Bragden i Paris

Det har gått dryga timman sedan Robin Söderling slog in matchbollen mot världsettan Rafael Nadal på Roland Garros i Paris och jag fattar inte riktigt vad som har hänt?!?

Robin Söderling som aldrig tidigare har gått längre än till tredje omgången i en Grand Slam har krossat världsettan, Robin Söderling som förlorade mot Nadal för ett par veckor sedan med 6-1, 6-0 på det röda gruset i Rom har slagit världsettan. Betänk att Nadal aldrig tidigare fått stryk i en match på Roland Garros och att han var på väg att vinna sin femte raka på det franska röda gruset. Det var inte så att Nadal i dag spelade dåligt, utan det var Robin som spelade så bra. Så underbart att Robin äntligen får vinna över en toppspelare och att spelet stämmer en hel match.
Robin Söderling har idag svarat för en av de största knallarna i svensk tennishistoria, svensk idrottshistoria. Det här är minst lika stort, om inte större än, VM-bronset i fotboll 1994, Ingemar Johansson VM-titel, Sveriges Davis Cupvinst över USA 1984, etc, etc.
Tänk att vi redan i maj månad vet vem som kommer att få Svenska Dagbladets Bragdguld för denna historiska knall i Paris idag. Vad skall konkurrera med detta??

Tillbaka till matchen. Robin vinner med 6-2, 6-7 (2-7), 6-4, 7-6 (7-2) på exakt 3,5 timma.
En kort resumé av matchen. I det första setet skaffar sig Robin en breakboll vid ställningen 2-1 och 30-40. Han tar chansen och 3-1. Han håller sedan sin serve fram till 5-2 och serve för spanjoren. Då bryter han igen och första set till svensken.
I det andra så tappar Robin sin serve för första gången i matchen, 1-2. I sitt nästa servegame har Robin 40-0 men tappar fyra raka, en breakboll. Han reder ut det, 2-3. Vid 4-5 servar Nadal för set. Då sliter Robin fram en breakboll som han tar, 5 lika. Ny breakboll emot i nästa servegame, som Robin räddar och vinner gamet. När Nadal sedan skall serva för att få fram ett tiebreak har Robin 15-30, med andra ord två bollar från set. Spanjoren räddar upp situationen och får fram ett avgörande i tiebreak. Nadal är stark. Han minibryter svensken tre gånger och går fram till 0-6 och sex stycken setbollar. Robin snyggar till siffrorna två gånger om men setet är förlorat. 2-7 i tiebreaket.
I det tredje så bryter Rboin Nadals serve och håller undan till setvinst, 6-4.
I fjärde så tappar Robin sin serve omgående till 0-2. Han replikerar omgående, får en breakboll och är tillbaka, 1-2. Båda spelarna håller sina servar fram till matchens andra tiebreak. Robin minibryter Nadals serve omgående, 1-0. Han tappar dock sin andra serve, 2-1. Då svarar han för ett ryck. Han tar spanjorens båda servar och håller båda sin egna. Han har nu 6-1 och fem matchbollar mot den spanska världsettan som aldrig(!) förlorat på Roland Garros. Nadal räddar en men på matchboll nummer två, efter en lång duell, så rusar Nadal på nät men kan inte hålla inne sin volley. Matchen är över. Publiken tror inte sina ögon. Det blir nästan helt tyst på läktarna. Robin är överlycklig. Vi ser en rad olika svenska tennishjältar på läktaren. Magnus Norman skriker, Thomas Johansson är till sig. Robban Lindstedt tror nog inte att det är sant. Robin och vi svenska tennisentusiaster är lyckliga och stolta!

I kvarten väntar nu tiondessedade, rankad som nummer elva, Nikolay Davydenko från Ryssland. Robin har vunnit tre av deras fem inbördes möten. Svensken har aldrig förlorat på grus mot ryssen. De har två möten båda i Mastersserien i Monte Carlo och båda vinst i skiljeset. Åren var 2006 och 2007.

Oj, vad detta är spännande. Robin är en hjälte!

Personligt för Söderling

För första gången i Robin Söderlings karriär är han klar för fjärde omgången/åttondelsfinal i en av de fyra Grand Slamturneringarna. Detta i och med seger över fjortondeseedade David Ferrer från Spanien.

Robin vann deras första fyra möten men har förlorat de sista två. I första bröt spanjoren fram till 1-3. Men Robin bröt tillbaka och ett bryt upp till 5-4. Han hade då egen serve med chans att ta hem första set. Men han tappade det försprånget och Ferrer bröt tillbaka. Det blev tillslut tiebreak av detta svängiga set. Robin tappade två gånger upp till 1-5. Dubbelbröt tilbaka och kom ikapp. Minitappade då sin serve vilket innebar setboll till Ferrer. Han höll sin serve till setvinst.
I andra set gick Robin fram till 3-1, tappade till 3-3, men ett nytt servegenombrott till 6-5 gav honom chansen att serva hem setet till 7-5.

I det tredje gick han fram till 3-0 och en bekväm setseger med 6-2. I det fjärde hade han 3-1 innan han återigen tappade sin serve. Setet gick till tiebreak och matchen såg ut att gå till skiljeset sedan Söderling tappat 2-0 till 2-4.
Men den 24-årige Tibrosonen kom igen och en backhand i nät gav 6-4 och två matchbollar. Ferrer bombade in sin serve till 5-6, men när Söderling oväntat sick fram på nät på sin andraserve slog Ferrer en backhand ut och svenskens seger var klar.

Nu väntar världsettan Rafael Nadal i åttondelen. Spanjoren har 3-0. De möttes för ett par veckor sedan på grus. Då vann Nadal med 6-1, 6-0. Vinner Robin imorgon så bör det bli Bragdguldet till det svenska tennisesset.

Sämre gick det för Simon Aspelin/Paul Hanley. De föll i tredje rudan över Wesley Moodie/Dick Norman med 6-3, 3-6, 5-7. Lika illa gick det för Johan Brunström/Jean-Julien Rojer. De föll i andra omgången mot fjärdeseedade Bhupathi/Knowles en tuff tresetare med 5-7, 7-6 (7-4), 6-7 (3-7). Detta innebär att vi inte har något svenskt par kvar i dubbelturneringen.

Simon klar för tredje

Det går bra för Simon Aspelin i par med Paul Hanley i Paris. Idag vann de över tolfteseedade Cermak/Mertinak i den andra omgången med 7-6 (7-5), 6-3.
Nu väntar Wesley Moodie från Sydafrika och Dick Norman från Belgien i den tredje rundan.

Runt klockan 16.00 spelar Robin Söderling mot David Ferrer på bana 1.

Vinst för Söderling i tre raka

På Roland Garros är Robin Söderling framme i tredje omgågen. Han vann i tre raka set över Denis Istomin från Uzbekistan. Segersiffrorna skrevs till 6-4, 7-6 (7-4), 6-4. 
Det räckte med två bryt mot ett i det första setet för Robin och det var hemma. I andra vid ställningen 4-3 til Robin får han en breakboll vid 30-40. Dock så tar han inte den chansen. Setet går till tiebreak. Svensken minibryter omgående, 1-0. Istomin minibryter tillbaka omgående och Robin svara med samma medicin, 2-1. Spelarna håller sina servar fram till 6-3 och därmed tre setbollar. Istomin räddar en men sedan minibryter han igen och andra setet till Robin.
I det tredje setet börjar Robin att bryta med en gång. Han håller sedan sin serve fram till 5-4 och egen serve. Han går upp till 40-0 och tre matchbollar. Han tappar samtliga men får en ny som han tappar igen. På den femte matchbollen går det vägen och matchen, vinsten är hemma. 
I den tredje matchen väntar nu spanjoren och fjortondeseedade David Ferrer. Spanjoren gick till kvartsfinal både i fjor och 2005. Robin har mött honom sex gånger med en övervikt på 4-2 till svensken. Dock har han förlorat de två sista. Senaste mötet var i Båstad i fjor då Ferrer vann i avgörande set.
Tredje omgången är också tangerat rekord för Robin i hur långt han gått vad gäller spel på Roland Garros, på fyra tidigare försök. Han gick lika långt i fjor.

Oturen vad gäller spel i Franska öppna fortsätter för Robert Lindstedt. Tillsammans med Martin Damm förlorade de en tät tillställning mot  Christopher Kas/Rogier Wassen, i första omgången, med 6-7 (6-8), 7-6 (7-5), 7-5.
Bättre gick det för de två andra "svenskparen". Simon Aspelin/Paul Hanley vann över spanjorerna Feliciano Lopez/Fernando Verdasco med två gånger 6-4. I andra rundan väntar tolfteseedade Cermak/Mertinak.
Seger blev det också för Johan Brunström/Jean.Julien Rojer mot ryssarna Igor Andreev/Evgeny Korolev två gånger 6-1. Motståndare i den andra omgången är inte klar ännu.

Säker seger för Robin

Roland Garros i Paris har inletts. För svensk det började det lysande. Robin Söderling, seedad 23:a, vann över amerikanen Kevin Kim i tre raka 7-6 (7-4), 7-6 (7-4), 6-2 på drygt två timmar.
Robin bröt fram till 5-3 i första set med egen serve. Han tappade då serven. Fick enbreak- och  setboll vid 30-40 och 6-5 men han lyckades inte förvalta denna. I det efterföljande tiebreaket gick han upp till 4-2 via ett minibreak. Amerikanen kom tillbaka till 4 lika. Robin servade till 5-4. Robin minibröt då Kims serve två gånger upp och setet var hemma. I andra set så bröt Kim till 1-3 och hade 1-4. Robin kom igen och fick även det andra setet till tiebreak. Väl där var han återigen starkare och vann med samma siffror som i första. I tredje gled Robin iväg och vann enkelt.
I andra omgången väntar nu Denis Istomin från Uzkekistan, rankad som nummer 92. Robin och Denis har aldrig tidigare mötts. Preliminärt spelas denna match på onsdag.

Dubbelturneringen har idag lottats och vi har i år tre stycken "svenskpar".
Robert Lindstedt/Martin Damm, som är seedade som nummer 16, möter Christopher Kas/Rogier Wassen i sin första match. Simon Aspelin/Paul Hanley inleder möt spanjorerna Feliciano Lopez/Fernando Verdasco. Johan Brunström/Jean.Julien Rojer får ta sig an ryssarna Igor Andreev/Evgeny Korolev.


Lottat i årest andra Grand Slam

På söndag inleds årets upplaga av Roland Garros i Paris, den andra Grand Slam-turneringen för året. Som ende svensk in i huvudturneringen spelar Robin Söderling, som är seedad som nummer 24. Han möter Kevin Kim från USA. Kim är rankad på plats nummer 91. De har mötts en gång tidigare, i Wimbledon i fjor, då Robin vann över fyra set.

Dubbelturneringen med Robban Lindstedt och Simon Aspelin som svenskhopp lottas på måndag.

En boll från final

Sverige var en enda vunnen boll från final i årets World Team Cup, lag-VM på grus, i Düsseldorf.
Det var i den avgörande dubbelmatchen i det avgörande matchtiebreaket vid ställningen 10-9 som chansen dök upp. Söderling och Lindstedt knep inte den möjligheten. Istället för final imorgon mot Serbien är turneringen över. Det flyt som vi i fjor hade mot Ryssland, med en räddad matchboll, infann sig inte idag.

Dagen började illa för svensk del. Andreas Vinciguerra hade inte mycket att sätta emot i den andra singeln mot Philipp Kohlschreiber. Förlustsiffrorna skrevs till 1-6, 2-6 på drygt en timma. 

I den då avgörande dubbeln föll Robin tillsammans med Robban över Kiefer/Zverev med 6-7 (4-7), 6-4, 13-11. Noterbart är att svenskarna vann fler poäng i matchen, 80 mot 76. Men vad gör det i den sköna men ack så "orättvisa" sporten tennis.

Söderling nollade tysken i World Team Cup

Robin Söderling spelade en bländande tennis och vann över tysken Rainer Schüettler, rankad som nummer 29 i världen. Den tjuogefemterankade svensken vann med sagolika 6-0, 6-0 på 45 minuter. Robin spelade stor tennis samtidigt som Schüettler inte gick att känna igen. Av 66 poäng i matchen vann Robin 50.
Vinsten innebär att Sverige leder med 1-0 i matcher. 

Andreas Vinciguerra tar hand om den andra singeln. Han möter antagligen Kohlschrreiber och det imorgon. Då blir det också dubbel. Robin tillsammans med Robban Lindstedt. De ställs troligtvis mot tyskarna Kiefer/Zverev.

Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Gruppfinal mot Tyskland imorgon

Det blir en ren gruppfinal mot Tyskland för Sverige med mtacher imorgon och på fredag.
Tyskland tog en ointagbar ledning med 2-0 i och med att Kohlschreiber vann över Tsonga efter skiljeset.
Imorgon klockan 12.30 på Center Court 1 börjar Robin mot Rainer Schüettler, rankad som nummer 29 just nu. De har mötts fem gånger med tre segrar till svensken. De två senaste har Robin vunnit, senast i Stockholm då han enkelt vann i två raka. På grus har dessa herrar mötts en gång, 2004 i Munchen, då tysken vann i två raka.
Vinci och dubbeln spelas på fredag.

Sverige i sin tur föll i dubbeln, Söderling/Lindstedt i matchtiebreak, mot Fish/Querrey (6-2, 2.6, 3-10). Detta var det svenska parets första förlust någonsin i World Team Cup.

För tyskarna har hittlis ovan nämnda Kohlschreiber (2 vinster) och Schüttler (1 vinst och 1 förlust) tagit hand om singlarna och Kiefer/Zverev (2 vinster).

Det blir med andra ord spännande dagar framöver.

Robins segertåg fortsätter och fortsätter

Sverige har nu vunnit sin andra matchserie av två av årets World Team Cup i Düsseldorf. Robin Söderling besegrade Sam Querrey med två gånger 6-2. Robin imponerar stort på det röda gruset. Detta innebär att vi nu har 2-0.
Imorgon är det dubbel, som andra match på Center Court 1, runt klockan 15.

I den andra matchen i Sveriges grupp leder Tyskland över Frankrike med 1-0 sedan Schüttler vann över Simon med 2-0 i set.

Vid tysk seger imorgon, över fransmännen, så blir det ren gruppfinal mot just tyskarna på torsdag/fredag.

Vincis sköna seger

Vinci har precis slagit in machbollen mot Robby Ginerpi, rankad som nummer 58, och därmed gett Sverige 1-0 mot USA. Segersiffrorna blev 6-4, 7-5 på knappt 1-5 timma. Inte mindre än nio break var det i matchen där Vinci till slut kunde serva hem matchen. Detta var Vincis första seger på touren sedan 2006. 

Om en liten stund går Robin Söderling in på Center Court 1. Han möter Sam Querrey, rankad som nummer 56.

Sverige vann - Robin fortfarande obesegrad

Sverige är ett land att räkna med när det gäller World Team Cup i Düsseldorf, även kallat för "Lag-VM". Idag vann vi dubbeln, över det franska paret Tsonga/Chardy, genom Robin Söderling i par med Robban Lindstedt. Det var deras femte raka dubbelseger, av fem möjliga tillsammans i denna tävling, och Robins tionde raka(!) på det tyska gruset.
Segersiffrorna skrevs till 6-2, 3-6, 10-7 (mtb) på knappa en timma och en kvart. 

Svenskarna började lysande och bröt de båda fransmännens serve en gång var och innan publiken knappt hade hunnit sätta sig stod det 4-0 till Robban och Robin. Fyra game senare och två hållna servegame var för varje land senare innebar att första set var i svensk hamn. 
Andra sets två första game innehöll inte mindre än tre svenska breakbollar, men svenskarna kunde inte knyta åt säcken. Istället så bröt fransmännen den svenska serven fram till 1-3. I gamet efter hade Robban/Robin ännu en breakboll, men det ville sig inte. Två räddade svenska breakobollar blir det i nästföljande game och Sverige får fram 2-4 med nöd och näppe. Båda länderna håller sedan sina servar och setet till fransmännen med 3-6.
Efter precis en timmas spel är det dags för det i dubbeln avgörande matchtiebreaket. Sverige inleder lysande och minibryter fram till 2-0 och ännu en gång till 5-2. Det håller sig ytterligare fyra poäng tills det är dags för Lindstedt att serva. Han tappar då båda sina och hastigt och mindre lustigt är fransmännen ikapp, 7 lika. Då är det åter dags för Chardy att serva och svenskarna minibryter igen fram till 8-7. Det är Söderling som skall serva och har chansen att ta hem matchen till Sverige. Svenskarna fixar första poäng vilket innebär två matchbollar, 9-7. På en andraserve avgör de sedan och dubbelmatchen och hela matchen är till Sverige. Mycket imponerande.

I den andra matchen i gruppen, mellan Tyskland och USA, står det 1-1 efter singlarna. Querrey vann första matchen till USA genom att vända matchen mot Schuettler och få med sig 2-1 i set. Den andra singeln vann tysken Kohlschreiber över Ginerpi efter två tighta tiebreakset och ett avgörande set blankt.
Den avgörande dubbeln spelar Kiefer/Zverev för Tyskland och Fish/Querrey för USA. 

Imorgon tisdag börjar mötet mot USA. Först ut är Vinciuerra mot Robby Ginerpi, rankad som nummer 58. De spelar som andra match på Center Court 2. Som match nummer tre på Center Court 1 runt klockan 17 spelar Robin Söderling mot Sam Querrey. De har mötts två gånger, båda gångerna med svensk seger. Senast var de i Brisbane i början på året. Dock har ingen av de två matcherna varit på grus.
På onsdag sedan blir det dubbel.

I den andra gruppen, den blå, har Italien vunnit över Ryssland med 2-1. I matchen Argentina-Serbien blev det 1-2. Noterbart är att samtliga fyra matchserier hittills har avgjorts i ett avgörande matchtiebreak i den sista avgörande dubbelmatchen. Det visar hur jämt det har varit.

Robin utjämnade

Det står 1-1 i World Team Cupmatchen mellan Sverige och Frankrike. Först förloade Andreas Vinciguerra mot Jo-Wilfried Tsonga efter en hård kamp med 6-4, 3-6, 4-6.
Efter det visade Robin Söderling hög klass. Han vände och vann över Gilles Simon, rankad som nummer 7 i världen. Segersiffrorna blev förkrossande 4-6, 6-2, 6-0. Det innebär att av de femton sista gamen vann Robin tretton.
Idag, runt klockan 17, är det dags för den avgörande dubbelfighten. Sverige ställer upp med Robin i par med Robban Lindstedt. Detta svenska par är obesegrat i World Team Cup efter fjolårets fyra raka dubbelvinster.
Robin har nu spelat nio matcher, fem singlar och fyr dubblar, i World Team Cup, och han är fortfarande obesegrad.

Ingen ny ATP-vinst till Aspelin och Sverige

Det blev ingen elfte ATP-titel för 35 årige Simon Aspelin. I par med Wesley Moodie föll de i finalen i ATP Masters Series i Madrid. Andraseedade Nestor/Zimonjic blev för svåra. Två gånger 4-6 blev det till slut. En bra turnering trots allt för Simon & Co.

TIdigare i år var Aspelin, då i par med Hanley, i final i Casablanca i Marocko. Även då blev det förlust. Detta par återförenas denna vecka i Interwetten Austrian Open Kitzbühel. De inleder med att möta Ancic/Youzhny, troligtvis i morgon.

Första set till Vinci men sen tappade han

Sverige föll i den första matchen i World Team Cup mot Frankrike. Andreas Vinciguerra föll med siffrorma 6-4, 3-6, 4-6 mot Jo-Wilfried Tsonga på nästa två timmar .
Vinci vann första set efter gediget spel det första setet med 6-4. Han bröt tidigt och höll sedan undan. Andra började med att Tsonga bröt omgående och höll sedan undan. I det avgörande setet så höll spelarna jämt fram till 4 lika och serve för Vinci. Då tappade han serven. Fransmannen går upp till 30-0, Vinci kommer tillbaka till 30 lika. Fransosen skaffar sig en matchboll som Vinci räddar. Ny matchboll och matchen är över. Och 1-0 till Frankrike.

Nu väntar Söderling mot Simon.

Idag kör vi

Första matchen ut i World Team Cup är idag Andreas Vinciguerra mot Jo-Wilfried Tsonga. Vinci, just nu rankad 658, har aldrig mött Tsonga, 9, innan. Det är första gången svensken spelar i World Team Cup.
Efter det gör Robin Söderling, 23, entré. Han möter Gilles Simon, 7. De har mtöts fem gånger med knappt övertag , 3-2, till svensken. Dock aldrig på grus. Senaste matchen var i Lyon i fjor.
Dubbeln spelas imorgon.
I Sveriges grupp, den blå, ingår också USA och Tyskland.

Final för Aspelin/Moodie

Simon Aspelin och Wesley Moodie är i final i ATP Masters Series i Madrid. I semi vann de över Soares/Ullyett med 3-6, 7-6 (7-3), 10-6 (mtb). Ni vankas det final. För motsåtndet står andraseedade Nestor/Zimonjic.

Äntligen dags för World Team Cup

Imorgon söndag inleds World Team Cup i Düsseldorf. I Sveriges grupp, den blå, lottades Frankrike, USA och hemmanationen Tyskland.
För Sverige spelar Robin Söderling, Andreas Vinciguerra och Robert Lindstedt.

Återkommer så fort spelschemat kommit.

Aspelin i semi

Det blev vinst för Simon Aspelin och Wesley Moodie i kvartsfinalen i Madrid. De besegrad serberna Djokovic/Vernoc med 4-6, 6-3, 11-9 (mtb). I eftermiddag vankas det semifinal. För motståndet står Soares och Bjrökmans gamla(!) vapendragare Ullyett. 

Aspelin vann över världsettorna

Simon Aspelin och Wesley Moodie är klara för kvartsfinal i Madrid. De vann över toppseedade och världens just nu bästa dubbelpar, bröderna Bob och Mike Bryan från USA. De vann en mycket tät drabbning med 6-7 (4-7), 6-1, 11-9 (mtb) på knappa en och en halv timma. 
Motståndet är inte klart ännu.

Robin som väntat utan chans

Roger Federer blev, som vanligt, för svår för Robin Söderling. Denna gång var det i ATP Masters Series i Madrid. Robin föll med 1-6, 5-7 på drygt en timma.
Första set hann knappt börja innan det var slut, det tog 20 minuter. Schweizaren bröt fram till 0-2 och 0-4. Vid det här laget hade Federer vunnit 18 av 24 poäng. Spelarna höll sedan sina servar men setet var förlorat.
I andra så kom Robin igång. Genom ett dubbelfel bröt han Federer fram till 4-2. Roger svarade då med att bryta tillbaka omgående. Vid 5-4 har han 30 lika i Federers serve, med andra ord två poäng från set, det andra i så fall någonsin för Robin i match mot den f.d. världsettan. Dock så reder Roger ut detta. I nästa game så servar Robin. Han går fram till 40-15, men tappar sedan och brytet är ett faktum, 5-6. Federer servar sedan mycket stabilt, han servar hem matchen genom ett ess på en andraserve. Detta var Robins nionde match mot Federer. Han har till dags datum vunnit ett enda set.

Nu laddar Robin och World Team Cup i Düsseldorf som inleds på söndag. Där spelar han tillsammans med Robban Lidnstedt och Andreas Vinciguerra.

En svensk vinnare hade vi igår. Simon Aspelin i par med Wesley Moodie vann sin första match över Berdych/Kiefer med 6-4, 7-5. Nu väntar bröderna Bryans i andra omgången.

Rumänien nästa

Lotten har dragits i London för play-off 18-20 september och för Sveriges del, som var toppseedat i lottningen, blir det att ta emot Rumänien. Sjunderankade som vi är så blir det alltså att spela kvalmatch mot det nittonderankade rumänska landslaget.
Så här skrev vi på Den Svenska DC-bloggen igår inför dagens lottning: "Vi får hemmamatch mot de svåra rumänerna. Vi vann den enda DC-match vi mötts, 1979 med Björn Borg i spetsen. De förlorade mot Ryssland tidigare i år i den första omgånngen. Då tog Crivoi och Hanescu hand om singlarna och Copil/Tecau om dubbeln. Hemmafarvör avgör för Sverige".

Ankaret är Victor Hanescu, 27 år. Han är rankad 33:a i singel och 143 i dubbel. De har i år blivit två kvartsfinaler, Doha och Casablanca, som bäst för denna rumän. I dubbel blev det semifinal, tillsammans med Cerretani, också de i Doha.
Andraman i den senaste matchen var Victor Crivoi, 26 år, är just nu rankad på plats 99 i singel och 589 i dubbeln. Håller mest till på Challangetouren med en finalplats som bäst i år.
Horia Tecau är den bäst rankade dubbelspelaren i Rumänien, platsen är just nu 70. Han spelar också mest på Challangetouren. Marios Copil, som Tecau spelade tillsammans med i senaste DC-matchen, är rankad som 532.

Det är en stor fördel att få spela på hemmaplan. Vi får nu se vart denna drabbning skall spelas. Det står mellan Göteborg och Helsingborg. Göteborg var intresserade av att arrangera den uteblivna kvartsfinalen i sommar, men det är frågan om de vill ta hand om en kvalmatch av denna storlek till hösten. Tänkbar arena i så fall är Svenska Mässan. Vad gäller det skånska alternativet så känns det mer aktuellt, då med tanke på både motståndet och storlek på arena. Aktuell plats kan då bli Idrottens Hus.

Övriga sju play-offmatcher i september:
Chile-Österrike
Belgien-Ukriana
Brasilien-Ecuador
Holland-Frankrike
Sydafrika-Indien
Serbien-Uzbekistan
Italien-Schweiz

Den Svenska DC-bloggen återkommer i ämnet.

Sista Masters innan Paris

Nu är det bara två veckor kvar innan årets andra Grand Slam, Roland Garros. ATP-cirkusen har nu hamnat i Madrid, Spanien och det röda gruset. Idag vann Robin Söderling över spanjoren Navarro som fick ett wild-card in i turneringen. Han vann med 6-4, 6-2 på drygt en timma. Robin gjorde precis så mycket som krävdes av honom.
Redan imorgon, tidigast klockan 20.00 på Manola Santana (Center court) möter han världstvåan Roger Federer. På åtta försök har Robin vunnit ett enda game mot den forne världsettan. Blir det ändring på det imorgon?
Denna match kommer sändas i Viasat Sport.

Imorgon på bana 7 går Simon Aspelin/Wesley Moodie in i turneringen. De möter Berdych/Kiefer.


Kval till hösten - lotten avgör imorgon

Imorgon runt lunch är det lottning inför play-offspelet till hösten, den 18-20 september. Sverige som är rankade sjua på den ranking som presenterades idag är tillsammans med sju andra länder seedade. De andra sju är Franrike (rankad
som nummer 12), Serbien (13), Schweiz (14), Österrike (15), Belgien (16), Indien (17) och Brasilien (18).

Nedan följer en förteckning över de länder som vi kan komma att få möta med en liten kommentar:
Rumänien (19)
Vi får hemmamatch mot de svåra rumänerna. Vi vann den enda DC-match vi mötts, 1979 med Björn Borg i spetsen. De förlorade mot Ryssland tidigare i år i den första omgånngen. Då tog Crivoi och Hanescu hand om singlarna och Copil/Tecau om dubbeln. Hemmafarvör avgör för Sverige.
Chile (20)
Som tur är ger detta möte ännu en hemmafarvör. Borta på grus hade inte varit rolig. Fem tidigare matcher och fyra segrar, senast 1985 med samma siffror, 4-1. Chilenarna föll med 0-5 i sin första match mot Kroatien i mars. Då spelade Massu och Capdeville både singel och dubbel. De vann bara ett enda set under hela helgen. Hemmamatch och chilenska stjärnor på nedgång skall ge svensk vinst.
Holland (22)
Ännu en match på hemmaplan. Sex matcher har gett fyra segrar, samtliga de fyra sista. Sista gången var 1993. Huta Galung och De Bakker samt Huta Gallung/Wassen tog hand matchandet senast, 0-5 borta mot Argentina tidigare i år. 
Vi bör även vinna denna kamp.
Uzbekistan (23)
Här får lotten avgöra om det blir hemma eller borta. Senast i kvalfinalen i mars mot Korea spelade Dustov och Istomin både singel och dubbel. Knepigt om det bli borta. Enkel vinst vid hemmafavör.
Italien (28)
Vi får ta hand om detta land även hemma. Vi har mött Italien inte mindre än 19 gånger. Senaste var 1998 då vi vann med 4-1. Vid senase drabbningen för italienarna spelade Starace och Fognini singel och Starace tillsammans med Cipollai dubbel. Vid skall även ta denna match, fördel hemmaplan.
Ecuador (26)
Lång jobbig bortamatch blir det här. Vi spelade 1984 då Wilander, Järryd och Nyström fixade segen i Norrköping till Sverige. I helgen vann Ecuador över Peru i kvalfinalen med 4-1. Då spelade bröderna Lapentti både singel och dubbel. En hyperfarlig motståndare. Stor varning utfärdas här.
Sydafrika (27)
Detta är oxå en svår bortamatch. Fem segrar på sex matcher sedan tidigare, senast 1997. Van Der Merwe och De Voest spelade singel senast och Coetzee/De Voest dubbeln. Tufft borta men inte omöjligt.
Ukraina (30)
Lotten avgör, som mot Uzbekistan, även här. De vann i helgen på bortaplan mot Storbritanien, dock utan världstrean Andy Murray. Då spelade Marchenko och Stakhovsky singel och den sistnämnda tillsammans med Bubka dubbel. Svåt men inte omöjligt, även vid bortaplan.

Det finns med andra ord lättare motstånd och så finns det svåra och mycket svåra. Den Svenska DC-bloggen återkommer imorgon så fort vi vet hur lotten gick. Håll utkik...

Finalförlusten för både Johan och Robban

I Estoril Open i Portugal gcik fjärdeseedade Martin Damm och Robert Lindstedt till final. I semin vann de över Moodie/Norman med 5-4, 4-5, 10-7 (mtb). Finalen väntade överraskningaparet Butorac/Lipsky. Det svensk-tjeckiska paret föll dock med 3-6, 2-6. Robban får med andra ord vänta på sin tredje vinst för året. Kanske är det dags i Paris om ett par veckor?

En ännu större svensk överraskning hände i Serbia Open i Belgrad i helgen. Johan Brunström/Jean-Julien Rojer gick också dom till final. De vann vin kvartsfinal över Djokovic/Madjarovski med två gånger 6-2. I semin avverkades spanjorerna Granollers/Ventura med 6-2, 4-6, 11-9 (mtb). Andraseedade Kubot/Marach blev dock för svåra i finalen. Förlusten skrevs till 2-6, 6-7 (3-7). Detta var, trots allt, ett stort steg framåt. Efter två finalplatser hemmavid i fjor, både i Båstad och Stockholm, var detta första finalen utanför de svenska gränserna.

Inte lika bra gick det för fjärdeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley. De föll i den andra omgången/kvarten mot Wassen/Zelenay med 4-6, 4-6.

Ny vecka, nya dubbelchanser

Samtliga svenska par överlevde första omgången runt om i ATP-cirkusen. I Estoril Open i Portugal vann fjärdeseedade Damm/Lindstedt i sin första match över spanjorerna Hernandez/Montanes med 6-1, 3-6, 10-4 (mtb). Vinst blev det även i deras andra match/kvarten över Friedl/Skoch med 7-6 (7-4), 6-2. I semin väntar nu Aspelins vapendragare de senaste turneringar Moodie, som denna vecka spelar tillsammans med Norman.
Robban Lindstedt är med andra ord tillbaka denna vecka med sin tjeckiske partner Martin Damm. Robin Söderling är som bekant mest en utfyllnad på touren när inte Robban finner någon annan spelare att lira med. Dock så är det positivt inför World Team Cup som inleds den 17 maj.

I Serbia Open i Belgrad så har vi två par igång. Johan Brunström/Jean-Julien Rojer vann sin första match över Rochus/Zovko med 6-2, 6-3. Kvartsfinalmotståndare blir inte mindre än tredjerankade på singellistan Djokovic som lirar tillsammans med landsmannen Madjarovski. De slog ut förstaseedade, tillika rankade två i världen, Nestor/Zimonjic.
Även fjärdeseedade Simon Aspelin tillsammans med Paul Hanley vann över fransmännen Clement/Devilder med 6-3, 7-5. Wassen/Zelenay i kvarten.

RSS 2.0