit sig till Kina och Peking för spel i China Open. Han möter i den första omgången spanjoren Tommy Robredo. Robin har mött den 42-rankade spanjoren fem gånger, varav vunnit fyra gånger. Senast de möttes var just i Peking för ett år sedan. Då i åttondelen och med Robin som segrare i två raka set. Enda förlusten kom för två år sedan på gruset i Monaco.
Turneringen i Kina är en av typ 500.

I Japan och Tokyo är det en annan 500-turnering, Rakuten Japan Open Tennis Championships 2010, spelar Robert Lindstedt, i sin första match sedan succén i Davis Cupmatchen mot Italien, tillsammans med Horia Tecau. De möter i första omgången Chardy/Schwank. Lindstedt/Tecau är tredjeseedade.

Ingen av svenskarna spelar under måndagen.

Totalstopp i kvarten

Det blev i år endast kvartsfinal i Malaysian Open i Kuala Lumpur för Robin Söderling.
Han föll mot Andrey Golubev från Kazakhstan med klara 6-3, 6-2 på dryga timmen. Som vanligt i tennis så gäller det att ta tillvara på sina chanser, där ibland breakbollarna. Om man inte gör det och samtidigt möter en motståndare som för dagen spelar väldigt bra blir det oerhört svårt att vinna.
Robin hade breakchans till 2-0 i båda setet utan att komma åt. Han tappar istället till 1-2 i första och 1-3 i andra till det sista gamet i båda seten.

Det är bara att glömma detta och packa trunken för vidare äventyr. Härnäst väntar Peking som inleds på måndag.

RSS 2.0